V75®: Phoenix Photo avslutade travåret i Sylvesterloppet


Sylvesterloppet var årets sista travlopp och krönte V75-omgången på Axevalla under Nyårsafton. Det var även finalen av Winter Burst där omsättningen blev drygt 159 miljoner kronor på V75. Det blev också miljonregn för de som prickade in sju rätt på en rad som var svårfunnen efter flera skrällar. Men om vi börjar baklänges så var det Phoenix Photo som tog hem det nyinstiftade Sylvesterloppet och som blev årets sista vinnare. Den Svante Ericsson-tränade hästen hade inte startat på ett halvår men var sannerligen iordningställd. Han öppnade snabbt från springspåret och Jorma Kontio körde direkt till ledningen. Kontio svarade resolut upp täten när Robert Bergh provade efter ett halvvarv med Timo Lane som sedermera kröp ner i rygg på ledaren. Phoenix Photo fick sedan bestämma tempot fram till slutsvängen när han blev tvungen att öka när Grainfield Tiden kom upp utvändigt. Grainfield Aiden såg ut att koppla greppet för ett ögonblick när hästarna svängde in på upploppet. Men Phoenix Photo vägrade att ge sig och kontrade snyggt. Hästen visade prov på en förstklassig inställning och väl understödd av Jorma Kontio skar han mållinjen som en vinnare. En mycket populär sådan för de 18,98 system som prickade in sju rätt.
– Han var inte som bäst i värmningen när han fick springa själv. Svante sa att han skulle kännas bättre när han fick hästar runt sig och i loppet fungerade han bra. Hästen visade bra form direkt. Jag har sett hästen många gånger och han har bra löphuvud och kämpar alltid bra. Det är kul att få vinna sista loppet för året, sa Jorma Kontio.

”Har varit det bästa året i mitt liv”
Segern var värd 337 080 kronor och vid sidan av banan stod en stolt och lycklig tränare Svante Ericsson och njöt.
– Det är helt otroligt. Helt sagolikt. Vi har trimmat och trimmat och måste ställa i ordning för han hade ju inte startat på fem månader. I sista sväng ser min häst lite sliten ut när de kom på utsidan men sedan ser man att det kolsvarta kommer i ögonen på honom och då vet man att nu kör vi. Jag älskar verkligen den här hästen. Det är något annorlunda med honom och han är en sån kung, sa Svante Ericsson.
Och fortsatte:
– Vi var långt nere på botten för ett år sedan och det kändes som att vi behövde det för att vända. För dom flesta har det här varit ett skitår men för mig har det varit det bästa i mitt liv. Jag är otroligt glad och stolt över alla hästarna och alla i teamet som jobbar hos mig. Nu ska jag köpa champagne för 337 lax, fortsatte Svante och skrattade.

Smällkaramell inledde V75
V75 inleddes med riktig skräll då tre-procentaren Valkyria K. vann för Magnus Jakobsson till 22 gånger pengarna. Hästen tränas av Håkan Andersson och övertog ledningen varvet kvar när ledande Up New Moon galopperade. Valkyria K. fick i samma skede Lovely O.O. på sin utsida och det var dessa två som duellerade under slutvarvet. Robert Berghs Lovely O.O. försökte hela vägen men Valkyria K. vägrade att ge sig och höll undan till en övertygande och säker seger.
Överraskning även i V75-2 där storfavoriten Awesome Kronos åkte dit, trots att han fick bestämma som han ville i täten. Men han hade inget svar när Leon Zon kom farande och det bet bra när Ulf Ohlsson kastade loss in i sista sväng. Leon Zon gick i närkamp med Awesome Kronos in på upploppet och brottade ner denne kort före mål. Tränar gör Stefan P Pettersson i Mantorp.

Revansch för Johan Untersteiner
Johan Untersteiner tog revansch i loppet direkt efter, V75-3, när han styrde in sin egentränade Ture L.A. Det var pappa Peter som körde favoriten Global Beware som fick bestämma tempot i ledningen över den långa distansen. Men innerspåret sög musten ur många hästar och han kunde inte svara den sista biten som trea i mål. Johan lämnade först tredje par utvändigt med Ture L.A. och körde fram utvändigt om ledaren för att kort senare bli avlöst och få andra par utvändigt. Där satt han och gottade sig tills luckan kom vid upploppets början. I en tät slutstrid med tre hästar kopplade han greppet precis före mål. Tvåa blev en tapper Pacific Kingdom som höll starkt från utvändigt om ledaren.
Jorma Kontio styrde in andrahandsfavoriten Ready Trophy i V75-4 efter attack från kön åttahundra meter kvar. Den Mikko Aho-tränade hästen kopplade ett säkert grepp 50 meter kvar och vann före en bra spurtande Woudstra.

Makalöst år och ny V75-vinnare för Emma-Sara
Amatörtränaren Emma-Sara Sjöberg har haft ett fantastiskt år med sina hästar. Totalt har de sprungit in drygt 800 000 kronor och har en segerprocent på 33 procent. Så sent som i måndags hade hon en V75-vinnare i Red Hot Roadster som vann på Romme. På Nyårsafton krönte hon året med ännu en stor triumf. Dark Roadster var totalt överlägsen i V75-5 när han spårade runt om för Oskar J Andersson. Hästen såg närmast okörd ut genom mål och intrycket grymt när Oskar J Andersson gjorde segergest i god tid före mål. Tvåa blev en sylvasst spurtande Four Guys Dream som flög fram över upploppet.
– Det är helt fantastiskt. Vilket otroligt år vi har haft, sa en överlycklig Emma-Sara Sjöberg som till vardags arbetar som lärare vid sidan av hästarna.
Det var ytterst nära att det blev en rejäl nyårsbomb när nollprocentaren Fantasia Sisu sånär höll på att storskrälla för Stefan Persson i V75-6. Men precis på mållinjen blev han snuvad av en annan skräll, Velegance, som spurtade vasst för sin tränare Peter Untersteiner. Det femåriga stoet var spelad till blott två procent av insatsfördelningen och städade bort merparten av kupongerna som var kvar.
– I dag fick vi ett fint lopp och det var härligt att hon hann fram, sa skrällkusken Peter Untersteiner.
Han var en starkt bidragande orsak till att sju rätt på V75 gav 4 401 386 kronor.

Michael Carlsson, Kanal 75

Publicerat 2020-12-31 18:33:00

Andra aktuella V75-klipp och V75-nyheter

Björnkollen V75-tips till Björnkollen Bergsåker lördag 13 april 2024
Björnkollen V75-tips till Björnkollen   Bergsåker lördag 13 april 2024

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Björnkollen Bergsåker lördag 13 april 2024.

V75-system och V75-tips till Bergsåker lördag 13 april 2024

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Bergsåker lördag 13 april 2024.

Björnkollen V75-tips till Björnkollen Åby lördag 6 april 2024
Björnkollen V75-tips till Björnkollen   Åby lördag 6 april 2024

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Björnkollen Åby lördag 6 april 2024.

V75-system och V75-tips till Åby lördag 6 april 2024

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Åby lördag 6 april 2024.

Björnkollen V75-tips till Björnkollen Romme lördag 30 mars 2024
Björnkollen V75-tips till Björnkollen   Romme lördag 30 mars 2024

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Björnkollen Romme lördag 30 mars 2024.

V75-system och V75-tips till Färjestad fredag 29 mars 2024

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Färjestad fredag 29 mars 2024.




ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se