Inför V86 Solvalla: Stark häst jagar första segern – över lång distans


Alone var trea i Svenskt Travderby i fjol bakom Attraverssiamo och Ferrari Sisu. Den nu femårige fuxen har flera placeringar bland de tre främsta över lång distans – men ännu ingen seger. Han kommer däremot från en vinst i den senaste starten över medeldistans som han vann på tiden 1.12,0. Gången innan dess var hästen sjua i ett stayerlopp över dryga tre varv.
– Alone (V86-8) var fin senast. Det blev kört på ett sätt som passar honom med full fart från början till slut. Näst senast gick det riktigt sakta första tvåtusen och det passade inte alls. Han är stark och rejäl och har styrka som sitt främsta vapen, säger Pasi Aikio.

”Spännande se om han kan matcha gamla rävar”
Alone har sprungit in drygt 1,6 miljoner kronor. Och trots att tränare Aikio säger att styrkan är hästens främsta vapen, så har han ännu inte vunnit över lång distans. Men i onsdagens V86-avslutning kanske det kan vara dags. Alone är favorit från spår tre bakom startbilen med Örjan Kihlström i sulkyn. Distansen är 2640 meter och frågan är om segernollan ska spräckas över lång distans – när han nu möter äldre och mer rutinerade konkurrenter.
– Det närmar sig en seger över lång distans för varje start. Den kan komma snart och inte mig emot om det blir här. Omöjligt är det inte och det ska bli spännande att se om han kan matcha en del gamla rävar som är med. Blir det bara tempo och han slipper att dra upp farten själv finns chansen. Då tror jag att han kan vara med bland de tre och kriga, säger Pass Aikio som även berättar att det inte blir några ändringar på Alone.

Who’s Who inte frisk i SM
Vi kollar även med Pasi Aikio hur läget är med Who’s Who, efter att han blev oplacerad i Svenskt Mästerskap senast.
– Who’s Who fick vila lite efter SM och vi har sökt efter fel och det visade sig att blodvärdena inte var som de skulle. Han tränar lite smått hu igen men det är bara lugna jobb. Vi har inte planerat någon mer start ännu utan han får träna på ett tag till så får vi se.

Michael Carlsson, Kanal 75

Publicerat 2020-10-20 17:20:00


Andra V86-tips


V86 lockar den här veckan med jackpot och blir man ensam om åtta rätt säger prognosen att belöningen uppgår till 18 miljoner kro..


V86 lockar den här veckan med jackpot och blir man ensam om åtta rätt säger prognosen att belöningen uppgår till 18 miljoner kronor. Omgången delas mellan Solvalla och Bergsåker och det är hemma i Sundsvall som Daniel Wäjersten startar sina hästar. Först ut är J.H.Mannerheim (V86-1), som så sent som i torsdags spurtade till seger på Umåker.
- Det kändes som att formen verkligen satt där. Han var så där lagom laddad och verkligen på tårna hela dagen där uppe. Vi hade tränat på lite tuffare och det var ett sådant kvitto man vill ha då. Vi gjorde så i fjol också och det är en tacksam häst som tål att träna mycket och blir bättre av det, säger Wäjersten.
Han sitter som vanligt själv i sulkyn när hästen nu startar med spår fyra bakom bilen.
- Det är liknande motstånd den här gången. Jag har inte satt mig in i loppet än taktiskt sett, men han kommer säkert göra en liknande prestation som han gjorde i torsdags, även om det är täta starter.

”Ligger lite lågt”
Global At Work (V86-7) visade också fin form när hon för en vecka sedan dundrade till ledningen från andra par utvändigt på den sista bortre långsidan och därefter gick undan till överlägsen seger.
- Hon var jättebra. Jag var lite orolig när hon skulle få gå bakifrån men det löste hon ju galant. Det var kanske lite skönt för henne att slippa vara med i körningen eftersom hon är så väldigt startsnabb, säger Daniel Wäjersten.
Den här gången är motståndet tuffare och dessutom drog Global At Work spår åtta bakom startbilen.
- Vi hamnade långt ute på vingen och hon står lite hårt inne i loppet också, så jag ligger lite lågt med tanke på det. Nu blir det skor bak för att spara fötterna lite grann och så kanske vi gör någon korrigering på huvudlaget. Det kanske blir norskt eller helstängt. Vi får se lite hur det känns på tävlingsdagen.

Ola Johansson, Kanal 75


Det är Bergsåker och Solvalla som delar på V86 och omgången kryddas av en jackpot med 18 miljoner till en ensam vinnare med åtta r&..


Det är Bergsåker och Solvalla som delar på V86 och omgången kryddas av en jackpot med 18 miljoner till en ensam vinnare med åtta rätt. På huvudstadsbanan avgörs det högklassiga lopp i Margaretas Tidiga Unghästserie för tre- och fyraåringar. Vi får se flera ur respektive årgångars stjärnor drabba samman och en intressant comeback gör Elegant Ima. Den svenskfödda men norsktränade löftet inledde sin karriär med sju raka segrar i fjol och blev en riktig snackhäst. Av segrarna märks bland annat ett av dem i Breeders Crown, samt två segrar i V75. I en av dessa var hästen otroligt imponerande på Axevalla under Stochampionatshelgen. Första förlusten kom i uttagnigsloppet till Svenskt Travkriterium där en tuff resa gjorde att topphästen missade en finalplats som trea.
– 8 Elegant Ima (V86-2) inledde säsongen fantastiskt bra och radade upp toppinsatser. Sedan fick han ett väldigt tufft lopp i kriteriekvalen och tappade väl formen lite efter det loppet. Men sedan kom han tillbaka igen och avslutade säsongen väldigt bra som fyra i Breeders Crown-finalen. Då var han heller inte långt ifrån andraplatsen och som helhet var det en väldigt bra säsong, säger Geir Vegard Gundersen.

”Kjempefin i banjobb på Bjerke”
Man gjorde alltså bokslut efter Breeders Crown-finalen och nu är det dags för comeback och årsdebut ett halvår senare.
Hur har vinterträningen och förberedelserna varit för hästen inför fyraåringssäsongen?
– Han har tränat på regelbundet hela vintern och allt har sett bra ut. Han har även varit inne på Bjerkes bana och gått flera jobb. Det snabbaste var efter 1.15 över 2100 meter och då kändes hästen kjempefin.
– I fjol sprang hästen 1.12 och 1.13 i loppen flera gånger och det är svårt att säga redan nu att han känns ännu bättre. Men han har fått ett halvår till med träning i sig och lagt på sig mer muskler än i fjol. Jag tycker i alla fall att hästen känns minst lika fin som förra året.
Hur högt håller du Elegant Ima? Är det en av de bästa hästar du har tränat?
– Jag har ju haft Support Justice och Hillary B.R. som var två riktiga topphästar. Han har en bit kvar till dem men jag har aldrig haft en häst som varit så bra så tidigt i karriären som Elegant Ima. Han är både snabb och stark och är väldigt snäll för att vara hingst.

”Bra form direkt – men spår åtta är iskallt”
Årsdebuten för Elegant Ima sker i den andra avdelningen på V86, tillika Margaretas Tidiga Unghästserie för fyraåriga hingstar och valacker. Det blev en nitlott i spårlottningen för Gundersens stjärna som fick bricka åtta bakom startbilen.
– Hästen kommer att ha fin form direkt men spår åtta är iskallt. Kapacitetsmässigt är han lika bra som de andra men de har ju bättre lägen. Det är stor risk att Mister Hercules får ledningen och får bestämma 1.17 första varvet. Då vill jag inte bränna av min häst i årsdebuten och han får ta det här loppet som en genomkörare.
– Man vet aldrig vad som händer i travlopp men normalt bir det svårt att vinna direkt därifrån. Det kommer viktiga storlopp för fyraåringarna senare i år och Derbyt vore ju en dröm att vara med i, säger Geir Vegard Gundersen som tränar 25 hästar i Nittedal, två mil utanför Oslo, och har har 50 mil till Stockholm. Dom börjar resan tidigt onsdag morgon och det blir inga ändringar i balans och utrustning gentemot senaste starten.

Michael Carlsson, Kanal 75


Travsportens mest spännande häst gör en efterlängtad comeback och årsdebut på Solvalla. Ecurie D. inledde sin sagolika karri&aum..


Travsportens mest spännande häst gör en efterlängtad comeback och årsdebut på Solvalla. Ecurie D. inledde sin sagolika karriär med elva raka segrar innan han tog ett första nappatag med den äldre eliten. Som fyraåring gick han ut i Hugo Åbergs Memorial från bakspår och blev fyra över den korta distansen. Sedan fortsatte Ecurie D. att vinna och den kolossalt imponerande hästen har tagit 14 segrar på 17 starter och sprungit in 3,2 miljoner kronor i karriären.
– Det är ju en fantastisk häst och även om jag har tränat många kanoner tidigare så är han den bästa häst jag har tränat. Han har en sådan utstrålning och ett underbart psyke. Sedan har han en väldig styrka och en enorm speed. Dessutom är han startsnabb och har alla de kvaliteter som en topphäst ska ha, säger Frode Hamre.

”Har gått tre banjobb – det snabbaste efter 1.13 full väg”
Ecurie D. har inte startat sedan den 27 november i fjol när han blev tvåa bakom Aetos Kronos på Solvalla. Därefter har hästen fått en rejäl vinterträning i korpen.
– 7 Ecurie D. (V86-6) har känts väldigt fräsch och fin i vinter och tränat på rejält hela tiden. Först fick han en månads vila efter sista starten i fjol och bara ta igen sig i hagen. Vi gick igenom honom med veterinären men hittade inga stora fel och han kunde börja träna igen. Allting har gått enligt planen och han har gått tre banjobb. Det snabbaste var i tisdags för 14 dagar sedan efter 1.13 full väg, säger Frode Hamre.
– Det är alltid skötaren Tina Storetvedt som kör Ecurie D. i jobben och ligger i ryggen på mig när jag kör en annan häst. Han har lagt på sig lite mer muskler och har fått en tung träning med tryckvagn i vinter. Hästen ser stark ut och kan nog inte bli så mycket bättre än vad han var i fjol. Jag är fullt nöjd om han kan hålla samma nivå.

”Vi har kontroll på att det ska gå bra”
Årsdebuten sker i den sjätte avdelningen på V86. Ecurie D. har spår sju bakom startbilen över medeldistans och körs av Björn Goop. I samma lopp årsdebuterar stjärnor som Milliondollarrhyme och Makethemark. Även elitloppshästen Milligan’s School, som var tvåa i årsdebuten, finns med bakom startbilen. Men tränare Hamre är förstås inte vara annat än optimist med sin segermaskin.
– Det är alltid spännande med årsdebut men jag är egentligen väldigt trygg med hästen. Jag tycker att vi har kontroll på det och tror att allt ska gå bra. Självklart så måste jag tro på en bra chans trots spåret. Han tävlar som han gjorde i fjol, barfota fram med vanlig sulky och öppet huvudlag.
Hur ser planerna ut för resten av året? Vilka är de största målen?
– Paralympiatravet är det första stora målet om allt är normalt på onsdag. Han har redan fått ett wild card dit. Sedan är det fullt fokus på Elitloppet och det är en dröm för för både ägare och tränare att bli inbjuden dit. Hästen har visat sådana kvaliteter så jag hoppas att han är med i Elitloppet. Hugo Åbergs Memorial och Jubilemspokalen är två andra stora lopp som är aktuella under säsongen, säger Frode Hamre.

”Har tränat ihop med Ecurie D. – kan vinna direkt”
Den norske championtränaren har ytterligare två hästar till start inom V86. Det är två nyförvärv från USA och det låter speciellt bra på en av dem.
– 8 Callas (V86-2) kommer från USA där hon tävlade i fjol som tvååring. Hon har fått mycket träning i vinter och har gjort en start i Norge men då galopperade hon i första sväng. Hästen är lite orutinerad och ville springa ut där så det var ren orutin. Tyvärr står hon dumt till nu med spår åtta bakom bilen och möter äldre hästar. Så hon är ingen vinnare därifrån utan får bara springa med och få ett lopp. Jag hoppas att hon avslutar bra och tjänar pengar. Hon går barfota fram.
– 1 Synergy (V86-4) är också en häst som kommer från USA där han har gjort bra prestationer. Nu är det första starten för mig och han har tränat bra hela vintern och gått jobb ihop med Ecurie D. Det är en stor och långbent häst som jag har höga förhoppningar på framöver. Han är en fin modell som har fått massor av träning i vinter. Men jag misstänker att han kanske behöver ett lopp i kroppen för att hitta toppformen. Fast han har så pass hög kapacitet och känns så bra att han mycket väl kan vinna direkt. Han har varit snabb ut bakom bilen i USA och fått ledningen många gånger. Vi kör med skor runt om, säger Frode Hamre.

Michael Carlsson, Kanal 75


Made Of Stars blev hängande i spåren första 500 meterna innan han kunde överta ledningen. Tempo var högt och första varvet travad..


Made Of Stars blev hängande i spåren första 500 meterna innan han kunde överta ledningen. Tempo var högt och första varvet travades på 1.13,2. Sedan gick det lite lugnare och Made Of Stars hade gott om krafter kvar i sista sväng och upploppet blev odramatiskt.
- Det var en bra årsdebut och det var bra att vi vänta för han trivs bra utan framskor och aktionen såg bra ut, fortsatte Westholm.
En av omgångens största favoriter Mellby Illusion var inte till sin fördel i värmningen och ströks kort innan start. Det underlättade för Axel Ruda som Magnus A Djuse satsade offensivt med efter 500 meter och tog över ledningen. Tempot bedarrades och Axel Ruda stack undan till en lätt seger och fyraåringen har inlett året strålande med tre segrar på fyra starter.
Rikard N Skoglund tryckte av Sashay Kemp från start och satt i ledningen på några steg. Upploppet blev långt och Ottila Fri blev rejält närgången till slut. Favoriten Dixie Brick galopperade i en liten tight situation varvet före mål och tappade allt.
Ledning var också segerreceptet för Chapuy och Åke Lindblom. Första 200 meterna gick väldigt fort, men sedan fick Åke Lindblom sänka tempot och Chapuy höll undan utan större besvär och Lindblom bjöd på en ordentlig segergest.

Favoritparad på Momarken
Dimman låg tät över Momarken som fick ta över tävlingarna från Bjerke på grund av Covid 19. Den norska banan bjöd inte på några större överraskningar och det blev ingen utdelning på sex rätt och pengarna går över till nästa veckas omgång på Solvalla och Bergsåker.
V86-inledningen blev odramatisk. Frode Hamre fick ta över ledningen efter 400 meter med favoriten Admiral Knick och sedan var det spel mot ett mål och vinnaren gick i mål utan att behöva gå i botten.
- Det blev väldigt enkelt och han hade gott om krafter kvar, sade Frode Hamre.
Kristian Malmin litade helt på Reime Kongen och förivrade sig inte och avvaktade i kön. På upploppet var Reime Kongen snabbast och tog fjärde raka segern som ett brev på posten.
Favoriten i V86-5 Cash D.E. var inte alls samarbetsvillig och kastade sig i galopp direkt från start. Loppets snackhäst Chuck Yeager kördes till ledningen efter 500 meter och trots att han fuskade lite med travet i kurvorna var han i en klass för sig för Cato Antonsen.
Startraketen Always On Time tog som väntat ledningen och fick värste konkurrenten Patent Leather utvändigt. Always On Time blev ordentligt synad, men favoriten visade stort mod och höll undan för skrällen Ramona's Fighter med ett huvud.
Åtta rätt betalar 3 468 kronor, sju rätt 50 kronor och ingen utdelning på sex rätt.

Joakim Brundin, Kanal 75


Onsdagens V86 avslutades med ett skrällfyverkeri i de tre sista avdelningarna. Till slut var det endast två system som hade hittat alla vinnarna och ..


Onsdagens V86 avslutades med ett skrällfyverkeri i de tre sista avdelningarna. Till slut var det endast två system som hade hittat alla vinnarna och delade på hela potten. Dels var det ett system inlämnat på atg.se i Skåne med en spik vilket gav en total vinst av 11 021 541 kronor. Systemet kostade över 2000 kronor. Det andra systemet var inlämnat i Norge utan spik och kostade även det över 2 000 kronor. Det gav totalt 10 075 489 kronor i total vinst.

Jaguar Dream sprang in över 1,2 miljoner kronor som treåring. Han vann bland annat en semifinal i Breeders Crown och var tvåa bakom Betting Gangster i E3-finalen över kort distans. Som fyraåring vann Jaguar Dream ett lopp i penningstarka Margaretas Tidiga Unghästserie innan han kort därefter blev skadad. Hästen hade inte startat sedan den 26 maj när han gjorde comeback i onsdagens V86-lopp på Solvalla. Men trots det betvingade han länge ledande Dom Perignon den sista biten och vann på 1.12,1 över distansen 1640 meter med autostart. En strålande insats av den Claes Sjöström-tränade sexåringen som tackade för en fin resa och betvingade ett meriterat motstånd till 26 gånger pengarna och som endast streckad på fem procen av insatsfördelningen på V86.

Mellby Vikings lillasyster krossade allt
Mellby Good har en hel del att brås på som lillasyster till världsrekordhållaren Mellby Viking. Hon visade återigen ikväll att hon precis som sin storebror har styrkan som sitt främsta vapen. Efter en långsam start lämnade Jorma Kontio ingenting åt slumpen och styrde resolut fram utvändigt om ledaren i ett tidigt skede. Mellby Good hade redan i slutkurvan slagit klorna i ledande Let It Go som gav upp och över upploppet försvarade sig det Timo Nurmos-tränade stoet säkert hela vägen. Det blev en övertygande seger för storfavoriten och den femte i hästens tionde start i karriären.
En imponerande vinnare fick vi se av överraskningen Tour Eiffel i V86-3 där Peter Ingves tryckte till storfavoriten Valeria Wareco som var seg varvet kvar och inte kunde försvara ledningen som hon kört sig till. Tour Eiffel drog sedan på under slutrundan och när M.T.One Wish, som var gott gåendes ute i spåren runt sista kurvan, galopperade, gled Tour Eiffel undan till en övertygande seger. Hon var bara bäst i det här loppet.

Marc Elias tystade och hyschade kritierna
I V86-inledningen blev det en våldsam och utdragen körning om ledningen mellan två hästar. Det var Kung Edward som tog täten och fick direkt favoriten Toddler på utsidan där Marc Elias tryckte på stenhårt under lång tid men Joakim Lövgren försvarade resolut ledningen med Kung Edward. Det blev förstås trötta ben för favoriten till slut som var tidigt slagen. Kung Edward höll storstilat till tredjeplatsen men den som profiterade på den hårda körningen var Hierro Boko som spurtade till en lätt seger för sin tränare Hanna Lähdekorpi.
Men Marc Elias tog gruvlig revansch och tystnade kritikerna efter sin styrning i V86-inledningen. Med nyförvärvet i Laradja Vrijthout bombade han till ledningen och hästen var rejält iordningställd i debuten för tränaren Conrad Lugauer. Ifrån ledningen försvann hästen ifrån till en helt överlägsen seger. När mållinjen passerade gjorde Marc Elias segergest och hyschade sina belackare med fingret över munnen. Detta att han efter Toddlers lopp kollat sociala medier i sin telefon och sett att han blev kritiserad.
– Jag såg att jag fick kritik av många och jag är såklart inte nöjd med styrningen. Men spelarna ska sitta ner, hålla tyst och spela sina kuponger, sa Marc Elias efter segern med Laradja Vrijthout.

Megaskrällar avslutade
I V86-4, som var ett amatörlopp, var Ingesson favorit efter två raka segrar och ett perfekt andraspår i starten. Men han tappade mycket i början och trots en forcering till ledningen mitt i loppet var hästen tidigt slagen och hissade nödflagg redan i slutkurvan. Fleur Mearas höll starkt som tvåa från ”dödens” men vi fick se en imponerande vinnare i Ilama Tooma som spurtade strålande till en lätt seger för Jelena Fironova. Trots en resa långt ner i kön bet det väldigt bra när Fironova styrde på runt slutsvängen och segern blev tämligen enkelt när hästen kom farande över upploppet.
V86 avslutades sedan av två rejäla knallar. Och båda hästarna vann från ”vinnarhålet”, det vill säga från rygg på ledaren. Först var det Victory Lee som tog ledningen för Adrian Kolgjini men släppte och bidade sin tid i rygg på ledande Ofelia O.E. Luckan kom som på beställning in på upploppet och Victory Lee avväpnade en tapper Hurricane River den sista biten som gjort grovjobbet utvändigt om ledaren och kopplat greppet.
I den avslutande avdelningen kom kvällens största skräll när 1-procentaren och 63-oddsaren Celinn Palema vann för Jorma Kontio. När luckan kom inne på upploppet tog hon sig säkert för ledande andrahandsfavoriten Lord Horse den sista biten. Celinn Palema sopade bort alla kvarvarande system utom två som klarade alla blindskären på V86 denna afton. Det var även Jorma Kontios andra seger i V86.

Michael Carlsson, Kanal 75


– Året har börjat på bästa sätt. Nu ska vi försöka hålla i siffrorna i de kommande loppen också, häl..


– Året har börjat på bästa sätt. Nu ska vi försöka hålla i siffrorna i de kommande loppen också, hälsar 38-åriga Sybille, som driver sin verksamhet sedan 2019 på en gård i Sala tillsammans med sin pappa Klaus Kern.
– Jag sköter mig själv och har ingen fast anställd. Pappa har sin egen rörelse att tänka på, men han hjälper till när det behövs med fortkörningen och sedan får jag stöttning av olika personer med vissa saker i stallet.
Lägger pappa Klaus sig i hur du bedriver träningen?
– Han har lite synpunkter emellanåt, men jag tror han inser att jag vill försöka styra det mesta på egen hand. Han är ju rutinerad och ett perfekt bollplank att bolla idéer med.
Hur lyder din träningsfilosofi?
– Jag anpassar träningen efter hästens behov. Vi har fina träningsmöjligheter här och då det finns en backe på en kilometer samt en raksträcka på 3,5 kilometer. Träningen blir varierad, men jag vill gärna ha starka hästar som går till mål, förklarar Sybille.

Favorit trots läget
Sybille har 14 hästar på träningslistan och på onsdag har hon 8 Opalis (V86-2) till start, som den här gången får catchdrivern Erik Adielsson i sulkyn.
– Erik har kört henne en gång tidigare och var lyrisk efter loppet och ville gärna köra igen. Så nu får han chansen, berättar Sybille.
Och förutsättningarna har blivit en aning bättre då en konkurrent invändigt blivit struken så hon fått spår sju istället för åtta bakom bilen.
– Jag tycker hon ska vara favorit trots läget. Det är en tuff dam som går från alla positioner och det ser ut som en lämplig uppgift. Det som oroar en smula är om hon tvingas gå med brodd bak då vädret växlar något oerhört just nu. Men jag tror det ska fungera.
Hon galopperade senast. Hur är det med formen?
– Pappa körde och hon blev het som sjutton. 900 meter kvar körde han upp i en vagn i en trång situation och blev diskad, så den starten kan vi glömma.

”Kan kuta fort”
Sybille är nöjd med kvalitén på stallets hästar för dagen och en som kan utmärka sig framöver är den sjuårige valacken Hector Boko, som visat fina fartresurser för klassen.
– Han trivdes inte på banan på nyårsafton på Axevalla, så nu får vi ladda om batterierna med lite vanliga lopp framöver innan vi provar V75 igen. Det som är det viktigaste är att få honom lugn. I så fall kan han kuta riktigt fort i sommar, avrundar Sybille Tinter.

Magnus Blom, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se