Inför V75 (söndag): Bergh med blandade känslor inför Breeders


Robert Bergh satte upp Svenskt Travkriterium som årets stora mål för Power.
Känslan att hästen var något extra stärktes under säsongen och allt har bara rullat på med den nya stjärnan som mer eller mindre lekt sig genom det första året på tävlingsbanorna utan att pressas.
Power har fixat det mesta på egen hand, om man får tro tränaren.
Alla vill jämföra med Berghs tidigare unghäststjärnor som Remington Crown, Hilda Zonett, Tsar d'Inverne, Adrian Chip, Diamanten…
- Ja…om man bara ska titta på treåringssäsongen så sticker det helt klart ut lite extra det som Power har gjort. Det är väl inte någon av de andra som jag kunnat sitta och köra sådana här lopp med som jag gjort med Power. Allt har bara gått så lätt, säger Åbytränaren.
Han tillägger snabbt:
- Sedan är det ju en helt annan sak att en häst ska ta sig till toppen. Det är en lång resa till eliten och det vet vi ju inte om Power klarar. Han ska ska kunna tävla i två års tid nästan helt utan störningar för att kunna bli elit och då är det fortfarande mycket kvar, säger han.
Power har speed och styrka och sannerligen psyke för att bli en topphäst.
Hästen svarade för en mäktig styrkedemonstration i finalen av Svenskt Travkriterium och då han kom omärkt ur det äventyret beslutade sig Bergh för att satsa vidare mot Eskilstuna.

Inte lika segerviss…
Uttagningsloppet i Breeders' Crown vann Power överlägset trots en resa mestadels i dödens och ägargänget i In The Zone AB kan nu se fram emot att deras häst blir favorit i de treåriga hingstarna och valackernas final, tillika V75-2 på söndag.
Något litet skaver emellertid när vi pratar med Robert Bergh.
- Hästen känns precis lika fin som vanligt. Jag har ingenting att klaga på. Tvärtom. Men av någon anledning… jag tyckte att jag fick en samlad och bra bild efter försöken i kriteriet och jag var  liksom nöjd med förutsättningarna. Så jag var riktigt segerviss till den finalen. Den här gången tycker jag att många hästar höjt sig och ser bättre ut än i kriteriet, säger Robert Bergh.
Jerry Riordans Aetos Kronos och Timo Nurmos Brother Bill är hästarna som kan lägga krokben för Power på vägen mot de 1,6 miljoner kronorna spår Robert Bergh.
- Ska man försöka analysera utefter att det är sista loppet för året så är det Riordans och Nurmos hästar som känns lite extra för dagen. Det finns motstånd så det räcker kan man säga och jag måste ha en bra dag med hästen för att det ska gå vägen, säger Bergh.

Springer och luras
Power bollade i alla fall med motståndet i uttagningsloppet där Johan Untersteiner blev närmast sörjande med Guzz Mearas.
Segertiden skrevs till 1.12,3 på Solvalla och då fanns mer att ta av.
- Jag har verkligen inte behövt köra med honom någon gång under debutsäsongen och det blev ju otroligt lätt igen. De där tiderna han gör och liksom lurar mig hela tiden. Jag har aldrig kunnat gissa att han har sprungit så snabbt på de senaste fem-sex loppen. Sluttiderna har överraskat varje gång.
Hur det än går i finalen så drar man ett streck med stjärnan efter söndagens lopp och ställer undan hästen för vintern.
- Årsdebuten hoppas jag ska bli i början av april. Mål 2020? Ja, vi börjar med att tänka på Kungapokalen och sedan är det ju derbyt till hösten som gäller. Sedan får vi se vad det blir där emellan.
”Du drar inga växlar” den här säsongen har du sagt och hästen kommer att gå med skor och ordinarie utrustning i övrigt på söndag. Hur har det varit i jobben efter uttagningsloppet?
- Det har flutit på bra. Han går sina vanliga jobb. Jag är fullt nöjd med hur allt utvecklat sig och saknar ingenting i loppen. Saknar varken spänst eller speed. Hästen utvecklas ju själv av loppen hela tiden och då vill jag inte hålla på och peta i någonting utan vi har bara fortsatt enligt plan.
Mellby Glader är stallets andra finalist på söndag och har innerspåret i de fyraåriga hingstarna och valackernas final (V75-7). Han var inte dum han heller när han vann sitt uttagningslopp?
- Han har gått väldigt lätt med snabba träningspass efter Solvalla och han gillar det. Så det ser väldigt bra ut, och vi ändrar ingenting på honom heller. Han är en typisk outsider. Hästen känns ruskigt ”på g” men får börja invändigt och hoppas på lite tempo så får vi se vad han kan komma med till slut. Jag fick ju välja spår först och tog spår ett och kommer att hamna invändigt någontans efter start. Om vi ska kunna vinna loppet måste jag ju chansa lite grand och det var därför det blev innern även om det inte är optimalt, slutar Robert Bergh.

Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerat 2019-11-05 16:54:00

Andra aktuella V75-klipp och V75-nyheter

Björnkollen V75-tips till SÖNDAG Solvalla söndag 31 maj 2020
Björnkollen V75-tips till SÖNDAG Solvalla söndag 31 maj 2020

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 SÖNDAG Solvalla söndag 31 maj 2020.


I fjol var Double Exposure med i Elitloppet. I år gick hon ut i stoeliten. Där var hon överlägsen. Efter en snabb start gled hon till ledni..


I fjol var Double Exposure med i Elitloppet. I år gick hon ut i stoeliten. Där var hon överlägsen. Efter en snabb start gled hon till ledningen in i första sväng och till synes joggande varvade hon på 1.10,1 innan hon lämnade motståndet.
- Det är alltid väldigt trevligt att köra henne och det blev ju ganska odramatiskt när vi kom till ledningen. Sedan skötte hon resten själv, sa Örjan Kihlström.
I mål visade klockan 1.09,9 över 1 640 meter med autostart. En tid som Double Exposure hade kunnat sänka en bra bit om det varit nödvändigt.
- Jag hade tussarna kvar och hon hade en del sparat. Det är svårt att bedöma hur mycket men det kändes väldigt bra. Hon är med högt upp på listan över de bästa ston som jag har kört.

”Ruggig utveckling i den här”
I det efterföljande loppet, klass II-finalen, kom nästa uppvisning signerad Daniel Redén och Örjan Kihlström. Där bar deras Don Fanucci Zet ett tungt favoritskap efter sin bragdartade insats som tvåa i Konungens Pokal för tre veckor sedan. Favoritspelarna var rätt ut. En blytung inledning till trots från spår åtta bakom startbilen stod den högkapable fyraåringen i en klass för sig. Med ett och ett halvt varv till mål tog han över ledningen och därifrån brisade han undan till överlägsen seger.
- Det är en ruggig utveckling i den här och jag vet inte hur långt det kan gå. Jag såg på pulslistorna i går att herregud vad han har svängt i pulsen efter jobben. Och det är ett tecken på att man tar åt sig loppen och styrkan början komma ännu mer. Och den var hans signum redan innan. Det har ju varit huvudet och valpigheten innan, att han varit som en tonåring som bara är ute och cruisar och skiter i att det är tävling. Men det har han börjat fatta nu. Han har gått in i seniorlaget, sa Daniel Redén.
Örjan Kihlström spår också jättetalangen en ljus framtid.
- Han gick 1.11 första varvet med tredjespår halva vägen och det kändes som att han bara lunkade. Han är riktigt bra. The sky is the limit...

”Han kommer vara i bra form”
Med tanke på stallformen kan team Redén/Kihlström se söndagen och Elitloppet an med tillförsikt. Där har Daniel Redén Propulsion, Missle Hill och Sorbet till start och Örjan Kihlström har valt att köra den förstnämnde, som trots att han fick spår åtta i sitt försök och inte har tävlat sedan januari är favorit till slutsegern.
- Det är omöjligt att veta om han är som när han har varit som allra bäst eller om det fattas något procent, men att han kommer vara i bra form, det tror jag. Vi får börja med att försöka kvala in till finalen och så får vi se sedan. Men om Propulsion tävlar på topp har han chans i alla sammanhang, sa Örjan Kihlström.

Världsrekord i Harpers
Dagens huvudnummer, anrika Harper Hanovers lopp över tre varv och med en halv miljon kronor till vinnaren, blev som vanligt en händelserik uppgörelse med ledarskiften och taktiska manövrar under vägen. Men inget hjälpte för att fälla favoriten Moni Viking. När Björn Goop kastade loss sin högkapable fux på den sista bortre långsidan blev det åka av. Avståndet till ledande Ivory Du Quattro minskade meter för meter och in på upploppet var loppet avgjord. Moni Viking speedade ifrån till utklassningsseger på 1.11,9 – världsrekord över 3 180 meter på tusenmetersbana.
- Han levererade ett jättebra lopp på en jättebra tid. Jag är stolt över honom. Han är inte så stor men han är som en Ferrari med en extrem speed. Och han kan gå 3 000 meter och ändå ha den där ferrari-speeden till slut, sa Björn Goop.

Kihlström tog trippel
Örjan Kihlström nöjde sig inte med två fullträffar utan satte också dit Timo Nurmos stjärnämne Seismic Wave från ledningen i bronsdivisionens final.
Timo Nurmos räknade även in segern i silverdivisionens final genom Man At Work, som med Jorma Kontio i sulkyn vann från ledningen sedan favoritspelade Very Kronos återfallit i gamla synder och galopperade bort sig från start.
Petri Puros Sharp Dream fick en smörresa i andra par utvändigt bakom Karamel Hill i diamantstoets final och när Peter Ingves vred ut till attack avväpnade hon enkelt favoriten.
Klass I-finalen blev dramatisk när favoriten Armour As galopperade från start och andrahandsfavoriten Van Gogh Z.S. fick utstå stenhård press i ledningen. Istället var det skrällarna Valiant Dream och King Of Everything som gjorde upp över upploppet och längsta strået drog den förstnämnde tillsammans med sin tränare Mika Forss.
På V75 betalade sju rätt 5 495 kronor och för sex rätt fick man 70 kronor. Utdelningen för fem rätt understeg 15 kronor och därmed går den potten vidare till nästa lördags jackpotomgång i Östersund. Då kan en ensam vinnare med sju rätt håva in 67 miljoner kronor.

Ola Johansson, Kanal 75


Makethemark blev trea i Elitloppet förra året och det var en tredjeplats med mersmak.- Jag var riktigt stolt och nöjd. Hästen visade i sitt..


Makethemark blev trea i Elitloppet förra året och det var en tredjeplats med mersmak.
- Jag var riktigt stolt och nöjd. Hästen visade i sitt första elitlopp att han verkligen tillhör toppnivån. Om han fått luckan tvåhundra meter från mål hade det varit väldigt jämnt och han hade även kunnat slå dem, säger Petri Salmela.
I år har Makethemark gjort tre starter i matchningen inför Elitloppet. Den sjuårige hingsten såg lysande ut i årsdebuten vid seger på Solvalla i mitten av mars. Därefter fick han brottas med ett dåligt utgångsläge i gulddivisionen och senast blev han femma i Copehagen Cup utan att se som bäst ut.
- Jag litar väldigt mycket på min häst. Han var formmässigt som vi trodde senast men hans aktion funkade inte i Köpenhamn och det är bara att acceptera. Orsaken att aktionen inte fungerade i Köpenhamn i kurvorna var att vi sparat han fötter som är mycket större och vi ville köra med skorna på. Kurvorna där kan man inte heller jämföra med kurvorna på Solvalla.
- Men så fin han varit sista tre veckorna hemma, jag kan inte vara orolig. Han har möjligen aldrig varit bättre. Tanken har hela tiden varit att han ska gå barfota runt om i både försök och eventuell final och jag tror att travet flyter för honom i morgon.

Vass stallform
Petri Salmela har fin stallform och det blev fem segrar i torsdags hemma i Boden.
- Det var en riktig kanondag. Vi hade nio hästar ut, fem segrar och tre andraplatser, två av dem var dubbelsegrar. Det var en toppendag på jobbet.
- Hela veckan har varit spännande, mycket arbete men på något sätt är jag lugn. Det är förstås annorlunda i år utan publik och den stora festen är borta, men vi måste bjuda på bästa sporten.
Spår 7 i försöket?
- I fjol hade vi spår 1 och vi var jättejättenöjda så klart. Jag hoppas och tror att hästen är ett år hårdare och eventuellt lite grand bättre så att han även tål det här spåret. Jag har som jag sagt väldigt stor tro på vår häst.
- Ulf Ohlsson får bestämma taktiken helt, vi har inte snackar inte ens halva ord om det. Taktiskt lyckades han väldigt väl i de hårda loppen i fjol med vår häst och jag hoppas att han gör det i morgon också. Ohlsson har bara en uppgift och det är att fixa hästen till final. Om han går till finalen kan vad som helst hända, så jämnt är årets fält.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till LÖRDAG Solvalla lördag 30 maj 2020
Björnkollen V75-tips till LÖRDAG Solvalla lördag 30 maj 2020

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 LÖRDAG Solvalla lördag 30 maj 2020.


Skrällar i Harper Hanovers lopp har många gånger fått V75-utdelningen att dra i höjden under elitloppslördagen på Solvall..


Skrällar i Harper Hanovers lopp har många gånger fått V75-utdelningen att dra i höjden under elitloppslördagen på Solvalla. För ett år sedan var det 25-oddsaren Eelis som såg till att tre vinnande system belönades med över tio miljoner kronor vardera. Kanske är segervane Atik D.L. (V75-7) hästen som fördelar V75-miljonerna i år?
- Han har gjort det bra hela tiden och har jobbat på som vanligt inför det här. Han står bra inne i loppet. Jag har kollat på det här en stund och vi vet ju om att barfota får vi någon växel till, säger Magnus Dahlén om fyraåringen som vunnit fem av sina sex senaste starter.
Att det är första gången med voltstart är ett frågetecken och att hästen ska springa utan skor på hovarna för första gången kan bli både succé och fiasko.
- Vi tar en risk men det är en häst som är trång i gången och barfota blir det bättre. Ska man prova är det i ett sådant här lopp.

Ola Johansson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se