Inför V75 Åby: Rätt val av lärlingschampion Eriksson?


”V75 Champions” är rubriken på lördagens tävlingar på Åbytravet då 2019 års framgångsrikaste kuskar på V75 samlas och gör upp i sex av de sju loppen.
V75-5 mönstrar förra årets mest lyckosamma lärlingarna på V75. 15 av sportens framtidsnamn gör upp om titeln lärlingschampion i ett lopp med spårtrappa.
Det blir ett jättefält bakom startbilen över de 2640 meterna. I det tredje ledet hittar vi Mantorptränaren Stefan P Petterssons italienare Zenzero Jet med bricka 14 i spårtrappan. Kusken - 29-årige Anders Eriksson, lärling hos Svante Båth - vann loppet i fjol med Hans Adielsson-tränade Ritchie Ås.
- Jag hade ju spår 14 förra året också med Ritchie Ås. Det brukar bli lite körning i lärlingsloppet, kanske lite extra när det är Åby också. Så vi kanske inte behöver hamna så dumt till innan det är klart, säger Anders Eriksson.
2019 bräckte kusktalangen sina tidigare lyckosamma säsonger. Facit blev 32 segrar på 269 lopp och 3,9 miljoner kronor inkört för Anders Eriksson.
Målet är att bli tränare och den första delen av tränarkursen på Wången är avklarad.
- Att bli tränare har alltid varit min huvudplan. Sedan har det bara varit en ren bonus att det gått så pass bra när jag kört de senaste åren, säger 29-åringen.

”Inte ett helt lätt val”
Till lördagens lopp fick tränarna önska kusk bland de inkvalade lärlingarna. Anders Eriksson hade att välja mellan Zenzero Jet och tyske tränaren Thorsten Tietzs femårige valack Iron Creek.
Stefan P Petterssons italienfödde Zenzero Jet signalerade högform i segerloppet på Sundbyholmstravet. Hästens andra lopp efter tävlingspaus.
- Det var inte ett helt lätt val. Jag hade två bra hästar att välja på, de två bästa i mitt tycke. Jag har sett de senaste loppen och Zenzero Jet har sett ruggigt bra ut. Men det har även den där tyska hästen gjort som Rebecca Dahlén fick nu. Så nu får vi se hur det blir, säger Anders Eriksson.

Guldklockan tung merit
Läget med spår 14 bakom bilen försvårar naturligtvis. Zenzero Jet ska ändå vara ett ganska hett bud enligt 29-åringen.
- Det är inte så att jag ser det som en toppchans men jag tror att han kan vinna loppet om det klaffar lite grand.
Anders Eriksson vann lärlingarnas Guldklockan på Solvalla i december efter att ha tagit hem grundserien. Segervapnet den gången var Peter G Norman-tränade All Star.
- V75 Lärlingschampion var min största merit när jag vann det i januari förra året. Men det där ändrade sig nog i december med Guldklockan. Rent meritmässigt tycker jag att det väger tyngst, säger han.

”Jädrigt duktig kusk”
Zenzero Jet tränas av Stefan P Pettersson som fick in den italienske hästen i träning förra våren. Den femårige hingsten har svarat för två stabila insatser på slutet efter en kortare paus.
Mantorptränaren är nöjd med både häst och kusk inför lördagsloppet.
- Vi fick en jädrigt duktig kusk som får lösa bekymret med spåret. Distansen 2640 meter tror jag bara är en fördel. Zenzero Jet är jättestark och vill bara löpa och är som det känns i riktigt bra form. Jag tycker att hästen räcker mot det här gänget och hoppas och tror att det ska kunna lösa sig. Men det kan ju förstås bli svårt att runda alla i spårtrappan, det förstår alla, säger Stefan P Pettersson.
Mikael J Andersson körde till seger i det senaste loppet.
- Micke var väldigt nöjd med hästen. Han brukar inte vara den som hittar på och berömmer men menade att hästen kändes riktigt jäkla bra. Det var inga stora fel när vi ställde av honom och fräschade upp honom. Men perioden av träning har gjort honom gott. Vi har även ändrat balans de senaste två loppen och det har fallit väldigt bra ut, säger Stefan P Pettersson.

Skjuter ut hakan i tipsen
Anders Eriksson lägger lite press på sig själv och tippar sig etta med 14 Zenzero Jet i V75-5 på lördag. I tipset Fem tippar V75 sitter en av hans spikar på en häst från Svante Båths stall. Fyraåriga 1 Super Sarah (V75-2) har gjort tre starter i karriären och kommer till loppet med två raka segrar.
- Insatsen senast var riktigt bra. Hon gick ute i spåren sista varvet och det gick neråt 1.13,0 sista 1000. Nu har hon mycket bättre läge med spår ett på start. Det är rutinerade hästar 20 meter bakom. Men lyckas Erik (Adielsson) ta ledningen borde det vara en bra chans, slutar Anders Eriksson.

Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerat 2020-01-27 16:40:00

Andra aktuella V75-klipp och V75-nyheter

V75-system och V75-tips till Örebro lördag 27 april 2024

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Örebro lördag 27 april 2024.

Björnkollen V75-tips till Björnkollen Jägersro lördag 20 april 2024
Björnkollen V75-tips till Björnkollen   Jägersro lördag 20 april 2024

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Björnkollen Jägersro lördag 20 april 2024.

V75-system och V75-tips till Jägersro Trav lördag 20 april 2024

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Jägersro Trav lördag 20 april 2024.

Björnkollen V75-tips till Björnkollen Bergsåker lördag 13 april 2024
Björnkollen V75-tips till Björnkollen   Bergsåker lördag 13 april 2024

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Björnkollen Bergsåker lördag 13 april 2024.

V75-system och V75-tips till Bergsåker lördag 13 april 2024

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Bergsåker lördag 13 april 2024.

Björnkollen V75-tips till Björnkollen Åby lördag 6 april 2024
Björnkollen V75-tips till Björnkollen   Åby lördag 6 april 2024

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Björnkollen Åby lördag 6 april 2024.




ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se