Inför V86/jackpot Solvalla: Fortsatt miljonregn med Marc Elias?

Med pappa Conrad Lugauer nyopererad i en arm får Marc Elias ta större ansvar som kusk. Det gjorde han med den äran under V75-dagen i Kalmar. Först satte han dit favoritspelade Il Duce Boko i klass II och sedan skrällde han med Gareth Boko i gulddivisionen. Som grädde på moset vann han dagens sista lopp med American Hill. Det fanns alltså all anledning att fira i lördags kväll.
- Det blev inte mycket med det. Jag kom inte från stallet förrän vid ett på natten och då var jag ganska sliten efter en lång dag. Men vi stannade på Burger King på vägen hem, säger 25-åringen och skrattar.
Det blev sannolikt mer fest för de spelare som byggt sina V75-system runt Marc Elias. Endast sex system lyckades pricka in samtliga vinnare och för det uppgick belöningen till 3,4 miljoner kronor.

”Jättekvick ut”
På onsdagen kan stall Lugauers och Marc Elias anhängare få anledning att fira på nytt. Jackpotpengar gör att åttarättspotten på V86 beräknas uppgå till 16 miljoner kronor. Stallet har fyra hästar med i leken och först ut är Virgin Maiden (V86-1). Hon tog senast en övertygande seger från positionen utvändigt om ledaren. Nu är planen att köra till ledningen från spår två bakom startbilen.
- Hon är bästa chansen på hela kvällen för oss. Vi var nöjda med henne senast och hon har tränat på bra efter det, så formen ska vara fortsatt lika bra. Hon är jättekvick ut och tar förmodligen ledningen. Därifrån tror jag att de får svårt att slå henne, säger Marc Elias.

”Loppet passar perfekt”
Super Steve
(V86-3) hade inte samma lycka med spårlottningen när han drog nummer tolv bakom bilen. Han var ute så sent som i onsdags och blev då fyra efter att ha körts tufft till ledningen via tredjespår i första sväng.
- Vi var nöjda med honom. Det blev lite för tufft i första sväng och 1 600 meter kanske inte heller är hans melodi. Jag tror att 2 100 och 2 600 passar bättre. Nu har vi spår tolv och vi får se lite vad de andra hittar på. Eventuellt sätter vi på honom ett norskt huvudlag för första gången och han ska ses med outsiderchans.
Bernts Ulrika (V86-5) står med sina 218 700 kronor insprunget perfekt inne i sitt lopp, som är stängt vid 220 000 kronor intjänat. Men sexåringen har inte tävlat sedan i maj.
- Det har inte varit något fel på henne men sommaren är för tuff för henne och därför valde vi att ge henne en paus. Nu har hon tränat på sedan senhösten och hon har varit inne på Jägersro två gånger. Första gången var hon bara okej men andra gången var vi nöjda med henne. Då gick hon ett 17-jobb med krafter kvar, säger Marc Elias och fortsätter.
- Det här loppet passar perfekt åt henne. Visserligen är hon lite svår i voltstart men Hanna (Lähdekorpi) som kör är duktig och har fixat det galant med andra hästar hon kört åt oss. Vi får se lite var hästen står nu när det blir tävling men formen känns på gång och amatörloppen är ofta mycket lättare, så vi tror i alla fall att hon kan vara med bland de tre främsta.

Farlig med rätt resa
Sist men inte minst från stall Lugauers kvartett är Gambit Brodde (V86-7/DD-2). Han gör bra insatser mest hela tiden och slutade senast trea i ett V86-lopp efter ett inledningsvarv som första häst i andraspår och därefter andra par utvändigt. På upploppet fick han chansen invändigt men kunde inte fånga in vinnande Dallas.
- Han gör bra prestationer men vi tror att vi har kört lite fel med honom och att han helst ska gå i ryggar, och det ska jag förhoppningsvis kunna göra nu. Han mår i alla fall bra och har tränat på utan konstigheter efter senast. Från spår nio beror mycket på hur de två framför öppnar. Kommer han iväg bra och får sitta i den främre träffen ska han ses med chans. Eventuellt ska han också gå med norskt huvudlag för första gången.

Ola Johansson, Kanal 75

Publicerat 2020-01-20 16:30:00


Andra V86-tips


V86 avslutar sin sommarturné med ett gästspel på Boden-travet den här onsdagen. Omgången är dessutom kryddad med en jackpot d&..


V86 avslutar sin sommarturné med ett gästspel på Boden-travet den här onsdagen. Omgången är dessutom kryddad med en jackpot där 14 miljoner kronor väntar på en ensam vinnare med åtta rätt.
En av V86:ans sportsliga begivenheter kommer i den femte avdelningen. Där dyker hästen med ”nio liv” återigen upp i startlistan. Antonio Tabac firade stora framgångar hos sin förre tränare Oskar Kylin Blom för några år sedan. Efter skador och annat strul flyttades han därefter till Jörgen Westholm och har nu som åttaåring hittat ytterligare ny geist och nya växlar. Antonio Tabac såg smällfin ut i somras när han tog två raka segrar. En av dessa kom i miljonloppet Norrbottens Stora Pris i Boden där han städade av eliten och vann från ledningen.
– Han var fantastisk när han vann i Boden och även jättefin när han vann i Hagmyren gången innan. Det är en trevlig häst som gillar att tävla verkar det som. Han tränar helst själv för han tycker det är skönt att vara ute ensam på långa turer i skogen. Hästen börjar bli så gammal att han inte kräver så mycket träning längre, säger Jörgen Westholm.

”Tappade luften – glöm den starten”
Efter segern i Boden som var värd en halv miljon kronor provade Antonio Tabac lyckan i två finska storlopp. Först i Kymi Grand Prix i Kouvola och därefter i Mikkeli. Men det blev ingen lyckad utflykt för hästen som hade dåliga startspår och fick tuffa lopp.
– Han hade iskalla utgångslägen båda gångerna och senast blev han het när han hamnade utvändigt om ledaren. Han gick med helstängt huvudlag utvändigt i hårt tempo och det kändes som att han tappade luften till slut. Så den starten kan vi bara glömma, säger Westholm.
– Hästen känns fin i lugna jobb efteråt och jag tycker att han ser ut att vara i samma författning som när han vann i somras.

”Byter huvudlag – tror på vinst”
Onsdag kväll är den grå hästen tillbaka i Boden efter det senaste succé-besöket. Antonio Tabac blir klar favorit i V86-5 från ett perfekt läge med spår två bakom bilen. Mika Forss sitter återigen i sulkyn och det ser bra ut för den startsnabba trefaldige miljonären.
– Antonio Tabac (V86-5) gillar Bodens bana som är fast och fin. Han har fått ett bra utgångsläge och det är klart att jag tror på vinst för han har så hög kapacitet. Nu byter vi huvudlag och kör med öppet eller norskt huvudlag. Annars går han barfota runt om och i jänkarvagn som vanligt.

”Barfota runt om nu och första med jänkarvagn”
Westholm skickar med ytterligare en häst i transporten upp till Boden. Det är Silver Bullit i den tredje avdelningen som var knappt slagen som tvåa senast.
– Silver Bullit (V86-3) gjorde en förbättrad insats senast och jag har lite feeling för att det kan vara dags för honom att vinna snart. Den långa distansen har han behärskat fint tidigare och läget blev perfekt. Dessutom ska vi prova barfota runt om nu och första gången med jänkarvagn. Det känns spännande, säger Jörgen Westholm.
– När man reser så långt vill man ju såklart att hästarna ska vara riktigt bra i ordning och att det ska vara bra lopp som passar för dom. Tanken var redan när jag anmälde hästarna att de skulle ha bra chans och när nu båda fick spår två måste jag ju kvarstå med den tanken. Vi har 90 mil till Boden och hästarna åker till Umeå på tisdagen och övernattar där och sedan sista biten till Boden på onsdag.

Michael Carlsson, Kanal 75


Det är hög sportslig kvalitet i onsdagens V86-omgång på Mantorp. Breeders Crown för tre- och fyraåringar är i fokus och fl..


Det är hög sportslig kvalitet i onsdagens V86-omgång på Mantorp. Breeders Crown för tre- och fyraåringar är i fokus och flera ur den absoluta kulltoppen är med i startlistorna. Om en dryg månad stundar Svenskt Travderby och Derbystoet på Jägersro. Tre veckor senare är det dags för Svenskt Travkriterium och Svenskt TravOaks. Försöken till Derbyt och Derbystoet körs på Jägersro om tre veckor och Breeders Crown-loppen på onsdag blir något av ett genrep inför de loppen för de flesta.
Elegant Ima är en treårig hingst som inte vet hur det känns att förlora efter sex starter. Det norsktränade – men svenskfödde – jättelöftet har vunnit enkelt varje gång. Men det var framförallt efter insatsen senast som han blev en riktig snackhäst. I V75-tävlingarna på Axevalla under Stochampionatssöndagen imponerade Elegant Ima kolossalt. Storfavoriten fick svar om ledningen av Robert Bergh och Comand som inte ville släppa täten. Magnus Teien-Gundersen lade sig utvändigt med Elegant Ima och första varvet travades efter 1.12,1. Över den sista bortre långsidan satte Elegant Ima klorna i ledaren och över upploppet stack han ifrån till en överlägsen seger. En mycket imponerande prestation av hästen som sprang 1.12,4 över medeldistans i sitt livs sjätte start.
– Elegant Ima (V86-8) har gjort allting rätt och han är en av de bästa hästar jag har tränat. Han är framförallt väldigt stark och gick ju 1.12,4 från dödens senast över 2100 meter. Det är otroligt bra. I de fem första starterna som han gjorde var han inte trött någon gång efter loppen. Men senast fick han ju jobba lite, säger Geir Vegard Gundersen som är en av Norges mest framgångsrika travtränare.
– Allt verkar bra efteråt och han tog loppet på rätt sätt. Hästen har utvecklats och gått framåt för varje start som han har gjort. Han känns smidig och fin i jobben och vi drömmer om att vara med i Kriteriet i höst.

”Känns väldigt fin – bra chans”
Elegant Ima blir klar favorit i V86-avslutningen från spår sex bakom bilen. Det är Breeders Crown för treåriga hingstar och valacker och han körs som vanligt av Magnus Teien Gundersen.
– Det är tuffa konkurrenter men han är så pass bra att jag måste ha god tro på honom igen. Han känns som sagt väldigt fin och är snabb ut bakom bilen. Eftersom han fortsatt känns så väldigt fin tror jag på bra chans igen. Vi ändrar inget, utan kör fortsatt med skor runt om, norskt huvudlag och vanlig vagn.

”Läget är perfekt – en outsider”
Geir Vegard Gundersen är tränare på Bjerke travbana utanför Oslo och håller till i Nittedal. Han har 25 hästar i träning och har ytterligare två hästar med sig i transporten när de reser de 45 milen till Mantorp på onsdag.
– Gretzky B.R. (V86-3) är lite upp och ner och senast blev han för het i ledningen över 2600 meter. Han var lite hissig den dagen men känns bra i träningen och är ju väldigt bra när han är på topp. Läget är perfekt och han får ses som en outsider. Barfota runt om och amerikansk vagn igen.
– Max Brady (V86-5) startade så sent som i torsdags och blev femma på Åby. Han var bra då från spår åtta och gick 1.10,7. Han vann ju derbyt i fjol och tjänade mycket pengar och möter de bästa nu. Härifrån spår åtta och mot dessa hästarna får vi vara nöjda med en premie. Barfota runt om och så blir det jänkarvagn den här gången, säger Geir Vegard Gundersen.

Michael Carlsson, Kanal 75


Stall Persson har mellan 90 och 100 hästar i träning, uteslutande kallblod. Och givetvis är stallet alltid representerad på de stora kallbl..


Stall Persson har mellan 90 och 100 hästar i träning, uteslutande kallblod. Och givetvis är stallet alltid representerad på de stora kallblodsdagarna.
Den här gången så har Jan-Olov två hästar med i kallblodsderbyt i Östersund på onsdag, V86-7. 2 Järvsö Elling körs av Dagfinn Aarum och 10 Fräcke Prins av Mats E Djuse.
- Men de norska hästarna i derbyt ser starka ut i år, säger Jan-Olov Persson.
Däremot så har han själv segerförhoppningar redan i V86-1, där 5 Guli Tor och 8 Bellfaks startar. Den senare har hög kapacitet...
- Bellfaks har till och från problem med fräschören. Och han är verkligen yr i mössan! Men kapacitet har han. Och han har gått felfritt två lopp i rad nu. För första gången sedan 1977, tänkte jag säga… men det är i alla fall för första gången på ett par år.
Näst senast segrade Bellfaks på en 1.26-tid över tre kilometer i Skellefteå. Senast, över medeldistans, sprang han 1.22,3 (som fyra i ett stentufft gäng) med voltstart i Årjäng. Starka papper i dessa sammanhang.
Det är spår åtta bakom bilen, och kort distans nu dessutom?
- Det behöver inte spela så stor roll. Han är allround och går bra på alla distanser, när han fungerar. Hamnar han vettigt till och går felfritt hela loppet, så är det en rätt så bra vinstchans nu, tycker jag.
Så han är alltså före 5 Guli Tor i mål?
- Normalt så är han det, absolut.
Jan-Olov Persson tog sin första seger i Svenskt Kallblodsderby 2004 genom Hallsta Lotus. Han vann igen 2008, med Järvsöviking.
Och senast som Jan-Olov Persson vann Svenskt Kallblodsderby som tränare, var 2017 med Järvsö Pegasus, som kördes av Örjan Kihlström.
I år har Persson Järvsö Elling och Fräcke Prins med i loppet, men att ta den fjärde segern nu kan bli tufft.
Öystein Tjomsland, ”Norges motsvarighet” till Jan-Olov Persson, har vunnit de två senaste upplagorna av Svenskt Kallblodsderby, med Nordsjö Odin förra året och med Philip Ess 2018. Och risken är överhängande att det blir så igen 2020.

”En berättigad favorit”
Tjomslands stjärna Grisle Odin G.L. galopperade förvisso bort sig i kvalet till derbyt och missade finalen, men han visade upp ett par andra kulltoppar.
- Ja, 3 Havglimt verkar riktigt bra. Jag tycker att det är en berättigad favorit i loppet i år, säger Persson.
Även Tjomslands andrahäst 9 Grisleprinsen G.L. (Örjan Kihlström kör) har vinstchans i derbyt, tror Persson. Och Frode Hamres 1 Kinge Svarten var också bra i kvalet. Persson tycker att det ”norska laget” (han syftar på dessa tre hästar) ser så pass bra ut, att han helst vill ligga lågt den här gången. Trots att startsnabbe 2 Järvsö Elling har spetsläge.
- Järvsö Elling kan nog komma trea, fyra på onsdag normalt sett. Även Fräcke Prins har bra fart. Men normalt sett, är mina två hästar inte mer än outsiders eller skrällbud i år.
10 Fräcke Prins?
- Järvsö Elling är lite säkrare, men Fräcke Prins har riktigt bra fart. Visst kan dom springa runt 1.24 båda två. I Sleipner Cup-finalen på Romme för några starter sedan galopperade Fräcke Prins från start, men de som vill gardera favoriterna i derbyt, kan kolla i lopparkivet och klocka Fräcke Prins i 1800 meter efter den galoppen. Då gick det undan! Jag klockade inte, men känslan var att han sprang runt 1.22 den biten
Dagfinn Aarum är en ”annorlunda” catchdriver!?
- Magnus A Djuse som brukar köra Järvsö Elling, är avstängd. Och Dagfinn har kört hästen förut, han vann med honom i Gävle i mars, det fungerade bra då.
Även i Derbystoet för kallbloden, V86-3, har Öystein Tjomsland ett par starka kort i form av 2 Norheim Borka och 10 Brenne Berna. Men där har Jan-Olov Persson en annan vinnare – och det är inte 7 Järvsö Majlis som han tränar själv.
- Jag hoppas och tror att 1 Alfa Lina kan vinna det här. Jag tycker att hon har visat, att hon är bra nog att klara av det. Och det vore ju väldigt kul för Lars-Erik Karlsson, som är från mina trakter runt Järvsö.
Din häst i V86-3, 7 Järvsö Majlis?
- Hon möter för bra motstånd nu. Men vi tänkte prova att tävla henne barfota runt om, om banan är bra, det är första gången i så fall. Men som det här ser ut på pappret, så är vi faktiskt nöjda med sjättepriset…

Kallblodens V86-omgång
Förstapriset i Svenskt Kallblodsderby är 700 000 kronor, i Derbystoet för kallblod 450 000 kronor.
Fyra av onsdagens åtta lopp på V86 är kallblodslopp. Och Persson har givetvis även en starthäst i den högsta klassen, V86-5. Där 12 Järvsöodin verkligen inte har haft någon tur i spårlottningen.
- Nej, där kan man tala om omvänd spårtrappa! Hästarna som har tjänat mer pengar har bättre lägen. Men Järvsöodin duger annars i det här gänget. Fast från det här läget har man inga stora förhoppningar, tur behövs.
1 Lome Brage har spetsläge och blir nog klar favorit?
- Får Lome Brage ta det lugnt i ledningen så blir han svårslagen. Men jag tycker inte att det är givet att han vinner. 2 Tangen Haap kan säkert blanda sig i det här. Och det finns ett par andra luringar.
Persson tycker att det är bra ”energi” i kallblodssporten för dagen.
- Ja, se bara på onsdagens tävlingar. Trots att det är ett fullt startfält i högsta klassen, så blev det fullt anmält även i Bellfaks och Guli Tors lopp, som är stängt vid 1,6 miljoner kronor. Och för dagen krävs det över 1000 poäng att komma med i de här loppen. Till Bollnäs på lördag var det 25 hästar anmälda till kallblodsloppen, det hade gått att ”dela” på ett av dom. Det visar att det är bra drag i kallblodssporten!
Lördag på Bollnäs, förresten. Du har med 12 Demex och 15 Got Klirr från 20 meters tillägg i V75-4?
- Jag tror att de kan vara med och utmana om segern med lite flyt. De är rätt så jämna sinsemellan. Men Demex fick ett springspår på volten nu, det är bra. Och han kommer att tävla barfota fram, han blir lite rappare då. Mina hästar är nog med i matchen!

Robert Okpu, Kanal 75


Undantagshästen Ecurie D. är därmed fortfarande obesegrad efter elva starter. Han var inte i närheten av förlust den här gån..


Undantagshästen Ecurie D. är därmed fortfarande obesegrad efter elva starter. Han var inte i närheten av förlust den här gången heller i det fantastiska fyraåringsloppet med 200 000 kronor i förstapris. Björn Goop lotsade honom igenom säkert från bakspår och i första kurvan körde han resolut mot täten. Brother Bill hade susat till ledningen direkt men Jorma Kontio gjorde ingen ansats till att svara när Björn Goop kom farande med Ecurie D. efter ett halvvarv. Sedan handlade det om ren och skär uppvisning. Den här karismatiske fyraåringen vet fortfarande inte hur det känns att förlora och han skar mållinjen till synes oberörd. Segertiden blev 1.12,9 över distansen 2640 meter med bilstart. Nästa start för Ecurie D. är planerad i Hugo Åbergs Memorial om två veckor då han ska få möta världseliten för första gången. Bäva månde konkurrenterna för den Frode Hamre-tränade värstingen.
– Det är ett monster på något sätt och han är fantastisk. Han har utvecklas hela tiden och har tagit ett trappsteg bättre än alla andra. Han hade lite karaktär och humör i början och var lite bebis förra året men i år har det bara blivit bättre. Han är bra på det också, berömde Björn Goop som gav Ecurie D. välförtjänta klappar när mållinjen passerades.
– Han är inte van att starta från bakspår utan han är mer van att bomba på från framspår. Det var en liten trång situation efter 75 meter med konkurrenter framför och det var lite tajt men han redde ut det också. Det är alltid kul att köra häst men en sådan här är extra kul, fortsatte Goop.
Tvåa i mål blev Brother Bill som hakade på bra i sin comeback och som nu matchas mot Svenskt Travderby. Trea blev Ultion Face före Aetos Kronos.

Enkelt för Heavy Sound i comebacken
Utöver Ecurie D. så bjöds det på flera fina prestationer den här tävlingsdagen i Eskilstuna. Och en V86-omgång som både inleddes och avslutades med riktiga praktskrällar som städade undan samtliga kvarvarande system.
Men först några rader om fjolårets Elitloppshäst Heavy Sound som var tillbaka efter ett långt skadeuppehåll. Daniel Redéns häst var megafavorit efter ett bländande kvallopp och hade en lämplig uppgift i comebacken. Han öppnade bra och fick överta ledningen från initialt spetsande Nappa Scar. Sedan var det lugna gatan. Heavy Sound och Kenneth Haugstad fick styra och ställa i täten och varva på beskedliga 1.15 första varvet. Hästen drog sedan på med under 1.09 sista rundan och vann hur enkelt som helst. Heavy Sound vann med både tussarna kvar och det norska huvudlaget oryckt i första starten efter nästan 14 månader. I sulkyn satt en nöjd och glad Kenneth Haugstad som fick en behaglig åktur.
– Det var mycket trevligt. Det blev ju lugnt i dag och vi fick köra sakta första varvet. Sedan blev han piggare och piggare sista varvet och det gick otroligt fort. Han är sig lik och är så otroligt glad hästen och gillar att springa. Det är kul att han är tillbaka, sa Kenneth Haugstad.

Dubbelt Hamre – Devious obesegrad även hon
En av V86-omgångens största favoriter Fabulous Pellini förlorade. Men det treåriga stoet var ändå fantastiskt bra för en frustrerad Erik Adielsson. Hon fick en galopperande häst framför sig och tappade tio till 15 meter i starten. Det var sedan väldigt långt fram till den ledande Devious som spetsade direkt från spår åtta bakom bilen. Det Frode Hamre-tränade treåriga stoet höll undan säkert över upploppet. Fabulous Pellini avslutade storstilat men trots en vass spurt räckte det ”bara” till en andraplats. Devious är därmed fortfarande obesegrad efter tre starter och kan helt klart vara en stjärna i vardande.
– Det var en jättefin häst som var snabb i benen. Det är inte ofta man tar ledningen från spår åtta bakom bilen. Hon kan säkert klättra en bra bit upp i klasserna, berömde Ulf Ohlsson.

1-procentaren Maze Runner fixade jackpot
Kvällens V86-rad blev svårfunnen och den inleddes med en riktig smällkaramell när Henna Halme ledde runt om med 2-procentaren Bag’s Simoni som tränas av Veijo Heiskanen.
Inför den sista avdelningen återstod det 75 system som hade chansen till alla rätt. Men ingen av dessa hade streck för 1-procentaren Maze Runner och Ulf Ohlsson som kom farande till slut. Efter en perfekt invändig resa och lucka i sista sväng spurtade Maze Runner ner Rushmore Face den sista biten. Vid seger för Rushmore Face hade en vinnare tagit hela potten på V86 värd sju miljoner kronor. Men nu var det Maze Runner som storskrällde för en mycket överraskad men glad tränare Maria Törnqvist.
– Jag sa till ägaren tidigare i dag att jag var sugen på att stryka när det var spår tolv över 1600 meter och dom förutspådde regn. Jag tänkte att vi struntar i det här och det tror jag att alla hästägare kan relatera till när det blir så. Men hästen kändes så fin och jag sa till Uffe när han körde ut att han känns sjukt bra. Men jag hade varit väldigt nöjd om vi hade fått sista pengarna. Loppet blev helt fantastiskt och jag är så glad. Hen är helt enorm och det är världens snällaste häst, sa Maria Törnqvist.
Sju rätt på V86 gav 18 311 kronor och sex rätt gav 499 kronor. Därmed blir det jackpot på V86 kommande onsdag som då avgörs i Östersund med Svenskt Kallblodsderby.

Michael Carlsson, Kanal 75


Det bjuds på fantastiskt fina tävlingar när V86 avgörs i Eskilstuna under onsdagskvällen. I Fyraåringstestet över 2640 mete..


Det bjuds på fantastiskt fina tävlingar när V86 avgörs i Eskilstuna under onsdagskvällen. I Fyraåringstestet över 2640 meter drabbar flera stjärnor samman. Favorit är den obesegrade superhästen Ecurie D. som jagar seger nummer elva i karriären. Tränaren Frode Hamre meddelar att hästen känns kanonfin i jobben och tror att den långa distansen är en fördel eftersom Ecurie D. är så stark.
Bland motbuden finns hästar som vinnaren av Kungapokalen Aetos Kronos, samt Brother Bill. Den sistnämnda gör nu comeback och årsdebut efter ett långt tävlingsuppehåll. Den fyraårige hingsten har inte startat sedan den 10 november förra året då han enkelt vann finalen i Breeders Crown.
– Brother Bill (V86-7) utvecklades mycket under hösten i fjol och hade kunnat vinna Kriteriet om han inte hade blivit störd i sista sväng. En väldigt komplett häst som har det mesta och han har fått en rejäl vinterträning. Det känns som att han har utvecklats ytterligare och det måste han också göra om han ska duga i år. Det känns som att hästen är mer mogen nu, säger Timo Nurmos.
Och tillägger:
– Det var meningen att han skulle göra årsdebut redan för en månad sedan men då blev hästen sjuk. Han fick en luftvägsinfektion och fick vila under sin medicinering. Sedan har han fått träna på igen och känns nu lika stark och bra som han gjorde innan han blev sjuk.
– Han har gått mycket styrketräning i backen och även ett par banjobb, det snabbaste efter 1.18 i 2000 meter, hemma på gården.

”Han är bra redan nu – blir spännande”
Brother Bill är andrahandsfavorit bakom Ecurie D. i jakten på förstaprisets 200 000 kronor. Han har fått det bästa utgångsläget av de mest betrodda hästarna med spår fem bakom bilen (fyra nu eftersom invändiga Jareth Boko blivit struken). Brother Bill är startsnabb och lär ta hand om ledningen. Sedan ska han slås men tränare Nurmos utlovar ingen toppform redan nu i comebacken. Det finns större lopp senare i höst som är betydligt viktigare.
– Derbyt är årets stora mål och även Europaderbyt. Då ska hästen vara helt på topp. Men han är bra redan nu och väl förberedd. Jag skulle tro att han har 90-procentig form just till det här loppet.
– Han är bra och är säkert med långt framme, men möter hästar som har varit igång länge och är i form. Min häst har inte startat på väldigt länge. Men vi måste börja någonstans och det ska bli spännande att se. Jag är mycket nöjd med honom i alla fall. Vi kör barfota runt om, öppet huvudlag och jänkarvagn, säger Timo Nurmos.

”Första med jänkarvagn – ska räknas”
Solvalla-tränaren har ytterligare två hästar till start inom V86. Han kommenterar dem på följande vis.
– 8 My Dream Art (V86-1) hade varit sjuk inför senaste starten och stått över för en infektion. Men han gick bra ändå från ett omöjligt läge och borde gå mycket framåt med loppet i kroppen. Tyvärr har han spår åtta över kort distans och det blir normalt sett svårt därifrån. Inga ändringar, barfota runt om och jänkarvagn.
– 12 Dixie Brick (V86-6) blev lite störd till galoppen senast och det var inte hästens fel. Normalt sett hoppar hon inte och hon är väldigt fint i ordning nu. Hon har varit mycket bra i starterna innan och vann V75 näst senast. Nu är det en spårtrappa och dåligt läge men hon är en av de som ska räknas. Det blir jänkarvagn för första gången nu. Annars barfota runt om igen, säger Nurmos.

Michael Carlsson, Kanal 75


Det bjuds på fantastiskt fin sport i Eskilstuna som är värd för onsdagens V86-tävlingar. I Fyraåringstestet över 2640 meter..


Det bjuds på fantastiskt fin sport i Eskilstuna som är värd för onsdagens V86-tävlingar. I Fyraåringstestet över 2640 meter drabbar flera stjärnor ur årgångstoppen samman. Fjolårets kriterietvåa och Breeders Crown-vinnare Brother Bill gör en högintressant årsdebut, vinnaren av Kungapokalen Aetos Kronos är tillbaka liksom snackhästen Green Manahlishi. Men dessa får ursäkta när Ecurie D. finns med i startfältet. Den fyraårige hingsten har varit skoningslös i sina starter och närmast krossat sina konkurrenter. Insatsen när han vann i Fyraåringseliten under elitloppshelgen var rent fenomenal. Ecurie D. öppnade första femhundra metrarna efter 1.07 och vann på supertiden 1.09,2 över 1640 meter med bilstart. Det var nytt svenskt rekord och efter den överlägsna segern var körande Erik Adielsson smått chockad över hästens insats.
– Det var bland det värsta jag har varit med om. Något utöver det vanliga, sa Erik Adielsson direkt efter loppet.
– Han gör det på ett sådant otroligt sätt och kan gå hur långt som helst. Segertiden är fantastisk men för mig är det mer imponerande hur han rör sig. Jag blev djupt imponerad och är tacksam gentemot stall Hamre och ägarna att jag fick chansen att köra den här hästen.

”Varit hos veterinären – inga anmärkningar”
Det var Ecurie D.:s tionde raka seger och han är alltjämnt obesegrad. Efter den makalösa insatsen tar även tränaren Frode Hamre bladet från munnen.
– Det är den bästa häst jag har tränat. Jag måste säga det nu utan att förnärma någon annan. Jag har tränat många väldigt fina hästar genom åren men den här håller högsta klass. Han har varit så otroligt bra och har verkligen allt, säger Frode Hamre.
Hur har Ecurie D. tagit förra segerloppet och hur känns han i träningen efteråt?
– Det verkar väldigt bra. Han har varit hos veterinären för en kontroll och det var helt utan anmärkningar. Hästen är verkligen kjempefin. Han har tränat på som vanligt och gått ett rundbanejobb över 2600 meter. Då sprang han 1.17,5 och såg fin ut. Hästen känns likvärdig som han gjorde inför senaste starten. Han kan nog inte bli så mycket bättre.

”Lång distans är en fördel – är så stark”
I onsdagens Fyraåringstest är det debut över 2640 meter för Ecurie D. Han har spår nio bakom bilen och körs av Björn Goop i jakten på förstaprisets 200 000 kronor. Det blir också den sista starten inför Hugo Åbergs Memorial dit den 28 juli dit stjärnhästen är inbjuden.
– Jag tror att lång distans är en fördel eftersom han är så stark. Det är bra lungor och bra distans i hästen. Spår nio är helt okej och det är klart att vi har tro på vinst igen, säger Hamre och tillägger.
– Men samtidigt möter han knalltuffa fyraåringar och ska ut i Hugo Åbergs om två veckor. Även om hästen känns fräsch och fin så kan man inte förvänta sig att han ska vinna varje gång. Förr eller senare kommer det en förlust men jag kan inte vara mer nöjd med honom än vad jag är nu.
Några ändringar i balans och utrustning?
– Han har gått barfota runt om i de två senaste starterna men det är möjligt att det blir barfota fram och skor bak nu. Det har fungerat fint förut och det kan bli så att vi sparar fötterna när det nu är 2600 meter och han ska ut i Åbergs. Öppet huvudlag och vanlig vagn som tidigare.

Devious obesegrad – ”Första med amerikanavagn”
Den norske championtränaren har ytterligare en häst med inom V86. Det är Devious i den tredje avdelningen som är obesegrad efter två starter.
– Devious (V86-3) är ett väldigt fint sto efter Maharajah som är stor och rejäl. Hon är snabb från start och travsäker och har bra inställning till sitt jobb. Jag håller henne rätt så högt men nu möter hon hästar som har mer rutin samtidigt som hon fick spår åtta bakom bilen. Det kan bli svårt att vinna mot en sådan som Fabulous Pellini. Från ett bättre läget hade det varit mer intressant.
– Hon ska ut i ett bra lopp nästa vecka den 25:e på Biri där det är 250 000 kronor till vinnaren. Så hon behöver ha det här loppet i kroppen inför den starten. Det blir skor runt om igen men nu kör vi med amerikanavagn för första gången. Annars inga ändringar, säger Frode Hamre.

Michael Carlsson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se