V75: Goop hemförde den fula gröna pokalen


8.136 personer hade sökt sig till lördagens V75-tävlingar i Rättvik där finalen av Sommartravet rundade av dagen som begåvades med härligt sommarväder.
Olle Goop kvitterade ut sin proffslicens i Rättvik på 1960-talet och även om sonen har världen som arbetsfält och vunnit betydligt större lopp var det trots allt en happening för Björn i V75-7.
- Jag har aldrig vunnit Sommartravet förut men alltid velat göra det, sade Björn efter loppet med 300 000 kronor i förstapris.
Royal Navy Neo sattes i Goops träning i höstas och hade gjort fem starter i den nya regin inför lördagen. Nu kom tredje segern på lika många starter i år.
Sommartravets final blev den femårige valackens största seger i karriären.
- Han hade gått bra när han kom till oss men vi hoppades ju hitta nya växlar. Han kom till final i Breeder’ Crown i fjol och efter det fick vi en vinter på oss att träna honom. Vi har väntat länge på att debutera honom i år och han har känts fin i alla sina tre starter. Han har bra styrka i sig och han har bra fart, det är en fin häst, sa Björn Goop som ledde varje meter av loppet med hästen som ägs av Stall Löf.

Piraten hann inte fram
Hästarna som dansat med störst framgång på V75 i sommar gjorde upp. Och som vanligt var
frågan om hästarna på tilläggsvolterna skulle hinna fram.
Svaret blev nej. Björn Goop fick styra och ställa framme i ledningen med klassige Royal Navy Neo och kunde enkelt glida undan före blanda annat starkt spurtande hemmafavoriten On Track Piraten.
I den sista kurvan kunde det dock ha gått helt käpprätt för Goop.
- Han snubblade till och galopperade. Hästen ”kotade över” som vi kallar det- Men han kan göra så där ibland han är stor och slapp och ibland sätter han fötterna fel men han reder ut det ändå, sa segerkusken om hästen som ägs av Stall Löf.

”En riktig superstjärna”
Efter femteplatsen i Elitloppets final i maj och en sommar i eliten på V75 fick Solvallhästen Milliondollarrhyme möta ett betydligt beskedligare gäng i silverdivisionen på lördagen.
Men med knappe favoriten Bucks To Burn i ledningen i lågt tempo såg det länge mörkt ut för Fredrik B Larssons stjärna. Från tredjeparet utvändigt blev det dessutom svårigheter genom den sista kurvan då hästen framför inte riktigt kunde hålla farten.
Men  Milliondollarrhyme flög verkligen den sista biten och Bucks To Burn fick ge sig kort före mål. Segertiden skrevs till 1.13,0 över 2140 meter, auto.
- Jag vet att han är hemskt snabb en bit. Men nej, med Bucks To Burn i ledningen som får bestämma första varvet ska det normalt vara omöjligt att hinna fram. Han gick som en raket! Det är en stor häst som har behövt tid på sig men nu har han utvecklats till en riktig superstjärna – tycker jag, sade Fredrik B Larsson.
Onsdagen 14 augusti körs miljonloppet Jubileumspokalen på hemmabanan Solvalla.
- Det loppet har vi siktat på länge så det här var en bra genomkörare. Han var inte i full form i dag men med det här loppet tror jag han blir det, sade Larsson.

Linders klättrar vidare
Falcon Am svarade för en ruggig insats i bronsloppet där fyraåringen fick tåga som första häst i tredjespår under slutrundan. Claes Sjöström kunde knipa segern på målfoto med den fyraårige klassklättraren som tränas av Fredrik Linder. Målfotoslagne tvåan Lexington Hall reparerade en startgalopp och var om möjligt ännu bättre än vinnaren…
Gulddivisionen var Ego Boys Minne. Daniel Redéns elitloppsdeltagare Sorbet spelades till dagens största V75-favorit (71 procent) men hade inte startat sedan försöket i Elitloppet i maj och formen var såldes inte på topp.
Carl Johan Jepson lyckades dock med lätthet hålla ut tuffaste konkurrenten Dante Boko i starten och resten blev en transportsträcka mot mål.
Sorbet vann med alla extraväxlar sparade. Tiden i mål skrevs till 1.11,3 över 1640 meter, auto.
- Han vann lätt. Det här är klart topp fem av alla hästar jag kört, summerade Jepson.

Zitor på svenskt rekord
Kallblodsloppet vanns på ett nytt svenskt rekord – en notering för voltstart för femåriga hingstar och valacker.
Gunnar Gabrielsson, amatör från Östersund, tränar Zitor som kördes till seger av Torbjörn Jansson. När Troll Ronja galopperade i ledningen passade Jansson på att köra till och spårade sedan varje meter av Siljansloppet. Segertiden skrevs till 1.22,5 över 1640 meter. Ett krävande rörelseschema har han, Zitor. Skicklige Jansson fick ”bära” lite.
- Det är en gedigen häst under utveckling som kommer att gå upp bland de allra bästa, berömde segerkusken.
Övriga vinnare på V75 blev Andre Ward (Flemming Jensen) och Deede Star (körd av Jorma Kontio och tränad av Timo Nurmos)
Sju rätt på V75 belönades med 5.938 kronor, sex rätt delade ut 55 kronor medan det blev jackpot på fem rätt.

Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerat 2019-08-03 20:02:00

Andra aktuella V75-klipp och V75-nyheter

V75-system och V75-tips till Färjestad fredag 29 mars 2024

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Färjestad fredag 29 mars 2024.

Björnkollen V75-tips till Björnkollen Färjestad fredag 29 mars 2024
Björnkollen V75-tips till Björnkollen   Färjestad fredag 29 mars 2024

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Björnkollen Färjestad fredag 29 mars 2024.

Björnkollen V75-tips till Björnkollen Gävle torsdag 28 mars 2024
Björnkollen V75-tips till Björnkollen   Gävle torsdag 28 mars 2024

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Björnkollen Gävle torsdag 28 mars 2024.

Björnkollen V75-tips till Björnkollen Solvalla lördag 23 mars 2024
Björnkollen V75-tips till Björnkollen   Solvalla lördag 23 mars 2024

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Björnkollen Solvalla lördag 23 mars 2024.

V75-system och V75-tips till Solvalla lördag 23 mars 2024

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Solvalla lördag 23 mars 2024.

Björnkollen V75-tips till Björnkollen Bjerke lördag 16 mars 2024
Björnkollen V75-tips till Björnkollen   Bjerke lördag 16 mars 2024

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Björnkollen Bjerke lördag 16 mars 2024.




ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se