V75 (28 dec): Barkevious Mingo imponerade i comebacken


Det bjöds på en hel del fina prestationer på Åby som var värd för torsdagens V75-omgång. Men det som etsade sig fast mest kom redan i inledningen där Barkevious Mingo bjöd på en härlig uppvisning tillsammans med Carl Johan Jepson. Han fick ett fint lopp i tredje par utvändigt från 40 meters tillägg samtidigt som storfavoriten Nobel Amok galopperade bort sig. Det var frisk körning framme i täten och när Carl Johan Jepson lossade iväg sin häst över sista bortre långsidan gick det undan värre. Barkevious Mingo svepte förbi fältet i ett nafs och tog över ledningen i sista sväng. Sedan försvann han ifrån konkurrenterna till en överlägsen seger med 50, 60 meter och imponerade minst sagt. Tränaren Nils Norelius låg på förhand lågt inför loppet och menade att hans stjärna var tunt jobbad efter ett fyra månader långt uppehåll. Men det bekom inte Barkevious Mingo det minsta i comebacken. Segertiden blev finfina 1.13,5 över distansen 2180 meter.
- Otroligt skönt, det är en fantastisk häst. Han har inte gjort ett riktigt jobb sedan han startade i augusti och kommer ut och gör det här. Det är en jädra häst alltså, oj, oj, oj, sa en lycklig Nils Norelius.
- Man blir både stolt och rörd. Han har haft problem med fräschören och har inte kunnat träna så hårt på grund av dåliga träningsförhållanden. Han har nog bara 70 procentig form och är som bäst när han får starta var 14.e dag. Det kan bära långt det här och han var väldigt bra på senvintern i fjol.

Storfavoriten Nobel Amok galopperade kort strax efter start och kom sedan ur rytmen. Han galopperade återigen ut ur första kurvan och tappade allt. Hästen fungerade inte med skor på hovarna, förklarade Robert Bergh efteråt.

Hobby De’Liton vann härlig duell
I V75-2 fick vi se en härlig duell mellan Hobby De’Liton och Short In Cash. Det var Hobby De’Liton som tog ledningen och blev utmanad av Short In Cash men Oskar J Andersson svarade resolut upp täten. Första femhundra metrarna travades efter 1.10 och duon varvade på tuffa 1.13. Men det var dessa två som gick loss före de övriga halvvarvet kvar och duellerade upploppet ner. Det var två riktigt fina prestationer vi fick se och en imponerande vinnare i Hobby De’Liton som tränas av Jörgen Westholm. Den treårige hingsten tog fjärde segern i sjätte starten.
- Det är en riktigt bra häst och han kändes väldigt fin för dagen. Jag fick värsta konkurrenten på utsidan och jag förstod att det var vi två som var starkast i det här loppet. Då är det skönt att vara på insidan. Jag var rätt så komfortabel över upploppet. Han är lite småflexibel och tar inte i så mycket själv men han kändes trygg under vägen. Han travade väldigt fint och startsnabbheten han nu visade var härlig att se. Det var två riktigt bra hästar, inget snack om den saken, sa Oskar J Andersson.

Ny seger för stjärnskottet Erwin
Storfavoriten Erwin var bara bäst i V75-3 när han vann enkelt från ledningen med Stefan Söderkvist i sulkyn. Det treårige stjärnskottet är obesegrad felfri och tog nu sin åttonde seger i tionde starten. Han drog musten ur sina konkurrenter och det var spel mot ett mål. Segertiden blev 1.14,0 över distansen 2140 meter med bilstart. Detta efter en öppning på 1.10,9 första femhundra metrarna. Hästen tränas och ägs av amatören Christer SA Karlsson som tidigare tränat topphästen Big Alex och nu har en tronföljare i Erwin.
- Han såg jättefin ut i dag och är väldigt stark, speedig och även startsnabb. Han har det mesta och har en väldigt hög grundkapacitet. Det är helt fantastiskt och det ska bli väldigt spännande nästa år, sa Christer SA Karlsson.

Sandra körde snyggt och vann
Lärlingsloppet, V75-4, vanns av Björn Goop-tränade Desefinado som kördes snyggt till seger av Sandra Eriksson. Hästen öppnade snabbt till ledningen men sedan valde Sandra att släppa täten och Desefinado avgjorde enkelt via open stretch.
- Jag kom ganska enkelt till ledningen men hade på känn att köra honom i ryggar och det är perfekt här på Åby. När det kom en bra häst tyckte jag att jag kunde rygga den och sedan blev det en speeduppgörelse. Jag var lite orolig att det gått lite för långsamt men han var väldigt kvick i benen. En stor, rejäl och stark häst, berömde Sandra Eriksson.
Sandra jobbar till vardags hos Petter Lundberg i Boden men är just nu på hans filial utanför Eskilstuna för att ta hand om hästarna där och köra en del lopp.
- Vi har sagt att vi ska testa ett halvår och utvärdera sedan, sa Sandra Eriksson.

”Kändes otroligt fin – hade bästa hästen”
Storfavoriten i V75-5, Swish Lane, gjorde sin plikt och vann enkelt för sin tränare Peter Untersteiner. Detta efter att smärtfritt övertagit ledningen från Dealwithakiss efter drygt sjuhundra meter. Sedan var det bara en häst på banan och segern blev vattentät.
- Hon kändes otroligt fin och höll ihop travet perfekt. Peppar, peppar, så verkar benen riktigt bra nu och hoppas att de håller ihop en period för hon har dragits med dåliga knän som det tagit tid att få ordning på. Hon är kapabel, det har hon visat i hela sitt liv och tillhörde favoriterna i Stochampionatet. Jag hade bästa hästen och det gällde bara att det inte skulle krångla till sig och att hon inte hade en dålig dag. Det är härligt att ha bästa hästen, sa Peter Untersteiner.

”Var fruktansvärt nervös”
Favoriten Gomez vann V75-6 för Christoffer Eriksson, men det satt hårt åt mot störtdykande Brosa Am. Gomez avancerade från kön under loppet och fick överta ledningen drygt 1300 meter kvar då Lutfi Kolgjini släppte täten med Igor Ribb. Gomez var sedvanligt trög och bekväm av sig men vet var mållinjen ligger och höll undan precis före en vasst spurtande Brosa Am som fått chansen för sent ifrån femte par invändigt. Tränaren till Gomez, Dan Widegren, var lättad efter loppet.
- Det känns fantastiskt. Jag var så fruktansvärt nervös i dag och jag vet inte vad det var med mig. Det var hemskt. Hästen gjorde alla rätt och Christoffer gav honom verkligen alla chanser. Det är en fin häst och man vet vad han kan men han kan också springa och sova i loppen. Han slappnar av hela tiden men är inte trött. Det gäller att ta fram det där sista så att han fortsätter att utvecklas, sa Dan Widegren.
- Han springer mest och väntar på de andra och när Marcus kom sista hundra fick jag verkligen berätta för honom. Han är inte speciellt trött men slappnade av, sa Christoffer Eriksson.

Favoritparad och mer miljoner till multijackpoten
Trots favoritfallen i början så radade favoriterna upp sig därefter och det blev fyra favoriter som vann och tre andrahandare. Även i V75-avslutningen blev det favoritseger genom Juan, körd av Peter Ingves. Han körde på säkerhet den första biten och när Ingves ställde på ut ur första kurvan fick han ta över ledningen från R.K.King. Sedan drog han i ett hårt och jämnt tempo hela vägen för att inte bjuda in till någon speeduppgörelse. Juan vann säkert till slut.
- Vilken duktig häst det var. Jag ville dra för han kan inte speeda, förklarade Peter Ingves.
Sju rätt på V75 gav 1085 kronor, sex rätt 25 kronor och det blev ingen utdelning på fem rätt. Tio miljoner går därmed vidare till multijackpoten på Nyårsafton i Örebro som nu är uppe i 50 miljoner kronor till en ensam vinnare. Det skulle i så fall vara den tredje största vinsten i historien på V75.

Michael Carlsson, Kanal 75

Publicerat 2017-12-28 22:44:00

Andra aktuella V75-klipp och V75-nyheter

Björnkollen V75-tips till Björnkollen Jägersro lördag 20 april 2024
Björnkollen V75-tips till Björnkollen   Jägersro lördag 20 april 2024

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Björnkollen Jägersro lördag 20 april 2024.

V75-system och V75-tips till Jägersro Trav lördag 20 april 2024

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Jägersro Trav lördag 20 april 2024.

Björnkollen V75-tips till Björnkollen Bergsåker lördag 13 april 2024
Björnkollen V75-tips till Björnkollen   Bergsåker lördag 13 april 2024

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Björnkollen Bergsåker lördag 13 april 2024.

V75-system och V75-tips till Bergsåker lördag 13 april 2024

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Bergsåker lördag 13 april 2024.

Björnkollen V75-tips till Björnkollen Åby lördag 6 april 2024
Björnkollen V75-tips till Björnkollen   Åby lördag 6 april 2024

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Björnkollen Åby lördag 6 april 2024.

V75-system och V75-tips till Åby lördag 6 april 2024

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Åby lördag 6 april 2024.




ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se