Inför V75 (söndag): Haugstad laddar upp med fotboll


Det är dags för semifinaler i unghästserien Breeders’ Crown där söndagen på Solvalla är vikt för några av landets bästa tre- och fyraåriga hästar.
Solvallatränaren Roger Walmanns stall har kvalat in en kvartett hästar. Rapporteringen om chanserna tas med stallets försteman Kenneth Haugstad på telefon från Manchester i England.
Haugstad har Manchester United som sin klubb i Premier League och ser fram emot eftermiddagsmatchen i Manchester på lördagen på klassiska Old Trafford-arena.
- Det blir en toppmatch mot Tottenham och säkert 75 000 på läktarna, säger United-supportern.
En av begivenheterna dagen före matchdag var ett besök i den särskilda shopen inrymd i Old Trafford där Kenneth Haugstad bland annat handlade gåvor åt sin lille son som är kvar hemma, Manchester Uniteds huvjacka och en mössa.

En bättre Caddie
Söndagen på Solvalla. Hela V75-omgången är fylld med Breeders’ Crown-semifinaler. Team Roger Walmanns bästa chans tar Kenneth Haugstad hand om själv.
- Caddie Lisieux (V75-2) var sämre senast men har fräschats upp och tränar förbättrat. Det är hon av våra som har bästa möjligheten att vinna sitt lopp. Hon är ju bra i grunden och jag tror att hon kommer att göra en bättre prestation än senast, säger han.
Favorit i de fyraåriga stonas uppgörelse blir Thomas Uhrbergs Mulligan från ett innerspår bakom bilen.
- Mulligan är riktigt bra och har otrolig form. Så Uhrberg blir svårslagen under alla omständigheter. Men Caddie Lisieux har en finalplats inom räckhåll (de fyra första placeringarna) och är inte heller borta från segerdiskussionen. Hon gick med skor senast, barfota fram nu och med en vanlig vagn som hon vann Stosprintern med.
I V75-1 gör fyraåriga hingstar upp. Vad ska Destiny Am kunna uträtta mot jättefavoriten Diamanten tror du?
- Destiny Am har jättebra form men känns mest som ett platsbud den här gången. Läget är bra och han gör alltid bra lopp men vinner ju inte så ofta. Barfota runt om, inga ändringar.
Valley Brodde drog ”bästa bakspåret” i V75-6, Breeders’ Crown för fyraåriga hingstar och valacker. Chansen?
- Det är nog likadant med Valley Brodde som med Destiny Am. En nyttig häst som nog möter några stycken som är för bra. Men han är lite på väg uppåt i form och ska kunna profitera om det blir lite tempo på loppet. Kanske inget hett vinstbud men en finalplats hoppas vi på. Inga ändringar.
Slutligen semifinal för treåriga hingstar och valacker (V75-7) där Verozzo slutade femma efter inledande galopp i den senaste starten.
- Verozzo är faktiskt en väldigt fin häst. Han felade bort 40-50 meter senast och gick bra efter det. Hästen är under kraftig utveckling men även han möter några hästar som känns lite för tuffa på förhand, lite mera rutinerade. Jag är inne på att ge honom ett rygglopp och att försöka ta oss till final. Det blir att köra från start för en bra position.

Fotnot: Starttiden för söndagens V75 är 14.30.

Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerat 2017-10-27 17:49:00

Andra aktuella V75-klipp och V75-nyheter


Om Gunnar Melander hade en plan med lördagens lopp så har han haft detsamma genom hela Månprinsen A.M:s makalösa karriär. Under sin d..


Om Gunnar Melander hade en plan med lördagens lopp så har han haft detsamma genom hela Månprinsen A.M:s makalösa karriär.
Under sin debutsäsong som treåring startade hästen 15 gånger.
Därefter har han matchats mer sparsamt och aldrig gjort fler än 13 starter per år och ändå sprungit in över miljonen varje säsong sedan 2014.
Och förmodligen har hästen aldrig varit bättre än som elvaåring, vilket speglas i att han haft sin främsta säsong sett till insprungna pengar.
Lördagens triumf i Brimsguttens Minne var värd 200 000 kronor och tog via ett förutbestämt avancemang.
- Jag tänkte redan i värmningen att jag ska fara 1 400 kvar, banan kändes fast och fin där och då är de inte beredda när jag kommer så att ingen far ut före, förklarade Melander som styrde fram utvändigt om ledande Järvsöodin och bevakade sin position.
- Jag hade kunnat ta över ledningen 900 kvar, men tyckte att det såg tyngre ut på innerspår, så vi väntade bara till upploppet. När det är så här kladdigt vet man aldrig när energin tar slut, men det är en bra häst… En fantastisk häst.
Nu får travpubliken vänta minst tre månader på att se om Månprinsen kan bevara sin position på kallblodstronen även som tolvåring.
- Nu far vi hem och tränar, så kommer vi ut till vårdagjämningen plus minus en vecka, lovade Gunnar Melander.

”Bättre för varje år”
En häst som knappast lär vila de närmaste månaderna är Timo Nurmos vinterspecialist Zenit Brick som återfunnit den form som gjorde honom till landets segerrikaste V75-häst under 2017.
Lördagens seger innebär att han skuggar Propulsion i kampen om samma titel i år.
Den senare fanns inte med bland motståndarna i Hilda Zonetts lopp, men det gjorde däremot On Track Piraten – landets segerrikaste V75-häst genom tiderna.
Den gamle V75-kungen gick ett rasande upplopp långt ut i banan, men kom aldrig farligt nära den nye som övertagit ledningen vid varvningen för Mika Forss.
- Piraten kom jättefin sista rakan, men det fanns lite krafter kvar. Jag bara tittade och väntade på mållinjen. Hästen blir lite bättre för varje år och idag kändes han superfin, berömde segerkusken.

”Trodde att han skulle avgöra enklare”
Med dagens två tyngsta favoriter i mål försvann i princip chansen till mångmiljonutdelning och sedan Robert Bergh reglerat fältet utanpå ledaren med Yrr var värdet trots jackpotpåslag bara dryga femhundringen efter fem avdelningar.
Det inkluderade Importedfrmdetroit som av sin tränare Markus Pihlström utsågs till ”dagens mest understreckade häst” i förhandssnacket. Det visade sig finnas täckning då den slutlige 15-procentaren krigade ner Donners Am över upploppet.
- Jätteroligt, men jag trodde att han skulle avgöra enklare, slog tränaren fast.
I sjätte avdelningen kom emellertid knallen signerad Kevin Oscarsson och familjehästen Livinginmydream som speedade förbi från ledarryggen i stoloppet.

Första V75-segrarna
Två finsksvenska herrar som säkert kommer att låta höra tala om sig framöver kompletterade omgången med historiska segrar.
Ville Karhulahti kunde se tillbaka på en av landets digraste meritlistor som lärling då han i somras drog igång sin egen tränarrörelse.
Stallet har en extrem unghästprofil där bara fyra av 33 hästar har startat, men dessa har gjort det bra och nu kom första V75-segern i egen regi när Budets Lasse satte nosen främst i en tuff slutstrid.
Samu Sundqvist har haft smått fantastiska resultat som försteman i stall Ratu, vars Selmer I.H. vann Breeders Crown-finalen för några veckor sedan.
Nu fick Sundqvist äntligen styra in sin första V75-vinnare för egen hand då Magnifik Brodde avrundade omgången med en glimrande spetsviktoria på i vätan strålande 1.13,6/1 640 meter autostart, dagens särklassigt snabbaste segertid.
Det fastställde utdelningen för sju rätt till 45 755 kronor medan femrättspotten på dryga 24 miljoner kronor vandrar vidare till kommande lördag i form av jackpot.

Robin Johansson. Kanal 75


Väderprognoserna med ihållande regn och plusgrader talar för att det kan bli svåra banförhållanden på Bergsåker und..


Väderprognoserna med ihållande regn och plusgrader talar för att det kan bli svåra banförhållanden på Bergsåker under lördagen.
Vissa hästar hanterar det bättre än andra och här finns statistik över starter/segrar som publiceras på olika håll.
Men den är i regel intetsägande då många hästar aldrig sprungit på tungt underlag och de flesta har gjort så få starter att det inte går att dra några slutsatser.
Exempelvis är det bara en häst i hela omgången som har fler än två segrar på något tung bana, nämligen Tangen Haap som ståtar med sex på nio starter. Av dessa har fem varit med skor runt om varav fyra slutat med seger.

Tränarna i fokus
Då får man betydligt bättre översyn om man istället koncentrerar sig på tränarna.
Svåra yttre förutsättningar ställer givetvis högre krav när det kommer till balansering, i synnerhet under barfotaförbudet, och det är heller inte ovanligt att tränare själv generaliserar och säger att ”alla” deras hästar missgynnas av ett specifikt banunderlag.
Databasen travfakta.se för statistik över tränarresultat på något tungt och tungt underlag.
Vi har jämfört det med resultaten i övrigt och fått fram ett index.
Ett positivt tal innebär att stallets hästar lyckats bättre när underlaget varit tungsprunget och tvärtom.

Minst 20 starter
Statistiken gäller alla starter i Sverige sedan 1 januari 2016 och tränare som gjort färre än 20 starter på något tung plus tung bana innefattas inte.
Fyra av dessa förtjänar emellertid ändå omnämnande då det lilla underlag som finns indikerar att deras hästar trivs extra bra tungsprungna banor, dessa är Petter Lundberg (5 Mellby Ess V75-1), Jan-Ove Olsen (4 Faks Nils V75-4 & 4 Livi Mistress V75-6), Troels Andersen (6 Fudge Ås V75-6) samt Lars Wikström (2 Desert Runner V75-7)

Index över tränares resultat på tungsprungna underlag samt deras V75-hästar:

Jenni H Åsberg +30
1 Avantis Red Witch (V75-2)

Micael Broberg +25
9 West Wing (V75-3)

Mats Bucht +20
8 So Gå Imponera (V75-6)

Per Linderoth +16
2 Donners Am (V75-1)
2 Walkie Talkie (V75-6)

Peter G Norman +16
9 Sheilah Laday (V75-6)

Ulrika Wällstedt +14
3 Dennis de Castella (V75-1)

Fredrik Wallin +13
8 Trust de Luxe (V75-5)

Peter Grundmann +13
8 Fender (V75-4)

Mika Haapakangas +9
6 Special Major (V75-5)
7 Miss Golden Quick (V75-6)
1 Vic de Luxe (V75-7)

Henrik Svensson +7
3 Mr Charming (V75-2)

Thomas Lönn +7
9 Azrael (V75-2)

Timo Nurmos +6
10 Volocity de Vie (V75-1)
3 Zenit Brick (V75-3)
9 Global Undecided (V75-5)
11 Erik Sting (V75-7)

Mathias Andersson +6
8 Doctor Doxey Zenz (V75-1)

Stefan Melander +5
12 Output Pressure (V75-1)
11 Digital Class (V75-2)
9 Disco Volante (V75-7)

Reijo Liljendahl +4
12 Mellby Goofy (V75-2)
6 Danne Edel (V75-3)
13 Mrs Lindy (V75-6)

Robert Bergh +1
2 Time Machine (V75-3)
8 Digital Ink (V75-3)
2 Yrr (V75-5)
3 Ramon Dekkers (V75-5)
15 Ginny Weasley (V75-6)
10 Nobel Amok (V75-7)

Jan-Olov Persson 0
2 Järvsöodin (V75-4)
3 Björlifant (V75-4)
7 Smedsbo Faksen (V75-4)
9 Lex Peidei (V75-4)
11 Smedheim Solan (V75-4)

Roger Walmann -1
7 Forecast (V75-7)

Håkan Wallberg -3
1 Selma Töll (V75-6)

Björn Röcklinger -4
4 Tsar Brodde (V75-2)

Jim Oscarsson -5
3 Livinginmydream (V75-6)
5 Mr Perfect (V75-7)

Mattias Djuse -5
3 Dartagnan Sisu (V75-7)

Hans R Strömberg -7
10 On Track Piraten (V75-3)
10 Rita C.D. (V75-6)

Markus Pihlström -11
11 Importedfrmdetroit (V75-1)
12 Vanessa F.B. (V75-6)
12 O.P’s Flirt (V75-7)

Jörgen Westholm -12
4 Sir Henry P.Hill (V75-1)
7 Rocky Winner (V75-3)
5 Viscount (V75-5)
7 Luxury Brodde (V75-5)

Robert Dunder -17
7 Our Soleado (V75-2)

Mats Andersson -19
1 Bilbo B.S. (V75-4)

Daniel Wikberg -19
6 Weekend Fun (V75-7)

Robin Johansson, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Bergsåker lördag 8 december 2018
Björnkollen V75-tips till Bergsåker lördag 8 december 2018

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Bergsåker lördag 8 december 2018.


Weekend Fun är den stora stjärnan i Östersunds-tränarens 20 hästar stora stall. Den fyraårige valacken har klättrat snabbt g..


Weekend Fun är den stora stjärnan i Östersunds-tränarens 20 hästar stora stall. Den fyraårige valacken har klättrat snabbt genom klasserna och vunnit 13 lopp på 28 starter. Han närmar sig miljonen i insprungna pengar och gör nu debut i Silverdivisionen.
- Det var lite enklare den här tiden i fjol när hästen var i en lägre klass. Men han har fortsatt att utvecklas bra och känns väldigt fin för dagen. Det är en fantastisk häst som påminner mycket om Stay The Night som jag hade tidigare. Han har en jäkla löpskalle och står bara och sover innan loppen men när det blir start är han en helt annan häst, säger Daniel Wikberg.

”Öppnade 1.07 – gjorde ett fantastiskt lopp”
Weekend Fun har vunnit sju lopp på 14 starter i år och senast återkom han efter ett två månader långt uppehåll. Det blev en lätt seger i ett enklare gäng efter att han blixtrat till ledningen direkt.
- Det var ett billigt lopp men han gjorde det bra och vann med krafter kvar. Normalt ska han bara gå framåt med den genomköraren i kroppen eftersom han hade haft en träningsperiod innan dess.
- När han vann i Leangen näst senast öppnade han 1.07 och gjorde ett fantastiskt lopp. Det enda loppet i år som han har varit lite sämre i var i Breeders Crown-försöket i Umeå. Då hade han spår elva och det passade inte alls. Det var inget tryck alls i honom då, säger Wkberg.

”Är blixtsnabb den första biten – bäst i ledningen”
Lördagens V75-omgång på Bergsåker kryddas med en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 48 miljoner kronor enbart på sju rätt. Weekend Fun är andrahandsfavorit i V75-7 och har spår sex bakom startbilen. Distansen är 1640 meter och han körs för första gången av Jorma Kontio.
- Skulle han på något sätt få ledningen blir han väldigt svårstoppad. Han är blixtsnabb den första biten och riktigt explosiv. Men spår sex är lite långt ut samtidigt som det är startsnabba konkurrenter innanför. Jag tycker att han har gjort de bästa loppen i ledningen för han blir kaxigare då. Samtidigt vill man ju inte offra hela tanken i första sväng heller, menar Daniel Wikberg.
- Skulle han få ledningen och öppna 1.14 första varvet då går det inte att slå honom. Men tvingas han till 1.12 första varvet då kan det bli tufft. Jag körde åtta intervaller i måndags med honom på rakbanan och han var precis som vanligt. Hästen tar inte i riktigt i träningen och tycker det är tråkigt helt enkelt. Men det är ju som sagt en jäkla bra skalle på honom.
- Skor runt om nu är nästan en fördel för honom för då går det inte lika fort. Han har vunnit många lopp med skor och brodd också. Jag tycker faktiskt att hästen gynnas av brodden och vill nog säga att det är ett plus. Det är tufft i Silverdivisionen på V75 men det skulle vara fantastiskt kul att få sätta dit honom.

Michael Carlsson, Kanal 75

Bo Eklöfs travsurr och V75-tips till Bergsåker lördag 8 december 2018

Här kan du lyssna till alltid lika påläste Bo Eklöfs travsurr med V75 tips och tankar inför V75 Bergsåker lördag 8 december 2018.


Det är jackpot på V75 den här veckan och många spelares miljondrömmar kommer att hänga på Månprinsen A.M. i kallblod..


Det är jackpot på V75 den här veckan och många spelares miljondrömmar kommer att hänga på Månprinsen A.M. i kallblodsloppet. Men vill man ensam lägga vantarna på de 48 miljoner kronor som hägrar i sjurättspotten bör man nog överväga att gardera jättefavoriten. Kanske kan Tangen Haap (V75-4) utmana? Han har en bra säsong bakom sig och gick senast starkt som trea bakom Månprinsen A.M. på Solvalla.
- Men han var lite sämre senast jämfört med i Umeå gången innan. Det tror jag berodde på att han hade flyttat hem till gården som vi har fått klar. Att byta stall med en hingst som stått på samma ställe i åtta år... Han gick an något djävulskt och var både trött och hes i rösten när vi åkte ner till Solvalla. Men nu är han som han ska och går och filosoferar i hagen och mår gott. Jag tror att han kommer att göra en liknande prestation som i Umeå där han gick med full sprätt över mål, säger Björn Karlsson, som ändå ser det som långsökt att Tangen Haap ska kunna utmana Månsprinsen A.M.
- Jag tror inte att det går att rubba Månprinsen. Garderar man honom måste min vara tidig men det kommer inte bli något våldsamt offensivt upplägg från min sida. Fast jag kommer att ladda från start och man vet aldrig. Det är några traggliga hästar på volten framför och om jag kommer utifrån samtidigt som Gunnar (Melander) hamnar i rygg på dem med Månprinsen och får några hack fram till oss, då är det tufft att runda och ta in meter. Särskilt när det ska frysa på och bli hård bana. Då går det liksom inte att köra 1.20 sista 1 200 meterna.

”Travar så att nackhåren reser sig”
Nioårige Tangen Haap är fortfarande den starkast lysande stjärnan i stallet men det kommer nya förmågor underifrån. På söndag gör Björn Karlsson den 42 mil långa resan från gården i Moliden utanför Örnsköldsvik till Boden med en häst som kan bli hans nästa stora affischnamn. Backegubben (GS75-3) har så här långt vunnit 6 av 13 starter.
- Det har hela tiden känts att han är en väldigt stor begåvning och därför är han också väldigt lugnt tagen, för att jag vill ha honom i så många år som möjligt. Han har våldsamma cylindrar och visar bättre kvalitéer än vad Tangen Haap gjorde i början av sin karriär. Lungkapaciteten är otrolig, det går inte att få honom trött, och han travar så att nackhåren reser sig när man släpper av honom. Om han sedan har guldskallen som krävs för att ta sig hela vägen till toppen får vi se men han har teknik och styrka som jag aldrig har känt i någon häst tidigare, säger Björn Karlsson.
Med ett sådant omdöme från tränaren är det svårt att ifrågasätta att Backegubben är rankad etta i banprogrammet. Men man undrar varför fyraåringen inte har startat sedan 20 september?
- Han har gått in i vinterträning efter segern senast men eftersom han blev så skruvad och överpeppad när han var borta länge mellan tre- och fyraåringssäsongen har jag ändrat taktik. Han ska starta ungefär en gång i månaden. Nu har det blivit 2,5 månader ändå beroende på att det bara har funnits lopp över 1 600 meter med bilstart. Jag har anmält med spårförbehåll och eftersom han har fått dåliga spår varje gång har det inte blivit någon start.
Att hingsten på grund av det långa uppehållet ska uppträda lika ”skruvat” som vid galopperna i årets första starter tror inte Björn Karlsson.
- Nej då! Vi har ändrat lite rutiner och släppte ut en valack i hagen med honom, och sedan han fick en kompis i hagen har han blivit helt perfekt.

Ska vara storfavorit
Perfekt ser även loppet i Boden ut för Backegubben. Från innerspår på startvolten kommer han bli en flitigt anlitad GS75-spik.
- Han står väldigt bra till och jag tycker själv att han ska vara storfavorit även om han inte är tempojobbad eller så. Ska något fälla honom är det väl att han är fyra år och bara har gjort 13 starter. Men jag tycker att han uppträder stabilt och de äldre som varit kvar i klassen i några år brukar ha svårt att rå på unghästar som är på väg uppåt.
Det vankas vinterbana i Boden och det tycker Björn Karlsson är bra så att han får testa sin häst på isen inför en V75-start i Umeå på juldagen.
- Eftersom det har varit så milt är det ingen som har tränat på isbrodd här uppe så det är lika för alla och ingen fördel för någon. Men känslan är att det kommer funka bra för Backegubben.

Hårdare spelad i förra mötet
Tuffaste motståndaren för Backegubben kan vara hans ett år äldre stallkamrat Åstas Marcus. Han startar med 20 meters tillägg, precis som han gjorde i finalen av Greivins Minne där han faktiskt var hårdare spelad än Backegubben.
- Han gick väldigt bra efter galopp den gången men efter det blev han väldigt stressad och het. När Erik (Adielsson) körde honom näst senast kvävde han sig och ”kvällade in” och det var likadant när jag körde gången efter. Så vi vidtog lite åtgärder, ändrade foder och tog bort allt havre för att han skulle bli lugnare. Jag är nöjd med honom nu men inte heller han är tempojobbad och förberedd för stordåd. Han besitter fint kunnande men jag tror inte att han kan slå Backegubben om inte Backegubben gör bort sig. ”Gubben” är en mycket starkare och rejälare häst när det handlar om 2 140 meter. ”Marcus” kommer gå med fast huva den här gången för att bli mer foglig. Han har gått med ryckhuva tidigare men det händer inte mycket när man drar den om man har varit hetsig och redan bränt alla krafter.

Ola Johansson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se