Svenska Spel Stryktipset Europatipset Topptipset Powerplay Oddset Bomben Måltipset Bingo Poker Lotto Keno Triss Eurojackpot

V75 Romme: Världsrekord av Readly Express i Jubileumspokalen

Readly Express kom till start med nio raka segrar i ryggen, däribland i Svenskt Travderby och i Europaderbyt, och från spår två bakom startbilen spelades han till klar favorit. Förhandspekulationerna att Twister Bi skulle sticka till ledningen kom på skam när Readly Express enkelt svarade ut honom och gled till ledningen. Men det betydde inte att det skulle bli någon promenadseger. Med Twister Bi utvändigt om sig travade Readly Express i ett ursinnigt tempo. Första 500 meterna nåddes på 1.09,9, varvet på 1.11,0 och 1 500 meter på 1.10,3. Det mördande tempot till trots hakade Twister Bi på och han pressade Readly Express ända till mållinjen.
- Jag var ganska lugn sista biten för han har aldrig gett upp, men Twister Bi var också otroligt bra, sa Timo Nurmos.
Segern i Jubileumspokalen, Sveriges största lopp för femåringar med en miljon kronor till vinnaren, var karriärens första för Solvallatränaren, som dessutom kunde glädjas åt segertiden 1.09,9 – nytt världsrekord för äldre hästar över 2 140 meter med autostart.
- Jag var bekymrad innan loppet för jag var inte riktigt nöjd med hästen i dag. Han var inte riktigt på topp och svettades efter värmningen vilket han normalt inte gör. Men han är en helt otrolig häst som vinner på världsrekord utan att vara på topp, och nu visade han att han kan öppna också om man vill ladda från start.
Som vanlig var det Jorma Kontio som skötta tömmarna bakom Readly Express.
- Han är alltid bra och kämpar varje gång. Twister Bi var också jättebra men Readly Express klarar att öka farten när de andra kommer bakifrån.

”Han är som Varenne”
Twister Bi landade på 1.10,0 och då fick han alltså ett blytungt lopp som första häst i andraspår loppet igenom.
- Jag vet att de säger att vara tvåa är som att kyssa sin syster, men hur kan man vara besviken efter det här? Han gjorde en overkligt bra prestation och jag vet inte hur många hästar som kan göra om det han gjorde i dag? Han är som Varenne, eller som Nuncio när han hängde i tredjespår hela elitloppsfinalen och ändå blev trea, sa Twister Bis tränare Jerry Riordan.

EM-bucklan till Norge
V75-spelarna åkte på en riktig stjärnsmäll i Sto-EM. Favoriten Shadow Gar fick sina möjligheter spolierade när framförvarande Your Highness klappade igenom fullständigt i ledningen och fjolårsvinnaren Anna Mix föll med flaggan i topp som tvåa. Starkast över upploppet var 47-oddsaren I Love Paris som avslutade som en furie från tredjepar par utvändigt och vann lätt med Johnny Takter i vagnen.
- Det här är det häftigaste jag någonsin har varit med om…med byxor på, sa norske ägaren Morten Gunnar Sem.
Björn Goop tränar I Love Paris men eftersom han tävlar i kusk-VM på andra sidan Atlanten var det pappa Olle som höll i trådarna på Solvalla.
- Hon har gjort det så otroligt bra i Frankrike så styrkan har hon, men att hon skulle vinna det här loppet från spår åtta hade vi naturligtvis inte räknat med. Men det var tuff körning och hon var gynnad av det. Fantastisk skoj! sa Goop den äldre.

Big Noon-Pokalen till Finland
I anrika Big Noon-Pokalen, där treåringarna startar 20 meter framför fyraåringarna, hade Ari-Pekka Pakkanen-tränade Hotshot Luca uppvisning. Erik Adielsson placerade treåringen i ledningen per omgående och därifrån vann den finske talangen utan att behöva förta sig.
- Men efter 500 meter sa hjärnan släpp, släpp, släpp. Det kan låta konstigt men när Örjan (Kihlström) hade kommit fram utvändigt så billigt med en bra fyraåring (Paul The Apostle) sa hjärnan att jag borde släppa, men kroppen sa kör för hästen kändes så fin och jag hade en bra känsla, så jag tänkte att vi får prova i alla fall, sa Adielsson.

Dubbel till Hamre
Efter seger tre år i rad fick Stig H Johansson sviten bruten i Ahlsell Legends – ett lopp för särskilt inbjudna kuskar som helt eller delvis har lagt körhandskarna på hyllan. Istället tog norrmannen Jomar Blekkan hem prestigematchen och det i överlägsen stil från ledningen med Ultimate Photo.
- När man kör upp bakom startbilen är det som ett vanlig lopp men det är roligt att slå det här gänget när man vet vad de har gjort på banan, sa Blekkan.
Frode Hamre tränar Ultimate Photo och han fick även se sitt treåriga toppämne Waffle Cone stå pall för ett tungt favorittryck i Wallenius Cup. Från ledningen vann hon i utklassningsstil på 1.11,1 över 1 640 meter med autostart.
- Hon är otroligt behaglig. I dag var kanske enda problemet att när jag försökta ta i henne blev hon lite rullig och tenderade att gå över i passgång, så hon fick springa på lite fortare än normalt, sa segerkusken Erik Adielsson.
Stig H Johansson fick nöja sig med fjärdeplatsen med egentränade Antonio Tabac i legendarloppet men fick plåster på såren när Torbjörn Janssons styrde hans Brokad Brodda först över mållinjen i diamantstoets final.
Generaal Bianco och Peter Untersteiner rundade av omgången och därmed landade sjurättsutdelningen på 7 730 kronor. Sex rätt gav 48 kronor och femrättspotten går vidare till jättejackpoten som ska delas ut i samband med Sundsvall Open Trot 26 augusti

Ola Johansson, Kanal 75

Publicerat 2017-08-16 22:42:00

Andra aktuella V75-klipp och V75-nyheter


Berne Gustafsson från Karlstad är en av landets proffsigaste amatörer som de senaste säsongerna legat över miljonen inkört till s..


Berne Gustafsson från Karlstad är en av landets proffsigaste amatörer som de senaste säsongerna legat över miljonen inkört till stallet.
On Hold är stallets stora stjärna på senare år med flera V75-segrar på sitt samvete.
Med den pålitlige tioåringen On Hold  på skadebänken tycker stallet i värmländska Vålberg att det är dags igen. 27-årige lärlingen Per Nilsson och chefen själv ställer upp med hästarna som ska gör’at på lördag.
Wellino Avenue är en veritabel kanon som har svårt att få kontinuitet på tävlandet på grund av skador. Fyraåringen Global Trackmaster hoppas man ska vara på väg mot höjderna.
- De går på utedriften tillsammans de här två kamraterna, de går och tjusar med varandra och ser ut att ha det jättebra. Jag tror att främst Wellino med sina problem mår bra av att gå ute dygnet runt och röra sig, säger Berne Gustafsson, som i anslutning till den stora hagen inrett ett utrymme med halm dit hästarna kan dra sig undan nattetid.

"Spelarna får avgöra"
Berne Gustafsson med 18 hästar på träningslistan hoppas mycket på hagkompisarna på lördag då hemmabanan Färjestad kör sin årliga landskamp mot Norge, Unionstravet.
Global Trackmaster (V75-2) blir mycket betrodd i klass II och Wellino Avenue (V75-5) än mer betrodd av spelarna i sitt lopp, klass I-loppet.
- Jag tror att det är en bra chans på båda, men Wellino har nog den bättre chansen. Sedan om spelarna ska spika får de avgöra själva - jag gjorde det i alla fall när jag blev tillfrågad i det här tipset (Fem tippar V75). Det kan gå hur som helst och alla får ta det som de vill, men det är två jättebra hästar vi har, säger Berne Gustafsson.

Skadedrabbad stjärna
I maj i fjol anställdes Per Nilsson som lärling i verksamheten och Berne pratar om ett uppsving.
Men det ständiga hotet med skador är svårt att råda över i ett tävlingsstall. 
Sexårige valacken Wellino Avenue ser ut som en stjärna och uppträder ofta som en sådan. Ett gaffelband i höger framben gäckar dock hästen som varit borta i flera omgångar i karriären.
Nio segrar på 16 starter har det blivit hittills.
- Det är höger framben han haft problem med och det är det som stoppat karriären för ´n. Han har ju kapacitet för högre klasser än den han är i just nu och så fin som han varit på slutet….vi håller tummarna.
Per Nilsson körde till segern senast i ett lopp på Solvalla. Magnus Jakobsson satt bakom Wellino Avenue i comebacken hemma på Färjestad i augusti.
- Vad startsnabb hästen blivit bara på de två senaste starterna. Han har varit helt okörd från start och bara stegat iväg. Från innerspåret på lördag hoppas jag att han tar spets och stannar där. Jag kan säga att... jag tror att han gör det också.
Vilken tid tror ni att Wellino är mogen så här i tredje starten efter uppehåll?
- Det är svårt att säga det där med tider. Jag och Magnus tror han går en låg elvatid i alla fall om det skulle behövas. Utrustningsmässigt blir det samma. Han går med järnskor fram, jag vill inte ändra något när det har krånglat med benet utan han får gå så här ett tag nu. Öppet huvudlag, bomull i öronen. Vi har inte lagt in några växlar än med utrustningen. Vi har honom under uppsikt och går det som vi tror och hoppas kommer han att starta på här i höst och vinter.
Du sticker även ut hakan med Global Trackmaster och spikar honom!
- Jag tror på mina hästar, lite extra mycket den här gången faktiskt. Trackmaster är en häst jag håller högt. Han är snabb men har inte varit riktigt fläckfri i travet och har lite småproblem med det fortfarande. Men det blir bättre och bättre.
Det blev ett bakspår bakom bilen för Global Trackmaster och Magnus Jakobsson på lördag. Ett minus?
- Jag tror att det är bra för hästen. Han kan stressa upp sig lite grand då han är för ivrig och då kan det bli fel gångart. Jag tror att det är bra med nionde, han får följa med där och attackera. Han har skött sig i år nu och den här har också hög kapacitet. Han gick 1.13,7 på Färjestad senast och det var en tiondel ifrån banrekordet för fyraåringar. Det fanns sparat och Magnus menade efteråt att hade vi bara vetat så hade vi kunnat ta det där rekordet.

Mikael Wikner, Kanal 75


Lannem Silje och Tekno Odin är stjärnor som båda har åkt dit mot Lome Brage som tillhört kallblodseliten i många år. Oslo..


Lannem Silje och Tekno Odin är stjärnor som båda har åkt dit mot Lome Brage som tillhört kallblodseliten i många år.
Oslo-amatören Bengt-Erik Persson med rötterna i Värmland äger och tränade även hästen till för bara några månader sedan då det bestämdes att hästen skulle byta land.
Sedan augusti står Lome Brage på Öystein Tjomslands filial i Sundsvall. Ett miljöombyte ägaren hoppas gör gott. I planen ingår också att hingsten ska verka i aveln i Sverige nästa år.
Kallblodsloppet – Unionskampen – går som V75-4 på lördag. Färjestads sportchef Johan Amsköld får det till att fem norska och fyra svenska hästar ställs mot varandra.
Om Lome Brage vinner, vilket land har då vunnit 2017 års upplaga av Unionskampen kan man undra.
- Lome Brage är norsk. Vi kör på att han tränats i Norge hela karriären fram till nu. Att han står i Sverige nu som tioåring förändrar inget, säger sportchefen.

Ruggig vid senaste besöket
32 segrar på 75 starter och 2,7 miljoner intjänat är facit för Lome Brage som vann det aktuella loppet i Karlstad för två år sedan under norsk flagg. Per Oleg Midtfjeld körde då och hästen var heroisk som höll undan trots tryck nästan hela vägen och ett förstavarv i trakterna av 1.21,0.
Erkänt startsnabbe Lome Brage fick ett spår fem bakom bilen på lördag. Jimmy Jonsson är försteman på Öystein Tjomslands Sverige-filial i Njurunda i Sundsvall.
- Öystein väljer att köra själv den här gången. Han är ganska nyfiken så här i första starten och vill prova hästen lite. Ägaren har bara haft hästen hemma och tyckte att det var dags att prova någonting annat.
Lome Brage har bara startat fyra gånger i år, senast i Drammen i mitten av augusti. Jimmy Jonsson satt bakom tioåringen i ett första snabbare jobb efter flytten till Sundsvall.
- Jag var inne på Bergsåker i förra veckan och testade honom lite snabbare och var väldigt nöjd med hur han kändes. Det var då vi bestämde oss för att tacka ja till Karlstad, säger han.

Månprinsen inte med
Unionskampen är ett inbjudningslopp och Johan Amsköld berättar om arbetet med att samla de bästa. Han tippar för egen del norskt i loppet på lördag och spikar Järvsörappen, en nykomling i eliten. Lome Brage är tipstvåa, Odd Herakles trea, Ingbest fyra och svenskt först som femterank i form av Jörgen Westholms Odin Tabac.
- Det är mycket för att Odin Tabac fick ett åttondespår. Det blev ett jämnt och bra lopp men visst är det fördel Norge. Toppar som inte är med är Tjomslands Tekno Odin som är skadad. Inte heller Månprinsen A.M. är med. Tyvärr tackade Gunnar Melander nej till loppet för tredje året i rad, säger Johan Amsköld.

”Han är en av dem”
Kallblodsloppet är huvudnumret på lördag med 300 000 kronor till vinnaren. Jimmy Jonsson är som vanligt försiktig i förhandssnacket men tror en del på nyförvärvet.
- Det är ett ganska jämnt och öppet lopp men ingen som direkt sticker ut. Lome Brage är en av dem som kan vinna. Han har fått ett ganska bra läge bakom bilen och kanske är det läge att utnyttja hans startsnabbhet.
Varför har Lome Brage bara gjort fyra starter i år?
- Det har mest med aveln att göra tror jag.
Hur har hästen acklimatiserat sig på gården i Njurunda?
-  Inga problem. Han tränar som de andra, snabba och långsamma intervaller. Det är en trevlig häst. Utrustningsmässigt kör vi med jänkarvagn. Skoningen väntar vi med att bestämma. Om vi ska köra barfota eller med skor beror helt och hållet på väder och vind och vad det blir för bana på lördag, slutar Jimmy Jonsson i stall Öystein Tjomsland.
20-talet hästar står på  Öystein Tjomslands filial i Sundsvall och någonstans 45-50 i Norge. Tjomsland står som Bergsåkerstränare i programmet på lördag.

Mikael Wikner, Kanal 75


2 000 segrar som kusk är en gräns svår att nå för de allra flesta.Om man som Jan-Olov Persson inte kör så mycket och l&aum..


2 000 segrar som kusk är en gräns svår att nå för de allra flesta.
Om man som Jan-Olov Persson inte kör så mycket och länge drivit ett stort travstall är det en ännu större bedrift..
När Tand Kraft förra helgen åkte dit i de sista stegen i det norska derbyt laddade Hagmyrentränaren om och kom igen i ett mindre lopp.
I Dubbelcupens final var planen att snabbt ta sig till ledningen och sedan stanna där med starke fyraårigen B.W.Sture. En plan som höll på att grusas direkt.
B.W.Sture – en tung favorit spelad på 49 procent – tog ett snedsteg i starten.
- Han höll på att hoppa' direkt när jag vände upp från start. Men sedan tog han i bra och det kändes som att det skulle bära hela vägen när vi kom till ledningen, sa jubilaren Jan-Olov Persson.
Kallblodssportens store PR-man i Sverige har tränat fram många miljonärer och mångmiljonärer som gått vidare i aveln.
Mest känd är förstås Persson för den egna uppfödningen Järvsöfaks, tiders främste kallblodstravare med världsrekordet 1.17,9, 201 segrar och dryga 22 miljoner insprunget.
Jubileumshästen B.W.Sture är passande nog en häst efter den stora avelsmatadoren.

”Bonnpojk från Järvsö”
Jan-Olov Persson har jobbat hos Stig H Johansson, Gunnar Nordin, Gunnar Melander, Sten Gradling och Berth Johansson. 1985 blev han proffs på Hagmyren och i fjol kom tränarseger 2 000. Nu uppnåddes 2 000 som kusk.
- Jag trodde aldrig att man skulle komma upp i tvåtusen segrar. Redan när jag passerade tusen tyckte jag att det var fantastiskt bra gjort för en bonnpojk från Järvsö.

”Bra men inte som bäst”
De 3 369 i publiken i Bollnäs fick vara med om en solig dag på travet.
I Bollnäsloppet (gulddivisionen) slutade hemmahoppet Spitcam Jubb fyra efter att ha testats i ledningen av Kaj Widell.
Nadal Broline - dagens största favorit spelad på 69 procent på V75 - fick en resa i andra utvändigt och genom den sista kurvan gjorde sig Ulf Ohlsson ingen brådska i tredjespår.
- Vi satt bra där vi satt och visst vann vi ganska enkelt. Men man har ju så stora krav på den här hästen och jag tyckte ändå inte att han hade sin absolut bästa dag, sa Ulf Ohlsson.
Starkt tvåa överraskningen Francais du Gull.

Överraskande ledare
Peter Untersteiner hade med sig fem hästar från Halmstad och tog en tränar- och kuskdubbel på V75.
Hollandsfödde Generaal Bianco har visat oerhörda speedresurser sedan han kom till Halmstad i slutet av maj. I brons kom femte seger i sjätte starten sedan fyraårigen överraskat med att ta ledningen från innerspåret. Generaal Bianco vann på ett mycket mersmakande sätt.
- Innerspår ville jag ju inte ha med honom eftersom han blev het den enda gången jag laddat från start. Men han var så lugn och trygg hela dagen att jag gav honom signal direkt. Sedan sprang han bara och klippte med öronen, sa Peter Untersteiner, som även vann silverdivisionen från ledningen i egenskap av storfavorit med nyförvärvet Springover.

Sidbäck tog chansen
V75-2 var ett försök till Diamantstoet med hästar i tre led bakom bilen (spårtrappa). Amatörkusken Jessika Sidbäck från Sundsvall inledde längst bak med Carja och var bara spelad på fyra procent.
I det stora amatörloppet K.G. Bertmarks Minne blev Sidbäck knappt slagen med Carja som tränas av Thomas Lönn. Nu kom revanschen och karriärens största seger.
- Nästan alla väljer ju de etablerade och riktigt duktiga kuskarna på V75 och jag är oerhört tacksam över att jag fick den här chansen av tränaren och ägarna Stall Nötskrika, sa en överlycklig Jessika Sidbäck.
En större skräll ändå på V75 var fyraåriga stoet They don't Know. Göran Lång, numera tränare på Romme, mangerar hästen och var med och försökte kvala in till Stochampionatet i somras där stoet gjorde bra ifrån sig som trea. Torbjörn Jansson hamnade nu i tredjeparet invändigt och över upploppet kom luckan.
I avslutningen (klass I) ledde tappre sjuprocentaren Titan Arrow runt om för Ulf Eriksson. Martin P Djuse från Bergsåker tränar.
Därmed fastställdes utdelningen till 49 354 kronor för sju rätt. Sex rätt på V75 delade ut 245 kronor och fem rätt 16 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75


Halmstadtränaren ser på förhand ut att kunna dominera lördagens V75-tävlingar i Bollnäs. Peter Untersteiner reser upp med fem h&a..


Halmstadtränaren ser på förhand ut att kunna dominera lördagens V75-tävlingar i Bollnäs. Peter Untersteiner reser upp med fem hästar varav två av dem är storfavoriter. I fredagens lunchsändning av Vinnare V65 gav han senaste nytt om sina V75-hästar. Untersteiner inleder med Springover som vann i debuten för Peter på ett mycket imponerande sätt efter en rykande avslutning.
- Springover (V75-1) var riktigt fin och det är sällan man kör så fort sista trehundra. Det var överraskande för jag visste inte var jag hade hästen innan. Så det var plus i kanten. Han har bara gått lugna jobb efteråt och är harmonisk och fin. Allt är bra och allt tyder på att han håller sin form. Jag känner hästen väldigt lite ännu men vad jag har hört så har han öppnat bra tidigare. Han hade femtespår senast och då tog jag det lugnt från start men nu ska jag prova och köra för ledningen, säger Peter Untersteiner.

”Risk att han blir instängd”
När det gäller den andra storfavoriten Generaal Bianco, som har imponerat stort vid segrarna, är tränare Untersteiner dock inte nöjd med innerspåret.
- Generaal Bianco (V75-6) önskade jag verkligen inte det här läget med för det är risk att han blir instängd. De andra elva kommer ju att försöka se till att det sker. Hästen känns fin men men läget är vanskligt och det är inte sannolikt att han kan hålla ledningen. Helst vill jag köra honom på rulle då han har visat sig så vass då. Allt verkar bra i lugna jobb och hästen mår bra, säger Peter.

”Har inte levererat i loppen”
Om de övriga tre V75-hästarna kommenterade Untersteiner dem så här.
- Stay Alert (V75-1) har fin form och gör bra dagsverken men vinner sällan. Det är en god placering som gäller.
- Sangria Knight (V75-2) ser fin ut i träningen och jag tror att hon har god form men läget är väldigt svårt. Det måste mycket tur till men om det klaffar på vägen kan hon vara långt framme.
- Habitat (V75-5) har vi haft problem med hela tiden. Han har tränat bra men har inte levererat i loppen. Han får visa bättring först innan jag vågar tro på honom. Hästen har inte levt upp till förväntningarna men han tränar bra även inför den här starten, säger Peter Untersteiner.
Vem är din bästa chans på V75?
- Vi har fina hästar med upp. Springover och Generaal Bianco är favoriter med all rätt, sedan är det lite om och men som avgör runtomkring.

Michael Carlsson, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Bollnäs lördag 16 september 2017
Björnkollen V75-tips till Bollnäs lördag 16 september 2017

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Bollnäs lördag 16 september 2017.
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se