Björnkollen V75-tips till Mantorp 70 miljoner lördag 31 december 2016

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Mantorp 70 miljoner lördag 31 december 2016. Intressant som alltid från Sveriges vinstrike kuskchampion.

Andra aktuella V75-klipp och V75-nyheter


Morgan Vilhelmsson är en doldis i trav-Sverige. Men 62-åringen är gammal i gemet. I yngre år arbetade han som lärling och i chefsroll..


Morgan Vilhelmsson är en doldis i trav-Sverige. Men 62-åringen är gammal i gemet. I yngre år arbetade han som lärling och i chefsrollen på Stuteri Palema i Kvänum har han sett åtskilliga toppdjur komma till världen. Nu kan han själv ha en stjärna i vardande. Egna uppfödningen Mack Dragan har radat upp segrarna hemma på Axevalla och är redan en kändis på Skaraslätten.
- Att få en sådan här häst är det man kämpar för. Men jag har knappt fattat det utan är nästan i chock, säger Vilhelmsson och skrattar.
Han tränar själv den fyraårige jättetalangen och med tillgång till stall Palemas träningsanläggning går det inte att få så mycket bättre träningsmöjligheter. Men det dröjde innan Mack Dragan visade att han är något utöver det vanliga.
- Att han skulle ta sju raka segrar fanns inte i min värld när han började starta, säger Vilhelmsson och förklarar:
- Som tvååring var han helt oduglig och bara växte. Jag har aldrig sett en häst växa så mycket som tvååring och det var först i maj-juni som treåring som han började fungera. Han är fortfarande ingen träningshäst och man fattar inte att han kan ha sju raka segrar när man åker ut och kör honom, men han är en riktig löphäst som höjer sig väldigt när det blir tävling.

Överlägsna segrar
Mack Dragan har än så länge inte varit nära förlust. De sex första loppen vann han i överlägsen stil från ledningen. Senast startade han från tillägg och efter den otacksamma uppgiften att gå som första häst i andraspår såg han småseg ut i slutkurvan. Men det var en synvilla. På upploppet avgjorde Mack Dragan till solklar seger.
- Han är flegmatiskt och gör inte mer än han behöver innan man ber honom om det. Det gör att han är svårbedömd för mig också. Jag vet inte hur bra han är.
Har han gått i botten någon gång?
- Senast tror jag inte att det var så mycket kvar även om han vann lätt med ett par längder och inte behövde gå helt i botten.

Nöjd med förutsättningarna
Det är Kalmar som står värd för lördagens V75-omgång och det ligger jackpotmiljoner i sjurättspotten. 23 miljoner kronor gick vidare från i lördags och enligt prognosen kan en ensam vinnare med alla rätt bli 48 miljoner kronor rikare. För Mack Dragan blir det första gången han tävlar någon annanstans än på Axevalla.
- Vi har varit ute och övat på att resa en vända, när tävlingarna blev inställda på Färjestad, och då var han väldigt lugn på transporten. Så resan ska inte vara något bekymmer.
Hur ser du på lördagens lopp?
- Kan han vara bland de tre-fyra första är jag nöjd för det är mycket hårdare motstånd nu än tidigare. Samtidigt vet jag inte riktigt var jag har honom. Spår två är jag nöjd med. Han har gått iväg från snäva spår tidigare så det tror jag inte ska vara något problem och han är ganska rask ut. Men jag vet inte hur snabba de andra är.
Vill du helst se honom i ledningen?
- Han har vunnit sex av sju från ledningen och det är alltid närmaste vägen till mål, men han visade senast att han kan gå bakifrån.
Vinterns barfotaförbud har upphört på lördag. Är det aktuellt med skoryck eller någon annan utrustningsändring?
- Det enda som i så fall är aktuellt är att han får gå sommarskodd och slipper brodden. Tidigare har han haft brodd i bakskorna varje gång.
Vilket råd ger du V75-spelarna?
- Det klart att de måste ta med en häst med sju raka segrar. Han behöver säkert rekordsänka kraftigt men det tror jag att han kan också.

”Tror att jag är stamkund”
Så var det det där med hästens namn. Det kommer från en nattklubb med lättklädda damer belägen endast någon kilometer från hästens stall.
- Jag sa på en fest att om det blir en hingst ska den heta Mack Dragan och så fick det bli. Men det har jag fått lida för nu. Folk tror att jag är stamkund, säger Vilhelmsson och skrattar.

Ola Johansson, Kanal 75


Forne unghäststjärnan Origo Tilly har inte rosat marknaden de senaste säsongerna. När 2016 blev 2017 hade han bara vunnit ett lopp på ..


Forne unghäststjärnan Origo Tilly har inte rosat marknaden de senaste säsongerna. När 2016 blev 2017 hade han bara vunnit ett lopp på två år. I år har det lossnat. Sexåringen går från klarhet till klarhet och i Gävle tog han årets andra V75-seger efter en formidabel styrning av Torbjörn Jansson.
- Nu när det gick bra var det bra men hade jag blivit fast hade jag blivit utdömd, sa Jansson, och visst var det små marginaler som avgjorde loppet.
Den vinstgivande manövern kom när hästarna dundrade in mot slutkurvan. Då kom Höwings Star farande i tredjespår och istället för att gå till attack valde Torbjörn Jansson att sitta kvar i andra par utvändigt. Det löste sig sedan perfekt när luckan uppenbarade sig och Origo Tilly kunde glida ut bakom Höwings Star med 300 meter till mål. Den senare höll mycket starkt men kunde inte freda sig när Origo Tilly satte in stöten den sista biten.
- Jag ville inte gå ut i tredjespår i det tempot, då hade han inte vunnit. Dessutom har han hoppat några gånger i sista sväng. Men det går lite på ryggmärgen det där. Det var en jättebra häst som kom ute i tredje och det var väl knappast troligt att någon skulle kunna följa honom, så det löste sig verkligen bra, summerade Jansson.

”Hon var bäst”
Tredje raka segern tog även Jevgeni Ivanov-tränade Gateway Fortuna. Att favoriten Lukas Zaz galopperade bort sig bakom startbilen underlättade vägen till vinnarcirkeln men Gateway Fortuna levererade också en mycket stark långspurt och ska inte be om ursäkt för vinsten.
- Loppet blev öppet när Jormas häst galopperade men så här i efterhand tycker jag att den här visade att hon var bäst. Hon tog sig hem väldigt bra med fin spänst hela vägen, sa kusken Erik Adielsson.

Smällkaramell i långloppet
Aileron spelades till favorit i långloppet efter finalsegern i V75 senast. Men han hade ingen bra dag och galopperade bort sina möjligheter kort efter start.
- Vi fick en pangstart men han rullade över i passgång och så var den dagen förstörd, konstaterade körande Jan Norberg, som senare tog revansch när han vann överlägset med Robert Berghs Sambuca Knight.
Med Aileron borta ur loppet låg vägen öppen för andrahandaren Fitzcarraldo. Han kom planenligt till ledningen men han hade inget att sätta emot när Västerbo Hard Cash kom upp utvändigt halvvarvet från mål. I samma veva smet jättesusaren Quatre Star ut i rygg på Västerbo Hard Cash och när han veks ut i tredjespår på upploppet var jätteskrällen ett faktum. På V75 var hästen tvåprocentare och på vinnarspelet betalade han 40 gånger insatsen.
- Jag trodde väl kanske inte att vi skulle kunna utmana Ulfs starka, fina häst men han bet i bra när jag begärde lite av honom sista biten, sa körande tränaren Henrik Svensson.

”Han är grym!”
Quatre Star lade grunden för riktigt hög V75-utdelning och när omgångens tyngsta favorit Malkin N.O. sedan föll stod det klart att sju rätt skulle betala bra. Malkin N.O. fick ett perfekt lopp i andra par utvändigt men var chanslös att utmana Jim Oscarssons Pointillist som imponerade stort när han vann trots ett tungt lopp utvändigt om ledaren.
- Han är grym alltså! Det har han varit i flera lopp på raken och han känns bara bättre och bättre. I dag var han fantastisk, sa Oscarsson.
Björn Karlsson-tränade Mix Mollyn tog hem kallblodsloppet efter att Ulf Ohlsson hittat ut från tredje par invändigt halvvarvet från mål och i det avslutande försöket i diamantstoets blev det favoritseger från ledningen för Genuine Boko och Mattias Djuse. Det innebar att endast 6,76 system lyckades pricka in samtliga vinnare och för sju rätt fick de 1 160 596 kronor. Sex rätt gav 6 964 kronor och för fem rätt betalade 374 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Gävle söndag 26 februari 2017
Björnkollen V75-tips till Gävle söndag 26 februari 2017

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Gävle söndag 26 februari 2017.


Eskilstuna var skådeplatsen när On Track Piraten som treåring gav en hint om vad som komma skulle genom att vinna E3 Revanschen. Sex år s..


Eskilstuna var skådeplatsen när On Track Piraten som treåring gav en hint om vad som komma skulle genom att vinna E3 Revanschen. Sex år senare var han på lördagen tillbaka på den sörmländska banan. Nu som etablerad elithäst. Precis som vid senaste besöket blev det seger. Utan att behöva förta sig utklassade On Track Piraten konkurrenterna från ledningen.
- Han är en världsartist, en av de bästa hästar jag har kört, sa Johnny Takter.
Segern var On Track Piratens åttonde raka och för 23:gången fick han segerdefilera efter ett V75-lopp. Det för upp honom på tredje plats i varmblodens V75-maratontabell. Att han har tagit samtliga segrar i högsta klassen gör det än mer imponerande.
- Jag vet inte vad jag ska säga, det är fantastiskt! Han verkar trivas med livet…springer och klipper med öronen i guld…, sa tränaren Hans R Strömberg.
Rättvikstränaren berättade efter loppet att nästa uppgift för On Track Piraten kan bli gulddivisionen i Bollnäs om två veckor. Där kan han i så fall stöta på en annan fixstjärna i superhästen Nuncio.
- Vi har inte lyckats rå på honom än men de behöver ju mötas. Blir det inte i Bollnäs blir det i finalen 1 april. Det ska bli jättekul! sa Strömberg.

Bra besked av USA-resenären
Kulltoppen Pasithea Face gjorde en mycket bra årsdebut när hon för första gången ställdes mot äldre kamrater i stoeliten. Det krävdes förvisso målfoto för att kora henne till vinnare före smygkörde jätteskrällen Jumble Ås men på klasshästens vis kämpade hon sig först över linjen.
- Hon var slagen hela upploppet men segade sig tillbaka och vann på styrka. Det är inte ofta en märr kontrar på det sättet så det var för jäkla roligt, sa tränaren Lutfi Kolgjini om femåringen som i sommar ska emigrera till USA.
- Hon kommer att utvecklas enormt i år. Kapacitetsmässigt är hon det bästa sto jag har tränat.
Lutfi Kolgjini har låtit sonen Adrian ta över allt mer av kuskandet och själv hade han inte styrt in en V75-vinnare sedan augusti. När han nu var tillbaka i segertagen nöjda han sig inte med en fullträff. I klass II körde han talangfulle fyraåringen Rigel Face till säker triumf från spets.
- Hans kapacitet stiger för varje gång jag sitter bakom honom. I dag får han fem stjärnor av fem möjliga.

Kihlström hyllade tränaren
Rättvikamatören Gunnar Lassis har fått fantastiskt fin snurr på egna uppfödningen Qatrine Gel. Med Örjan Kihlström i vagnen avancerade hon tidigt fram utvändigt om ledaren i ett försök i diamantstoet och därifrån blev segern komfortabel.
- Hon kändes fin hela vägen och avgjord på ett riktigt fint sätt. Det är en fröjd att köra åt den här tränaren. Hästarna är inte bara väldigt fina fysiskt utan också i väldigt fin balans psykiskt, berömde Kihlström.
Fyraårige Man At Work lär låta höra om sig framöver. Med Magnus Jakobsson bakom sig vann han klass I från ledningen utan att behöva förta sig.
- Den här har jag gillat från början och han levererar. Han gick 1.11,2 sista 1 000 i dag och var inte helt tom på det, sa den mycket nöjde tränaren Ulf Stenströmer.

Skräll i Top 7-loppet
Det var en favoritbetonad V75-omgång men ett par skrällar blev det. Den första kom i bronsdivisionen, tillika Top 7-loppet, när Blue Star Champion tackade för en vilsam resa på innerspår genom att spurta ikapp och förbi ledande favoriten Cash A Cheque Em.
- Jag är nästan lite chockad över att han var så här bra. Jag trodde att han skulle behöver lite mer tid för att växa in i brons men han är nog bättre än vad jag tror, sa körande tränaren Svante Ericsson.
Den överraskande vinnaren gjorde att utdelningen för alla rätt på Top 7 rasslade upp i 436 407 kronor.
Dagens andra kalldusch för V75-spelarna kom i den avslutande silverdivisionen när Timo Nurmos-tränade Make It Quick levererade en sisuladdad finish.
- Det var en mycket trevlig bekantskap. Han stred tappert hela vägen, sa kusken Kenneth Haugstad.
På V75 delade sju rätt ut 15 458 kronor och för sex rätt fick man 129 kronor. Femrättspotten frös inne och därmed väntar jackpot när V75 kommande lördag avgörs i Kalmar. För den spelsugne kan man emellertid spela V75 redan på söndagen då en extra omgång körs i Gävle.

Ola Johansson, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Eskilstuna lördag 25 februari 2017
Björnkollen V75-tips till Eskilstuna lördag 25 februari 2017

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Eskilstuna lördag 25 februari 2017.
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se