Svenska Spel Stryktipset Europatipset Topptipset Powerplay Oddset Bomben Måltipset Bingo Poker Lotto Keno Triss Eurojackpot

Inför V75 Jägersro Trav: Lugnt genrep för Anna Mix inför Prix d'Amerique


Den sjuåriga fransyskan Anna Mix fixade en biljett till världens tuffaste travlopp när hon vann Prix de Bretagne i imponerande stil. Efter det loppet skickade tränaren Franck Leblanc hästen till Axevallatränaren Sofia Aronsson. Precis som han gjorde i somras då Anna Mix nådde fina framgångar på svensk mark. Efter segern i Prix de Bretagne har den urstarka damen gjort två starter. Först var hon grymt bra som tvåa knappt slagen av On Track Piraten i Gulddivisionen. Senast vann hon säkert i Stoeliten Annandag jul.
- Hon kördes på speed senast och jag hann bli orolig men Erik sa att det var hur säkert som helst. Han sa att de andra hade aldrig tagit sig förbi och hade kunnat köra ett varv till i samma tempo. Erik var jättenöjd med hästen, säger Sofia Aronsson.

”Är mer taggad än förut”

Hur har Anna Mix känts efteråt i träningen om du jämför med tidigare?
- Hon har känts precis lika fin som tidigare men sedan hon kom tillbaka har hon varit lite mer taggad än förut. Inte hetsig men hon är rejält på bettet och jag får hålla i ganska bra i träningspassen. Hästen vill framåt och tar tag i grejerna. Det märks att hon håller sig fortsatt fräsch och i bra form.
Vad säger du om loppet som hon gjorde i Prix de Bretagne?
- Hon var enastående bra. Hon tappade lite drygt 30 meter i starten på Propulsion men kunde ändå gå runt dem i tredjespår. Det visar bara vilken bra häst det är. Sedan är det lite lättare på Vincennes där det är lättare att ta sig fram i spåren än på en svensk travbana som svänger mera. Men att gå i tredjespår på Vincennes och ta sig fram vet jag av erfarenhet att det är inte lätt det heller. Så det är bara att lyfta på hatten för en fantastisk insats.
Vad tror du om hennes möjligheter i Prix d'Amerique?
- Grejen är ju om hon tar sig iväg i starten eller inte. Går hon felfritt finns det en chans att hon kan vara bland de fem främsta. Det är målet och då får vi vara nöjda. Men det är stor galopprisk och det går inte att tappa så mycket i starten som hon gjorde senast när nu alla är formtoppade i Prix d'Amerique, menar Sofia.

”Roligt men nervöst”
Anledningarna till att Franck Leblanc skickade Anna Mix återigen i träning till Sofia Aronsson var flera.
- Han ringde efter att hon hade vunnit uttagningsloppet i Paris. Franck ville att hästen skulle komma bort från Vincennes och vara i en mindre stressfri miljö. Hon trivdes fint hos oss i somras och han ville heller inte att hon skulle gå i några voltstartslopp. Men hade inte hästen vunnit det loppet och kvalat in till Prix d'Amerique hade han nog inte valt det här upplägget.
- Det är ju roligt och spännande men samtidigt lite nervöst. Jag försöker att inte tänka så mycket på henne precis som jag gjorde när hon var här förra gången. Man vill ju alltid att hästarna ska tävla på topp oavsett i vilken klass de är i. Hon mår bra här och det är en otroligt snäll häst som är väldigt tillgiven. När hon inte har sele och vagn på sig är hon mer hundlik än hästlik. Men när selen kommer på då vet hon vad det handlar om och då blir det tag i henne, säger Sofia Aronsson.

”Ska köras lugnt med träningsbalans”
I lördagens Gulddivision på V75 gör Anna Mix sista starten inför det stora slaget i Paris om två veckor. Hon har spår åtta bakom bilen och körs för första gången av Kim Eriksson. Men efter samråd med Franck Leblanc vill inte Sofia Aronsson se något offensivt upplägg.
- Vi kommer att köra lugnt och ge henne ett snällt lopp i ryggar. Inte i ledningen eller i dödens. Hon ska få smyga med och gå en trudelutt till slut. Vi bryr oss inte så himla mycket om resultatet den här gången och hon får gärna gå i mål med lite sparat.
- Det blir träningsbalans och vi kommer inte att ha ett norskt huvudlag på henne som hon brukar gå med. Det blir inga extra grejer och vi vill att hon ska känna sig kaxig och slippa att göra grovjobbet för en gångs skull. Hon ska bara få segla med. För Franck Leblanc är det viktigaste att hon är bra om två veckor. Hon ska inte ta stryk eller tömmas nu, säger Aronsson.
Så det låter inte som någon het vinstchans på förhand?
- Vi är ju med i loppet så chansen finns ju alltid men jag tror inte det. Senast när Erik körde på speed så hade han kontroll på det från ledningen. Nu ska hon komma bakifrån och jag vill inte att hon ska ge sig ut i spåren, snarare chansa invändigt. Jag tror inte att hon hinner att speeda ner de andra på en kortspeed.
Hur blir fortsättningen för dig och Anna Mix tillsammans efter Prix d'Amerique?
- Hon går ner till Frankrike på söndag och sedan är det meningen att hon ska gå några lopp där nere. Efter Prix d'Amerique ska hon eventuellt vara med i Prix de France och något mer. Men därefter är tanken att hon ska komma tillbaka hit.

”Rainbow of Nando är jäkligt fin”

Du har ytterligare en häst med i V75. Det är Rainbow of Nando som har två raka segrar. Chanserna där?
- Rainbow of Nando (V75-2) har gjort det jättebra. När hon förlorade på Örebro för tre starter sedan var det lite mitt fel. Hon hade varit sjuk inför det loppet och när vi skulle träna så hade det regnat för mycket för att kunna köra på banan. Därför hade hon bara gått lite i skogen och det fattades i henne. Sedan såg man hur mycket hon hade gått framåt med loppet i kroppen när hon vann efteråt.
- Nu är hon vaccinerad efter förra starten och det slog lite hårdare än jag trodde. Men hon är bättre förberedd än inför starten i Örebro, även om hon inte är helt på topp. Jag visste ju att vi skulle få ett sådant här läge när jag anmälde men jag vill att hon ska gå i ryggar den här gången. Senast och näst senast har hon fått gå i tredjespår. De värsta motståndarna har spåren bredvid henne och det hade varit skönt om hon hade kunnat bli framdragen.
- Det är en häst som vi håller ganska högt och hon är vass både framifrån och bakifrån. Hon kan nog vara med där framme och hugga om det stämmer på vägen. Men det här loppet är inte det viktigaste för henne i karriären och jag vill som sagt inte att hon ska behöva göra så mycket arbete själv. Diva Deo är en otroligt fint häst och blir kanske svår att slå. Min häst är i alla fall jäkligt fin och ska man inte singelstrecka någon i loppet ska hon med på kupongen, säger Sofia Aronsson.

Michael Carlsson, Kanal 75

Publicerat 2017-01-09 17:48:00

Andra aktuella V75-klipp och V75-nyheter

Bo Eklöfs travsurr och V75-tips till Solvalla lördag 27 maj 2017

Här kan du lyssna till alltid lika påläste Bo Eklöfs travsurr med V75 tips och tankar inför V75 Solvalla lördag 27 maj 2017.

V75-system och V75-tips till Solvalla lördag 27 maj 2017

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Solvalla lördag 27 maj 2017.

V75-system och V75-tips till Solvalla lördag 27 maj 2017

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Solvalla lördag 27 maj 2017.

Chrille Erikssons V75-tips till Solvalla lördag 27 maj 2017

Här kan du ta del av mästertipparen Chrille Erikssons intressanta syn och V75 tips på nästa V75 omgång på Solvalla lördag 27 maj 2017.


Linus Boy (V75-7) har en något brokig karriär bakom sig så här långt. Resultatraden är späckad med galopper och han borde ..


Linus Boy (V75-7) har en något brokig karriär bakom sig så här långt. Resultatraden är späckad med galopper och han borde ha mycket mer än 439 000 kronor på vinstkontot. Att hästen har kapacitet har nämligen stått klart ända sedan han började tävla. Under vintern och våren lossnade det allt mer för femåringen och han tog två imponerande V75-segrar. Men han fortsatta att blanda med galopper. Bland annat vid sitt senaste framträdande då han klippte i galopp 200 meter från mål som fastlåst.
- Det är svårt att säga varför han galopperade men han var inte tom då. Jag tror att det kan ha berott på att kusken började ta upp honom lite, säger hästens tränare Timo Nurmos.
Sedan den starten, i nästan två månader, har hästen tränat. Och Timo Nurmos låter mycket nöjd med sin springare.
- Han tog loppet senast på bra sätt och han har tränat jättefint hela tiden efter det. Han har tränat otroligt starkt hemma, egentligen i hela livet, men nu har han mognat och börjar prestera mer.

”Hästen är i ordning”
Att Linus Boy inte har så grova pengar på kontot gör att han får starta över grunddistansen 3 140 meter i Harper Hanovers lopp. De värsta motståndarna på förhand, med fjolårstvåan Sauveur i spetsen, startar med 40 meters tillägg.
- Distansen passar Linus Boy bra. Det är en stark häst och det ska bli väldigt spännande att se hur långt han räcker. Troligen går han med skor eller barfota bak. Harpers är alltid tufft och det är svårbedömt för mig hur han kommer att hävda sig, men hästen är i ordning i alla fall.

Ola Johansson, Kanal 75


Vid sidan av USA:s bästa äldre travare, fjolårets elitloppstvåa Resolve, är det egenägda stoet Non Stick (V75-6) som sticker ut ..


Vid sidan av USA:s bästa äldre travare, fjolårets elitloppstvåa Resolve, är det egenägda stoet Non Stick (V75-6) som sticker ut i den kvartett som Åke Svanstedt lastade på det specialchartrade flygplanet från New York till Göteborg. Hon gick obesegrad genom tvååringssäsongen och vann i fjol, som treåring, 6 av 12 lopp. På meritlistan finns finalssegrar i New York Sire Stakes och Empire Breeders Classic. Vinstkontot uppgår till saftiga 5,1 miljoner kronor.
- Hon har gjort det jättebra, men hon har inte gått så snabba tider eftersom hon mest har tävlar på 800-metersbanor, berättar Åke Svanstedt.
Non Sticks rekord 1.10,6 är ändå det näst bästa bland deltagarna i söndagens Fyraåringselit för ston. Vad man snarare ställer sig undrande till är varför hästen gick i mål som oplacerad på långsamma 1.14,0 i årsdebuten för ett par veckor sedan.
- Det är lite missvisande. Det var en catchdriver som körde och han satt sist hela loppet utan att göra en ansats att köra. Jag vet inte varför. Hästen var inte dålig på något sätt, det var en ointresserad kusk bara.
Spårtombolan tilldelade Non Stick ett närmast perfekt tredjespår bakom startbilens vingar så förutsättningar för att sätta sina kullsystrar på plats har hon. Att hon kommer att slippa skor på hovarna är ytterligare en plusfaktor.
- Hon brukar vara rätt kvick från början så vi har ett bra läge. Hon har jättebra löphuvud och bra styrka. Det är svårt att veta hur hon står sig mot dem hon möter nu men jag tycker att hon är en rätt så bra häst.

Distansen ett plus
Fyraårige Tech Titan (V4-1) har gjort långresan till Sverige för att gå ut i ett fyraåringslopp under elitloppssöndagen. Att han lottades till bakspår kan passa bra med tanke på att han efter seger i debuten för Åke Svanstedt har snubblat sig i galopp bakom startbilen.
- Han är stark och rejäl så min känsla är att 2 100 meter kommer att passa honom bra.

Nyförvärv med bra fart
En av lördagens höjdare på Solvalla är Sweden Cup, även kallat Lilla Elitloppet eftersom det likt söndagens huvudnummer avgörs i försök och final samma dag. I det andra försöket startar femåringen Jato från innerspår och han gav ett mycket bra intryck när han för tre veckor sedan debuterade för Åke Svanstedt. Från jumboposition flög han fram till tredjeplatsen.
- Han avslutade otroligt bra! berömmer Svanstedt.
- Han har också tävlat mest på korta banor och inte gått så snabba tider, men han är en jättefin löphäst som har visat bra fart och verkar ha bra löpskalle. Han har känts fin i träningen efter senast så jag hoppas att han har bra form.
Innerspåret?
- Jag vet inte hur snabb han är. Senaste loppet är enda gången jag har kört honom och då provade jag inte att köra något från start. Men vi borde i alla fall få en bra position från innerspår.
Hur tror du att han hävdar sig i Sweden Cup-konkurrensen?
- Det är väldigt svårbedömt men han visade i alla fall bra fart senast när han gick 1.06 sista 400...

Ola Johansson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se