Inför V75 (onsdag): Lugauer har rätt att vara kaxig om superhästen


På onsdag avgörs en av travårets mest intressanta och spännande tävlingskvällar. Det är dags för uttagningslopp till Svenskt Travderby och Derbystoet. De två främsta från varje försök går vidare till finalen som körs på Jägersro den 1 september. Samtidigt är det V75 nu på onsdag och vi är inne i en veckan med V75 även på torsdag och fredag som sedan kulminerar med den stora Multijackpoten på lördag på Bergsåker.
Men först gäller alltså onsdag och då får vi också se superhästen Campo Bahia tillbaka på tävlingsbanan. Han är tillsammans med Attraversiamo den stora förhandsfavoriten till årets Derby och den fyraårige hingsten imponerade stort när han vann Kungapokalen. Han har hittills tagit sex segrar och två andraplatser på nio starter. I fjol var hästen tvåa i Svenskt Travkriterium och han har hittills sprungit in drygt 3,7 miljoner kronor. Nu har Campo Bahia chansen att ta hem en bejublad hemmaseger i travsportens blå band.
– Jag har en häst som kan vinna Svenskt Travderby och för mig vore det naturligtvis oerhört stort som Jägersrotränare. Vi har förberett oss seriöst och ska kämpa och göra vad vi kan. Hästen känns väldigt fin och vi hoppas att överleva försöket. Sedan ska vi göra allt vi kan för att ta hem Svenskt Travderby, säger tränaren Conrad Lugauer.

Sprang 1.12 i ett snabbjobb
Campo Bahia har inte startat sedan den förkrossande segern i Kungapokalen i mitten av maj. Siktet ställdes direkt in på Derbyt därefter och han har finslipats hemma i träningen med målsättning att nu vara absolut på topp.
– Han fick vila ett tag och sedan har han gått mycket styrketräning i backen. När det var sex veckor kvar till Derbyt började vi köra intervaller för att slipa till formen. Han har även varit inne på Jägersro och fick avsluta med ett bättre snabbjobb innan derbykvalen. Det gjorde han på ett lysande sätt och jag var jättenöjd med honom.
Hur fort körde du?
– De klockade honom officiellt till 1.13,2 över 2000 meter men då rundade jag traktorn. Min GPS visade 1.12 blankt. Jag var jättenöjd med hästen och han kändes harmonisk och stark.

”Har blivit mer seriös – och utvecklat startsnabbheten”

Vad kan du berätta mer om Campo Bahia under den här träningsperioden som han har haft?
– Det känns som att han har utvecklats en hel del i år. Även bara på de här senaste månaderna sedan han tävlade i våras. Det kommer man att se i framtiden. Om man tittar tillbaka på Kungapokalen så ser man att hästen aldrig tar det på allvar, trots att han gjorde ett så fantastiskt lopp. Han har varit väldigt lekfull och då har vi hjälpt honom att förbättra sådana saker.
– Vi lade upp ett träningsschema för att bland annat utveckla startsnabbheten. Det känns även som att hästen har blivit mer seriös och mer rutinerad. Det kommer att hjälpa honom i själva tävlingen. Han har även utvecklats rent styrkemässigt. Han är i ett jättefint skick nu och ser fantastiskt bra ut.

”Har en knockout-effekt – de andra kan inte”

Du är inte blyg för att strö superlativer officiellt om din stjärna. Inför Kungapokalen sa du bland annat att hästen är som Messi och Ronaldo. Inte rädd för att sticka ut hakan för mycket?
– Jag vet att det låter superbra när jag säger så här men jag kan inte säga något annat. Jag vill inte göra hästen bättre än han är och som jag har sagt tidigare att varför ska jag inte få tala om hur bra hästen är. Jag jämförde honom med Messi och Ronaldo för han är en häst som kan göra saker som de flesta andra inte kan. Hemma i träningen är han som en vanlig häst men så fort han kommer ut på banan lyfter han sig enormt.
– Jag fick det bekräftat i Derby Trial i våras hur bra han var. När hästen galopperade bort så mycket i första kurvan och ändå kom tillbaka. När det var ett varv kvar ville inte Robert Bergh släppa med sin häst men han var tvungen. Campo bara springer fortare än de andra. Han har en knockout-effekt och de andra kan inte försvara sig. Attraversiamo gjorde exempelvis ett superlopp i Kungapokalen och sprang oerhört fort sista femhundra men Campo sprang ännu fortare.

”Jag får vara kaxig när jag pratar om Campo”

Nu är vi framme vid uttagningsloppet och Campo Bahia blir jättestor favorit, trots ett dåligt läge med spår åtta i V75-inledningen. Vad säger du om hans uppgift i försöket?
– Nu låter jag kaxig igen men när jag pratar om Campo Bahia får jag vara det. Han fick ett dåligt spår men den här hästen är också den enda som inte bryr sig om något dåligt spår. Vi är en bit ut i banan och kan öppna i lugn och ro. Jag har sedan ett gott råd till konkurrenterna; svara honom inte, för det kommer ni inte att klara av.
– Som tränare vet man att man förlorar fler lopp än man vinner. Men när man har en sådan här häst måste det vara väldigt roligt för publiken att få se en så pass bra individ. Attraversiamo är också en superhäst och jag hoppas verkligen att han är i bästa författning och kvalar in. Det hade varit kul för publiken med båda de hästarna i toppform, säger Conrad Lugauer.

”Är stark och grym – kan plåga dom”
Jägersro-tränaren har ytterligare fem hästar till start inom V75 under tisdagskvällen. Fyra av dessa är med i derbykvalen och en häst i kvalet till Derbystoet.
– Night Brodde (V75-2) satt fast med allt kvar senast i Margareta-loppet på Solvalla. Han hade vunnit om han kommit ut. I mina ögon har han chans att ta sig till finalen för det är en jättefin fyraåring som har varit med i stora sammanhang. Jag körde bort honom i försöket till Kungapokalen annars hade han varit med i den finalen.
– Gambit Brodde (V75-3) har väldigt bra form och har gjort fina lopp i år och tagit fem segrar. Motståndet är tufft här och även om spåret är perfekt så kommer han att få kämpa för att ta sig vidare.
– Ilydia Boko (V75-4) är väldigt intressant här och jag hoppas och tror att hon ska ha bra chans. Har hon en bra dag kan hon springa oerhört fort. Hon har fördel av hemmaplan och bästa läget med innerspår. Det hade hon senast och öppnade snabbt till ledningen och vann. Hästen kommer nu att gå med rycktussar för första gången.
– Ferrari Sisu (V75-5) var toppbra när han vann näst senast och gick ett superlopp gången efter när han galopperade från start och tappade hur mycket som helst. Trots det var han inte långt efter i mål. Nu har han ett dåligt läge och det är bra motstånd men jag vill varna lite för honom. Jag säger inte att han slår de bästa hästarna i loppet men han är stark och grym och kan plåga dom.
– Admirer (V75-6) har bra form och gjorde ett jättebra lopp i Visby näst senast. Men jag tycker att han ligger en klass under de bästa i kullen och får nog svårt att gå vidare. Han har visserligen sprungit 1.13-tider i voltstart men det känns som att motståndet är för bra den här gången. Han är annars jättebra över lång distans och inte helt borta från en plats.

Michael Carlsson, Kanal 75

Publicerat 2019-08-19 09:22:00

Andra aktuella V75-klipp och V75-nyheter

Björnkollen V75-tips till Björnkollen Bjerke lördag 16 mars 2024
Björnkollen V75-tips till Björnkollen   Bjerke lördag 16 mars 2024

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Björnkollen Bjerke lördag 16 mars 2024.

V75-system och V75-tips till Bjerke lördag 16 mars 2024

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Bjerke lördag 16 mars 2024.

Björnkollen V75-tips till Björnkollen Mantorp lördag 9 mars 2024
Björnkollen V75-tips till Björnkollen   Mantorp lördag 9 mars 2024

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Björnkollen Mantorp lördag 9 mars 2024.

V75-system och V75-tips till Mantorp lördag 9 mars 2024

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Mantorp lördag 9 mars 2024.

Björnkollen V75-tips till Björnkollen Halmstad lördag 2 mars 2024
Björnkollen V75-tips till Björnkollen   Halmstad lördag 2 mars 2024

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Björnkollen Halmstad lördag 2 mars 2024.

V75-system och V75-tips till Halmstad lördag 2 mars 2024

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Halmstad lördag 2 mars 2024.




ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se