V75-system och V75-tips till Solvalla lördag 27 november 2021


Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Solvalla lördag 27 november 2021. Experterna är långt ifrån överens om allt men får ändå ihop ett vasst system. Lyssna nedan på veckans podcast av "Systemet" så får du all info inför lördagens omgång och kan sätta ihop ditt eget V75 system.

Andra aktuella V75-klipp och V75-nyheter

Björnkollen V75-tips till lördag 4 december 2021
Björnkollen V75-tips till  lördag 4 december 2021

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 lördag 4 december 2021.


Spännande blir det även för spelarna. Det är jackpot på V75 och sjurättspotten kommer enligt prognosen uppgå till 50 miljon..


Spännande blir det även för spelarna. Det är jackpot på V75 och sjurättspotten kommer enligt prognosen uppgå till 50 miljoner kronor. Kanske är Daniel Wäjerstens Spickleback Face (V75-3) hästen att bygga sitt system omkring? Sjuåringen startar med två imponerande segrar bakom sig och är spelad till storfavorit i gulddivisionen.
- Inför anmälan trodde jag väl inte att han skulle bli jättefavorit i gulddivisionen men han har varit väldigt fin. Framför allt näst senast när han besegrade Selmer I.H., som jag tycker är en riktig kanonhäst. Det är väl han som sticker ut i loppet såhär på förhand också, säger Daniel Wäjersten.
Bricka elva bakom startbilen är aldrig någon höjdare men för Spickleback Face spelar det inte så stor roll enligt hans tränare.
- Det klart att jag hellre hade haft ett framspår men han är inte så jättesnabb ut och hade väl hamnat bland de sista ändå. Nu får vi se hur långt bak det blir.
Spickleback Face räds inte att göra grovjobbet själv, segern näst senast togs från positionen utvändigt om ledaren, och ett offensivt upplägg är att vänta.
- Skulle han kännas riktig bra för dagen och det blir stiltje så tål han den typen av lopp, och han trivs lite grann med det också, så det ser jag inte som någon omöjlighet. Jag åker ut med en häst som jag tycker kan vara med och göra upp om det.

Mycket krafter kvar senast
Det fattas bara strax över 50 000 kronor innan Daniel Wäjersten passerar elva miljoner kronor inkört som tränare under 2021. Skulle den gränsen mot förmodan inte vara passerad inför silverdivisionen har favoritspelade Algot Zonett (V75-5) goda möjligheter att med råge tjäna de pengar som saknas.
- Spår nio passar helt okej. Han öppnade faktiskt ganska bra för att vara han senast men jag vill inte sätta mig i en svår situation för att han ska tjäna en position eller så utan han får börja lite som han vill själv och så tar vi det därifrån.
Hästen galopperade senast 50-talet meter från mål efter att ha fått fritt spurtutrymme från tredje par invändigt.
- Jag var väldigt nöjd med honom i värmningen senast. Han var ute i en bilprovstart och blev ganska laddad i loppet tack vare att vi vässade upp honom lite före, så jag tror att galoppen berodde på att han var lite för ivrig och skulle börja spurta, och det har inte varit hans gren riktigt. Han hade ganska mycket krafter kvar och sprang lite över sin förmåga.
Medeldistans, 2 140 meter, är i kortaste laget för Algot Zonett men det råder ändå inga tvivel om att Daniel Wäjersten tror på sin häst.
- Jag hade väl hellre sett att det var lite längre distans men det är som med Spickelback, att jag åker ut med känslan att jag har en häst som kan vara med och göra upp om det. Jag tycker nog att barfotaförbudet gynnar honom. Det är inte så jättestor skillnad för honom utan skor så det kan vara bättre för hans del att de andra måste ha skor.

”Möter lite tuffare hästar nu”
Ytterligare två hästar från stallet ska ut inom ramen för V75 men de är mer platsbud än segerbud enligt sin tränare.
- Bottnas Future (V75-1) var ganska så bra senast och gick en bra tid på 1 600 meter. Vi får se lite hur hon tacklar fjärdespåret och var vi hamnar. Det är väl i första hand runt en fjärdeplats jag har förhoppningar på, om det inte skulle stämma jättebra.
- Claude P. Hill (V75-7) fick spår åtta och det är inte vad man önskar sig när man ska ut på rikstoton, men nu är han nerstruken två spår så det ser lite bättre ut i alla fall. Han går jämnt och bra hela tiden men möter lite tuffare hästar nu och för att tro på segerchans hade jag nog velat ha ett lite bättre spår. Det är med honom som med Bottnas Future, en tredje-fjärdeplats i första hand och så får man bli positivt överraskad om det går bättre än så.

Ola Johansson, Kanal 75


Du måste vara väldigt nöjd med On Track Piraten för dagen med tanke på att du singelstreckar honom?- Det var så svårt att..


Du måste vara väldigt nöjd med On Track Piraten för dagen med tanke på att du singelstreckar honom?
- Det var så svårt att hitta spikarna så jag tänkte att jag chansar lite och klämmer till med honom när han fick spår ett och allt, säger Rättviktränaren.
Genom karriären har han varit känd för att vara som allra bäst på vintrarna, är det så att hans fruktade vinterform sitter där nu?
- Han känns så otroligt pigg! Jag körde honom på banan i dag (onsdag), visserligen bara 1.21 i 1600 meter, men det var fullt i linorna om man säger så...
Vässar du upp honom extra inför lördagens start?
- Inte något speciellt utan han går sina jobb. Han har haft det lite lugnare mellan starterna men nu körde jag på rakan i måndags och lite på banan i dag, och så blir det en lättare tur på fredag för att hålla igång honom.
Han har inte vunnit lopp på 22 starter och nu är det gulddivisionen, så det är småkaxigt att lämna honom ensam på kupongen...
- Jag är lite färgad naturligtvis men jag är väldigt nöjd med honom. Han har suttit fast lite på sistone och från ett fint läge har han möjlighet att få ett jättefint lopp.
Han fyller 14 år vid årsskiftet, några ålderskrämpor måste han väl ha efter en lång karriär i eliten?
- Det klart att han har det och segrarna trillar inte in som förut. Men Zlatan vinner inte heller alla matcher. Han har inte haft några skador men för ett år sedan hade han lungproblem som kanske har satt ner honom lite. Så det finns vissa slitningar här och där, både fysiskt och psykiskt. Men han tycker fortfarande att det är lika roligt att träna.
Innerspår bakom bilen över 2 640 meter, vad säger du till kusken Erik Adielsson inför loppet?
- Han kanske också har läst mitt tips (skratt).
- Jag brukar inte säga så mycket till kuskarna men jag tycker att det är roligt att Erik kan köra. Han är kanske den kusk som har vunnit flest lopp med ”Piraten” och det lät på honom som att han tycker att det ska bli roligt att köra honom igen. Och jag vill att han kör nästan som i fornstora dagar och verkligen ger hästen chansen.
Hur länge till får vi se ”Piraten” på banorna?
- Han får springa den här vintern om han räcker till någorlunda. Han går bra med broddar och skor. Många andra blir sämre med det men han har ingenting emot det. Och det finns passande lopp för honom på Romme den 18:e och i Bollnäs den 1 januari. Så jag hoppas att han håller stilen över de loppen i alla fall.
Du har även med Mercedes (V75-1) på lördag. Hur är läget med henne efter tävlingsuppehållet?
- Hon kändes fin i ett banjobb i dag. Hon gick inga tider att tala om men kändes fräsch och fin. Hon är grundkapabel men svår att hålla fräsch. Jag hoppas att hon kan göra ett bra lopp men jag tror inte att hon räcker till vinst.
Då får vi önska lycka till och tacka för pratstunden!
- Tack själv!

Ola Johansson, Kanal 75

V75-system och V75-tips till Bergsåker lördag 4 december 2021

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Bergsåker lördag 4 december 2021.


Rikard N Skoglund gör sitt tredje år som kusk på heltid och frågan är om catchdrivern varit bättre. I november fick han segerde..


Rikard N Skoglund gör sitt tredje år som kusk på heltid och frågan är om catchdrivern varit bättre. I november fick han segerdefilera 34 gånger och vann nästan var femte start.
- Trav är en materialsport. Alla på topp 10 är bra kuskar. Nu har jag fått köra bättre hästar i november än i oktober, september, det tror jag är den enkla förklaringen. Till exempel har jag fått köra mycket åt Robert Bergh, säger Rikard N Skoglund om sin formstarka månad.
Nu är vi inne i december och Rikard N Skoglund har klättrat till tredje plats i den Allsvenska kuskligan bakom Ulf Ohlsson och Örjan Kihlström. En liga som Ulf Ohlsson avgjort för länge sedan.
Bryr du dig om Allsvenska kuskligan?
- Om jag vinner den bryr jag mig, säger 32-åringen och skrattar.

Kollar lopprepriser
Rikard N Skoglund har vissa rutiner för att hela tiden utvecklas som kusk, bland annat så tittar han om samtliga sina lopp på kvällen innan han går och lägger sig.
- Jag kollar vad jag gjort rätt och vad jag gjort fel. Det är alltid något man lär sig.
Vad tänker du när du kör ut i lopp? Är det annorlunda när man kör i flyt?
- Jag tycker man samlat på sig rutin även om jag är ganska ny som catchdriver. Jag försöker alltid ta med en positiv känsla när jag kör ut till loppen. Det enda man kan överföra till hästarna är känslan.

På lördagen är Robert N Skoglund flitigt anlitad på Bergsåker och kör i samtliga lopp på V75.
- 2 Navona (V75-1) tycker jag var jättefin sist. Vi tog ledningen och mötte Karsima Boko som blev het på utsidan. Jag plockade upp henne i sista sväng men hon bröt ner och rullade till i tempoökningen in på upploppet. Hon hoppade med allt kvar, hade jag haft vänsterstång på henne hade jag vunnit, eller om jag inte plockat upp henne hade jag vunnit. Om jag fått köra om loppet hade jag vunnit. Hon är snabb ut, vi har ett bra spår och det ser ut som en bra chans. Hur skor påverkar vet jag inte.
- 9 Jano di Quattro (V75-2) är stark den här hästen och distansen är jättebra för honom. Jag lyssnade på någon intervju med Robert Bergh att det lät uppåt. Jag tycker den här hästen är häftig, oöm. Jag tror absolut inte han är borta i ett sådant här lopp, han är definitivt starkast. Han är säkert gynnad av alla måste gå med skor.
- 6 Sir Henry P.Hill (V75-3) har jag inte kört på jättelänge. En häst som gått bra tidigare. Han är relativt ny i guld och det här loppet känns perfekt för det är ingen som sticker ut. Jag tycker det ser vidöppet ut och han behöver inte alls vara borta.
- 2 Tangen Töff (V75-4) har ett bra läge, han är ganska snabb ut i volten. Det är också stark häst. Jag tycker att de bästa står på mellanvolten här och rankar Tekno Jerven före Tangen Frikk, som jag vann med senast, och Gorm som tredjehäst. Jag tror det blir svårt att stå emot de hästarna, men jag har inte gett upp. Min häst är intressant om man garderar och jag trycker att han är förstahäst på främre volten.
- 3 Van Gogh Z.S. (V75-5) körde jag i finalen på Solvalla men det blev helt fel och vi fick backa sist. Han gjorde ett bra lopp i skymundan. Nu är det ett bättre läge. Man får lyssna på vad Robert Bergh säger. Det är en V75-meriterad häst som säkert kan dyka upp där framme.
- 9 Okashi Cheri (V75-6) får svårt att vinna från bakpår över 1600 meter. Han möter bra hästar och vi får rikta in oss på en bra placering. Han är bara aktuell vid en större gardering.
- 3 Global Lover (V75-7) var jättefin på Solvalla sist då jag körde. Vi hade spår 7 bakom bilen och jag körde till mig ledningen efter en bit. Jag fick bestämma och han gick undan med jättemycket sparat. Jag hoppas på ledningen och det känns som min bästa chans på lördag.
- Sedan får vi se hur hästarna går över huvud nu när det är skotvång, vilka som påverkas positivt och negativt med skor på.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se