Svenska Spel Stryktipset Europatipset Topptipset Powerplay Oddset Bomben Matchen Måltipset Bingo Poker Lotto Keno Triss Eurojackpot

V86 Solvalla: Glödhet Untersteiner kvällens kusk

När Peter Untersteiner är på skidsemester i alperna fick Johan Untersteiner fatta tömmarna även bakom pappas hästar.
Trots sämsta utgångsläget i V86-5 löste Arsenal uppgiften och tog sin tredje raka årsseger. Medan Staro Leonardo, Lucas Laday och Black Snapper slogs om ledningen väntade Johan Untersteiner ut stormen och varvet före mål körde han fram utvändigt ledaren. Därifrån kunde Arsenal stega undan och ta en säker seger.
- Han blir bara säkrare och säkrare på benen, han är inte klockren i aktionen men i dag flöt det på väldigt fint och det kändes stabil hela vägen. Det gick lite fort när jag var tvungen att köra fram utvändigt men sedan kändes som att vi skulle vinna hela vägen, sade segerkusken.
Även i V86-7 väntade Johan Untersteiner ut konkurrenterna och på upploppet växlade Juni Håleryd utan problem ner hela fältet.
- Jag bara satt och mös hela vägen. Pappa sa till mig innan att hon har tränat bra och han tyckte nog inte att jag lyssnade riktigt så han nämnde det en gång till, att hon har tränat bra, så jag förstod att det skulle vara en bra prestation i dag, sade Johan Untersteiner i vinnarcirkeln.

Bryssel höll för trycket
Omgångens största favorit Bryssel höll för trycket i V86-1. Peter Ingves väntade tills upploppsrakan innan han gav kommando och Bryssel spurtade ner Ukebell Jet.
I V86-2 gjorde Ninepoints Gaagaa en imponerande årsdebut efter åtta månaders uppehåll. Efter en resa utvändigt ledaren kunde hon ta hem karriärens tredje seger med tränaren Jörgen Westholm i sulkyn.
- Hon är väldigt fin och vi får jobba på med henne och hoppas att hon blir starkare.
I lärlings- och ungdomsloppet skrällde Samiswhoiam med Jakob Smith i sulkyn. Det var sjuåringens tredje seger i karriären och Smiths andra kuskseger.
Även i V86-4 fick favoriten ge vika. Istället blev det en upploppsduell mellan treprocentaren Lima Mermaid och andrahandsfavoriten Mellby Euphoria där den senare drog det längsta strået. Jorma Kontio körde och Timo Nurmos tränar.
Björn Goop lotsade egentränade Earn n’Burn till en favoritseger i V86-6 efter att ha övertagit ledningen varvet från mål.
När favoriten Rigel Face galopperade bort sig på upploppet i V86-8 kunde Valley Brodde med Örjan Kihlström avsluta kvällen med en snygg spurtseger.
Åtta rätt på V86 gav 103 757 kronor, sju rätt 385 kronor och sex rätt 39 kronor.

Gina Söderlund, Kanal 75

Publicerat 2018-03-14 22:52:00


Andra V86-tips


Global Unprotected (V86-4) visade talang redan i fjol. På fyra starter blev det en seger och två andraplatser. Men Magnus Jakobsson var änd&ari..


Global Unprotected (V86-4) visade talang redan i fjol. På fyra starter blev det en seger och två andraplatser. Men Magnus Jakobsson var ändå inte tillfreds med hästens uppträdande.
- Även om han gick rätt så bra var jag inte helt nöjd med honom. Han sprang och ”tog töm” i loppen och var inte riktigt körbar. Vi tragglade på utan att komma tillrätta med det där men efter sista starten i fjol var det en veterinär som hittade felet. Det var en armbåge som störde hästen och efter att vi fått ordning på det blev han väldigt mycket bättre. Men då var det så sent på säsongen och jag ville inte dra igång honom igen utan istället ge honom vintern att i lugn och ro bygga upp sig och slippa tävla på dåliga banor, berättar Färjestadtränaren vars tålmodiga plan har slagit väl ut.
Global Unprotected har gått obesegrad ur vårens tre starter och segrarna har tagits i överlägsen stil.
- Jag kan inte säga att jag är överraskad eftersom jag hela tiden har känt att han är en jättefin och förnuftig häst med väldigt bra inställning. Han har vunnit väldigt lätt med krafter kvar varje gång och verkligen varit fin. Jag tror att han kommer bli en väldigt fin häst med tiden. Det känns som att det finns bra med utveckling i honom.

”Kan nog sänka rätt så rejält”
När Global Unprotected på onsdagen går ut inom V86-spelet på Solvalla väntar hans tuffaste utmaning hittills. Med tanke på hans säsongsupptakt och att han lottats till ett fint femtespår bakom startbilen kan emellertid inte Magnus Jakobsson vara annat än fortsatt optimistisk.
- Han har inte gått något hårdare jobb sedan senaste starten men allt känns som det brukar. Han möter väl lite tuffare hästar än vad han har mött tidigare och vi får ta det här lite som ett test och se hur långt det räcker, men jag är optimist och hoppas att han ska hävda sig bra.
Årets två första segrar tog Global Unprotected från ledningen. Senast vann han med ”halva upploppet” sedan Magnus Jakobsson bytt andra par utvändigt mot positionen utvändigt om ledaren efter ett varv. Då travade hästen sitt rekord över medeldistans med autostart - 1.15,1. Med tanke på att banan var ordentligt smetig och att han vann till synes obrukad lär det rekordet bli kortlivat.  
- Jag har ingen aning om hur fort han kan springa men han kan nog sänka rätt så rejält, säger Jakobsson, som planerar att lägga i ytterligare en växel den här gången.
- Eventuellt kommer han tävla barfota bak. Det har han aldrig provat. Han har gått med aluminiumskor bak tidigare så det är ingen jättestor förändring, men jag tror att det kan göra honom ändå rappare i steget.

Vunnit lätt trots sparlåga
Även Global Unprotecteds kullbroder Charlock Wiking (V5-5) är obesegrad i år. Förra året resulterade tre starter i en seger och två galopper. I år har han två ettor i resultatraden efter lika många lopp.
- Han var hingst lite för länge i fjol och det var först när vi kastrerade honom som det blev ordning på honom över huvud taget. Han är en lite trögare typ än Global Unprotected och fattar inte riktigt än vad det går ut på. Han har blivit bättre och bättre hela tiden och är en jättefin häst han också. I årets två starter har han gjort det väldigt bra och vunnit lätt, men han går lite på sparlåga än så länge.
Sparlågan till trots har Charlock Wiking bollat med motståndet vid segrarna. I årsdebuten klev han undan till enkel seger från ledningen och senast klädde han av konkurrenterna med en snabb attack från andra par utvändigt 600 meter från mål. I fjol vann han från positionen utvändigt om ledaren. Särskilt löpningsberoende är han med andra ord inte, men de två galopperna i resultatraden är ett orosmoln som inte skingrats än.
- När han kommer först kan han bli oskärpt och galopperna i fjol kom när han gick i ledningen och bara släppte grejerna och rullade över. När vi kom först i slutkurvan senast kände jag också att han släppte grejerna lite så jag fick vara på honom så att han skulle fortsätta ta i. Han är sådan att han inte har fullt fokus på allt men han är samtidigt en väldigt fin häst och han vann ju i spets näst senast.
Magnus Jakobsson planerar att plocka av bakskorna även på Charlock Wiking och andraspåret bakom startbilen är också en plusfaktor.
- Utan att kunna motståndet hoppas jag att han är med och krigar om segern.

Ola Johansson, Kanal 75


Favoriten Global Upper Style och Peter Untersteiner fick se sig besegrad i V86-1 när Johnny Takter susade förbi med Jerry Riordan-tränade Tropica..


Favoriten Global Upper Style och Peter Untersteiner fick se sig besegrad i V86-1 när Johnny Takter susade förbi med Jerry Riordan-tränade Tropicana Ås.
Det betydde att kusken från Halmstad var tvungen att sätta dit sina sista två styrningar för att kunna få fira sin 3000:e kuskseger på onsdagen - vilket han gjorde.
Först styrde Peter Untersteiner Tomas Malmqvist-tränade Ethien du Vivier till seger i V86-5.
Jubileumssegern kom sedan i V86-7 där han körde egentränade Absolut Gehör som gjorde årsdebut. Attacken i tredjespår på sista långsidan blev avgörande och gav Peter Untersteiner sin 3000:e kuskseger.
- Det känns bra, det gör det verkligen. Att det skulle bli så här bra kunde jag inte föreställa mig. Jag var rätt talanglös när jag började köra måste jag säga. På den tiden när jag började köra var det inga provlopp eller så och jag klantade mig – körde upp i vagnar och strulade. Jag är faktiskt bäst nu när jag är över 50, konstaterade Peter Untersteiner som blev den 20:e att passera 3000 kusksegrar i svensk travhistoria.

”Hon gör ett hästjobb”
Peter Untersteiner tackade också både sin son och sambo som möjliggjort framgångarna.
- Det är Maria och Johan som har gjort att det har blivit så här. Maria syns ju aldrig men hon gör ett hästjobb bakom kulisserna så kan jag åka omkring och glänsa på banorna varje dag, sade Halmstadkusken tillika tränaren som så klart också var nöjd med Absolut Gehörs insats.
- Det var mest nollor i raden och jag visste inte själv var jag hade henne alls. Det var härligt att hon levererade, hon gjorde ett bra lopp och gick ända hem. Hon kämpade verkligen, hon har inte startat på rätt länge.

Dice Man tillbaka som segrare
Ulf Ohlsson såg dessutom till att ge Peter Untersteiner en tränarseger, där 3000 segrar också närmar sig, i V86-8. Efter ett lopp längre ned i kön styrde Ulf Ohlsson ut i fjärde spår in på upploppet och Swish Lane bjöd på en rykande avslutning som bärgade stoets femte raka seger.
För Ulf Ohlsson var det kvällens andra seger.
I V86-2 lotsade han Stefan Melander-tränade Dice Man till sin första seger sedan juli förra året. Taktiken var spets och slut.
- Han kom iväg på ett bra sätt och visade form senast så jag kände mig ganska trygg, sade segerkusken i vinnarcirkeln.

I övrigt noterade vi att…
… det blev hårt i mål i V86-3. Längsta strået drog Jamie Oliver som tränas av Conrad Lugauer och kördes av sonen Marc Elias. Segertiden blev 1.13,6.
- Det blev en rekordsänkning så nu har vi högre förväntningar än vad vi hade innan, sade segerkusken.
… Valborg Marje påminde om att våren är här. Tränaren Paw Mahony lotsade det femåriga stoet till en efterlängtad seger i V86-4.
- Hon har gjort många bra lopp men inte riktigt fått utdelning, haft lite stolpe ut så hon stod på tur tycker jag. Det var välförtjänst, sade Paw Mahony.
… tränaren Admir Zukanovic och kusken Stefan Söderkvist inte åkte till Solvalla med enkom en häst i onödan. Gizmo de Veluwe visade att han gått framåt med comebackloppet i kroppen när han satte nosen först i V86-6.
… åtta rätt på V86 gav 17 964 kronor, sju rätt 244 kronor och sex rätt gav 32 kronor.

Gina Söderlund, Kanal 75


Efter karriärens tio inledande starter hade Sigel Garline (V86-6) bara vunnit ett lopp. Galopper fanns det desto fler i resultatraden. Sex gånger had..


Efter karriärens tio inledande starter hade Sigel Garline (V86-6) bara vunnit ett lopp. Galopper fanns det desto fler i resultatraden. Sex gånger hade han tagit till fel gångart. Men i november hände något och hästen som många börjat betrakta som ett hopplöst fall började vinna.
- Det är en stor tung häst som tidigare hade svårt att hålla sig fräsch men han har både mognat och stabiliserats i övrigt. Tidigare spände han sig väldigt. Vi har inte gjort något särskilt utan han har fått träna på tills det har släppt för honom helt enkelt, berättar hästens tränare och kusk Hans-Owe Sundberg.

Har fortsatt utveckling i sig
Sedan vändningen i november har det bara blivit en galopp för Sigel Garline. Övriga fem lopp har han vunnit.
- Jag är inte förvånad för i grunden har han känts som en riktigt rejäl häst hela tiden. Han hade även tidigare visat att han är väldigt stark och kan hålla bra tempo länge.
Sigel Garline har övertygat stort vid vinterns segrar, som samtliga är tagna i smått överlägsen stil från positionen utvändigt om ledaren. Det har inte varit tomt i tanken någon gång och frågan är hur långt det kan bära för den starke femåringen.
- Det där vet man ju aldrig men som det känns har han fortsatt utveckling i sig om han får vara sund och frisk.

Obesegrad över lång distans
Loppet som Sigel Garline nu ska ut i hemma på Solvalla är en så kallad spårtrappa över 2 640 meter där hästarna får startspår efter prissumma. Eftersom Hans-Owe Sundbergs häst tjänat minst pengar startar han från innerspår bakom startbilen.
- Han har haft innerspår en gång förut men då felade han efter ett par hundra meter. Men det var under hans osäkra period. Han öppnar hyggligt men jag vet inte om han kan försvara ledningen.
Kan man som i vinterns segerlopp förvänta sig ett tidigt avancemang annars?
- Det beror alldeles på vad som händer men han har visat att han inte är löpningsberoende. Han trivs med att trampa på och när han får gå i sin egen takt känns han som mest effektiv.
Hur ser du annars på loppet?
- Det blir tuffare motstånd hela tiden men han är bra själv också och det klart att man har förhoppningar när han kommer ut över lång distans som han aldrig har tagit stryk på.

Ola Johansson, Kanal 75


Elvaårige Månprinsen A.M. ser ut som en unghäst och han löste onsdagens uppgift med 20 meters tillägg i V86-1 på Bergsåke..


Elvaårige Månprinsen A.M. ser ut som en unghäst och han löste onsdagens uppgift med 20 meters tillägg i V86-1 på Bergsåker utan större problem. Gunnar Melander placerade sin stjärna sist utvändigt och avancerade sedan framåt sista varvet. I slutsvängen fick Månprinsen A.M. närkontakt med Flex och Tangen Haap och sedan avgjorde favoriten enkelt direkt in på upploppet.
- Han kan fin, han känns otroligt fin. Ändå tycker jag inte han har någon toppform. I sista sväng hade jag fulla händer och han vann mycket lätt. När jag släppte av honom avgjorde han på bara några steg, sa Gunnar Melander
Det var sjätte raka segern och den tredje för året för Månprinsen A.M. som närmast siktar mot V75 på Umåker.
- Om allt är som det ska blir det Vårbjörken om en och en halv vecka.

Fin kväll för Linderoth
Favoritseger blev det även i V86-3 där Ditty Bopper vann från ledningen tillsammans med Ulf Ohlsson. Det var en bra prestation där Ditty Bopper försvarade sig mot en vass attack mot täten från Sahara Hotlady varvet kvar. Per Linderoth tränar vinnaren.
V86-7 var ett fyraåringslopp, ett försök i Norrlands Grand Prix, och det handlade om två hästar där Enterprise och Transcendence duellerade långt före övriga och ingen av dem ville ge sig. Enterprise och Per Linderoth höll undan knappt från ledningen före en mycket tapper Transcendence och Robert Bergh.
Enterprise, som i fjol vann ett försök till Hambletonian, kunde räkna in första segern på svensk mark i andra starten i regi Stefan Melander.
- Det var friska tag. Det är en jättefin travare. I dag fick han inget gratis, och all heder åt Berghs häst. Enterprise hade gått fram med lopp i kroppen och han kommer få en fin sommar. Det är jättefin gång i hästen, sa Per Linderoth.
Trea blev Weekend Fun som spurtade sylvasst men fick sin segersvit bruten efter fem raka segrar.
V86-2 bjöd på ett spännande upplopp där 32-oddsaren Enge Lincoln fångande in Hochthereitis Sox efter perfekt lucka från rygg ledaren in på upploppet. I segersulkyn satt Mads H Nielsen och vinnaren tränas av Peter G Norman.
V86-4 var ett lärlings- ungdomslopp och det blev ett rivigt race där 13-oddsaren Zoom Zoom och Tomi Haapio avgjorde en upploppsduell mot Prediction. Zoom Zoom satt sist utvändigt och skuggade Prediction när köhästarna attackerade på sista långsidan. Petri Salmela tränar vinnaren.
Det var stenhårt i mål i V86-6 och målfotot visade att 25-oddsaren Fred Cobra fick nosen före Quality Tilly. I segersulkyn satt Patrik Fernlund som var rörd efter segern..

Spets och slut från spår 10
I V86-5 prickade Robert Bergh starten med Digital Archive som tog hand om ledningen från 20 meters tillägg och var sedan aldrig hotad.
I V86-avsluningen serverade Johan Untersteiner Je t’Aime Lucky en perfekt resa i andra utvändigt och med draghjälp till upploppet avgjorde fyraåringen i pigg stil.
Åtta rätt på V86 gav 1 893 649 kronor till tre vinnande system. Sju rätt gav 6 792 kronor och sex rätt 292 kronor.
Ett av de vinnande systemen var ett Tillsammans-system som kostade 1 200 kronor och gav totalt 2 110 309 kronor. En spelare från Stockholm hade lämnat in via ATG.se och 1 728 kronor gav 2 110 601 kronor, det systemet var ett filsystem. Tredje miljonsystemet var inlämnat i Kalmar på ATG.se, det systemet kostade 144 kronor och gav 1 992 089 kronor.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Enterprise vann ett försök till Hambletonian förra året och blev trea i finalen med krafter kvar. Totalt blev det sex segrar, ett andra- oc..


Enterprise vann ett försök till Hambletonian förra året och blev trea i finalen med krafter kvar. Totalt blev det sex segrar, ett andra- och ett tredjepris på tolv starter under fjolåret. Efter avslutad säsong i USA flyttades hästen till Stefan Melander under senhösten. Fyraåringen kom till Sverige med 2,2 miljoner kronor på kontot och ägs av fotbolls- och tv-profilen Hasse Backe, Unibet-grundaren Anders Ström och sportjournalisten Lasse Granqvist.
För en vecka sedan gjorde Enterprise debut på svensk mark och det var i ett V64-lopp på Solvalla. Hästen var storfavorit men kördes passivt av Per Linderoth och efter en resa i tredje par invändigt fick han aldrig chansen. Enterprise gick i mål med krafter kvar och Linderoth förklarade efteråt att han inte ville trycka av hästen från start i årsdebuten eftersom han tyckte att han var för laddad efter defileringen och ville inte riskera att hästen blev het.
- Därför höll jag mig lugn och ville inte ge mig in i någon kubbning om ledningen. Sedan började det väsa lite i halsen på honom. Jag tror kanske att spelarna är besvikna men jag tror inte att ägarna och tränaren är besvikna, sa Per Linderoth direkt efter loppet.

”Har aldrig känt honom så här bra”
Nu är det dags för en ny start för Enterprise och det sker i onsdagens V86-tävlingar som delas mellan Bergsåker och Solvalla. Enterprise startar i den sjunde avdelningen och har innerspår bakom bilen. Han körs återigen av Per Linderoth och när vi kollar med tränaren Stefan ”Tarzan” Melander låter han väldigt nöjd med hästen.
- Det är alltid lite svårbedömt när hästarna kommer tillbaka efter ett så långt uppehåll och Per valde att ge honom en snäll resa. Han har gått ett jobb efter den starten och jag måste säga att hästen kändes väldigt, väldigt bra. Man är alltid lite orolig när de inte har startat på länge och ibland kan det bli något bakslag efter loppen. Men här känns det verkligen som att han har tagit loppet på rätt sätt, säger Stefan Melander.
- Jag har kört ganska många jobb med Enterprise under vintern och jag måste säga att så här bra har jag aldrig känt honom. Det kändes bättre än någonsin.

”Känns fruktansvärt stark”

Om du beskriver Enterprise, hur är han som individ?
- Det som är positivt är att han känns så fruktansvärt stark. Många gånger är det så att amerikanska hästar som bara har gått en mile i loppen, kanske inte lägger av, men de räknar stegen och är väldigt inställda på att springa 1600 meter.
- Men det känns inte som att det är så med den här hästen. Jag tror inte att han stannar när det har gått en mile utan springer tills loppet är slut. Jag tror att han går hela vägen och inte har några problem med full distans. Det är också viktigt för kommande uppgifter och nästa start blir i kvalet till Kungapokalen, säger Tarzan.
Vad säger du om uppgiften i V86-7? Körs han i ledningen den här gången och vinner?
- Per får lägga upp det som han vill men den här gången har han kanske inte något val. Hästen kan öppna ganska bra om man trycker iväg honom men det var ju det som Per inte ville göra senast. Risken finns ju att han drar på då.
- Om bara startbilen går undan och inte kör för sakta så tror jag att han har bra chans på ledningen. Det ser spännande ut och jag är i alla fall väldigt nöjd med hästen. Det blir inga ändringar, säger Stefan Melander.

”Man ska passa Kabanoss”

Vad säger du om stallets övriga V86-hästar?
- De tre stona som vi har med i samma lopp (V86-8) är inte så tokiga för klassen och de är klart på gång. Alfa Mare satt fast i årsdebuten och det har krånglat lite för henne och hon har haft en del otur. Hon behöver nog ett smyglopp för att räcka men får hon det är hon rätt så vass. De andra två, Digital Flash och Soaring, är på väg uppåt i form och är inte helt borta. Man kan inte såga någon av hästarna.
- Jag tycker heller inte att Level Change (V86-4) är helt borta. Hästen har haft dåliga spår varje gång en längre tid och står nu klart bättre till. Han kommer i alla fall inte att vara näst sist i mål som jag såg att han var rankad i en tidning.
- Sedan tycker jag att man ska passa Kabanoss (V86-6) som har bra form och som har varit ute och mött betydligt tuffare hästar än han möter nu. Det är bara att titta vilka hästar som han har mött i varje start i år och jämföra med det här loppet.

Michael Carlsson, Kanal 75


Weekend Fun (V86-7) visade under den gångna vintern vilken vinnarskalle han är. Resultatraden visar fem raka segrar, den senaste i klass II-finalen p..


Weekend Fun (V86-7) visade under den gångna vintern vilken vinnarskalle han är.
Resultatraden visar fem raka segrar, den senaste i klass II-finalen på Solvalla i februari.
- Det är helt otroligt, jag är fantastiskt imponerad av honom – han har en otrolig skalle. Han har gått med brodd och skor och på Bergsåker gick han 12,4 med punktering hela vägen, summerar Daniel Wikberg.
Men triumferna på årstidens banor har också satt sina spår.
- Hästen startade på hårda banor och blev sliten så vi har fräschat upp honom sedan den senaste starten. Han känns bättre nu men är inte helt som jag vill ha honom, han är inte på topp, berättar Östersundstränaren och förklarar:
- Han är inte så intresserad av att träna och tar inte i mer än han behöver hemma.
Någon som däremot visat framfötterna i träningen är stallkamraten Assault (V86-7).
- Han har tränat fantastiskt bra. Assault har sluppit starta på de här betongbanorna och känns mycket smidigare och finare.

”Kan lura mig igen”
På onsdag startar båda fyraåringarna i ett försökslopp till Norrlands Grand Prix. Ett lopp som bjuder på hårt motstånd och där de båda har lottats till svåra utgångslägen.
- Jag törs varken säga bu eller bä. De möter många bra hästar så jag ligger lite lågt om chanserna den här gången. Det var synd med spår 7 och 8 men vi får hoppas på lite tur, resonerar Daniel Wikberg och tillägger:
- Platschans är realistiskt för Assault. Det är ingen formtopp på Weekend men han har lurat mig förut och kan lura mig igen. Med den skallen som han har ska han räknas med segerchans men från det läget och med det motståndet så ligger jag lågt.
För att maximera chanserna optimeras utrustning och balans.
- Vi måste ta av framskorna på Assault om han ska vara med i matchen och sätta på jänkarvagn på Weekend om han ska kunna hävda sig – det kommer gå undan.
Vågar du tro eller hoppas på en sjätte raka seger för Weekend Fun?
- Absolut, visst finns det chans. Det skulle inte förvåna mig men han får verkligen göra rätt för sig den här gången om han ska vara med där framme. Sist fick vi ladda vad som gick i V75-finalen, han har blivit snabbare ut, men nu gäller det nog att spara lite kräm till slutet.

Gina Söderlund, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se