V75-tips och V75-nyheter

Här på Gratistravtips.se hittar du några av Sveriges populäraste och bästa V75 tips inför helgens V75. Läs mer..Dels kan du ta del av Björn Goops väldigt omtyckta "Björnkollen" och den mycket påläste Bo Eklöfs "Travsurr", där den kommande V75-omgången analyseras in i minsta detalj och många smarta drag och eventuella skrällar tipsas om. Du kan även ta del av mästertipparen Chrille Erikssons intressanta syn på V75 och hans tips inför kommande V75-omgång, som bonus kan du även lyssna på Jonas Noreen och Eskil Hellbergs väldigt nyttiga podcast där de diskuterar kommande V75 - ibland hetsigt, men de levererar alltid riktigt bra systemförslag!

Här på Gratistravtips.se hittar du några av Sveriges populäraste och bästa V75 tips inför helgens V75. Läs mer..Dels kan du ta del av Björn Goops väldigt omtyckta "Björnkollen" och den mycket påläste Bo Eklöfs "Travsurr", där den kommande V75-omgången analyseras in i minsta detalj och många smarta drag och eventuella skrällar tipsas om. Du kan även ta del av mästertipparen Chrille Erikssons intressanta syn på V75 och hans tips inför kommande V75-omgång, som bonus kan du även lyssna på Jonas Noreen och Eskil Hellbergs väldigt nyttiga podcast där de diskuterar kommande V75 - ibland hetsigt, men de levererar alltid riktigt bra systemförslag!

Björnkollen V75-tips till Bollnäs lördag 14 september 2019

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Bollnäs lördag 14 september 2019.

Bo Eklöfs travsurr och V75-tips till Bollnäs lördag 14 september 2019

Här kan du lyssna till alltid lika påläste Bo Eklöfs travsurr med V75 tips och tankar inför V75 Bollnäs lördag 14 september 2019.


Sexfaldige miljonären Sorbet startar som en av två tunga favoriter i lördagens gulddivision på Bollnästravet.Ett lopp som numera g&ar..

Sexfaldige miljonären Sorbet startar som en av två tunga favoriter i lördagens gulddivision på Bollnästravet.
Ett lopp som numera går under namnet ”Delicous U.S. Världsrekordloppet/Bollnäsloppet” efter Daniel Redéns supermärr som sprang världsrekordet 1.08,6/1 640 meter på banan i Hälsingland en fredagskväll i juli 2015.
Men om lilla, snälla Delicious U.S. var och är Redéns personliga favorit och myshäst så kan man knappast säga detsamma om Sorbet.
Åttaåringen har gjort sig ökänd för sitt uppträdande i samband med tävlingar och ofta beskrivits som en gangster av sin tränare.
- Ibland är det som att han tappar medvetandet och verkligen beter sig punschigt. Då kan han vara en fara både för sig själv och sin omgivning. Det var så han fick skadan som höll honom borta från tävlingsbanan i ett år som femåring, han slog så hårt i en vägg att ett ligament gick sönder, berättar Redén som i många år brottats med hur han ska få sin högkapable travare att hålla humöret i schack.
- Hemma är det inte så farligt, då är han hanterbar. Problemet har varit i samband med tävlingar och resorna som hör till. Många gånger har han levt så mycket rövare i transporten och när vi kommit till banan att han gjort av med energi för ett, eller till och med två lopp innan start.

Lugnare och mer hanterbar i loppen
Men nu verkar man äntligen ha tyglat Sorbets häftiga tävlingshumör.
Hemligheten är shetlandsponnyn Frej och bakom genidraget står hästens skötare Ellinor Wennebring och Daniels fyraåriga dotter Jackie.
- Ellinor har tjatat i flera år om att hon vill ha något sällskap till Sorbet, men jag har varit skeptisk och inte vågat. Hingstar brukar inte gå ihop med andra hästar och jag har varit rädd att han skulle göra illa den andra hästen om vi provade.
Men dotterns hästintresse gjorde att Redén ville köpa en shetlandsponny och när Frej väl var på plats fick han bekanta sig med stallets bråkmakare.
- Vi köpte Frej för att min dotter skulle få pyssla om honom och rida på honom. Men samtidigt fanns tanken att Sorbet kunde få en kompis så vi provade att släppa ihop dem.
Två månader senare går det inte att skilja de nya kamraterna åt.
- De går ihop hela dagarna och har boxarna bredvid varandra. Det har verkligen fungerat över förväntan. Så här i efterhand ångrar jag att jag inte köpte en ponny för fyra år sedan
Och när det är dags för tävling får förstås Frej hänga med.
Han är så liten att hästarna får plats i samma box och redan vid framkomsten efter första resan tillsammans så kunde Redén konstatera att Sorbet inte alls var på sitt vanliga vrånga tävlingshumör.
- Han är betydligt lugnare än vanligt. Det gör att man hoppas att han kan få fram några procent till på tävlingsbanan också, konstaterade Redén vid framkomsten till Rättvik 3 augusti.
Det slutade i enkel seger och även vid andra trippen ihop var intrycken innan och i loppet bästa tänkbara. Sorbet satt fastlåst med både det norska huvudlaget och huvan sparade bakom vinnande Ringostarr Treb.
Har hästen uppträtt annorlunda i loppen i de här två starterna?
- Ja, Örjan säger att det är skillnad. Att hästen är lugnare innan start och mer hanterbar i loppen. Det är väldigt positivt, säger Daniel Redén.

Vill inte dra norsken direkt
På lördag har Sorbet liknande förutsättningar som då han knep sin biljett till Elitloppet på Gävle i mitten av maj, spetsläge över kort distans.
Den gången gick hästen med norskt huvudlag för första gången på två år, vilket Örjan Kihlström förvandlade till ett helstängt genom att dra ner det innan start. För övrigt enda gången hästen tävlat med skygglappar.
Det räckte för att nå ledningen, men Redén vill ändå inte se en upprepning av den taktiken.
- Nej, han får fortsätta med norskt huvudlag, men jag vill inte att Örjan drar det i startmomentet. Hästen blev alldeles för pigg på Gävle, så vill jag inte ha honom.
Vad är senaste nytt inför lördagens start?
- Att allt varit normalt efter förra loppet. Han känns fortsätt fin i träningen och ska hålla sin form. Jag hoppas på en lika fin prestation som senast, däremot möter han några väldigt tuffa hästar så vi får se hur loppet blir kört och hur långt det räcker.
Följer Frej med till Bollnäs?
- Självklart.
Vad kan du berätta om stallets andra häst Bucks to Burn i V75-7?
- Att han har gått bra en längre tid och att det inte finns något i träningen som talar för att formen skulle på väg nedåt. Däremot blev läget iskallt och även om hästen duger bra i klassen så behövs det mycket tur för att han ska vara i segerstriden den här gången, säger Daniel Redén.

Robin Johansson, Kanal 75

V75-system och V75-tips till Bollnäs lördag 14 september 2019

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Bollnäs lördag 14 september 2019.


Zandra Vidén gick fortfarande i skolan när hon 1999 fick chansen att åka ner på en praktikperiod hos Anders Lindqvist i Frankrike.Tre m&..


Zandra Vidén gick fortfarande i skolan när hon 1999 fick chansen att åka ner på en praktikperiod hos Anders Lindqvist i Frankrike.
Tre månader var det meningen att hon skulle stanna men det blev till ett halvt liv med hästarna i det stora travlandet med jobb hos i tur och ordning Anders Lindqvist, Stefan Melander och Jean-Michel Bazire.
Sedan fyra år bor Zandra Vidén hemma i Sverige igen. Efter anställning hos Åke Lindblom i starten kände hon att tiden var mogen och i januari 2017 blev hon professionell tränare i Sverige.
Under lördagens V75-omgång hemma i Bollnäs selar stallet ut två hästar. Torbjörn Jansson och Kaj Widell gästkuskar den här gången.
Hon kör väldigt lite själv och rider även lopp sparsamt.
- Jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt att rida lopp och skulle vilja ta tag i det där igen. Men det är svårt att flacka omkring och tävla när man ska driva ett eget företag, säger Zandra ”Smurf” Vidén med 21 hästar på träningslistan och ettåringar på väg in under hösten.

”Lämnade Gigant Neo”
Johanna Lindqvist var första svenska att rida monté i Frankrike. Zandra ”Smurf” Vidén var tvåan ut och där Johanna fortsättningsvis satsade på sulkylopp, blev det en målinriktad satsning på montén för Zandra.
- Jag lämnade min passhäst Gigant Neo som just hade blivit tvåa i Prix d’Amerique och slutade hos Tarzan Melander och började hos Bazire bara för att satsa på montén. Det krävdes nämligen fransk lärlingslicens. Jag har vunnit mycket lopp där nere men de är nog rätt så bortglömda nu. Allting är ju färskvara, säger hon.

Proffs efter 50 segrar
Zandra är nu professionell på papper för andra gången i livet. Efter 447 lopp i Frankrike varav ett fåtal i sulky, krigade hon ihop 53 segrar i den tuffa konkurrensen och blev en av Frankrikes bästa montéryttarinnor.
Efter 50 segrar blir man proffs i Frankrike vare sig man vill det eller inte. Och som proffs blev det genast tuffare förutsättningar med viktbelastningar.
- Man blir inte lika attraktiv att anlita som proffs. På den tiden när jag var i full form vägde jag väl 47 kilo och förutom tyngder i sadeln hade jag ibland viktvojlockar på 15 kilo. Men jag vann tre lopp som proffs tror jag.

Hemmajobb i filialer
Anders Lindqvist blev hennes första arbetsgivare under några år från 1999. Lindqvist satsade på filialer i Sverige och Zandra var mycket hemma som skötare åt hästar som The Bad Boy och Julia des Champs.
- Jag fick rida monté i Sverige med Anders hästar, uppvisningslopp som det handlade om då innan totospelet kom på montén 2004. Jag var även hemma med Gigant Neo när jag jobbade hos Tarzan. Det var bra att kunna kombinera jobbet med att vara hemma i Sverige då och då i början, säger Zandra Vidén.
I Frankrike fick hon smeknamnet som håller än i dag. 146 centimeter, liten och energisk.
- Det var Jerry Riordan som började kalla mig för ”Smurf” där nere. Jag jobbade hos Lindqvist då och det var där i stallet det satte sig. Susanne Holmgren som jobbade hos Anders kom aldrig ihåg vad jag hette, jag var så liten och så blev det Smurf.  Sa någon Zandra reagerade jag inte ens!

Drömmer om vintermeeting
2015 flyttade hon hem till Sverige. Föräldrarna blir inte yngre som hon säger och det känns bra att vara i Sverige. Men Frankrike känns mest ”hemma” ändå.
- Jag har ju bott där nere så länge. Jag trivs med vardagen för dagen och att vara tränare i Bollnäs. Men fortfarande har jag en liten dröm om att kunna vara där nere och tävla ett litet tag med några franska- och svenska hästar över ett vintermeeting.

Zandra Vidén om sina två hästar i V75 hemma i Bollnäs på lördag:
- 9 Fagur (V75-3) är den av mina två som nog har bäst chans. Han skulle haft dubbla prispengarna om det inte hade krånglat så för honom sedan jag fick honom som tvååring. Det var synd att han inte fick ett framspår för han trivs bäst då han får klafsa på i ledning. Inne i fälten trivs han inte riktigt eftersom han har en sådan stor aktion och vill springa lite fritt. Vi får se hur Kaj löser det där, han har rygg på en startsnabb och kan komma bra igenom. Jag hade varit väldigt optimistisk om vi haft ett bra framspår så att han kunde få göra sitt lopp i ledningen. Nu behövs det tur och det är väl ingen riktig vinstchans kanske men på fem hästar kanske han ska räknas.
- Fagur är väl förberedd i alla fall. Han har tränat jättefint och gått två skarpa jobb inne på Bollnästravet och ett väldigt bra provlopp med en tioavslutning sista 500 meterna. Han fungerar klart bäst med skor.
- 1 Scarlets Mirakel (V75-5) skulle kunna vara en häst för Frankrike med rätt förutsättningar. Jag har bara haft honom i ett par starter och kände honom inte så bra där i starten i juli. Senast han startade fick han ett rätt så tufft lopp. Han orkade inte riktigt heller och svaret fick vi efteråt då han var lite röd i halsen. Han har fått stå över jobb men känns fin nu igen, bland annat i ett banjobb inne på Bollnästravet nu i helgen efter 1.20/ 2000 meter, med en snabb avslutning. Så han känns fin - men magkänslan är att han behöver det här loppet i sig innan han blir som bäst, slutar ”Smurf” Vidén.

Mikael Wikner, Kanal 75


Husnäs Elving var den stora svårigheten för spelarna i V75 på Solänget i lördags då Erik Adielsson lotsade den sjuår..


Husnäs Elving var den stora svårigheten för spelarna i V75 på Solänget i lördags då Erik Adielsson lotsade den sjuårige valacken först över mål i kallblodsloppet Säterbests Minne. Endast tre procent av kupongerna hade med hästen från Sollefteå.
Nu är förhoppningen att allt ska fortsätta av bara farten i Bollnäs V75. V75-4 på lördag är Jon Olssons Minne med 200 000 kronor till vinnaren där Husnäs Elving står 20 meter bättre till på förra lördagens tuffaste motståndare.
- Ja, vi hade lite tur att han höll sig på rätt sida av tilläggsgränsen. Det känns riktigt bra. Det är klart att vi fått upp förhoppningarna på honom nu när han presterade så bra förra gången. Han borde kunna vara med igen - men vi har absolut inga krav på honom, säger 26-åriga Amelie Nilsson som hjälper till med träningen.
Håkan Norman, 72, behövde hjälp med sina hästar och kontaktade Amelie Nilsson för ett par år sedan och ställde frågan.
Håkan och Amelie bor bara dryga milen ifrån varandra i Helgum i Sollefteå kommun.
- Här i Helgum känner alla alla ungefär.  Håkan kände mina föräldrar lite och visste att jag hade hållit på mycket med trav. På det viset blev det och vi blev ett ganska bra team, säger Amelie Nilsson som flyttat hem efter några år som lärling i travstall och utbildning på travskolan Wången.

”Delar på Elving”
Hon kände för en paus från livet i större stall och flyttade hem. Jobbet på ett äldreboende ger tid till Håkan Normans två hästar.
Husnäs Elving är döpt efter byn Husnäs där Håkan Norman bor.
Stoet Nylands Xenia lyckades inte på travbanan och har nu lämnat Husnäs Elving (efter Månprinsen A.M,) och dennes helsyster Husnäs Tilja.
- Tilja vill jag träna helt själv för dagen. Elving är rätt okomplicerad och där delar vi på träningen, Håkan och jag. Jag ridtränar ibland och kör de sista finslipande jobben innan det är dags för start för att känna att allt är tipp-topp, säger Amelie Nilsson.

En lugnare hästvecka
Det blir täta starter för Husnäs Elving som får ta sig an lördagens Jon Olssons Minne i Bollnäs efter triumfen på Solänget.
- Han ska bara få lunka på den här veckan, få massage och må gott och njuta av att vara häst. Vi ändrade senast så att han fick gå barfota fram och ändrade även huvudlag. Det blir samma på lördag. Formen är ju jättebra och gör han om den prestationen igen borde han vara med i striden den här gången också, säger Amelie.
Mamman Jessica Nilsson har varit amatörtränare med licens på Dannero. Amelie har hjälpt till i stallet sedan småbarnsåldern och numera är mamma Jessica hennes största anhängare.
- Jag har tagit fem segrar och samtliga med Husnäs Elving. Så han ligger mig hemskt varmt om hjärtat den här killen. Det är många som följer Elving här omkring och hör av sig både före och efter loppen och tycker att det är rolig att det går så bra. Mamma är den som skriker högsta ändå, det brukar höras över hela Helgum när hon hejar!

”Erik passar på Elving”
Amelie Nilsson har inte kört tillräckligt många lopp för att få vara med i V75.
Men Erik Adielsson gjorde det bra då han skrällde med Husnäs Elving senast tycker hon och på lördag kan det bli andra raka V75-segern på en vecka med toppkusken.
- Det är lite tråkigt att jag inte får köra alla lopp jag vill just nu. Men Erik kör ju bra och passade verkligen på Elving, och det är klart att vi har förhoppningarna nu också, säger hon.
Stark, snabb, galopplysten är ord man kan beskriva Husnäs Elving med. Att galoppen ligger på lut många gånger under loppen påtalade Erik Adielsson på Solänget.
- Han är sån i stilen bara! Man måste prata med honom hela tiden för att han ska vara med på det man gör. Han är en liten glidare - men han vet var mållinjen är, säger hon.
Erik Adielsson vänder upp från ett så kallat springspår med hästen den här gången. Hur är han från start den här ”glidaren”?
- Ena gången är han pilsnabb från start och nästa fattar han inte vad han ska göra. Det är lite från gång till gång. Drömmen vore att han förstår och att Erik kan ladda från start och få en riktigt bra position.

Mikael Wikner, Kanal 75


Kallblodskungen hade stor show i V75 när det avgjordes penningstinna unghästlopp på Bjerke travbana under söndagen. Öystein Tjomsland ..


Kallblodskungen hade stor show i V75 när det avgjordes penningstinna unghästlopp på Bjerke travbana under söndagen. Öystein Tjomsland var storfavorit till att vinna både Kriteriet och Derbyt för kallbloden – och som han gjorde det. Han har två riktiga undantagshästar i Grissle Odin G.L. och Nordsjö Odin som krossade sina konkurrenter.
Om vi börjar med kallblodskriteriet så blev Grisle Odin G.L. ”bara” trea i det svenska Kriteriet. Men nu tog han gruvlig revansch i det norska Kriteriet och var helt överlägsen. Öystein Tjomsland körde på säkerhet den första biten och kom fram utvändigt om ledande Eldborken. Där låg han lugn innan han tryckte till på gaspedalen sjuhundra meter kvar och då hade ledaren ingen svar. Grisle Odin G.L. tog över täten redan halvvarvet kvar och lämnade sina konkurrenter. Han försvann ifrån till en förkrossande seger och imponerade väldeliga. Segertiden blev 1.26,7 över distansen 2100 meter med bilstart. Det blev dubbelt Tjomsland-tränat i topp då stallkamraten Havglimt spurtade mycket bra till andraplatsen efter en inledande startgalopp. Grisle Odin G.L. delägs av bland annat skidstjärnan Frida Karlsson och förstapriset var 500 000 norska kronor. En grym insats av ett mycket läckert kallblod.
– Det blev den hårda vägen men det är enorm kapacitet i honom. Han är väldigt bra alltså och är uppe på topp fem-listan över de bästa jag har tränat. Det är vidare utveckling i honom, sa Öystein Tjomsland.

”Är en våldsam kapacitet i Nordsjö Odin”
I Kallblodsderbyt så svarade Nordsjö Odin för en heroisk insats när han vann efter en blytung resa. Han kunde inte vara med i starten och hamnade i tredje par utvändigt. Öystein Tjomsland gav sig iväg mitt i loppet och trodde att han smärtfritt skulle komma fram utvändigt om den ledande Rappstjernen. Men Jan Roar Mjölneröd som låg utvändigt om ledaren med sin Tangen Trygg ville inte släppa ner storfavoriten som därmed blev hängande i spåren. Trots det tuffa loppet hade Nordsjö Odin mod och styrka att koppla greppet in på upploppet. Han slog klorna i tätduon och höll en attackerande B.W.Rune ifrån sig. Kort före mål fick många hjärtat i halsgropen när Nordsjö Odin rumlade till och tappade aktionen och tåg något galoppsteg. Han höll sig dock på benen och travade genom mål. Därmed var segern ett faktum på tiden 1.25,3/2600a. Förstapriset var 750 000 norska kronor och därmed har Nordsjö Odin vunnit såväl det svenska som det norska Derbyt.
– Han var faktiskt inte helt på topp i dag och tog ett hjälpsteg både i starten och till slut. Jag måste passa på honom och hamnade långt bak. Sedan trodde jag att vi skulle bli framsläppta men istället fick vi bruka en rejäl speed, sa Öystein Tjomsland.
– Det var väldigt nära att han hade galopperat till slut och för tio år sedan hade jag inte klarat av det men nu kunde jag parera. Men det var jäkla kritiskt. Det är en våldsam kapacitet i hästen. Han vinner i dag och gör ett topplopp med tre svängar i tredjespår och är ändå inte på topp. Aktionsmässigt var han inte perfekt. Det är en häst för eliten och närmar sig Tekno Odin.

Stor dag för Gundersen – vann dubbla derbyn
En annan segerherre som hade en lika stor dag på Bjerke var Geir Vegard Gundersen. Han vann själv det norska Travderbyt med Max Brady och fast som trea i mål satt stallkamraten Noble Superb. Innan V75-tävlingarna vann sonen Magnus Teien Gundersen Derbystoet med superstjärnan Hillary B.R. som är obesegrad efter 15 starter. Förstaprisen i de båda loppen var två miljoner kronor.
– Det är sjätte gången jag klarar att vinna ett Derby och jag är stolt och glad. Det är otroligt stort och helt fantastiskt att vi lyckades. Vi är etta och trea i Derbyt och etta och trea i Stoderbyt. Det är den här dagen vi satsar på och vi har ett mindre stall med mycket bra folk runtomkring oss. Vi är ett team som jobbar stenhårt, sa Geir Vegard Gundersen.
Max Brady var snabb bakom startbilen och tog direkt han om ledningen. I ryggen satt Noble Superb och när det var 1500 meter kvar kom favoriten Stoletheshow fram utvändigt. Men den sistnämnde kunde aldrig gå i riktig närkamp. Istället var det Eye Of The Tiger som bjöd upp till strid upploppet ner. Han närmade sig meter för meter men Max Brady sträckte på sig berömvärt och höll undan precis med knapp marginal.

15:e raka för fenomenet Hillary B.R.
Det obesegrade fenomenet Hillary B.R. hade stor uppvisning när hon var helt överlägsen i Norskt Travderby för ston. Efter en lugn start körde Magnus Teien Gundersen offensivt och forcerade sin superstjärna till ledningen efter ett varv. Hillary B.R. lämnade snabbt sina konkurrenter och drog undan i en stor ledning på slutrundan. Över upploppet var det fyraåriga stoet helt överlägsen och tog sin 15:e raka seger. Vinnartiden blev 1.11,9 över 2100 meter med bilstart, vilket var lika med nytt norskt rekord
– Det känns otroligt bra nu. Hon har visat att hon är bättre än de andra och det hade varit orättvist om hon inte hade vunnit, sa Magnus Teien Gundersen.
– Hon är enorm. Nu ska vi köra Breeders Crown och sedan laddar vi mot nästa säsong, sa tränaren Geir Vegard Gundersen.

Custom Colt skrällvann Kriteriet
Det blev en riktig smällkaramell i Norskt Travkriterium när 4-procentaren Custom Colt vann för Svein Ove Wassberg. Han fick en dålig start från spår åtta bakom bilen men kom farande en bit ut i banan över upploppet. Megaskrällen Te Amo Corazon hade kopplat greppet på hårt betrodda Ivan B.R. (som fått öppna tufft för att komma till ledningen) och var på väg mot en sensationell seger. Men i en rafflande slutstrid lyckades Custom Colt slå sig fram till seger precis på mållinjen. Tränar gör Henry Rorgemoen och förstapriset var 750 000 norska kronor.
– Han fick ett fint lopp men jag var nära att köra galopp till slut. Jag tog en chans och släppte av honom och det hade varit surt om han hade galopperat. Men det är mycket pengar och det är inte så ofta man får chansen i dessa lopp så vi måste gambla lite. Det här är stort, helt fantastiskt, och jag hade inte förväntat mig det här. Tack Henry för att jag fick chansen att vinna, sa Svein Ove Wassberg.

Berglöf har en gudomlig häst
Det blev en skräll i det inledande stayerloppet när Erik Berglöf styrde in sin Quantanamera till drygt 14 gånger pengarna. En vass avslutning via spåren runt slutkurvan resulterade i seger kort före mål för en mycket glad tränare och kusk.
– Fan, va gött! Den här hästen har aldrig varit med i några klassiska lopp och aldrig vunnit på V75 tidigare. Nu som tioåring vinner hon V75, det är helt fantastiskt. Hon är den bästa häst jag har haft de senaste sex, sju åren. En gudomlig häst, sa Berglöf om Quantanamera som därmed passerade två miljoner kronor i insprungna pengar.

Lionel svek som storfavorit
Roli Eld tog hem kallblodsloppet för den äldre eliten. I förra starten mötte han övermakten i Odd Herakles men nu slapp han den hästen och tog en säker seger. Detta efter att Adrian Solberg Akselsen fått till en kanonstyrning och hittat andra par utvändigt från 20 meters tillägg. Roli Eld avväpnade enkelt Will Prinsen som övertagit ledningen på sista bortre långsidan och höll säkert undan före bra spurtande G. Jerken och Ullsrud Tea.
– Han är fantastiskt bra och är i fin form, sa Adrian Solberg Akselsen om hästen som tränas av Frode Hamre.
Lionel var storfavorit i snabbloppet för den äldre norska eliten. Men fuxen hade inte sin bästa dag och blev bara fyra. Vann gjorde istället jätteskrällen Cash Okay som spurtade till vinst för Erlend Rennesvik. Hästen tränas av Anders Lundström Wolden.
Sju rätt på V75 gav 47 313 kronor.

Prinsessan Märta Louise trea i kändisloppet
Det kördes även ett tandemsulky-lopp med kändisar den här storloppsdagen på Bjerke. Störst intresse tilldrog sig den kungliga högheten Prinsessan Märta Louise som tillsammans med flera andra norska profiler var med i loppet. Det var även Stig H Johansson och hans svärson Challe Berglund. Dessvärre hade de sistnämnda inget med utgången att göra och de slutade sist i mål med hästen Super Photo. Vann gjorde istället Next Game och i tandemsulkyn bakom satt Amanda Robertsen och Camilla Aastorp Andersen (PT, Influencer). Prinsessan Märta Louise blev trea tillsammans med Kristian Malmin bakom hästen Legacy. Detta efter att ha snabbstartat till ledningen men släppt till Next Game ut på första långsidan. Legacy kunde inte hänga på vinnaren över upploppet och Next Game fick ge allt för att hålla undan före en vasst spurtande Veggie Hanover.

Michael Carlsson, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Bjerke söndag 8 september 2019

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Bjerke söndag 8 september 2019.


Silverörnen i V75-6 var dagens höjdpunkt på Solänget under lördagen. Det blev Shocking Superman som satte storfavoriten Dreammoko och ..


Silverörnen i V75-6 var dagens höjdpunkt på Solänget under lördagen. Det blev Shocking Superman som satte storfavoriten Dreammoko och de andra ordentligt på plats. Han svarade för en häftig uppvisning när han svepte konkurrenterna i ett nafs över den sista botre långsidan. När Emilia Leo styrde ut honom till angrepp så flög hästen förbi konkurrenterna och vände ut och in på samtliga. Storfavoriten Dreammoko inledde i andra par utvändigt men fick trava det sista varvet utvändigt om ledaren när Selmer I.H. tog över täten efter ett varv. Tempot var 1.10 de första 500 metrarna och 1.12 första varvet. Men täthästarna såg ut att så stilla när Shocking Superman avfyrade speeden och växlade ner samtliga. Han försvann ifrån till en överlägsen seger och förstapriset på 200 000 kronor. Segertiden blev 1.10,7/2140a vilket är tangerat löpningsrekord med Beanie M.M.
– Han är så jäkla kvick i benen och han vann med tussarna kvar. Jag är helt mållös och skakis. Det är skithäftigt och något utöver det vanliga att få köra en sådan här häst, sa Emilia Leo.
– Jag var inte nöjd med honom i provstarten och åkte fram till Oscar som sa men kör av då. Jag gjorde en andra provstart och då var det bättre. Han är så kaxig den här hästen och jag tror att han bara leker med mig.

”Längtar efter Frankrike”
Vid sidan av banan stod tränaren Oscar Berglund som förstås var väldigt stolt över sin stjärna. Han var också lite tagen efter att Shocking Superman pulveriserat sina konkurrenter.
– Jag och Emilia skojade med varandra tidigare och hon sa att vi kommer att vara med i många stora lopp nästa år med den här hästen. Hon har känt något i honom och jag var väldigt nöjd med honom när jag körde ett banjobb i söndags. Men i dag travade han inte och jag var lite brydd i provstarten för han drog lite höger men tog sig samman på klasshästens vis.
– Jag tror att han kan bli hur bra som helst och längtar efter Frankrike. Det är sjukt att som en liten amatör få en så här bra häst. Emilia är helt otrolig också. Hon tar hand om hästarna och ger dem långa karriärer. Det är en drömhäst och jag kommer nog aldrig att få någon liknande, sa Oscar Berglund.
Favoriten Dreammoko höll till andraplatsen och trea blev Digital Ink.

Favoritseger i spets inledde
Derbyvinnarna från i söndags, Erik Adielsson och Svante Båth, inledde V75-omgången med favoriten Arras Cando. Hästen försvarade ledningen från innerspåret i en snabb öppning och höll säkert undan till slut. Över upploppet handlade det om att inte släppa ut Maximus M.M. från rygg på ledaren som aldrig fick chansen och hade gott om krafter kvar i mål. Segertiden blev 1.12,3/1640a.
– Det gick bra fort första hundra. Relativt odramatiskt efter det och han gjorde det riktigt bra och sträckte på sig efter en tuff öppning, sa Erik Adielsson.

Istanbul Boko strålande från dödens
Mika Forss prickade starten perfekt med Dixie Brick i V75-2 och ledde det här stoloppet från start till mål. Den snygga Timo Nurmos-tränade favoriten var aldrig i förlustfara och vann med krafter kvar. Segertiden blev nya rekordet 1.14,9/2640 meter.
Timo Nurmos fick sin andra tränarseger när Istanbul Boko vann den tredje avdelningen och svarade för en strålande insats. Efter en tappstart i början från spår tolv, tog Ulf Ohlsson ett tidigt initiativ ut på den första långsidan och sände direkt fram Istanbul Boko utvändigt om ledande Nisse Sånna. Han slog klorna i ledaren och pressade på under slutrundan. När Ulf Ohlsson ryckte tussarna vid upploppets början hade Istanbul Boko en pollett till och tog sig förbi Nisse Sånna precis före mål. En ruggigt stark prestation och hästen travade 1.12,7 i 2000 meter efter tappstarten.
– Han kändes stark och rejäl men var lite spänd första biten och hoppade i första starten och tog något felsteg i den giltiga. Det kändes på förhand som att jag skulle behöva köra på styrka och han gjorde det riktigt bra, sa Ulf Ohlsson.

Jätteskräll i dramatiskt kallblodslopp
Kallblodsloppet, V75-4, blev dramatiskt och slutade med en jätteskräll. Favoriten Lukas Rauen galopperade och i en tät slutstrid gjorde Husnäs Elving och Don Viking upp när Forspärla kom flygande. Forspärla var på väg att koppla greppet och på väg mot segern när hon olyckligt slog på en galopp. Då gick segern istället till Husnäs Elving och Erik Adielsson. Hästen tränas av amatören Håkan Norman och sköts av Amelie Nilsson.
– Vi hade ändrat lite på hästen och jag tyckte faktiskt redan förra gången att det var en häst med fart. Han kändes jättestark hela vägen men det är inte långt ifrån galopp och jag satt lite stilla och hade jag gamblat så hade vi nog varit två som kört målgalopp. Nu hade vi tur och jättestolpe in som vann V75 men det ska man ha ibland, sa Erik Adielsson.

Talangen Djuse fortsätter att leverera
Den 19-årige kusktalangen Magnus A Djuse har haft ett sensationellt bra år och framgångarna bara fortsätter. Han gjorde allting rätt bakom det stora stallskriket From The Mine i den femte avdelningen. Efter en resa i andra par utvändigt klev han fram utvändigt om ledaren varvet kvar och satt sedan kall genom slutkurvan. In på upploppet gav han hästen full anfallsorder och From The Mine vann till slut enkelt. En riktigt vass prestation och tränar gör amatören Catarina Nordqvist.
– Det var jättekul att han levererade så bra som han kan göra. Det blev egentligen tufft men det blev bäst efter förutsättningarna, sa Magnus A Djuse.
Favoriten Global Undecided avslutade V75-omgången och gav Timo Nurmos hans tredje tränarseger på V75 och den andra kusksegern för Mika Forss. Efter att ha blivit hängande i tredjespår genom första kurvan körde Mika Forss resolut till ledningen efter ett drygt halvvarv. Sedan blev Global Undecided aldrig utmanad och klev undan enkelt över upploppet. Segertiden blev 1.11,7/2140 meter. Hårt betrodda Very Kronos galopperade i första kurvan.
Sju rätt på V75 gav 20 789 kronor.

Michael Carlsson, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Solänget lördag 7 september 2019

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Solänget lördag 7 september 2019.


Finländaren leder inte bara den allsvenska tränarligan med 136 segrar och 23,2 miljoner inkört. Han toppar även V75-ligan med flest trä..


Finländaren leder inte bara den allsvenska tränarligan med 136 segrar och 23,2 miljoner inkört. Han toppar även V75-ligan med flest tränarsegrar och har hittills vunnit 29 V75-lopp i år. I lördagens V75-omgång på Solänget kan den siffran utökas. Tränare Nurmos har nämligen flera heta chanser på förhand och det är framförallt två hästar som sticker ut mest.
Först ut är Dixie Brick som har tagit fyra segrar på elva starter. Men hon har också galopperat bort sig en del. Nu har hästen ett perfekt läge med innerspår över 2640 meter.
– 1 Dixie Brick (V75-2) är en stark och jättefin häst som har galopperat en del och det är lite överraskande för hon är snäll och trevlig annars. Hon har mestadels startat med bilstart men nu när det är volt så är innerspåret ett önskespår. Hon var bra vid segern senast och vann från bakspår. Galopprisken är 50/50 men felfri tycker jag att det är en mycket bra chans, säger Timo Nurmos.

Kolossalt imponerande – bra chans
I V75-avslutningen kommer den andra heta chansen i Global Undecided som har varit kolossalt imponerande vid sina V75-segrar. Framförallt vid finalsegern näst senast svarade han för en fantastisk prestation med tredjespår i ett varv.
– Global Undecided (V75-7) är en väldigt fin häst som har utvecklats mycket i år. Han har inte varit färdig tidigare men nu har han kommit och han är väldigt stark. Senast hamnade han långt bak och hästen är klart bättre när han får vara med där framme. Örjan var nöjd med hur han kändes i alla fall. Han är inget träningslejon men allt verkar normalt. Han är heller inget lejon den första biten men den sista biten tänder han till. Hästen trivs bäst om man kan köra fram tidigt och han har bra läge. Jag tycker att han måste räknas med bra chans, säger Nurmos.

”Väldigt fin häst under utveckling”
Solvalla-tränaren har ytterligare två hästar med i V75 och kommenterar dem på följande vis.
– S.G.Charpentier (V75-1) var ute över opassande lång distans för första gången senast och räckte inte. Nu är det bättre distans igen men det var synd att han fick bakspår eftersom han är startsnabb. Nu blir han beroende av vad de andra gör i loppet. Hästen har varit fin i tidigare starter när han har vunnit och jag tycker att han känns lika bra nu. Jag är nöjd i alla fall.
– Istanbul Boko (V75-3) är en väldigt fin häst under utveckling. Han mötte tufft motstånd i derbykvalen senast och höll bra från dödens i V75-finalen gången innan. Nu är det tolftespår och det är väldigt svårt i V75. Han måste runda elva hästar och det blir tufft därifrån, säger Nurmos.

Kanal 75

Bo Eklöfs travsurr och V75-tips till Solänget lördag 7 september 2019

Här kan du lyssna till alltid lika påläste Bo Eklöfs travsurr med V75 tips och tankar inför V75 Solänget lördag 7 september 2019.


När Attraversiamo vann Svenskt Travderby för Erik Adielsson var det tredje segern för Svante Båth som tränare i travsportens blå..


När Attraversiamo vann Svenskt Travderby för Erik Adielsson var det tredje segern för Svante Båth som tränare i travsportens blå band. De tidigare derbyvinnarna är Poochai 2014 och Conlight Ås 2015. Han har tagit fram hästarna hela vägen från grunden och svarat för en enastående bedrift.
– Jag är stolt över det och det visar att vi har ett väl fungerande koncept med unghästarna. Jag har förmånen att ha bra hästägare och bra personal omkring mig, säger Svante Båth efter att ha bärgat sin tredje gula derbykavaj.
– Attraversiamo har tagit loppet jättebra men vi ska ha en grundlig genomgång måndag och tisdag nästa vecka med veterinären. Sedan siktar vi förhoppningsvis mot försöken till Europaderbyt som körs under kriteriehelgen.

Stjärna i Guide Michelin
Solvalla-tränaren är väl bevandrad inom gastronomin och brukar fira sina stora segrar med god mat och dryck på olika stjärnkrogar. Men den här gången blev krogbesöken innan storloppet istället för efteråt. Bland annat på PM & Vänner i Växjö vilken har belönats med en stjärna i Guide Michelin och en Grand Award i Wine Spectator.
– Det var inte så att jag trodde på seger men vi tog restaurangbesöken innan den här gången. Jag och Kristian Lindberg har haft lite av en tradition i många år att resa runt och titta på unghästar under derbyveckan. De senaste åren har det varit lite för dåligt med det men nu gjorde vi det och jag kollade på föl och han på ettåringar. Då umgås vi och framförallt letar vi även redan på bra restauranger.
– Vi började i Lidköping på onsdagen och på torsdagen blev det ett besök på PM & Vänner i Växjö. Det var otroligt bra och ett jättetrevligt ställe både restaurangen och bistron som jag varmt kan rekommendera.

Njöt av anka i fem serveringar
– På fredag åkte jag hem och hade middag hemma med några av delägarna i Attraversiamo, Anders och Kajsa. De uppskattar också mat och vin precis som jag gör. Sedan på lördagen så var vi på en väldigt annorlunda men väldigt bra restaurang i Malmö som heter Bouchon. Deras specialité är deras anka som man måste beställa 72 timmar innan och den ankan är i fem olika serveringar där man börjar med anklever. Det är helt underbart och även om man kanske inte vill äta det varje lördag så var det en perfekt uppladdning, säger Båth.

”Det är så sjukt att det inte är sant”
När Svante Båth och Erik Adielsson lämnat Jägersro och tagit flyget hem till Stora Alby i Upplands-Väsby där båda bor, blev det istället lugnt på söndagskvällen.
– Erik ville absolut att jag skulle komma hem på ett glas champagne och vi satt och tittade på loppet och tv-sändningen. Jag måste lära mig att vara lite glad i tv och se lite lyckligare ut men jag säger till mitt försvar att man är totalt urlakad av alla anspänningar och förberedelser som är inför ett så stort lopp. Det är alltifrån värmningar, till huvudlag, balans och vagnar och allt ska sättas på sin spets. Sedan är loppet över på några minuter innan de går i mål.
– Jag tror inte att jag kan förklara om man inte får uppleva det. Men det är så sjukt att det inte är sant. Man går i mål och någonstans känns det som att man sticker en kniv i en och luften går liksom ur en som en ballong. Man tittar upp och tänker, vann jag eller förlorade jag. Jag kände samma sak när jag tittade på tv-sändningen efteråt att det var helt sluttömt inombords.
– Det är väldigt jobbigt och en stor press och jag tror att alla känner så. Skillnaden är ju att man pratar och frågar alltid vinnaren direkt efteråt och inte den som kom femma. Det är lite hatkärlek över det här och fruktansvärt nervöst innan. Men samtidigt den dagen som jag inte känner så och får den feelingen så lägger jag av direkt. Det är ju detta som gör det här både så läckert och så gruvsamt, menar Svante.

Annorlunda värmning på Very Kronos
På lördag är det V75 på Solänget som gäller och Svante Båth skickar upp två hästar som båda körs av Erik Adielsson. En av dem är topphästen Very Kronos som startar från spår elva i V75-avslutningen.
– Very Kronos (V75-7) var jag jättenöjd med i comebacken och han skötte sig fint efter att vi ändrat på värmningsrutinerna. För att försöka göra av med lite överskottsenergi så bestämde vi innan att hästen själv skulle få bestämma hur han skulle värmas. Vi spånade tillsammans och jag sa till Erik att låt hästen bestämma själv hur fort han vill springa och det blev 1.25 i 1600 meter i värmningen. Det var lite annorlunda gentemot tidigare men kändes rätt och bra.
– Hästen var inte vässad alls inför det loppet och som jag sa innan så har vi planer på Frankrike med honom till hösten och vintern. Det såg man också i loppet för Erik fick va på honom med spöet in på upploppet och tala om för honom att nu måste du sträcka på dig och kämpa. Hästen svarade också bra på det och kämpade verkligen in i mål. Det var jag jättenöjd med för tidigare så har han varit så överlägsen och vunnit på talang och med pisken under armen. Han har varit bättre än de andra helt enkelt, eller så har han galopperat bort sig. Nu kom han med halvform och fick plocka fram kämpatakterna.
– Han går naturligtvis framåt med loppet i kroppen och jag har ingenting att klaga på efteråt. Han är tillräckligt bra för att vinna från spår elva men jag kommer heller inte att gnälla om han förlorar från spår elva. Vi ändrar ingenting nu och eventuellt rycker vi skorna till finalen under kriteriehelgen, säger Svante Båth.
Du har även med Arras Cando i V75-inledningen från innerspår bakom bilen över kort distans. Chanserna där?
– Arras Cando (V75-1)
har ett jättekul läge med innerspår eftersom han är så startsnabb. Vi kommer att göra allt för att försvara ledningen för då växer chanserna. Hästen gjorde ett bra lopp senast även om han åkte dit den sista biten. Barfota runt om funkade väldigt bra och det blir samma igen. Roffar han åt sig ledningen utan att det kostar för mycket kan det hålla hela vägen.

Michael Carlsson, Kanal 75


Det är dukat för stor travfest när Bjerke kör en riktig superdag på söndag som går i unghästarnas tecken. Det är ..


Det är dukat för stor travfest när Bjerke kör en riktig superdag på söndag som går i unghästarnas tecken. Det är dags för penningstinna finaler i Norskt Travkriterium och Norskt Travderby både för varmblod och kallblod. Dessutom arrangeras det även ett tandemsulkylopp med kändisar. Det körs över 1100 meter med bilstart och det går att spela till loppet. Ett svenskt ekipage ställer upp och det är Challe Berglund och hans svärfar Stig H Johansson. Duon får bland annat möta Norges prinsessa Märta Louise som tävlar ihop med Kristian Malmin. Kändisloppet körs som lopp fem innan V75 börjar.

”Snabbaste kvaltiden av alla”
Om vi sedan går över till den stora sport som väntar så är Geir Vegard Gundersen i centrum den här dagen. I fjol vann han Norskt Travderby som tränare till Gretzky B.R. som sonen Magnus Teien styrde in till seger och blev därmed historiens yngsta kusk (21 år) att vinna det prestigefyllda loppet med två miljoner kronor i förstapris i.
I år finns chansen på nytt då tränare Gundersen har med två hästar i det norska Derbyt. Dels Max Brady, som han kör själv, och Noble Superb som Magnus Teien Gundersen sitter upp bakom.
– Vi får se om det blir jag som vinner i år istället. Båda mina hästar har goda chanser och den som får bästa loppet har också störst möjlighet. Det kanske är lite fördel för mig den här gången, säger Geir Vegard Gundersen som själv har vunnit det norska Derbyt fem gånger tidigare.
Årets derbyhästar vann båda tvåa sina försök och har startspåren ett respektive fyra bakom bilen.
– Noble Superb (V75-7) vann sitt uttagningslopp från dödens och fick jobba för det men sprang med väldigt fin fart genom mål. Det var också den snabbaste kvaltiden av alla, 1.13,8. Han står bra till och öppnar snabbt men jag tror inte att han kan stå emot Max Brady från start. Innerspåret bakom bilen på Bjerke är annars kanonbra. Löser det sig med positionerna är han en av de som kan vinna och skulle han lyckas hålla upp ledningen körs han där. Det blir barfota fram igen men den här gången blir det amerikanarvagn, precis som han hade i Sprintermästaren.

”Från ledningen har han toppchans”
– Max Brady (V75-7)
har varit väldigt bra hela tiden och vann sitt försök med krafter kvar. Han är snabb från start och jag tror att det är han som får täten. Om han får ledningen så har han en toppchans att vinna. Eller toppchans föresten, det är ett öppet derby med fem, sex hästar som kan vinna, men jag har god tro på att han ska vinna om han får ledningen. Barfota runt om igen och inga ändringar.
– Bägge mina hästar kan vinna och det är vanskligt att skilja dem åt. Men jag tror som sagt att Max Brady får täten och då är han den bästa chansen. Jag körde honom till seger i norska Sprintermästaren i Jarlsberg i somras, och då var Magnus tvåa med Noble Superb, säger Gundersen.

Även två heta segerbud i Kriteriet
Geir Vegard har även två heta segerbud i Norskt Travkriterium. Det är Iggy B.R., som Magnus Teien kör, och Ivan B.R. som han kör själv. Båda hästarna vann sina uttagningslopp och har startspåren två, respektive tre bakom bilen.
– Iggy B.R. (V75-4) är en väldigt kapabel häst som är obesegrad felfri men han är orutinerad och valpig och kan galoppera när som helst. Han vann enkelt sitt försök och har tagit fyra segrar på sex starter. Hästen är lite speciell och man kan inte ladda med honom i starten utan han får köras på safety. Felfri är det en bra vinnarmöjlighet.
– Ivan B.R. (V75-4) är normalt mer stabil och vann sitt kval väldigt enkelt. Det är en väldigt bra häst som har vunnit fyra lopp och tagit ett andrapris på fem starter. Han är absolut en av dem som kan vinna här. Det blir inga ändringar på någon av hästarna.

Hillary B.R. – obesegrad i 14 raka – ”Outstanding”
I det inledande stayerloppet på V75 har Geir Vegard Gundersen N.Y. Coeur de Soleil till start. Hästen har vunnit på V75 i Sverige tidigare i år, senast i Årjäng i somras men även under elijloppssöndagen. Nu går han ut från dubbla tillägg över dryga tre varv.
– N.Y. Coeur de Soleil (V75-1) var inte som bäst på Åby senast och hade en halsinfektion. Han blev åtgärdad och har tränat på bra efteråt. Hästen har annars gjort bra lopp hela året och är stark så den långa distansen är inga problem. Han är en av de som kan vinna i ett öppet lopp, säger Geir Vegard.
Till sist några rader om den obesegrade Hillary B.R. som startar som megafavorit i Svenskt Travderby för ston, som körs som lopp två utanför V75. Hästen är obesegrad i 14 starter och har imponerat stort.
– Hillary B.R. är en helt fantastisk häst och det bästa stoet som jag har tränat. Allt verkar väldigt bra med henne och jag hoppas att hon får vinna det här loppet. Det har hon förtjänat för hon har varit outstanding hela vägen, säger Gundersen.

Michael Carlsson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se