Inför V75 (jackpot): Foppa i stor intervju om kärleken till travet


En av världens bästa hockeyspelare genom tiderna har varit travintresserad sedan tonåren. Han äger och har ägt flera topphästar genom åren, däribland derbyvinnaren Tsar d’Inverne och Hambletonian-tvåan Adrian Chip som starkast lysande stjärnor. De sprang in åtta respektive tio miljoner kronor och tränades av Robert Bergh.
– Det började med Orbit Air hemma i Örnsköldsvik. Jag var på Solänget när jag var yngre, kanske någon gång när jag var 16, 17 år. Vi var några kompisar som köpte in oss i Orbit Air och efter två halvdåliga år gick det fantastiskt bra efter det. Då tyckte man kanske att det verkar inte vara så svårt det här, säger Peter Forsberg och skrattar.
– Sedan har det fortsatt och jag har haft turen att ha varit med på flera jättebra hästar. Det finns ju så mycket som är roligt runtomkring travet. Jag har sällan ägt hästarna själv utan vi har varit ett bra gäng som har ägt tillsammans och åkt omkring och tittat när de har tävlat.

Ett roligt minne över en seger – ”Nästan komiskt”

Vad är det största och mest minnesvärda du har varit med om som hästägare?
– Tsar d’Invernes derbyseger och Adrian Chips andraplats i Hambletonian smäller ju förstås högt. Men ett annat roligt minne är när Real de Rabut vann ett större lopp i Norge. Det var så mycket folk på plats att vi inte kom fram riktigt och kunde inte se loppet så bra. På sista långsidan tappade hästen så mycket och låg kanske som nionde eller tionde häst. När dom svängde in på upploppet låg han fortfarande som sjua eller åtta och jag tänkte att han blir nog inte bättre.
– Vi såg hästarna framifrån på upploppet så det var svårt att se när de gick i mål. Men sedan när de ropade ut vinnaren i högtalarna fick man höra att min häst hade vunnit. Det var helt otroligt men han var mer stark än snabb och kunde inte hänga med ett tag på sista långsidan när det gick fortare. Sen kom han igen och det var lite komiskt, men samtidigt visar det att allt kan hända i ett travlopp.

”Halkade mer in på ett bananskal”
När Peter Forsberg var på plats på Jägersro när Tsar d’Inverne vann derbyt var det en gigantisk uppståndelse och mediabevakning runt den då glödheta NHL-stjärnan. Tränaren Robert Bergh har flera gånger uttalat att han kände en stor press, och att det nästan kändes som att alla förväntade sig och krävde att hästen skulle vinna bara för att Foppa ägde den.
– När ”Tsaren” vann derbyt så var jag på plats och åkte jag över till NHL dagen efter. Jag tror att säsongen började precis efter derbyt. Det var häftigt att vinna derbyt, absolut. Men så här efteråt har jag förstått mer hur svårt det är att vinna ett derby. Då halkade man mer in på ett bananskal när jag fick köpa in mig på hästen och det var ”Berghans” förtjänst.
– Adrian Chip var en superhäst som var tvåa i Hambletonian. Jag var på Meadowlands och såg finalen men den dagen var Donato Hanover för bra. Men sen fick Adrian vinna några stora lopp ändå som var riktigt, riktigt bra, säger Forsberg.

”Mycket mer trav nu än tidigare”

Hur pass travintresserad är du egentligen och hur mycket följer du travet idag?
– På en skala från ett till tio ligger mitt travintresse på en åtta. Men för farsan är det tio av tio. Han är inne och kollar propositioner hela tiden vart hästarna ska starta och följer allt.
– Jag gillar verkligen travet, det är något speciellt. Jag följer det väldigt väl, och mycket mer nu sedan jag slutade spela hockey. Direkt när startlistorna till nästa veckas V75 kommer på söndagskvällen så kollar man. Har jag sen ingen möjlighet att se V75-loppen live så kollar jag alltid på dom efteråt.
– På slutet har jag sett mycket mer trav än tidigare i och med att det inte finns så mycket annan sport. Sedan har det varit intressanta och spännande veckor med jackpot och vi har även haft hästar till start.
– Lördagarna med V75 har alltid varit nummer ett men på slutet har jag även börjat kolla på onsdagarna också med V86.
– Numera kan man ju styra tiden mer och tävlar hästarna så försöker jag få in det i schemat absolut och följa dom. Det var lite skillnad på den tiden när man kanske hade en Stanley Cup-final att tänka på. Då fick det bli lite andra prioriteringar.

”Gillar att läsa på och höra förhandssnacket”

Vad är det som gör travet och hästarna så speciellt?
– Djuren och spänningen. Även om man tycker att hästarna bara ska springa två varv runt banan så är det så mycket som kan hända. Jag gillar verkligen att läsa på innan och höra förhandssnacket. Spekulera i hur loppen ska bli körda, om hästen kan ta ledningen och så vidare. Det tycker jag är kul. Sedan händer det alltid någonting under en tävlingsdag och det är fascinerande att följa. Ska jag spela och följa V75 då vill jag gärna höra hela uppsnacket innan, säger Foppa.
Och tillägger:
– Jag måste säga att de är jätteduktiga i studion och speciellt Hultman tycker jag är rolig att lyssna på. Han kan så mycket historik om hästarna med härstamningar och annat och är väldigt kunnig. Man lär sig mycket nytt hela tiden om allt ifrån skor till jänkarvagnar och norskt huvudlag. Det är nästan så att man blir lite bortskämd med all information.

”Jag var supernervös innan”

Du som har så mycket på meritlistan som idrottsman, och som har haft så framgångsrika hästar, händer det ändå något inom dig när du har en egen häst som ska tävla?
– Ja, man blir nervös helt klart. När jag spelade hockey var jag supernervös innan matcherna. Inte bara stora matcher utan vanliga också. När man har en egen häst till start så blir det som en adrenalinkick när loppet går.
– Men på något sätt så är det precis som inom hockeyn, att när man väl har vunnit och står där efteråt så är den känslan så skön att den uppväger allt som var jobbigt innan. Visst, det är inte riktigt på samma sätt inom travet, men lite liknande är det.
Du är känd för din extrema vinnarskalle, men hur är du som hästägare när det inte går som du tänkt dig?
– Det beror lite på hur loppet har gått till. Jag är ju inte den som älskar att förlora direkt, så mycket kan jag säga. Men jag har aldrig skällt på någon kusk i alla fall, säger Foppa med ett skratt.

Aramis Bar på gång efter sjukdom
Förutom de redan nämnda stjärnorna Adrian Chip, Tsar d’Inverne, Real de Rabut och Orbit Air har Peter Forsberg ägt miljonärer och storloppsvinnare som Brittania och Charles du Gaulle. Nu är det Diamanten och Aramis Bar som är högaktuella där den sistnämnda inhandlades från Italien i fjol. Dessutom finns unghästarna Il Capitano Mearas (två år i träning hos Björn Goop), Global Caps (två år i träning hos Timo Nurmos), Father Simon (tre år och i träning hos Pasi Aikio.)
Apropå Aramis Bar, hur är läget med den hästen som bland annat har vunnit Norrlands Grand Prix i år?
– Han har varit lite upp och ner. I Neapel i italienska derbyt var han sådär men i år har han gjort flera bra lopp och var inte långt efter Hail Mary i Umeå i våras. Nu har han varit lite sjuk och haft något virus så det var lite synd att han missade Europaderbyt. Men nu är han på väg tillbaka igen.

Vad kan man säga om unghäststjärnan Diamanten, som nu på lördag gör första starten för Björn Goop? Vad är status där inför loppet i Gulddivisionen, V75-6?
– Han galopperade en del hos Stig H på slutet och nu provar vi hos Goop. Meningen är att han ska till Frankrike och tävla i vinter om han går bra. Men samtidigt ska man tänka på att det är inte direkt några duvungar som har tränat Diamanten tidigare. Han kommer ju inte från någon amatör direkt, så vi får se vad som händer. Jag hoppas att han gör bra ifrån sig på lördag.
Och sedan finns det alltså planer på att tävla i Frankrike i vinter?
– Ja, jag hoppas att det går bra och det vore kul i så fall. Jag har inte så långt till Frankrike där jag bor i Schweiz så det kan nog bli någon roadtrip. Jag har aldrig varit på Vincennes men det vore kul att åka dit och kolla så att Björn sköter sig. Om man nu får gå på trav framöver.
– Men om både Diamanten och Aramis Bar känns bra så ska vi ta ner dem till Frankrike, säger Foppa.
Spelar du V75 varje lördag?
– Ja, i stort sett varje lördag när jag har möjlighet. Definitivt nu på lördag. Första tanken var att spika Elian Web för vinner Diamanten blir jag glad ändå. Men Elian Web har spår innanför och kan bli svårslagen från ledningen. Det viktigaste för Diamanten är att han tar sig runt på ett bra sätt.
Finns det någon upplevelse du drömmer om som hästägare?
– Självklart dom två största loppen, Prix d’Amerique och Elitloppet. Och så Silverörnen på Solänget, haha. Orbit Air vann det loppet en gång och det gjorde även Real de Rabut. Det var meningen att Diamanten skulle vinna tidigare i år men han galopperade tyvärr. Så det hade varit roligt att vinna samma lopp med tre olika hästar.
Till sist men inte minst, några ord om Drömfonden, som du är ambassadör för. Vad har det projektet betytt för dig?
– Det har varit ett privilegium att få vara ambassadör för det otroligt fina projektet. Jag har fått vara med och sett alla positiva saker som händer i klubbar och föreningar runt om i landet. Det finns så mycket bra krafter där ute och föreningar som man inte ofta läser om. Så det har varit väldigt kul att få komma nära dom och hjälpa många ungdomar till något betydelsefullt.
– Jag hoppas verkligen att jag får fortsätta att jobba med det här ett antal år till, för det har varit jätteroligt och stimulerande, säger Peter Forsberg.

Michael Carlsson, Kanal 75

Publicerat 2020-11-19 14:53:00

Andra aktuella V75-klipp och V75-nyheter

Björnkollen V75-tips till Åby lördag 8 maj 2021
Björnkollen V75-tips till Åby lördag 8 maj 2021

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Åby lördag 8 maj 2021.


 Det är V75 även på söndag den är veckan och den omgången avgörs på Vermo-banan i Helsingfors. Det finska storlo..


 Det är V75 även på söndag den är veckan och den omgången avgörs på Vermo-banan i Helsingfors. Det finska storloppet Finlandia-Ajo är den stora höjdpunkten där vinnaren erhåller 1,1 miljoner kronor samt en plats i Elitloppet. Sprinterloppet körs över distansen 1620 meter med autostart och avslutar V75. En av förhandsfavoriterna är Milliondollarryme som efter andraplatsen i årsdebuten följde upp med en övertygande seger i starten efter. Den svarta och snart femfaldige miljonären visade upp en startsnabbhet som han inte visat många gånger tidigare. Stjärnhästen blixtrade till ledningen och vann enkelt på tiden 1.10,7.
– Milliondollarrhyme (V75-7) var riktigt fin senast och det fanns en hel del sparat i honom över mål. Han har verkligen utvecklat startsnabbheten och varit riktigt rapp från början i båda loppen i år. Den fanns inte där i fjol och då hade han sina problem, säger Fredrik B Larsson.
– Hästen känns bättre på alla vis i år gentemot förra året. Då var det faktiskt inte många lopp som jag nöjd med honom. Det var först i slutet av säsongen som det verkligen var den rätta Milliondollarrhyme. Det var i SM samt i loppen han gjorde i Frankrike.
– Under vinterträningen har han också känts starkare och starkare och även efter de här två loppen som han har gjort i år. Han känns bara finare och ännu bättre så det är en positiv trend över honom just nu.

”Känns given i Elitloppet om han fortsätter vara bra”
Milliondollarrhyme blev Svensk Mästare för två år sedan och och tvåa i fjol bakom Very Kronos. Han gjorde även tre starter på Vincennes där det blev seger direkt i debuten på fransk mark.
– Han var i ordning i alla tre loppen som han gjorde i Frankrike. Men i ett av dem satt han fast med allt sparat och i det tredje så blev det för tufft med tredjespår nästan hela vägen.
Din häst har varit med i Elitloppet två gånger och slutat fyra båda gångerna. Är du förvånad att du inte har fått någon inbjudan i år efter segern på 1.10,7 senast?
– Nej, det har jag inte tänkt på. Jag tror så här att om han fortsätter att vara bra så kommer han att få en plats. Då tycker jag att hästen känns given, menar Fredrik.

”Tror att han segerstrider”
I söndagens Finlandia-Ajo kan Milliondollarrhyme fixa den platsen själv genom att vara först i mål i det finska storloppet. Han har spår fem bakom startbilen och körs av tränare Larsson själv.
– Spåret är bra och motståndet är tufft, precis som det ska vara i sådana här stora lopp. Han måste löpa på topp men om han gör det så tror jag att han segerstrider. Han känns formstark i träningen och känslan är att hästen kommer att göra ett bra lopp.
– Han reser med båten över på fredag kväll och vi gör inga ändringar i balans och utrustning. Han kommer att gå precis som senast, säger Fredrik B Larsson.

Finlandia-Ajo 2021
1620 meter autostart

Häst – Kusk
1) Zarenne Fas – Santtu Raitala
2) Ubertino Grif – Hannu Torvinen
3) Vernissage Grif – Alessandro Gocciadoro
4) Le Gros Bill – Antti Teivainen
5) Milliondollarrhyme – Fredrik B Larsson
6) Hickothepooh – Vidar Hop
7) Dear Friend – Johan Untersteiner
8) Click Bait – STRUKEN
9) Grainfield Aiden – Hannu Korpi
10) Next Direction – Iikka Nurmonen

Michael Carlsson, Kanal 75

V75-system och V75-tips till Åby lördag 8 maj 2021

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Åby lördag 8 maj 2021.


Årets upplaga av Paralympiatravet lovar att bli något extra.Sedan segermaskinen och supertalangen Ecurie D. och ”världens bästa sto&..


Årets upplaga av Paralympiatravet lovar att bli något extra.
Sedan segermaskinen och supertalangen Ecurie D. och ”världens bästa sto” Delia du Pommereux tidigt tackat ja till inbjudningar har de stått i lägst odds hos bookmakers.
Detta trots synnerligen imponerande försöksvinster från hemmahoppen Who’s Who och Aetos Kronos.
Av dessa var det tveklöst Ecurie D. som drog nitlotten då han tvingas inleda jakten på förstapriset på 1,5 miljoner kronor från spåret längst ut bakom startbilen.
Kanske bra för spänningen eftersom tränaren Frode Hamre lät synnerligen nöjd med sin adept ett par timmar innan spårlottningen på söndagskvällen.
- Hästen gick ett banjobb på Jarlsberg i torsdags och verkade fräsch och fin. Han ska ha väldigt fin form på lördag, lovade Hamre.
Efter spårlottningen lät den norske tränaren inte allt för nedslagen. Frode Hamre menar att han har gjort sitt jobb som tränare och har satt Ecurie D. i fin författning.
- Det är klart att spår åtta inte är bra. Men lottningen är inget att göra åt. Nu är det upp till Björn! säger Frode Hamre i podcasten ”Lördag hela veckan” med en glad passning till kusken Björn Goop.

"Mera optimistiska nu"
I somras startade Ecurie D. för första gången mot världseliten i Hugo Åbergs Memorial. Då fick hästen ett tiondespår bakom bilen.
Frode Hamre låg lägre i förhandsdiskussionerna den gången.
- Vi är mera optimistiska inför Paralympiatravet på lördag. Hästen känns väldigt fin och har lagt ut och fått mera muskler i vinter. Normalt sett ska han vara bättre i Elitloppet om tre veckor - men som det känns inför lördagen tror jag inte att han ska vara i behov av fler lopp, säger Frode Hamre.

Idealiska utgångslägen för franskduon
Mer tur med lottningen hade Ecurie D:s landsman som fick friplatsen när lördagens skrällvinnare Dragster tackade nej, nämligen Floris Baldwin som drog ett för sin del förmånligt innerspår.
Om loppet var öppet inför spårlottningen blev det inte mindre ovisst efteråt, både sett till löpningsscenario och favoritskap.
Klart är i alla fall att i det franska laget i form av Delia du Pommereux och Gelati Cut – som båda gör sina första starter på svensk mark – har alla chanser att få visa sitt kunnande från spår 4 respektive 2.
Paralympiatravet körs som V75-7 på lördag, i en oerhört högklassig omgång som även innehåller finalerna av Drottning- och Kungapokalen.
Utanför kupongen körs dessutom Lyon Grand Prix för femåringar med derbyvinnaren Hail Mary i andra starten för året samt Solos lopp med nye kallblodskungen Månlykke A.M. på sällsynt besök i Västergötland.

Startlista Paralympiatravet
2 140 meter autostart

1 Floris Baldwin – Kristian Malmin (Trond Anderssen)
2 Gelati Cut – Gabriele Gelormini (Romain Christian Larue)
3 Racing Mange – Joakim Lövgren
4 Delia du Pommereux – Eric Raffin (Sylvain Roger)
5 Who’s Who – Örjan Kihlström (Pasi Aikio)
6 Aetos Kronos – Johan Untersteiner (Jerry Riordan)
7 Elian Web – Jorma Kontio (Katja Melkko)
8 Ecurie D. – Björn Goop (Frode Hamre)
9 Ble du Gers – Per Oleg Midtfjeld (Frode Hamre)
10 Very Kronos – Erik Adielsson (Svante Båth)
Förstapris: 1,5 miljoner kronor

Kanal 75

Inom kort kommer tjänsten för startlistor och resultatlistor att flyttas till ATG.
Nyhetsartiklar och bilder kommer finnas kvar hos Kanal75.se/media med samma inloggningsuppgifter som i dag.

För åtkomst till startlistor och resultatlistor var vänlig mejla ATG snarast med uppgifter för uppdatering av avtal och access (nya lösenord).

Kontaktperson (avtalsansvarig):
Företag:
Epost:
Mobil:

Skicka dina kontaktuppgifter till startlistor@atg.se

The service for start lists and result lists will soon be moving to ATG.
News items and pictures will remain on Kanal75.se/media with the same login details as today.

To access the start lists and result lists, please email ATG as soon as possible with details for the updating of agreements and access (new passwords).

Contact person (with responsibility for the agreement):
Company:
Email:
Mobile:

Send your contact details to startlistor@atg.se

Björnkollen V75-tips till Örebro lördag 1 maj 2021
Björnkollen V75-tips till Örebro lördag 1 maj 2021

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Örebro lördag 1 maj 2021.
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se