Svenska Spel Stryktipset Europatipset Topptipset Powerplay Oddset Bomben Matchen Måltipset Bingo Poker Lotto Keno Triss Eurojackpot

Inför V75 Jägersro Trav (14/1): Fem tippar V75


Foto: Kanal 75

Här hittar du de allra senaste tipsen inför V75 Jägersro Trav lördag 14 januari 2017 från det populära Fem tippar V75. I Fem tippar V75 så delar fyra aktiva (travkuskar, travtränare eller travexperter) och en gäst med sig av varsitt V75-system på 240 rader inför kommande V75 omgång. Om en häst är markerad med fet stil, så innebär det att kusken/stallet tippar sin egen häst.

Klicka här för att ladda hem fullständig PDF.

Andra aktuella V75-klipp och V75-nyheter


Vårvärmen har så smått börjat göra sitt intåg över landet.På lördagens V75-skådeplats Mantorp kom d..


Vårvärmen har så smått börjat göra sitt intåg över landet.
På lördagens V75-skådeplats Mantorp kom den metereologiska för ett par veckor sedan och väderleksrapporterna inför helgen talar om soligt och 8-9 plusgrader.
Att vårkänslor är något som även drabbar hästar är inget okänt fenomen. Inte heller att deras formkurvor ofta följer liknande mönster från år till år.
Vissa springer betydligt snabbare på våren, andra får plötsligt svårt att hänga med.
Med hjälp av databasen travfakta.se har vi tagit reda på vilka av lördagens V75-hästar som presterat bäst just under denna årstid.
Resultaten har jämförts med hästarnas totala resultat och skapat ett index, där allting över 1,00 betyder att hästen tävlat mer framgångsrikt på våren än övriga året.
Kanske blir det en återuppväckt vårspecialist som skräller till och fixar miljonutdelning?

Hästar med positiva vårindex inför lördagens V75-omgång på Mantorp:

V75-1
6 Sambuca Knight 1,99
2 Grefstads Royalty 1,92
7 Charming Soldier 1,77
8 Thaitec 1,50
9 Top Yllit 1,44
1 Diffarn Am 1,23
10 Han Herred 1,22
11 Rafiki Fri 1,10

V75-2
2 Ponce de Leon 1,45
9 Star Cross 1,32
15 Felix V.M. 1,27
11 Teetime 1,24
14 Kirin de Zeun 1,24
3 Umberto Axe 1,14

V75-3
5 El Mago Pellini 1,64
1 Goldomaster 1,34
9 Charrua Forlan 1,29
4 Shadow Woodland 1,24
10 Spring Erom 1,24
7 Harry Haythrow 1,16
6 Going For Gold Zaz 1,02

V75-4
6 Pythagoras Face 1,18
7 In Toto Sund 1,07
3 Target Kronos 1,02

V75-5
2 Bartender In 1,41
8 Quirire 1,29
10 Paparazzi M. 1,23
7 Order to Fly 1,10
5 Djali Boko 1,03

V75-6
8 Forecast 2,16
4 Dragster 1,16
12 The True F. 1,15
1 And Here I Am 1,03
5 Hank von Håleryd 1,01

V75-7
2 National Prince 1,98
6 Don Corleone Trot 1,80
10 Rushmore Face 1,38
9 Vincent Zaz 1,33
1 Dust Collector 1,25
5 Flashing Victory 1,04

Robin Johansson, Kanal 75


Tolv segrar varav två på V75 bara i mars månad.Frågan är om Kim Eriksson någon gång varit så het i sulkyn som han..


Tolv segrar varav två på V75 bara i mars månad.
Frågan är om Kim Eriksson någon gång varit så het i sulkyn som han är just nu?
- Det är väl frågan om. Men samtidigt är det lustigt hur man fungerar. Jag vann V75 på lördagen, två lopp på måndagen och ett på tisdagen. Sedan åkte jag till Solvalla och kände att jag hade en väldigt bra möjlighet med Schatzi Fayline i Margaretas lopp. Så körde jag riktigt dåligt, och helt plötsligt började jag tjura och tyckte att det var motigt, berättar 32-åringen själv när vi når honom i bilen på väg mot en tävlingskväll på Axevalla.
Skiftar ditt humör mycket under tävlingsdagarna på grund av resultaten?
- Så är det väl, tyvärr. Jag är lite grann av en känslomänniska. Samtidigt tycker jag att jag blivit betydligt lugnare i humöret. Men det finns ändå där, framförallt hatar jag att förlora.
Vilket lopp grämer dig mest just nu?
- Det är just det loppet med Schatzi Fayline, det finns säkert andra, men det ligger färskt i minnet. Jag gissade inte rätt på hur lång tid det skulle ta att komma fram utvändigt om ledaren. Det var flera hästar som lyfte ut i andraspår när jag kom och vägen fram blev betydligt tyngre än jag räknat på när jag tog beslutet. Det loppet hade jag gärna kört om.
Vilket lopp är du mest nöjd över just nu då?
- Det jag vann igår (måndag) med Vanity Blast. Där tog jag istället ett bra initiativ ut ur första sväng när jag satt i andra utvändigt och körde till ledningen via en kort speed. Sedan höll jag lagom fart under vägen, körde mot rätt häst i sista sväng och höll undan med nos. Det var många rätta beslut.
Tar man oftare rätt beslut när man är ”i zonen” och har vunnit många lopp?
- Skillnaden är nog snarare att besluten går snabbare att fatta. Sedan om det blir rätt eller fel är en annan sak. Men istället för en tiondel kanske det tar en hundradel. Det har nog med självförtroende att göra, berättar Kim Eriksson som i fjol körde 724 lopp, vann 72 och slutade på plats 21 i den allsvenska kuskligan.

"Väldigt gärna vilja vara högre upp"
En liga han för övrigt ligger tia i för tillfället efter en rejäl klättring de senaste veckorna.
Vilken placering ska du nå när året är slut för att vara nöjd?
- Det är en taskig fråga. Jag skulle väldigt gärna vilja vara ännu högre upp, förstås. Men samtidigt är jag jättenöjd och väldigt stolt över att ligga på tionde plats. Men jag hoppas ju att min utveckling fortsätter, jag vill gärna vara den som sitter i ledningen.
Det betyder att du gärna skulle köra fler lopp och oftare?
- Ja. Framförallt vill man köra fler lopp när man väl är på plats, det är självklart. Sedan är det lika självklart att man vill köra loppen med störst prissummor i. Även självklart de hästar som är härligast att jobba med. I övrigt så är det klart att om det skulle gå att vara på en så hög nivå att man kan fixa att ha en eller två lediga dagar veckan skulle det vara fint, men jag har nog några år dit i alla fall, innan jag kan börja välja själv. Ännu så länge kör jag så mycket jag kan.
Ulf Ohlsson som vann nämnda liga körde 2 367 lopp i fjol. Skulle du vilja köra så många?
- Ja. Fick jag chansen skulle jag gärna köra 2 500 lopp om året. Men jag är inte där ännu.

Litet träningsstall
Men Kim Eriksson är faktiskt inte renodlad catchdriver längre.
Sedan drygt två år driver han tillsammans med sambon Jenny Malmqvist en liten träningsrörelse med fem hästar i anslutning till Mantorps travbana.
Tre är ännu ostartade och den som utmärkt sig är On Track Banditen som vann sin debut som tvååring i fjol och tillhörde de mer betrodda i storloppet Svampen på Örebro, där han slutade utanför prispengarna.
- Det är en lagom nivå med tanke på hur mycket jag är iväg. Men det är också jäkligt kul. Som idag när vi körde tvååringarna tillsammans innan jag åkte. Jag tror att det gjort att jag kan bearbeta förluster bättre. Förut när jag bodde i lägenhet satt jag bara och ältade lopp där jag gjort dåligt ifrån mig från kvällen innan, eller i förrgår, eller förra veckan…
- Nu måste jag gå upp på morgonen och se till att hästarna mår bra. Det gör att man inte hinner fundera så mycket, den energin kan jag istället lägga på mina hästar. Så när jag åker på trav är jag på bra humör oavsett hur det gått kvällen innan. På det sättet tycker jag att det har hjälpt mig som kusk.

"Bara dansade till ledningen"
På söndag styr Kim Eriksson kosan mot Halmstad där han fått fem uppsittningar inom V75-spelet.
Hetast på förhand ser tveklöst ut att vara Sofia Aronsson-tränade 1 Star Advisor Joli (V75-1) som inte synts på tävlingsbanan sedan december.
- Det är alltid häftigt när han startar. Oavsett när han startade sist eller vad han gjorde i den starten och så är det jäkligt roligt att få köra honom, säger Eriksson som kört hästen vid åtta tillfällen, vunnit fem och aldrig varit sämre än trea.
- Det är en väldigt säker häst, även om vi tyckte att han var lite sämre i sina sista starter förra året så var han ändå bland de tre och till och med vann. Det vittnar om en hög lägstanivå.
Innerspår bakom bilen över kort distans borde betyda spetsladdning med den erkänt startsnabbe åttaringen, men där passar kusken på att avslöja något.
- Sådana tankar behåller jag för mig själv numera. Jag vill inte handikappa mig själv med att gå ut med någon taktik. Jag nöjer mig med att konstatera att hästen är väldigt effektiv i ledningen och att han är bra nog att vinna V75 i sin klass. Dagsformen känner jag inte till, men jag minns sist han gjorde comeback efter lite vila; då var jag inne på att han skulle behöva loppet i kroppen, men han bara dansade till ledningen och vann vattentätt mot bra hästar.
Det måste vara din stora vinstchans?
- Det vill jag inte säga, sådant lämnar jag åt andra att bedöma. Jag ser fram emot söndagen och att få köra fem hästar på V75, säger Kim Eriksson.

Det här berättar Kim Eriksson om sina övriga V75-styrningar:
- 5 Europa Sisu (V75-2) vann jag med på Jägersro i februari. Då var hon lite trög i ryggar, men bet i fint när jag lyfte ut och vann enkelt. När jag fick köra henne igen senast kändes det som att hästen gårr framåt, men hon bromsade till för lite stänk på unghästars vis när jag lyfte ner på innerspår och galopperade. Kortsiktigt kan det vara så att hon skulle vara gynnad av att springa utan rygg, men långsiktigt måste hon ju lära sig at springa i ryggar också. Ju mer man förstärker deras svagheter i början, desto svårare att komma ikapp. Dessutom kunde hon inte öppna särskilt snabbt bakom bilen senast så jag tror inte att vi kan vara med i körningen från början ens om jag skulle vilja. Det är en rätt spännande treåringsmärr, men jag har ingen uppfattning om motståndarna och hur hon står sig i det här fältet.
- 12 Kung Edward (V75-3) vet jag ingenting om.
- 12 Helga Palema (V75-5) körde jag för första gången senast och hon vann busenkelt. Det gick långsamt i loppet och när jag gick med i rygg i tredjespår hände inte mycket heller. Då styrde jag på i fjärde och det kändes som att hon var framme hos ledaren två steg senare. Trots att det gick fort i det läget så höll hon nästan på att pulla sig i galopp i sista sväng, så pigg var hon. Det är inte många gånger på ett år man får uppleva det och det var ett läckert intryck. En snabbfotad häst som borde kunna hävda sig även i V75-konkurrens, men läget gör att det känns väldigt chansartat på förhand.
- 11 Dumas Sand (V75-6) är en liten favorit, en fantastisk häst som jag kört mycket tidigare. Jag har många kära minnen med honom, bland annat när jag vann mitt första V75-lopp. Det är en väldigt speciell häst som inte borde kunna vara travare med tanke på alla olater han har för sig och hans speciella aktion. Men resultaten visar ju annat. Nu var det länge sedan jag satt bakom honom, men jag har följt hans lopp då han varit seg att få igång igen efter diverse småbekymmer. Senast gjorde han emellertid det riktigt bra som tvåa bakom Usain Henna så formen verkar på väg igen. Nu möter han honom igen plus några ytterligare kanoner så jag får väl försöka köra lite smart. Det ska i alla fall bli ett kärt återseende.

Robin Johansson, Kanal 75


Med en stjärna i stallet tvingades amatören Malin Bergström från Eskilstuna tänka till efter fjolårssäsongen då henne..


Med en stjärna i stallet tvingades amatören Malin Bergström från Eskilstuna tänka till efter fjolårssäsongen då hennes Galactica gick från klarhet till klarhet och slutligen fick till det med besked i Stochampionatet.
Galactica flyttades till Frankrike över vintern.
Malin Bergström jobbade med sin häst i Anders Lindqvists stall på Grosbois.
Efter två månader i Paris är häst och ägare hemma igen sedan en dryg vecka. Hemresan togs i etapper. Allt för att inte trötta ut stoet.
- Hon tog resan hem jättebra och vi åkte på två nätter. Det blev en snällare resa nu när vi hade tänkt att det skulle bli en sådan här start tätt in på, säger Malin Bergström.

"Vad ska man tänka"
V75-4 på Mantorptravet på lördagen är Kjell P Dahlströms minne – ett lopp för femåriga hästar med 200 000 kronor till vinnaren.
Stoet ställs mot ett meriterat gäng hingstar och valacker och ägarinnan har svårt att sätta in Galactica i loppet.
- Ja, vad ska man tänka? Det är ett litet fält och vi får väl hoppas att det blir bra fart på loppet i alla fall. Någon spets lär det inte bli men det gör mindre nu när hon bara möter sex hästar.

Barfota för första gången
Galactica tävlade utan skor på bakhovarna när hon vann Stochampionatet i juli. Om banan tillåter på lördagen är tanken att riva samtliga skor – vilket i så fall skulle bli första gången.
- Hon har aldrig gått barfota runt om. Nu pratar vi om att vi ska testa lite för framtiden och rycka skorna om banan är bra, säger Malin.

Delat om Årets sto
Två månader i Paris med hästen blev en bra satsning menar hon. Familjen hälsade på under sportlovet. Själv var hon bland annat hem en avstickare i samband med Hästgalan i februari.
Galactica var aktuell för titlarna Årets Fyraåring och Årets Sto på galan i Stockholm. Malin själv var en av fyra nominerade till Årets Komet.
Eskilstuna-märren röstades fram till Årets sto i Sverige 2016, tillsammans med Darling Mearas som fick exakt lika många röster.

Tjuvstartat i Belgien
Galacticas start på lördagen blir inte hennes första i år. Kretsen runt hästen lät henne tjuvstarta året med ett lopp i belgiska Mons i februari där belgiske kusken Nils Vandenberghe körde till en fjärdeplats.
- Hon fick ett väldigt snällt lopp i Belgien, det var precis så vi ville ha det. Det är viktigt att hon är på bra humör, säger Malin.
Tanken var att Galactica skulle vara med mot världseliten i Grand Criterium de Vitesse. Hon anmäldes men hade lite för dåligt med poäng för att komma med i loppet som vanns av Timoko.
- Vi chansade och anmälde dit bara för upplevelsen. Det var ingen stor grej att vi inte kom med. Lars-Åke (Söderholm, ordinarie kusk) kom ner på fredagen innan och det blev så att han fick känna på henne i ett jobb innan vi åkte hemåt.
Galactica är en typisk outsider i Kjell P Dahlströms minne på lördagen. Lutfi Kolgjini blir favorit med Target Kronos. Vad säger du till spelarna?
- Vi inser att spets inte är något att tänka på med alla toksnabba hästar i loppet. Fast med ett sådant litet fält lär det säkert inte bli någon jättetokig position hur de än kör. Så känslan är god kan vi säga. Om hon bara gör det vi tror så gör hon inte bort sig.

Mikael Wikner, Kanal 75


Han har laddat hela vintern.När det väl var dags för lopp så laddade Roger Malmqvist även bokstavligen då han sände ivä..


Han har laddat hela vintern.
När det väl var dags för lopp så laddade Roger Malmqvist även bokstavligen då han sände iväg Dragster i årets hittills snabbaste öppning på en svensk travbana.
1.07,2 första 500 meterna visade klockorna när spetskampen väl var avgjord.
Men några trötta ben blev det inte, istället försvann Dragster ifrån närmaste konkurrent med sju längder i en av årets mest övertygande årsdebuter.
- För mig kom prestationen verkligen inte överraskande. Det var ungefär vad jag hade hoppats på med tanke på hur hästen känts i träningen i vinter, konstaterar Malmqvist som efter många år i Stockholm flyttade sina bopålar till Skåne för tre år sedan för att bedriva sin träningsrörelse på Lutfi Kolgjinis gård i Vomb.
Ett beslut han inte ångrar.
- Verkligen inte. Jag trivs mycket bra. Sedan är det en helt annan familjesituation för mig nu. När jag flyttade ner hade jag bara sambon (Erika Karlsson) med mig. Nu har vi en son på 2,5 år och ett nytt barn på väg i maj. Vi har köpt ett hus som vi trivs väldigt bra i och även om det är fem mil till stallet så njuter jag av varje morgon.
Vem går upp först i familjen?
- Det gör jag. Men grabben vaknar innan jag åker så vi hinner säga hej då.
Av stallets tolv hästar är hälften tvååringar. Totalt har bara fem börjat tävla ännu. Bland dessa finns femårige Farzad Boko som kvalade in till derbyt i fjol.
- Tyvärr har han inte haft samma fina vinterträning som Dragster eftersom han inte varit riktigt frisk. Men det ser bättre ut nu så jag räknar med att han är startklar om en månad.
Förhoppningarna på de yngsta förmågorna är däremot stora.
- Utan att nämna några namn så tycker jag att åtminstone tre känns riktigt, riktigt bra. Men de andra är inte dåliga för det. Jag har sällan haft så här många unghästar samtidigt och totalt sett ser det väldigt spännande ut.
Hur många av tvååringarna räknar du med att starta i år?
- Allihop.

”Ladda hårt för att komma till ledningen”
Det betyder att vi lär få se mer av Roger Malmqvist framåt hösten när tvååringssäsongen drar igång på allvar, men innan dess hoppas han ha gjort en V75-profil av Dragster.
För nackdelen med att inte starta en enda häst under årets första månader är förstås att man försvinner helt ur rampljuset.
- Ur det perspektivet är lördagens lopp viktigt. Det är klart att jag också vill synas på V75. Även om stallet ser väldigt lovande ut så har jag plats för några till, speciellt skulle det vara roligt att få lite mer bredd på starthästarna.
En uppvisning av samma mått som i årsdebuten skulle förstås dra ögon till sig. Och ska vi tro tränaren själv ska Dragster vara ännu bättre på lördag.
- Han är tränad för att gå framåt med loppet och det räknar jag med att han gjort. Jag körde honom lite lätt alldeles nyss (måndag), bara i slängtrav så att han skulle få igång systemet, och hästen kändes precis som jag hoppades. Han kommer att få ett lite vassare jobb på onsdag.
Varför är han så mycket bättre än i fjol?
- Framförallt är fräschören bättre. I fjol gjorde han ett par bra lopp, sedan började han dra ett bakben och fick gå till veterinären. Det hände flera gånger och gjorde att vi fick börja om och att det inte blev någon regelbundenhet. Han har dessutom lagt på sig mer muskler i vinter och känns på det hela taget väldigt annorlunda, mycket starkare.
Är han bäst när han får gasa hårt i början och springa i ledningen över kort distans?
- Nej, det vill jag inte säga. Jag upplever honom som allround. Han var till exempel nära att kvala in till derbyt i fjol. Skillnaden är att över lång distans så tål han inte att gå samma speed i början, då får man köra på ett annat sätt.
Hur kommer du att köra på lördag?
- Eftersom läget blev så bra så måste jag köra som senast, ladda hårt för att komma till ledningen.

”Mycket krafter kvar i mål”
Därmed verkar det upplagt för ännu en fartfest, i synnerhet om någon skulle ha modet att försöka svara ledningen.
Vad gör du då, kryper ner i rygg eller kör utvändigt ledaren?
- Den frågan vill jag helst passa på, det är för tidigt att säga. Men det finns ju ett alternativ till, att fortsätta köra till jag når ledningen.
Han stod pall för en 1.07-öppning senast, kan det gå ännu snabbare på lördag menar du?
- Som hästen kändes då hade han säkert kunna öppna 1.06 och ändå vunnit, det fanns så pass mycket krafter kvar i mål. Och jag räknar som sagt med att han ska vara bättre den här gången. Eftersom hästen är helt reglerbar så går det att köra hårt med honom första biten, bara man kan dämpa farten lite efter det.
Han vann på 1.11,6 senast, hur fort kan han trava den här gången?
- Blir det lika fina förutsättningar som senast ska han kunna springa en 1.10-tid. Hästen är väldigt beroende av fäste och fick verkligen det på banan i Halmstad, jag hoppas att det bjuds liknande underlag på Mantorp.
Han gick med öppet huvudlag i comebacken, i fjol hade du ofta någon form av skygglapp på vänstersidan. Varför?
- Det berodde på att hästen sprang och bröt. Nu när han är så mycket fräschare behövs inte det och jag kommer att köra med öppet igen. I övrigt blir det barfota runt om och hans vanliga vagn.
Vinner du loppet?
- Jag har lärt mig att inte lova sådana saker. Däremot jag åker till Mantorp med goda förhoppningar om att vinna, så mycket kan jag säga.

Robin Johansson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se