Inför Elitloppet: Up and Quick

2014 drog han fram svenske Maharajah till segern i Prix d’Amerique.
2015 kom revanschen då Up and Quick fick kliva upp på tronen efter världens tuffaste travlopp.
2016 hände det som inte fick hända.
För samtidigt som elitloppsfavoriten Bold Eagle slog igenom med dunder och brak i fjolårets Prix d’Amerique så stapplade Frankrikes tidigare dominant ut från Vincennes med vad som visade sig vara en höftfraktur.
En skada som kunde ha satt stopp för tävlingskarriären.
Men ett år senare var Up and Quick tillbaka på banan och i sin senaste start i Argentan visade han form från fornstora dagar då han drog sönder sina konkurrenter på 1.09,4 – årets snabbaste tid i Europa.
Bakom återkomsten finns en 25-årig tjej från Jessheim utanför Oslo som funnit drömhästen som sedan 15 månader varit hennes livskamrat.
- Mitt liv nu går ut på den här hästen. Jag har min lägenhet och mitt liv egentligen på Grosbois, men där har jag inte bott sedan februari förra året, när han åkte hit. Det är ”once in a lifetime” man får ta hand om en så fin häst. Så då får man väl ge allt, berättar Caroline Berntzen som följde Up and Quick till stuteriet Haras de Sassy i Normandie där nioåringen tjänstgör som avelshingst sex dagar i veckan.

”Grät som en bebis”
Efter skadan överlämnade nämligen tränaren Franck Leblanc i princip allt praktiskt ansvar till Berntzen som haft Up and Quick som ensam passhäst.
- Det är jag som sköter vardagsträningen. Ibland kör vi intervaller på banan här, eller så kör vi hos Jean Etienne Dubois. Ibland åker vi till Francks farm och ibland till Grosbois. Franck gillar att ändra i träningen. Men det är jag som kör hästen, Franck har bara kört honom två gånger i år.
Att leva ihop med en häst året runt skapar förstås starka band.
- Han tar all min tid, det är därför det betyder så mycket när det går bra också. Man har fått höra så många gånger att hästen är slut och att han aldrig kan komma tillbaka. Efter loppet i Argentan senast så brast det, jag grät som en bebis. Det är mycket känslor.

”Kommer att vara på topp”
Nu väntar alltså Elitloppet.
Och att Up and Quick kan springa fort med aktuella förutsättningar visade hästen vid sitt enda besök på Solvalla för fyra år sedan då han slutade tvåa i Sweden Cup på 1.09,0.
Franck Leblanc hymlar inte med att man åker till Sverige med förväntningar.
- Till att börja med är det en stor ära att ha blivit inbjuden. Hästen är verkligen bra och jag tror att förutsättningarna i Elitloppet passar honom. Han kan öppna snabbt, klarar alla positioner och är oberoende av hur loppen blir körda.
Hur tror du att det skulle kännas att vinna Elitloppet?
- Det vore onekligen en välsignelse att vinna både Prix d’Amérique och Elitloppet. Han har kapaciteten för att göra det. Jag tror det kan gå. Han har rätt inställning… Jag tror… Äh, han kommer vara på topp när det är dags för Elitloppet, säger Leblanc.
För Caroline Berntzen blir det hennes största äventyr ihop med sin gunstling.
- Jag är redan nervös. Kommer man till en elitloppsfinal, det är så stort. Men det ska bli roligt. Man får väl gå in i sin bubbla, stänga ut vad som händer runtomkring och fokusera på hästen, säger Berntzen och klappar ömt om Up and Quick som stillsamt mumsar i sig av gröngräset på slänten utanför det stora stuteriet i Normandie.

Kanal 75

Publicerat 2017-05-18 21:24:00

Andra aktuella V75-klipp och V75-nyheter

V75-system och V75-tips till Färjestad fredag 29 mars 2024

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Färjestad fredag 29 mars 2024.

Björnkollen V75-tips till Björnkollen Färjestad fredag 29 mars 2024
Björnkollen V75-tips till Björnkollen   Färjestad fredag 29 mars 2024

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Björnkollen Färjestad fredag 29 mars 2024.

Björnkollen V75-tips till Björnkollen Gävle torsdag 28 mars 2024
Björnkollen V75-tips till Björnkollen   Gävle torsdag 28 mars 2024

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Björnkollen Gävle torsdag 28 mars 2024.

Björnkollen V75-tips till Björnkollen Solvalla lördag 23 mars 2024
Björnkollen V75-tips till Björnkollen   Solvalla lördag 23 mars 2024

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Björnkollen Solvalla lördag 23 mars 2024.

V75-system och V75-tips till Solvalla lördag 23 mars 2024

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Solvalla lördag 23 mars 2024.

Björnkollen V75-tips till Björnkollen Bjerke lördag 16 mars 2024
Björnkollen V75-tips till Björnkollen   Bjerke lördag 16 mars 2024

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Björnkollen Bjerke lördag 16 mars 2024.




ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se