V75-tips och V75-nyheter

Här på Gratistravtips.se hittar du några av sveriges populäraste och bästa travtips inför helgens V75. Dels kan du ta del av Björn Goops väldigt omtyckta "Björnkollen" och den mycket påläste Bo Eklöfs "Travsurr", där den kommande V75-omgången analyseras in i minsta detalj och många smarta drag och eventuella skrällar tipsas om. Du kan även ta del av mästertipparen Chrille Erikssons intressanta syn på V75 och hans tips inför kommande V75-omgång, som bonus kan du även lyssna på Jonas Noreen och Eskil Hellbergs väldigt nyttiga podcast där de diskuterar kommande V75 - ibland hetsigt, men de levererar alltid riktigt bra systemförslag!

Chrille Erikssons V75-tips till Åby lördag 30 april 2016

Här kan du ta del av mästertipparen Chrille Erikssons intressanta syn och V75 tips på nästa V75 omgång på Åby lördag 30 april 2016.


Vi fick en intervju med Lutfi Kolgjini före V86-tävlingarna i onsdags och det var en påtagligt nöjd Jägersrotränare inför l&..


Vi fick en intervju med Lutfi Kolgjini före V86-tävlingarna i onsdags och det var en påtagligt nöjd Jägersrotränare inför lördagens miljonlopp Olympiatravet (V75-6).
Vad tänkte du när du fick spår 9?
- Först tänkte jag: Skit också. Men sen så tänkte jag att jag har startsnabba ryggar så att jag kan välja att gå i andraspår eller innerspår och det kommer nog att lösa sig.
Hur handikappande är det, tycker du?
- Det är en häst som inte är så där jättespeedig utan mer stark, det har han visat vid ett flertal tillfällen. Han har dragit i två världsrekord och gått själv i ledningen och gick ett oerhört lopp i dödens i Elitloppet, så han har visat att han är mer stark än speedig. Det kan vara lämpligt att köra ett snällt lopp med hästen den här gången faktiskt.
Du är inte inne på ett ”Kolgjini-upplägg”?
- Nej, det blir det inte denna gång. Jag vill inte ha honom i form för tidigt utan lagom är nog bäst denna gång - och så trycker vi till honom nästa gång han startar ordentligt för att få honom i full form till Elitloppet, säger Lutfi Kolgjini.
Hur är det i träningsjobben då? Vi förstod att han inte varit så där över hövan i jobben inför comebacken?
- Nej, jag skulle vilja påstå att han varit totalt iskall faktiskt, han har vägrat att jobba. Men nu kände jag på honom i tisdags, lite lättare. Då kom vi ut på rakbanan och då plötsligt skulle han bara sticka iväg. Så det känns som att han har vaknat till och fattat att tävlingssäsongen har börjat för hans del, så han känns väldigt annorlunda nu mot innan han startade senast.
Hur har du det med utrustningen? Har du några växlar aktuella att plocka fram?
- Adrian tjatar på mig att jag ska köra i jänkarbike på lördag, men jag vet inte om han har så stor nytta av jänkarbike från bakspår…, men det blir väl det och så barfota. Vi har sparat fötterna i två och en halv månad för att han ska kunna tävla barfota nu, så det blir väl optimal balans för honom.
Så det är grabben som bestämmer numera?
- Ja, han har mer och mer att säga till om, men inte allt, jag kan lägga in mitt veto, säger Lutfi Kolgjini och ler.
Vad säker du om loppet totalt sett då, vem har du mest respekt för? Vad tänker du om Olympiatravet?
- Vi har sett att flera av dem visat toppform och de har fått de bästa spåren också. Sen är det en del franska osynade kort, men det är klart Anna Mix är en oerhört kapabel häst som inte visat någonting på länge. Hon har ju knappt startat, varit istadig och inte velat tävla, så hon är väl lite oskriven. Det är flera bra hästar med i loppet, inget snack om det. Det blir ett tufft lopp.
Vem vinner då?
- Jag vägrar tippa någon annan än min egen.

Lars-Ove Pettersson & Jan-Olof Molin, Kanal 75

V75-system och V75-tips till Åby lördag 30 april 2016

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Åby lördag 30 april 2016.


V75-1- 1 Caprino B.R. var pigg och felade på väg in på upploppet senast. Han gick med skor och slog sig på knäna. Nu blir det barfot..


V75-1

- 1 Caprino B.R. var pigg och felade på väg in på upploppet senast. Han gick med skor och slog sig på knäna. Nu blir det barfota runt om och jänkarvagn. Får säkert ett fint lopp från förstaspår, närmar sig toppformen och ska räknas i segerdiskussionen, sägerr Bo Westergaard.
- 3 Global Republic har ett bra startspår och formen är väldigt bra. Han var olycklig sista och hamnade i fel ryggar. Vi rycker skorna på honom och det blir jänkarvagn och helstängt huvudlag. Jag törs påstå att hästen aldrig varit bättre än han är nu. Full väg är en fördel jömför med sprinterdistans. Jag valde Johnny Takter på grund av att han är en mycket duktig kusk och att han kan mycket om de svenska hästarna. Jag åker till Göteborg med ambisioner, säger ägaren och tränaren Trond Thorseth.

V75-2
- 5 Cash Street spurtet vasst sist i ett lopp där det blev för långt fram til vinnaren. Vi har ett mycket bättre spår denna gången och min häst kan öppna bra från start. Det blir skor runt om och han har helstängt huvudlag. Jag tycker att uppgiften är intressant och tror på en plats i toppen, säger Åsbjörn Tengsareid.
- 6 Stormbringer G.R. är inte helt säker bakom bilen, men om det fungerar kan han öppna väldigt snabbt. Var mycket bra senast och har fin form. Möter några bra, men är aktuell om man tar fyra-fem häster. Ska gå med skor och jänkarvagn, säger Trond Anderssen.

V75-3
- 1 Hamptons är en väldigt bra häst som vann säkert på en bra tid senast. Detta är andra gången han testar 3100 meter och jag tror han kommer vara bättre än sist, då han blev trea på Jarlsberg. Det blir skor bak och eventuellt barfota fram. Dessutom har han norskt huvudlag. Jag inbillar mig att körspö ska vara en fördel. Motståndet är hårt, men jag har en bra häst som är i väldigt bra form, säger kusken Hans Wilhelm Storås.
- 3 Valokaja Hindö är i vekligt fin form. Klarar distansen och kan kämpa om en trioplats. Jag vill kalla honom en outsider. Går med norsk huvudlag som tidigare. Han har gått med sko på alle fyra, men nu blir det eventluellt barfote fram, säger tränaren Sigbjörn Kolnes.
- 8 Mymanyouare håller väldigt fin form och är en stark och rejäl typ som möter fina hästar i detta loppet. Distansen passar, han har visat att han går bra i långlopp. Jag blir inte överraskad om han är bland de tre, men det kan också bli en plats bland de sista. Han går som vanligt, norsk huvudlag och skor runt om, säger tränaren och kusken Cato Antonsen.
- 11 Jaccaroo slog i jänkarvagnen senast efter start och galopperade. Han fungerade finfint efteråt. Jag var inne på Klosterskogen med honom i förra veckan och då kändes han väldigt bra. Det blir barfotabalans nu och hästen är stark. Det blir helstängt huvdlag. Jag tror han kommer leverera en stabil insats.

V75-4
- 2 Elite B.R. har bra form och är i fin utveckling. Möter bra häster, men står bra till och ska räknas om man tar fyra-fem hästar. Ska kanske gå utan skor för första gången, men det är ett val jag gör närmare start. I överigt går han utrustad som vanligt, säger Geir Vegard Gundersen.
- 6 Hickothepooh är i fin utveckling och visade senast att formen är fin. Möter flera bra hästar, men jag tycker ändå att han är platsaktuell. Ska gå med skor och modesulky, säger Trond Anderssen.

V75-5
- 6 This Is It N.O. har tränat bra under den långa pausen. Hon är bra förberedd och redo för en fin insats direkt. Sällskapet är tufft, men löser det sig med positioner och tempo är hon platsaktuell. Ska gå utan skor fram, skor bak och jänkarvagn, upplyser Bo Westergaard.
- 11 Nelson Nora har också haft en lång paus efter en fin fjolårssäsong. Hon är bra förbereddoch gick ett starkt träningsjobb tillsammans med This Is It i måndags. Har ett dåligt läge och är helt beroende av att det blir bra tempo. Bägge mina ska gå i rygg så länge som möjligt och har tunga avslutningar. Nelson Nora ska gå utan skor och med jänkarvagn, säger Bo Westergaard.

V75-6
- 2 B.B.S.Sugarlight var bra sist och han ska vara minst lika bra som då han vann Olympiatravet i fjol. Andraspåret är bra, men jag vet inte om han får täten med On Track Piraten innanför. Oavsett blir taktiken att köra till från start och så får vi se var vi hamnar. Bör likväl få ett fint lopp. Ska gå med skor fram och utan skor bak samt med jänkarvagn som vanligt. Jag hopas och tror att vi är med och kämpar om segern igen, säger Fredrik Solberg.

V75-7
- 1 Pebbe Simoni satt fast senast. Står fint till nu med spår 1och har bra form. Med dessa förutsättningar är han en av dem som ska räknas utan att jah kan motståndet väldigt bra. Han vann på Åby i januari från rygg ledaren. Går med jänkarvagn, norskt huvudlag och skor som han alltid gör, sägerr tränaren Karoline Krogh-Hanssen.
- 7 Patricia Hasttrup har fortsatt i väldigt bra form. Hon travade sitt livs lopp sist hon gästade Åby, men då klaffade allt under loppet. Spåret nu är chansartat, men hon är snabb från start och bör kunna få en bra position. Jag tvivlar på seger från det här läget men en okej premie bör det bli. Om det blir barfota eller skor har jag inte bestämt, men jag tror inte det betyder så mycket. Det blir jänkarvagn och öppet huvudlag, säger tränaren Jens Kristian Brenne.
- 9 Punk kan inte utnyttja sin startsnabbhet från bakspår, men spurtar bra med rygglopp. Jag vet inte var han hamnar härifrån, men Punk är i form och har mött bättre hästar tidigare. Med klaff är han segeraktuell och han är min bästa möjlighet på lördagen. Hästen ska gå barfota och med jänkarvagn som vanligt, säger Bo Westergaard.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


På lördag arrangerar västkustbanan Åby den 36:e upplagan av Olympiatravet med ett 40-tal olympier och paralympier på plats i den s&a..


På lördag arrangerar västkustbanan Åby den 36:e upplagan av Olympiatravet med ett 40-tal olympier och paralympier på plats i den särskilda OS-byn på publikplatserna.
En folkfest som lockade 13 051 personer i fjol då B.B.S.Sugarlight vann på ett nytt rekord för loppet, 1.10,7 över medeldistansen.
Norske amatören Fredrik Solberg kommer igen det här året med sin häst och spårlottningen utföll till belåtenhet i det norska lägret.
B.B.S.Sugarlight fick ett andraspår och Peter Untersteiner lär gasa ordentligt från start.
Innanför ses On Track Piraten med kusken Johnny Takter som kanske sitter i samma tankar.
Det är just spårlottningen med två startsnabba hästar på de innersta spåren i V75-6 som fått Åbytravets sportchef att börja prata i termer av världsrekord.
- Redan när B.B.S.Sugarlight vann uttagningsloppet på Axevalla fick jag känslan att det kan gå vägen. Solbergs häst gick 1.10,8 på Axevalla för någon vecka sedan och jag håller ju vår bana som lite snabbare än Axevallas. Sedan är jag inte heller säker på att han tar sig förbi On Track Piraten som är mycket snabb och har visat att trivs på Åby där han har dubbla SM-titlar. Det ser ut att bli strid från start, säger Jon Walter Pedersen.

Världsrekordet från i fjol
1.10,0 lyder världsrekordet över medeldistansen på, en notering satt av italienske Robert Bi i Copenhagen Cup i maj förra året.
Det lär krävas en låg 10-tid för att vinna Olympiatravets final på lördag tippar sportchefen.
- Då är det inte många tiondelar som skiljer. B.B.S.Sugarlight vann på en tid sju tiondelar över världsrekordet i fjol hos oss och då var det med 20 meter. Nu lär det bli körning och den som hamnar i ledningen kommer att få bekänna lite färg också. Dessutom har vi fyra-fem hästar som kan göra jobbet själv och inte räds utmaningen att gå utvändigt ledaren. Då talar jag om typ Anna Mix, Sauveur, Mosaique Face och någon till. Vilket lopp, alla hästar kan vinna på lördag och det ser ut att bli på en riktigt bra tid
Papagayo E. är struken och det återstår nio hästar som tävlar om förstapriset 1 500 000 kronor. Ett jämnt fält. Egentligen är det bara danske Gigant Slugger som inte har någon reell chans. Var ditt sista wild card en nödlösning?
- Jag vill aldrig kalla inbjudna hästar en nödlösning. Sedan är det ju alltid så att det kommer in lite enklare hästar slutet. Om vi bjudit in Quick Fix hade de flesta tyckt att det varit okej, och Gigant Slugger slog Kolgjinis häst i den förra starten. Jag är nöjd med den danske hästen men hade faktiskt franske Voltigeur de Myrt ”klar” fram till i torsdags. Då tyckte kretsen kring den hästen att det såg för tufft ut hos oss och drog sig ur och valde Lotterian på söndag i stället.
Nahar blev sista häst att kvala in och imponerade ju på Umåker i lördags. Överraskande med en så pass het segerkandidat i elfte timmen?
- Jag blev väldigt positivt överraskad att Nahar var så bra igen. Kul för oss på banan också med en hemmahäst, då Robert Bergh bara varit tränare på Åby i snart ett halvår. Robert höll inte med om det där, han hade haft det på känn sa han. Och visst blir Nahar livsfarlig.
Åby drar igång festen redan fredag kväll med kvalen till Drottning- och Kungapokalen. Känner ni er splittrade på sekretariatet?
- Det var lite så när vi gjorde programmen i början av veckan Två så stora tävlingsdagar! Det känns spännande att prova det här konceptet nu och lägga fyraåringarnas lopp den här helgen. Något som aldrig gjorts förut. Finalerna går 14 maj nämligen och det allt för kort tid dit fram till dess för att spela med så många andra datum. Nu blir det dubbeltrav och vi har fått många extra bokningar i restaurangerna. Det blir fest, slutar Jon Walter Pedersen.

Mikael Wikner, Kanal 75


På lördag - under Valborgsmässoafton - är det dags för Olympiatravet final på Åbytravet med en och en halv miljon kronor t..


På lördag - under Valborgsmässoafton - är det dags för Olympiatravet final på Åbytravet med en och en halv miljon kronor till segrande häst.
En av de inbjudna stjärnorna som inte behövt kvala in till loppet är Your Highness.
Det svenskägda stoet kommer hem till Sverige efter en mycket framgångsrik vinter i Paris som innehållit sex segrar på den franska nationalbanan Vincennes.
Motståndet på Åby är stoets tuffaste hittills i karriären.
- Jag har inte koll på alla hon möter men det är klart att jag känner igen B.B.S.Sugarlight, On Track Piraten och några till. Det är ett jättebra lopp och det är roligt för sporten att några av de bästa möts så här tidigt på säsongen, säger franske tränaren Fabrice Souloy.

"Femte - perfekt"
Your Highness var ett av Sveriges allra bästa ston då hon lämnade Ulf Stenströmers träning i höstas efter 16 segerlopp och drygt 2,7 miljoner kronor intjänat.
Nu återvänder hon under fransk flagg med nästan det dubbla på vinnarkontot efter ett halvår hos Fabrice Souloy.
Sjätte segern (i sjunde starten) togs efter ett vilsamt lopp och lucka till slut för två veckor sedan på Vincennes. En bra uppladdning för Your Highness som ofta får utnyttja styrkan i loppen.
- Hon är bra för dagen och gick bra senast. Hon var jättefin i söndagsjobbet också och allting ser bra ut. Jag hoppas på det bästa. Hon fick ett femtespår på lördag och det är perfekt då hon ändå inte kan ta ledningen. Hon är inte jättesnabb bakom bilen men är väldigt stark den senare delen av loppen i stället. Det kan bli bra det här, säger Fabrice Souloy i telefon vid lunchtid på måndagen.

”Ingen stress med henne”
Transporten med Your Highness väntas rulla in i Mölndal tidigt fredag morgon. Det svenskfödda stoet har då lite över ett dygn på sig att ladda för Olympiatravet som går som det näst sista loppet på V75-kupongen under den jackpotkryddade omgången på Åbytravet.
Finalen håller hög klass och är en av de öppnaste på många år. Åtta hingstar och valacker mot två ston. Your Highness utgör tillsammans med Anna Mix ett franskt ”damlag” i loppet.
- Your Highness har utvecklats mycket den här vintern. Hon blir bara bättre och bättre och jag tror att hon kommer att få ett mycket bra år. Vi har bra lopp i Frankrike framöver men det finns även fina lopp i Skandinavien. Allt ligger öppet och vi har ingen stress med henne.

Plussar för Goop
Björn Goop har tidigare varit förstekusk på Your Highness och duon har tagit många stora segrar tillsammans Sverige. På lördag kör Goop stoet igen, för första gången sedan i augusti.
- Vi har en bra kusk och hästen är bra. Jag kommer att vara på plats på lördag och är glad över att ha fått den här inbjudan. Även om det inte precis är hennes sista lopp för säsongen är det klart att vi hoppas att hon ska kunna segerstrida. Det borde vara toppform och eftersom hon går bra hela tiden ändrar vi inget i utrustningen. Hästen tävlar utan skor som vanligt på lördag och det är ingen speciell utrustning i övrigt, slutar Fabrice Souloy:
Olympiaelden brinner på innerplan i majbrasornas Sverige på lördag. Och motståndsmässigt är det in i elden på allvar för det svenskfödda och svenskägda stoet.
Kristofer ”Fölet” Jakobsson på Åbytravets sportavdelning om lördagens svårbedömda start:
- Hästen har utvecklats fint i Frankrike och körs av regerande Åby-champion Björn Goop. Jag tror att Your Highness blir hyperfarlig.

Mikael Wikner & Matteus Lillieborg, Kanal 75


Det har gått nästan tre år sedan Nahar vann Elitloppet på Solvalla i ruskväder.På lördagen bjöd Umåker på..


Det har gått nästan tre år sedan Nahar vann Elitloppet på Solvalla i ruskväder.
På lördagen bjöd Umåker på kladdig bana och det är något som verkar passa hästen som hand i handske. Även vid segern i gulddivisionen på Axevalla i januari var det besvärliga förhållanden.
Att Nahar hunnit bli elva år men valacken visade inga ålderskrämpor och sättet han avgjorde gulddivisionen på var minst sagt imponerande. Robert Bergh var offensiv från bakspår och styrde fram utvändigt Rocky Winner. På sista bortre långsidan kom knocken, Robert Bergh tryckte på gasen och Nahar tog över ledningen och försvann ifrån konkurrenterna och vann till slut mycket säkert före trion Cool Keeper, Ed You och favoriten Venkatesh.
- I dag kände jag redan i provstarten att det var det där ”flået”, han var inget rullig. Det blev mjölksyra till slut på den här banan, men han kämpade hela vägen hem, sa Robert Bergh.
Segern i Guldbjörken innebar förutom 200 000 kronor även en biljett till finalen av Olympiatravet nästa helg - om man vill.
- Absolut, sa Robert Bergh och därmed har Åbytravet en hemmahäst i miljonloppet nästa lördag.
Därmed är de nio av tio finalister i Olympiatravet 2016 klara: Anna Mix, B.B.S. Sugarlight, Mosaique Face, Nahar, On Track Piraten, Papagayo E., Sauveur, Spartan Kronos, Your Highness.
Åbys sportchef Jon Valter Pedersen avslöjade i V75 Direkt i TV12 att hans sista wild card till finalen står mellan Gigant Slugger, Winmecredit, Spring Erom och Cool Keeper.
Finalfältet lottas på söndagen i V64 med Grand Slam i TV12.

Imponerande V75-dubbel för Redén
Berth Johanssons Memorial med 200 000 kronor till vinnaren utmålades på förhand som ett trekejsarslag mellan Volstead, Michelangelo Ås och Daley Lovin.
Så blev det också och publiken på Umåker fick verkligen valuta för entrépengen.
När startbilen släppte fältet blev det en våldsam kamp om ledningen mellan innerspårets Al Dente, Volstead och Michelangelo Ås i tredjespår.
Klockan visade 1.06,5 första 500 meterna innan Örjan Kihlström och Volstead avgjort och Robert Bergh bakom Michelangelo Ås kastade in handduken och backade. Peter Ingves bakom Al Dente fick rygg ledaren.
Första varvet passerades på fortsatt snabba 1.12,0 på det kladdiga underlaget och det var förstås en inledning som passade Daley Lovin som Erik Adielsson hittat tredje utvändigt med.
Genom slutsvängen var Daley Lovin framme utvändigt ledande Volstead och in på upploppet avgjorde den Daniel Redén-tränade hingsten i ett nafs och gick ifrån till årets andra seger på två starter. Segertiden blev 1.12,9 över distansen 2 140 meter, autostart.
- Det är en grym liten krigare den här. Han älskar det här. Jag är stolt över mina hästar, sa Daniel Redén.

Busenkelt för Propulsion
Snackhästen Propulsion fortsätter sin marsch mot stjärnorna och femåringen är fortsatt obesegrad på svensk mark efter lördagens vinst i silverdivisionen.
Det såg länge ut som att ledaren Only One Winner kunde utmana V75-omgångens största favorit men det var en synvilla, när Örjan Kihlström gasade lite på upploppet avgjorde hästen V75-5 busenkelt.
- Han var väldig loj i dag. Det en skön inställning han har, han vet sista biten att han ska vara först. Han har det mesta en travhäst ska ha, sa tränaren Daniel Redén.

Populär ”hemmaseger”
Erik Adielsson tajmade rätt från springspår med Bravo Navarone och dirigerade sedan V75-1 ganska bekvämt i spets.
Bravo Navarone tränas av Marcus Lindgren, med licens i Halmstad med bördig från Umeå, och det var en mycket populär vinnare på ”hemmaplan”.
- Det är faktiskt första gången vi vinner på Umåker. Dessutom på dagens exakt 30 år sedan jag första gången besökte Umåker, sa 42-åringen.

Favoritsegrar för Ohlsson
V75-2 bjöd på en läcker duell mellan förhandsfavoriterna Tekno Odin och Fjord Jerven och det var ledaren Tekno Odin som drog längsta strået.
Hästarna kämpade sida vid sida ända till mållinjen och loppavgörande blev troligen att Ulf Ohlsson lyckades kom före redan i starten, trots att Tekno Odin inte kunde försvara innerspåret var han före Fjord Jerven och därmed var det Tekno Odin som fick överta ledningen från startsnabbe Voje Nido.
Norrmannen Öystein Tjomsland, med licens på Bergsåker, tränar vinnaren men han var själv upptagen med V75 i hemlandet.
Ulf Ohlsson vann även med favoriten Calle Laday i V75-4. Men det var mycket hårt i mål och det krävdes en titt på målfotot för att skilja Calle Laday och Reggae Hall.

Hemmaseger avslutade
V75-omgången avslutades med ännu en tajt slutstrid där Örjan Kihlström lyckades hitta linjen först med Salong. En mycket populär hemmaseger då hästen är uppfödd, ägd och tränad av Umåker-amatören Thule Jonsson. Salong är därmed inkvalad till V75-finalerna under elitloppshelgen.
- Jag tror det blir tredje gången jag har med en häst till elitloppshelgen. Det här var jätteroligt, sa Thule Jonsson.
Sju rätt på V75 gav 1 094 kronor. Sex rätt 22 kronor medan det blev jackpot på fem rätt.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Umåker lördag 23 april 2016

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Umåker lördag 23 april 2016.


Propulsion (V75-5) ser ut att bli hela V75-omgångens mest streckade häst och även Daley Lovin (V75-6) blir flitigt streckad av spelarna.Daniel R..


Propulsion (V75-5) ser ut att bli hela V75-omgångens mest streckade häst och även Daley Lovin (V75-6) blir flitigt streckad av spelarna.
Daniel Redén låter också mycket nöjd med femåriga hingstarna.
Propulsion är ute efter sjunde raka segern och den femte sedan han kom till Sverige här han är obesegrad. Hästen imponerade i årsdebuten då han vann hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal med 250 000 kronor i förstapris.
- Han har utvecklats nu i vinter och det var det jag hoppats att han skulle kunna göra när jag såg honom i USA och vi köpte honom väldigt dyrt. Jag såg att det fanns lite att göra på honom. Och han har utvecklats som jag hoppats nu i vinter. Nu har vi kunnat börja lätta honom också och det har påverkat aktionen, han springer mer framåt nu för tiden än uppåt, så det är jättekul.

”Ingen häst som räknar steg”
Daniel Redén har inget negativt att rapportera kring storfavoriten.
- I måndagsjobbet, då körde jag honom, var han väldigt fin så jag tar med mig det i alla fall.
Debut över lång distans?
- Han har enorma lungor här hemma i träningen. Han har sällan mycket i puls efter jobben så jag tror inte det spelar någon roll och det är ingen häst som räknar steg, så…nej, det tror jag inte har någon betydelse.
Första övernattningen i er regi?
- Jag är alltid nervös när mina hästar ska övernatta och det är nytt för dem. Det brukar kunna kosta på så där. Men det är en klok häst så jag tror att han ska klara det bra.
Några balansändringar?
- Jag tyckte han såg fin ut senast så vi kör lika, det blir lite halvt träningsbalans ändå, men det kommer fler lopp framöver och vi behöver inte ta allt nu.

”Bör gå framåt otroligt mycket”
En annan som också imponerade i årsdebuten är Daley Lovin som vann Kjell P Dahlströms minne på Mantorp med 150 000 kronor till vinnaren och då besegrade lördagens trolige favorit Volstead.
- Daley Lovin imponerade stort på mig, för jag trodde inte att han skulle vara så där bra som han var. Det såg långt fram ut ett tag i sista sväng, men han krigar alltid in till mållinjen. Och det gjorde han nu också. Han bör gå framåt otroligt mycket med det loppet för han var inte speciellt hårt tränad. Tungt tränad var han, men hade inte gått några snabbjobb på rundbanan så den lille krigaren bör gå framåt rejält, spännande.
Daley Lovin kommer att få lite annorlunda huvudlag den här gången.
- Det blir can’t-see-back-muffar. Han kommer bli lite vassare från start, lite mer löpglad, mer fokuserad på uppgiften.
Spår 7 bakom startbilen?
- Han är inte så snabb som de andra från start och kommer väl att hamna där bak. Han tål att göra mycket i loppen. Han har gått utvändigt om Nuncio nån gång och varit nära i mål så jag vet att han alltid gör sitt, men sen hur långt det räcker… Det är bra hästar med. Som det såg ut i årsdebuten så kändes det, rent spontant, att han tagit ett kliv till i utveckling i vinter.

Shaq Is Back kommer tillbaka
På frågan om både Propulsion och Daley Lovin båda kan vara hästar för Elitloppet kom svaret direkt.
- Absolut. Det har de kapacitet till, det kan jag lova. Vi får se, man vet aldrig.
Daniel Redén avslutade sedan med en positiv hälsning kring skadade Shaq Is Back, den nioårige hingsten som tjänat nästan 4,7 miljoner kronor, och som man befarat tävlat färdigt.
- Vi fick sköna besked när det gäller hans gaffelband i ultraljudsundersökningen. Istället var det griffelben som låg och tryckte på gaffelbandet. Det krävs ett mindre ingrepp, men han kommer komma tillbaka utan bekymmer.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Chrille Erikssons V75-tips till Umeå lördag 23 april 2016

Här kan du ta del av mästertipparen Chrille Erikssons intressanta syn och V75 tips på nästa V75 omgång på Umeå lördag 23 april 2016.


Global Revenge var en av landets främsta fyraåring i fjol. Han sprang in över en miljon kronor och avslutade säsongen som trea i Breeders&r..

Global Revenge var en av landets främsta fyraåring i fjol. Han sprang in över en miljon kronor och avslutade säsongen som trea i Breeders’ Crown-finalen. Inte långt bakom vinnande Nuncio och närmast före Volstead.
Nu vankas det årsdebut och tränare Markus Pihlström berättar hur vinterträningen förlöpt:
- Väldigt bra. Han fick vila en tid efter Breeders-finalen, men sedan har det flutit på bra.
Känns det som att hästen har utvecklats?
- Ja. I fjol var han stor och klumpig, nu har han växt i sin kropp. Den här vintern har gjort mycket. Jag tycker att han var en kulltopp i fjol och tror att han höjt sig ytterligare ett snäpp, vi tror på en väldigt fin femåringssäsong.
Hur är han förberedd inför årsdebuten?
- Han tränade 1.17,5/2 600 meter i jämn fart förra veckan på ett väldigt bra sätt. Egentligen hade jag velat ha ett lopp i kroppen på honom, men vi fick åtgärda honom för tre-fyra veckor sedan så det hanns inte med. Eftersom det är en så fin häst tyckte jag att vi kunde prova i V75 direkt, men formen är inte på topp.
Jämför formen med BC-finalen i fjol.
- Då är den nog bara 80 procent. Men samtidigt är hästen bra i ordning och vältränad, så han är redo för en bra prestation. Jag tycker att det är en häst som duger bra i silverdivisionen, eller snarare att han tävlar i fel klass. Han är en gulddivisionare redan nu, men det är han ju inte ensam om i det här loppet.
Vad säger du om taktiken och möjligheterna att vinna direkt?
- Han hämmas av att ha fått bakspår. Men skulle han komma före Propulsion från start så blir taktiken att försöka vara före honom hela vägen.
Hur blir utrustningen?
- Helstängt huvudlag, skor runt om och vanlig vagn. Det var så han tävlade i sina flesta starter i fjol.
Vad säger du om din andra V75-häst, Hot Pride?
- Han är i ruskig form. Förra veckan skenade vi tre varv på banan när jag försökte rycka tussarna och det verkar ha gjort honom extra pigg. Dessutom planerar vi att köra barfota runt om för första gången vilket känns väldigt spännande. Han har tävlat med järnskor tidigare så det blir en stor viktförändring och Ulf Ohlsson sade direkt efter loppet senast att det blir mycket bättre utan skor runt om. Vi har sparat hov för att kunna köra så nu när det är V75.
Det låter som att han är segeraktuell?
- Det tycker jag, men tyvärr innebär andraspår väldigt stor galopprisk. Allt kommer att avgöras första 50 meterna. Kliver han iväg kan han öppna ganska snabbt och skulle han nå ledningen släpper vi inte eftersom hästen trivs allra bäst där.
Hur blir det med utrustningen där?
- Förutom barfotakörningen är jag sugen på att testa helstängt huvudlag för första gången. Han hade halvstängt senast, innan har han gått med öppet. Men det får avgöras efter hur hästen känns i värmningen. Vi struntar i rycktussar och kör med samma vagn som tidigare.
Förutsatt att Hot Pride går felfritt, har han jämförbar vinstchans som Global Revenge?
- Då är den nog större. Hästen är som sagt i ruskig form och jag hoppas att han får visa det.

Robin Johansson, Kanal 75


Vi besöker honom i hagen tre dagar före V75-tävlingarna på Umåker. Volstead ger ett nyfiket intryck när han smyger fram för..


Vi besöker honom i hagen tre dagar före V75-tävlingarna på Umåker. Volstead ger ett nyfiket intryck när han smyger fram för att tugga i sig de morötter vi har att bjuda på. Bredvid står en annan häst som vi inte kan låta bli att titta lite närmare på – världsstjärnan Nuncio, mångas favorit att vinna Elitloppet.
Men Volstead är inte så tokig han heller. Förra året, som fyraåring, sprang han in över två miljoner kronor. Bland meriterna märks den imponerande segern i anrika Kungapokalen trots tung löpning. Andraplatsen bakom tidigare nämnda stallkamraten Nuncio i Sprintermästaren på Halmstad gick inte heller av för hackor.
- Han var helt fantastisk den dagen. Att gå i dödens i det tempot och ändå vara knappt slagen. Helt otroligt, säger Magdalena Eriksson.
Volstead startade på ända fram till slutet av november, innan det var dags att ladda för en ny säsong.
- Egentligen borde vi kanske ha avrundat säsongen tidigare. Han kändes lite mätt i de sista starterna och var inte på topp, men det är också lätt att vara efterklok.
I comebacken på Mantorp blev det knapp förlust från ledningen mot en av lördagens moståndare, Daniel Redéns Daley Lovin.
- Han såg inte den utvändiga hästen och hann inte kontra, men vi var jättenöjda med insatsen.
Lördagens uppgift blir Berth Johanssons Memorial, ett femåringslopp med 200 000 i förstapris. Volstead har lottats till spår 3 bakom bilen.
- Han är startsnabb och härifrån hoppas vi på ledning. Medeldistans passar bra och segerchansen bör vara god.
Var tror du att han står formmässigt?
- Det var länge sedan han kändes så här laddad i alla fall. Exakt var han står formmässigt är så klart svårt att säga, men normalt sett ska han ha gått framåt med det förra loppet i kroppen.
Känner du någon form av oro inför den här starten?
- Det skulle väl i så fall vara att han ibland kan bli för pigg när han går i ledning, men det ska inte vara någon större fara.
Hur blir det balansmässigt?
- Som det ser ut nu blir det barfota fram som senast.

”Den här gången kan det bli barfota”
Stefan Melander och sambon Catarina Lundström har ytterligare två hästar till start inom V75-spelet. Femårige Al Dente går ut i samma lopp som Volstead och har lottats till ett passande innerspår.
- Läget är perfekt då vi gärna ser att han får gå i ryggar så här i inledningen av säsongen. I comebacken senast gick han med skor när han slutade fyra, den här gången kan det bli barfota runt om vilket känns intressant. Kapacitetsmässigt räcker han långt och han kan vara en spännande outsider här, säger Magdalena Eriksson.
I V75-5 har man också Panoramic till start.
- Han har gått bra på slutet och är gynnad av den långa distansen. Spår 5 behöver inte vara fel eftersom han inte är speciellt snabb ut. Propulsion blir inte lätt att slå, men allt kan hända i trav och vid gardering tycker jag att man ska ha med vår häst.

Philip Pettersson
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data
om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG.
Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se