Inför V75 (jackpot): Foppa i stor intervju om kärleken till travet


En av världens bästa hockeyspelare genom tiderna har varit travintresserad sedan tonåren. Han äger och har ägt flera topphästar genom åren, däribland derbyvinnaren Tsar d’Inverne och Hambletonian-tvåan Adrian Chip som starkast lysande stjärnor. De sprang in åtta respektive tio miljoner kronor och tränades av Robert Bergh.
– Det började med Orbit Air hemma i Örnsköldsvik. Jag var på Solänget när jag var yngre, kanske någon gång när jag var 16, 17 år. Vi var några kompisar som köpte in oss i Orbit Air och efter två halvdåliga år gick det fantastiskt bra efter det. Då tyckte man kanske att det verkar inte vara så svårt det här, säger Peter Forsberg och skrattar.
– Sedan har det fortsatt och jag har haft turen att ha varit med på flera jättebra hästar. Det finns ju så mycket som är roligt runtomkring travet. Jag har sällan ägt hästarna själv utan vi har varit ett bra gäng som har ägt tillsammans och åkt omkring och tittat när de har tävlat.

Ett roligt minne över en seger – ”Nästan komiskt”

Vad är det största och mest minnesvärda du har varit med om som hästägare?
– Tsar d’Invernes derbyseger och Adrian Chips andraplats i Hambletonian smäller ju förstås högt. Men ett annat roligt minne är när Real de Rabut vann ett större lopp i Norge. Det var så mycket folk på plats att vi inte kom fram riktigt och kunde inte se loppet så bra. På sista långsidan tappade hästen så mycket och låg kanske som nionde eller tionde häst. När dom svängde in på upploppet låg han fortfarande som sjua eller åtta och jag tänkte att han blir nog inte bättre.
– Vi såg hästarna framifrån på upploppet så det var svårt att se när de gick i mål. Men sedan när de ropade ut vinnaren i högtalarna fick man höra att min häst hade vunnit. Det var helt otroligt men han var mer stark än snabb och kunde inte hänga med ett tag på sista långsidan när det gick fortare. Sen kom han igen och det var lite komiskt, men samtidigt visar det att allt kan hända i ett travlopp.

”Halkade mer in på ett bananskal”
När Peter Forsberg var på plats på Jägersro när Tsar d’Inverne vann derbyt var det en gigantisk uppståndelse och mediabevakning runt den då glödheta NHL-stjärnan. Tränaren Robert Bergh har flera gånger uttalat att han kände en stor press, och att det nästan kändes som att alla förväntade sig och krävde att hästen skulle vinna bara för att Foppa ägde den.
– När ”Tsaren” vann derbyt så var jag på plats och åkte jag över till NHL dagen efter. Jag tror att säsongen började precis efter derbyt. Det var häftigt att vinna derbyt, absolut. Men så här efteråt har jag förstått mer hur svårt det är att vinna ett derby. Då halkade man mer in på ett bananskal när jag fick köpa in mig på hästen och det var ”Berghans” förtjänst.
– Adrian Chip var en superhäst som var tvåa i Hambletonian. Jag var på Meadowlands och såg finalen men den dagen var Donato Hanover för bra. Men sen fick Adrian vinna några stora lopp ändå som var riktigt, riktigt bra, säger Forsberg.

”Mycket mer trav nu än tidigare”

Hur pass travintresserad är du egentligen och hur mycket följer du travet idag?
– På en skala från ett till tio ligger mitt travintresse på en åtta. Men för farsan är det tio av tio. Han är inne och kollar propositioner hela tiden vart hästarna ska starta och följer allt.
– Jag gillar verkligen travet, det är något speciellt. Jag följer det väldigt väl, och mycket mer nu sedan jag slutade spela hockey. Direkt när startlistorna till nästa veckas V75 kommer på söndagskvällen så kollar man. Har jag sen ingen möjlighet att se V75-loppen live så kollar jag alltid på dom efteråt.
– På slutet har jag sett mycket mer trav än tidigare i och med att det inte finns så mycket annan sport. Sedan har det varit intressanta och spännande veckor med jackpot och vi har även haft hästar till start.
– Lördagarna med V75 har alltid varit nummer ett men på slutet har jag även börjat kolla på onsdagarna också med V86.
– Numera kan man ju styra tiden mer och tävlar hästarna så försöker jag få in det i schemat absolut och följa dom. Det var lite skillnad på den tiden när man kanske hade en Stanley Cup-final att tänka på. Då fick det bli lite andra prioriteringar.

”Gillar att läsa på och höra förhandssnacket”

Vad är det som gör travet och hästarna så speciellt?
– Djuren och spänningen. Även om man tycker att hästarna bara ska springa två varv runt banan så är det så mycket som kan hända. Jag gillar verkligen att läsa på innan och höra förhandssnacket. Spekulera i hur loppen ska bli körda, om hästen kan ta ledningen och så vidare. Det tycker jag är kul. Sedan händer det alltid någonting under en tävlingsdag och det är fascinerande att följa. Ska jag spela och följa V75 då vill jag gärna höra hela uppsnacket innan, säger Foppa.
Och tillägger:
– Jag måste säga att de är jätteduktiga i studion och speciellt Hultman tycker jag är rolig att lyssna på. Han kan så mycket historik om hästarna med härstamningar och annat och är väldigt kunnig. Man lär sig mycket nytt hela tiden om allt ifrån skor till jänkarvagnar och norskt huvudlag. Det är nästan så att man blir lite bortskämd med all information.

”Jag var supernervös innan”

Du som har så mycket på meritlistan som idrottsman, och som har haft så framgångsrika hästar, händer det ändå något inom dig när du har en egen häst som ska tävla?
– Ja, man blir nervös helt klart. När jag spelade hockey var jag supernervös innan matcherna. Inte bara stora matcher utan vanliga också. När man har en egen häst till start så blir det som en adrenalinkick när loppet går.
– Men på något sätt så är det precis som inom hockeyn, att när man väl har vunnit och står där efteråt så är den känslan så skön att den uppväger allt som var jobbigt innan. Visst, det är inte riktigt på samma sätt inom travet, men lite liknande är det.
Du är känd för din extrema vinnarskalle, men hur är du som hästägare när det inte går som du tänkt dig?
– Det beror lite på hur loppet har gått till. Jag är ju inte den som älskar att förlora direkt, så mycket kan jag säga. Men jag har aldrig skällt på någon kusk i alla fall, säger Foppa med ett skratt.

Aramis Bar på gång efter sjukdom
Förutom de redan nämnda stjärnorna Adrian Chip, Tsar d’Inverne, Real de Rabut och Orbit Air har Peter Forsberg ägt miljonärer och storloppsvinnare som Brittania och Charles du Gaulle. Nu är det Diamanten och Aramis Bar som är högaktuella där den sistnämnda inhandlades från Italien i fjol. Dessutom finns unghästarna Il Capitano Mearas (två år i träning hos Björn Goop), Global Caps (två år i träning hos Timo Nurmos), Father Simon (tre år och i träning hos Pasi Aikio.)
Apropå Aramis Bar, hur är läget med den hästen som bland annat har vunnit Norrlands Grand Prix i år?
– Han har varit lite upp och ner. I Neapel i italienska derbyt var han sådär men i år har han gjort flera bra lopp och var inte långt efter Hail Mary i Umeå i våras. Nu har han varit lite sjuk och haft något virus så det var lite synd att han missade Europaderbyt. Men nu är han på väg tillbaka igen.

Vad kan man säga om unghäststjärnan Diamanten, som nu på lördag gör första starten för Björn Goop? Vad är status där inför loppet i Gulddivisionen, V75-6?
– Han galopperade en del hos Stig H på slutet och nu provar vi hos Goop. Meningen är att han ska till Frankrike och tävla i vinter om han går bra. Men samtidigt ska man tänka på att det är inte direkt några duvungar som har tränat Diamanten tidigare. Han kommer ju inte från någon amatör direkt, så vi får se vad som händer. Jag hoppas att han gör bra ifrån sig på lördag.
Och sedan finns det alltså planer på att tävla i Frankrike i vinter?
– Ja, jag hoppas att det går bra och det vore kul i så fall. Jag har inte så långt till Frankrike där jag bor i Schweiz så det kan nog bli någon roadtrip. Jag har aldrig varit på Vincennes men det vore kul att åka dit och kolla så att Björn sköter sig. Om man nu får gå på trav framöver.
– Men om både Diamanten och Aramis Bar känns bra så ska vi ta ner dem till Frankrike, säger Foppa.
Spelar du V75 varje lördag?
– Ja, i stort sett varje lördag när jag har möjlighet. Definitivt nu på lördag. Första tanken var att spika Elian Web för vinner Diamanten blir jag glad ändå. Men Elian Web har spår innanför och kan bli svårslagen från ledningen. Det viktigaste för Diamanten är att han tar sig runt på ett bra sätt.
Finns det någon upplevelse du drömmer om som hästägare?
– Självklart dom två största loppen, Prix d’Amerique och Elitloppet. Och så Silverörnen på Solänget, haha. Orbit Air vann det loppet en gång och det gjorde även Real de Rabut. Det var meningen att Diamanten skulle vinna tidigare i år men han galopperade tyvärr. Så det hade varit roligt att vinna samma lopp med tre olika hästar.
Till sist men inte minst, några ord om Drömfonden, som du är ambassadör för. Vad har det projektet betytt för dig?
– Det har varit ett privilegium att få vara ambassadör för det otroligt fina projektet. Jag har fått vara med och sett alla positiva saker som händer i klubbar och föreningar runt om i landet. Det finns så mycket bra krafter där ute och föreningar som man inte ofta läser om. Så det har varit väldigt kul att få komma nära dom och hjälpa många ungdomar till något betydelsefullt.
– Jag hoppas verkligen att jag får fortsätta att jobba med det här ett antal år till, för det har varit jätteroligt och stimulerande, säger Peter Forsberg.

Michael Carlsson, Kanal 75

Publicerat 2020-11-19 14:53:00

Andra aktuella V75-klipp och V75-nyheter

Björnkollen V75-tips till Solvalla lördag 28 november 2020
Björnkollen V75-tips till Solvalla lördag 28 november 2020

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Solvalla lördag 28 november 2020.

V75-system och V75-tips till Solvalla lördag 28 november 2020

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Solvalla lördag 28 november 2020.


I lördags betalade V75® 780 852 kronor.Detta trots att det bara blev en ordentlig överraskning när Västerbo Exact slog till i högst..


I lördags betalade V75® 780 852 kronor.
Detta trots att det bara blev en ordentlig överraskning när Västerbo Exact slog till i högsta klassen, med två procent av spelet i ryggen.
Ett färskt exempel på att det kan räcka med en skräll för att dra upp värdet rejält på V75.
Men det säger sig själv att skrällvinnarna också är de mest svårfunna.
Finns det då någon genväg för att hitta en sådan?
Lördagens omgång är speciell eftersom det rör sig om STL-finaler. Det innebär att sex av sju avdelningar på V75 avgörs över 2 140 meter autostart.
I databasen travfakta.se finns alla svenska travlopp som körts sedan 2010.
Av dessa har 477 avgjorts över aktuella förutsättningar inom V75 på Solvalla.
Och här finns det ett startspår som verkligen sticker ut.

Skyhög ROI
Spår 11 bakom startbilen har nämligen varit överlägset bäst ur ett spelarperspektiv.
Enligt travfakta.se har hästar från spår 11 i autostartslopp över 2 140 meter i V75 på Solvalla haft en ROI (Return of Investment) på extrema 136 procent.
Omräknat i kronor innebär det att den som spelat 100 kronor på varje häst med dessa förutsättningar kunnat hämta ut över 14 500 kronor i nettovinst.
Anledningen är inte att hästar från spår 11 vunnit mest (även om 12 i segerprocent från bakspår är synnerligen anmärkningsvärt) utan att vinnarna därifrån betalat ett snittodds på 11,66.
Jämför det med spår 1 där segerprocenten är jämförbar, men snittoddset på 5,76 gör att ROI istället hamnar på låga 64 procent.

Håll koll på strykningar
Värt att påpeka är att det här inte är någon effekt av att bakspåren generellt skulle vara gynnade i denna typ av lopp.
Faktum är att spår 9 och 10 visar allra sämst ROI med smått katastrofala 46 respektive 39.
Så den som vill ta fasta på denna statistik och söka lördagens skrällar från spår 11 måste vara noga med att inget av dessa spår blivit struken. En häst som stryks ner från spår 11 till spår 10 halverar sin segerchans, samtidigt som snittoddset sjunker.
På samma sätt så mer än fördubblar en häst från spår 12 sin segerchans om denne stryks ner till spår 11.
Den som söker en spik kan titta på spår 4, utgångsläget med högst segerprocent (14) och näst högst ROI (96).

Robin Johansson, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Jägersro lördag 21 november 2020
Björnkollen V75-tips till Jägersro lördag 21 november 2020

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Jägersro lördag 21 november 2020.

V75-system och V75-tips till Jägersro Trav lördag 21 november 2020

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Jägersro Trav lördag 21 november 2020.
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se