Svenska Spel Stryktipset Powerplay Oddset Eurojackpot Europatipset Topptipset Bomben Matchen Måltipset Bingo Poker Lotto Keno Triss

V86 Åby: Haugstad inledde V86-året med trippel

V86-året inleddes med superjackpot och en eventuell ensam vinnare med alla rätt kunde bli 20 miljoner kronor rikare. Till de höjderna nådde emellertid inte utdelningen. Istället fick många spelare glädjas åt en mindre peng efter att favoriterna radat upp sig. Först ut av dessa var Daniel Redén-tränade Fighting Bax som utan problem infriade favoritspelarnas förväntningar sedan han fått överta ledningen med två varv till mål.
- Jag räknade med att Örjan (Kihlström) ville släppa ledningen. Tyvärr blev Fighting Bax lite för pigg i 600-700 meter mitt i loppet men han höll ändå undan utan problem, sa Kenneth Haugstad, som också satte dit tredjehandaren Petter Rags åt sin landsman Åsbjörn Tengsareid innan han fick kliva in i vinnarcirkeln tillsammans med ägarna till Evening Prayer.
- Vi hade Evening Prayer i träning innan hon gick till Björn Goop så jag har känt ägarna i ett par års tid. Det är ett par riktigt goa grabbar så det var kul att få sätta dit henne i dag, sa Haugstad.

Läcker svepning till spets
Omgången delades mellan Solvalla och Åby och i det lopp som Kenneth Haugstad inte vann på huvudstadsbanan drog Åke Lindblom det längsta strået tillsammans med andrahandaren Fideli Star, som gjorde en mycket fin insats när hon höll undan efter att ha forcerats till ledningen från bakspår. På banan i Mölndal inleddes kvällen med att Robert Bergh körde galopp med favoriten Loke Survive men segern i loppet gick ändå till stall Bergh genom tredjehandaren Malkin och Stefan Söderkvist. I de resterande Åbyloppen blev det favoritseger och av dessa imponerade Valentino Strix, även han kört av Stefan Söderkvist, mest. Visserligen gynnades han av det höga tempot där han satt i tredje par utvändigt men han levererade också en tung slutstöt när han svepte till ledningen på den sista bortre långsidan och gick undan till ohotad seger.
- Det var läckert! När Stefan tog ut honom sa det bara svisch, sa hästens tränare Admir Zukanovic.
- Han har gjort tre bra lopp efter comebacken och det var hans tur i dag. Kul att det stämde.
Favorit nummer två att skära mållinjen som etta på Åby var You Know Me. Hästens tränare Conrad Lugauer höll själv i tömmarna och han sände sin springare till ledningen, varifrån segern blev säker.
- Det gick ungefär som jag hade väntat mig. Hon öppnade snabbt och bra och sedan avslutade hon jättebra också. En fin insats! konstaterade Lugauer.
Edvin Ceka-tränade Une di Poggio (Thomas Uhrberg) var kvällens tredje favorit att få segerdefilera i Mölndal. Han fick en drömresa i andra par utvändigt och vann pliktskyldigt före en tapper Alvena Vagabond, som höll strålande efter en för klassen stenhård öppning till ledningen.
Över 3 300 system lyckade pricka in den favoritdominerade raden men tack vare jackpotmiljonerna orkade åttarättsutdelningen ändå upp i 5 932 kronor. Sju rätt gav 44 kronor och sexrättspotten på över åtta miljoner kronor går vidare till nästa veckas omgång, då alltså en ny jackpot väntar.

Ola Johansson, Kanal 75

Publicerat 2017-01-04 22:27:00


Andra V86-tips


Joakim Lövgren har bra snurr på verksamheten. Sedan årsskiftet har 25 segercheckar skrivits ut till stallet och det lär bli fler den h&aum..


Joakim Lövgren har bra snurr på verksamheten. Sedan årsskiftet har 25 segercheckar skrivits ut till stallet och det lär bli fler den här veckan. Han spelar i alla fall en nyckelroll när jackpotmiljonerna på V86 ska fördelas. Åttarättspotten beräknas uppgå till tolv miljoner kronor och Solvalla och Jägersro delar på omgången. Det är hemma i Malmö som Joakim Lövgren spelar ut sin starka triss och treåringarna är först ut i V86-3. Bästa utgångsläget har obesegrade Devs Daffodil (V86-3) som jagar tredje raka från spår två.
- Hennes karriär har inletts lovande. Hon skötte uppträning och kvallopp bra och de här två starterna har hon klarat av på fint sätt, så vi är nöjda så här långt, säger Lövgren och fortsätter:
- Men hon har inte mött så här bra motstånd förut utan fått en behaglig start på karriären. Samtidigt har hon gjort det på ett sådant sätt att vi tror att hon ska ha nytta av att gå ut i lite tuffare lopp.
Nu startar hon med bil för första gången. Vad tänker du om det?
- Bilstart tror jag kommer gå bra men det är jättesvårt att säga var hon hamnar. Både hon och de andra är rätt så gröna bakom bilen. Men jag tror inte att loppet avgörs i starten med så unga och oerfarna hästar.

”Båda startar med vinstchans”
Bakom Devs Daffodil startar stallkompisen Saliga med nummer nio. Även hon har inlett tävlingskarriären lovande och ståtar efter fem framträdanden med tre segrar, en andra- och en tredjeplats.
- Hon har också skött allting på väldigt bra sätt och jag har ungefär samma förväntningar och förhoppningar på henne som på Daffodil. Fortsätter hon att prestera på ett lika fint sätt kan hon få fortsätta i något större årgångslopp framöver.
Hur rankar du hästarna sinsemellan med onsdagens förutsättningar?
- Det är jättesvårt att säga och mycket beror på hur loppet blir kört. Saliga kan startbilen och ligger längre fram i rutinerna, men Daffodil har ett bättre startspår. Jag hoppas att båda startar med vinstchans.

Läge för ny spetsvinst
På pappret har Joakim Lövgren sitt hetaste segerbud i Iago Zon (V86-5). Hästen har dokumenterat hög kapacitet och utklassade senast motståndet från ledningen i V75, men han har också gjort plattmatcher. Till exempel trivdes han inte alls på Solvalla näst senast.
- Han är bra när han får det som han vill ha det. Han är lite känslig av sig men talangen finns där och det vi behöver göra är att slipa på de grejer som gör att han har så lätt för att komma bort i loppen. Han behöver bli mer komplett både vad gäller distanser och positioner, men blåsa till ledningen som senast, det kan han.
Från spår ett har Iago Zon läge för att ta ledningen på nytt och väl där lär han bli svårfångad.
- Jag kan inte hur startsnabba motståndarna är så det måste jag läsa på, men hästen känns i alla fall bra efter senast och jag förstår om de som såg honom då har svårt att lämna honom utanför lappen...

Ola Johansson, Kanal 75


I fjol dominerade han treåringskullen under första halvan av säsongen.Men efter magplasket som storfavorit i kriteriekvalet har det varit tyst k..


I fjol dominerade han treåringskullen under första halvan av säsongen.
Men efter magplasket som storfavorit i kriteriekvalet har det varit tyst kring Makethemark.
Nu är det inte tyst längre.
Med lysande träningsrapporter i ryggen var hästen V86-spelarnas favorit trots sju månaders tävlingsfrånvaro.
Det var en korrekt bedömning.
Avslutningen på underkant 1.07 sista halvvarvet med halva slutsvängen i tredjespår kan vara den svettigaste som synts på en svensk travbana 2017.
Att Stefan Melanders USA-import Milligan’s School och Robert Berghs Mindyourvalue F. nästan hängde med i svängarna talar för att de också går strålande säsonger till mötes.
Men finns det en bättre svenskfödd fyraåring är Makethemark?

Kungapokalen nästa
Att Petri Salmela har höga tankar om hästen är ingen hemlighet och han har vid flera tillfällen nämnt Makethemark som ”den bäste jag har tränat”.
- Det var lite spännande eftersom han klappade igenom förra gången. Man vet inte hur det slår mentalt, men som det kändes var det bara bra. Han hade samma speed som i fjol och det var skönt att han fick göra en så fin årsdebut, konstaterade körande Ulf Ohlsson innan en tagen tränare fyllde i:
- Han var i ärlighetens namn sådan som jag i de bästa av scenarion hade väntat. Det är en grym känsla. Hästen är så klok, den klokaste häst jag har haft. Nu måste vi lära oss när han försöker säga något, vi måste förstå det på en gång, sade Salmela och refererade till halsproblemen som fällde Makethemark i fjolårets sista start och ledde till operation under vintern.
Och svaret på frågan ovan lär komma ganska snart. Nästa start blir nämligen kvalen till Kungapokalen på Åby där Makethemark får chansen att återta kullkronan han blev av med i fjol.

Stallskrik som höll
Optimistisk på förhand var även Li Hanné kring B.Dollar som blev stort stallskrik och totofavorit.
Även här visade det sig befogat då hästen spårade varje meter för Claes Sjöström till tränarens oförställda glädje.
- Jättekul. Jag hade det på känn, förklarade Hanné efter sitt segervrål.
Infriade förväntningar gjorde även omgångens största favorit Thelma de Glatigne (Pekka Korpi) som dominerade sitt lopp från spets för Jorma Kontio.
Det låter som grunden till en favoritfylld och lättfunnen V86-rad.
Inget kunde vara mer fel.
När Björn Goop avrundade omgången bakom Marcus Lindgren-tränade Alkalizer Am slog man bort de sista två kvarvarande systemen med chans till åtta rätt.

Åbyskrällar fixade jackpot
Skrällarna som gjorde det möjligt kom på Åby. Bison Spiro och La Diva Rossi kördes offensivt till ledningen av Anna-Karin Rundqvist respektive Per Ludvig Nielsen som båda visade sig ha betydligt bättre koll på sina hästars kapacitet än spelarkollektivet.
De två största stänkarna Grainfield Ace (Thomas Uhberg körde, Veijo Heiskanen tränar) och Tennis (Rickard Svanstedt/Jenny Nordensson) tog båda vägen via open stretch och såg till att 5 286 263 kronor flyttas vidare till kommande onsdag i form av jackpot.

Robin Johansson, Kanal 75


Han inledde karriären som segermaskin i norr.Men trots sex triumfer på åtta starter var det många som tvivlade på Makethemarks f&ou..


Han inledde karriären som segermaskin i norr.
Men trots sex triumfer på åtta starter var det många som tvivlade på Makethemarks förträfflighet efter tvååringssäsongen.
För segrarna var ju tagna i Boden, Umeå och Skellefteå.
Skulle verkligen en sådan häst räcka mot topptreåringarna på nationalarenan?
Svaret kom i säsongsdebuten på Solvalla i Pamir Broddes lopp 23 mars i fjol.
Spelad till 190 för 10 visade blåste Makethemark förbi sina konkurrenter över upploppet.
Hur spelarna såg på den prestationen speglas i hur hästen behandlades därefter.
Trots att han matchades i de tuffaste årgångsloppen var Makethemark totofavorit i samtliga starter han gjorde under resten av säsongen.

Lyckad halsoperation

En säsong som gav seger i Treåringseliten, tredje- respektive andraplats i de båda E3-finalerna, innan den avslutades med platt fall i kriteriekvalet då han spelad till 17 för 10 klappade igenom helt bakom betydligt mindre betrodde Deimos Racing – hästen som sedermera vann finalen och röstades fram som ”Årets treåring” i Sverige 2016.
Datumet var 12 september och det var också senaste gången som Makethemark syntes i tävlingssammanhang.
- Han var riktigt sjuk i kriterieförsöken och sattes på medicin. Vi trodde att det var okej och började planera för Breeders Crown, men kollade upp halsen igen och såg att det inte fungerade. Det slutade med att vi fick operera honom, berättar tränaren Petri Salmela som snabbt fick positiva besked.
- Anders Ekfalk som opererade honom sa att vi bara behövde vila två veckor om allt föll väl ut. När vi kom på återbesök konstaterade han att han aldrig lyckats bättre med en operation. Så vi började träna hästen redan i december, sedan har allting flutit på som önskat.
Hur hårt är han tränad?
- Efter nyår har vi tränat för fullt, dessutom har han varit inne på Solvalla och gått tre snabbjobb. I det första körde jag bara i 1.21-fart. I det andra körde jag 1.16,5/2 000 meter och då kändes han tävlingsklar.
Varför körde du ytterligare ett jobb då?
- Därför att det var en månad sedan och vi hade bestämt oss för att inte börja förrän i mitten av april. Då blev det lite långt emellan och därför testade vi honom en gång till förra veckan.
Hur fort körde du?
- Det blev i underkant 1.13/1 600 meter. Och det var utan att jag rörde honom. Det var en väldig känsla och jag har aldrig kört ett snabbare jobb med någon häst i hela min karriär.
Inte ens med din gamla stjärna Plant the Seed?
- Nej. Jag minns en vacker vårdag i Rovaniemi i mitten av 1990-talet, då körde jag 1.13,2 ett varv med henne. De var hennes snabbaste jobb. Men Makethemark avslutade 1.10 sista 500.
Är Makethemark en bättre häst?
- Ja. Det lutar åt att han är den bästa häst jag har tränat.
Jämför med hur han kändes inför årsdebuten på Solvalla i fjol…
- Då hade jag kört ett liknande jobb, men på 1.15/1 600 meter. Det var med exakt samma känsla, helt åkandes. Skillnaden är att hästen känns ett år äldre, ett år starkare, ett år bättre.
Så då går han ut och vinner direkt igen?
- Det går aldrig att lova. Loppet blev hårt, han möter två otroligt fina jänkare och man kan inte veta hur bra de är. Jag kan bara säga hur nöjd jag är med min häst.
Vad tävlar han med för balans och utrustning?
- Öppet huvudlag, lätta skor runt om, fast huva och sin vanliga vagn. Det är precis samma som i fjol, förutom då vi ryckte skorna på honom fram i ett par starter.
Hur ser planeringen ut efter onsdagens lopp?
- Går han som vi hoppas så siktar vi mot kvalen till Kungapokalen. Sedan är Fyraåringseliten tänkbart, men allt hänger förstås på hur han presterar.
Känns det som att han kan ta tillbaka sin kungakrona i kullen?
- Det kan bara loppen visa. Träning är en sak, tävling en annan. Men känslan är väldigt bra.
Hur känner du inför onsdagen?
- Det var väldigt länge sedan jag var så spänd inför ett lopp. De senaste två-tre veckorna sedan vi gjorde upp planen så har det känts pirrigt varje dag. Det ska bli väldigt roligt att få se honom tävla igen, säger Petri Salmela.

Robin Johansson, Kanal 75


Norske talangen Ferrari B.R. gjorde inte favoritspelarna besvikna och tillsammans med sin tränare Per Oleg Midtfjeld lekte fyraåringen hem V86-1 p&ar..


Norske talangen Ferrari B.R. gjorde inte favoritspelarna besvikna och tillsammans med sin tränare Per Oleg Midtfjeld lekte fyraåringen hem V86-1 på Åby på onsdagskvällen.
Ferrari B.R. dominerade loppet från ledningen från start till mål.
- Loppet blev perfekt, vi kom till täten utan att behöva offra något och drog bara 600-700 kvar. Jag kände mig ganska komfortabel hela vägen, sa Per Oleg Midtfjeld som har höga tankar om sin häst.
- Vi har Norskt Travderby som årets stora mål och vi matcher honom mot det. Nästa start blir väl något fyraåringslopp hemma i Norge skulle jag tro.
Många pekar ut Ferrari B.R. som nästa stora stjärna från Norge.
- Han kan bli väldigt bra. Om bara hälsan är med honom och vi får träna som vi ska så kommer det bli en topphäst. Det ligger i namnet, det är en Ferrari.

Vann på födelsedagen
V86-omgångens andra storfavorit infriade också favoritskapet och även för Shadow Woodland handlade det om ledning från start till mål. Det blev en bekväm seger trots att åttaåringen egentligen inte trivs med de yttre förutsättningarna som bjöds på Solvalla, duggregn och kallt.
- Han gillar smatterbana, fint väder och sol, då är han som bäst. Men han fick ett lämpligt lopp. Det var bra, sa tränaren Reijo Liljendahl.
I sulkyn satt födelsedagsbarnet Ulf Ohlsson som firade 53 år med en enkel kuskseger.

Stalldubbel efter ökad träning
Bollnäs-amatören Magnus Träff har hästarna i ordning och inför onsdagen hade det blivit seger i varannan start för stallet i år. Survival Kit (V86-2) och Queer Fish (V86-6) bättrade på den statistiken när de fixade en stalldubbel tillsammans med kusken Kaj Widell.
- Det här är helt sjukt. Jag hade aldrig vunnit på Solvalla tidigare och nu vann vi två. Vi har ökat träningen, vi kör inte fortare men vi kör mera, förklarade Magnus Träff stallets framgångar.

Andra raka i ny regi
I V86-5 såg det länge ut som att Gustavo Boko skulle vinna från spets, men favoriten tappade spänsten på upploppet och 50 meter före mål galopperade Veijo Heiskanens häst och istället tog Staro Interstate över från utvändigt ledaren. Christoffer Eriksson satt i segersulkyn och vinsten var andra raka i ny regi hos Tomas Malmqvist.
I V86-3 avgjorde favoriten Way To Go Chief enkelt efter en resa i rygg ledaren tillsammans med Peter Ingves. Thomas Bonde tränar.

Sjätte raka för Jensens
Victory Kåsgård
avslutade 2016 med fem raka segrar. I årsdebuten i V86-7 körde Flemming Jensen offensivt och forcerade sin häst till ledningen dryga varvet från mål mot favoriten Electric Light. Electric Light fick sedan chansen från open strech och V86-publiken bjöds på en härlig upploppsduell där målfotot visade att Victory Kåsgård fixade sin sjätte raka vinst.
V86-omgången avslutades med spetsseger för Pointillist som tog fjärde årssegern tillsammans med sin tränare Jim Oscarsson.
- Han vann med krafter kvar. Han var grym hela vägen. Han har lite pengar på sig sett till sin kapacitet, sa Jim Oscarsson.
Åtta rätt på V86 gav 67 065 kronor, sju rätt betalade 310 kronor och sex rätt 30 kronor.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Det har redan dragits paralleller till Steinlager, Per Oleg Midtfjeld forne fixstjärna som vann Elitloppet 2005. Till den nivån har Ferrari B.R. l&ar..


Det har redan dragits paralleller till Steinlager, Per Oleg Midtfjeld forne fixstjärna som vann Elitloppet 2005. Till den nivån har Ferrari B.R. lång väg att vandra men upptakten på fyraåringens tävlingskarriär har i alla fall varit av bästa märke. Fem segrar på sju starter har det blivit så här långt och sättet han vann på senast genererade ståpäls hos åtskilliga traventusiaster. Stenhård öppning till ledningen i en fart som hade fått de flesta hästar att tidigt kasta in handduken bekom honom inte och han lämnade motståndet över upploppet.
- Han var väldigt bra och han är fin efter det också. Han har utvecklats fint hela vägen och gått framåt för varje lopp han varit ute i.
Är han din nya Steinlager?
- Jag har höga tankar om honom. Han är en väldigt kapabel häst med fin inställning som jag vet kommer bli riktigt bra om hälsan är med på hans sida, men det är långsökt att jämföra honom med Steinlager.

”Väldigt bra chans”
Höstens norska derby är årets stora mål för Ferrari B.R. Varje lopp dessförinnan är ett steg på vägen dit och på onsdagen passerar den vägen Åbytravet i Mölndal. Eftersom hästen inte hunnit tjäna så mycket pengar tävlar han i en låg klass i förhållande till sin kapacitet och från spår sex bakom startbilen blir han storfavorit.
- Jag känner inte till de svenska hästarna så bra men gör han en prestation som senast måste han räknas med väldigt bra chans. Då ska det i alla fall till en väldigt bra häst för att slå honom.
Siktar du på att köra till ledningen igen?
- Han öppnade mycket bättre än tidigare från start senast och vi får se hur han öppnar den här gången. Han går bra i alla positioner men skulle han öppna bra och är med där framme direkt provar vi nog mot ledningen.
Många kommer att spika honom på V86. Vilket råd ger du spelarna?
- Han känns fin och jag förstår dem som spikar honom. Han är orutinerad och kan hitta på något tok men normalt ska han ha bra segerchans, det måste jag säga.

Ola Johansson, Kanal 75


Dragsters (V86-6) årsdebut för en månad sedan var ett utropstecken. Trots brutala 1.07 första 500 meterna till ledningen och 1.11,5 p&arin..


Dragsters (V86-6) årsdebut för en månad sedan var ett utropstecken. Trots brutala 1.07 första 500 meterna till ledningen och 1.11,5 på varvet lämnade han konkurrenterna över upploppet. Senast var det samma visa. Från ledningen sprintade Dragster undan och i mål stannade klockorna på 1.11,2 över 1 640 meter med bilstart, det snabbaste hästen har sprungit.
- Jag är inte alls överraskad. Känslan att han skulle få en riktigt bra säsong infann sig redan i vintras och då sa jag till ägaren att hästen har utvecklats ett snäpp till, säger Roger Malmqvist.

En sommar i Frankrike
Dragster har visat fina takter förr. Som treåring blev han tvåa i finalen av Breeders Course och i fjol vann han på 1.11,7 hemma på Jägersro där han också var en hårsmån ifrån att kvala in till Svenskt Travderby. Men sättet på vilket han har inlett femåringssäsongen är något annat. Hästen har höjt sig och visat takter som för tankarna till de riktigt stora loppen.
- Nu har han visat att han utan problem ska kunna gå upp i guld och hävda sig väl där också, i och med att han har de här egenskaperna - startsnabbheten och även distansförmågan. Att han skulle vara en sprinter som bara går i ledningen är en missuppfattning. Ett tag i vintras satt jag och drömde om Harpers, så stark kändes han här ute.
Någon start i kraftprovet Harper Hanovers lopp på Solvalla under elitloppshelgen sista helgen i maj lär det emellertid inte bli. Istället ska Dragster och jämgamle stallkompisen Farzad Boko, derbyfinalist i i fjol, tillbringa sommaren på Lutfi Kolgjinis franska filial i Normandie.
- Jag och Lars I Nilsson har fått klart av ”Ludde” att vi kan hyra sex boxar där nere. Något datum för när vi skickar ner hästarna är inte bestämt men pusselbitarna börjar ramla ihop och troligtvis är onsdagens start den sista han gör innan resan. Det finns mycket lopp på landsortsbanorna där de kör om 100 000 – 200 000 kronor som inte är hälften så tuffa motståndsmässigt som hans klass i V75 här hemma.
Annars brukar Jubileumspokalen i augusti vara ett mål när man har bra femåringar i stallet...
- Det är inte längre hem från Frankrike än vad det är dit, säger Malmqvist och skrattar.

”Inte sämre bakifrån”
Till skillnad från årets två första starter har Dragster den här gången bakspår. Det är ingen lätt sak när det handlar om sprinterdistans, men Roger Malmqvist ger inte upp för det.
- Det fanns sparat i Halmstad och det fanns sparat förra starten också. Hästen känns jättefin och lär knappast ha blivit sämre. Det klart att spåret försämrar chanserna avsevärt och vi får förlita oss på att de kör i hårt tempo där framme och att vi kan hitta rätt ryggar och på så sätt komma in i matchen, men han är inte sämre bakifrån än i ledningen. Bland annat har han vunnit på open stretch på Åby och gått väldigt fort till slut bakifrån flera gånger. Han ska gå barfota runt om igen och även om jag är väl medveten om att bakspår över 1 640 meter är svårt vore det dumt att ta bort honom från V86-kupongen.

Ola Johansson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se