Inför V86 Solvalla: Olika stallkamrater

De har startat lika många gånger (39) och vunnit lika många lopp (10).
Men när de kommer ut på banan så finns det inte många likheter.
Fonda Boko är den vindsnabbe talangen som ofta brakar till ledningen, brukar vinna när han har en bra dag, men allt som oftast tar till galopp.
Swimming Pool är stridsvagnen som i regel får inleda bland de sista, knappt kan växla tempo, nästan aldrig blir trött och älskar svårbemästrade underlag.
I Ulrika Wällstedts tävlingsstall med 23 hästar blir de båda valackerna först ut under 2018.
- Hästarna gick ner lite i form på senhösten och Swimming Pool drabbades även av dåliga blodvärden. Då bestämde vi oss för att ge hela stallet en pust. Nu har vi tagit nya tag och är redo, det ska bli riktigt spännande på onsdag, säger Wällstedt som tog in duon för ett finslipande träningsjobb på Solvalla förra veckan.
- Vi har haft ganska tråkiga träningsförhållanden sista tiden så det har blivit några turer till Valla. Tanken var att båda hästarna skulle anmälas om de kändes bra och det gjorde de, riktigt bra båda två.
Sprang de mot varandra?
- Nej, de fick gå var för sig. Swimming Pool sprang 1.18/1 600 meter med 1.12 sista 500 och Fonda Boko 1.17,5/1 600 meter med en ännu snabbare avslutning. Dessutom gick båda med full fart i svängen efter mål så det var ett rejält jobb. Vi fick det besked vi ville ha.
Hur nära toppform skulle du säga att de är?
- Det är klart att det saknas matchtempo, men hästarna känns jättefina och är lite mer spritsade inför det här än normalt efter vila. Säg att vi brukar ha 75 procents form på våra hästar efter liknande uppehåll så tror jag att det är 85 nu.

”Fått tillbaka den rätta spänsten”
Hårdast betrodd på onsdagen blir Fonda Boko, som ser ut att ha passande förutsättningar i V86-4.
- Ja, det är drömläge för honom med springspår. Han är snabb ut och har aldrig varit osäker i volten, det är i första sväng han har sin akilleshäl och kan galoppera.
Faktum är att Fonda Boko har galopperat i mer än hälften av karriärens starter, 21 gånger.
- Det sitter i huvudet och finns inget vi kan göra åt saken med utrustning eller liknande, det handlar bara om honom själv. Många av galopperna har kommit i trånga situationer, då blir han lätt ängslig, speciellt när det kommer andra hästar utifrån. Därför är det bättre att han själv får komma utifrån den här gången. Men det absolut viktigaste är att hästen är i harmoni, och just nu visar han väldigt bra harmoni i träningen i alla fall.
Hur ser du på taktik och segermöjligheter?
- Även om han vunnit många lopp från ledningen så tycker jag personligen att han är precis lika bra bakifrån. Men med tanke på läge och distans kommer han givetvis köras i spets om han skulle nå dit. Han var lite blek under hösten, men verkar ha fått tillbaka den rätta spänsten och inställningen nu så det är klart att han är den med störst vinstchans.

Gynnas av tungsprunget
Mot Swimming Pool talar att han aldrig lyckats nå en pallplacering efter liknande uppehåll förut, samt spår åtta bakom bilen i V86-8. För att det är en utpräglad vinterhäst som tagit sju av karriärens segrar denna årstid.
- Det beror på att han inte bryr sig om underlaget, han springer på allt. När han vann V75 på Axevalla var underlaget knappt tjänligt, men vi jublade när vi såg banan eftersom vi förstod att det skulle gynna honom mycket. Nu verkar det bli plusgrader på onsdag och då ska det bli intressant att se vad Solvalla bjuder på för underlag…
Då hoppas ni förstås på riktigt krävande förutsättningar?
- Hoppas gör man väl inte, det är aldrig speciellt roligt. Men det skulle säkert öka hans chanser eftersom han är mindre missgynnad än många av konkurrenterna.
Men han verkar inte vara typen som vinner efter vila?
- Kanske inte, men hästen känns faktiskt riktigt bra. Han är starkare i kroppen och springer så där coolt med huvudet mellan knäna som han ska göra när han trivs. Torbjörn Jansson sade att hästen aldrig känts så bra som han gjorde innan han blev sjuk i höstas och det är samma känsla i träningen nu.
Kan du jämföra dagsformen nu med då han vann det där V75-loppet för ett år sedan?
- Då var han i riktig form så jag vågar inte tro att han ska vara fullt lika vass på onsdag.
Ändrar ni något i utrustning eller balans på någon av hästarna?
- Ja, Swimmng Pool kommer att tävla med rycktussar för första gången. Han hade det i jobbet på Solvalla och svarade bra så nu tycker vi att det är dags att prova. I övrigt kör vi som vanligt med båda.
Det är två så olika hästar, var skulle du säga att brytpunkten går distansmässigt om de skulle mötas på banan?
- Swimming Pool skulle vinna på 2 640 meter och längre distanser. Över medeldistans eller kortare så vinner Fonda, så den ligger någonstans däremellan, klargör Ulrika Wällstedt.

Robin Johansson, Kanal 75

Publicerat 2018-01-22 15:55:00


Andra V86-tips


På onsdag är utropstecknet från Monté-SM på Åby tillbaka igen med Jenni H Åsberg i sadeln.Per Lennartsson tränar ..


På onsdag är utropstecknet från Monté-SM på Åby tillbaka igen med Jenni H Åsberg i sadeln.
Per Lennartsson tränar den åttaårige fuxhingsten som började visa en viss mättnad när han hade tjänat runt två miljoner under karriären och fick stångas med hästarna i gulddivisionen hela tiden.
Under sadel blev Order To Fly som en hel ny häst. Efter tre starter i monté sedan i juli är han obesegrad tillsammans med Jenni H Åsberg.
Största triumfen kom i Monté-SM på Åby för några veckor sedan. Jenni H Åsberg satt länge sist i det lilla SM-fältet och började inte rida aktivt förrän i den sista kurvan.
Order To Fly växlade fältet i ett huj och speedade enkelt till sig guldet.
- Han spurtade något så fruktansvärt. Egentligen ska det ju inte gå när de hade ridit så sakta där framme och allting. Men han hade en riktig toppendag och han redde upp det ändå, säger Åsberg, travtränaren i Bollnäs som Per Lennartsson brukar använda sig av när det drar ihop sig till montéstarter.

Hästar över hela banan...
Solvalla delar V86-omgången med Bergsåker på onsdag och en jackpot på 14 miljoner kronor lockar till lite extra spel.
V86-3 går i Sundsvall och loppet är Novembermontén, där Order To Fly ställs längst bak med 40 meters tillägg. Det är 15 deltagare i medeldistansloppet, ”hästar över hela banan” och många att runda för förhandsfavoriten.
Jenni H Åsberg får rida för position den här gången. Senast i SM gick det bra att sitta sist i ett litet fält från samma start och ändå vinna, inte nu.
- Ha-ha! Det var nog många som svor åt mig där när jag låg där bakom senast och det var fantastiskt kul att vi fick skära mållinjen först ändå, lite mot alla odds. Att det räckte ända till seger var ju hästens förtjänst.

Red på chans i SM
Order To Fly hittade inte rytmen bakom bilen i SM och när hästen tappade från start fann jockeyn på ryggen det för gott att rida lite på chans.
- Ja, det blev ju lite fel där. Han tog ett litet felsteg i starten och vi tappade mycket position. Vi hamnade sist…och att då börja gå för tidigt framåt – nej, jag är ingen sån ryttare. Det brukar för det mesta lösa sig i monté. Nu använde jag första varvet till att ligga på innerspår. Det går liksom inte bara att bomba fram i varje lopp, säger hon.
Du har sagt att du vill rida lopp i monténs hemland Frankrike. Kan det bli med den här?
- Jag vet att Per har funderat lite på det och det är klart att det är min dröm att få prova att rida ett lopp. Sedan om det blir på den hästen vet man ju aldrig. Stall Lennartsson har hittat ett upplägg som passar jättebra för honom i Sverige och jag vet faktiskt inte hur de kommer att göra, det får de klura lite på. Han börjar ju bli lite till åren så det är inte bara att åka ner till Frankrike och starta liksom.  Det viktigaste är att han mår bra och trivs och allting och det gör han ju. Order To Fly har gjort det så himla bra och han duger ju så fint i montéloppen här hemma.
Du tog nyligen din hundrade seger inom montén. Har du ridit någon bättre häst?
- Nä, han slår ju allting. Bara att få rida en sådan här häst är någonting som alla vi som håller på med monté drömmer om. Så det är klart att jag väldigt tacksam att jag får.
När kände du att han var något utöver det vanliga?
- Det var när jag åkte ut och värmde honom i Eskilstuna inför hans montédebut i juli. Redan när jag kom ut på banan kände jag att han hade det lilla extra och att det där skulle bli kalasbra. Och det blev det ju verkligen! Det jag känner när jag rider är att Order To Fly tycker att det verkligen är kul. Linda Nyman (Per Lennartssons sambo) som sköter honom säger också att det handlar om en helt annan häst nu, att han fått ett sådant självförtroende under sadel och det är klart att det är ju lite enklare i montén fortfarande, säger Jenni H Åsberg.
Vad säger du om chansen att vinna Novembermontén på onsdag?
- Jag tycker att jag har den absolut bästa hästen i fältet, så är det. Men det är mycket hästar framför och det ska klaffa under vägen också. Det är inte alldeles enkelt att gå ut från 40 meters tillägg liksom. Men jag åker så klart ut med en alldeles speciell känsla. Värsta hotet som jag ser det är 10 Donners Am som står 20 meter före. Jag har ju ridit Donners Am i två lopp och vunnit med honom och han har gått fantastiskt bra.

Mikael Wikner, Kanal 75


Att Robert Bergh kan träna häst är inget nytt. Likväl har han gjort ett häpnadsväckande jobb med jänkaren Promo Kemp. Så..


Att Robert Bergh kan träna häst är inget nytt. Likväl har han gjort ett häpnadsväckande jobb med jänkaren Promo Kemp. Så sent som i torsdags vann hästen debuten för sin nye tränare och när han nu gjorde andra starten på hemmabanan var han ännu bättre. Trots 1.08,8 de första 500 meterna för att nå ledningen avfärdade han enkelt, via 1.08,5 sista halvvarvet, favoriten Heart Of Steels försök att utmana från andra par utvändigt.
- Det var enormt bra gjort! Det brukar alltid bli torsk för den som har varit med i öppningen när det kommer en bra häst på utsidan, så det var riktigt skönt att han löste det, sa Robert Bergh.
I mål visade klockorna fina 1.11,1 över 1 640 meter med autostart för den barfotadansande hingsten.
- Det var en härlig kick han fick barfota. Jag ville prova det och det är skönt att veta att han är bra med skor men kan höja sig ytterligare barfota.
Robert Bergh planerar att starta Promo Kemp en gång till i år innan det är dags för vinterträning. Och topptränaren ser fram emot nästa säsong.
- Det är spännande naturligtvis. Jag kan inte säga när jag senast fick in en sådan här häst i stallet. Han är fyra år, har tvångsprissumma på sig och springer med öppet huvudlag och vanlig vagn. Han möter äldre hästar med jänkarvagn och helstängt, och så gör han den öppningen och den avslutningen. Det är inte så många som gör det.
Robert Bergh räknade in ytterligare en tränaseger inom V86 när Stefan Söderkvist satte dit Hakon von Haithabu.

Andra raka svenska rekordet
Det var fler hästar som imponerade på Åby under kvällen. Joakim Lövgrens Illuminati kom med ett färskt svenskt rekord i ryggen (1.12,6 över 2 160 meter) och när han nu startade över 3 140 meter med autostart slog han till igen. Joakim Lövgren bidade sin tid längst ner i kön innan han styrde på i tredjespår varvet från mål. Då sköljde den högkapable fyraåringen över fältet, gled till ledningen i god tid före slutkurvan och gick undan till överlägsen seger.
- Jag trodde han skulle springa svenskt rekord i dag igen och det gjorde han. Det är ätt bra! Hoppas han har under 700 000 på sig när det är dags för Harpers i maj, sa den till omåttligt stolte skötaren Jonas Oscarsson och åsyftade kraftprovet Harper Hanovers lopp under elitloppshelgen.
Det kördes även ett försök i diamantstoet på Åby och det spurtvann Thomas Uhrbergs Quiz Töll mycket enkelt.
- Hon är härlig! Hon darrar inte på manschetten utan ger 100 procent när man styr ut, sa Jägersrotränaren.

Fjärde raka med liten marginal
Solvalla stod som vanligt värd för övriga V86-lopp och på huvudstadsbanan körde Björn Goop egentränade Gazza B.R. till ledningen. Därifrån grejade hästen med liten marginal sin fjärde raka triumf före vasst spurtande Indy D.
- Jag vill att Gazza ska ha sällskap hela tiden för han har någon gång hittat på hyss och sprungit ut och galopperat, men när Örjan (Kihlström) dyker upp så där jättelångt ut är det svårt att försvara sig, sa Goop.
Övriga V86-lopp på Solvalla vanns av Daniel Redén-tränade Moses (Örjan Kihlström), Thorsten Tietz Kasida Bo (Dennis Spangenberg) och Mattias Djuses Lass Revenue.
Det var jackpot på V86 och åtta rätt delade ut 8 176 kronor. För sju rätt fick man 68 kronor och sexrättpotten går vidare till nästa veckas omgång då en ny jackpot väntar.

Ola Johansson, Kanal 75


Roger Hassborg har inte haft häst till start på Solvalla sedan januari 2014. De senaste åren har han enkom tävlat hemma på Visbytrav..


Roger Hassborg har inte haft häst till start på Solvalla sedan januari 2014. De senaste åren har han enkom tävlat hemma på Visbytravet. Men nu har han en talang i stallet som får honom att spänna bågen och åka till huvudstadsbanan.
- Ska man åka dit måste man ha något mellan skalmarna och senast kändes han helt gudomlig hela vägen, säger Roger Hassborg om femårige Echo Gamble, som var ostartad när han kom till Gotland i vintras - efter en något udda hästaffär.
- Det är en lite rolig historia faktiskt. Tjejen som äger honom (Johanna Nordenankar) har islänningar och hon bytte till sig honom mot en islandshäst. Hon och hennes pappa, som gick bort för några år sedan, hade häst hos mig för många år sedan och nu ville hon ha en travare att hålla på med själv. Men hon har inte riktigt haft tid så hästen har varit hos mig.
Vilket var ditt första intryck av hästen?
- Det roliga var att han var efter Maharajah men man undrade ju varför han inte hade startat. Vilka problem han har haft har jag fortfarande inte 100 procentig koll på men vad jag förstår har det varit en massa småstrul hela tiden. Han har blivit sparkad och lite sådana saker. Jag började hur som helst köra honom som vanligt och jag sa till Johanna att antingen blir han riktigt bra eller så är det en riktig skithäst. Jag fick den feelingen direkt, att det är antingen eller och inte något mittemellan. Men han imponerade inte i träningen någon gång innan sommaren och kvalet. Han maskerade sin talang ganska väl.

Solvallas trähäst läskig
Tre segrar på fem starter har det blivit så här långt för Echo Gamble och därmed torde det stå klart att han i alla fall inte är någon ”skithäst”.
- Segrarna är i och för sig tagna i billiga gäng men i första starten galopperade han från start och vann ändå via 1.14,5 sista varvet. När Claes (Sjöström) vann med honom hade han krafter kvar och det hade han när jag vann med honom senast också.
- Han var sämre den gången han var trea och så galopperade han bort sig näst senast. Men då var det annat strul som spelade in. Först var det en olycka på banan när han skulle värma så han fick stå på stallgången länge och sedan blev det strömavbrott och väldigt långt mellan loppen. Jag har märkt de gånger han har gått bra att han måste få värma ganska rejält. Strular det med det kan han bli nervös.
Kan båtresa, ny bana och så vidare vara ett bekymmer med tanke på nervositeten?
- Resan tror jag inte är något problem. När han står i transporten och i boxen är det lugnt. Ny bana kan nog göra honom lite ängslig däremot. Jag tror inte att det är något större problem men första gången han gick provlopp var det bakluckeloppis på banan och det tyckte han var läskigt. Så den stora trähästen på Solvalla kan nog vara farlig den också. Men han är egentligen väldigt travsäker så jag tror inte att han slår på någon galopp eller så för att han blir stressad.

Kändes oslagbar utan skor
Hur kan du mer beskriva honom?
- När man tränar honom är han en riktig lågpulsare. Han ligger alltid bra i puls och går ner i vilopuls nästan med en gång efteråt. Han är väldigt stark och ganska kvick i benen till slut. Någon raket från start är han inte än men jag tror att han kommer kunna öppna rejält framöver. Han gick bra från spår tio när jag kunde köra lite mellan hästar senast men styrkan är hans främsta egenskap.
Hur höga tankar har du om honom?
- Det är svårt att svara på men nu senast när jag körde själv, eftersom han inte hade fungerat så bra gången innan, ryckte jag skorna för att se hur det fungerade. Känslan var att det skulle bli bra och det blev r-i-k-t-i-g-t bra. Han kändes oslagbar redan efter ett par hundra meter och sedan satt jag bara och åkte.
- Sedan måste han lära sig att bete sig för han är småstrulig, halvdum i munnen och kan som sagt vara fånig och rädd för saker.
Han har spår tre och det är första gången han startar i det främre ledet bakom startbilen. Hur tror du att han gillar det?
- Han har varit ute i en vanlig bilprovstart och fick då se vingen i ett varv. Han var fånig och blängde på vingen när han skulle upp till den. Men han brukar uppträda bättre i sällskap och nu på onsdag hinner han bekanta sig med vingen minst en gång till före loppet. Jag tror inte att han galopperar men jag vill se honom slappna av så att det går att köra från start.
Hur bedömer du segerchansen?
- Han möter betydligt tuffare hästar än tidigare men det finns ingen i loppet som jag tycker är bättre än honom om man tittar tidsmässigt och på vad de har presterat. Han står bra inne i loppet, utgångsläget är bra och meningen är att han ska gå barfota igen. Mycket ska stämma men det klart att jag tror på honom.
Hur stort skulle det vara att ta en V86-seger?
- Det skulle vara det största jag har varit med om som travtränare. Jag har själv varit trea i V75 men en V86-vinst skulle smälla högre.
Det är jackpot på V86-spelet och en ensam vinnare med alla rätt kan ta hem tolv miljoner kronor. Kanske är en lite ängslig men kapabel häst från Gotland nyckeln till jackpotmiljonerna?

Ola Johansson, Kanal 75


Med två utdelningar över fem miljoner kronor bara i oktober blev onsdagens V86-rad ännu mer svårfunnen för spelarkollektivet.Av 625 1..


Med två utdelningar över fem miljoner kronor bara i oktober blev onsdagens V86-rad ännu mer svårfunnen för spelarkollektivet.
Av 625 110 inlämnade system återstod endast två inför den avslutande avdelningen.
Inget hade streck för Timo Nurmos-tränade Ile Saint Louis som spurtade till vinst för Jorma Kontio och såg till att 5,6 miljoner kronor vandrar vidare till kommande onsdag.
Den största skrällen kom från en nybakad stortränare inom svensk travsport.
Adrian Kolgjini har flera storloppssegrar under bältet som kusk, men tränarkarriären är i sin linda sedan han nyligen fått överta 45 hästar från sin far Lutfi.
På onsdagen kom andra segern som proffs med Arapaho Ghostdance.
- Jag är inte speciellt förvånad måste jag säga. Hästen har visat smygform och jag hade lite feeling för att det skulle kunna gå över denna distans i ett ganska ihåligt lopp. Men jag måste säga att det är första gången jag upplever att han fightas på riktigt och det gör att jag är jäkligt nöjd och stolt över honom idag, förklarade Adrian Kolgjini om hästen som var spelad till två procent på V86.

”Riktigt på gång”
Kevin Oscarsson har ännu inte tagit ut någon proffslicens, även om hans status som elitlärling ger samma förutsättningar när det kommer till att köra lopp.
Efter några år på vift har han återvänt till pappa Jims träningsrörelse och dominerade varje meter bakom stallskriket Andthedanceisover.
- Hästen har känts riktigt bra i de tre senaste starterna så det var ingen skräll för oss. Han är naturligt startsnabb och nu hade vi läge att göra ett ordentligt försök mot ledningen, sade Kevin vars häst var spelad på nio procent, men blev betydligt mer påpassad på vinnarspelet.
Och ska man tro segerkusken vankas fler vinnare från stallet framöver.
- Det känns som att vi är riktigt på gång. Hästarna börjar hitta riktig form och allt börjar sätta sig på nya gården.

Mer oväntat för Ohlsson
Ulf Ohlsson levererade nästa smäll när han valde samma taktik bakom Svante Båth-tränade Mister Selfie i ett treåringslopp.
- Lite överraskad är jag. Hästen har gått bra i enklare gäng och det såg tuffare ut idag. Men eftersom han har fungerat bäst i ledningen hittills så ville jag prova lite framåt ändå, sade Ohlsson.
Kvällens femte singelprocentare på V86-spelet signerades den inte alltför vanliga kombinationen Per Lennartsson/Robert Bergh. Logo Light var bara tuffast trots att han fick trava slutvarvet i tredjespår utan draghjälp.
En betydligt vilsammare resa bjöds Eric Martinssons Rafale d’Inverne i händerna på Carl-Johan Jepson, vilket var precis tillräckligt för att slugga sig förbi ledande Sincerely Face.

”Inte många ston som är så tuffa”
Favoriterna som höll var två till antalet och även här handlade det om far och son, i detta fall Untersteiner.
Com Milton spårade hela vägen för Johan.
- Det var en helt annan häst jämfört med senast. När de andra började smacka på sina hästar 600 kvar hade jag fullt att åka med, konstaterade Untersteiner junior som sex avdelningar senare fick se sin far sänka motståndet bakom Stonewashd Diamant.
- Det finns inte många ston som är så tuffa, mös pappa Peter efter en helgjuten insats utanpå ledaren.

Robin Johansson, Kanal 75


Firecrackers (V86-4) två första lopp har sett minst sagt lovande ut. Båda gångerna har han körts till ledningen och gått undan..


Firecrackers (V86-4) två första lopp har sett minst sagt lovande ut. Båda gångerna har han körts till ledningen och gått undan i överlägsen stil.
- Han har väldigt fin uppfattning för att vara så grön. Han har klarat luriga spår och kommit iväg och bra, han har varit lugn och fin i ledningen och gått med full fart över mål. So far so good! säger Per Lennartsson, som till synes har haft väldigt mycket krafter kvar i sin häst över mållinjen.
- Det har funnits en del kvar. Jag har bara begärt lite av honom sista 200 meterna och då har han verkligen bara stämplat på hela vägen in. Det har känts som att han hade kunnat fortsätta en bra bit till i samma fart.

Stod stilla i tre månader
Men så enkelt som Firecracker har vunnit sina två första lopp har inte hans väg till tävlingsbanan varit.
- Han tränade bra i fjol som tvååring men så fick han en hovbensfraktur i vintras. När det sedan var återkontroll av den visade det sig att han även hade en strålbensfraktur. Det är ovanligt på travhästar och har ingen bra prognos, berättar Per Lennartsson och utvecklar.
- Hovbensfrakturer läker ofta men strålbensfrakturer är annorlunda för där läker inte själva benet utan kroppen bildar en hinna som gör att det håller ihop. Om det går sönder en gång till är det kört.
Firecracker ordinerades boxvila i tre månader och januari till mars fick han finna sig i att stå i princip helt stilla. Ingen drömtillvaro för en häst.
- Första veckorna är det svårt men hästar är sådana att de anpassar sig. Och han stod i utebox vid banan så det var liv hela tiden och mycket för honom att titta på. Vi försökte stimulera honom på så vis.
I april började hästen tränas och i maj gick han tempojobb för första gången efter skadan.
- Vad han hade gjort för att skada sig vet vi inte men nu ser det bra ut. Det har egentligen gått otroligt fort för honom, men han hade varit nere i 25-farter som tvååring så han hade det i sig och repade sig väldigt bra. Han har inga synbara känningar av skadan och det verkar som att han har glömt den.

Upp till bevis
Firecracker har än så länge bara varit ute i voltstartslopp. När han nu ska ut på huvudstadsbanan för tredje gången är det autostart som gäller och för att göra det extra knepigt lottades han till spår åtta, längs ut på startbilsvingen.
- Det blir ett annorlunda upplägg mot de andra starterna. Det måste nog till en rejäl öppning för att komma till position. Jag vet inte hur han klarar bilen men han ska få testa den innan tävlingarna och det skulle förvåna mig om det skulle vara något problem för honom. Han är en sådan häst som i min värld kommer klara det bra. Sedan blir det tuffare hästar när man har vunnit ett par gånger så det är lite upp till bevis.
Ett lopp fullt med orutinerade treåringar är alltid svårtippat. Så även för Per Lennartsson.
- Jag har inte studerat motståndet för fem öre och kan inte riktigt bedöma honom heller. Jag vet inte var botten är i honom. Han kanske springer en 14-tid och vinner från utvändigt ledaren, eller så är han fyra från andra par utvändigt och går inte framåt. Han har varit väldigt bra men än så länge är han bara en vanlig häst som har vunnit två taka och vi kan inte höja honom till skyarna innan vi ser att han duger i tuffare sammanhang.

Topp tre i 16 av 18 starter
Per Lennartsson har även Quite Nice (V86-8) till start under kvällen. Det fyraåriga stoet har gjort två starter efter drygt två månaders uppehåll och senast gjorde hon en mycket fin insats som tvåa i V75.
- Hon är definitivt på rätt väg och hon är stark och tuff på ett sätt men kanske inte lika tuff på ett annat. Jag klagar inte alls på henne för hon gör det bra varje gång men som spelare får man ändå ta en funderare på att hon har lite svårt att vara först. Däremot är hon en perfekt tvilling- och triohäst för hon har bara varit utanför platsen två gånger.
Den här gången startar Quite Nice från spår nio bakom startbilen och Per Lennartsson planerar en mer avvaktande taktik än senast, då hästen fick göra jobbet i spåren under slutrundan.
- Hon möter tuffare hästar den här gången och jag kommer att köra på chans. Skulle det lösa sig och luckan kommer är det klart att man kan lura henne först över linjen men jag går inte på knock i det här loppet.

Ola Johansson, Kanal 75


Oskar J Andersson, 26, går mot sitt bästa år hittills i sulkyn. Med 64 fullträffar och över sju miljoner kronor inkört är h..


Oskar J Andersson, 26, går mot sitt bästa år hittills i sulkyn. Med 64 fullträffar och över sju miljoner kronor inkört är han både den lärling i landet som vinner flest lopp och kör in i särklass mest pengar.
- Det har varit ett fantastiskt år. Jag har valt att köra lite mer lopp än tidigare och det har slagit väl ut. Jag har inlett en del nya samarbeten och utvecklat dem jag hade sedan tidigare. Det känns viktigt även som kusk att man försöker samarbeta med dem man kör åt. Man gör inte bara ett jobb i det lopp man kör utan man måste försöka utvecklas ihop för att nå nya framgångar, säger Oskar J Andersson.
Totalt sedan körlicensen togs 2008 står han på 300 segrar som kusk, en milstolpe som nåddes tillsammans med Ma Runnig på Gävletravet i torsdags. Samma kväll straffade Oskar J Anderssons arbetsgivare Jörgen Westholm sitt tidigare rekord (13,5 miljoner kronor) i inköra pengar under ett år.
- Vi har inte hunnit fira något än men eftersom vi slog till med all time high i stallet samtidigt som jag slog rekord i antal segrar och tog min 300:e seger ska det bli firande med hela teamet i nästa vecka.

Egen rörelse till våren
Förra vintern gick Oskar J Andersson den avslutande proffstränarkursen och snart är tiden mogen att kvittera ut proffstränarlicens och börja stå helt på egna ben.
- Jag och min sambo Paula planerar att starta upp en tränarrörelse i vår. Jag har haft oerhört lärorika år hos Jörgen och jag både tror och hoppas att vi fortsätter att ha en bra kontakt och samarbete i framtiden, men jag har alltid drömt om att träna själv och dessa planer har växt fram på sistone. Vi kommer hålla till på mina föräldrars gård fyra mil norr om Västerås där det i nuläget finns plats för 40 hästar.

”Har gjort fantastiska lopp”
Men ett tag till är Oskar J Andersson en del av team Westholm som på onsdagen startar fyra hästar inom V86-spelet på Solvalla. Andersson ska köra Amalia Cash (V86-8) som imponerade stort i sin senaste start när hon via ett varv i tredjespår rundade till seger från femte par utvändigt. Då hon nu startar från spår 14 bakom bilen lär det krävas en svettig prestation på nytt.
- Amalia Cash har gjort fantastiska lopp på slutet och framför allt senast. Tidigare har hon varit ojämn och inte helt lätt att komma till rätta med, men det känns som att vi ligger rätt på det nu. Visserligen har vi varit optimistiska vissa gånger när hon inte fått till det också, som i V75 på Hagmyren för tre starter sedan, men nu har hon varit bra två gånger i rad och vi tror förstås på en ny bra insats. Utgångsläget gör att vi är lite utelämnade till hur loppet blir kört, vad det blir för tempo och vilka ryggar vi får, men om hon fortsätter att hålla den goda formen och vi har lite tur på vägen skulle det absolut kunna gå igen.
I samma lopp startar stallkamraten Mellby Fashion från spår fem.
- Hon är väldigt startsnabb och trivs i ledningen så förhoppningen är att komma dit. Med tanke på utgångslägena tycker jag att hon och Amalia Cash har likvärdig segerchans.

”Vettig chans”
Stallets övriga V86-hästar kommenterar Oskar J Andersson så här:
- Hossiana Boko (V86-2) har bättre form än vad raden påvisar. Hon fick ett tufft lopp senast men höll bra och innan det satt hon fast ett par gånger. Hon är ganska startsnabb och från spår sju blir det till att ladda framåt. Kommer hon till från start, når ledningen eller hamnar bra till någonstans, tycker jag att hon ska räknas.
- Ninepoints Lover (V86-4) har varit lite sen men gått helt okej. Han har rätt så hög grundkapacitet och vi tror på en fin fyraåringssäsong för honom. Senast gick han med bra fart över mål i en snabb avslutning och förhoppningen är att han kan sitta lite längre fram den här gången, kanske till och med i ledningen. Han öppnade klart godkänt bakom bilen senast och borde ha lärt sig lite av det. Om han tar ledningen körs han där och även om det inte blir ledningen måste han ändå ses med vettig chans. Eventuellt kommer han att gå med rycktussar för första gången.

Ola Johansson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se