Inför V75/jackpot: Elden släckte inte glöden

Vem som helst skulle kunna bli knäckt av att se sitt hem eldhärjas och totalförstöras. Att därefter vara hänvisad till ett litet modulhus och tvingas till lång väntat på att kommunen ska bevilja nytt bygglov är inte heller någon humörhöjare. Men Peter G Norman är inte typen som gräver ner sig.
- Det finns de som har det mycket värre så det är inget att deppa över, utan det är bara att gilla läget och tänka på hur bra allt blir när vi får flytta in i ett nytt hus, säger Solvallatränaren.
Det var 15.22 en tisdag i april som larmet om en villabrand på Eriksund i Sigtuna inkom till larmcentralen. Flera brandbilar kom till platsen men huset gick inte att rädda.
- Det har flutit på bra med försäkringsbolaget och det blev klart med nytt hus fort, men sedan har kommunen segat och bygglovet kom först nu i december. De ska börja med grunden efter nyår och kommer vi in i huset före Elitloppet (27 maj) är det bra, men det kan gå fortare med lite tur.
Sedan branden har Peter G Norman, hans sambo Jennie Samuelsson och yngsta dottern Emilia, 13, bott på drygt 50 kvadratmeter i ett modulhus strax intill den eldhärjade tomten. Äldsta dottern Celine, 19, har fått flytta in hos Peters syster Annsofie Norman.
- Det klart att det kan vara lite segt att gå på varandra i det lilla huset när man är van att bo större, men det har varit mycket tävlingar hela tiden och det underlättar så klart. Hade man haft ett vanligt nio-till-fem-jobb hade det nog varit segare.

Föreslår spik Valeur
Att det flitiga tävlandet har gett goda resultat har säkerligen också underlättat tillvaron. För fjärde året i följd har Peter G Norman förbättrat sina siffror och för första gången har stallets hästar, i dagsläget 68 till antalet, tagit mer än 50 segrar och tjänat över fem miljoner kronor.
- Året har varit klart godkänt. Det som saknats är väl den där riktiga stjärnan som kan duga långt i årgångsloppen. Men vi har varit med i fem årgångsfinaler och det är tack vare bra bredd och att många har levererat som vi redan i november gick förbi fjolårssiffrorna.
Än är inte heller året slut och när Gävle på lördag arrangerar V75-tävlingar med jackpot, 40 miljoner kronor väntar i sjurättspotten, laddar Peter G Norman med fem hästar. Först ut är Valeur (V75-1), som spikas av sin tränare i det officiella kusk- och tränartipset Fem tippar V75.
- Jag tror på honom, säger Norman och utvecklar:
- Senast hoppade han i sista sväng, som han har gjort någon gång förut också utan någon riktig förklaring, men han kändes jättefin inför den starten och jättefin efteråt också. Han har visat sig duga bra i silver och speciellt över kort distans. Läget är bra och vi får hoppas på rejäl körning. Han tävlar alltid med skor så det är en liten fördel gentemot dem som brukar tävla barfota. Jag tror att han kommer att göra ett riktigt bra lopp och då räcker han långt.

Bra form och likvärdig kapacitet
Peter G Norman har med alla sina hästar på sitt systemförslag i Fem tippar V75 och han har svårt att skilja på Prediction och Castleman i V75-2.
- Prediction har vaknat till ordenligt den senaste tiden. Han har varit nedsatt i omgångar av infektioner men i de senaste fyra loppen har han tävlat på den nivå som vi har hoppats att han ska vara på. Han har bara gått lugna träningsrundor efter segern förra onsdagen men han känns väldigt fin.
- Castleman (V75-2) har gått jämnt och säkert hela året och härdats i tuffa treåringslopp. Även han är fin efter senaste loppet.
Bäst chans av dessa?
- Båda har bra form och jag tror att de har rätt så jämn kapacitet också. De har haft olika säsonger där Castleman har varit med på lite högre nivå hela säsongen och Prediction kommit nu på slutet. Prediction visade senast att han går bra med skor runt om och hakar. Castleman hade också hakar i bakskorna senast men gick barfota fram så det är ett litet frågetecken hur framskor påverkar honom. Det blir vanlig vagn istället för jänkarvagn på Castleman också.

Banunderlaget ställde till det
Sheilah Laday (V75-6) startar E3 Revanschen för treåriga ston, där dagens största segercheck på 200 000 kronor ska delas ut. Hon ställs på nytt mot Virunga, som hon var chanslös att utmana senast.
- Sheilah Laday har varit jämn och säker hela året, varit med i två årgångsfinaler och tjänat fina pengar. Inför senast hade hon fått tung träning i backen och jag förstod att hon skulle vara lite ringrostig. Hon har gått framåt med loppet och kommer med bättre form den här gången, men jag kände senast att skor runt om inte är helt optimalt för henne. Vi får hoppas att hon klarar det bättre nu med mer spänst i kroppen. Men hon är väldigt långsam från start och med tanke på det och att Virunga har bra läge och är startsnabb måste vi ha mycket tur för att vara med och segerstrida. Eventuellt får Sheilah Laday gå med jänkarvagn den här gången. Det har hon gjort en gång tidigare. Då galopperade hon i sista sväng men det berodde inte på vagnen utan på att hon var för pigg.
Sist men inte minst i Peter G Normans V75-kvintett är Island Life (V75-7). Han förvånade många när han senast kastade in handduken i ledningen.
- Jag har svårt att se någon annan förklaring än att det var banunderlaget som ställde till det den dagen. Han såg ut precis som han brukar och har aldrig förlorat i ledningen förut, men trots 1.16,5 första varvet hade han ingen ork kvar till slut. Jag tror att han blev rejält muskeltrött av att inte få fäste och det loppet är bara att stryka. Han har varit väldigt fin i träningen efter det och allt ser bra ut inför lördag. Att han inte har tävlat på några veckor gör ingenting. Han går alltid ut och levererar direkt och har vunnit många gånger efter vila.

Ola Johansson, Kanal 75

Publicerat 2017-12-14 17:55:00

Andra aktuella V75-klipp och V75-nyheter

V75-system och V75-tips till Färjestad fredag 29 mars 2024

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Färjestad fredag 29 mars 2024.

Björnkollen V75-tips till Björnkollen Färjestad fredag 29 mars 2024
Björnkollen V75-tips till Björnkollen   Färjestad fredag 29 mars 2024

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Björnkollen Färjestad fredag 29 mars 2024.

Björnkollen V75-tips till Björnkollen Gävle torsdag 28 mars 2024
Björnkollen V75-tips till Björnkollen   Gävle torsdag 28 mars 2024

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Björnkollen Gävle torsdag 28 mars 2024.

Björnkollen V75-tips till Björnkollen Solvalla lördag 23 mars 2024
Björnkollen V75-tips till Björnkollen   Solvalla lördag 23 mars 2024

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Björnkollen Solvalla lördag 23 mars 2024.

V75-system och V75-tips till Solvalla lördag 23 mars 2024

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Solvalla lördag 23 mars 2024.

Björnkollen V75-tips till Björnkollen Bjerke lördag 16 mars 2024
Björnkollen V75-tips till Björnkollen   Bjerke lördag 16 mars 2024

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Björnkollen Bjerke lördag 16 mars 2024.




ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se