Inför V86 Solvalla: Åker långt för att få tävla på kort

M.T.Insider (V86-1) är känd för sin startsnabbhet. En egenskap som brukar vara guld värd över 1 640 meter. Men för nioåringen tycks den vanliga sprinterdistansen ha blivit för lång.
- Både ja och nej. Han är extremt gynnad av riktigt korta distanser men han kan fortfarande vinna på 1 600 meter. I år har han kanske mött lite för hårt motstånd med hästar som Disco Volante och Double Exposure, men om jag tar ut honom i ”normal” klass kan han utan vidare vinna över 1 600 meter, säger Ollé Alsén.
Årets två segrar har emellertid kommit på distanser kortare än 1 600 meter. Under elitloppshelgen på Solvalla i maj vann han speedrace över 640 meter för andra året i rad och för en månad sedan ledde han en supersprint på sin hemmabana från start till mål.
- Just med honom är de här kortloppen klart roligast. Det är alltid roligt att köra en bra häst och i de här loppen går det fort, så det blir en härlig fartkänsla. Och upplägget på Solvalla med försök och final är extra roligt. Då får man vara inne på banan lite längre trots att loppen bara är 640 meter.

Inte lätt att ta emot från start
Speedracet på Solvalla är uppskattat även både publiken och aktiva, så kanske kommer sportcheferna på landets travbanor börja skriva ut fler lopp av den typen. Onsdagens supersprint på Jägersro sträcker sig hur som helst över 1 140 meter och M.T.Insider har spår fem bakom startbilen.
- Jag brukar säga att det inte finns någon häst i världen som tar en längd på min häst, men det finns några som kan svara ut honom. Jag har inte dunderkoll på de andra hästarna men vi hade Xlnt Chili Tripel innanför oss i speedracet också. Han är väldigt snabb men då tog vi oss förbi honom.
- Jag kommer i alla fall köra vad som går den första biten och när man kör max är han inte lätt att ta emot. Sedan är det lite mer taktik över 1 140 meter än över 640 meter. Det går inte att bara köra för fullt hela vägen. Så även om plan a är att leda loppet från start till mål gäller det att ha en plan b också. Han har vunnit bakifrån också.
M.T.Insider var senast ute i silverdivisionen på Jägersro och efter att ha släppt ifrån sig ledningen såg han laddad ut genom slutkurvan. Men när ledaren tröttnade in på upploppet blev han dragen sist.
- Hade vi kommit ut 300 kvar, som jag trodde att vi skulle göra, då är han sådan att växer och då hade han gått hela vägen in i mål. Nu när vi inte fick fritt gav både han och jag upp. Det kanske såg lite tråkigt ut över mål men han var inte tom och låg lågt i puls efter loppet.

Formhöjande semester
Hästen har varit kvar i Skåne efter det och hans tränare tror att det har gjort honom gott.
- Han har bara gått i hagen och i horsewalk och haft lite semester. Baktanken med det är att det kan vara bra med ett miljöombyte, för han har varit hos mig ända sedan vi köpte honom som tvååring. Han är pigg och glad annars också men att få se något nytt kanske kan göra honom ännu piggare.
Du hade vässat för att ha honom på topp till elitloppshelgen. Hur bedömer du formen nu jämfört med då?
- Den är nog inte så långt ifrån vad den var då. Han brukar vara bäst med lopp i kroppen och en vecka, tio dagar mellan starterna. Han hade fått ta det lugn efter senast även om han hade varit hemma och jag tror att det är formhöjande att han har haft lite semester.
Planerar du några utrustningsändringar?
- Det blir barfota runt om och jänkarvagn igen, men jag kanske byter huvudlag. Jag ska fundera på det när jag åker ner. Han tycker om när vi byter huvudlag och kan få en extraväxel både när jag öppnar upp och stänger, bara man ändrar lite. Senast hade han open eye-huvudlag.
Vad tror du om segerchansen?
- Han är som sagt extremt gynnad av de här kortloppen och det klart att jag tror på chans. Han ska med på V86-kupongen.
Var Olle Alsén dyker upp härnäst med sin supersprinter återstår att se. Men bara rätt lopp finns är han beredd att resa långt.
- Nu åker jag 70 mil till Skåne. Jag kan tänka mig att åka till Boden också, säger han och skrattar.

Ola Johansson, Kanal 75

Publicerat 2019-09-09 16:10:00


Andra V86-tips


Mats Holmstedt är vad man brukar kalla en riktig hästkarl. Sedan barnsben har han pysslat med både rid- och travhästar och under sin l&arin..


Mats Holmstedt är vad man brukar kalla en riktig hästkarl. Sedan barnsben har han pysslat med både rid- och travhästar och under sin långa karriär som hovslagare har han tagit hand om hovarna på ett oräkneligt antal hästar, bland annat som hovslagare på hemmabanan Solvalla och åt Beridna Högvaktens hästar i Stockholm. Dessutom kör han lopp och vid 57 års ålder tycks han ha hittat en riktig formtopp. Efter att bara ha vunnit ett lopp under årets första åtta månader är han obesegrad i september. I K.G. Bertmarks minne skrällde han med Åke Lindblom-tränade Porthos Race till 31 gånger pengarna och när Örebrotränaren på nytt gav honom chansen, den här gången bakom Chapuy, fällde han V86-omgångens största favorit Victory Topline.
- Förhoppningarna var kanske inte jättestora på Jägersro med tanke på spåret men alla körde och jag körde inte. Det var nyckeln. I dag var det väl på förhand en god chans och det är inte många som är snabbare än den här från start. Det var inte speciellt svårt att komma till ledningen och han var sansad i dag. Jag hade nog inte behövt dra tussarna heller, det gör man mest av reflex, sa Holmstedt sedan Chapuy pinnat undan på nya rekordet 1.11,3 över 1 640 meter med bilstart.

Bländande barfotadans
Divine betyder gudomlig och det var nog precis vad Eskilstunaamatören Anna Österberg kände för sin häst när denna dansade undan till enkel seger från ledningen med Kai P Jussila i sulkyn.
- Jag vet inte vad jag ska säga. Jag trodde aldrig att han skulle åka i mål på det viset med den hästen. Hon rör sig så jäkla mycket bättre med barfotabalansen. Jag har aldrig sett henne trava så här fint, sa en rörd Österberg.
Håkan K Perssons stall är på gång efter en lite sämre period och bland formkorten finns Enge Kevin. Kvällen till ära fick Örjan Kihlström chansen bakom femåringen och från rygg på ledaren avgjorde hästen i ett nafs när luckan uppenbarade sig i utgång av slutkurvan.
Den avslutande V86-avdelningen på Solvalla vanns av Malin Hurtig-tränade skrällen Au Gratin och Ulf Ohlsson.

Första segern på två år
Target Kronos
hade inte vunnit lopp på över två år när han nu fick prova på supersprint över 1 140 meter på Jägersro. Det tycktes han gilla. Från tredje par utvändigt spurtade han ikapp och förbi förhandsfavoriten M.T.Insider, som höll starkt från positionen utvändigt om ledaren. Segertiden blev 1.08,8.
- Det var bara att köra så fort det gick hela vägen. I sista sväng kändes det svårt men de blev lite trötta där framme trots att det bara var ett varv, sa Hanna Lähdekorpi som har haft den forne Breeders’ Crown-vinnaren i träning i en månad.
Annars var det Thomas Uhrbergs kväll på Jägersro. Han hade vunnit två lopp redan innan V86 drog igång och inom kupongen satte han i tur och ordning dit Ola Samuelssons Hurricane River och Patrick de Hann-tränade Twinkle Face.
- Jag minns inte när jag vann fyra lopp samma kväll här senast. Verkligen jättekul, sa Uhrberg.
Infinitus vann också inom V86-spelet på Jägersro sedan han i sin tränare Joakim Lövgrens händer kämpat ner storfavoriten Marcello Wibb.
På V86 delade åtta rätt ut 894 486 kronor. För sju rätt fick man 5 985 kronor och för sex rätt 490 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75


 Att hitta åtta vinnare är sällan lätt. Det fick V86-spelarna ytterligare ett prov på denna onsdag.Även om det började..


 Att hitta åtta vinnare är sällan lätt.
Det fick V86-spelarna ytterligare ett prov på denna onsdag.
Även om det började helt enligt ritningarna.
Omgångens mest spelade häst Vivacious Allie släpptes välvilligt till ledningen och höll undan även om det gick segt sista biten.
- Hon är lite ojämn i sitt humör, ibland kan hon bli väldigt flegmatisk och så såg det ut idag. Gången före var det väldig power i henne. Men hon har väldigt bra inställning, springer med slickade öron och brukar inte släppa någon förbi sig även då hon inte har sin bästa dag, kommenterade tränaren Daniel Redén om hästen som startat sin vandring i storasyster Double Exposures hovspår och faktiskt inlett sin karriär på svensk mark med bättre resultat än årets elitloppsdeltagare.

Dubbel för Eriksson/Bergh
Åby bjöd på regnväder och plaskigt underlag med vattenpölar på innerplan vilket inte verkade passa alla hästar.
En som inte fick det att stämma var omgångens näst mest spelade häst Highspeed Dynamite som kämpade med aktionen och såg småslagen ut i ledningen sista halvvarvet. Gästkörande Christoffer Eriksson lyckades både hålla ordning på trav och konkurrenter och verkade inte alls förstå den oro som sannolikt kröp fram hos många av favoritspelarna.
- Han drar vänster bak och har bekymmer på rakorna. Men det ser nog värre ut än vad det är och kändes inte någon gång som att det vara någon för galopp. Han vann med krafter kvar, konstaterade Eriksson som följde upp med att sätta dit ytterligare en Robert Bergh-tränad häst i Mr Can Trix, som kopplade grepp utvändigt om ledaren, men i sista steget fick se sig upphunnen av Fredrik Perssons Benjamin S.H.
Upphunnen, men inte passerad vilket innebar dött lopp.
Lägg dit spetsvinnande Got to Dash, där tränaren Petri Salmela mer eller mindre lovande vinst på förhand så låg V86-värdet halvvägs på 101 kronor.

Galopp med segern klar
Sedan blev det knepigare.
Det mest svåranalyserade scenariot var onekligen att favoriten Captain My Captain skulle skygga för något på insidan och hoppa i galopp med segern klar 20 meter före mål.
Den allmänna uppfattningen var att hästen fått syn på fotograferna vid mål.
- Jag tror att det var så, men du får fråga hästen för att säga säkert… Han blev rädd för något i närheten där. Det är väldigt ovanligt att sådant händer och egentligen helt sjukt, kommenterade en bister Erik Adielsson.
Därmed gick segern till bakomvarande Flavienne Lascaux, tränad av Pirjetta Laakso och körd av Oskar Kylin-Blom.

Italienska mot stoeliten
Att de stora överraskningarna skulle komma i ovädret på Åby var kanske inte helt ologiskt och det började med att Tomas Malmqvist-tränade Carlos Stephanie bröt årets 13 starter långa segertorka då Kim Eriksson förståndigt sparade speeden bakom en under slutvarvet duellerande tätduo och tackade med att spurta förbi.
Sedan bjöd Victor Rosleff på kvällens riktiga överraskning då han satte dit Jerry Riordan-tränade Betting Queen från ledarryggen. En upprepning av knallen från Vaggeryd i somras då ekipaget ordnade jackpot på V86-spelet.
- Hon har inte presterat på sistone, men idag hade vi en okej uppgift på förhand. Vi hamnade perfekt till och hästen är jättefin när hon får ligga i ryggar och gå sista biten, förklarade den unge dansken som till vardags jobbar hos Peter Untersteiner.
- Jag drömmer om att bli travtränare, men jag är bara 20 år och har mycket kvar att lära, fortsatte skrällkusken.
Därmed fanns chans på miljonutdelning, men det satte Jorma Kontio stopp för bakom kvällens största stallskrik Une Etoile Gar.
Italienskan gjorde sin tredje start för Timo Nurmos och visade fartresurser som torde göra henne till en faktor i alla typer av stolopp framöver då hon närmast blåste förbi konkurrenterna och fastställde utdelningen till 101 380 kronor.

Robin Johansson, Kanal 75


Glädjen visste inga gränser när Zeta Wise As i juli vann Stosprintern i Halmstad. Tränarparet Fredrik Linder och Magdalena Eriksson grä..


Glädjen visste inga gränser när Zeta Wise As i juli vann Stosprintern i Halmstad. Tränarparet Fredrik Linder och Magdalena Eriksson grät ikapp, och kusken Kevin Oscarsson gick längst staketet med ett segerleende upp till öronen och delade ut high fives till publiken.
- Det var otroligt stort. Jag räknar det som den största seger jag har tagit och det är först nu som jag riktigt har fattat att vi faktiskt lyckades vinna. Känslan att lyckas när man får chansen på en så fin häst är otroligt skön och att det var just på Halmstad, banan där jag började stå på egna ben, var också en av grejerna som gjorde det så stort för mig, säger 24-årige Kevin Oscarsson.
Åren som Halmstadlärling är till ända och 24-åringen är tillbaka i familjeföretaget som leds av pappa Jim och mamma Susanne. Träningsrörelsen har under sommaren flyttats till anrika gården Blädingeås i Småland.
- Det har varit så mycket med flytten så något firande efter Stosprintern har inte blivit av, men hela familjen och hela teamet planerar att fira under en helg längre fram.

Humöret avgör taktiken
Då kan det finnas ytterligare framgångar att fira för alla inblandade runt Zeta Wise As. Nästa stora mål är Breeders’ Crown i höst.
- Hon är helt klart topp tre av alla ston jag har kört och hon har en speed som matchar alla hästar i världen i 200-300 meter. Hon kan vara den speedigaste häst jag har kört. Sedan är hon en egensinnig märr med humör på både rätt och fel sida, så att säga.
I Stosprintern valde Kevin Oscarsson att köra i ledningen, men för att inte riskera att hästen ska bli hetsig brukar taktiken vara att ge Zeta Wise As rygglopp. Frågan är hur de taktiska tankarna går inför onsdagens lopp, då ekipaget har innerspår bakom startbilen på Solvalla.
- Hon är en sådan häst som normalt sett ska gå i ryggar och ska vi fullfölja året enligt planen måste vi köra på hennes villkor. Det går inte att dåna på i ledningen varje gång. Men jag kommer att köra från start för att ta ledningen och sedan får vi se vem som kommer och hur hon är i temperamentet. Taktiken beror på hur hon är för dagen men det är mycket möjligt att det bästa för henne, och det bästa för att kunna vinna loppet, är att ge henne ett lopp i rygg på ledaren.
Zeta Wise As har gjort en start efter Stosprintern. Då blev hon tvåa sedan Kevin Oscarsson släppt ifrån sig ledningen till en annan av kullens stjärnor, Staro Miami.
- Jag var nöjd med henne senast. Hon var på topp i Stosprintern och jag hade räknat med att hon skulle vara några procent sämre. Hon var inte alls toppad i träningen heller så insatsen var helt klart ett plus.
Vad tror du om segerchansen den här gången?
- Jag tror på bra chans. Det är bra avstånd mellan loppen och Fredrik vet hur man sätter henne i form, så när förutsättningarna är så bra med det här spåret måste jag tro på bra chans.

På väg in i stoeliten
Kevin Oscarsson ska även köra Catch My Love i V86-avslutningen på Solvalla och på Åby, som delar på V86-omgången med huvudstadsbanan, startar First Heartbeat (V86-7) från det egna stallet med pappa Jim i sulkyn.
- Catch My Love är en jättefin häst som håller på att ta steget in i stoeliten. Jag körde inte senast och har inte pratat med dem om det loppet, men hon gör sällan dåliga lopp och när jag körde henne på Jägersro näst senast var hon jättefin. Jag tror på bra chans med henne också.
- First Heartbeat var jag jättenöjd med senast när hon blev tvåa från ledningen. Egentligen gillar hon mer att smyga i ryggar men vi var nöjda med prestationen och hon är pigg och glad efteråt. Hon börjar ta åt sig loppen som vi vill och hon är inne i en fin utvecklingskurva, så vi är uppåt på henne.

Ola Johansson, Kanal 75


De fyra raka ettorna i programraden gör att ögonen fastnar på Damngoodlooking (V86-7) när startlistorna till veckans V86-omgång titta..


De fyra raka ettorna i programraden gör att ögonen fastnar på Damngoodlooking (V86-7) när startlistorna till veckans V86-omgång tittas igenom. Men vid en närmare koll på det sjuåriga stoets resultatrad framgår att vägen till vinnarcirkeln har varit allt annat än spikrak. När hästen kom till Frank Widerström och hans sambo Linda Leino i Visby våren 2017 hade hon endast en seger på 19 starter, och på grund av en allvarlig böjseneskada hade hon inte tävlat på tio månader. När hon våren därpå var redo att börja starta igen blev glädjen kortvarig.
- I tredje starten gick hon 1.15 och vann. Men då bräckte hon igen, berättar Widerström.
Ytterligare ett års rehabilitering väntade.
- Jag och sambon funderade på hur vi skulle göra men eftersom det är en så fin häst tänkte vi att vi lappar ihop henne och försöket en gång till. Sedan har folk dumförklarat oss när de sett vad vi hållit på med. Och vår skoning. Hon fick gå på två centimeter klack och vi gick med henne tre-fyra gånger om dagen. Folk sa att vi skulle kasta ut henne i hagen men vi gjorde precis tvärtemot, säger Widerström och skrattar.

Blir mamma till våren
I april gjorde Damngoodlooking comeback med enkel seger från ledningen. Sedan försvann hon på nytt ur startlistorna i fyra månader. Men det berodde inte på någon skada.
- Nej då. Peppar, peppar har hon varit jättefin i benen i år. Men vi har betäckt henne. Hon är dräktig med Tobin Kronos och ska bara göra den här starten och en till.
Att ston tävlar en bit in på dräktigheten är inte ovanligt och det är inte heller ovanligt att de då blir snäppet bättre. Damngoodlooking har i alla fall inte blivit sämre. För en månad sedan vann hon på nytt från ledningen och när hon senast tog fjärde raka segern rundade hon motståndet från tredje par utvändigt.
- Jag är stolt över henne och tycker att hon har varit jättebra. Särskilt senast när hon gick 900 meter i tredjespår och kopplade grepp ändå. Då var hon riktigt fin och vi har inte sett botten i henne ännu.

”Vi tror på henne”
Resan från Visby till Åbytravet utanför Göteborg inleds redan på tisdagen.
- Det blir en resa det... Men jag tror inte att det ska vara något problem för henne. Vi kommer att mellanlanda i Kalmar och åka vidare onsdag förmiddag. Så det blir vila på vägen och jag tror att det ska gå bra.
Om man åker så långt gör man det väl i angeläget ärende?
- Ja, det gör vi. Allt verkar bra med henne efter förra starten och vi tror på henne. Jag har ingen koll på motståndet men bara resan går bra tror jag att hon är med i matchen.
Loppet ifråga är ett försök i diamantstoet och går det bra väntar final på Solvalla under kriteriesöndagen på Solvalla 29 september.
- Det är den som hägrar. Det vore verkligen skoj att avsluta med henne där.

Ola Johansson, Kanal 75


Obesegrad som treåring och bäst i kullen som fyraåring. Mellby Free fortsätter att utvecklas och frågan är om hon inte är ..


Obesegrad som treåring och bäst i kullen som fyraåring. Mellby Free fortsätter att utvecklas och frågan är om hon inte är Sveriges just nu bästa sto. Och än har hon inte nått sitt max.
- I år är ett mellanår. Vi årsdebuterade henne sent och har matchat snällt för att låta henne få det här året att växa in i högsta klassen. Kanske blir det någon mer stoelit och kanske vågar vi prova guld, men vi hoppas ha en häst som kan bli ännu bättre till nästa år, sa Björn Goop sedan han enkelt tagit ledningen från innerspår och låtit Mellby Free sprinta undan till överlägsen triumf.
- Hon var jättefin hela vägen och gick i mål ganska oberörd. Hon fick ett tufft lopp senast, vilket jag inte var helt nöjd med, så det var skönt att hon fick ett snällt lopp i dag.
Färjestadtränaren nöjde sig inte heller med att visa upp Mellby Free på Åby. I den efterföljande V86-avdelningen på Solvalla kördes hans Rajah Silvio till seger av Carl Johan Jepson och senare under kvällen tog han själv hem anrika Count’s Pride-Pokalen med sin lovande treåring Cruise.
- Han har tränat på bra och känts fin hela tiden. Lite spänd och nervös har han varit och vi har varit försiktiga och gett honom snälla lopp, men nu känns det som att han har blommat ut lite extra, sa Goop, som också satte dit Magnus Dahléns tuffing Vischio Holtz i långloppet.
- Det har varit en fantastisk kväll. Jag är jättenöjd med det här! sa segerstaplaren.

”Utvecklas på ett sjukt fint sätt”
Quick Pay-Pokalen för de treåriga stona kördes också på Åby under kvällen och där hade Adrian Kolgjinis Sashay My Way uppvisning när hon lämnade motståndet till överlägsen seger från ledningen.
- Hon utvecklas på ett sjukt fint sätt hela tiden. I dag öppnade hon bättre än vad jag hade väntat mig och hon vann på en 12-tid. Man kan inte förvänta sig en bättre prestation, sa Kolgjini.

29 562 för åtta rätt
Italienske toppkusken Pietro Gubellini gästade Solvalla och sedan han serverat Anthara Bi en riktig smörresa spurtade det treåriga stoet till skrällseger. Övriga V86-lopp på Solvalla vanns av Victor Gentz-tränade Crazy And Quick (Kim Eriksson) och Reijo Liljendahls Ti Amo Face (Erik Adielsson). Det gjorde att alla rätt på V86 delade ut 29 562 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75


Hans Nilsson blev proffstränare redan 1970.Knappt 50 år senare lämnades rodret över till sonen Alexander som sedan i fjol ansvarar för..


Hans Nilsson blev proffstränare redan 1970.
Knappt 50 år senare lämnades rodret över till sonen Alexander som sedan i fjol ansvarar för det lilla familjestallet på åtta hästar.
- Egentligen var det ingen stor förändring när jag tog ut proffslicens. Jag har jobbat ihop med pappa sedan 2010 och det har alltid varit ett teamwork. Jag ser det mer som att vi kompletterar varandra än att någon bestämmer. Han har arbetat 60 år med det här och har en väldig rutin, i synnerhet när det kommer till skoning, foder och hur en häst ska se ut. Dessutom verkar han fortfarande tycka att det är lika roligt, säger Alexander Nilsson som inte fick upp ögonen för travsporten förrän i de sena tonåren.
- När jag var yngre var jag inte alls intresserad av hästarna. Men jag har förstått i efterhand att det gäller många som har en pappa som är travtränare och ändå håller på med det här idag. Det var när pappa fick fram en bra häst som hette Saviola och vann mycket lopp, bland annat på V75, som jag började följa med lite.
- Då fick jag för första gången se det riktigt roliga med sporten. Spänningen i tävlingsmomentet och lyckan när det går bra, inte bara vardagslunken hemma sju dagar i veckan. När man är liten förstår man inte helhetsbilden. Varför pappa, och många med honom, orkar kämpa dag in och dag ut för att få uppleva de där stunderna - moroten till varför så många håller på med trav. Jag har alltid varit en tävlingsmänniska och det blev en väldigt spännande värld att få kliva in i.
Inom vilka områden är du och pappa inte överens när det kommer till arbetet i stallet?
- Det är en bra fråga… I det stora hela har vi nog samma grundsyn på hur man ska träna och hur hästarna ska må bra. Men det är väl naturligt, man får väl ofta samma grundsyn som sina föräldrar. Det är väl vissa detaljer i träningen där vi tänker lite olika. Även kring utrustningen på hästar. Jag är inte rädd för att förändra saker, medan pappa kanske är mer konservativ. Det finns alltid två sidor av myntet. Jag tycker också att det är jäkligt skoj att få åka runt och se hur andra tränare gör, det kan ge inspiration så klurar man ut någon vinkling av det själv.

Nytändning efter flytt
Första året som proffs resulterade i två vinster på 44 starter och drygt en kvarts miljon kronor intränat.
Något som Alexander Nilsson beskriver som ”katastrofalt”.
- Det var verkligen jättedåligt. Men vi höll till i ett stall i Märsta där det inte fungerade. Hästarna blev sjuka och för varje steg framåt blev det två steg tillbaka. Men för nästan ett år sedan flyttade vi hit till Taxinge och sedan har det börjat flyta på. Visserligen drabbades vi av en infektion efter bra resultat i vintras, men på det stora hela känner man att hästarna är friskare och mår bättre här. Nu verkar de riktigt på gång igen så jag ser verkligen fram emot hösten.
Den häst som verkligen visat framfötterna sista tiden är fyraårige Odds Indicator. 
I juni spräckte han segernollan och för två veckor sedan kom andra raka, detta trots att hästen däremellan varit struken för feber.
- Jag har alltid känt att det är en häst med mycket inombords, men han har inte fått ut det på banan. I fjol var inte riktigt redo fysiskt och i vintras kändes det som att han sprang med handbromsen i. Det var för fyra starter sedan då hästen gick väldigt snabbt efter galopp som jag började ana att det var på väg att släppa för honom. I loppen efteråt har han tagit i på ett annat sätt. Tidigare fick man mest vägleda honom runt banan, nu har han börjat tävla på riktigt och det märks också på resultaten.
Så du var inte lika överraskad som spelarna när ni vann till 26 gånger pengarna senast?
- Lite förvånad var jag med tanke på att hästen varit ifrån innan och bara mängdtränats i backen. Jag trodde att han skulle behöva mer tempo i kroppen, men hästen var riktigt bra och det var jätteskoj.
Extra skoj för med tanke på att det var din första seger som kusk sedan 2016?
- Ja, absolut. Jag har mest använt andra kuskar och företrädesvis Örjan Kihlström. Det är inte så svårt att motivera varför han ska köra istället för mig. Men just Odds Indicator har jag ofta kört själv.

Drömmer om storstall
På onsdag ger Alexander Nilsson sig själv en ny chans i sulkyn och denna gång i rampljuset av V86. Tuffare hästar och mer rutinerade kuskar talar för att oddsindikatorn lär slå i taket även denna gång om ekipaget skulle vinna.
- Jag tycker inte att det är otänkbart att vi kan skrälla igen. Normalt ska hästen vara ytterligare förbättrad med förra loppet i kroppen och det finns ingenting i träningen som talar emot det. Vi finslipade formen i lätta intervaller idag (måndag) och jag var mycket nöjd med hur han kändes. Däremot är jag medveten om att motståndet är tuffare nu så det krävs att det klaffar på vägen. Han måste säkert springa en 1.13-tid för att vara i tätstriden här, men det tror jag att han är mogen.
Det skulle i så fall vara din största seger som tränare, hur ser du på det?
- Vi vann en final av Diamantstoet med Dictionary 2017. Även om pappa stod för licensen då så kändes det inte mindre för det. Men visst är det sant att man hamnar i rampljuset på ett annat sätt när man står med sitt eget namn och dessutom kör själv. Det skulle vara oerhört roligt om vi lyckades på onsdag.
Några ändringar i utrustning eller balans?
- Nej. Vi bytte från helstängt till norskt huvudlag näst senast och det har gjort honom mer avslappnad inför loppen. Sedan får jag väl göra som senast och dra det redan 1 300 kvar eftersom han behöver skygglapparna för att vara riktigt motiverad.
Ni har åtta hästar i stallet nu, är det lagom eller vill du växa?
- Självklart vill jag växa, få in fler och bättre hästar få en chans att prova mina vingar. Pappa tränade 25 hästar som mest, men jag skulle gärna driva ett större stall än så.
Var drömmer du att du är som tränare om fem år?
- I en utopi så tränar jag 50-60 hästar med flera som duger i de stora loppen. Jag inser förstås att det är väldigt långt dit, men min vision är att vara en framgångsrik tränare med transparent hållning och dialog med hästägarna, säger Alexander Nilsson.

Robin Johansson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se