Svenska Spel Stryktipset Europatipset Topptipset Powerplay Oddset Bomben Måltipset Bingo Poker Lotto Keno Triss Eurojackpot

Inför V86/jackpot Bergsåker: Liten glänsare den där Han Herred


Det blir Kenneth Haugstad som på nytt får chansen bakom lovande Han Herred, en svartbrun hingst som presenterade sig under våren i fjol med tre segrar hemma på Solvalla.
Haugstad har fin kuskform och kan vara värd att haka på efter förra veckans trippel på V86-spelet.
Hästen har också visat att han är något extra.
- Han Herred är en fin travare. Efter en fin start i fjol fick han problem med fräschören och sedan fick han halsinfektion. Så sommaren gick åt till det där. Han har fått några lopp i kroppen nu och borde ha gått framåt med dem och det är nog vår bästa chans i omgången, säger Ville Karhulahti, försteman i Stig H Johanssons stall.

Vettig uppgift
Han Herred står med 20 meters tillägg över medeldistans i ett fyraåringslopp på V86 som den här veckan lockar med 14 miljoner kronor till en ensam vinnare med åtta rätt.
Hästen har visat att han tål ganska tuffa upplägg när han är i ordning.
- Det är en jättefin och framför allt en kapabel häst och vi hoppas att han får en bättre säsong i år. Det är en av flera där. Jag tycker att det ser ut som en vettig chans, säger Ville Karhulahti.

Småstrulig Violet
I samma lopp har stallet Violet Hill till start. Stoet har inte startat sedan mitten av november.
- Hon kan komma iväg bra från det där spåret men har varit lite småstrulig och bland annat galopperat en del. Rent kapacitetsmässigt är hon inte så dålig men vi får hoppas att hon går felfritt i första hand, sköter sig och gör ett bra lopp.
Cash a Cheque Em (V86-2) tog två raka V75-segrar i våras. En sexåring som är van hetluften. Det blev ett stängt spår i volten över 1640 meter?
- Åttondespåret är inte bra så klart och det kan bli svårt att komma till. Han har annars gått okej på slutet. Han fick mycket pengar på sig förra året och har gjort det bra. Han tränar bra hela tiden och jag tror han gör ett bra lopp den här gången. Han har inga problem med att gå med skor.
Slutligen Scampi i V86-8 som du kör. Oplacerad senast i V75, vad hände?
- Han mötte bra hästar. Det känns lite som att han ger upp lite då han möter de bästa i V75. Motståndet ser lite enklare ut nu och andraspåret bakom bilen är ett perfekt läge. Distansen klarar han och då han är snabb ut försöker jag en bit för ledningen. Vi får se vad som händer. På läget ser det ut som att Scampi är vår andra bästa chans på V86, slutar Ville Karhulahti.

Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerat 2017-01-10 14:14:00


Andra V86-tips


Den treårige supertalangen tar båten över Östersjön för att ta sin 14:e seger i karriärens 20:e start. Hotshot Luca har vis..


Den treårige supertalangen tar båten över Östersjön för att ta sin 14:e seger i karriärens 20:e start. Hotshot Luca har visat upp sig på svensk mark vid flera tillfällen och senast i Big Noon-Pokalen som han vann tillsammans med Erik Adielsson i imponerande stil. Detta på nytt världsrekord, 1.12,8 över distansen 1640 meter med voltstart.
- Han var otroligt bra då och det är en riktig kanonhäst. Den bästa häst jag har tränat, säger Ari-Pekka Pakkanen som håller till sex kilometer från Tammerfors och har 15 hästar i träning. Sedan fem år tillbaka har han dessutom en filial i Sverige, på Söderby gård, där han har två hästar och står därför som Solvalla-tränare.

Har aldrig gjort ett dåligt lopp
Pakkanen har haft stora framgångar med sin reklamhäst under året och Hotshot Luca har vunnit tolv lopp på 17 starter och dessutom varit tvåa två gånger. I insprungna pengar har det blivit drygt 1,9 miljoner kronor. Nu ståtar han med fyra raka segrar och en av de få ”plumparna” kom för fem starter sedan då hästen var femma i det finska Kriteriet.
- Men han var inte dålig då, tvärtom. Tyvärr blev det helt fel i loppet och han blev först hängande i tredjespår och fick backas sist. Det var lågt tempo och han spurtade bra, säger Pakkanen.
- Alla andra stora treåringslopp i Finland har han vunnit och han har inte varit dålig någon gång när han har förlorat de andra loppen. Hästen har varit bra men det har inte klaffat i loppen och han har haft lite otur då.

”Har ingen svag punkt”
Ari-Pekka Pakkanen fick in Hotshot Luca i träningen på sommaren som tvååring men innan hästen debuterade trodde inte tränare Pakkanen att det var någon stjärna i vardande.
- Han var och är en väldigt lat häst i träningen och vill inte springa så fort. Max i 1.25-fart i jobben. Men när han började starta blev han en helt annan häst på banan och då förstod jag att han var något extra.
- Han är en väldigt allround häst och jag har inte hittat någon svag punkt hos honom. Han är stark, snabb, har aldrig galopperat i lopp och har ett väldigt bra löphuvud. Ibland är han flegmatisk i loppen och gör inte mer än han behöver. Det blir spännande att följa honom nästa år som fyraåring. Jag tror att han blir ännu bättre med vinterträning i sig och starten på onsdag blir den sista för i år.

Vann Breeders Crown-final från dödens senast
Onsdagens V86-omgång, som kryddas av en jackpot, delas mellan Jägersro och Solvalla. Hotshot Luca blir storfavorit på huvudstadsbanan i V86-6 där han jagar sin femte raka seger. Han har spår tre bakom startbilen och körs den här gången av Örjan Kihlström eftersom ordinarie kusken Mika Forss är upptagen med flertalet styrningar i Helsingfors samma kväll. Pakkanen är optimist och tror på ny seger.
- Hotshot Luca (V86-6) vann Breeders Crown-finalen från dödens i Åbo senast och var mycket bra. Gången innan vann han från ledningen. Säsongen har varit lång men jag tycker att han känns lika pigg och fräsch som han har gjort tidigare. Jag körde ett jobb med honom i dag (måndag) och han var fin.
- Han öppnar bra bakom bilen men går från alla positioner och dödens är inga problem. Han har mött Global Un Poco flera gånger och nu har vi bättre spår än vad han har. I Treåringseliten hade min häst spår tolv och sprang ändå 1.11,8 och var inte tom i mål.
- Resan påbörjas redan måndag kväll eftersom det är två andra hästar med i transporten som ska starta i Eskilstuna under tisdagen. Hotshot Luca kommer att stå på min filial på Söderby gård. Jag tror att han vinner igen, säger Ari-Pekka Pakkanen.
Några ändringar i balans och utrustning?
- Nej, han har gått med skor hela tiden och vi ändrar ingenting. Vi har den växeln kvar till nästa år att köra barfota. Det blir norskt huvudlag som han har gått med i de tre senaste starterna och vanlig vagn som han har haft på slutet. Vi har testat med jänkarvagn tre, fyra gånger i år men han behöver lite hjälp med sidostängerna.

Michael Carlsson, Kanal 75


Onsdagen V86-omgång delades mellan Bergsåker och Solvalla och det var på den nordligare banan som Månprinsen A.M. förgyllde kvä..


Onsdagen V86-omgång delades mellan Bergsåker och Solvalla och det var på den nordligare banan som Månprinsen A.M. förgyllde kvällen. Men det såg mörkt ut inledningsvis när den tioårige hingsten inte alls kunde vara med från sitt springspår i volten.
- Jag hade missbedömt hur hårt det var där ute och hade för dåliga broddar i bakskorna, så han sprang och slirade och jag fick ta det försiktigt från start, förklarade Gunnar Melander, som sedermera lät Månprinsen A.M. avancera fram utvändigt om ledande Myr Faksen.
Därifrån avgjorde den pampiga hingsten till överlägsen seger.
- Han avgjorde väldigt enkelt och jag behövde inte smacka på honom ens en gång. Det är en fantastisk häst! sa Melander.

Narold Vox slog till i montédebuten
På Bergsåker reds även ett högklassigt montélopp. Krister Jakobssons hårding Narold Vox gjorde debut i disciplinen och skickligt framlotsad av Jenni H Åsberg grejade han segern efter en tät slutstrid.
- Det är jättekul och spännande att få rida en sådan här häst så det var verkligen kul att det gick så bra, sa Åsberg.
Övriga V86-lopp på Bergsåker vanns av toppkusken Ulf Ohlsson som i tur och ordning satte dit Micael Broberg-tränade Dani Boko och Björn Goops Ready Ribb.
Tvååringsfinalen i Norrlands Elitserie kördes utanför V86-spelet och där tog Robert Bergh-tränade Avant Garde hem förstapriset på 150 000 kronor. Det var hästens fjärde seger i femte starten.
- Han är en jättefin häst, ojojoj! kommenterade kusken Jan Norberg.

Hat trick av Båth-Adielsson
På Solvalla stod unghästarna i fokus. Kriterierevanschen för treåringar avgjordes utanför V86-kupongen och där drog Tomas Malmqvists Calle Crown det längsta strået efter att körande Björn Goop fått bestämma tempot i ledningen. Även i Oaksrevanschen för de treåriga stona var ledningen positionen som ledde till vinnarcirkeln. Svante Båth-tränade Virunga tog hand om taktpinnen och vann ohotad.
- Hon har verkligen ryckt upp sig de senast månaderna och tagit stora kliv framåt, sa segerkusken Erik Adielsson.
Team Båth-Adielsson tog även hem Menhammar Stuteris Tvååringspris, där talangfulla stoet Global Wild Card spurtade vasst från andra par utvändigt och tog sin andra seger i karriärens andra start. Det fullbordade ett hat trick för Svante Båth och Erik Adielsson då de redan räknat in en fullträff med National Prince. Fyraåringen tog fjärde raka segern när han stegade undan från ledningen efter ett snabbt förstavarv.
- Under de här kalla månaderna är 1.12 första varvet tufft, men han vann ändå och jag än jättenöjd med vad han presterade, sa Adielsson.
V86-omgången avslutades av Roger Walmanns Indoor Voices (Örjan Kihlström) och det gjorde att åtta rätt på V86 delade ut 1 181 kronor. Sju rätt gav 24 kronor och på grund av för låg utdelning frös sexrättspotten på nästan sex miljoner kronor inne. Den läggs till nästa veckas åttarättspott då en ensam jackpotvinnare kan håva in 13 miljoner kronor.

Ola Johansson, Kanal 75


I den lilla byn Bröstadbotn i Nordnorge, mittemellan Harstad och Tromsö, bor och arbetar Tone Merete Pettersen. Hon brinner för sina hästar,..


I den lilla byn Bröstadbotn i Nordnorge, mittemellan Harstad och Tromsö, bor och arbetar Tone Merete Pettersen. Hon brinner för sina hästar, 21 stycken till antalet.
- Jag jobbar med hästar hela dagarna. Vi har sex stycken som vi kör och tränar med nu, flest unghästar, sedan har vi avelsston och föl.
På gården finns även höns och 220 får. Och förutom att arbeta med djur är barn och ungdomar centralt i Tone Merete Pettersens vardag.
- Två dagar i veckan tar vi emot ungdomar som har hoppat av skolan. Tanken är att de ska komma ut i arbetslivet och fungera, och även bli lite tuffare och klara andra ting. Varannan helg kommer även 14 till 15 barn och ungdomar till gården och är med i stallet. Det har fungerat bra i många år och är väldigt uppskattat. Många som varit hos oss som barn kommer tillbaka som vuxna för att jobba på gården tillsammans med mig och min man, säger hon och tillägger:
- Det är en livsstil att jobba med djur och människor, det är helt fantastiskt.

Den bästa hästen
Fantastisk är även beskrivningen som Tone Merete Pettersen använder om Myr Faksen (V86-1).
- Jag har aldrig haft en så bra häst. Helt fantastisk är han. Det är en väldigt trevlig häst att jobba med och han gör alltid så gott han kan, det är väldigt sällan han gör ett dåligt lopp, berättar tränaren tillika delägaren om sin svarta springare som är lätt att känna igen på hans vita karakteristiska teckningar.
Precis som namnet Myr Faksen antyder är han en ättling till kallblodskungen Järvsöfaks. Ett arv han har förvaltat väl.

”Det glömmer jag aldrig”
Till dags dato har den åttaåriga hingsten vunnit 51 av sina 111 starter och sprungit in över 3,7 miljoner kronor.
Som treåring kom Myr Faksen tvåa i både det svenska och det norska kriteriet. Året därpå var han tvåa respektive trea i det svenska och norska derbyt.
- Andraplatsen i kriteriet, i både Sverige och Norge, var väldigt stort. Det är stort när man har en treåring som är så pass bra, det är en dröm. Det är samma med derbyt också men det är speciellt med kriteriet eftersom jag inte visste att han var så bra, säger Tone Merete Pettersen som tycker att det är svårt att rangordna Myr Faksens prestationer.
- Han har vunnit och gjort så otroligt många bra lopp så det är vanskligt att sätta något lopp före det andra, det är många bra lopp att se tillbaka på. Det var väldigt stort och överraskande när han vann Kvisslebruns lopp på Bergsåker 2016. Det glömmer jag aldrig. Den gången skrällvann Myr Faksen till nästan 40 gånger pengarna på V75. På samma bana har han nu åter chansen att överraska sin tränare.

"Han har vunnit lätt"
Den dryga 110 mil långa resan inför onsdagens uppgift har påbörjats. På måndagskvällen kom de till Umeåtravet där de övernattar två nätter innan färden fortsätter till Bergsåker.
I bagaget har den resvana Myr Faksen två raka segrar.
- Han är i väldigt bra form och han har vunnit lätt i de två senaste starterna, sista löpet på isbana, meddelar Tone Merete Pettersen.
Paul Oscarssons Minne lockar med ett förstapris på 150 000 kronor. Myr Faksen jagar sin första triumf i det anrika loppet, som farfar Järvsöfaks har vunnit sju gånger.
Trots att tränaren är nöjd med spår tre i volten tror hon att det blir tufft att vinna.
- Månprinsen är det väldigt svårt att ha göra med och Lome Brage är också ett svårt motstånd. Jag hoppas på en tredje- eller fjärdeplats, då är jag väldigt nöjd, resonerar Tone Merete Pettersen och tillägger:
- Det blir vanskligt att vinna med Månprinsen i fältet men om han och Lome Brage har en dålig dag så kanske, allt kan ske i ett travlopp. Vinner han tror jag att jag svimmar, då faller jag nog ihop.

Gina Söderlund, Kanal 75


Bollnästränaren Magnus Träff har förvisso för vana att ligga på en hög segerprocent. År efter år presenterar han..


Bollnästränaren Magnus Träff har förvisso för vana att ligga på en hög segerprocent. År efter år presenterar han vältrimmade djur som levererar på hög nivå. Men i år har han överträffat alla förväntningar. Sedan årsskiftet har det blivit seger i mer än var tredje start och med över 1,9 miljoner kronor inkört har stallets tidigare rekordnotering slagits trefalt.
- Det är helt fantastiskt! Hästarna har levererat över hela linjen och haft ett sagolikt år, säger Magnus Träff.
På träningslistan finns sju hästar och Queer Fish är den starkast lysande stjärnan med sju segrar och över en miljon kronor insprunget i år. Hans stallkamrater låter inte heller skämmas för sig. Survival Kit och Sugar Daddy har vunnit inom V75-cirkusen och totalt har det blivit 25 fullträffar för Träff under 2017.
- Segern med Queer Fish under elitloppshelgen är ju svår att slå men att vinna dubbelt på V75 i Östersund var enormt det också. Det är de två dagarna som sticker ut i år och är svåra att särskilja.

Träningsupplägg från humanidrotten
Vad är då förklaringen till de enastående resultaten? Förbättrad stallmiljö och justeringar i intervallkörningen har bidragit till årets lyft, men själva fundamentet i Magnus Träffs träningsupplägg är hämtat från humanidrotten. Han satsade i yngre år på friidrott och tillhörde topp tio i Sverige på 400 meter häck. Erfarenheterna och kunskaperna från den tiden tillämpar han nu på hästarna.
- I princip kan man säga att hela träningsupplägget bygger på hur jag tränade när jag var aktiv i friidrott. Säsongen läggs upp på ungefär samma sätt. Väldigt enkelt förklarat börjar vi med styrketräning, sedan löp- och styrketräning och därefter snabbhet. Det är många som säger att äldre hästar inte behöver styrketräning för att de redan har sina muskler, men vi rullar på med träningen hela tiden och så här långt känns det som att vi är på rätt väg.
- Om man sedan tittar på hur vi kör intervaller så kör vi aldrig lika många det ena passet efter det andra utan vi varierar antalet för att inte träningen ska bli statiskt utan mer explosiv.
Med ”vi” menar Magnus Träff utöver sig själv sambon Tove, brorsan Andreas och pappa Kalle. De driver travrörelsen tillsammans och delar samma träningsfilosofi.
- Farsan var min tränare i friidrotten och brorsan Andreas, som framför allt har varit aktiv i ishockey, är gymnastiklärare, så han har också grunden vad gäller fysiologi och så vidare.

Uppåt efter halsoperation
Men det har inte gått som på räls för stallets samtliga hästar under 2017. Twinkle Kronos (V86-5) inledde förvisso starkt med två januaritriumfer men sedan gick det grus i maskineriet och inför comebacken i oktober hade han inte synts till i tävlingssammanhang på fyra månader.
- Vi har hela tiden känt att han är en riktigt fin häst men han har haft en krånglande hals. Den opererades i våras men sedan fick han stå över hela sommaren på grund av en infektion i halsen som det var väldiga bekymmer att bli av med, och efter det tänkte vi att vi väntar på kallare och torrare luft innan vi sätter igång honom, berättar Magnus Träff.
Att ge hästen tid har visat sig vara ett bra val. Nu ståtar femåringen med tre raka segrar.
- Han har presterat över förväntan. Han har varit så otroligt fin, tar loppen bra och går framåt hela tiden, säger Träff och fortsätter:
- Tidigare agerade han spänt och nervöst, vilket inte är så konstigt när man bitvis inte får ordentligt med luft, men även nerverna släpper nu när han märker att det inte är livsfarligt att springa. I de här senaste starterna har han varit väldigt lugn.

”Känns smällfin”
Onsdagens V86-omgång delas mellan Solvalla och Bergsåker och det är i den femte avdelningen på Sundsvallsbanan som Twinkle Kronos ska försöka förlänga segersviten. Hans tränare är nöjd med allt utom utgångsläget.
- Han känns smällfin! Självklart är vi lite missnöjda över att han fick ett bakspår, det är mycket som kan häxa då, men jag tycker att han känns fantastiskt fin.
- Det är nog det hårdaste lopp han har varit ute i men samtidigt känns det som att han inte har visat hela registret. Vi har inte dragit några växlar på honom men nu kommer vi att testa jänkarvagn i värmningen och det borde ge honom en ytterligare växel. Vi kommer nog att köra med brodd bak men det har han vunnit med tidigare så det ser jag inte som någon nackdel.
Fortsätter Twinkle Kronos på den inslagna vägen kan Magnus Träff hinna få med ytterligare en V75-seger i bokslutet för 2017. Efter onsdagens start är siktet inställt på V75 i Gävle 16 december.
- Det vore ju vara häftigt om han skulle vinna där. I så fall har fyra av sju i stallet vunnit i rikstoton i år och då kan vi fira jul med gott samvete.

Ola Johansson, Kanal 75


Han har kallats breddloppens John D Campbell. På onsdagskvällen visade Niclas Benzon att han kan vinna även i de finare salongerna.Medan konkurr..


Han har kallats breddloppens John D Campbell.
På onsdagskvällen visade Niclas Benzon att han kan vinna även i de finare salongerna.
Medan konkurrenterna körde rommen av sig avvaktade Benzon i kön bakom Alan Wadd och satte in segerstöten över upploppet i Solvallas mest prestigefyllda amatörlopp.
- Det är jäkligt stort, det är första gången jag kör det här loppet. Jag fick precis den resa jag ville ha och hästen var jättefin, sade Benzon som blev landets segerrikaste amatör med 55 segrar 2014, men i år dragit ner på styrningarna.
Anledningen är att man inte får köra fler än 150 lopp per år för att få tävla i breddlopp – vilket är travsportens ”lingonserie” med speciella tävlingsdagar och låga prispengar.
Onsdagens lopp var just nummer 150 för Benzon vilket innebär att han för första gången sedan 2014 kvalificerar sig, förutsatt att han håller fingrarna i styr under december.
- Det kommer jag att göra, det här var sista loppet för i år. Nu går jag tillbaka till jobbet och säljer markiser och persienner, även om det är lågsäsong, lovar onsdagens segerherre som rankar triumfen högt i karriären.
- Efter min enda V75-seger 2016 så är det här det största, absolut. Jag såg att den här serien fanns med 32 amatörlopp i början av året, då betalade jag avgiften på 250 kronor för att gå med i Solvallas amatörklubb. Det blev en bra investering,

"Andra köper golfresor, jag köpte en jänkarvagn"
John D Campbell var kusken som vann Elitloppet med Mack Lobell och vars bakåtlutande körstil förbluffade trav-Sverige 1988.
Med de så kallade jänkarvagnarna har stilen blivit kutym även här de senaste åren och faktum är att Benzon var en av föregångarna då de tunga, smala och ”svävande” amerikanska vagnarna slog igenom för några år sedan.
Ett exempel var när den första lasten av så den så kallade Ghost-sulkyn kom till Sverige en onsdagskväll 2014.
Beställare var Björn Goop, Stefan Melander, Johan Untersteiner och….Niclas Benzon.
Det vill säga tre av landets främsta tränare/catchdrivers och en i sammanhanget liten Årjängsamatör.
Nu satt Benzon inte i den Ghost-vagnen denna kväll, utan i en uppdaterad variant.
- Jag bytte upp mig till ”Gorilla” för något år sedan och det var den jag använde idag, säger han och förklarar varför han fallit för denna typ av sulky:
- Första gången jag körde så tyckte jag att den var skönare att sitta i. Sedan upptäckte jag att de flesta, inte alla, hästar tävlade bättre i den. Sedan har jag försökt ligga i framkant. Andra köper golfresor för sina extrapengar, jag köpte en jänkarvagn. På den vägen är det, säger 2017 års vinnare av Amatörbästen.

Dubbel till Djuse
Tränare till Alan Wadd är Mattias Djuse som blev kvällens ende dubbelvinnare då han dessförinnan själv satt dit Dust Collector i ett överpacat sprinterlopp.
Claes Sjöström gästkuskade bakom finsktränade Astrophoto som avgjorde snyggt efter en drömresa i ledarryggen i Mälardalscupens final.
- Det här var riktigt trevligt. Jag hade fått order om att släppa till någon bra så det var bara att lyda. Hon kändes bra hela vägen, jag satt mest och väntade på luckan, förklarade segerkusken.
Dan Widegren måste pensionera sin stjärna Spring Erom vid årsskiftet, men ser ut att ha en arvtagare i Gomez, åtminstone när det gäller att tävla på V75-scenen.
Kevin Oscarsson körde snyggt när han släppte förbi Super Grabben för att överta ledningen från denne och Gomez visade rätt inställning då han försvarade sig över upploppet.

Fyra favoritsegrar
I övrigt blev det idel favoritsegrar genom i tur och ordning Swish Lane (Johan Unterstiner/Peter Untersteiner), Bad Boy (Jeppe Juel/Peter Jensen), Qahar Q.C. (Ulf Ohlsson/Catarina Lundström) och Zoko Lane (Stefan Persson/Roger Persson).
Det innebar att V86-utdelningen stannade vid 15 008 kronor för åtta rätt.

Robin Johansson, Kanal 75


De älskar sin sport och lägger ofta all fritid på hästarna.När de kör lopp är det som regel i skymundan om små prispen..


De älskar sin sport och lägger ofta all fritid på hästarna.
När de kör lopp är det som regel i skymundan om små prispengar.
Men på onsdag får amatörkuskarna chansen att visa upp sig i travets finrum när finalen av anrika Amatörbästen placerats som V86-4.
Här presenterar vi tre av deltagarna i onsdagens mest prestigefyllda lopp.


Patrik Fernlund, 29 år

Började köra lopp: 2012
Antal segrar: 32
Kuriosa: Vann grundserien i Amatörbästen i utklassningsstil med mer än dubbelt så mycket poäng som tvåan.
Kör: 6 Love Ain’t Easy

Hur kom du in i travsporten?
- Man kan säga att det började i disken på Rättvikstravet. Min mamma hade hand om stallfiket när jag var yngre. Jag började med att diska, jobbade mig upp till att grilla hamburgare, fastnade för spelet, blev frälst i sporten och på den vägen är det.
Varför började du köra lopp?
- När jobbade på Aftonbladet så ringde jag ofta till Jörgen Westholm. Till slut sa han åt mig ”du får väl komma ut och visa att du kan köra också”. Jag tog mig till hans stall, sedan var jag där minst en gång i veckan under väldigt lång tid. Till slut sa Jörgen att det var dags att sikta på att ta licens, han är den stora förtjänsten till att jag kommit dit jag är som kusk.
Varför är du amatörkusk?
- Det passar mig perfekt eftersom jag har olika arbetsgivare. Jag är ofta på Solvalla, kör amatörloppen där och även åt bekanta som vill ha mig. Det blir 50-60 lopp om året.
Vad är ditt roligaste travminne?
- Bra fråga, men det måste vara sagan med Fred Cobra som jag tränar ihop med min flickvän Jasmine Ising. Vi har fått uppleva så oerhört många roliga stunder tillsammans, alla segrar och framgångar.
Vad har du för jobb?
- Huvudjobbet är hos Kanal 75 med produktion av trav-tv. Jag jobbar med allt möjligt där, i ATG Live och med programmet ”Spelstund med Fernlund”. Sedan arbetar jag fortfarande lite för Aftonbladet och så kör jag hästar hos Jörgen Westholm en gång i veckan.
Hur känner du inför att köra Amatörbästen inom V86-spelet?
- Det är stort. När man plockade ut licensen var det här loppet drömmålet för året. Nu känns det hetare än någonsin eftersom jag har över 40 i segerprocent på Solvalla i år och har vunnit åtta lopp där. Det är så att man får nypa sig i armen. Att få köra finalen när man vunnit grundserien är pricken över i. Sedan tycker jag det nya upplägget är bra och all cred ska gå till Solvallas amatörklubb. Det är mycket bättre att ha ett lopp av bra dignitet än två halvdana som hamnar i skymundan.
Hur ser du på segermöjligheterna?
- De finns. Jag tycker att jag har en av tre-fyra hästar som höjer sig lite över övriga. Martin P Djuse verkar väldigt nöjd med honom i träningen, så vi ska vara med och köra om det.


Patrick Hedqvist, 47 år
Började köra lopp: 1994
Antal segrar: 80
Kuriosa: Har varit hovslagare åt Sveriges vinstrikaste travare Victory Tilly och Don Auriello, dubbel OS-deltagare i dressyr. Vann Amatörbästen i fjol.
Kör: 8 Stand Bayou

Hur kom du in i travsporten?
- Via min morfar som hade travhästar. Jag fick börja åka med bakom när jag var i åttaårsåldern. Så fort jag var klar med skola och militärtjänst kastade jag mig in i travsporten. Jag har jobbat på stuteri, hos proffstränare och i amatörstall. Jag har alltid sagt att jag ska skaffa mig ett ”riktigt” jobb, men det har alltid blivit något trav- eller hästrelaterat. Det är en skön värld att vara i.
Varför började du köra lopp?
- Från början hade jag inga ambitioner om att köra, men när jag började jobba åt Lisbeth Borg-Hugosson tyckte hon att det var roligare att den som tränade hästen också körde. Till slut blev det så.
Varför är du amatörkusk?
- Därför att jag har ett annat jobb vid sidan och då är det amatörlicensen som finns kvar. De senaste 15 åren har jag haft mycket att göra med skoningsdelen, men även om jag bara sporadiskt haft egna hästar så har jag hela tiden haft kvar licensen. I och med att jag jobbat åt Stig H Johansson så har han ordnat en hel del bra styrningar genom åren.
Vad är ditt roligaste travminne?
- Första segern. När man kört 30 lopp och äntligen får vinna. Hästen hette Fox Broline, en väldigt snäll häst som var halvbror med Huxtable Hornline. Vi bara blåste runt dem på Romme, det var en härlig känsla. Annars måste jag säga första V75-segern med Bambino d’Hilly, som jag tränade åt Lisbeth Borg-Hugosson. Vi vann tre silverdivisionslopp tillsammans.
Vad har du för jobb?
- De senaste åren har det varit hovslageri på heltid. Jag jobbar åt Stig H Johansson och dressyrryttarinnan Tinne Vilhelmson Silfvén. Jag är egen företagare, men nu skor jag inte 100 procent längre. Jag är även lärare på hovslagarutbildningen i Strömsholm en dag i veckan.
Hur känner du inför att köra Amatörbästen inom V86-spelet?
- Jag har varit med varje år sedan jag tog ut amatörlicens och det är ett grundmål varje säsong att ta sig till finalen. Jag vann 2002 så statistiskt sett var det på tiden att jag skulle vinna i fjol igen. Det är jättekul att loppet körs på V86. Bland oss aktiva har det alltid haft hög status, men det blir ännu roligare i år när loppet får lite mer uppmärksamhet.
Hur ser du på segermöjligheterna?
- Jag har inte läst på loppet och inte sett hästen, men ska kolla i lopparkivet och höra vad man säger från stallet. Resultaten skvallrar i alla fall om att det är en kapabel häst som borde kunna vara i segerstriden om formen sitter där och vi kommer till i loppet.


Anna-Lena Örneholm Johansson, 52 år
Började köra lopp: 1988
Antal segrar: 11
Kuriosa: Har i år gjort comeback efter 16 års frånvaro från tävlingssulkyn. Kört fyra lopp och vann med sin egentränade Slaghöken på Solvalla i april.
Kör: 5 Mr Perfection

Hur kom du in i travsporten?
- När jag var liten så flyttade mamma och pappa till ett hus som låg mitt emot ett stall där det fanns travhästar. Jag sprang jämt i stallarna och frågade om jag fick åka med på långsamturerna. Efter nian började jag jobba hos Jan Ödqvist och blev kvar ett halvår innan jag kom in på gymnasiet. Efter det började jag jobba hos Ove och Björn Sjöström.
Varför började du köra lopp?
- Det är väl något man känner att man vill göra för att utvecklas när man jobbar med trav. Björn pushade mig att ta licens.
Varför är du amatörkusk?
- När jag slutade jobba med hästar och bara hade en egen kvar så fick man byta till amatörlicens. Sedan fick jag barn och slutade köra lopp, men jag har haft minst en häst hela tiden. Utan häst skulle jag nog bli tokig. När vår nuvarande Slaghöken bara galopperade i loppen så bestämde jag mig för att ta honom till Solvalla och köra några provlopp. Jag använde de loppen till att få ut licensen. Jag måste säga att det är otroligt kul att köra lopp igen.
Vad är ditt roligaste travminne?
- Jag var skötare till Carolo Min när han vann Svenskt Travkriterium 1987 och det var jättestort. Det var inte många som trodde på honom på förhand, men jag kommer ihåg att jag red honom i skogen några dagar innan loppet och kom in i stallet och sa ”han vinner på söndag”. Sedan var det fruktansvärt roligt att få vinna med Slaghöken på Solvalla i våras.
Vad har du för jobb?
- Jag jobbar som ekonomiassistens på Öhlins Racing AB i Upplands Väsby. Ett företag som tillverkar stötdämpare till motorcyklar och bilar.
Hur känner du inför att köra Amatörbästen inom V86-spelet?
- Det ska bli jätteroligt. Det var länge sedan jag körde häst åt någon annan. Jag var med i Amatörbästen några gånger på 1990-talet, men var aldrig riktigt nära att vinna. Jag tror att jag slutade fyra som bäst.
Hur ser du på segermöjligheterna?
- Om man tittar på pappret på hästen så verkar han inte alls tokig. Jag har kikat på några av hans lopp och tycker att han verkar ganska startsnabb så vi får väl testa en bit från början. Han borde kunna vara bland de tre främsta i alla fall.

Robin Johansson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se