Svenska Spel Stryktipset Europatipset Topptipset Powerplay Oddset Bomben Måltipset Bingo Poker Lotto Keno Triss Eurojackpot

Inför V86 Jägersro Trav: ”Tomten” nöjd med Elliot Coger

Det var en fin bild ni la ut på stallets hemsida, Facebook-sida och Twitter. Är det en tradition ni har i stallet, med luciafirande?
- Vi har gjort någon rolig grej även tidigare, läst den där tomtesagan bredvid hästarna till exempel. Nu var det någon som kom på att vi skulle göra något kul på morgonen och då gjorde vi det.
Ni lägger ner en hel del tid på hemsidan och sociala medier. Varför?
- Det är min fru, Frida, hon är jätteduktig. Det ger en det publicitet, särskilt om man har någon bra häst. Det är även uppskattat bland hästägarna.
Lucianatten är, enligt sägnen och folktron, en natt då övernaturliga ting kan ske, till exempel kan djuren tala. Är det något du märkt i stallet?
- Nej, det kan jag inte säga precis. Inte just denna natt...
Men har du varit med om att du fått kontakt med någon häst någon gång, att ni liksom kommunicerat?
- Ja, men det har man gjort…, många gånger, och särskilt om du tävlat mycket med hästen och haft framgångar. Då får man liksom en relation och då känns det nästan så man kan prata med dem.
Det finns ju de som säger att de kan tala med hästar. Vad tror du om sådant?
- Nej, sådana tror jag inte på. Det handlar mer om att man kan tyda varandras signaler, människor och djur.
Då blir vi nyfikna. Har du pratat något med Elliot Coger som startar på onsdagen i V86-5 på Jägersro?
- Ja, jag var supernöjd med honom i ett jobb på rakbanan i fredags, sedan har han bara motionerats nu måndag-tisdag. Jag är jättenöjd med honom och hoppas att han ska få till det nu i ett lopp med lite bättre prispengar.
Det låter som att du tror att han kommer vara med och göra upp om segern?
- Ja, men det tycker jag att han ska. Han är ofta bäst efter vila som det var inför senaste starten då han vann och jag tror på en bra prestation igen.
2016? Du ser ut att slå fjolårets siffror, trots betydligt färre starter.
- Det vore jätteroligt om vi lyckas med det efter några år då vi backat. Nej, det vore toppen och dessutom har vi klarat det med färre hästar.
Dina tankar om nästa år?
- Jag har några riktigt fina hästar, till exempel Monark Newman och Ultra Bright hoppas jag ska få ett fint år som fyraåringar. Nej, jag tycker det ser lovande ut.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Publicerat 2016-12-13 17:06:00


Andra V86-tips


Kvällens svettigaste insats på Solvalla kom i V86-avslutningen där Balfour svarade för en riktig kämpainsats. Robert Bergh har alltid ..


Kvällens svettigaste insats på Solvalla kom i V86-avslutningen där Balfour svarade för en riktig kämpainsats. Robert Bergh har alltid hållit sin franskfödde fux väldigt högt och haft honom som sin favorithäst i stallet. Balfour har haft en toppsäsong och vunnit storlopp i V75 och nu kom ytterligare en suverän fullträff. Han fick verkligen jobba för segern då han blev hängande i tredjespår i sjuhundra meter innan han nådde fram utvändigt om ledande Moni To Spare. Där utvändigt kämpade och slet Balfour resten av loppet och han kopplade greppet på ledaren in på upploppet. Han hade även mod och styrka att svara attackerande hästar ute i banan och höll precis undan före Charrua Forlan den sista biten. Segertiden blev 1.13,1 över distansen 2140 meter på den efter regnet kladdiga banan.
- Vilket svettigt lopp han gjorde i dag. Det som inte skulle gå snett gick snett under vägen. Han är alltid lite segare på tung bana då han får kämpa mer och han kämpade storstilat i dag, sa Robert Bergh.
- Det kändes sådär 50 kvar men han var enorm i dag och det är ett fantastiskt lopp han gör. Det var grymt att komma i mål som etta. Jag är enormt imponerad. Han har alltid haft en plats hos mig och det kommer han alltid att ha.

Segersviten sprack för en galopperande Coin Perdu
Den stora snackisen annars under kvällen på Solvalla var att omgångens megafavorit Coin Perdu förlorade för första gången i karriären. Han fick segerraden på nio raka bruten när han plötsligt galopperade i ledningen 100 meter kvar. Fram till dess hade han tidigt fått överta täten men fick rejäl press över sista bortre långsidan av Tasteofchocolatier. Coin Perdu såg dock ut att vara på väg mot segern när han plötsligt slog på en galopp för Erik Adielsson.
- Jag var egentligen aldrig toppnöjd med honom någon gång i loppet. Han hade inte den rytmen som han brukar ha. Det är svårt att säga om det beror på att det är mer material på banan. Jag vet inte om det är så och det är ingen ursäkt för han ska klara det. Eller så hade han en dålig dag. Han var aldrig klockren någon gång. Vi är besvikna alla, jag, tränaren och skötaren. Men det är kött och blod de här djuren, sa Erik Adielsson.

Formstallet Nurmos hade Party istället
Nu vann istället jätteskrällen Free To Party, streckad på mindre än en procent av insatsfördelningen på V86. Efter en resa i femte par utvändigt satt Jorma Kontio kvar i andraspår in i slutsvängen och sedan löste det sig perfekt med lucka trehundra meter kvar. När Free To Party fick fritt spelrum spurtade han mycket bra och vann närmast före stallkamraten Camaro Brick. Båda hästarna tränas av formtränaren nummer ett i trav-Sverige, Timo Nurmos.
- Vi hade tur i sista kurvan och kom fram i en bra placering trehundra kvar och kunde vänta. Jag kände 150 kvar att vi skulle vinna. Hästen har blivit bättre och bättre hela tiden, sa Jorma Kontio.

Världsrekord av Treasure Kronos
Treasure Kronos sprang världsrekord för femåriga ston när hon dundrade runt sina konkurrenter i Menhammar – Fillies and Mares – från 40 meters tillägg. Segertiden för det Jerry Riordan-tränade stoet blev 1.11,9 över distansen 2180 meter. Körande Christoffer Eriksson gjorde ett tidigt avancemang och svepte hela fältet till ledningen mitt i loppet. Treasure Kronos hade sedan inga problem att gå undan till en mycket lätt seger.
- De körde rätt så långsamt mitt i loppet och jag kunde attackera utan att det kostade alltför mycket och sedan är hon ju väldigt bra. Kanske inte i någon supersuperform men det var ett steg i rätt riktning. Hon vann på en väldigt bra tid på en bana som inte är alltför snabb, sa Christoffer Eriksson.
- Jag kan tänka mig att Jerry har lite matchningsplaner i Frankrike, hon visade att hon gick bra där i vintras.

Disco Volante genrepade inför derbykvalen
Ett perfekt genrep inför derbykvalen om två veckor blev det för Disco Volante som vann V86-7. Han öppnade snabbt till ledningen och drog sedan i ett jämnt och bra tempo. Över upploppet gällde det för Ulf Ohlsson att främst hålla inne Global Trust som satt fast i ryggen med massor av krafter kvar. Det lyckades och den Stefan Melander-tränade hästen höll även undan för attackerande Gravity Falls.
- Det är en jättefin häst och han kändes fin i dag också. Han var jättelugn och fin och gör det mesta rätt. Det var väl inga superkrafter kvar i mål men han har ju knappt startat på slutet och går säkert framåt med loppet i kroppen. Han lägger mycket mark under sig och det känns att det är en riktigt bra häst, sa Ulf Ohlsson.

Takter: ”Evin Boko en årgångshäst”
Evin Boko är ett jättefint treårssto som Timo Nurmos har höga tankar om. Hon tog en imponerande seger för Johnny Takter i Sommarfavoriten för ston. Takter lämnade andra par utvändigt och styrde fram utvändigt om ledande Kashmary Night efter ett varv. Redan i sista kurvan såg man att Hevin Boko var den starkaste och hon gled undan till en säker seger över upploppet och inkasserade 100 000 kronor.
- Det är en väldigt fin häst som har gått framåt väldigt mycket i de senaste starterna och avslutade jättefint i Mantorp senast, det var ett bra slutvarv. Hon är stark, har bra inställning och det känns att det är en årgångshäst, sa Johnny Takter.

Första segern för Zahara hos Goop
Zahara Goj inledde V86-omgången genom att leda från start till mål och vinna säkert i en snabb avslutning. Det var första segern i Björn Goops regi.
- Hon gick bra och jag är jättenöjd. Hon gick undan bra och när jag ryckte huvan så fortsatte hon även efter mål. Hon är fin på alla sätt och fin, sa Björn Goop.
Stig H Johansson-tränade Captain Knas var rejäl vid segern i V86-2 från dödens och plockade ner ledande Vincent Chase.
- Han var jätteduktig och visade verkligen fin inställning, berömde Erik Adielsson.

Holdyourhorses från dödens
Holdyourhorses, tränad av Svante Båth, var bara bäst i lärlingsloppet och avgjorde enkelt trots en tuff resa utvändigt om ledaren hela vägen.
- Han klev iväg bra från start och jag såg att det var flera invändigt som laddade värre och ville inte ge mig in i någon mjölksyrerush. Han är en stark häst och bra på att hålla farten. Vi kunde komma ner i andraspår innan svängen och glida ner i dödens. Jag kände att hästen var stark hela vägen och hade god tro. Det gällde att ta honom runt sista kurvan och sedan köra över upploppet. Det är en kapabel häst som har utvecklats under sommaren, sa Anders Eriksson.
Förutom det tunga favoritfallet av Coin Perdu så radade favoriterna upp sig inom V86. Åtta rätt betalade 15 918 kronor, sju rätt gav 67 kronor och det blev ingen utdelning på sex rätt. Det blir därmed jackpot nästa gång det är V86, vilket är om tre veckor. De två nästkomnande onsdagarna är det nämligen V75, först med Jubileumspokalen kommande onsdag på Solvalla och därefter derbykvalen på Jägersro veckan efter.

Michael Carlsson, Kanal 75


Nio starter, nio segrar. Ytterst få svenskfödda travare har inlett karriären så övertygande som Coin Perdu.I sin senaste start krossa..


Nio starter, nio segrar.
Ytterst få svenskfödda travare har inlett karriären så övertygande som Coin Perdu.
I sin senaste start krossade han konkurrenterna i E3-finalen på Bergsåker och visade att han fortfarande är huvudet högre än sina kullkamrater.
Men det var en dryg månad sedan och ska man lita på tränaren är det inte en lika vässad stjärna som kommer till Solvalla och givetvis får rollen som V86-spelets tyngste favorit.
- Nej, skulle hästen vara lika bra på onsdag så har jag misslyckats med mitt träningsupplägg. Säsongen är lång och man måste ta ner hästarna i form emellanåt och välja sina strider, förklarar Svante Båth som valt Sommarfavoriten (V86-3) med 200 000 kronor till vinnaren mycket tack vare att den går över kriteriedistansen 2 640 meter - vilket Coin Perdu aldrig testat förut.
- Tittar man långt in i framtiden så tror jag inte att det blir hans favoritdistans. Men hästen är väldigt tacksam och så otroligt allround att jag är övertygad om att han behärskar den.
Vad har han gjort sedan E3-finalen?
- Direkt efter loppet så småfixade vi till några saker. Sedan har han tränat enligt plan. Vi toppade formen till det loppet och han var nära 100 procent då, även om travet kanske inte flöt helt perfekt då banan var lite lös i ytlagret. Som träningsupplägget varit efteråt ska han snarare ha 75-80 procentig form nu.
Är det jämförbart med årsdebuten för fyra starter sedan?
- Ja, det skulle jag säga. Han bör vara i likvärdigt slag.

”Alla kan förlora”
Den gången tävlade Coin Perdu med skor runt om och vanlig sulky. Därefter har han gått i jänkarvagn och två gånger utan skor.
Hur blir det nu?
- Det blir definitivt skor. Vad gäller sulkyn har jag inte bestämt mig, jag ska diskutera det med Erik (Adielsson, kusk) först.
Kan det även bli ett defensivare löpningsupplägg?
- Det är inget vi sagt på förhand. Erik får lägga upp loppet efter hur hästen känns.
Blir det här enda starten inför kriteriekvalen i mitten på september?
- Ja, så är planen. Det blir drygt fem veckor emellan och det passar honom bra.
Är det inte häftigt att ha en häst som aldrig förlorat?
- Jo, självklart. Men samtidigt kan jag tycka att det blir lite upphaussat.
- Jag skulle vilja säga att det som hände i Elitloppet var det bästa som kunde hända för att alla ska förstå hur det är att hålla på med hästar. Då fick vi se ett fenomen (Bold Eagle) bolla med de andra och göra den bästa prestation man sett på en tävlingsbana. Sedan kommer samma häst ut en timme senare och är chanslös i finalen. Det visade verkligen att det inte är maskiner vi håller på med. Allting kan hända och alla kan förlora.
Så hur viktigt känns det för dig att Coin Perdu kommer obesegrad till kriteriet?
- Det är väl inte så viktigt, även om jag hemskt gärna skulle vilja det. Men jag ser ju hellre att han blir besegrad innan kriteriet än i finalen, säger Svante Båth.
Tror du att han vinner igen?
- Det är klart att han har en vettig chans ändå. Jag vore väldigt feg om jag inte trodde det, säger Svante Båth.

 


Det här berättar Svante Båth om sina övriga V86-hästar:
- 3 Unstirred Drink (V86-1) har jag inte alls varit nöjd med på sistone. Förra säsongen var hon jämnheten själv, men i år har hon inte hittat formen. Vi har kollat upp allt möjligt utan att hitta några fel och det kanske är så att hon helt enkelt inte tycker att det är lika roligt att springa längre. Vi tar det här som ett test på om det är värt att gå ut i derbystoet och kommer att köra väldigt snällt. Givetvis hoppas jag att hon ska visa sig från en bättre sida, men jag har inget direkt att peka på som talar för det. Jag ligger mycket lågt.
- 3 Tricia (V86-4) är otroligt knepig och har varit på väg ut ur stallet flera gånger då vi tänkt ge upp med henne. Näst senast var hon bara dålig utan att vi hittade någon anledning och i sista jobbet inför anmälningen till förra starten uppträdde hon så korkat att vi bestämde oss för att lägga om träningen totalt. Sedan dess har Kim (Moberg) fått fria händer med henne och hon låter i princip hästen springa som hon vill i träningen. Det verkade ha effekt senast då hon vann på väldigt bra sätt. Eftersom hästen alltid gjort bäst lopp efter vila har vi också bestämt att ha lite längre mellan loppen. Jag har ingen aning om hur hästen kommer uppträda på onsdag, men fungerar hon som senast finns fart som räcker här. Den enda ändringen vi gjort senast var att lägga på en can’t-see-back-rulle och det blir samma nu. Hon är en typisk outsider.
- 7 Holdyourhorses (V86-4) var väldigt bra senast då han fick backa sig runt fältet och avslutade snabbt. Egentligen trivs han klart bäst då loppen körs i jämn fart och då han tål att göra lite själv på vägen kan det vara aktuellt att köra offensivt härifrån. På sin jämnhet och stabilitet skulle jag ranka honom främst av våra två här. Vi fortsätter med jänkarvagn och barfota som han gått i sina fyra senaste starter.

Robin Johansson, Kanal 75


En biljett till Jubileumspokalen låg i potten och med ett helstängt huvudlag såg Cruzado Dela Noche härligt löpsugen ut på Solv..


En biljett till Jubileumspokalen låg i potten och med ett helstängt huvudlag såg Cruzado Dela Noche härligt löpsugen ut på Solvallas nyomlagda bana.
Enda dramatiken var i inledningen där Cruzado Dela Noche och Tobin Kronos duellerade om vem som skulle komma först och få överta ledningen från snabbstartaren Wouldn’t Itbesweet. Den duellen vann Cruzado Dela Noche bekvämt och sedan kunde han glänsa i spets resten av loppet. Segertiden blev 1.11,5 över distansen 2 140 meter autostart med snabba 1.09,3 sista varvet.
Cruzado Dela Noche imponerade på de flesta och även på kusken.
- Fantastiskt fin teknik av hästen, väldigt kvick och effektiv i steget, han var imponerande. Du kan inte vinna på bättre sätt på en sådan här tid än jag gjorde nu. Det är nog en fantastisk häst det här, sa Johnny Takter som körde femåringen för första gången.

”Det ser himla spännande ut”
16 augusti avgörs Jubileumspokalen och en miljon kronor i förstapris lockar eliten av femåringar.
- Det blir en fin kväll, kanske blir det 25 000 personer. Vi ska ge han en match, hoppas det, sa Stefan Melander och syftade på svenska kullettan Readly Express.
Stefan Melander riktigt nöjd med vad han fick se av Cruzado Dela Noche på onsdagen.
- Han har visat det många gånger att det är en fruktansvärd häst. Men vi ska ladda nu för hösten så det ser himla spännande ut.
Segern var värd 100 000 kronor och innebar att Cruzado Dela Noche passerade fem miljoner kronor insprunget.

Nurmos hästar imponerade
Mellby Club
var starkast till slut i V86-4 och sexåringen visade att han är tillbaka på allvar i andra starten efter ett årslångt skadeuppehåll. Jorma Kontio skötte tömmarna bakom lillebrorsan till Mellby Viking och tränar gör Timo Nurmos.
- Hästen var jättefin i dag. Stor skillnad jämför med comebacken på Eskilstuna, bättre i värmningen och bättre i loppet, sa Jorma Kontio.
Timo Nurmos kunde räkna in ytterligare en imponerande vinnare då Global Trustworthy plockade ner kullettan Diamanten i Solvallaserien för fyraåringar, V86-7.
Jorma Kontio stötte ut Diamanten utvändigt ledaren 1 200 kvar och fixade samtidigt en perfekt rygg åt Global Trustworthy. In mot upploppet slog Diamanten klorna i ledaren Magic Gwin, som tidigare i loppet svarat ledningen mot just Diamanten. Men bästa farten sista biten hade Global Trustworthy som vann knappt men säkert på fina 1.11,8.
- Han har visat att han är på väg mot formen, det finns växlar kvar, när man rycker skorna och rycktussar, sa Timo Nurmos som siktar mot Svenskt Travderby.

Tappade sko och segern
Dramatik i V86-inledningen bjöd på mycket dramatik. Det började med att favoriten Oceanic Clearence galopperade i starten samtidigt som andrahandsfavoriten Gunell Palema blev hängande i tredjespår. Men Örjan Kihlström satsade framåt med Gunell Palema och fick överta ledningen 1 500 meter kvar.
Genom sista svängen attackerade Christoffer Eriksson från andra par utvändigt med 29-oddsaren Lady Cash och Gunell Palema hade inget svar. In på upploppet och såg det ut som en jätteskräll var på väg, men ledaren tappade höger framsko och tappade farten sista 100. Istället kunde Gunell Palema kämpa sig tillbaka och kontra till ännu en Solvalla-seger. Det var Gunell Palemas fjärde seger på fem starter på huvudstadsbanan.
Christoffer Eriksson var besviken efter den snöpliga förlusten och skotappet i V86-1 och var revanschsugen i V86-2 där han körde andrahandsfavoriten My Angel Laday. Det blev också revansch efter tidig ledning och My Angel Laday höll undan knappt på stumma ben före Digital Furcola. Håkan Berger tränar vinnaren och han kunde även räkna in en seger i ramloppen före V86-spelet för Pastor Nybrink.

Trivdes utan skor
I V86-3 svarade Jazza Håleryd för en fin insats när hon vann trots att hon fick gå utvändigt utan rygg hela vägen. Ulf Ohlsson körde det fyraåriga stoet som såg ut att trivas utan skor på hovarna för första gången. Reijo Liljendahl tränar.
I V86-6 blev det favoritseger genom Very Kronos och Erik Adielsson. Treåringen avgjorde mycket enkelt in på upploppet trots att han fick gå först i andraspår och göra allt jobb själv. Svante Båth tränar talangen som inlett karriären med tre segrar på fyra starter.
V86-omgången avslutades med ännu en revansch för Kim Eriksson som ledde varje meter med Scorpion Kiss. Det var även revansch för tränaren Lars I Nilsson för den tappade skon som gjorde att Lady Cash även tappade segern i V86-1.
Åtta rätt på V86 gav 18 006 kronor. Sju rätt gav 272 kronor och sex rätt 38 kronor.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


På onsdagen slår Solvalla upp portarna på allvar igen, efter åtta långa veckors uppehåll där bland annat banunderlaget ..


På onsdagen slår Solvalla upp portarna på allvar igen, efter åtta långa veckors uppehåll där bland annat banunderlaget fått sig en rejäl uppfräschning.
På söndagen smygstartade banan med nio breddlopp och det föll ut positivt.
- Responsen var jättebra. Nu har vi visserligen bara en dag som referens, men det var bara lovord, så jag känner mig trygg inför onsdagen, säger Markus Myron.
Veckans V86 består bland annat av ett uttagningslopp till Jubileumspokalen där vinnaren får en startplats i det prestigefyllda femåringsloppet som avgörs 16 augusti.
- Det blev ett litet fält, men av god kvalité, säger Myron och lyfter fram Tobin Kronos och Cruzado de la Noche som de intressantaste i sexhästarsfältet.
Tobin Kronos som senast malde ner formstarka Galactica från dödens och Cruzado de la Noche som i år matchats mot världseliten och deltagit i Elitloppet.
- Visserligen har jag tillgång till wild card, men Jubileumspokalen är inget inbjudningslopp, utan dit anmäler man sig. Chansen man har att kvala dit är just genom loppet på onsdag, berättar Markus Myron.

Diamanten mot segerstaplare
En annan sportslig höjdpunkt är V86-7, ett lopp i Solvallaserien, som lockat till sig ett helt gäng fyraåriga miljonärer.
Starkast lysande stjärna i det fina startfältet är Robert Bergh-tränade Diamanten. Diamanten, som har stått som segrare i både Kungapokalen och Sprintermästaren, drog bricka 3 och bör ha god chans att hålla undan för segerstaplarna Makethemark och Cyber Lane som båda drog nitlotter då spåren fördelades.
- Diamanten kommer förmodligen bli riktigt stor spelfavorit, men det blev ett jättefint lopp, säger en nöjd Markus Myron.

Linda Ryman, Kanal 75


Jan-Olov Persson hade kvalat in hela fem hästar i årets upplaga av Svenskt Kallblodsderby men födelsedagsbarnet fick se loppet från sidan ..


Jan-Olov Persson hade kvalat in hela fem hästar i årets upplaga av Svenskt Kallblodsderby men födelsedagsbarnet fick se loppet från sidan då han var avstängd.
Och det blev en nagelbitare för kallblodsspecialisten.
På första bortre långsidan galopperade favoriten Tand Kraft, sedan galopperade även stallkamraten B.W.Sture när han kom till ledningen 500 meter från mål.
Men då tog nästa stallkamrat över showen och Järvsö Pegasus försvann ifrån sina jämnåriga konkurrenter tillsammans med Örjan Kihlström.
Segertiden 1.24,2 var tangerat svenskt rekord över distansen 2 140 meter autostart.
För Jan-Olov Persson var det alltså fjärde segern Svenskt Kallblodsderby: Hallsta Lotus 2004, Stjerne Faks 2007, Järvsöviking 2008 och Järvsö Pegasus 2017.
- Inte alla födelsedagar man får en derbyseger, skrockade Jan-Olov Persson.
För kusken Örjan Kihlström var det första segern i Svenskt Kallblodsderby.
- Järvsö Pegasus var grymt fin i dag. Hästen är det viktigaste. Jag har aldrig vunnit derbyt tidigare så det är stort.
I TV12 bjöd travexperten Mohammed Malla på återhållsam segerglädje. Han är en av tio delägare i Järvsö Pegasus som fick 700 000 kronor för segern.
- Mamma Mia! Fantastisk kul! Jag har älskat kallblod hur länge som helst och får vara med och uppleva detta… Det gäller att vara bäst när det gäller och Pegasus var bäst i dag. Nu blir det fest. Jag kommer inte hem i natt.

Norsk glädje i Derbystoet
Travkvällen i Östersund bjöd även på Derbystoet där de bästa fyraåriga stona gjorde upp om ära och 450 000 kronor. Det blev norska segertårar där skötaren Andrea Aarekol visade härliga känslor i TV12 sedan hennes ögonsten Brenne Blissi haft uppvisning tillsammans med kusken Åsbjörn Tengsareid.
Åsbjörn Tengsareid svarade för en mycket vaken styrning och bytte ut tredje invändigt till utvändigt ledaren efter 500 meter, körde sedan till ledningen 1400 kvar och fångade samtidigt upp betrodda Uggla I Mossen. I sista svängen stack sedan Brenne Blissi undan på pigga ben och utökade avståndet hela vägen in mot mål.
- Otroligt stort att få uppleva. Hon hade toppform för dagen, sa Åsbjörn Tengsareid.
Brenne Blissi vann kilometertiden 1.26,4 över distansen 2 140 meter autostart och stoet tränas av Jens Kristian Brenne. Norskt även på andra plats genom Viggjerva.
Jan-Olov Persson jagade sin första tränarseger i det klassiska loppet men Uggla I Mossen fick nöja sig med tredjepriset efter en tuff resa i tredjespår och utvändigt ledaren tillsammans med Örjan Kihlström.
Favoriten Granetta hade inte sin bästa dag och slutade fyra.

I övrigt noterade vi…
…att Robert Bergh tog ett tidigt initiativ med Malkin och storfavoriten satt tidigt i spets trots 40 meters tillägg i långloppet som inledde V86-spelet. Den femårige hingsten gjorde inte favoritspelarna besvikna och tog sjätte årssegern på tolv starter.
…att Art Vandelay avgjorde lärlingsloppet (V86-3) busenkelt trots att han fick gå utvändigt ledaren hela vägen tillsammans med Sandra Eriksson. Det var tredje segern på fyra starter i år för femåringen som tränas av sambon Petter Lundberg.
Petter Lundberg fixade sedan en stalldubbel när han ledde varje meter av V86-6 med favoriten Global Science.
...att Järvsörappen bjöd på en uppvisning när han rusade hem Sven O Perssons Minne (V86-4) från ledningen och utklassade kallblodseliten tillsammans med kusken Jomar Blekkan. Frode Hamre tränar vinnaren som vann på utmärkta 1.20,3 över distansen 2 140 meter autostart. Förstapriset var 150 000 kronor.
Svenske storstjärnan Månprinsen A.M. kom aldrig in i matchen och var 50 meter efter vinnaren i mål som femma.
…att kusktalangen Oskar Kylin-Blom bjöd på kvällens coolaste segergest då han körde sista biten av V86-5 med högerbenet i luften. Linda’s Girl tog över 500 kvar och försvann ifrån konkurrenterna på lätta hovar. 100 000 kronor var segern värd för delägaren och amatörtränaren Lena Norin som även hon bjöd på smittande glädjetårar i TV12.
…att Orlando Triss avgjorde V86-8 på upploppet när han slog klorna i ledaren Gianluca Boko. Ulf Ohlsson satt i sulkyn och tränar gör Oscar Berglund.
…att utdelningen på åtta rätt på V86 blev 23 545 kronor, sju rätt 175 kronor och sex rätt 25 kronor.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


På onsdagen bjuder Östersundstravet på sport av högsta klass och det är de charmiga kallbloden som är i fokus med bland annat fi..


På onsdagen bjuder Östersundstravet på sport av högsta klass och det är de charmiga kallbloden som är i fokus med bland annat finalerna av Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet. Jan-Olov Persson är favorit i båda.
I Svenskt Kallblodsderby (V86-7) har Jan-Olov Persson kvalat in fem hästar: B.W.Sture, Hägern T.H., Järvsöodin, Järvsö Pegasus och Tand Kraft.
- Jag körde dem i dag allihopa, sista finslipningen. Kul ha fem i final, säger Jan-Olov Persson.
Tand Kraft är årets derbyfavorit, men Jan-Olov Persson är avstängd och lånar ut tömmarna till kusken Jan Norberg.
Är det rätt att Tand Kraft är favorit?
- Jo, det må han vara. Han känns bra, men de är fina de andra också, säger Jan-Olov Persson som inte vill rangordna sina fem derbyhästar.
Om du skulle beskriva Tand Krafts styrkor?
- Han är stark med bra flyt i travet. Han har utomordentlig fysik och bra inställning till jobbet, han tycker det är kul.
Hur stort skulle det vara med ännu en derbyseger?
- Det skulle vara jätteskoj.

Tre svenska derbyvinnare
Jan-Olov Persson har tränat tre vinnare av derbyt: Hallsta Lotus 2004, Stjerne Faks 2007 0ch Järvsöviking 2008.
- Jag har två derbyvinnare i Norge också, Järvsöfaks vann 1998 och Järvsöviking 2008, inflikar han snabbt.
Samtliga Perssons svenska derbyvinnare har gemensamt att de har Järvsöfaks som pappa. Jan-Olov Perssons fenomen som hunnit bli 23 år.
- Han har det bra tycker jag och lever väl i sin hage. Men hans höft blir aldrig återställd så han körs inte längre.
Årets derbykull är den sista större kullen för Järvsöfaks.
- Han var 19 när han levererade den kullen, sedan finns det 15 treåringar där Delsbofaks verkar riktigt lovande och till sist fem tvååringar, fyra ston och en hingst, säger Jan-Olov Persson.

Persson tror på Uggla I Mossen
Derbyfavoriten Tand Troll är en son till Järvsöfaks och det kan bli en derbydubbel på onsdagen för både Järvsöfaks och tränaren Jan-Olov Persson då Järvsöfaks-dottern Uggla I Mossen är favorit i Derbystoet (V86-2).
- Jag tror hon har en bra chans, för hon kändes väldigt fin i dag. Det är en enastående individ, stark och rejäl, säger Jan-Olov Persson som saknar en seger i Derbystoet.
16 september i fjol vann Uggla i Mossen och Tandkraft kriterieloppen på Bjerke i Norge. På onsdagen kan duon fixa en ny klassisk stalldubbel i derbyloppen på Östersundstravet. Tävlingarna kryddas dessutom av en jackpot på V86 med chans på tolv miljoner kronor till en ensam vinnare med åtta rätt.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se