V86 Solvalla: Glödhet Untersteiner kvällens kusk

När Peter Untersteiner är på skidsemester i alperna fick Johan Untersteiner fatta tömmarna även bakom pappas hästar.
Trots sämsta utgångsläget i V86-5 löste Arsenal uppgiften och tog sin tredje raka årsseger. Medan Staro Leonardo, Lucas Laday och Black Snapper slogs om ledningen väntade Johan Untersteiner ut stormen och varvet före mål körde han fram utvändigt ledaren. Därifrån kunde Arsenal stega undan och ta en säker seger.
- Han blir bara säkrare och säkrare på benen, han är inte klockren i aktionen men i dag flöt det på väldigt fint och det kändes stabil hela vägen. Det gick lite fort när jag var tvungen att köra fram utvändigt men sedan kändes som att vi skulle vinna hela vägen, sade segerkusken.
Även i V86-7 väntade Johan Untersteiner ut konkurrenterna och på upploppet växlade Juni Håleryd utan problem ner hela fältet.
- Jag bara satt och mös hela vägen. Pappa sa till mig innan att hon har tränat bra och han tyckte nog inte att jag lyssnade riktigt så han nämnde det en gång till, att hon har tränat bra, så jag förstod att det skulle vara en bra prestation i dag, sade Johan Untersteiner i vinnarcirkeln.

Bryssel höll för trycket
Omgångens största favorit Bryssel höll för trycket i V86-1. Peter Ingves väntade tills upploppsrakan innan han gav kommando och Bryssel spurtade ner Ukebell Jet.
I V86-2 gjorde Ninepoints Gaagaa en imponerande årsdebut efter åtta månaders uppehåll. Efter en resa utvändigt ledaren kunde hon ta hem karriärens tredje seger med tränaren Jörgen Westholm i sulkyn.
- Hon är väldigt fin och vi får jobba på med henne och hoppas att hon blir starkare.
I lärlings- och ungdomsloppet skrällde Samiswhoiam med Jakob Smith i sulkyn. Det var sjuåringens tredje seger i karriären och Smiths andra kuskseger.
Även i V86-4 fick favoriten ge vika. Istället blev det en upploppsduell mellan treprocentaren Lima Mermaid och andrahandsfavoriten Mellby Euphoria där den senare drog det längsta strået. Jorma Kontio körde och Timo Nurmos tränar.
Björn Goop lotsade egentränade Earn n’Burn till en favoritseger i V86-6 efter att ha övertagit ledningen varvet från mål.
När favoriten Rigel Face galopperade bort sig på upploppet i V86-8 kunde Valley Brodde med Örjan Kihlström avsluta kvällen med en snygg spurtseger.
Åtta rätt på V86 gav 103 757 kronor, sju rätt 385 kronor och sex rätt 39 kronor.

Gina Söderlund, Kanal 75

Publicerat 2018-03-14 22:52:00


Andra V86-tips


Solvalla delade onsdagens V86-omgång med Jägersro.Medan huvudstadsbanan bidrog med raffel och överraskande vinnare, stod travbanan i Malmö ..


Solvalla delade onsdagens V86-omgång med Jägersro.
Medan huvudstadsbanan bidrog med raffel och överraskande vinnare, stod travbanan i Malmö för den bästa sporten.
Conrad Lugauer var kvällens man med två segrar på V86-spelet.
Tysken får ses som förhandsfavorit i kriteriet nästa helg med Campo Bahia efter tisdagens kvalrunda.
På onsdagen klev stallet över sex miljoner intjänat under året och med en segerprocent som nuddar 30-strecket är självförtroendet på topp.
Faktum är att Lugauer lite grand pratade sin första vinnare NoLimitJimMit till knapp favorit på V86-spelet med optimistiska tongångar under onsdagen och även såg till att leverera.
NoLimitJimMit kördes till ledningen efter 500 meter. Väl där släpptes ingen över bron och segermarginalen för den käcke fuxen skrevs till nio längder.
1.11,4 var ett nytt rekord för hästen – en kapning av det förra med två sekunder.
- Han kändes bra och stark hela vägen och var mycket bra. Att jag var så optimistisk? Jag tror att jag har rätt bra känsla för hur mina hästar mår, sa Lugauer med ett leende.

Norton kvällens största favorit
Med Norton Commander blev det ett nästan identiskt scenario. Spets efter en bit för att sedan lämna i den sista kurvan. Fuxen var drömfin i åttonde segern i tolfte starten.
1.11,0 över 1640 meter, auto löd segertiden på Jägersros mycket snabba bana.
- Helt fantastiskt, det är en fröjd att jobba med sådana här hästar, sa Lugauer som närmast har ett lärlingslopp på Solvalla V75 nästa lördag i sikte med Norton Commander.

Sobel Conway miljonär
Peter Untersteiner hade jättelångt fram i den sista kurvan med Sobel Conway i Hästägarekannan på Jägersro. Det blev säkert ändå och segern bärgades med en dryg längd i hästens första start sedan i juli. 70 000 kronor i förstapris och femåringen klev över miljonen.
Jerry Riordans Tropicana Ås var jättefin över 2640 meter. Stefan Söderkvist profiterade på ett högt tempo i täten och lyfte enkelt in det fyraåriga stoet till slut.

Miljonutdelning med skrällar på Solvalla
Utdelningen på åtta rätt flög upp i 1,8 miljoner kronor, med de tyngsta skrällarna på Solvalla.
Favoriterna gjorde bort sig med galopper i treåringsloppet. Ett faktum som utnyttjades direkt av Erik Adielsson som körde till och övertog ledningen med Kent's Laddie i en 1.11-öppning och fick ta det lugnare sedan. Stig H Johansson tränar hästen som tog tredje segern i åttonde starten.
Erik Adielsson satt också bakom omgångens stora skräll Tourzo i det andra treåringsloppet på kupongen. Maria Andreasson, amatör med licens på Åby, tränar hästen som endast var streckad på tre procent.
Storfavoriten Kasper Trot uppträdde märkligt. Erik Adielsson bärgade segern från ledarens rygg.
Veijo Heiskanen hade två hästar med sig från Åby och satte dit båda. Heiskanen var andre kupongrensare ut på Solvalla då han ledde runt om med fyraåriga stoet Yaganashi från det egna stallet. En överraskning spelad på fyra procent.
Tillsammans med Love No Limit kuppade sig Heiskanen till ledningen 800 meter från mål i en satsning som höll.
22,6 miljoner kronor blev utdelningen förra onsdagen till en ensam vinnare. Även den här onsdagen var V86 ett miljonspel. Tre system hittade alla vinnarna och utdelningen för åtta rätt blev hela 1 876 226 kronor, 6290 kronor för sju rätt och 304 kronor för sex rätt.

Mikael Wikner, Kanal 75


Det har knappt gått en vecka när Anders Åkesson, 56, från Skåne beslutar sig för att träda fram och berätta om rekor..


Det har knappt gått en vecka när Anders Åkesson, 56, från Skåne beslutar sig för att träda fram och berätta om rekordvinsten. Förra onsdagen hade han komponerat ett system till V86 som kostade 220 kronor att lämna in. Det innehöll tre spikar och var det enda systemet som överlevde samtliga avdelningar. Den totala vinsten blev 22 670 896 kronor och han fick beskedet via telefon av ATG:s Vinnarambassadör Hans G Lindskog sent på onsdagskvällen.
- Jag gjorde systemet någon gång runt sex, halvsju på kvällen. Sedan ägnade jag tid åt familjen och det är inte alltid jag tid att följa loppen direkt utan ser dem istället på datorn efteråt när barnen har lagt sig. Så jag hade inte hunnit kolla på loppen när Hans G ringde, berättar Anders Åkesson.
- Fast det var kanske tur att Hans G ringde. Hade man suttit och sett loppen live hade man väl stått upp i soffan och hoppat som man brukar göra när man hejar in sina hästar. Men den här gången hade det väl varit så nervöst att man riskerat få hjärtsnörp.
- Nu fick man beskedet på ett lugnt och fint sätt och man blev både väckt och sövd på samma gång. Hans G berättade lugnt och frågade först om jag hade spelat och jag förstod ju då att det var något stort på gång. Sedan gick vi igenom lopp för lopp och till slut sa han att det bara var jag som hade alla rätt och att utdelningen var unik. Men när han nämnde beloppet och att det var den största vinsten på V86 var det svårt att ta in. Efteråt började jag gråta och kunde inte säga någonting.

”Familjen var nog lite i chock”

Hur berättade du om vinsten för övriga familjen?
- Jag visste först inte hur jag skulle förmedla det. Sedan slog jag på Text-TV:n och kallade samman familjen i soffan. Jag sa till dem att ni får titta här och läsa själva. Jag förklarade för dem att det var jag som hade vunnit så mycket pengar. Tårarna bara rann och när man sitter och läser de här summorna känns det helt knasigt. Man köper hus och så för andra summor men för de här pengarna kan man köpa många hus och villor för, säger Anders.
Hur känns det nu så här med en knapp veckas distans till det hela?
- Det är fortfarande sjukt omtumlande. Familjen var nog lite i chock direkt efteråt och jag har fortfarande inte landat ännu.

”Det får bli ett livslångt firande”

Efter några dagars funderande valde Anders Åkesson att träda fram med namn. Under måndagen var ATG:s Vinnarambassadör Hans G Lindskog med sitt filmteam och hälsade på rekordvinnaren för ett reportage till serien ”Hans G:s vinnarturné”.
- Vi har haft en jättetrevlig eftermiddag tillsammans, säger Anders.
- Det är som jag sa till Hans G att man vill ju gärna berätta och dela med sig av glädjen. Det känns skönt att ha gjort det men det kommer inte att bli några stora förändringar i livet över en natt. Vi tar det successivt hur vi ska använda pengarna.
- Vi har faktiskt inte haft något storslaget firande ännu utan det får bli ett livslångt firande istället.

Har du kommit fram till något speciellt du ska göra med pengarna?
- Det har jag inte hunnit tänka på ännu. Men det är som alla pojkars dröm om bilar så det kanske blir en ny bil. Sedan kommer det att kännas fantastiskt när man kan investera i något som man inte har kunnat innan. Då vet man att det är en stor del av den här framgången. Det är bara att insupa varje sekund och minut och känna att det finns täckning för en bra framtid.
- Vi behöver göra lite upprustning på huset och det kan bli en del resor framöver. Vi åker till Kina i februari men den resan var bestämd sedan tidigare. Så får vi se hur sommarlovet blir nästa år, vart vi sticker iväg då.

Har varit amatörtränare och kusk – ”Stig H är idolen”
Anders Åkesson, som driver eget företag, har varit travintresserad sedan 1977 och varit mycket på trav genom åren. Han har varit hästägare och amatörkusk och tränare på Jägersro tidigare. Anders hade amatörlicens på 80- och 90-talet och det kan mycket väl bli nya hästköp framöver.
- Stig H har varit min stora idol sedan jag började med trav och ska man fråga någon tränare om man ska köpa häst så kan man definitivt prata med Stig H.
- Jag har ägt en del hästar genom åren och den bästa var Extas Rodney som var en av de startsnabbaste hästarna på Jägersro. Jag var aktiv redan 1978 och året innan började jag med spelet. Förr var man alltid på Jägersro och missade aldrig en tävlingsdag, oavsett vilket väder det var. Då var det Jägersro alltid på en tisdag.
- Tidigare spelade man överallt och när som helst och reste med på trav till olika banor men det har jag inte tid med längre. Jag brukar lägga mellan 200 till 500 kronor varje onsdag och lördag och spelar V86 och V75. Jag följer med travet och läser på mycket. Det gäller framförallt att kolla så att man vet hur hästarna har gått i de senaste loppen, säger Anders Åkesson.

Har nya vinnare till V86 på onsdag
Som en färsk mångmiljonvinnare måste vi till sist be Anders att delge oss hans bästa spikar och drag till onsdagens V86-omgång på Jägersro och Solvalla. Han levererar även ett V86-förslag som kostar 252 kronor att lämna in.
- Lugauers häst Nolimitjimmit (V86-3) var superbra senast och den spikar jag. Jag såg annars att Untersteiners häst (Get Ready On Tour) hade mycket streck på sig men jag brukar inte hänga upp mig så mycket på strecken.
- Jag spikar även Pacific W.F. (V86-6) som är en hyfsad häst som vann senast. Örjan Kihlström i sulkyn nu är en bra förstärkning. Han sätter sig väl på rulle och avvaktar vad de andra gör och så brisar han iväg i sista sväng.
- Ett roligt drag i första avdelningen är Speedy Foxy Vicane (V86-1) som är en häst som jag gillar. Hon är intressant från ett bra läge med Thomas Uhrberg i sulkyn.
- I sista avdelningen var jag först sugen på att spika Zum Zum med Ulf Ohlsson men den som Jorma Kontio kör, Mattie, har varit bra så vi kör en fegis där och tar två hästar, säger Anders Åkesson.

Anders Åkessons V86-system till på onsdag.
V86-1: 2-3-5 (res: 8-7)
V86-2: 2-3-4-6-9-10-12 (res: 11-7)
V86-3: 6 Nolimitjimmit (res: 3-5)
V86-4: 2-4-8 (res:1-12)
V86-5: 3-5-6-9 (res: 11-7)
V86-6: 8 Pacific W.F. (res: 6-3)
V86-7: 1-8 (res: 10-11)
V86-8: 1-11 (res: 10-2)
Systemet kostar 252 kronor.

Michael Carlsson, Kanal 75


Skrällarna duggade tätt i veckans V86-omgång och när comebackande Global Trust sänkte omgångens största favorit i den sj&au..


Skrällarna duggade tätt i veckans V86-omgång och när comebackande Global Trust sänkte omgångens största favorit i den sjätte avdelningen stod det klart att utdelningen skulle bli hög. Femåringen gjorde första starten sedan december och tränaren Timo Nurmos hade inte fuskat med förberedelserna. Från ledningen vann hästen i överlägsen stil.
- Värmningen var bra, han travade bra och han vann mycket enkelt. Han har mycket pengar att tjäna framöver, sa kusken Jorma Kontio.
Så mycket pengar som en V86-spelare i Skåne tjänade under kvällen lär emellertid bli svårt för Global Trust att dra in. Spelaren hade lämnat in en kupong med tre singelstreck för blott 220 kronor och tog ensam hem hela superjackpotten på 21,9 miljoner kronor. Tillsammans med utdelningen för sex och sju rätt kan vinnaren hämta ut närmare 22,7 miljoner kronor. Det tidigare rekordvinsten på V86 uppgick till 10,9 miljoner kronor.

Ny segersvit inledd
En annan comebackande häst som omedelbart visade var skåpet ska stå var Global Unprotected. Han serverades ett fint lopp i ryggar av sin tränare Magnus Jakobsson och sedan han vridits ut till attack i fjärdespår i slutkurvan spurtade han enkelt förbi framförvarande hästar. Nu ståtar fyraåringen med sju segrar på åtta starter under 2018.
- Han var bättre än jag hade förväntat mig att han skulle vara, sa Magnus Jakobsson som har siktet inställt på Breeders’ Crown senare i höst med sin segermaskin.

Stor glädje efter första segern
V86-omgången delades mellan Solvalla och Åby och i lärlings- och ungdomsloppet på huvudstadsbanan såg favoritspelade Maximus M.M. ut att gå mot enkel seger. Men på upploppet kom Jim Oscarsson-tränade skrällen Stern flygande längst ut i banan och körande Alice Engström hann bjuda på en rejäl segergest i god tid före mållinjen. Segern var 20-åringens första med stor häst.
- Jag vet inte var jag ska börja men det är min egen passhäst och det var sjukt kul att få köra honom här och på V86 och allt. Det är helt otroligt. Jag tror aldrig att jag har vunnit lopp på Solvalla tidigare med ponny heller. Det finns liksom inte ord, sa den glädjesprudlande vinnaren.
I treåringsloppet på Solvalla blev det favoritseger genom Jas och Jorma Kontio som enkelt höll undan från ledningen.
- Jag är precis tom, men roligt är det, sa Mantorpamatören Jan Wickström.

Veiled glimmade till i diamantstoet
I ett försök i diamantstoet på Åby var Magnus Dahlén-tränade Veiled fullständigt överlägsen när hon blåste till ledningen från spår åtta bakom startbilen och sedan pinnade ifrån sina konkurrenter på lätta hovar.
- Hon är bra och näst senast felade hon bort fina pengar i Stochampionatet. I dag gick hon ner lite i klass och när vi kom till ledningen kände jag att det var bra chans, sa kusken Carl Johan Jepson.
Veiled var nioprocentare på V86 och det var även hennes kullsyster Hip Hurray Boko som också vann på Åby. Johan Untersteiner hade lånat ut henne till Peter Ingves och från andra par utvändigt fångade ekipaget enkelt in ledande favoriten Darling Harbour över upploppet.

Skrällde med egna uppfödningen
I långloppet galopperade både favoriten Victory Kåsgård och andrahandaren Martin de Bos bort sig men ingen skugga ska falla på skrällen Nonstop Cheri som var ensam på banan över upploppet sedan han körts fram utvändigt om ledaren.
- Jag är inte överraskad med tanke på hur loppet blev kört. Det här är en bra häst som har bra form och gjort fina prestationer, sa hästens kusk, tränare och uppfödare Christoffer Eriksson, som också vann med Johan Untersteiner-tränade Dear Friend.
- Jag satt och mös bara. Det var högt tempo och vi fick en bra rygg att gå på. Det är bra gång och bra tryck i henne, sa Jägersrokusken.

Ola Johansson, Kanal 75


Nästan 700 000 V86-system lämnades in under den jackpotkryddade onsdagskvällen.Dessa var bortspolade redan efter fem avdelningar.En stor orsak ti..


Nästan 700 000 V86-system lämnades in under den jackpotkryddade onsdagskvällen.
Dessa var bortspolade redan efter fem avdelningar.
En stor orsak till att ingen hittade rätt kom redan i V86-1 då amatören Göran Wester visade varför han valde att göra resan till Sundsvall istället för söka lopp hemma på Solvalla.
It Happend Again hade 1,7 procent av V86-spelet i ryggen, men dundrade runt sina konkurrenter i spåren sista halvvarvet.
Det var andra årssegern i sulkyn för kusken som ändå var självkritisk.
- Jag släppte en lucka till ettan (Order By Box) som gick ut 1 200 kvar, det var slarvigt. Men hästen var jätteduktig och det har han varit hela våren och sommaren. Han har suttit fast i tuffa lopp på Solvalla och jag tittade på tiderna på de andra hästarna, då hade han lika bra eller lite bättre. Så egentligen är jag inte överraskad. Jättekul, nu blir det en lätt hemresa, sade skrällkusken.
En ännu större smäll briserade i V86-4 på Solvalla och det kom oväntat även för den som skötte tömmarna.
- När jag kollade på loppet innan så tänkte jag att ikväll är vi chanslösa. Jag tyckte inte att hon var den typen som ska kunna vinna V86. Men hästen kändes fin hela kvällen, vi fick bra draghjälp och förvånande nog avgjorde hon ganska enkelt, förklarade Kai P Jussila sedan han lotsat Hilton Boko främst. Hästen som tränas av estniskan Olga Sehlova var spelad på 0,65 procent och det slog knockout på samtliga V86-system utom fyra.

1.10-tid av Brothers In Am
Däremellan bjöds två förnämliga sportsliga prestationer då Brothers In Am (Jennifer Tillman körde, sambon Henrik Larsson tränar) rusade runt i ledningen på nya personbästa 1.10,9/1 640 meter.
Minst lika övertygande var Lars Frölanders Digital Engine när han fixade första årssegern utanpå ledaren i händerna på Susanne Osterling.
De sista tappra spelarna föll sedan bort när norske Arve Sjoner serverade sin Pistus ett invändigt drömlopp från dubbla tillägg och sedan kunde finåka upploppet ner.

Chans till rekordutdelning
Resten av V86-spelet gick mer enligt ritningarna.
Favoriterna Marvelous (Jorma Kontio/Timo Nurmos) och My Dream Art (Oskar J Andersson/Jörgen Westholm) var båda överlägsna trots svåra utgångslägen. Den förre rundade allt i spåren på slutvarvet medan den senare kom till tidig ledning.
Kaj Widell fann andra ytter med Peter Untersteiner-tränade Stonewashd Diamant som fastställde utledningen på sju rätt till 70 559 kronor.
Totalt går 12 548 559 kronor vidare till kommande onsdag då det finns förutsättningar att slå alla tiders utdelningsrekord på V86.
 

Robin Johansson, Kanal 75


Blir man ensam om att pricka in de åtta vinnarna på V86 den här veckan uppgår belöningen till tolv miljoner kronor. Kanske kan Marti..


Blir man ensam om att pricka in de åtta vinnarna på V86 den här veckan uppgår belöningen till tolv miljoner kronor. Kanske kan Martin P Djuse, 26, sitta på nyckeln till drömvinsten? Han har tre hästar till start på Bergsåker och två av dem kommer med brant stigande formkurvor. Merritt (V86-1) är först ut och han gick ett svettigt slutvarv när han senast, via fjärdespår i slutkurvan, gick från sjätte par utvändigt till tredjeplatsen och tog på vinnaren hela vägen in i mål.
- Hästarna som var framför honom i slutkurvan hade kanske inte den högsta farten men han var väldigt rejäl och jag var klart nöjd med honom. Han har lyft sig på sistone och senast var ytterligare ett steg framåt. Han har känts fin efteråt också och jag hoppas att han fortsätter på den inslagna vägen, säger Martin P Djuse.
Det är tredje gången som Merritt startar i främre ledet bakom startbilen och även för hans tränare och kusk är det svårbedömt var han hamnar från spår sex.
- Första gången bakom bilen hade han innerspår och höll ledningen väldigt enkelt. Men för fyra starter sedan var han väldigt osäker och då fick jag bara köra på säkerhet för att få iväg honom över huvud taget. Så vi får se vilket humör han är på och hur han känns bakom bilen den här gången.
Några utrustningsändringar?
- Vi kör precis som tidigare bortsett ifrån att han måste gå med skor runt om den här gången. Det är förmodligen ett minus för han har varit fin de här gångerna han har gått utan bakskor.
Hur bedömer du segerchansen?
- Det ser ut att vara några bra hästar med men min är på gång och ska i alla fall ses som ett outsiderbud.

”Ett stort steg i rätt riktning”
Häst nummer två från stall Martin P Djuse heter Titan Arrow (V86-3) och rankas etta av flera tipsexperter. Hästen inledde säsongen starkt med tre segrar på sju starter men sedan tappade han stinget. Fram till senaste starten. Då stack han till ledningen och sedan han släppt ifrån sig taktpinnen till storfavoriten, V75-meriterade Minnestads el Paso, hakade han på starkt som trea i en visslande snabb avlutning. Sista halvvarvet gick på 1.07,1!
- Det var ett stort steg i rätt riktning för han hade inte visat någonting i några starter före det och inte alls löpt upp till vad vi förväntat oss. Han känns bra på alla sätt och vis efter senast, väldigt pigg här hemma, så jag hoppas att han är på väg uppåt i form igen, säger Djuse.
Det är Rikard N Skoglund som ska köra hästen och något man noterar när man läser programmet är att Martin P Djuse inte brukar köra Titan Arrow själv.
- Jag tycker att han tävlar dåligt när jag kör. Han går bättre när andra kör och vi byter kusk titt som tätt för att han ska bjuda till och tycka att det är roligare, förklarar Djuse.
Blir det någon utrustningsändring för hans del?
- Han kommer gå barfota runt om som vanligt men det blir inte riktig jänkarvagn som senast utan den svenska varianten som han har gått med tidigare. Jag tycker inte att det verkar göra någon skillnad på honom.
Är det laddning mot spets som gäller?
- Jag har inte riktigt koll på hästarna runt omkring men är det inga väldiga startkanoner med tror jag att han sitter i ledningen om Rikard vill. Hästen brukar inte bomma ledningen från öppna startspår. Men Rikard får göra precis som han vill utifrån hur hästen känns och så.
Hur värderar du chansen?
- Jag har bara hunnit titta på loppet som hastigast men är han på topp och presterar lika bra som i våras är det väl ett lopp som han borde räknas tidigt i.

Ringrost efter uppehåll
Den i trion som Martin P Djuse tror minst på inför onsdagens tävlingar är Googi (V86-7) som återkommer efter sex veckors tävlingsuppehåll.
- Han var blek senast och är uppfräschad och har stått över lite efter det. Nu har han tränat på helt okej ett tag men han brukar behöva ett par lopp i kroppen för att få bort ringrosten. Jag har gärna fel men jag skulle bli överraskad om han dyker upp i segerstriden direkt.

Ola Johansson, Kanal 75


USA-födde Dice Man (V86-2) imponerade under våren när han bland annat vann lopp på elitloppsdagen och därefter i V75. Men sedan gick ..


USA-födde Dice Man (V86-2) imponerade under våren när han bland annat vann lopp på elitloppsdagen och därefter i V75. Men sedan gick det grus i maskineriet och hästen omges av en del frågetecken när han nu ska starta på huvudstadsbanan.
- Han känns verkligen jätte-, jättefin! Han kanske behöver något lopp för att komma i gängorna igen men han är väldigt mycket fräschare nu än tidigare och jag tror att han är så fin som han kan bli, säger Jan-Åke Hoas.
Han köpte Dice Man efter dennes näst senaste start men i debuten för sin nye tränare, i Visbytravets största lopp Gotlandslöpningen, tävlade hästen under normal standard och skar mållinjen som sjunde och sista häst.
- Han var inte helt kry då. Något måste ha hänt i starten på Färjestad gången innan för han var stenhård i varenda muskel och inte alls i sitt esse. Sedan hade han någon infektion i kroppen också som vi behandlade med penicillin. Efter det känns hans om sagt väldigt fin.
Under åtta veckor har Dice Man nu återhämtat sig och drillats på Visbytravets träningsanläggning, där Jan-Åke Hoas bedriver sin verksamhet. Men av träningsrundorna är det svårt att dra några klara slutsatser.  
- Han är inget träningslejon och har bara gått lugna farter. Några hårdare intervaller har han gått men det går inte att köra fort med honom för han är ingen träningshäst alls. Det tar en timme bara att komma ut till träningsslingan med honom för att han ska titta och prata med andra hästar. Han är en riktig sköning så sett. När man ska hämta honom i hagen går han emot en, stannar 1,5 meter ifrån och pratar, sedan kan man gå in med honom. Han är nästan som en människa.

Laddar från start
Dice Man lottades till spår sex bakom startbilen i onsdagens lopp där distansen är 1 640 meter. Precis samma förutsättningar som när han i maj drog till ledningen och vann framför elitloppspubliken.
- Stefan Melander (förra tränaren) sa att hästen tycker om att vara med i främre träffen så vi laddar en bit och testar där framme, så får vi se hur långt det räcker. Det känns att det finns en fruktansvärd kapacitet i hästen och han känns väldigt fin, men han är som sagt lugnt tagen och får starta nu för att komma in i grejerna.
Hur blir det med skor och övrig utrustning?
- Det blir barfota bak och ytterst lätta aluminiumskor fram. Det är nästan som att köra barfota men de skyddar hoven lite grann. Sedan kommer han gå med can’t see back-rullar (en typ av stängt huvudlag) som han har gjort tidigare för Melander.
Hur stora är segerförhoppningarna?
- Jag tror att han kan vara med i matchen direkt men jag är nöjd om han slutar bland de tre främsta.

Bättre distans och skoryck
Dice Man får sällskap på båten till fastlandet av ett år yngre stoet Digital Wave (V86-4). Fyraåringen har höjt sig rejält efter ett två månader långt sommaruppehåll och kommer till Solvalla med dokumenterad form.
- Hon har haft problem tidigare och sugit in luft i systemet så hon har blivit sydd i baken. Hon hade även en lätt infektion i äggstockarna som vi har fått bort. Efter det har hon varit mycket, mycket bättre, förklarar Jan-Åke Hoas förvandlingsnumret, som var som en ny häst när hon kom ut efter tävlingsfrånvaron.
Trots att hon var med i en för klassen brutal öppning på 1.07,6 första 500 meterna hade Digital Wave styrka att runda den ledande favoriten i slutkurvan och hålla undan till skrällseger. På vinnarspelet betalade hon 56 gånger insatsen. Det följde hon senast upp med en tredjeplats.
- Hon har varit helt okej i träningen efter det och hon har fått ett bra spår (4). Hon är ganska snabb ut bakom bilen. Det är inte jag som laddar med henne från start utan det gör hon själv och det är bara att hänga med, säger Hoas och skrattar.
Det har varit kort distans i hästens båda augustistarter. Den här gången är det 2 140 meter och det är en fördel enligt hennes tränare.
- Hon är egentligen mer stark än speedig och trivs bättre på full väg än 1 600 meter. Får hon en bra position ska hon vara bland de tre igen.
Någon utrustningsändringar?
- Det blir nog barfota runt om för första gången. Sedan går hon med bomull i öronen och vi har aldrig haft urryckare på henne. Vi får se när jag börjar använda dem. Men jag har lite respekt för henne, hon har slagit (sparkat) i vagnen en gång och jag vill inte bråka med henne.
Vilken av hästarna har du störst segerförhoppningar med?
- Det är jättesvårt att säga. Digital Wave har varit med lite mer på slutet och har bra form, bra läge och står bra inne på pengarna. Men jag vet att Dice Man är en jäkla fin häst när han är som han ska och honom är det kanske mer ”skalle” på, så jag måste nog tro mest på honom ändå.
Då ingen lyckades pricka in samtliga vinnare på V86 i onsdags gick åttarättspotten på närmare 5,9 miljoner kronor vidare till den här veckan. Extramiljonerna gör att en ensam jackpotvinnare kan bli minst tolv miljoner kronor rikare...

Ola Johansson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se