Svenska Spel Stryktipset Europatipset Topptipset Powerplay Oddset Bomben Måltipset Bingo Poker Lotto Keno Triss Eurojackpot
Jackpot: Eurojackpot 165 miljoner och Vikinglotto 85 miljoner

Inför V86/jackpot Bergsåker: Nytt Skellefteå-jubel på gång


Skellefteåamatören Jan Hällgren ramade in fjolåret med två V75-segrar tillsammans med sin Sambucus P.R.
Den i fjol femårige valacken vann klass II-loppet i Gävle i januari och avslutade året på juldagen med seger i V75 på Umåker.
Leif Eriksson satte allt på ett kort och körde så isflagorna rök för att lugga storfavoriten Magnifik Brodde på ledningen - och lyckades.
1.09,5 klockades första 500 till och varvet gick efter 1.13.5.
- Det kändes som att det kanske hade gått för fort första halvvarvet för att det skulle kunna räcka till seger. Men han tog tag i grejerna på den sista bortre långsidan och kändes pigg och glad hela vägen. Sambucus stumnade bara sista meterna före mål men det hade han ju rätt till. En jättebra prestation, berömmer Leif Eriksson.

Många anhängare i jackpotomgången
Onsdagen är vikt för V86-omgången på Solvalla och Bergsåker. ATG lockar med smaskiga 14 miljoner kronor till en ensam vinnare med åtta rätt.
Ekipaget från Skellefteå kommer att få många anhängare i V86:ans första avdelning i Sundsvall. I förra starten tog man ledningen av Magnifik Brodde från ett utvändigt läge. Nu ska den hästen utmana om spets från ett sjättespår i loppet med endast åtta hästar till start.
Digital Archive och Navaronne är andra utmanare i loppet – men inte den första biten.
- Att ta ledningen var vår chans att kunna vinna loppet senast. Det ser bra ut nu också och visst ska vi försöka på spets. Fast det är ju osett om vi kan behålla ledningen eller om vi blir överrumplade från förstaspåret. Men han går minst lika bra bakifrån också och det måste vara god chans hur som helst, då hästen har full form.
Du tog en dubbel på V75 senast på Umåker och vann även med hemmatränaren Mats Buchts So Gå Imponera.
- Det var fantastiskt roligt och ett perfekt avslut på året. Efter det där tycker jag nästan att alla V75-tävlingar ska gå på isbana! säger Leif Eriksson skämtsamt
Nu blir det grusbana i stället för isen. Ett litet minus för Sambucus del menar du?
- Han har sprungit bra på det tidigare så det ska väl inte vara någon större fara. Men kanske det är ett litet frågetecken ändå. Han får springa och slira lite helt enkelt. Någon slags brodd blir det även den här gången, fast kortare än vad vi har på isen. Något fäste måste vi ha.
Några ord om tränaren bakom Sambucus P.R. som sprang in drygt 400 000 kronor under fjolåret?
- Jan Hällgren gör ett jättefint jobb med hästarna. Sambucus P.R. har blivit bättre och tuffare i humöret sedan ägaren flyttade ut på landet till en gård i Gamla Falmark i fjol höstas. Sedan dess har hästen blivit tuffare i sig själv. Han har varit bra hela tiden men har fått självförtroende av att bo där ute i stället för att stå inne på banan.
Har du fått rapporter om hästens form?
- Som det låter verkar allt bara bra där hemma. Hästen är pigg och glad. Vi ser det här loppet som ett led i matchningen inför V75-tävlingarna på Bergsåker i slutet av januari men i nuvarande form ska han räknas i de flesta sammanhang nu.
Ni har innerspår och nu måste ju någon ta en längd på er, men du är alltså osäker på om spåret kan vara en fälla?
- Vi får se hur det blir. Jag vet ju att Magnifik Brodde är väldigt startsnabb och någon till kanske. Tanken är att det ska bli spets men lyckas vi inte är det ingen fara för honom som gör bra lopp bakifrån också.
Du har två egentränade hästar till start på V86. Vad säger du om 1 Stjärnvin Linn (V86-3) och 5 Provence Gel (V86-7)?
- De får försöka ordna lite pengar till bensinen ner till Sundsvall.

Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerat 2017-01-09 11:55:00


Andra V86-tips


Jan-Olov Persson hade kvalat in hela fem hästar i årets upplaga av Svenskt Kallblodsderby men födelsedagsbarnet fick se loppet från sidan ..


Jan-Olov Persson hade kvalat in hela fem hästar i årets upplaga av Svenskt Kallblodsderby men födelsedagsbarnet fick se loppet från sidan då han var avstängd.
Och det blev en nagelbitare för kallblodsspecialisten.
På första bortre långsidan galopperade favoriten Tand Kraft, sedan galopperade även stallkamraten B.W.Sture när han kom till ledningen 500 meter från mål.
Men då tog nästa stallkamrat över showen och Järvsö Pegasus försvann ifrån sina jämnåriga konkurrenter tillsammans med Örjan Kihlström.
Segertiden 1.24,2 var tangerat svenskt rekord över distansen 2 140 meter autostart.
För Jan-Olov Persson var det alltså fjärde segern Svenskt Kallblodsderby: Hallsta Lotus 2004, Stjerne Faks 2007, Järvsöviking 2008 och Järvsö Pegasus 2017.
- Inte alla födelsedagar man får en derbyseger, skrockade Jan-Olov Persson.
För kusken Örjan Kihlström var det första segern i Svenskt Kallblodsderby.
- Järvsö Pegasus var grymt fin i dag. Hästen är det viktigaste. Jag har aldrig vunnit derbyt tidigare så det är stort.
I TV12 bjöd travexperten Mohammed Malla på återhållsam segerglädje. Han är en av tio delägare i Järvsö Pegasus som fick 700 000 kronor för segern.
- Mamma Mia! Fantastisk kul! Jag har älskat kallblod hur länge som helst och får vara med och uppleva detta… Det gäller att vara bäst när det gäller och Pegasus var bäst i dag. Nu blir det fest. Jag kommer inte hem i natt.

Norsk glädje i Derbystoet
Travkvällen i Östersund bjöd även på Derbystoet där de bästa fyraåriga stona gjorde upp om ära och 450 000 kronor. Det blev norska segertårar där skötaren Andrea Aarekol visade härliga känslor i TV12 sedan hennes ögonsten Brenne Blissi haft uppvisning tillsammans med kusken Åsbjörn Tengsareid.
Åsbjörn Tengsareid svarade för en mycket vaken styrning och bytte ut tredje invändigt till utvändigt ledaren efter 500 meter, körde sedan till ledningen 1400 kvar och fångade samtidigt upp betrodda Uggla I Mossen. I sista svängen stack sedan Brenne Blissi undan på pigga ben och utökade avståndet hela vägen in mot mål.
- Otroligt stort att få uppleva. Hon hade toppform för dagen, sa Åsbjörn Tengsareid.
Brenne Blissi vann kilometertiden 1.26,4 över distansen 2 140 meter autostart och stoet tränas av Jens Kristian Brenne. Norskt även på andra plats genom Viggjerva.
Jan-Olov Persson jagade sin första tränarseger i det klassiska loppet men Uggla I Mossen fick nöja sig med tredjepriset efter en tuff resa i tredjespår och utvändigt ledaren tillsammans med Örjan Kihlström.
Favoriten Granetta hade inte sin bästa dag och slutade fyra.

I övrigt noterade vi…
…att Robert Bergh tog ett tidigt initiativ med Malkin och storfavoriten satt tidigt i spets trots 40 meters tillägg i långloppet som inledde V86-spelet. Den femårige hingsten gjorde inte favoritspelarna besvikna och tog sjätte årssegern på tolv starter.
…att Art Vandelay avgjorde lärlingsloppet (V86-3) busenkelt trots att han fick gå utvändigt ledaren hela vägen tillsammans med Sandra Eriksson. Det var tredje segern på fyra starter i år för femåringen som tränas av sambon Petter Lundberg.
Petter Lundberg fixade sedan en stalldubbel när han ledde varje meter av V86-6 med favoriten Global Science.
...att Järvsörappen bjöd på en uppvisning när han rusade hem Sven O Perssons Minne (V86-4) från ledningen och utklassade kallblodseliten tillsammans med kusken Jomar Blekkan. Frode Hamre tränar vinnaren som vann på utmärkta 1.20,3 över distansen 2 140 meter autostart. Förstapriset var 150 000 kronor.
Svenske storstjärnan Månprinsen A.M. kom aldrig in i matchen och var 50 meter efter vinnaren i mål som femma.
…att kusktalangen Oskar Kylin-Blom bjöd på kvällens coolaste segergest då han körde sista biten av V86-5 med högerbenet i luften. Linda’s Girl tog över 500 kvar och försvann ifrån konkurrenterna på lätta hovar. 100 000 kronor var segern värd för delägaren och amatörtränaren Lena Norin som även hon bjöd på smittande glädjetårar i TV12.
…att Orlando Triss avgjorde V86-8 på upploppet när han slog klorna i ledaren Gianluca Boko. Ulf Ohlsson satt i sulkyn och tränar gör Oscar Berglund.
…att utdelningen på åtta rätt på V86 blev 23 545 kronor, sju rätt 175 kronor och sex rätt 25 kronor.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


På onsdagen bjuder Östersundstravet på sport av högsta klass och det är de charmiga kallbloden som är i fokus med bland annat fi..


På onsdagen bjuder Östersundstravet på sport av högsta klass och det är de charmiga kallbloden som är i fokus med bland annat finalerna av Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet. Jan-Olov Persson är favorit i båda.
I Svenskt Kallblodsderby (V86-7) har Jan-Olov Persson kvalat in fem hästar: B.W.Sture, Hägern T.H., Järvsöodin, Järvsö Pegasus och Tand Kraft.
- Jag körde dem i dag allihopa, sista finslipningen. Kul ha fem i final, säger Jan-Olov Persson.
Tand Kraft är årets derbyfavorit, men Jan-Olov Persson är avstängd och lånar ut tömmarna till kusken Jan Norberg.
Är det rätt att Tand Kraft är favorit?
- Jo, det må han vara. Han känns bra, men de är fina de andra också, säger Jan-Olov Persson som inte vill rangordna sina fem derbyhästar.
Om du skulle beskriva Tand Krafts styrkor?
- Han är stark med bra flyt i travet. Han har utomordentlig fysik och bra inställning till jobbet, han tycker det är kul.
Hur stort skulle det vara med ännu en derbyseger?
- Det skulle vara jätteskoj.

Tre svenska derbyvinnare
Jan-Olov Persson har tränat tre vinnare av derbyt: Hallsta Lotus 2004, Stjerne Faks 2007 0ch Järvsöviking 2008.
- Jag har två derbyvinnare i Norge också, Järvsöfaks vann 1998 och Järvsöviking 2008, inflikar han snabbt.
Samtliga Perssons svenska derbyvinnare har gemensamt att de har Järvsöfaks som pappa. Jan-Olov Perssons fenomen som hunnit bli 23 år.
- Han har det bra tycker jag och lever väl i sin hage. Men hans höft blir aldrig återställd så han körs inte längre.
Årets derbykull är den sista större kullen för Järvsöfaks.
- Han var 19 när han levererade den kullen, sedan finns det 15 treåringar där Delsbofaks verkar riktigt lovande och till sist fem tvååringar, fyra ston och en hingst, säger Jan-Olov Persson.

Persson tror på Uggla I Mossen
Derbyfavoriten Tand Troll är en son till Järvsöfaks och det kan bli en derbydubbel på onsdagen för både Järvsöfaks och tränaren Jan-Olov Persson då Järvsöfaks-dottern Uggla I Mossen är favorit i Derbystoet (V86-2).
- Jag tror hon har en bra chans, för hon kändes väldigt fin i dag. Det är en enastående individ, stark och rejäl, säger Jan-Olov Persson som saknar en seger i Derbystoet.
16 september i fjol vann Uggla i Mossen och Tandkraft kriterieloppen på Bjerke i Norge. På onsdagen kan duon fixa en ny klassisk stalldubbel i derbyloppen på Östersundstravet. Tävlingarna kryddas dessutom av en jackpot på V86 med chans på tolv miljoner kronor till en ensam vinnare med åtta rätt.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


På onsdagkvällen gläntades det lite på draperierna inför höstens travderby. Sundbyholmstravet höll i hela V86-omgånge..


På onsdagkvällen gläntades det lite på draperierna inför höstens travderby.
Sundbyholmstravet höll i hela V86-omgången och crescendot lät vänta på sig till den sista avdelningen.
Ett test blev det över derbydistansen 2640 meter i Eskilstunas Fyraåringstest med 300 000 kronor till vinnaren. Synd bara att dominanten i år och vinnaren av loppet inte får vara med i Svenskt Travderby.
Hockeyprofilerna Peter och Kent Forsberg som äger kanonen glömde helt enkelt att betala de första insatserna till loppet.
Men efter segrarna i Kungapokalen och nu senast Sprintermästaren har man haft "kul ändå" tillsammans med hästen menade tränaren Robert Bergh.
- Det kändes surt i fjol men jag har i alla fall släppt det där nu. Det finns så mycket annat. Vi har bland annat Breeders´här i Eskilstuna senare i höst.

”Redo för alla uppgifter”
Diamanten krigade till sig segern i Sprintermästaren från positionen utvändigt ledaren. I onsdagskvällens lopp inledde Robert Bergh från ett bakspår och testade en offensiv och kuppade sig till ledningen redan 1800 meter från mål.
Det blev inte så mycket action i loppet. Diamanten fick hållas i spetsen och gled mycket enkelt undan, närmast före Policy Of Truth och Magic Gwin
- Han vinner på alla distanser och banor och med olika loppscenarion - det har ingen betydelse liksom. Han är redo för alla uppgifter och tycker att det här bara är kul, sa Robert Bergh som rankar Diamanten som en av sina” tre-fyra-fem” främsta hästar genom tiderna.

Fyra hästar i rad
1640 meter auto var förutsättningarna i loppet för den högsta klassen. Örjan Kihlström hade innerspåret med kvällens största favorit Canari Match och hade inget svar när Hans-Owe Sundberg laddade med startbössan Charrua Forland.
Men i en våldsam avslutning blev det öppet bakom ledaren och Kihlström kunde slinka ut med 60-procentaren och slå av en trio hästar kort före mål.
- Det är en väldigt mysig häst som borde ha lite utveckling kvar i sig, sa segerkusken om Canari Match som Daniel Redén köpte i Frankrike i vintras och nu gjorde sjätte starten på svensk mark.
Stora plus till tvåan och trean i mål, Fossens Bonus och Seedorf O.M.F.
Daniel Redén hade två hästar med sig från Örsundsbro och blev hundraprocentig.
Annars hade publiken i Eskilstuna nog hoppats på hemmaseger i det inledande femåringsloppet...
Amatören Malin Bergströms fina sto Galactica mötte hingstar och valacker och stred bra i ledningen men förpassades till andraplatsen kort före mål.
Örjan Kihlström lät Tobin Kronos glida fram utvändigt dryga varvet från mål och kunde retfullt enkelt ta sig förbi sista 100 meterna, snyggt inmåttad av Örjan Kihlström.
Underkant 1.10 sista varvet – en kul duell.

Målettan plockades bort
Sedan i januari har det gått att samla poäng på Solvalla och Sundbyholm i stoserien Mälardalscupen och på onsdagen var det dags för final.
Det blev en upplösning som rörde upp känslor sedan målettan Must Have och Pierre Nyström fråntagits segern för en enligt domarna snäv körning på den sista bortre långsidan där man bytte ut tredje invändigt till positionen rygg ledaren.
I stället gick segern till överraskningen Kitspirit och Troels Andersen. Gävlestoet fick dra upp spurten från kön och avslutade stark i ryggar i tredjespår sista varvet.
- Hon gjorde ett bra lopp. Jag är nöjd med resultatet men inte sättet vi vann på. Nog för att man kunde ana att den andra hästen kunde plockas bort men man vill ju helst vara först, sa Troels Andersen.

Ny Onkel-stjärna?
Reijo Liljendahls treåring Evazan Am ser mycket klassig ut. Nu skojade valacken med motståndet i treåringsloppet på V86. Ulf Ohlsson satt bakom vinnaren. Storhästägaren Onkel Invest Oy, Finland kan ha en ny stjärna på gång.
Peter Untersteiner förlorade som jättefavorit med Kash Brodda (52 procent) i försöket till Diamantstoet. Favoriten satt bland de sista varvet från mål och det blev några meter för långt fram och en andraplats efter Raise Broline och Erik Adielsson. Karlstadamatören Ingemar Holm tränar.
Trekilometersloppet blev dråpligt med starke men mycket osäkre favoriten Quahar Q.C. i täten efter ett varv. Bakom tassade Jörgen Westholm med Alorac Mathbell och när det återstod 600 meter plockade Westholm ut sin häst.
Alorac Mathbell var förbi ett litet tag på upploppet men strax före mål återtog Quahar Q.C. kommandot och vann på målfoto.
- Han travade till sig över upploppet och då kunde jag släppa år honom det som behövdes, summerade segerkusken Ulf Ohlsson.
Johan Untersteiners Broadway Appolo tog fjärde raka segern i bronsdivisionen efter ledning från start till mål. Stefan Melander-tränade Lavidaloca de Vie sålde sig dyrt i dödspositionen.
V86 delade ut 6 465 kronor för åtta rätt. Sju rätt gav 87 kronor medan det blev jackpot på sex rätt och miljoner vidare till nästa onsdag.
 

Mikael Wikner, Kanal 75


Adrian Chip-sonen Diamanten, som ägs av hockeyprofilerna Peter och Kent Forsberg, har visat upp en imponerande jämnhet i karriären. Segrar i Kung..


Adrian Chip-sonen Diamanten, som ägs av hockeyprofilerna Peter och Kent Forsberg, har visat upp en imponerande jämnhet i karriären.
Segrar i Kungapokalen och Sprintermästaren i år. Ett par triumfer på Vincennes i Paris under fjolåret. Tuffa omgivningar men ändå 15 segrar, tre andraplatser och en tredjeplats för hingsten - på 21 starter.
I Frankrike blev det seger över 2700 meter i fjol höstas men i Sverige är det nu första försöket för hästen över lång distans. Uppgiften på onsdagen är Eskilstuna Fyraåringstest (V86-8) med lopp 300 000 kronor i förstapris.
Robert Bergh kör Diamanten och fick nöja sig med ett bakspår i tiohästarsloppet. Preben Sövik, försteman i stallet:
- Lång distans är inga bekymmer alls. Han är stark och tål att gå hela vägen in. Jag tror nästan att hästen är mer gynnad av långt än sprinterdistansen, säger Sövik, apropå att det handlar om en nykorad sprintermästare.

Styrkeuppvisning i Halmstad
I Sprintermästaren i Halmstad för två veckor sedan segrade Diamanten i sitt försökslopp med tränaren Robert Bergh i sulkyn. I finalen fick Christoffer Eriksson sitta upp, när Bergh körde sin delägde Muscle Hustle i loppet.
Diamanten visade ingen pardon då han matade ner ledande Muscle Hustle från dödspositionen – en fin styrkeuppvisning.
- Allt är frid och fröjd med honom efteråt. Han har bara tränat på som vanligt här hemma och har visat att han tagit de två loppen i Sprintermästaren på bästa möjliga sätt, säger Preben Sövik.

"En av de bästa i sin kull"
Diamanten anmäldes aldrig till de två största unghästloppen i Sverige – kriteriet och derbyt på grund av en ägarmiss. Robert Bergh satte upp två mål för fyraåringssäsongen och lyckats med både Kungapokalen och Sprintermästaren.
I onsdagens Eskilstuna Fyraåringstest blir Diamanten stor favorit. Policy Of Truth, Cyber Lane och Global Trustworthy är starka runner ups.
- Det är bra hästar med, många med fina kvaliteter. Men Diamanten har ju visat att han är en av de bästa i sin kull och man måste kunna tro på honom igen om man säger så. I höst väntar förmodligen Breeders’Crown men det är många månader dit. Nu inriktar vi oss på Eskilstuna och vi har en häst i riktigt fin författning.
V86-2 är Mälardalscupens final för ston. Graceful G.T. kommer från seger i ett lunchlopp på Vaggeryd, årets tredje triumf på nio starter. Vad tror du om henne?
- Hon var riktigt fin i ett lättare sällskap den senaste starten och är nog typen som mår gott av att starta tätt på det här viset. Hon är lite småtrög av sig och tänder nog till av att starta lite tätt nu. Det är lite frågan om vart hon hamnar, eftersom hon inte är så jättekvick iväg. En tredje-fjärdeplats kanske? Men hon har faktiskt lite pengar på sig i förhållande till kapaciteten. Hon går barfota som vanligt.
Uzo Josselyn är ute över kort distans i V86-4 där Charrua Forlan, Canari Match, Fossens Bonus med flera utgör motståndet.
- Det är en så stor peng som möjligt som gäller för honom. Han har annars börjat ta i lite mer på slutet och svarat för fina insatser men har ju inte vunnit så många gånger i livet, slutar Preben Sövik. 

Mikael Wikner, Kanal 75


Visbytravet sparade det bästa till sist under sin V86-kväll på onsdagen. Gotlandslöpningen var den självklara höjdaren under t&au..


Visbytravet sparade det bästa till sist under sin V86-kväll på onsdagen. Gotlandslöpningen var den självklara höjdaren under tävlingskvällen som tyvärr bjöd på en del regn mot slutet.
Efter tre V75-segrar i rad i silverdivisionen på slutet spelades Daniel Redéns sexårige jänkare Whitehouse Express till stor favorit trots ett spår tio bakom bilen.
Hans-Owe Sundberg var mycket angelägen om att komma till ledningen i starten med andrahandaren Charrua Forlan men fick galopp på sin häst i den första kurvan där Erik Lindegrens Francais du Gull krängde ner en aning i spetsstriden.
Adrian Kolgjini tog chansen direkt och sände El Mago Pellini till täten efter 600 meter.
Samtidigt satt Örjan Kihlström och körde Whitehouse Express med “två fingrar” i tredjeparet utvändigt och hästen skulle visa sig vara helt i en klass för sig. 700 kvar lyfte Kihlström ut och efter att ha tagit det lugnare genom den sista kurvan stack favoriten helt sonika undan på upploppet.

Spänstigt intryck
Francais du Gull positiv tvåa från rygg ledare, trea en akterseglad El Mago Pellini.
Huvan var kvar på hästens öron och vinnaren gav ett mycket spänstigt intryck på segertiden 1.11,7 över 2120 meter, med bilstart.
- Han fick göra jobbet själv sista 700 men han är stark och rejäl och gjorde det på ett väldigt fint sätt. Hästen har varit jättefin på slutet och vann ju faktiskt med krafter kvar. I dag var det första gången han mötte högsta klassen…klart att den värsta motståndaren hoppade(Charrua Forlan) men jag tycker ändå att sättet han gjorde det på visar att han ska kunna hävda sig mot rätt så bra hästar, sa Örjan Kihlström.

Ringmurens lopp till Jonsson
Någon kläckte en gång i tiden namnet Ringmurens lopp för uppgörelsen över tre kilometer. Mycket passande förstås i just Visby.
Tomas Jonsson gjorde sig ingen brådska i årets upplaga av trekilometersloppet och satt en bit bak i kön från dubbla tillägg och det vann Kalmartränaren loppet på. Arn Hammering fick kliva på under slutrundan och agerade draghjälp till bland annat Dooleys. Duon Importedfrmdetroit och Dragster (storfavoriten) hade en egen duell längst framme och tröttnade vilket öppnade för Arn Hammering att ta över enkelt på upploppet.
- Han har ett märkligt sätt att kunna hämta krafter under loppen och naturligtvis är det en hedershäst, sa Tomas Jonsson efter segern i Ringmurens lopp, det näst största loppet under året på Skrubbs med 75 000 kronor till vinnaren.

Oväntad skrällduo
Duon Örjan Kihlström och Daniel Redén brukar inte leverera överraskningar. Massive Clout blev emellertid en sådan i V86-2 (nio procent). Segertiden 1.11,5 var ett banrekord för fyraåringar med bilstart.
Fredrik Persson åkte från ”grannbanan” Kalmar med sin nya stjärna Monark Newmen.
Persson tog med sig en häst - och det räckte.
Monark Newmen – fin som trea i Kungapokalen i den senaste starten – stod med 40 meters tillägg, kördes offensivt efter en trevande start och övertog ledningen varvet från mål.
Alwoods Joker hängde på bra till andraplatsen. Övriga stort slagna när Fredrik Persson valde att dra 1.12,5 sista rundan.
- Han hade inte startat på ett tag och jag visste inte riktigt var jag hade honom – men nu vet jag. Han kändes verkligen fin, sa Kalmartränaren som siktar mot derbyt i höst.
Segertiden 1.13,4 över 2160 meter blev ett nytt banrekord för fyraåringar över distansen med voltstart.
Monark Newmen var kvällens största favorit, spelad på 78 procent på V86.

Sten O har en fin
Visbytränaren Sten O Jansson är duktig på unghästar och fyraåriga stoet Kinnona Goj är fortfarande obesegrad efter karriärens fjärde start på onsdagskvällen.
Claes Sjöström hade ett spår tretton bakom bilen och vägen fram, var lång när han gav sig av i tredjespår 1200 meter från mål. Men Kinnona Goj visade ännu en gång prov på jättefin inställning och det var bara för Sjöström att köra undan.
- I dag försökte alla vara i vägen men hon visade att hon är en häst som är lite bättre än vad som är normalt. Hon gick en bra tid men det är fortfarande inte botten i henne, sa segerkusken.
Erik Adielsson tog en dubbelseger på V86 med Stig H Johansson-tränade Gretchen Boko, vars segertid 1.13,6 över 1620 meter var ett nytt banrekord för fyraåriga ston, samt med Violet Hill.
Oskar J Andersson vann klass II-försöket med Urgent Call efter att ha kört sig till ledningen efter 500 meter i en mycket snabb öppning. Jörgen Westholm tränar.
Åtta rätt på V86 blev värt 8405 kronor, sju rätt delade ut 112 kronor och sex rätt 15 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75


V86 fortsätter sin turné och når Gotland den här veckan. Traditionsenligt kör Visbytravet sin största dag för året i..


V86 fortsätter sin turné och når Gotland den här veckan. Traditionsenligt kör Visbytravet sin största dag för året i juli med Gotlandslöpningen som den stora höjdpunkten. Claes Sjöström är regerande champion efter en rafflande avslutning sista tävlingsdagen i fjol. Han kan banan utan och innan.
- Jag låg fem segrar efter Tomas Jonsson inför sista tävlingsdagen och vann sex lopp. Det var mitt tredje championat där, säger Claes Sjöström som gör ännu ett bra år som tränare och kusk. Han har hittills vunnit 60 lopp i år och kört in över fyra miljoner kronor.
- Jag är jättenöjd. Det går bra med både körningar och hästarna i stallet går också bra säger Claes som har 62 hästar i träning.

Tävlar regelbundet i Visby – ”Trevligt”
Han är Solvalla-tränare men tävlar frekvent i Visby när de kör under sommarmånaderna.
- Det började med att jag åkte dit för många år sedan när jag var lärling innan jag blev tränare. Jag var less på att bara gå hemma och skrota och tog med mig sex hästar och hyrde ett stall med en lägenhet ovanför. Jag åkte ner i maj och stannade i tre och en halv månad. Det var långt innan jag började köra så mycket lopp men jag vann sex lopp den sommaren och tog tolv andra- och tolv tredjepris.
- Då sa jag att jag kommer tillbaka nästa år och då ska jag bli champion. Då fick folk upp ögonen för mig och dessutom fick jag lite fler hästar med mig ner i träning. Den andra sommaren vann jag 18 lopp och blev champion. Ronny Widerström vann också 18 lopp så det var stenhårt även då.
- Sedan började jag köra mer och mer hemma och efter att jag tagit ut proffslicensen har jag åkt ner till Visby varje år. Man har fått många bekanta där och sedan är det lätt att det blir lite kuskbrist på de mindre banorna och det gör att man får köra mycket lopp när man kommer dit. Sedan de lade om banan för två år sedan tycker jag att banan är en av de tio bästa banorna i landet. Förut hade de ganska dåligt underlag så det är ett jättelyft för dem och det är trevligt att anmäla hästar dit ner.

Några smultronställen eller favoriter utanför travbanan?
- Visby är ju en trevlig stad att vara i på sommaren. I stort sett allting innanför murarna tycker jag är trevligt. Sedan finns det många stränder och kalkbrott man kan åka till så det finns lite av varje vad som passar varje människa. Sommar och sol gör mycket, menar Claes.

Övertygat i två raka – ”Bra kapacitet”
När V86 kommer till ön på onsdag är Claes Sjöström i hetluften och kör sex hästar inom streckspelet. Han inleder med en egentränad mycket duktig fyraåring och kör sedan bland annat ett par vinnarhästar åt Sten O Jansson. Så här säger Sjöström själv om sina styrningar.
- Jaguar Hill (V86-1) har jag hållit högt ända sedan första starten och han gjorde flera jättebra lopp som treåring. Tyvärr gjorde han sig illa sedan och det tog lång tid och vi har varit extra försiktiga med honom. Han var bara lugnt tränad inför comebacken och jag hade kört 1.22 som snabbast. Han blev trea då och jag var väldigt nöjd med honom. Sedan har han vunnit två raka på ett bra sätt och hästen har bra kapacitet. Jag petade till honom en gång hundra kvar senast då jag tyckte att han kändes lite seg men då bara klev han undan lätt så det var positivt.
- Normalt sett ska det inte finnas en sportmössa för mig att slå Monark Newmen i det här loppet och den hästen måste ha en jättechans att vinna. Men vi borde ha bra chans att bli tvåa. Sedan är det så med hästar och djur att allt kan hända. Vi fortsätter med skor runt om och fast bomull ett tag till, säger Claes.

”Bra chans trots läget”
- Kinnonna Goj (V86-3)
är en häst med bra potential som är obesegrad i tre raka och som har vunnit bekvämt två gånger i rad när jag har kört henne. Hon vann nästan lika enkelt senast som gången innan och gick en bra tid. Hon fick tuffast möjliga lopp senast i dödens i hårt tempo och kändes lite lagom loj, men när jag bad henne att öka stack hon bara ifrån med 20 meter. Nu är det ganska dåliga förutsättningar med spår i det andra ledet och 15 hästar och därmed många att runda. Banan i Visby är så rund att det är svårt att ta sig runt hela fält ute i spåren. Men jag känner mig ändå inte slagen och trots läget ska hon ses med bra chans.
- Dooleys (V86-4) är en fin häst som alltid gör bra lopp. Jag skulle nog vilja påstå att han är distansgynnad här också. Han är stark och rejäl och tål att göra en del själv. Sedan är det klart att man skulle vilja att det vore fler ettor i resultatraden, men det känns mer som att han är lite bekväm än att han är oärlig. Han gjorde ett rejält lopp senast och det vara bara det att han mötte en som var bättre. Det troliga är nog att han är ett platsbud på nytt.

”Blir inte förvånad om hon vinner igen”
- Sunwapta Goj (V86-5)
har jag vunnit två raka med och det är också en häst som visar bra inställning och kapacitet. Första gången vann hon hur enkelt som helst efter ett smörlopp i andra par utvändigt och senast efter ett drömlopp i rygg på ledaren. Peter Norman hade en bra häst som drog hårt i ledningen och det gick 1.10 över sista bortre långsidan. Då fick hon ge allt för att hänga med men så i sista sväng fick jag upp henne på bettet igen. När sedan Peters häst galopperade var det bara at styra ut och glida förbi. Nu är det tyvärr ett tråkigt läge och spår åtta över kort distans i Visby är upplagt för strul. Men det är samma sak där som med Kinnonna Goj att hon är så pass rejäl att jag inte blir ett dugg förvånad om hon skulle vinna ändå.
- Zacke (V86-6) vann på Solvalla för tre starter sedan från ledningen och därefter har han varit fyra från spår tolv över 1600 meter i Visby och det var ett typiskt sådant lopp där det inte gick att komma in i matchen. Men senast var han en liten besvikelse då han var fyra från ledningen. Visserligen fick vi köra lite första fyrahundra för att komma dit men han borde ändå ha hållit undan för att få helt godkänt. Men Sten O Jansson som tränar sa att hästen aldrig har gått något tidigare i loppen när det har blivit omstart, vilket det blev nu också. Så han var inte jätteförvånad att hästen tjurade ihop till slut. Bilstart nu ökar chansen att det inte ska bli omstart i alla fall och han är snabb ut och har ett bra läge. Det är inte helt omöjligt att han kan vinna om det stämmer.
- Kenzi (V86-7) var fin när jag vann med henne på V75 och då fick hon väldigt mycket pengar på sig. Hon gjorde två starter till innan hon fick ett uppehåll inför loppet senast. Hästen borde ha gått framåt med det loppet i kroppen och nu ska det bli barfota runt om och jänkarvagn. Det är plus såklart men spåret är tråkigt och från spår elva ökar inte direkt chanserna, säger Claes Sjöström.
Vem är din bästa chans på V86?
- Jag har svårt att säga vem som är bästa chansen. Det är lite mycket om och men och att det måste stämma, även om det är bra hästar. Jag blir inte förvånad om jag vinner med någon av dem och skulle jag vinna två lopp är det jäkligt bra.

Michael Carlsson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se