Inför V86 Solvalla: ”Det stora målet är Stochampionatet”

Fredrik Persson har tränat fram flera miljonärer och det är stona som utmärkt sig mest. Det började med Marcon Lady som vann en final i Breeders´ Crown. Viola Silas var sin kulls överlägsna etta och hon lade beslag på de flesta årgångsloppen. Även Ultra Bright tillhörde sin årgångs bästa ston och hennes största seger kom i Stochampionatet 2017.
- Jag tror att min sandträning passar ston. Det är ganska tungt och hästarna bygger mycket muskler och tål sedan att tävla mer och blir hållbara. Jag har ju tagit efter lite hur Magnus Sandgrens tränade sina hästar och han fick också fram flera framgångsrika ston.
Deborah S.H. är nästa ”tjej” som visat framfötterna på allvar. Hon inledde tävlandet lite i skymundan och det var i slutet av fjolårssäsongen som hon närmade sig de bättre i kullen.
- Hon har tagit åt sig träningen och växt med uppgifterna hela tiden och sedan har hon fått vara frisk och fräsch vilket är ett måste om man ska hänga med i toppen. Hon utvecklas hela tiden och blir starkare och starkare.

”Har en underbar inställning”
I årsdebuten visade Deborah S.H att hon hade övervintrat väl och vann lätt trots en tung resa utvändigt ledaren. Nästa start var ett försök till Drottning Silvias Pokal och även denna gång svarade Deborah S.H för en strålande insats och vann via en stark avslutning i spåren sista 700 meterna. I finalen svarade det fyraåriga stoet för sin bästa insats hittills i karriären då hon blev tvåa bakom Chebba Mil.
- Hon var fantastiskt bra och kämpade storstilat och jag var supernöjd med hennes insats. Hon har en underbar inställning och ger verkligen allt i alla lägen. Hon är olik mina andra ston på det sättet att hon inte har samma muskelmassa, men det spelar ingen roll, springa kan hon och hon har allt en bra häst ska ha.

Toppsport hela kvällen
På onsdag är det Solvalla som arrangerar V86 och det bjuds på toppsport hela kvällen. Prix Diana Zet är ett nyinstiftat lopp för fyraåriga ston med 400 000 kronor i förstapris och Fredrik Persson åker drygt 50 mil enkel resa i angeläget ärende.
- Jag har en bra känsla inför loppet. Deborah S.H. fick ta det lite lugnt efter loppet senast, men sedan har vi tränat på som vanligt och hon känns jättefin. Nu är hon inte jättevässad utan det stora målet är Stochampionatet och detta lopp kommer lägligt innan kvalen. Nu har hästen visat att hon inte är i behov av lopp i kroppen utan hon brukar vara bra även om hon inte tävlat på ett tag.
Deborah S.H. visade senast upp en ny god egenskap i sitt breda register. Hon öppnade bra från start.
- Jag testade henne med ett halvstängt huvudlag och det föll väl ut och hon öppnade klart bättre än tidigare. Jag har inte bestämt om hon ska tävla med det på onsdag, det beror lite på hur hon agerar i värmningen. Är hon lite väl lat så får hon tävla med det igen annars så blir det ett öppet huvudlag.
- Jag kommer att ladda från start från det här fina spåret och hoppas komma förbi Glamorous Rain från start och kanske bli släppt till ledningen. Jag kör givetvis för att vinna, men kommer inte att ge mig in i någon ”idiotkörning”. Det finns många lopp framöver som jag hoppas att hon ska kunna vara med i.

Joakim Brundin, Kanal 75

Publicerat 2022-06-20 13:30:00


Andra V86-tips


Åby Stora Pris blev kulmen på ett par makalösa sommarmånader då Milligan’s School krossade allt i sin väg.Men sedan har ..


Åby Stora Pris blev kulmen på ett par makalösa sommarmånader då Milligan’s School krossade allt i sin väg.
Men sedan har det gått trögare för Stefan Melanders 16-faldige miljonär som kom till onsdagens lopp segerlös i sex starter.
Nu är den sviten bruten.
Magnus A Djuse fick för första gången chansen i sulkyn och styrde mot spets. Lika laddad som i somras var åttaåringen absolut inte, men tillräckligt för att sticka undan med en längd före duktige Lucifer Lane.
- Det är en härlig kille det här och det blev ett lagom lopp åt honom idag. Efter sista loppet har han varit lite piggare, så nu kanske han tänder till igen, sade skötaren Catarina Lundström och berättade lite om framtidsplanerna:
- Vi har pratat lite om Frankrike, men det är inget bestämt. Däremot är det klart att han går ut i finalerna här på Solvalla nästa lördag.

Becker övertygade i ovädret
Ordentligt regntunga förutsättningar och stora fält på Bergsåker gjorde att det verkade upplagt för skrällar.
Men det det blev precis tvärtom, speciellt till en början.
När L.L.Labero höll farten bäst för Oskar Kylin Blom innebar det tredje raka favoritsegern på V86.
Dessförinnan hade nämligen Robert Berghs nyförvärv Becker visat sig leva upp till ansvaret som omgångens hårdast spelade häst. Rikard N Skoglund körde så bestämt ut ur första sväng att han fick motbudet Capone Vox att släppa ifrån sig kommandot utan strid. Resten blev defilering för hästen som lär dyka upp i tuffare sammanhang framöver.
- En väldigt fin häst, stark och rejäl. Han vann med mycket sparat och det var bra gjort eftersom innerspåret är väldigt tung, berömde segerkusken.
Betydligt hårdare tvingades Powerbank jobba när han togs emot av Mojo Express och fick trava utvändigt i 1.12 fart, men ändå hade mod att betvinga denne för inhoppande Stefan Persson.
- Han sprang och bröt hela loppet, men klarade av det i alla fall. Mamman var likadan, han har tydligt ärvt både sinnet och aktionen så vi har lite att jobba på. Men han visade att han har hög kapacitet, mös tränaren Lars-Åke Söderholm från sidlinjen.

Jackpot på onsdag
Björn Goop dammade av 1.08,5 första 500 för att nå ledningen med belgiskan Myse d’Erpion som tävlade med amerikansk sulky för första gången – vilket gav tillräcklig motivation att fixa första årssegern.
De tunga jänkarvagnarna var inte lika lyckosamma i sörjan på Bergsåker där Grisle Odin G.L. tidigt sprang sig trött. Kallblodsloppet blev istället en duell mellan ledande Bellfaks och utvändige jätteskrällen Guli Roy som utmanade tappert, men aldrig kom förbi.
Att Amatörpokalen skulle bli kvällens rivigaste lopp var väl heller inte oväntat. När krutröken skingrats stod det klart att Christer Otterström skulle få åka till vinnarcirkeln efter en väl avvägd styrning bakom Staro Mojito.
Att Rikard Skoglund fixade en dubbelseger åt både sig själv och Robert Bergh med Harper Seabrook såg till att utdelningen åtminstone nådde fyrsiffrigt.
1 828 kronor närmare bestämt, medan sexrättspotten går vidare och spetsar åttarättspotten kommande onsdag med drygt sju miljoner kronor.

Robin Johansson, Kanal 75

Nu finns alla start- och resultatlistor på en ny webbsida. Du hittar den här https://print.atg.se
Nyheter, reportage och andra texter kommer fortsatt att finnas här på Kanal75.se men start- och resultatlistor försvinner inom kort.
Om ni sökt och inte fått inloggningsuppgifter till nya sidan för start- och resultatlistor skickade till er under vecka 41 så ber vi er kontakta er avtalsansvariga eller startlistor@atg.se.”

All entries and results are now available on a new website. You can find it here
https://print.atg.se.
News, articles and other texts will still be available here on Kanal75.se but entries and results will disappear shortly.
If you have applied for and have not received a login to the new website for entries and results sent to you during week 41, we ask you to contact your contract manager or to startlistor@atg.se


Över 32 miljoner kronor landade i åttarättspotten under onsdagens superjackpot på V86.Dessa kom att fördelas på tio system.V&au..


Över 32 miljoner kronor landade i åttarättspotten under onsdagens superjackpot på V86.
Dessa kom att fördelas på tio system.
Vägen mot miljonvinsterna stakades ut av en makalös prestation signerad Sweetman.
Hästen har gjort sig känd som en av landets mest utpräglade frontrunners och hade läge för favoritpositionen. Men att han skulle vara så bra hade nog få räknat med.
Favoriten Rackham hängde i tredjespår hela första varvet och kämpade sig i mål på 1.10,4.
En insats som normalt borde räckt till både tapperhetsmedalj och seger, men inte denna gång.
Långt framför sprintade nämligen Sweetman ifrån, till synes bekymmerslöst, på för årstiden fenomenala 1.09,8/1 640 meter autostart.
- Det var nog det snabbaste jag har kört någon gång tror jag. Egentligen kändes han oslagbar hela vägen. Dessutom var han inte i närheten av tom heller. Det var skoj för Lars, nu gottar han sig hemma, kommenterade Stefan Persson och åsyftade tränaren Lars I Nilsson som avstod Jägersro för att fira sin födelsedag.
Och en bättre present än vad Sweetman bjöd på är svårt att tänka sig. Femåringen tog sin tionde seger i karriären och gemensamt för samtliga är att han fått trava i front.
- Jag körde honom för en vecka sedan i ryggar, då springer han mest och funderar och tycker inte att det är så roligt. När han kommer till ledningen är han som en tiger, konstaterade Persson efter årets sannolikt sista 1.09-tid i landet.

Deborah mot Stochampionatet
Segrar är något som Crashed Eggs lyckats undvika trots att hon sprungit in över en halv miljon på 25 starter. Nu var det äntligen dags sedan Örjan Kihlström hittat rätt från spår 12 bakom bilen.
- Det värmer väldigt bra att hon skulle få sätta nosen först en gång. Hon har alltid haft arbetsskjortan på sig och gjort bra jobb, men kanske matchats lite fel av mig och inte vunnit, pustade tränaren Roger Walmann efter omgångens första stora överraskning.
Liknande ord uttryckte Fredrik Persson sedan Deborah S.H. visat sig tuffast i ett naggande gott treåringslopp för ston.
- Det är roligt att ha så här fina hästar i stallet och få skörda. Det värmer i hjärtat. Nu vilar vi och siktar på nästa år och framförallt Stochampionatet. Jag tycker att hon är lika bra som Ultra Bright var vid samma tid, jämförde Persson med sin tidigare årgångstopp.

Offensiva drag i lärlingsloppen
Det var kvällens enda favoritseger.
Smaragd Norrgård visslade till spets och hade sannolikt fixat en till om inte Linus Lönn vaket kört fram utvändigt halvvägs in i loppet med pappa Thomas nyförvärv Newlight Coger, vilken avgjorde i tilltalande stil.
Kanske inspirerades Lönn av årskamraten Dante Kolgjini som använt exakt samma segerrecept i lärlingsloppet på Jägersro några minuter tidigare. Hästen som gjorde jobbet där var Giuseppe Lubranos treåring Al’s Boozy Suzy som visade sig betydligt kaxigare än sina äldre konkurrenter.
Apropå smarta drag så tillhörde Samuel Reshevsky världseliten i schack under mitten av 1900-talet och var (ö)känd för att ständigt hamna i tidsnöd. Kenneth Haugstad använde en passande strategi när väntade in i det sista med sitt vinstdrag bakom treårige Reshevsky som smögs fram från jumboposition och satte konkurrenterna matt på upploppet.

Mångmiljonvinster
Joakim Lövgren sparade också på krutet bakom Global Workaholic som sköt till sylvasst och snuvade stallkamraten Conrads Massiv och Tyler Mifsud på en jätteknall i de allra sista stegen.
Den andra storskrällen kom istället i avslutningen då Peter G Norman visade att Anna Montana tagit steget från lunchhäst till STL-vinnare i en ursinnig avslutning.
Till glädje för alla med åtta rätt, men också för lillasyster Ann-Sofie som sköter hästen och avrundade kvällen med följande citat:
- Jag sa att jag aldrig skulle börja jobba med hästar igen, men Peter fick mig att ändra mig och komma tillbaka och det finns ju inget bättre, faktiskt. Visst det kan vara långa dagar, det är regnigt, det är skitigt, men man får tillbaka. Hästarna ger tillbaka.
Allra mest gav hästarna tillbaka till ett andelssystem inlämnat via atg.se som drog in 8,2 miljoner fördelat på 25 vinnare.
De övriga nio systemen med åtta rätt belönades med mellan 4,2 och 2,7 miljoner vardera.

Robin Johansson, Kanal 75

Nu finns alla start- och resultatlistor på en ny webbsida. Du hittar den här https://print.atg.se
Nyheter, reportage och andra texter kommer fortsatt att finnas här på Kanal75.se men start- och resultatlistor försvinner inom kort.
Om ni sökt och inte fått inloggningsuppgifter till nya sidan för start- och resultatlistor skickade till er under vecka 41 så ber vi er kontakta er avtalsansvariga eller startlistor@atg.se.”

All entries and results are now available on a new website. You can find it here
https://print.atg.se.
News, articles and other texts will still be available here on Kanal75.se but entries and results will disappear shortly.
If you have applied for and have not received a login to the new website for entries and results sent to you during week 41, we ask you to contact your contract manager or to startlistor@atg.se


Björn Norén har en gedigen bakgrund inom travet och blev redan i tioårsåldern intresserad av hästarna. Han började tidigt att ..


Björn Norén har en gedigen bakgrund inom travet och blev redan i tioårsåldern intresserad av hästarna. Han började tidigt att springa på stallbacken hemma på Axevalla där han sedermera började jobba hos Bo Näslund. När han var 20 år gammal var det en kompis som lockade över honom till USA och ”Bernie” började arbeta hos Jimmy Takter. Först som hästskötare i fyra år innan han blev hjälptränare åt Takter. Där fick han vara med och träna och köra topphästar och världsstjärnor under många säsonger innan han blev egen tränare först i USA och sedan några år i Kanada. När Åke Svanstedt flyttade till USA började ”Bernie” jobba hos honom som hjälptränare även där.
– Jag var hos Jimmy i tolv år och därefter egen tränare i fem år. Sedan jobbade jag hos Åke i fyra år innan jag åkte hem till Sverige och började jobba hos Knutsson Trotting som manager, säger Björn Norén som nu har haft det uppdraget sedan 2016.
Numera är ”Bernie” även en uppskattad expert i ATG Live-sändningarna när det visas stortrav från USA. Som exempelvis i lördags då det var penningstinna Breeders Crown-tävlingar på The Meadowlands och han fick se Knutsson Trotting-ägda Felicity Shagwell ordna Åke Svanstedts första seger i amerikanska Breeders Crown.
– Det var verkligen häftigt. En otrolig känsla och väldigt roligt, säger ”Bernie” som gjorde vad han kunde när han frenetiskt jobbade in hästen till seger, samtidigt som han fick lägga band på sig själv eftersom han var med i ATG Live-sändningen.

”Är en stor och rejäl häst efter Sebastian K.”
Björn Norén tränar dessutom ett par hästar på Bjertorp och en av dessa är Hipster K. som ägs av Knutsson Trotting. Det är en USA-född fyraårig valack som har gjort tre starter på The Meadowlands och vunnit samtliga. Det var i februari tidigare i år som det blev tre raka på 1.12-tider varje gång, för den dåvarande tränaren Andy Miller.
– 5 Hipster K. (V86-3) är en väldigt fin häst, han är stor och rejäl efter Sebastian K. och ett Muscle Hill-sto. Han vann tre lopp i vintras från ledningen och rygg på ledaren. Hästen var mycket stakad som treåring och den dåvarande tränaren Jim Campbell trodde mycket på honom. Sedan flyttades han till Andy Miller som var väldigt nöjd med hästen. Men sedan började det krångla och han fick känning i ett gaffelband. Annars hade han fortsatt att tävla i USA, säger Björn Norén.
– Men eftersom han fick lite känning i gaffelbandet så tog vi hem honom hit till Sverige. Han fick läka ihop först och har sedan tränat på sedan i juni. Vi har byggt upp musklerna på honom och har inte haft några problem med skadan sedan han kom hit. För en månad sedan körde jag 1.17 i 1600 meter och det joggade han lätt. Jag är väldigt nöjd med hästen för dagen.

”Blir inte överraskad om han räcker till seger”
På onsdag är det dags för debut på svensk mark och för sin nya tränare. Hipster K. startar i den tredje avdelningen i V86 på Åby, i en omgång som är kryddad med en jackpot där det finns 19 miljoner kronor i åttarättspotten. Hipster K. har spår fem bakom bilen över kort distans och körs av Johny Takter. Det är något som tränare ”Bernie” är mycket nöjd med.
– Jag har känt Johnny i 20 år och det är en toppkusk. Det var roligt att han kunde köra hästen, säger Norén.
– Jag har haft det här loppet i sikte ett tag och tyckte det var lämpligt med 1600 meter. Det var en passande proposition och det är samtidigt lite bättre för de amerikanska hästarna med kort distans. Men när de sedan väl har kommit i form så har de inga problem att gå längre distanser.
– Även om han känns fin och är väl förberedd så ska man tänka på att han inte har startat sedan februari och är väldigt orutinerad gentemot de andra hästarna i loppet. De har gjort 20 starter och han gör sin fjärde på onsdag.
– Men min är en bra häst i grund och botten och det ska bli spännande att se hur långt han räcker. Jag blir inte överraskad om han räcker till seger men samtidigt vet jag inte hur bra de andra är och han kanske behöver ett lopp i kroppen. Vi kör med fyra järnskor, öppet huvudlag och vanlig vagn. Det blir första gången då han har tävlat i jänkarvagn tidigare, säger Björn ”Bernie” Norén.

Michael Carlsson, Kanal 75

Nu finns alla start- och resultatlistor på en ny webbsida. Du hittar den här https://print.atg.se
Nyheter, reportage och andra texter kommer fortsatt att finnas här på Kanal75.se men start- och resultatlistor försvinner inom kort.
Om ni sökt och inte fått inloggningsuppgifter till nya sidan för start- och resultatlistor skickade till er under vecka 41 så ber vi er kontakta er avtalsansvariga eller startlistor@atg.se.”

All entries and results are now available on a new website. You can find it here
https://print.atg.se.
News, articles and other texts will still be available here on Kanal75.se but entries and results will disappear shortly.
If you have applied for and have not received a login to the new website for entries and results sent to you during week 41, we ask you to contact your contract manager or to startlistor@atg.se


V86 Xpress delas mellan Åby och Jägersro den här veckan och Håkan K Persson selar ut två hästar i onsdagens miljonspel som man ..


V86 Xpress delas mellan Åby och Jägersro den här veckan och Håkan K Persson selar ut två hästar i onsdagens miljonspel som man bör beakta. Halmstad-tränaren reser till Solvalla med Namaste, som gör första starten i Håkan K:s regi, samt den tidigare V75-vinnaren Four Guys Dream. Den sistnämnda återkom efter ett uppehåll näst senast och vann då direkt. Detta efter en mycket vass avslutning då hästen låg sist när man svängde in på upploppet. Tränare Persson var överraskad av att hästen kunde vinna direkt då han inte var toppad alls efter frånvaron från tävlingsbanan. Senast blev hästen bara åtta i ett V75-lopp då han även då satt långt bak och aldrig kom till från ett dåligt läge. Detta trots att hästen avslutade i 1.06-tempo sista 200 metrarna.
– 9 Four Guys Dream (V86-8) var bara lugnt tränad inför näst senast och jag kunde inte tro att han skulle springa så fort då. Hästen hade haft ett uppehåll inför den starten och var inte toppad på något sätt. Trots att vi satt sist i fältet så spurtade han ner alla över upploppet och det var riktigt bra gjort, säger Håkan K Persson.
– Senast var det V75 och tuffare hästar emot och han satt långt bak då också. Han hamnade långt ut i spåren och det bet ju bra men det var mycket längre fram och bättre hästar han mötte. Därför blev det en blygsam placering och det gick inte att ta så mycket till slut.
Hur har hästen känts i träningen efter det loppet?
– Jag kom precis in med honom (måndag) och han kändes jättefin. Han fick gå ett långheat på rundbanan ute på gården och avsluta rätt så fort den sista biten. Han är inget träningslejon och man kan inte känna de fartresurserna i honom som man gör i ett lopp.

”Är fruktansvärt speedig”
Four Guys Dream startar i V86-avslutningen från spår nio med Stefan Persson i sulkyn. Hästen är andrahandsfavorit i skrivande stund och Håkan K tycker att han ska räknas tidigt.
– Spåret är helt okej. Han är ändå inte så kvick från början och nu sitter han direkt i andraspår. Sedan är han beroende av att det blir tempo i loppet men blir det fart på det så tar han många till slut. Hästen är bra för klassen och kan avsluta riktigt fort. Får han gå med lite i ryggar är han fruktansvärt speedig till slut.
– Det blir inga ändringar utan barfota bak och jänkarvagn som vanligt. Han kan mycket väl vinna om det klaffar, säger Håkan K Persson.

”En kapabel häst som varit jätteduktig”
I den andra V86-avdelningen gör det fyraåriga stoet Namaste sin första start hos Håkan K. Stoet har vunnit sex lopp de senaste två åren och debuterar nu i sin nya regi från spår åtta bakom startbilen.
– 8 Namaste (V86-2) följde med mig hem efter förra starten och det är en jättefin häst. Det är inte ofta man får så fina hästar i träning. Jag har sett flera lopp som hon har gjort och det är en kapabel häst som har hävdat sig bra mot sina kullkamrater. Senast var hon jätteduktig då hon fick en tuff löpning i spåren och var inte långt ifrån att slå Tilda Express som är favorit i det här loppet nu.
– Det här är ett lopp för ston som har tjänat högst 450 000 kronor och hon har tjänat 444 000. Hon står med andra ord perfekt inne i loppet och det känns som att hon har acklimatiserat sig väl. Hästen känns jättefin och även om det är spår åtta så är hon inte helt borta om hon kommer till därifrån. Skulle det bli körning och hon får en fin resa kan det mycket väl gå vägen. Vi kör som senast barfota fram och med vanlig vagn.

Michael Carlsson, Kanal 75


V86 Super Days rullar vidare och på fredagen var det dags för Bjerke och Bergsåker V86 att dela på miljonspelet. Bergsåker inledde ..


V86 Super Days rullar vidare och på fredagen var det dags för Bjerke och Bergsåker V86 att dela på miljonspelet. Bergsåker inledde sitt dubbeltrav och värmde upp inför lördagens jackpotomgång på V75. Topphästen Coin Perdu skulle ha startat förra lördagen i V75 i Gävle men tränaren Svante Båth valde att stryka på grund av banuderlaget. Att det sannerligen inte var något fel på formen visade Coin Perdu under fredagskvällen. I stayerloppet över dryga tre varv fick ha dem sämsta starten av de två mest betrodda hästarna. Robert Bergh vann den kampen med andrahandsfavoriten Axl Rose som inledde i andra par utvändigt men som körde till ledningen två varv från mål. Samtidigt satt Coin Perdu sist i fältet och sedan ut i fjärde par utvändigt. Axl Rose drog i ett 1.15-tempo i täten men när Erik Adielsson kastade loss över den sista bortre långsidan med Coin Perdu gick det undan värre. Den Svante Båth-tränade unghäststjärnan svepte förbi konkurrenterna i fjärdespår och nådde fram utvändigt om ledaren halvvarvet kvar. Coin Perdu slog klorna i ledande Axel Rose som hade det kämpigt genom slutkurvan och kopplade greppet in på upploppet. Coin Perdu gick sedan undan till en lätt och övertygande seger. Han travade fint och såg riktigt bra ut vid sin andra raka fullträff.
– Jag hade hoppats komma förbi Robban från start men han var med på noterna och det var bara att ta skeden i vacker hand och lägga ner honom. Han avgjorde enkelt och var fantastiskt fin, berömde Erik Adielsson.

Derbykungen kan vinna med derbyvinnarens bror
Geir Vegard Gundersen kan man verkligen kalla för ”derbykungen” då han har vunnit det norska derbyt som tränare hela sex gånger de senaste åtta åren. Han jagar i år sin färde raka fullträff och kvalade in samtliga hästar i kvällens uttagningslopp på Bjerke. Utanför V86 vann Magnus Teien Gundersen med Kraes som vann lätt. Det gjorde även storfavoriten Cicero T.G. i den första avdelningen med Geir Vegard Gundersen själv i sulkyn. Den fyraårige hingsten har nu hela nio segrar på tio starter och är ett jättelöfte utöver det vanliga. Han är bror med Support Justice som Geir Vegard vann derbyt med 2013. Gundersen körde tidigt till ledningen med sin adept och blev aldrig utmanad på allvar. Cicero T.G. stack enkelt undan över upploppet till en övertygande seger och blir inte lätt att tas med i finalen.
– Han var väldigt bra och kändes stark och fin. Alla hästar gick kjempebra idag och gick vidare, sa Geir Vegard Gundersen.

Äntligen seger för Diamanten
Diamanten har gjort flera tappra insatser i gulddivisionen och varit bland de tre flera gånge utan att få vinna. Men nu var det dags och den första fullträffen på över ett år kom i den andra V86-avdelningen på Bergsåker. Storfavoriten Zaccaria Bar galopperade i den första kurvan samtidigt som Island Life tog ledningen och drog i ett hårt tempo. Första varvet travades efter 1.10,4 och Björn Goop hade placerat Diamanten perfekt i andra par utvändigt. Det var Global Adventure utvändigt om ledaren som kopplade greppet in på upploppet och stred berömvärt. Men det räckte ”bara” till andraplatsen för när Björn Goop vred ut Diamanten vid upploppets början hade hästen bästa farten till slut och tog sig säkert förbi. Segertiden blev finfina 1.10,7/1640a för den av Peter ”Foppa” Forsbergs delägda stjärna.
– Han har verkligen gjort sig förtjänt av en seger. Det är klart att det är lite frustrerande när man inte vinner men samtidigt har han haft en väldig otur och haft dåliga utgångslägen. Det är svårt i den här klassen när alla är så jämna, sa Björn Goop.

Norsk överraskning
I den tredje avdelningen blev det en rejäl överraskning i uttagningsloppet till det norska derbyt, där 19-oddsaren Super Winner spurtade till en lätt seger efter att ha kommit loss ifrån rygg på ledaren i utgången av sista sväng. I sulkyn satt Åsbjörn Tengsareid som även tränar.
Oskar Flordhed bjöd på en snygg och offensiv styrning där han kuppade sig till ledningen mitt i loppet när han körde till från spår tolv. Den taktiska finessen skulle visa sig vara ett vinstgivande drag med Caprioso. Hästen, som tränas av Öystein Tjomsland, höll säkert undan över upploppet före Hunter Montana som fick chansen sent ifrån rygg på ledaren. Oskar Flordhed knöt näven i en segergest när mållinjen passerades efter den sköna segern med Caprioso i V86-4, tillika lärlingsloppet. Favoriten Vice Versa Diamant galopperat upprepat.

Stallskriket höll
Stallskriket Todin, numera i regi Erik Killingmo, infriade förväntningarna i den femte avdelningen och utan skor på samtliga hovar dansade han undan från ledningen och vann lekande lätt.
Åsbjörn Tengsareid tog en dubbelseger på V86 när han styrde in segermaskinen Axe Brogård till en ny fullträff i den sjunde avdelningen. Favoriten vann enkelt från ledningen och höll säkert Gonzales B.R. ifrån sig över upploppet.
Erik Adielsson vann dubbel på V86 när han styrde in Katja Melkko-tränade Didi Dam i den avslutande avdelningen. Han vann spetsstriden gentemot storfavoriten Honfleur Mearas och fångade upp den sistnämnde på utsidan. Erik Adielsson ryckte undan i slutsvängen och skaffade sig ett par länger som krympte till slut. Didi Dam höll säkert undan, men Honfleur Mearas gav sig aldrig och närmade sig den sista biten och föll med flaggan i topp som tvåa.
Åtta rätt på V86 gav 16 828 kronor.

Michael Carlsson, Kanal 75


 Från att ha drivit ett av landets absolut mest framgångsrika stall i flera år så har Peter Untersteiner haft en riktig svacka unde..


 Från att ha drivit ett av landets absolut mest framgångsrika stall i flera år så har Peter Untersteiner haft en riktig svacka under 2021.
En svacka som manifesterats att i att ”röd kusk” inte kört lopp sedan slutet av juni.
Men nu tycks stallformen äntligen vara på väg tillbaka.
På onsdagskvällen blev det en övertygande dubbelseger där både Global Agreement och Darah Bibo visade härlig löpglädje när de sprintade undan från ledningen. En glädje som även tränaren verkade smittas av.
- Det känns bra. Jag tycker att våra hästar gått bra senaste månaden. Det är lite uppåt i stallet igen, konstaterade Untesteiner sedan han fått se sonen Johan styra in den förre och Stefan Persson den senare.

Lennartsson tog över oaksfavoriten
En annan ”röd kusk” som valde att ställa sig vid sidan är Hans-Owe Sundberg. Trots att han styrt sitt superlöfte Great Skills till fyra raka, mycket imponerande, segrar så överläts tömmarna denna kväll till Per Lennartsson.
Detta i Lime Abbeys lopp, ett klassiskt genrep till treåingsstonas största lopp Svensk Trav-Oaks.
Och Lennartsson gjorde inga fel då han styrde den långbenta madamen till ledning och dirigerade efter behag på ett regnplågat Solvalla.
- Jag är nöjd. Hästen har gjort allting rätt så här långt, det är bara att hoppas att hon får fortsätta att vara sund de här veckorna fram till oakskvalen, konstaterade Sundberg som alltså petat sig själv inför säsongens stora uppgift där hans obesegrade sto är storfavorit på förhand.
- Det är meningen att Per ska få köra då, det var därför vi provade idag. Jag tycker att hon visar det där lilla extra, nu ska vi försöka bibehålla det.

”Finns lite att slipa på”
Öppna klassens motsvarighet heter Ibrahim Pachas lopp och lockade även det med 100 000 kronor till vinnaren. Dessa gick Graham Hill som lunkade undan i spets för Ulf Ohlsson.
- Det är en bra häst och vi har haft sikte mot hösten. Banan var inte rolig idag och vi bestämde oss för att köra med skor. Jag tror även att han fick med tussarna kvar i mål så det finns lite att slipa på. Jag är jättenöjd idag, konstaterade tränaren Reijo Liljendahl.

Multijackpoten växer
Resten av omgången blev favoritbetonad. Oskar Florhed spårade runt om med chefen Robert Berghs Condior och Thomas Uhrberg gjorde detsamma bakom Jerry Riordans nya snackhäst Niford des Baux.
Timo Nurmos hade satt Kapten Brodde i ordning efter vila vilket resulterade i en snygg spurtvinst för Erik Adielsson.
Hade det inte varit för Ken Ecce och Funny Boy så hade utdelningen på V86 närmat sig bottenrekord.
Nu betalade åtta rätt dryga tusenlappen medan det blev jackpot på sex rätt vilket innebär att multijackpoten 1 september fick ytterligare sju miljoner i påfyllning och ser ut att bli den största pott det spelats om på en travonsdag.
På torsdagens fortsätter V86 Super Days med en omgång från Bollnäs/Kalmar. 

Robin Johansson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se