V75-tips och V75-nyheter

Här på Gratistravtips.se hittar du några av sveriges populäraste och bästa travtips inför helgens V75. Dels kan du ta del av Björn Goops väldigt omtyckta "Björnkollen" och den mycket påläste Bo Eklöfs "Travsurr", där den kommande V75-omgången analyseras in i minsta detalj och många smarta drag och eventuella skrällar tipsas om. Du kan även ta del av mästertipparen Chrille Erikssons intressanta syn på V75 och hans tips inför kommande V75-omgång, som bonus kan du även lyssna på Jonas Noreen och Eskil Hellbergs väldigt nyttiga podcast där de diskuterar kommande V75 - ibland hetsigt, men de levererar alltid riktigt bra systemförslag!

Björnkollen V75-tips till Axevalla söndag 24 juli 2016

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Axevalla söndag 24 juli 2016.


Sofia Aronsson fick tidigare i somras den femåriga franskyskan Anna Mix i träning. Den sjufaldiga miljonärskan har varit med i två stora l..


Sofia Aronsson fick tidigare i somras den femåriga franskyskan Anna Mix i träning. Den sjufaldiga miljonärskan har varit med i två stora lopp och blivit femma och sexa i Sofias regi. Nu kom fullträffen inför hemmapubliken på Axevalla. Körd av Erik Adielsson forcerades Anna Mix till ledningen mitt i loppet och gled undan till en smått överlägsen seger. En imponerande insats på tiden 1.12,0 över distansen 2640 meter med bilstart, vilket är nytt världsrekord för ston.
- Jag måste smälta det här först, jag är helt tagen. Men det är skithäftigt, sa en jublande glad Sofia Aronsson.
- Att få äran att ta hand om en sådan här häst och man ligger vaken om nätterna och funderar på vilka misstag man har gjort eller hur vi borde ha gjort. Men nu gjorde vi något rätt och det känns fantastiskt. Hon är grymt bra och det är inte många ston som klarar av att tjäna sex, sju miljoner.
- Nu ska hon ut i Sto-EM i augusti och sedan blir det Sundsvall Open Trot.

Tussarna och norska huvudlag kvar
Segerkusken Erik Adielsson strödde också lovord över Anna Mix insats. Han hade sparade växar i form av oryckta tussar i hästens öron och skygglapparna på det norska huvudlaget behövde han aldrig använda.
- Jag känner ju inte hästen men jag tror att det fanns en del kvar i henne. Jag behövde aldrig vara på henne och hon vann med tussarna och norsken kvar, sa Adielsson.

”Gjorde ett fantastiskt fint lopp”
Favoriten i Gulddivisionen Call Me Keeper var klart slagen som tvåa efter en resa i andra par utvändigt. De tre tyngsta favoriterna föll den här V75-omgången vilket såklart bidrog till att utdelningen för sju rätt sprang upp i 423 299 kronor. Det började med att Some Summit förlorade V75-inledningen trots att hon gick ett strålande lopp. Efter en tappstart från tillägg styrde Veijo Heiskanen på tidigt i tredjespår och rundade hela fältet fram till ledningen varvet kvar. Ledningen hade då Nancy America där Flemming Jensen valde att släppa täten. Hon kom sedan loss perfekt in på upploppet från rygg på ledaren och tog sig förbi jättefavoriten kort före mål. Tvåa blev Oh Goodness som avslutade mycket bra.
- Jag trodde inte att jag skulle få en så fin start som jag fick och då provade jag att köra för ledningen. Sedan när Veijo kom varvet kvar hade jag ingen tanke på att svara. När hon fick fritt så var det en extra växel än vad jag hade tänkt, sa Flemming Jensen.
- Hon gjorde ett fantastiskt fint lopp och hon har gjort många bra lopp tidigare också men att i dag slå Veijos häst som är speciell, det var pricken över i:et. Att som dansk tränare få in ett så bra sto som är svenskfödd i träning det händer bara en gång i livet. Det är ingen tvekan om att det är en fantastisk häst, fortsatte Jensen.

”Some Summit gick ett strålande lopp”
Även Veijo Heiskanen var nöjd med Some Summits insats som fick gå en tuff forcering ute i spåren. Klockorna visade på 1.10 första varvet och hon avslutade med 1.11 de sista tvåtusen metrarna.
- Jag är jättenöjd med hästen men placeringen kunde ha varit bättre. Hon tvekade i starten och höll på att galoppera och tappade 20 meter extra. Så jag var 40 meter efter och fick sedan köra i tredjespår så länge i full gas. Det kostade för mycket men jag är mer än nöjd med henne för hon gick ett strålande lopp, sa Veijo Heiskanen.

Nadal Broline missgynnad av lös bana
Omgångens tredje storfavorit som föll var Nadal Broline och även han föll med flaggan i topp som tvåa. Efter att ha avancerat fram utvändigt om ledande Bruno di Quattro så kunde han inte stå emot Seedorf O.M.F. som fått loppet bakom i andra par utvändigt. Nadal Broline tog sig dock förbi ledaren den sista biten och var tapper tvåa.
- Han gjorde ett jättebra lopp men var lite missgynnad av banan som var för lös för att passa honom. Jag sa det redan innan loppet till Reijo att det kan bli svårt, sa Ulf Ohlsson.

Minnestads Dubai imponerade
En suverän uppvisning svarade Mattias Djuses häst Minnestads Dubai för. Det här ser ut att vara en guldklimp och en klassklättrare för Djuse som har fin form på stallet nu. Efter att ha inlett med 1.08 första femhundra metrarna för att få överta ledningen från Mellby Drake så kunde han sedan dämpa tempot. Sedan drog han på igen och avslutade 1.11,5 sista varvet och Minnestads Dubai vann med tussarna kvar i öronen. En imponerande insats.
- Han var fin. Det var en tuff öppning och sedan fick jag dämpa. Det känns som en lite extra till häst. Han har varit bra varje gång hos mig. Ägarna vill att vi provar i derbykvalen, sa Mattias Djuse.

Dubbel till Goop
Björn Goop tog en dubbelseger på V75 efter att hans häst Mouron Rouge så tragiskt förolyckats i den andra avdelningen. Först vann han med Ulf Stenströmer-tränade Pampalo efter en fin resa i rygg på ledaren och perfekt lucka in på upploppet. Han avslutade sedan omgången genom att vinna med sin egentränade Furious Frances som höll undan till en knapp seger efter en fin resa.
Lärlingsloppet vanns av Kevin Oscarsson bakom Stefan Persson-tränade Global Respons som via en mycket vass spurt fångade in favoriten Tooltime kort före mål.

Michael Carlsson, Kanal 75


En ensam vinnare kan ta hem 43 miljoner kronor enbart på sju rätt om man är ensam i dagens jackpotomgång. Trippeltravet är inne p&ari..


En ensam vinnare kan ta hem 43 miljoner kronor enbart på sju rätt om man är ensam i dagens jackpotomgång.
Trippeltravet är inne på sin andra dag på Axevalla och Nadal Broline är storfavorit i V75-6. Detta trots att han har spår elva i Silverdivisionen. Men så var han också strålande vid V75-segern senast som togs efter ett par månaders uppehåll. Kusken Ulf Ohlsson var lyrisk efteråt och sa att han inte kört någon häst med en bättre motor än vad Nadal Broline har.
- Nadal Broline (V75-6) är ju jättebra. Han har visat att han har väldigt hög kapacitet och vinner man på 1.11,5 åkandes med krafter kvar då är man bra. Han vill vinna den här pojken, säger Reijo Liljendah.
Nadal Broline har startat sporadiskt och det är just fräschören som har satt lite käppar i hjulen emellanåt. Den sexårige valacken vann sex lopp på åtta starter i fjol och har tagit två segrar på lika många starter i år.
- Det är klart att han är en topphäst men om man ska bli en riktig stjärna så krävs det att man tål en regelbunden och rejäl träning. I Nadal Brolines fall gäller det att han ska göra det och utvecklas med loppen. Det är just hållbarheten som är ett frågetecken runtomkring honom. De gånger som han har förlorat har han inte varit bra och det har varit något krångel då.

”Kan vinna trots spår elva”

Hur känns hästen i träningen efter segern senast?
- Han känns bra nu och jag har kört honom i veckan och han har varit fin i jobben.
Vad säger du om uppgiften i V75-6?
- Jag tror att han kan vinna trots att han har spår elva.
Några ändringar i balans och utrustning?
- Nej tills vidare fortsätter vi med samma balans, barfota fram och norskt huvudlag och Spydervagn. Det finns lite till att göra på honom men vi väntar med det. Han är klar för finalen och nu får han gå i det här försöket först. Jag är rädd om honom även om han är sex år. Det är en viktig häst för mig, säger Reijo Liljendahl.

”Övriga kan hon klara av”

Du har ytterligare två hästar till start inom V75. Chanserna där?
- Oh Goodness (V75-1)
tappade formen och fungerade inte i finalen heller på Solvalla. Hon fick tas tillbaka och göras i ordning och nu verkar det klart bättre. Hon tränar bra men möter Some Summit som jag såg i Halmstad och hon räcker inte mot henne. Men de övriga kan hon nog klara av. Barfota bak och vanlig vagn.
- Scarlet Ribb (V75-4) går bra nu och är i fin form. Han gick riktigt bra till slut i Halmstad senast från ett svårt läge och en invändig löpning. Fjärdespåret ska inte innebära några problem och han duger i sin klass tycker jag. Barfota runt om igen och vanlig vagn.

Michael Carlsson, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Axevalla lördag 23 juli 2016

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Axevalla lördag 23 juli 2016.


Jägersrotränaren har tidigare vunnit Stochampionatet med Simb Capi 1998. Då satt Ludde själv i sulkyn men i år väljer han att st..


Jägersrotränaren har tidigare vunnit Stochampionatet med Simb Capi 1998. Då satt Ludde själv i sulkyn men i år väljer han att stå vid sidan. Han kan stoltsera med att ha kvalat in två hästar till det landets största lopp för fyraåriga ston. De är också de två mest betrodda på förhand till förstapriset på en miljon kronor.
Så här säger Lutfi Kolgjini själv om sina stjärnor där Princess Face redan har vunnit ett storlopp i år, Drottning Silvias Pokal i våras. I fjol vann hon E3 samt var tvåa i Oaks.

”Det är en drömhäst”

Hur skulle du beskriva Pasithea Face?
- Det är en väldigt speciell häst. Väldigt stor, alltid samarbetsvillig. Alltid skött sina jobb perfekt. Snäll och bussig att ha att göra med.
Hur skulle du beskriva Princess Face?
- Princess har lite mer attityd än Pasithea. Vi har sett det några gånger i loppen. Blir hon lite ensam och så kan hon lika gärna lägga in handbromsen och skita i det. Pasithea bryr sig inte.
Hur skulle du beskriva deras egenskaper i loppen? Vi börjar med Pasithea.
- Pasithea är väldigt fin att ha att göra med på alla sätt och vis. Hon har bara en svag punkt och det är att hon kan springa och bryta lite i svängarna men hon har blivit rejält mycket bättre på den fronten i år. Hon är väldigt stor så hon hjälper sig själv lite med att bryta nedåt. Det är det enda som har varit en negativ faktor. En topptravare. En drömhäst är det. Hon är snabb. Väldigt tävlingsvillig, säger Lutfi Kolgjini.

Och om vi beskriver Princess Face i loppen?
- Hon är ju också väldigt villig, lättplacerad, hon strider väldigt bra häst mot häst. Har visat sig att hon inte strider när hon inte har häst utanpå, eller framför allt invändigt om sig. Hon har gjort fantastiska lopp. Också en drömhäst på alla sätt och vis.
Vem vinner Stochampionatet?
- Om Princess har en bra dag är det ingen som går säker för henne. Men med visad form Pasithea utan tvekan. Men det kan bli någon annan också. Många väldigt fina hästar med, säger Ludde.

Courant äger båda topphästarna
Lutfi Kolgjini är alltså uppfödare till Princess Face och Pasithea Face. Båda stona ägs av stall Courant AB, Anders Ström.
- Jag har alltid varit väldigt förtjust i Princess sedan hon var föl. Alltid varit väldigt fin att ha att göra med. Uppträtt som en Princessa hela vägen. Pasithea köpte Anders Ström som föl. Han köpte Pasithea och Pandora. Tanken var väl att han skulle köpa tre toppstammade ston av mig som föl. Men han valde att bara köpta två, Pasithea och Pandora och fick välja namn själv med det tema som jag hade – och det blev Pandora och Pasithea. Princess döpte vi själva. Han tyckte inte om Princess, han tycket hon var liten och ynklig.
Men sen köpte han den?
- Sen köpte han henne efter bevisad kapacitet.
Hur ser drömscenariot ut?
- Drömscenariot är ju att Princess lyckas svara ut de andra och släpper Pasithea till ledningen. Går bakifrån den här gången. Rygglopp. Pasithea är sån att det går inte att köra så där jättesnyggt med henne, går inte att köra på kortspeed. Hon är tvungen att dra upp spurten i bra tid för att utnyttja hennes bästa kapacitet. Och det kan ju bädda för Princess. Om hon sitter i rygg nu då. Har Princess en bra dag då går nog inte Pasithea helt säker.

”Jag vinner”

Blir det några balans- och utrustningsändringar?
- Vi kommer att göra lite förändringar framför allt på Princess. Vi kommer att lägga på henne en speciell svansgaffel som gör att hon inte kan lyfta på svansen som hon gjorde senast på upploppet och rycka skorna på henne och lägga på en sån här halsbygel så om hon börjar ta i lite snor hon inte luften av sig själv och kunna andas mer fritt än vad hon gjorde senast.
- Vad det gäller Pasithea förändrar vi ingenting, hon behåller sina skor. Tycker inte hon behöver det. Det kan vi spara till hon är fem år, säger Lutfi Kolgjini.
Johnny Takter kör Princess Face medan Adrian sitter upp bakom Pasithea Face. Adrian har vunnit flera storlopp i sin karriär och är precis som pappa Lutfi inte blyg i förhandssnacket vad han tror om chanserna.
Adrian, vem vinner Stochampionatet?
- Det gör Stall Kolgjini.
Vem utav dem?
- Det gör jag.

Tony Ryttar, Kanal 75

Michael Carlsson, Kanal 75


Åbytränaren har bra form på sitt stall och nya hästar kommer in i parti och minut.För några veckor sedan gjorde stjärnstoe..


Åbytränaren har bra form på sitt stall och nya hästar kommer in i parti och minut.
För några veckor sedan gjorde stjärnstoet Some Summit comeback efter nästan ett års frånvaro. Hon fullständigt utklassade sina konkurrenter och vann i överlägsen stil. Intrycket var bländande och till och med Veijo Heiskanen var överraskad att hästen var så bra direkt i comebacken.
- Hon hade tränat i så låga farter och bara gått ett banjobb efter 1.22 som snabbast. Jag trodde att hon skulle vara bra men det var helt otroligt så bra hon var. Att hon kunde vinna på det sättet. Hästen var jättefin och glädjande nog har hon känts bra efteråt. Jag tycker faktiskt att hon aldrig har tagit ett lopp på ett bättre sätt än hon har gjort nu efter den starten, säger Vejo Heiskanen.
- Det är en speciell häst som har haft lite fräschörproblem mellan loppen tidigare men nu måste jag säga att hon känns bättre än någonsin. Jag har kört lugnt jobb i veckan och varit jättenöjd.

”Tål att göra jobbet – jättebra chans”
Some Summit
är omgångens mest streckade häst i lördagens V75 som kryddas med en jackpot. En ensam vinnare kan ta hem 43 miljoner kronor enbart på sju rätt. En bra jackpotspik att luta sig emot verkar Some Summit att vara om man får tro Veijo.
- Det är klart att det är en jättebra chans. Sedan vet man aldrig från tillägg om det strular men hon tål att göra jobbet själv. Hon ska också ha gått framåt efter senaste starten men å andra sidan räcker det nog om hon är lika bra. Vi gör inga ändringar utan barfota runt om och jänkarvagn som vanligt, säger Veijo om det femåriga stoet som är obesegrad hos honom i sex starter och som för ett år sedan vann Stochampionatet.

”Det är min näst bästa chans”

Du har ytterligare fyra hästar till start inom V75 lördag. Chanserna där?
- Please Mr Please (V75-4)
är min näst bästa chans. Det är en jättefin häst som har gått riktigt bra i de starter han har gjort för mig. Han har varit lite osäker tidigare men känts stabil för mig. Vi får se hur han klarar femtespåret men felfri ska han kunna vara med och kriga om segern. Inga ändringar, barfota fram.
- Hope Bo (V75-5) var tillbaka efter ett uppehåll senast men kom aldrig in i matchen. Hon hade spår tolv och när det blev så långt fram och hon ändå var chanslös så pressade jag henne aldrig till slut. Nu är läget bättre och hästen öppnar rätt bra. Att vinna är kanske för mycket begärt när hon nu möter hingstar men trea, fyra ska hon kunna vara. Barfota runt om igen.

”Känns bättre nu än i våras”
- Fridericus (V75-6)
har jättebra form och känns bättre nu än han gjorde i våras när han var så bra då. Han brukar inte galoppera som han gjorde senast. Enda förklaringen jag har är att jag skulle ha räknat ut att det var 1609 meter och bilen gick så sakta när vi kom upp lite för tidigt till vingen. Han började galoppera när bilen kom upp i farten men är inte på något vis osäker annars. Jag tror inte att det händer igen. Jag tror att han gör ett bra lopp och han går barfota runt om igen.
- Othello Face (V75-7) är knepig och det gäller först och främst att hålla honom i trav. Senast blev han för ivrig och gick iväg de första stegen på väg mot ledningen men sedan klarade han inte av det och galopperade. Man såg att han tog i mer och mer. Hästen känns i alla fal lika bra nu som han gjorde vid V75-segrarna innan. Man får nog leva med att han gör bort sig någon gång emallanåt. Felfri duger han bra och då kan han vara med i striden. Inga ändringar, barfota fram, säger Veijo Heiskanen.

Michael Carlsson, Kanal 75


På söndag smäller det på Axevalla när landets största lopp för fyraåriga travston ska avgöras. Eskilstunaamat&ou..


På söndag smäller det på Axevalla när landets största lopp för fyraåriga travston ska avgöras. Eskilstunaamatören Malin Bergström har fått fram en riktig drömhäst i Galactica. Det fyraåriga stoet tillhör en av de mest betrodda i Stochampionatet, där en miljon kronor väntar på vinnaren. Hon vann sitt försök och har svarat för flera imponerande insatser under året. Bland annat så vann hon lopp under elitloppssöndagen. Galactica har hittills tagit sex segrar på 16 starter och sprungit in 570 500 kronor. Hon har varit bland de tre främsta elva gånger. Hästen är uppfödd, ägd och tränas av Malin Bergström
- Galactica är en helt fantastisk häst. Hon har ett löphuvud utan dess like och svarar i alla lägen. Man är alltid trygg i att hon gör sitt yttersta. Sedan lägger hon väldigt mycket mark under sig och är otroligt snäll. Hon är lugn och tålmodig när vi är ute och reser. Hon har inga dåliga sidor överhuvudtaget och jag har nästan inga superlativer kvar, säger Malin Bergström.
Och tillägger:
- Hon är som en bil att köra och väldigt travsäker. Hon har till exempel bara galopperat en gång i ett lopp. Det enda man kanske kunde önska är att hon skulle vara lite mer startsnabb. Men å andra sidan har Lasse (kusken Lars-Åke Söderholm) inte tryckt av henne från start heller.

”Kan inte leva utan hästar”
Galactica är en familjehäst som tränas av Malin Bergström ihop med pappan Rolf S Gustafsson, och som ägs av Malin ihop med hennes man och svärföräldrarna.
- Vi har haft mamman Humla Laday i 13 år och Galactica är andra avkomman. Det har blivit så att jag och pappa har tagit vartannat föl av henne och då blev det så att han tog första och jag fick Galactica. Jag och min man bor granne med mamma och pappa mellan Eskilstuna och Strängnäs och hjälps åt tillsammans med allting, säger Malin som jobbar som elevresurs på en skola och har hästarna på fritiden.
- Vi har sex hästar på gården, fem travhästar och så barnens ponny. För mig var det hoppning som gällde fram tills jag var 20 och sedan dess har jag hållit på med travhästar. Det är en livsstil och jag förstår inte hur man skulle kunna leva utan dem.

”Finns inget pris – man säljer inte sitt barn”
I takt med Galacticas framgångar har det varit många som har ryckt i hästen och försökt att köpa henne. Men trots att jätteghöga bud i flermiljonklassen har kommit så vägrar Malin att sälja.
- Nej, där går dom bet. Det ringde en så sent som nu i veckan men hon är inte till salu. Det känns konstigt för det är stora belopp men det är som att någon skulle fråga om det finns någon prissumma på ens barn. Och det finns det ju inte.
- Hon är ju min bästa kompis och vi lever ihop. Det skulle vara jättekonstigt om man skulle sälja henne. Vi har har hållit på med trav så länge och mamma och pappa har hållit på sedan 1967. När man då får fram en sådan här stjärna vill man för farao inte sälja. Då kan man lika gärna sluta med hästar helt och hållet, menar Malin.

”Nervositeten var galen”
Malin berättar att hon är väldigt nervös när Galactica startar och likadant var det i uttagningsloppet. Hon bävar även för hur det ska vara på söndag.
- Jag såg inte mycket av senaste oppet och satt med ryggen mot planket. Nervositeten var galen och jag försökte bara lyssna. Men de sista sjuhundra metrarna såg jag. Det var nervpirrande helt klart och bara känslan av att hon gick till final var otroligt start. Att hon sedan vann var en bonus, säger Malin.
- Jag försöker att intala mig nu när jag är med att bara försöka njuta av stunden. Jag hoppas att jag kan känna det så i alla fall. Sedan får det gå som det går. Hästar är ju hästar. Man försöker förstå hur stort det här är och jag inser att det är once in a lifetime.

Hur känns Galactica i träningen inför loppet på söndag?
- Hon var med i det snabbaste försöket och vann på 1.13,6. Men hon har återhämtat sig bra efter den urladdningen. Jag har varit ute och kört henne och promenerat i skogen. Hon verkar pigg och fräsch och är inte stel och kantig. Det är rätt så mysigt att promenera ute i skogen med hästen. Då kan man även ta med sig hunden och gå samtidigt, säger Malin med ett skratt.

”Jag är bara en sketen amatör”

Vad tror du om Galacticas möjligheter att vinna Stochampionatet?
- Hon visar hela tiden att hon kan och duger bra. Det såg vi om inte annat i uttagningsloppet. I sådana här sammanhang känns det ändå som att man får vara skapligt ödmjuk. Jag är ju bara en sketen amatör som har fått lyckan att få en sådan här häst, ha, ha.
- Jag skulle aldrig sticka ut hakan och säga att hon vinner. Men det är inte omöjligt att hon kan göra det. Upploppet på Axevalla är långt och hon brukar vara bra till slut. Från spår tre borde hon kunna hamna skapligt bra till.
Några ändringar i balans och utrustning?
- Det blir skor fram och barfota bak som senast. Sedan kanske vi byter från ett öppet huvudlag till ett norskt halvstängt huvudlag. Det handlar om att hon blir jättebekväm om hon kommer först.
Vad gör du om hon vinner Stochampionatet?
- Oj, det vågar jag inte ens tänka på. Då skulle jag bara vara hur lycklig som helst. Det är helt magiskt att vi bara är med i finalen, säger Malin Bergström.

Michael Carlsson, Kanal 75

V75-system och V75-tips till Axevalla lördag 23 juli 2016

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Axevalla lördag 23 juli 2016.

Bo Eklöfs travsurr och V75-tips till Axevalla lördag 23 juli 2016

Här kan du lyssna till alltid lika påläste Bo Eklöfs travsurr med V75 tips och tankar inför V75 Axevalla lördag 23 juli 2016.


Emelie Persson i Sundborn fyllde 20 i år. Hon har alltid hållit på med hästar men till en början var det ridning och ponnygalopp som..


Emelie Persson i Sundborn fyllde 20 i år. Hon har alltid hållit på med hästar men till en början var det ridning och ponnygalopp som gällde.
Trav fanns inte alls på radarn, tills för bara några år sedan.
- En granne hade en travhäst, som jag gärna ville rida. Det ena ledde till det andra och efter ett tag började jag träna hästen. Sedan gick den lopp och där gick det ganska bra. Då bestämde vi oss för att köpa egna hästar.
Vilka är ”vi”?
- Jag och min familj. Vi är inte så insatta i trav men det skulle bli ett äventyr, tänkte vi.
Emelie Persson skrattar.
- Och visst blev det ett äventyr, men framför allt blev det en rad dåliga hästköp, säger Emelie Persson.

"Lolo" bakom framgångarna
Ja, första året – säsongen 2014 – blev inte jättelyckat för travtränare Persson. Man köpte in fyra hästar - Lamal Jubb, Alandias Newton, Tro Lo Lo och Starscape – men framgångarna uteblev.
På 16 starter skrapade man ihop en tredjeplats som bäst och sammanlagt 37 100 kronor i prispengar.
Året efter, alltså i fjol, gick det dock bättre. 39 starter resulterade i två segrar, fyra andraplatser och sex tredjeplaceringar. Totalt 294 650 kronor i inkörda pengar. Succé.
En succé som stavas Tro Lo Lo. Av de 294 650 kronorna stod övriga hästar för drygt 24 000 medan Tro Lo Lo travade in resterande 270 000.
I år har stall Emelie Persson sprungit in 154 600 kronor. Tro Lo Lo står på 116 600.
Och på söndag travar det fyraåriga stoet final. Stochampionatsfinal.

"Helt sjukt"
Tolv hästar har kvalificerat sig för finalen (V75-6) på Axevalla där ekipagen tävlar om en miljon kronor i förstapris. Emelie Perssons Tro Lo Lo startar från bricka åtta bakom bilen och precis som i försöket är det Oskar J Andersson som sitter i sulkyn.
- Det är helt sjukt. Vi köpte Tro Lo Lo på Kriterieauktionen 2013 och då för 45 000 kronor. Hon har redan sprungit in över 350 000 och nu är hon i Stochampionatets final (?).
Emelie Persson är kluven.
- Jag menar, Tro Lo Lo är verkligen värd finalplatsen. Hon är så himla bra. Men samtidigt kan jag knappt tro att det är sant. Vi är i final!!
Vad betyder det här för dig?
- Allt. Alltså, det är ju en dröm bara att få vara med.
Vad tror du om loppet då? Hur bedömmer du era chanser?
- Jag har kollat igenom alla försök och ”Lolo” var en av de finalklara hästarna som kom i mål med mest krafter sparade. Visst, spår åtta är optimalt men vi pratar om 2 640 meter. Min häst orkar. Det må vara tufft emot men jag tror mycket på min Lolo. Blir det lite tempo i loppet får övriga se upp när Lolo spurtar sista biten.

Victor Sundqvist, Kanal 75


När vi når Admir Zukanovic har han just kört ett rutinjobb med den sexfaldige miljonären Solvato, avelshingsten som nu är sju år..


När vi når Admir Zukanovic har han just kört ett rutinjobb med den sexfaldige miljonären Solvato, avelshingsten som nu är sju år.
- Han ska gå ännu ett senare i veckan men det här jobbet kändes riktigt bra, berättar Åbytränaren, som menar att formen är på uppåtgående.
- Solvato borde vara toppad till denna start. Han var inte ens trött senast och jag ser framför mig att kusken (Stefan Söderqvist) kör offensivt.
Ja, lördagens V75-omgång kryddas med jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 43 miljoner kronor. Enligt Admir Zukanovic bör man inte glömma bort vare sig Solvato eller stallets andra chans, Patriot Face i V75-2.
- Solvato har en riktigt fin uppgift. Han är ingen raket från start men har form och bra utgångsläge över passande distans (2 640 meter). Stefan kör som han vill men jag tror och hoppas att han ger sig iväg ganska tidigt.

Hur läser du loppet?
- Som att det finns två hästar som höjer sig över mängden – Solvato och Call Me Keeper. Nu har Call Me Keeper bakspår och då borde min häst kunna låsa loppet genom att överta ledningen eller lägga sig i dödens.
Inga andra motbud som skrämmer dig?
- Som sagt, det är alltid bra hästar med i guld. Quick Fix är bra. Spring Erom är en gammal räv som hittat formen igen. Men det är ändå klasskillnad. Baserat på kunnande, stamtavla och prestationer finns det två världsstjärnor i loppet.
Gör du några ändringar i utrustningen vad gäller Solvato?
- Nej, det blir inga skillnader som är av betydelse för hur spelarna ska tänka.
I V75-2 startar kapable Patriot Face från spår åtta bakom bilen över 2 640 meter. Ser man i raden kan det tyckas som en besvärlig häst, som vinner eller galopperar om vartannat. Men Admir Zukanovic hävdar annat.
- Egentligen gör Patriot Face nästan alltid gedigna insatser. Nästsenast blev det helt fel i förberedelserna när hästen bara fick göra en provstart minuten före loppet och gången före det hoppade han i snäv sväng.
- Nu är det besvärligt utgångsläge men jag tycker att min häst höjt sig så pass att vi ska kunna utmana om det blir lite tempo. Senast var han sist 500 meter från mål men slutade ändå först. Då provade vi rycktussar för första gången och det gav verkligen effekt. Nu kör vi ryggtussar igen, i övrigt normal tävlingsbalans. Patriot Face lär bli bortglömd av spelarna men jag vill verkligen varna för honom.

Victor Sundqvist


600 000 kronor och en direktplats i miljonloppet Hugo Åbergs Memorial fanns i potten i Årjängs Stora Sprinterlopp.Elitloppsvinnaren Nuncio hade..


600 000 kronor och en direktplats i miljonloppet Hugo Åbergs Memorial fanns i potten i Årjängs Stora Sprinterlopp.
Elitloppsvinnaren Nuncio hade sämsta utgångsläget med spår 8 bakom startbilen men det var inget som hindrade Stefan Melanders superstjärna.
Örjan Kihlström satt i sulkyn och i en snabb inledning placerade han Nuncio utvändigt ledande Tycoon Conway Hall. Väl i dödens blev Örjan Kihlström även tvungen att svara ut Dante Boko som hamnat på vingel tillsammans med Adrian Kolgjini.
- Det var självklart att svara, annars risk jag skulle tvingas ut och runda i tredjespår kort senare. Han gillar att springa i dödens också, sa Örjan Kihlström.
- När man sitter bakom Nuncio har man lite självförtroende faktiskt. Han vann med tussarna kvar och med krafter sparat. Han har väl allt, inga svagheter.
Segern var karriärens 32:a och Nuncio har aldrig varit utanför pallen på 48 starter. Förstapriset på 600 000 kronor innebar att femåringen nu sprungit in nästan 23 miljoner kronor. Segertiden blev 1.09,7 över distansen 1 640 meter, autostart.
- Jag vet inte vad jag gjort för att förtjäna sådana här hästar. Jag vet inte hur man kan ha sådan tur. Jag är så lycklig att ha den här hästen, är nästan chockad faktiskt. Det är ändå ruggiga hästar med i loppet…, sa tränaren och ägaren Stefan Melander.
- Det är en fantastisk häst, helt otrolig, ojojoj… Aldrig sämre än trea…jag är nästan tallös, det finns snart inga ord om den här hästen.
Segern innebar en inbjudan till miljonloppet Hugo Åbergs Memorial på Jägersro 26 juli.
- Jag ska fundera, han har även Jubileumspokalen på Solvalla, sa Stefan Melander som dock åter bekräftade sina tankar om en start i Prix d’Amerique i januari.
- Det skulle vara kul att se honom på Vincennes just med den styrkan han har.
Steen Juul-tränade Tycoon Conway Hall slutade tvåa bakom Nuncio tillsammans med Thomas Uhrberg - dagens kusk på Årjängtravet.
- Jag fick se Nuncio på nära håll, ibland får man ge sig mot överheten, konstaterade Jägersrokusken.

Hattrick för Uhrberg
I V75-1 prickade Thomas Uhrberg perfekt från springspår bakom favoriten Takethem som sedan var ohotad från ledningen.
- Vi fick en kanonstart så det vart schackmatt direkt. Hästen är i ett fantastiskt skick och blir bara bättre och bättre, sa Thomas Uhrberg om sexåringen som tränas av danske Steen Juul.
Thomas Uhrberg följde sedan upp med en skräll i V75-2 där egentränade Conrads Definitif fångade in Palermo Broline i sista stegen över Årjängs upplopp.
Jägersrokusken fullbordade sedan ett hattrick när han även dominerade V75-6 från ledningen med Västerbo Exact. Vinnaren tränas av Halmstadamatören Roger Persson.
Thomas Uhrberg trivs på Årjäng och berättade att han lyckats med hattrick på V75 tidigare.
- Det har hänt här på Årjäng till och med. Alltid lika roligt att vara här.

Norsk favoritseger i kallblodsloppet
I kallblodsloppet (V75-3) blev det seger trots 40 meters tillägg för favoriten Steinfaks, som vann bekvämt före Järvsö Blomster. I segersulkyn satt Geir Vegard Gundersen och hästen tränas av norske amatören Ronnie Hansen.
V75-4 var ett stolopp och publiken bjöds på en spännande upploppsstrid där Beverly Boulevard bromsade sista biten och var nära att bli upphunnen av Undimede. Men Johnny Takter lyckades hålla igång det sjuåriga stoet. 100 000 kronor var segern värd och därmed passerade Jägersro-amatören Mats Öhmans stjärna en miljon kronor intjänat.
När favoriten Othello Face startgalopperade i V75-5 tog Per Lennartsson chansen med Cab Hornline, som sedan höll undan från spets på ett mycket starkt sätt före Danne Edel.
- Han trivs med fart hela vägen, han gillar inte när man bråkar med honom. När Bullyoung kom upp utvändigt tog han i själv och jag vet att han tål tempot, sa Per Lennartsson.
Utdelningen på sju rätt på V75 stannade vid 2 853 kronor. Sex rätt gav 28 kronor. Ingen utdelning innebär jackpot på Axevalla kommande lördag.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Årjäng lördag 16 juli 2016

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Årjäng lördag 16 juli 2016.

Chrille Erikssons V75-tips till Årjäng lördag 16 juli 2016

Här kan du ta del av mästertipparen Chrille Erikssons intressanta syn och V75 tips på nästa V75 omgång på Årjäng lördag 16 juli 2016.

Bo Eklöfs travsurr och V75-tips till Årjäng lördag 16 juli 2016

Här kan du lyssna till alltid lika påläste Bo Eklöfs travsurr med V75 tips och tankar inför V75 Årjäng lördag 16 juli 2016.


För Årjängtränaren Paw Mahony har 2016 varit en minst sagt bra år.Trots att halva säsongen återstår har stallet snar..

För Årjängtränaren Paw Mahony har 2016 varit en minst sagt bra år.
Trots att halva säsongen återstår har stallet snart kört in lika mycket pengar som under hela fjolåret. Man har redan vunnit fler lopp än 2015 och segerprocenten är, inför lördagens V75:a på hemmabanan, fantastiska 21.
- Det är som du säger, det snurrar på bra helt enkelt, säger en ändå ödmjuk Paw Mahony, som tror att framgångarna är ett resultat av kvalitet blandat med kontinuitet.
- Inte har vi gjort några drastiska förändringar på något sätt. Men vi har ett bättre material nu än tidigare och vi har fått träna på som vi velat under hela vintern utan några egentliga bakslag. Nu får vi betalt för det.
Stall Mahony selar ut två hästar inom V75-spelet och dessutom kör Paw Mahony den Johan Jonsson-tränade Ruby Frontline i avdelning två.
- Vi kommer till start med två riktigt fina hästar som jag håller väldigt högt.
Om vi börjar i kronologisk ordning. Royal Trophy från bakspår i V75-5?
- En häst som vi inte haft i träning särskilt länge. Han har vunnit två av sina fyra starter hos oss. Näst senast vann han över kortdistans från bakspår. Gången före det svek han rejält från ledningen. Så att han har bakspår nu ser jag inte nödvändigtvis som något negativt. Det kan till och med vara bra för honom. Kör dom lite där framme dessutom så tror jag att vi kan runda många på slutet.
Och Västerbo Realhigh i V75-6 då?
- Det är en riktig klasshäst, som var tvåa bakom Buzz Mearas vid samma tidpunkt i fjol. Han tål tuffare upplägg och är absolut en av dem som kan vinna detta lopp. Spår nio är ganska bra, mycket bättre än sex, sju eller åtta då han inte är så snabb ut. Det enda som oroar mig är att både ettan och tvåan, som jag har framför mig, också verkar vara ganska långsamma ut. Jag sitter ogärna som sjätte utvändigt i ett sådant här lopp.

"Så pass bra att vi kan vinna"
Västerbo Realhigh har ju verkligen kommit igång i år med fem segrar på elva starter?
- Njae, jag skulle inte säga att han tänt till på något sätt. Han har nog alltid varit så här bra men skillnaden är att han växt till sig. Att han med tiden har mognat.
Av dina två, vilken tror du mera på?
- Västerbo Realhigh anser jag mig alltid ha chans med. Det finns inte ett enda lopp där jag åker ut tillsammans med honom och känner ”här kan vi inte vinna”. Han är så pass bra i grunden att vi kan vinna på lördagen.
- Men Royal Trophy är inte golvad han heller. För fyra starter sedan slog han självaste On Hold. Däremot är Royal Trophy mera i behov av draghjälp än vad Västerbo Realhigh är.
Ändrar du i utrustningen nu när det nalkas V75?
- Royal Trophy går som han har gjort tidigare, alltså barfota fram och aliminiumskor bak. Jag testade barfota runt om i Örebro för tre starter sedan men då kändes han inte bra.
- Västerbo Realhigh har jag inte bestämt balansen på ännu. Jag kommer att göra ett jobb tillsammans med honom där vi testar aliminiumskor. Känns det bra så kör vi så i loppet. Annars blir det järnskor, som han brukar gå med. Men jag skulle gärna lätta honom lite, om det går.
Du kör även Ruby Frontline i V75-2.
- Jag har kört hästen flera gånger förut. Det är en ganska enkel märr som ryckt upp sig ordentligt på slutet. För ett halvår sen blev hon frånåkt varenda gång men nu är hon plötsligt med där framme. Hästen har verkligen utvecklats och är väldigt startsnabb. Jag kastar loss direkt och hoppas komma ner i banan från detta dåliga spår.
Kan Ruby Frontline vinna?
- Hade du frågat för sex månader sedan hade jag sagt att hästen inte ens hade på V75 att göra. Men går hon som hon gjorde i våras då hon vann två raka så kan hon ha viss chans. Men då ska det klaffa.

Victor Sundqvist, Kanal 75

V75-system och V75-tips till Årjäng lördag 16 juli 2016

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Årjäng lördag 16 juli 2016.


På lördag gör Nuncio första starten på svensk mark sedan han krossade allt i Elitloppet. Efter den makalösa insatsen drog han ti..


På lördag gör Nuncio första starten på svensk mark sedan han krossade allt i Elitloppet. Efter den makalösa insatsen drog han till Norge och blev tvåa i Oslo Grand Prix bakom Your Highness. Detta efter att ha gjort grovjobbet utvändigt om ledaren och blivit avslagen i sista steget.
- Han gick kanonbra och jag var nöjd med honom. Det går inte att underskatta Your Highness, hon är nästan bäst i Frankrike just nu, menar Stefan Melander.
- Allt verkar i alla fall bra med Nuncio efteråt. Jag har ingenting att klaga på. Det har gått en månad nu men han har tränat hela tiden. Jag kör aldrig några hårda jobb med honom, han har gått sina intervaller och även ridskrittats under sadel. Hästen känns jättefin, det kan jag säga.

”Kommer att göra ett riktigt bra lopp”
Årjängs Stora Sprinterlopp körs som V75-7 med 600 000 kronor i förstapris. Vinnaren får också en plats i Hugo Åbergs Memorial på Jägersro den 26 juli. Omgången kryddas med en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 44 miljoner kronor, enbart på sju rätt. Nuncio drog nitlotten i spårlottningen och har bricka åtta. Han körs återigen av Örjan Kihlström.
- Vi har haft en del tur med startspåren tidigare så det är inte mycket att gnälla över. Spår åtta är sämsta spåret men det kan vi inte göra något åt. Vi får se vad det innebär. Han är ju stark och tuff hästen och gillar att springa i dödens.
- Men Johnny Takter har sagt att On Track Piraten är en fantastiskt bra häst och det har vi ju sett också. Så vi får se hur det blir. Jag har i alla fall feeling att Nuncio kommer att göra ett riktigt bra lopp, annars hade jag ju inte startat heller. Han känns kanonfin, ika bra som inför Elitloppet.
Någon ändring i balans och utrustning?
- Troligtvis blir det samma som i elitloppsfinalen, utan framskor. Om banan är bra så blir det nog så. Senast i Oslo gick han med skor runt om. Huvudlaget blir troligtvis öppet men vi får se hur han känns i värmningen.

Uncle Lasse till Eskilstuna?

Hur är läget med Uncle Lasse efter den enorma insatsen i Sprintermästaren?
- Det verkar bra allting, han ser ut att ha tagit loppen bra. Jag har inte bestämt var han ska starta nästa gång, kanske i Eskilstuna i fyraåringstestet nästa vecka. Volstead ska i alla fall starta på Axevalla i Gulddivisionen nästa lördag. Han känns kanonfin han också.
Hur känns det att ha sådana stjärnor i stallet?
- Man börjar sväva nu, det är som en dröm hela tiden. Jag har ju sagt det förut att meningen är att jag ska dra ner på antalet hästar. Jag måste det, för det går inte att ha så här stor utsträckning. Jag har 132 hästar och ”Cattis” har tio, det är alldeles för många. Vi måste försöka sälja men det är svårt att hitta köpare. Vi får försöka göra en egen auktion i vinter annars.
- När sedan Nuncio slutar tävla och blir avelshingst då lägger jag av med det här. Det har jag också sagt tidigare. Då ska jag bara vara uppfödare.
Du kommer aldrig att säga vem som är bäst av Nuncio eller Scarlet Knight, va?
- Det går inte att jämföra dem. Båda två är sådana fantastiska hästar som har gjort otroliga prestationer. Scarlet gick ju 1.10-tider fem gånger i rad, för 15 år sedan. Det är helt otroligt så man kan inte säga att den ena är bättre än den andra.

”Är bättre än raden”

Du har ytterligare fyra hästar till start inom V75. Någon av dem för spelarna att beakta?
- Nej, jag tror ingen av dem vinner.
- Panoramic (V75-1) är inte så tokig och är väldigt gynnad av den långa distansen. Han har fått ett bra smygläge och möjligen går han utan skor den här gången. Men jag tror ändå inte att han räcker.
- Coco de Vie (V75-1) är vassare om hon slipper att göra allting själv i den här klassen som hon är i nu. Det blev för tufft att gå fram till dödens senast. Barfota fram eller runt om men det blir svårt från spår elva.
- Stirling Cher (V75-5) är bättre än raden och i bra form, hon känns fin. Gjorde ett bra lopp näst senast då hon avslutade bra. Fint läge och får smyga med därifrån men hon vinner inte heller.
- Nato Dream (V75-7) ångar på så gott han kan och är bra i ordning. Han kan nog få med sig en peng från det läget, säger Stefan Melander.

Michael Carlsson, Kanal 75


På lördag smäller det i Årjäng och det kan bli en riktig batalj mellan två av landets bästa hästar. Förstapriset..


På lördag smäller det i Årjäng och det kan bli en riktig batalj mellan två av landets bästa hästar. Förstapriset i loppet är 600 000 kronor och vinnaren får dessutom en plats i Hugo Åbergs Memorial på Jägersro den 26 juli. V75-omgången kryddas dessutom av en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 44 miljoner kronor, enbart på sju rätt.
Hans R Strömberg strör superlativer över On Track Piraten som har radat upp topprestationer under året. Han har vunnit gulddivisionslopp på löpande band och Rättvikstränaren tycker att hästen har levererat jämnare insatser än tidigare under en längre tid. På elva starter i år har det blivit sex segrar, ett andra- och två tredjepris. I de andra två loppen var On Track Piraten femma i Olympiatravet och oplacerad i elitloppsförsöket.
Totalt har stjärntravaren sprungit in 10,8 miljoner kronor i sin karriär.
- Det känns som att han har stabiliserat sig och höjt sig ytterligare ett snäpp mot i fjol. Han är åtta år och det känns som att han är jämnare nu och alltid gör kanonlopp. Jag tycker att hästen är bättre än förra året, säger Hans R Strömberg.

”Känns jättefin – presterar hela tiden”
Efter en tredjeplats i Norrbottens Stora Pris, där On Track Piraten gick en våldsam forcering över sista bortre långsidan och var ruskigt tapper som trea, fick han senast vinna i ett enklare gäng hemma i Rättvik.
- Han vann överlägset på ett fint sätt och behövde inte bruka sig för fullt. Hästen känns jättefin och jag har kört honom i dag (måndag) i skogen och en liten vända inne på banan i 1.20-tempo. Det var perfekt allting och han känns lika fin som tidigare. Han kommer även att gå intervaller på onsdag.
Känns han rentav bättre än någonsin?
- Han känns ju bra jämt , så jag vet inte hur han ska vara när han är på topp, ha, ha. Det är likadant i loppen, han går bra varje gång ta mig sjutton och presterar hela tiden. Sedan är det löpningsförloppen som avgör till slut.
- Nu har det ju gått tre veckor efter senaste starten men det känns som att han är i ordning. Vi har haft Hugo Åbergs som mål och med loppet på lördag så hoppas man ju att han är helt på topp då. Så kan man väl säga. Men han känns som sagt jättefin och jag tror att han räcker långt även nu i Årjäng men det blir inte lika lätt som senast.

”Kan springa en låg 1.09-tid – blir jäkligt intressant”
Årjängs Stora Sprinterlopp är den sportsliga höjdpunkten i V75 på lördag. On Track Piraten hade van spårlottningen och fick bricka tre bakom startbilen. Han körs som vanligt av Johnny Takter. Elitloppsvinnaren Nuncio startar längst ut bakom vingen, från bricka åtta med Örjan Kihlström i vagnen.
- Det var ju fantastiskt skojigt att vi fick ett så bra läge. Det är ett drömspår kan man säga. Hästen är snabb ut och jag hoppas att han kan komma till ledningen. Sedan är ju Nuncio supersvår att stå emot men vi ska göra ett försök att slå honom, säger Hans R Strömberg.
Tror du att On Track Piraten kan besegra Nuncio?
- Ja, chansen finns, absolut. Det är sällan min häst har de här förutsättningarna och det får inte strula för mycket för Nuncio. Vi har ett bättre läge och det ska bli jäkligt intressant.
On Track Piraten gick sitt rekord 1.09,7 i elitloppsförsöket. Hur fort tror du att han kan springa nu?
- Den gången var han ute och vinglade i spåren i sista sväng. Får han springa på innerspår nu så vet i fasiken hur fort han kan springa. Jag tror att det krävs en låg 1.09-tid för att vinna och det är inte omöjligt att han han springa så fort.

”Blev öm i fötterna – bakskor nu”
Några ändringar i balans och utrustning?
- Ja, det blir bakskor på den här gången. Han blev lite öm i fötterna efter senaste starten men barfota fram och med skor bak har han tävlat många gånger och vunnit flera guldlopp på den balansen. Så det är inte något negativt på något sätt. När det gäller startsnabbheten är det däremot positivt. Vi testade ju från innerspår på Romme i våras och då bara blåste han till ledningen.
- Annars blir det norskt huvudlag och jänkarvagn som vanligt, säger Hans r Strömberg.

Du har även med Olympic Torch i V75-6. Chanserna där?
- Han vann senast då det var två heat samma dag. Först var han tvåa i försöket och sedan vann han finalen. Jag lyckades ta ledningen från springspår med honom och han vann lätt. Det är en häst som är på väg uppåt i form men han är väldigt trög av sig och det är en stor och lite gänglig häst. Han har ett intressant läge för han är travsäker och startsnabb. Men han är som sagt jäkligt trög, fast han blir aldrig trött. Det blir barfota runt om igen och han får ses som en platsfidus.

Michael Carlsson, Kanal 75


Färjestadstränaren Erik Berglöf har hunnit bli 63 år. Han har vunnit det mesta som går att vinna i Sverige och karriärens sj&aum..


Färjestadstränaren Erik Berglöf har hunnit bli 63 år. Han har vunnit det mesta som går att vinna i Sverige och karriärens självklara höjdpunkt är så klart framgångarna med världsstjärnan Copiad, som vann Elitloppet både 1994 och 1995.
I dag har han 14 hästar på sin träningslista, varav sex unghästar som ännu inte gått lopp. Erik Berglöf har skalat ner sin verksamhet och trivs med det.
- Jag har åkt på trav varenda jäkla dag i nästan 40 års tid. Det orkar jag inte med längre. Nu satsar jag i stället på att ha lite färre men samtidigt lite bättre hästar i stallet. Som det är nu känns riktigt lagom, säger 63-åringen.
På lördagen drar V75 till Årjäng och då gör Erik Berglöf årsdebut på V75. Senast han tävlade på rikstoton var i december i fjol. Precis som då är det nu frågan om stallets stora stjärna, Quantanamera. En häst som värmlänningen håller väldigt högt.
- Quantanamera är den bästa häst jag haft sedan Copiad. Och då har jag ändå tränat hästar som vunnit Derbyt, Kungapokalen och andra storlopp. Men Quantanamera är väldigt speciell. Hon gör aldrig ett dåligt löp, har aldrig några svackor och är aldrig skadad. Det är en helt unik häst.

"Räknas från alla lägen"
Quantanamera har aldrig vunnit på V75 förut och nu går hästen dessutom upp en klass och tävlar i Silverdivisionen, V75-1. Ändå tror Erik Berglöf på bra chans.
- Hon gjorde ett ruskigt lopp på Arvika senast där hon från spår 10 över 1 700 meter tuggade ner alla. Hon gick många meter i vida spår men var ändå först i mål. Som sagt, den här hästen är väldigt speciell. Hon går bra på allt. Dåliga banor, bra banor, dödens, ledningen, bakifrån. Det spelar ingen roll för Quantanamera, hon fixar allt och räknas från alla lägen.
Vad tror du då om denna uppgift?
- Hon har ett bra utgångsläge i volten och kommer vi till ledningen så tror jag inte att någon slår oss. Jag är optimistisk. Det måste jag vara med en sådan här häst.
Under året har Quantanamera gjort tolv starter. Av dem har stoet vunnit fem och travat in som tvåa lika många gånger.
Skulle du säga att Quantanamera är i sitt livs form?
- (skratt) Det är hon alltid. Quantanamera har varit i toppform många år nu.
Gör du några förändringar i utrustningen till denna start?
- Nej, det tror jag inte. När jag kan brukar jag köra barfota bak och lätta aliminiumskor fram men ibland måste hon gå med skor runt om. Men det spelar ingen roll, hon går lika bra oavsett balans.

Victor Sundqvist


Örebrotränarens stjärna Sauveur kom inför loppet på Jarlsberg med fyra raka andraplatser i resultatraden. Men efter andraplatser i Oly..


Örebrotränarens stjärna Sauveur kom inför loppet på Jarlsberg med fyra raka andraplatser i resultatraden. Men efter andraplatser i Olympiatravet, Harper Hanovers och Norrbottens Stora Pris var det nu dags för seger.
Samtidigt som regnet tilltog över Jarlsbergs travbana under söndagen så hade Sauveur stor uppvisning. Trots en resa utvändigt om ledande Papagayo E. så knäckte han världsmästaren och svarade attacker bakifrån över upploppet. En formidabel insats rätt och slätt av denna starka och tuffa sexåring. Segertiden blev 1.11,3 över distansen 2100 meter med bilstart. Förstapriset var 500 000 norska kronor.
- Han är fantastisk och i dag öppnade han hyggligt också. Han kändes stark under vägen och in på upploppet var jag mest orolig för de som låg bakom. Det kom en rätt så fort till slut.
- Det här är ingen vanlig häst, han är grym, han är stenhård. Han är som mig, sa Åke Lindblom och skrattade.
- Jag har kört många stora lopp men det här är ett av de roligaste. Han har varit ruggigt bra som tvåa i flera stora lopp, bland annat i Olympiatravet, så det var kul att han fick vinna nu.

”Besviken på Papagayo E.”
Tvåa i mål i Ulf Thoresens Minneslopp blev en mycket vasst spurtande Ringostarr Treb och trea blev Rod Stewart som också var bra från andra par utvändigt. Papagayo E. orkade inte från ledningen, som togs efter ett halvvarv, och Ulf Ohlsson var besviken efteråt.
- I dag var han inte godkänd, det tycker jag inte. Jag fick väl det loppet jag ville ha och fick öppna 1.12 första varvet. Så det är klart att jag hade förhoppning varvet kvar men det var tomt och jag är besviken, sa Ulf Ohlsson.
En annan som var hårt betrodd var B.B.S.Sugarlight men han galopperade i första sväng och var sedan utan chans från fjärde par utvändigt.

Ett av Je T'Aime Express bästa lopp
Det körde ytterligare ett storlopp på Jarlsberg den här V75-dagen och det var Anders Jahres Pokallopp som vanns av Je T'Aime Express. Han tog spets direkt från innerspåret och nästan rusade undan i ledningen med ett helstäng huvudlag på sig för andra gången i karriären. Tempot var högt uppskruvat och Je T'Aime Express blev utmanad in i slutsvängen men försvarade sig och gick undan in på upploppet. Långt ut i banan avslutade D.D.'s Hitman vasst efter en sent insatt spurt. Han höll sånär på att hinna fram men mållinjen räddade Je T'Aime Express, som gjorde ett av sina bästa lopp i karriären.
- Ja, det måste ju vara bland de tre, fyra i topp men han har gjort många bra lopp. Han var riktigt på hugget i dag och löpsugen. Vi varvade väldigt fort och det var bra gjort att vara med i striden. Ingves kom ju långt ut och jag har aldrig vunnit här på banan så jag var inte säker på att jag var först, sa Peter Untersteiner.

”En av de råaste jag har kört”
Det kördes som sagt V75 på Jarlsberg och om vi börjar baklänges så måste vi tidigt nämna Twister Bi som såg dunderfin ut när han vann avslutningen. Den Jerry Riordan-tränade hästen kom med två raka galopper och efter en lugn start så sände Tom Erik Solberg till täten efter femhundra meter. Twister Bi sprang sedan i splendid isolation och drog undan i flera längders ledning loppet igenom. Han var ensam på banan och även om den överlägsna ledningen krympte en aning runt slutsvängen så stod han helt i en klass för sig och vann enkelt i suverän stil.
- Det här är en väldigt bra häst och det var mest spännande om jag kunde få honom felfritt från start. Men han var lugn och fin hela vägen och ökade tempot hela vägen. En fantastisk häst som vann med öronhatten på. Det är en av de råaste hästar jag har kört, berömde Tom Erik Solberg.

Magnus jobbade in On Hold
Favoriten On Hold infriade förväntningarna i V75-inledningen som var ett stayerlopp över 3100 meter. Men både han och kusken fick jobba för segern då ekipaget rundade allt från 60 meters tillägg och avancemang i tredjespår 1200 meter kvar. Det såg mestadels segt ut när On Hold tuggade på i tredjespår men than og sig sakta men säkert framåt och nådde fram till ledande Pingo Spring i slutkurvan. Den sistnämnde stretade emot bra men On Hold kopplade ett knappt men säkert grepp på upploppet efter att Magnus Jakobsson jobbat in honom.
- Det var jobbigt det här. Han var mer trög när man inte får ha pisken med och man får honom inte på bettet någon gång. Man får jobba med på honom. Vi fick tag på Holms häst tidigt men han stretade emot bra och min fick ge allt han hade. Jag blev helt slut när man får jobba hela vägen, sa Magnus Jakobsson.

Netherlee's Dream imponerade
Netherlee's Dream gjorde första starten i Frode Hamres regi och det slutade på bästa sätt. Stoet öppnade snabbt och höll enkelt ledningen från innerspåret. Hon drog sedan i ett hårt tempo hela vägen och gav aldrig de andra skuggan av en chans. Hon klev undan till en lätt seger i imponerande stil för Svein Ove Wassberg på tiden 1.11,5/1609a.
Samma segerrecept använde Playboy Face i V75-4 som ledde runt om i händerna på Kenneth Haugstad och vann väldigt enkelt. Den Roger Walmann-tränade fyraåringen spräckte därmed segernollam i år.
En rejäl insats svarade även Escape Boko i V75-5. Trots en resa utvändigt om ledande Beauty Cash kopplade han greppet in på upploppet och vann enkelt för Lars Anvar Kolle. Hästen tränas av Trond Anderssen.
V75-omgången blev favoritbetonad och sju rätt betalade 1 416 kronor. Fem rätt gav 29 kronor och det blev ingen utdelning på fem rätt. Det blev därmed jackpot igen, och den potten tillsammans med femrättspotten från Halmstad under lördagen går vidare till nästa omgång på lördag i Årjäng.

Michael Carlsson, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Jarlsberg söndag 10 juli 2016

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Jarlsberg söndag 10 juli 2016.


”Det är positionerna som avgör” är en sliten klyscha inom travet. Så var inte fallet i årets upplaga av Stosprintern. Kon..

”Det är positionerna som avgör” är en sliten klyscha inom travet. Så var inte fallet i årets upplaga av Stosprintern. Konkurrenterna var chanslösa att utmana Treasure Kronos trots att hon fick göra grovjobbet utvändigt om ledaren loppet igenom.
- Redan när vi drog startspåren såg det ut som att det skulle bli så här, men jag hade på känn att hon skulle vara lite bättre än de andra i dag. Hon har väldigt bra fysik och ligger inte på något när hon ligger utvändigt så man kan bestämma tempot helt och hållet själv, sa Christoffer Eriksson, som också tog revansch för fjolårets Stosprint där hans styrning Empress Brodda galopperade med segern på gaffeln i slutkurvan.
- Det här ska vi fira! Jag kör inte i morgon så det kan bli lite väl vilt i kväll kanske.

Lättad tränare
Treasure Kronos tränas av amerikanske Halmstadtränaren Jerry Riordan.
- Jag är väldigt lättad. Det är första känslan. Man lägger ner så mycket arbete, ägarna lägger alla pengar och hästen kommer ut i loppet som favorit. När hon sedan lever upp till förväntningarna är det lättnad man känner, sa Riordan.
David Goodrow, Treasure Kronos kanadensiske ägare, hade gjort resan över Atlanten och fick ta emot hyllningarna av storpubliken på 14 225 personer.
- Jag förväntade mig stor publik men jag får ändå rysningar när jag tittar ut över publikhavet. Det är så här travsport ska vara, sa Goodrow.
Segertiden för Treasure Kronos blev 1.11,1 över 1 609 meter med autostart och loppet förstapris uppgick till 557 298 kronor. Andraplatsen tog Stefan Melanders Bacio (Ulf Ohlsson) och trea blev Timo Nurmos-tränade Faye Bros (Erik Adielsson).

Gamla godingar gjorde upp
Det blev hemmajubel även efter gulddivisionen där hederhästarna Spring Erom och Harry Haythrow gjorde upp över upploppet. Spring Erom kom ur slutsvängen i ledningen men i rygg tassade Harry Haythrow och när han kom loss visade han sig starkast sista biten.
- Harry Haythrow är en fantastisk saga. Han har nästan varit uträknad ett tag och nu kommer han igen så här på hemmaplan. Det var två hemmahästar, två riktiga gamla godingar, som gjorde upp och sista 100 meterna kände man hemmapubliken i ryggen, sa segerkusken Johan Untersteiner.
- Att få visa upp honom på det här sättet för hemmapubliken, det är lite extra, sa Benno Karlsson, som tränar hästen tillsammans med Johnny Johansson.

”Nu hade vi turen”
I den inledande silverdivisionen raserades många V75-drömmar när Fridericus galopperade bakom startbilen. Med storfavoriten borta ur bilden såg Peter Untersteiners Trust Launcher ut att gå mot seger, men i slutsvängen hittade Örjan Kihlström loss med King City och på upploppet avgjorde den Roger Walmann-tränade femåringen enkelt.
- Från spår tolv är det normalt jättesvårt men nu hade vi den turen vi behövde, sa Kihlström.
Peter Untersteiner fick snabb revansch. I klass II var han favorit tillsammans med Isor Håleryd och det visade sig att spelarna var rätt ute. Med 1 500 meter till mål sände han framåt i tredjespår och efter att ha landat utvändigt ledande Cantona Mearas varvet från mål krigade han hem segern.
- Jag har sagt hela veckan att jag trodde att jag hade bästa hästen och i dag fick han verkligen visa att han var bäst, för han fick lägga en rejäl repa där på mellanvarvet, sa Untersteiner.

Jackpot i Årjäng
Oskar J Andersson har vunnit Wången Cups grundserie fyra år i rad. På lördagen fick han äntligen vinna finalen tillsammans med Marcus Lindgren-tränade Bula Bula Am.
- Det klart att det är jäkligt häftigt och hästens prestation var femstjärnig, sa Rommelärlingen.
Marcus Lindgren dubblade sedan inom V75 då Erik Adielsson ledde bronsdivisionen från start till mål med Bravo Navarone. Även Adielsson tog en V75-dubbel. I klass I satte han dit Svante Båth-tränade Kalle Kalas från ledningen.
På V75-spelet blev det skral utdelning. Sju rätt gav 4 361 kronor och för sex rätt fick man 49 kronor. Femrättspotten frös inne och därmed väntar jackpot när V75-cirkusen nästa helg gästar Årjäng.

Ola Johansson, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Halmstad lördag 9 juli 2016

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Halmstad lördag 9 juli 2016.

Bo Eklöfs travsurr och V75-tips till Halmstad lördag 9 juli 2016

Här kan du lyssna till alltid lika påläste Bo Eklöfs travsurr med V75 tips och tankar inför V75 Halmstad lördag 9 juli 2016.


Uncle Lasse hade lämnat en del frågetecken efter sig inför finalen av Sprintermästaren. I genrepet hemma på Solvalla fick han stryk f..

Uncle Lasse hade lämnat en del frågetecken efter sig inför finalen av Sprintermästaren. I genrepet hemma på Solvalla fick han stryk från ledningen och i försöket ett par timmar före finalen fick han nöja sig med andraplatsen. Men efter att tränaren Stefan Melander beordrat skoryck på framhovarna och helstängt huvudlag kom Uncle Lasse ut som en ny häst i finalen.
- Jag trodde att han skulle bli piggare med helstängt och barfota men att det skulle få den här effekten hade jag kanske inte väntat mig. Det var våldsamt vad han drog iväg, sa Örjan Kihlström.
Framför närmare 10 000 personer på Halmstadtravet bombade Uncle Lasse till ledningen från spår fem. Första 500 meterna nåddes på 1.07,0 och varvet nåddes på 1.08,0. I stor ledning stormade Uncle Lasse in i slutkurvan utan att slå av på takten och över upploppet tog publiken upp taktfasta applåder. I mål stannade klockan på 1.09,3 över 1 609 meter med autostart.
- Han var grym hästen, helt fantastiskt, jag har egentligen inte ord för honom, sa Stefan Melander, som räknade in sin fjärde seger i Sprintermästaren.
- Jag har haft fantastiska vinnare med Scarlet Knight och Nuncio, men det här var en uppvisning som var kolossal. Men ända sedan jag körde de första jobben med honom har jag sagt att det är en grym häst.
Uncle Lasse tillhörde kulltoppen i Nordamerika innan han kom till Sverige och tränarduon Stefan Melander och Catarina Lundström i vintras. Torsdagens fullträff var karriärens tolfte i 36:e starten och den var värd 946 000 kronor. Totalt har fyraåringen sprungit in 8 560 000 kronor.
- Han är en av de bästa vi har tränat. Det hade han visat redan han kom till oss och det är kul att han kan fortsätta att utvecklas, sa Catarina Lundström innan hon lät Uncle Lasses skötare Magdalena Eriksson hoppa upp i sulkyn för segerdefilering och beordrade Örjan Kihlström att ta den traditionsenliga segerritten på en defileringshäst.
Tvåa bakom Uncle Lasse kom Conrad Lugauers Beidabliks Nubbe (Christoffer Eriksson) och tredjeplatsen gick även den till stall Melander/Lundström genom Cruzado dela Noche (Björn Goop).

Mäktig comeback
Veijo Heiskanens Southwind Mozart imponerade vid seger i sitt försök i Sprintermästaren och spelades till favorit i finalen, där det blev snöplig galopp efter ett varv. Heiskanen hade emellertid all anledning att åka hem med ett leende på läpparna då hans toppsto Some Summit tidigare under kvällen gjort comeback på bästa sätt.
- Det är helt otroligt att hon kan prestera så här efter elva månaders vila. Hon är inte jättemycket tränad heller och det är obegripligt att hon är så här bra, sa Some Summits tränare och kusk Veijo Heiskanen efter att hästen utklassat konkurrenterna från ledningen på banrekordet 1.12,1 över 2 140 meter med autostart.
- Egentligen vill hon ha sällskap så jag fattade ingenting när hon själv ökade tempot och ville springa ifrån de andra.

”Stark som en björn”
Bland de övriga V75-vinnarna stack danske gästen Apapmand ut. Han kom närmast från seger i danska sprintermästaren och visade på nytt att han är en fyraåring utöver det vanliga när han efter både en inledning och en avslutning i tredjespår grejade segern.
- Han är stark som en björn. Nu siktar vi på danskt derby i augusti, sa hästens tränare och kusk Anders F Jensen.
Övriga V75-lopp vanns av Johan Untersteiners Chosen One och Ola Samuelssons Pioneer Face (Johnny Takter). Sju rätt betalade 19 594 kronor, sex rätt gav 225 kronor och för fem rätt fick man 26 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75


Christoffer Eriksson, 28, tar kliv hela tiden.Stora kliv.I fjol körde han in 13,9 miljoner kronor, drygt tio miljoner kronor mer än årets fö..


Christoffer Eriksson, 28, tar kliv hela tiden.
Stora kliv.
I fjol körde han in 13,9 miljoner kronor, drygt tio miljoner kronor mer än årets före.
Efter drygt halva 2016 ligger han på 14:e plats i den allsvenska kuskligan med 51 årssegrar.
Förra lördagen vann Christoffer Eriksson E3-finalen inom V75-spelet i Eskilstuna med stoet Uncertain Age - en seger som var värd en miljon kronor.
- Det är min största seger hittills i karriären. Det är klart det är lite speciellt att vinna ett lopp med en miljon kronor i förstapris. Det var lite oväntat även om hon var bra i försöket, säger Christoffer Eriksson som fick luckan perfekt efter en invändig resa.
- Skulle jag vinna var jag tvungen att vinna på det sättet, säger han.
Hur har du firat miljonsegern?
- Jag njuter av den fortfarande, men det har inte blivit något firande än. Det kommer väl när det passar. Men att fira är något man måste lära sig, man jobbar nästan dygnet runt och kommer ofta hem mitt i natten.

Kör favoriten i Stosprintern
På lördagen har Christoffer Eriksson chansen att få fler anledningar att fira. Han kör fyra V75-lopp i Halmstad och är favorit i storloppet Storsprintern tillsammans med Treasure Kronos med drygt en halv miljoner kronor i förstapris.
- Treasure Kronos (V75-3) är en väldigt bra häst och har visat det hela tiden. Hon vann på ett rejält sätt i försöket trots den tunga vägen utvändigt om ledaren. Jag kör en häst som kan vinna loppet på alla sätt: Från ledningen, från rygg ledaren, bakifrån eller från utvändigt ledaren.
Du låter optimistisk!
- Det är klart jag tror vi har väldigt bra chans. Det handlar mer om att hon ska fungera för dagen.
Vilka är dina största segrar i kuskkarriären?
- E3-segern nu senast är den största, sedan kommer Breeders’ Crown med Treasure Kronos i fjol och segern i Treåringseliten med Sucre också fjol.
Ja, vad säger du om ditt fjolår?
- Jag tycker väl att det alltid gått bra, men i fjol var det lite så att det gick fantastiskt bra i de stora loppen och det blev de här enorma pengarna. Samtidigt fick jag chansen på ett annat sätt, med den sortens hästar som jag kanske inte fått chansen med tidigare.
- I fjol fick jag köra Tomas Malmqvist hästar och även han förbättrade sina siffror. I år tycker jag det började väldigt bra men sedan kom en svacka. Då hade inte Tomas hästar formen och då tappade jag också formen, säger Christoffer Eriksson.

Flera V75-chanser
Christoffer Eriksson är inte bara optimistisk när det gäller Treasure Kronos på lördagen. Han låter nöjd även med sina tre andra V75-styrningar.
- Countdown Fougett (V75-2) går bra hela tiden. De tre gånger jag kört honom har han haft lite otur och varit tvåa varje gång. Han har gått bra lopp men mött hästar som varit bättre just den dagen, eller så har de fått bättre resor. Streckar man tre-fyra hästar ska han absolut med på kupongen.
- Tumble Dryer (V75-5) har gjort fina lopp på slutet utan att få sätta pricken över i, senast på Kalmar blev han fast med krafter kvar. Jag tycker han haft taskiga lägen och hamnat för långt bra. Nu har vi lite bättre spår, men 1 600 meter är han knappast gynnad av direkt. Han är väl en liten outsider på bra form. Om han får rätt resa är jag inte främmade att han snart vinner ett V75-lopp.
- Mr Hot Shot (V75-7) har jag inte kört men sett många gånger. Det är en stark rejäl häst som var bra efter galopp i Kalmar senast som fyra. Bra läge och det känns som vi kan sitta bra på det härifrån. Distansen fixar han också. Jag tycker jag kör fyra bra hästar på V75, men som alltid behöver man maximal flyt i loppen på den här nivån.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

V75-system och V75-tips till Halmstad lördag 9 juli 2016

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Halmstad lördag 9 juli 2016.

Björnkollen V75-tips till Halmstad torsdag 7 juli 2016

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Halmstad torsdag 7 juli 2016.


Den norske stjärnhästen har stångats mot världens bästa hästar hela våren och sommaren. Han har varit ute i såvä..


Den norske stjärnhästen har stångats mot världens bästa hästar hela våren och sommaren. Han har varit ute i såväl Olympiatravet, Elitloppet och Oslo Grand Prix. Efter att haft otur med startspåren och löpningsförloppen uteblev framgångarna i de loppen. Men att formen sitter där och att hästen fortfarande har mycket kvar att hämta visade han i Kalmar senast. I Gulddivisionen blåste han till konkurrrenterna via ett mäktigt slutvarv från bakspår. Segertiden blev 1.10,2/1640a.
- Jag var väldigt nöjd med hästen och han var i mycket bättre form då än på Bjerke. Då ska man ändå tänka på att han i Oslo gick 1.11,1 i andraspår och när han vann Oslo Grand Prix förra året så gjorde han det på 1.11,3 från ledningen. Men det rätta trycket saknades ändå så han hade nog en lite sämre dag. Det var kul att han var så bra i Kalmar igen.
- Peter menade att han aldrig hade känt honom så fin i travet som då. Jag hade inte gjort något speciellt, förutom att jag satte knäkappor på honom bak för första gången. Han blev lite tryggare av det, säger Fredrik Solberg.
Hur har hästen känts i träningen efteråt?
- Väldigt mjuk och spänstig. Han ser väldigt fin ut och det känns som att han har toppform. Även om han gick bra tider i Elitloppet och i Oslo så känns det som att hästen är i bättre form nu. Jag drar till Jarlsberg med segerambitioner.

”Hade varit stort att få vinna”
På söndag arrangeras V75 i Jarlsberg och B.B.S.Sugarlight startar i Ulf Thoresens Minneslopp med 500 000 norska kronor till vinnaren. Han har spår sju bakom bilen och körs som vanligt av Peter Untersteiner.
Vad säger du om uppgiften?
- Jag hade såklart önskat mig ett spår lite längre in på vingen. Jag hängde lite med huvudet efter spårlottningen i Kalmar då han hade bakspår men det gick ju bra och jag hoppas att det gör det nu också. Peter får köra till lite från start och normalt sett så tar han en längd på Papagayo E. och Sauveur. Det är några av de svenska hästarna som jag inte har så bra koll på hur snabbt de öppnar.
- Även om jag tycker att han brukar sig allra bäst i ledningen så visar han senast att han även går jättebra bakifrån. Vi får se om det blir ledningen eller om vi kan få ett lopp i andra- eller tredje par utvändigt i hårt tempo. Det vore också fint. Vi kör med samma balans, barfota bak, jänkarvagn och med helstängt huvudlag som senast. Han var så lugn och fin med det senast och låg fint i tömmarna så vi provar det igen.
- Det hade varit stort att få vinna Ulf Thoresens lopp och jag tror på bra chans. Rent prestigemässigt hade det varit lika stort att vinna som Oslo Grand Prix. Vi har bara en och en halv timmes restid så det är lite skillnad mot senast när vi åkte till Kalmar, säger Fredrik Solberg från Fredriksstad.

Michael Carlsson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data
om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG.
Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se