V75: En kung en drottning och massor av V75-miljoner

På förhand var det ett av de häftigaste fyraåringslopp som körts i Sverige.
Trots att favoriten Green Manalishi galopperade direkt så blev Konung Gustaf V:s Pokal en härligt fartfylld tillställning med en rafflande upplösning.
Detta sedan Örjan Kihlström – precis som han gjort ett par timmar tidigare – utnyttjat galoppen till att oväntat riva åt sig ledningen, här bakom Don Fanucci Zet.
Fältets minst rutinerade häst avslutade snabbast av alla i uttagningsloppet och visade nu att han kommit till kulltoppen för att stanna.
Trots att utvändige Upstate Face uppvaktade våldsamt på sista bort långsidan verkade Kihlström mest koncentrerad på någon annan häst då han gång på gång vände huvudet bakåt för att titta ner i kön.
Och det var kanske inte så konstigt.
Det var ju Kihlström som kvalade in Aetos Kronos till finalen och tvingades göra valet vilken häst han skulle köra i finalen.
Den dubble världsrekordhållaren hade istället Johan Untersteiner i vagnen och det var mellan dessa två det skulle stå upploppet ner.
Allra sista biten före mål kämpade sig Aetos Kronos förbi och visade att han är tillbaka på kulltronen som han hade i bergsäker besittning under förra sommaren – innan han snöpligt galopperade som storfavorit i Svenskt Travkriterium.

”Vet var mållinjen ligger”
Tränaren Jerry Riordan uttryckte på förvåning både över Kihlströms kuskval och att hans häst inte var favoritspelad i loppet och visade sig nu få rätt.
- Hästen vann tre Grupp 1-lopp i och gick världsrekord i fjol. Han hade lite otur efter det, men hästen har alltid varit densamma. Han är en sann champion. Idag var han lite mer avslappnad än vi ville, på gränsen till lat, men Johan gav honom en perfekt resa och han vet precis var mållinjen ligger, förklarade Riordan om hästen som är uppfödd av Antonio Carraretto, en av Italiens främsta uppfödare i modern tid som numera riktar sin verksamhet nästan helt mot Sverige.
- Jag har känt Antonio sedan länge och när ägarna, Jeff Snyder och hans son som ägt väldigt många framgångsrika passgångare i USA, ville satsa på Europa så sökte de hästar där. Det började med Treasure Kronos, sedan Vanquish Kronos och nu den här. Jag kände tidigt att Aetos var en ”hell of a horse”, förklarar Jerry Riordan.

Stolt pappa när dubbel
En annan uppfödare av rang är Stall Zet där Daniel Redén förädlat många USA-importer till superstjärnor.
Hard Livin nådde aldrig de högsta höjderna på tävlingsbanan i Sverige, men har revanscherat sig i avelsboxen.
Efter att ha fått se sin dotter Diana Zet ta hem Drottning Silvias Pokal så var en dubbeln på vippen.
Sällan har en förlorare varit så nöjd som Redén kort efter målgång:
- Vi snackar lilla Fanucci mot världsstjärnor av alla former och han bara krigar hela vägen in. Jag är så glad. Han är valpig, men idag såg han ut som en elitloppshäst. Vilken häst för framtiden, utbrast Redén som dessförinnan alltså kunnat räkna in dagens första stora titel.
Bäst när det gäller har nämligen blivit devisen för Diana Zet.
När invändiga hoten Alaska Kronos och Dontlooseallmoney galopperade gällde det bara att hålla ut favoriten Ganga Bae för att nå den åtråvärda ledningen i Drottning Silvias Pokal.
Det lyckades varpå Diana Zet och Örjan Kihlström gjorde precis som i Svenskt Travoaks och försvarade sig envetet till ännu en miljoncheck, ansatt sista biten av överraskningarna Tonique och Great Diva Sisu.
- Otroligt. Jag hade feeling för att hon skulle vara mycket bättre idag. Hon har haft en konstig kurva eftersom och drabbades av en riktig infektion i en tand och tappade några veckor, det är inte bra i en vinterträning. Det var väldigt sega ben i första starten, men hon steppade upp i jobben inför det här var hon tillbaka. Det var synd på galopperna, men så är det i racing och min häst gjorde det bra. Hon kommer att vara ännu bättre med det här, förklarade Daniel Redén.

Cokstile till Elitloppet
Lyons lopp för femåringar såg en italiensk storfavorit i Zarenne Fas, men blev en Norgehistoria sedan Noble Superb växlat konkurrenterna från andra par utvändigt för Erik Adielsson. Ytterligare en rejäl överraskning varpå V75-värdet drog iväg till sexsiffrigt.
Norskfött med italiensk krydda blev svaret i Algot Scotts Minne sedan Coktstile fått ”gratisdödens” efter en startrusning i 1.06-fart och lekande lätt avväpnade Cyber Lane och gav tränaren Rocco Spagnulo och kusken Christoffer Eriksson sin hett efterfrågade inbjudan till Elitloppet.
- Att det var en skräll kan jag inte påstå. Jag tycker att han var väldigt bra när han debuterade i Sverige för 14 dagar sedan. Nu hade han lite bättre spänst. Vi behövde inte vara med i körningen från början, det var han gynnad av, men samtidigt gjorde han det väldigt enkelt ändå. 1.09,8 är väldigt bra tid, speciellt när han gör det i andraspår, det var femstjärnig insats, förklarade Eriksson som fick biljetten direkt efter loppet av elitloppsgeneral Anders Malmrot.

Mångmiljonutdelning på V75
Apropå internationella vinnare så inledde Southwind Queen sin karriär som segermaskin på rysk mark.
Hästen manageras sedan årsskiftet av italienaren Richardo Bianchi och dominerade nu från ledningen i bländande stil.
Lägg till en skräll signerad Björn Goop i nederländske Guillaume Boko och en mindre oväntad vinnare i Island Life/Robert Bergh så blev det en V75-rad värd 8 587 886 kronor. Nio system hittade rätt och genererade vinster på mellan 10,7 och 8,9 miljoner.
Två av vinnarna hade tagit hjälp av Harry Boy och det minsta systemet kostade 120 kronor inlämnat av en spelare i Stockholm.

Robin Johansson, Kanal 75

På grund av tekniska problem nås inte startlistor, resultat samt vinstlistor den vanliga vägen. Dessa hittas istället här: https://startlists.aws.atg.se/
Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg
  

Publicerat 2020-05-09 20:05:00

Andra aktuella V75-klipp och V75-nyheter

Björnkollen V75-tips till Björnkollen Bergsåker lördag 13 april 2024
Björnkollen V75-tips till Björnkollen   Bergsåker lördag 13 april 2024

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Björnkollen Bergsåker lördag 13 april 2024.

V75-system och V75-tips till Bergsåker lördag 13 april 2024

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Bergsåker lördag 13 april 2024.

Björnkollen V75-tips till Björnkollen Åby lördag 6 april 2024
Björnkollen V75-tips till Björnkollen   Åby lördag 6 april 2024

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Björnkollen Åby lördag 6 april 2024.

V75-system och V75-tips till Åby lördag 6 april 2024

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Åby lördag 6 april 2024.

Björnkollen V75-tips till Björnkollen Romme lördag 30 mars 2024
Björnkollen V75-tips till Björnkollen   Romme lördag 30 mars 2024

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Björnkollen Romme lördag 30 mars 2024.

V75-system och V75-tips till Färjestad fredag 29 mars 2024

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Färjestad fredag 29 mars 2024.




ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se