V75-tips och V75-nyheter

Här på Gratistravtips.se hittar du några av Sveriges populäraste och bästa V75 tips inför helgens V75. Läs mer..Dels kan du ta del av Björn Goops väldigt omtyckta "Björnkollen" och den mycket påläste Bo Eklöfs "Travsurr", där den kommande V75-omgången analyseras in i minsta detalj och många smarta drag och eventuella skrällar tipsas om. Du kan även ta del av mästertipparen Chrille Erikssons intressanta syn på V75 och hans tips inför kommande V75-omgång, som bonus kan du även lyssna på Jonas Noreen och Eskil Hellbergs väldigt nyttiga podcast där de diskuterar kommande V75 - ibland hetsigt, men de levererar alltid riktigt bra systemförslag!

Här på Gratistravtips.se hittar du några av Sveriges populäraste och bästa V75 tips inför helgens V75. Läs mer..Dels kan du ta del av Björn Goops väldigt omtyckta "Björnkollen" och den mycket påläste Bo Eklöfs "Travsurr", där den kommande V75-omgången analyseras in i minsta detalj och många smarta drag och eventuella skrällar tipsas om. Du kan även ta del av mästertipparen Chrille Erikssons intressanta syn på V75 och hans tips inför kommande V75-omgång, som bonus kan du även lyssna på Jonas Noreen och Eskil Hellbergs väldigt nyttiga podcast där de diskuterar kommande V75 - ibland hetsigt, men de levererar alltid riktigt bra systemförslag!


V75 drar till Norge den här veckan på lördag gästar miljonspelet Bjerke travbana utanför Oslo. Hemmatränaren Geir Vegard Gunderse..


V75 drar till Norge den här veckan på lördag gästar miljonspelet Bjerke travbana utanför Oslo.
Hemmatränaren Geir Vegard Gundersen har ett mycket starkt år bakom sig. Trots att han ”bara” har 26 hästar i träning hotar han den regerande championtränaren Frode Hamre om förstaplatsen i den norska tränarligan. Stallets hästar har nästan sprungit in tio miljoner kronor vilket är rekord för Gundersen. Frode Hamre som leder har bara ett försprång på ett par hundratusen kronor.
– Vi har haft jättemånga bra år i rad nu och fjolåret var fantastiskt bra. Men jag måste säga att i år har det gått ännu bättre. Vi har bara 13, 14 starthästar och har vunnit flera av de största loppen. Det är otroligt bra gjort, säger Geir Vegard Gundersen.
– Men Frode Hamre blir tränarchampion för min säsong är i princip slut nu. Jag satsar på att mina hästar ska vara i form under sommaren och i de stora unghästloppen. På vintern tränar vi i stort sett bara. Jag är i alla fall jättenöjd med våra resultat.

Har obesegrad supertalang – ”Fantastisk häst”
Under Bjerkes ”Superhelg” i början av september hade stall Gundersen stora framgångar i årgångsloppen. Han vann själv det norska travderbyt med Max Brady, vilket var Gundersens sjunde derbyseger.
– Gunnar Eggen har rekordet med tio segrar så målet är att klara fyra till, säger Geir Vegard.
I stallet finns även supertalangen Hillary B.R. som vann det norska Stoderbyt. Den fyraåriga damen är fortsatt obesegrad och bedöms av många experter vara Norges nästa stora stjärna.
– Hon skulle egentligen ha varit med i Breeders Crown-finalen i Eskilstuna men fick känning i ett bakben efter Stoderbyt och har bara tagit det lugnt. Nu tränas hon lite försiktigt igen och vi siktar mot nästa säsong. Hon har gjort 15 starter och tagit 15 segrar. Det är en helt fantastisk häst, säger Gundersen.

”Är en väldigt kapabel häst – bästa chansen”
Men över till lördagens V75-omgång där Bjerke-tränaren har fem hästar till start. Han har satt dem i ordning formmässigt till den här penningstarka dagen men beklagar sig över hästarnas startspår.
– Det är bara en häst som har fått bra läge. De andra har fått spåren sju, sju, åtta och elva, suckar han.
Det är också hästen med det bästa spåret som är bästa chansen i omgången. Det är treårige hingsten Iggy B.R. som var obesegrad felfri fram till Kriteriet där han galopperade bort sig som hårt betrodd. Hästen har vunnit fem lopp på nio starter och kommer från en övertygande seger i lördags.
– Iggy B.R. (V75-2) är en väldigt kapabel häst men han är fortfarande barnslig och inte helt att lita på. I lördags skötte han sig bra och vann Höstfinalen i Jarlsberg där de bästa treåringarna var med. Han vann väldigt lätt men nu möter han äldre och mer rutinerade konkurrenter och jag kan inte motståndet riktigt. Spår två bakom bilen är perfekt och jag hoppas att han sköter sig. Då tror jag att han har bra chans och distansen 2600 meter är ett plus.

”Fast med alla krafter kvar i Derbyt”
Geir Vegard Gundersen kommenterar sina övriga V75-hästar på följande vis i tur och ordning.
– N.Y.Coeur de Soleil (V75-1) gör bra lopp varje gång och är som bäst när han kan komma till ledningen och springa i full fart hela tiden. Tyvärr kan han inte göra det från spår sju och det är ett svårt läge i den här konkurrensen. Han har visat bra kunnande och vann V75 i Årjäng i somras och vann även lopp under elitloppshelgen. Vi får hoppas på överpace och då kan han ta en fin premie. Inga ändringar.
– Blueridge Sun (V75-4) var väldigt bra i senaste starten och vann enkelt på 1.12,5. Det är en häst som bara har gjort bra lopp i karriären och hon var trea i Stoderbyt. Det var synd på läget med spår elva här och från det spåret ligger jag lite lågt. Vi får hoppas på flyt under vägen och jag tycker att hästen ska med på en stor gardering. Inga ändringar.
– Noble Superb (V75-6) har haft en väldigt bra höst och vann sitt uttagningslopp till Derbyt och blev fast med alla krafter kvar i finalen. Han var även femma i Europaderbyt i Helsingfors näst senast. Från ett bättre läge hade jag trott på bra chans här men spår sju bakom bilen över kort distans är vanskligt. Vi får nog sikta in oss på en fin premie därifrån. Inga ändringar.
– Faust Boko (V75-7) går jämnt och bara varje gång och är en väldigt flink häst. Formen är fin men det är tyvärr samma här och från spår åtta bakom bilen över kort distans blir det väldigt svårt. Vi får hoppas att han kommer ner i banan och att det blir överpace på loppet. Inga ändringar, säger Geir Vegard Gundersen.

Michael Carlsson, Kanal 75


Söndagens Breeders’ Crown-finaler var slutpunkten för storloppssäsongen för landets tre- och fyraåringar.Gemensamt för de f..

Söndagens Breeders’ Crown-finaler var slutpunkten för storloppssäsongen för landets tre- och fyraåringar.
Gemensamt för de fyra vinnarna var att alla tog sin första stora titel för säsongen.
För Conrads Rödluva var det en bekräftelse att hon fortfarande aspirerar på drottningkronan bland de fyraåriga stona.
Att Racing Brodda fick en blytung resa utan rygg och Activated var stekhet i startögonblicket spelade förstås in, men frågan är om utgången blivit en annan oavsett konkurrenternas strul.
Det trodde i alla fall inte tränaren Daniel Redén sedan han för första gången utrustat sin stålmärr med norskt huvudlag.
- Jag visste att hon skulle vinna. Som hon svarade på norsken när jag drog den i torsdags, då tänkte jag att hon kan inte vara dålig nu, trots att hela stallet stått sjukt. Hon studsar tillbaka och ser bättre ut än någonsin idag, då blir man nöjd. Otroligt stort, jublade Redén sedan han sett sin häst tugga ner motståndet i tredjespår och dundra undan på dagens särklassigt snabbaste segertid, 1.11,8/2 140 meter autostart.
Det innebär att Conrads Rödluva går till vintervila med drygt 9,5 miljoner kronor på kontot, rekord för ett svenskfött fyraårigt sto.

Äntligen Walmann
Minst lika lycklig var Roger Walmann.
2019 var året då norrmannen blev invald i ”Hall of Fame” och samtidigt stallets sportsligt sämsta på evigheter.
Reaktionen sedan Forfantone Am spårat hem finalen för fyraåriga hingstar/valacker sade allt.
- Jag skrek högre än då jag vann Elitloppet, då kan du tänka dig vad det här betydde. Att få sätta den här i årets absolut sista stora lopp, det är så roligt för hela stallet, förklarade Walmann i vinnarcirkeln och fortsatte:
- Alla som följt team Walmann i år vet att det har gått dåligt. Vi har inte kommit på varför och det har varit stolpe ut flera gånger. Helst vill jag glömma det här året, men nu fick vi bekräftat att vi inte är helt borta.
Örjan Kihlström satt i sulkyn bakom vinnarna och kunde därmed bokföra en BC-dubbel.

Dubbel även för Kontio
Men det var han inte ensam om.
Innan dess hade Jorma Kontio tagit hand om de båda treåringsfinalerna.
Brother Bill kom till ledningen och blev aldrig utmanad av sina baneman från Svenskt Travkriterium, Power.
- Han rullade över ett par gånger i värmningen vilket han gjort förut, men det var ändå något som inte var som det skulle. Han var lite tjuvladdad också. I första sväng var det nästan passgång. Nu blir det vintervila så kommer vi tillbaka nästa år, konstaterade Robert Bergh om favoriten.
Ingen skugga över vinnaren för det, Brother Bill har gått från ingenstans till kulltoppen och sprungit in fyra miljoner på två månader, på ett manér så typiskt för Timo Nurmos-tränade treåringar.
- Det blev revansch för kriteriet, han hade vunnit då också om han inte blivit störd. Hästen har utvecklats mycket bra och vi har siktat mot hösten hela tiden, förklarade landets treåringsdominant på tränarsidan.

Känslosam födelsedagspresent
Samma recept valde Kontio bakom Stefan Melanders Ganga Bae som försvarade sig envist mot storfavorit Mascate Match.
En känslosam födelsedagspresent till skötaren Jenny Gustafsson.
- Att hon ska vara så här bra… Det är så stort. Det är en speciell tjej, hon är glad och hon är tuff, snyftade Gustafsson med glädjetårar i ögonen.
1,6 miljoner kronor var belöningen för var och en av BC-vinnarna.
V75-spelarna med sju rätt fick emellertid nöja med en bråkdel sedan firma Kihlström/Nurmos noterat ytterligare två väntade triumfer i Cactus och Seismic Wave.
Att Henriette Larsen fixade omgångens största överraskning bakom Randemar R.D. i lärlingsloppet gjorde att utdelningen för sju rätt nådde 19 096 kronor.

Robin Johansson, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till 2019-11-09 08:19 söndag 10 november 2019

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 2019-11-09 08:19 söndag 10 november 2019.


Snön gjorde entré för första gången denna V75-höst när Sundbyholmtravet drog igång Breeders’ Crown-helgen med ..

Snön gjorde entré för första gången denna V75-höst när Sundbyholmtravet drog igång Breeders’ Crown-helgen med bistra yttre förhållanden.
Det passade inte Milligan’s School, men det spelade ingen roll då Stefan Melanders tiofaldige miljonär tog fram blåstället och gjorde sitt jobb ändå.
- Underlag och distans var inte till hans fördel idag. Och han fick aldrig vila när vi kom till ledningen. Jag kunde inte köra för fullt runt sista sväng, men tänkte att håller jag bara kvar benen så kontrar han tillbaka, förklarade Ulf Eriksson vars häst gjorde just detta och återtog det kommando som bakomvarande jätteskrällen Deep Sea Dream rivit åt sig i ett hastigt angrepp runt slutsvängen.
Inte helt olikt V75-segern på Rommetravet för tre veckor sedan. 
För Eriksson innebar det en V75-dubbel då han i avdelningen innan satt dit gotländske jätteskrällen Echo Gamble, till tränaren Roger Hassborgs stora glädje och förvåning.
- Det har aldrig varit mer bubblor i den här kroppen, jublade Hassborg och fortsatte:
- Jag trodde aldrig på det här. Han var jättedålig senast han startade, därför gjorde vi några småjusteringar till den här gången.

Favoritparad
Därmed snuddade V75-värdet 4 000 kronor efter två avdelningar sedan Conrad Lugauers Harran Boko gjort slarvsylta av sina konkurrenter via en mäktig långspurt i bronsdivisionen.
- Vi var optimistiska innan loppet och fick en perfekt resa. Hästen har utvecklats enormt blivit mer eller mindre komplett. Dessutom känns det som att vi hittat den riktiga tajmingen när han ska starta och gå bäst, förklarade Lugauer vars häst var oplacerad på V75 så sent som i lördags.
Resten av omgången blev emellertid en ren favoritparad.
Berne Gustafssons segermaskin Polly Avenue visade att steget mellan lunchtrav och V75 inte behöver vara oöverstigligt då hon rundade till ledningen inför slutsvängen och stack ifrån fältet för Magnus Jakobsson.

Rollerpotten växer på Top 7
Ännu mer överlägsen var omgångens tyngsta favorit Whipped Eggs. Per Lennartsson fick hoppa in för strukne Örjan Kihlström och tog ett tidigt initiativ som innebar ledningen knappa två varv från mål. Resten blev en styrkedemonstration från Robert Berghs karismatiske långskubbare.
Timo Nurmos-tränade Istanbul Boko hade också V75-spelarnas förtroende vilket infriades sedan Jorma Kontio styrt fram utanpå ledaren. Att de två närmast betrodda Velasquez Bar och Hurricane River knep övriga pallplaceringar var emellertid inte tillräckligt för att någon skulle hitta rätt på Top 7 vilket innebär att den redan massiva rollerpotten vandrar vidare med 2,8 miljoner kronor till nästa lördag.

”Gjort ett fantastiskt jobb”
Positionen utvändigt om ledaren blev det även för Svante Båths hårding Espirit Sisu som fixade femte raka favoritsegern
- Det är faktiskt en riktigt, riktigt bra häst. Han har tävlat mot några av Sveriges bästa hästar i de senaste finalerna. Jag tror att han kan ännu bättre än idag, men han var i alla fall tillräckligt bra. Det är extra roligt när det går bra för den här hästen för det är ingen enkel herre. Stackars ”Björka” (Camilla Björk) som har hand om honom 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan har verkligen gjort ett fantastiskt jobb. Att han blivit en riktig tävlingshäst, det var han inte för ett par år sedan, berömde körande Erik Adielsson sedan han fastställd V75-utdelningen till 56 609 kronor.

Robin Johansson, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Eskilstuna lördag 9 november 2019

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Eskilstuna lördag 9 november 2019.


 Semifinaler på Solvalla och finaler på Sundbyholmstravet i Eskilstuna.Det har varit upplägget för Breeders’ Crown sedan 2009.T..

 Semifinaler på Solvalla och finaler på Sundbyholmstravet i Eskilstuna.
Det har varit upplägget för Breeders’ Crown sedan 2009.
Två år senare började man köra tre semifinaler där de fyra främsta går vidare i varje klass, vilket är förutsättningarna inför söndagen.
En titt i backspegeln visar att tränarna som får välja startspår först knappast förbättrar sina vinstchanser i finalen.
Att försöksvinnare har störst chans att vinna finaler borde vara en självklarhet.
Inte nog med att hästarna visat sig bäst ett par veckor innan, de får dessutom fördelen av att välja utgångsläge.
Men den ”fördelen” har visat sig bedräglig, åtminstone när det kommer till Breeders’ Crown.

Lika bra att vara tvåa
Åtta år av Breeders’ Crown-finaler med samma upplägg har nämligen visat att försökstvåorna är precis lika framgångsrika som försöksvinnarna.
Trots att de startar från ”sämre” utgångslägen och är betydligt mindre betrodda av spelarna.
Hur kan det komma sig?
Det finns flera tänkbara förklaringar: slumpen, att fler försökstvåor gick i mål med krafter kvar och således kan ”höja sig” till finalen, att stallbacken på Sundbyholmstravet till skillnad från Solvalla ligger efter mål, att upploppet är längre på Solvalla, att det är svårt att tävla på topp två lopp i rad i slutet på säsongen, att (fyll i själv)…
Eller så är det så enkelt att tränarna till semivinnarna stadigt misslyckas med att välja optimala startspår för att vinna finalen.
En genomgång av de 32 BC-finaler som körts sedan 2011 visar att startspåren 4 och 5 varit segerrikast.
Detta är ingen överraskning för den som studerar travstatistik, 4 och 5 har varit de segerrikaste startspåren bakom bilen varje säsong under de senaste 20 åren om man ser till riket i stort.
Det intressanta är att dessa startspår i princip ignorerats av de tre semifinalvinnarna i Breeders’ Crown.
Spår 1,2,3 är de som i regel tagits av tränarna som fått välja spår först. Några undantag har sett spår 2,3,4 gå till försöksvinnarna.
I år har vi tre exempel på det förstnämnda och ett på det sistnämnda.
Jämför det med nedanstående tabell som visar vinnarna av Breeders’ Crown-finalerna sedan 2011:

Vinnare av Breeders’ Crown-finaler sedan 2011.
Spår: häst (odds) semifinalplacering

Spår 1: In Toto Sund (54) 1, Nettan Palema (23) 1, Cyber Lane (48) 1, Grant Boko (53) 1
Spår 2: Kadett C.D. (20) 1, Conrads Rödluva (15) 1, Lucifer Lane (108) 1
Spår 3: Mellby Free (25) 1, Candy la Marc (63) 1, 3 Fascination (15) 1, Global Welcome (18) 1
Spår 4: Unrestricted (137) 2, Miss Beniss (211) 2, Rhyme Broline (288) 2, Olympia Tilly (151) 2, Amazon Am (21) 1, Vincennes (20) 1, Psycho (43) 2
Spår 5: Trinity Zet (78) 2, Youana (77) 3, Selmer I.H. (93) 2, Nuncio (15) 2, Västerbo Fantast (79) 3, Treasure Kronos (54) 2
Spår 6: Target Kronos (315) 3, Barracuda River (203) 3
Spår 7:
Spår 8: Manalapan (348) 4
Spår 9: Digital Ink (21) 2, Pacific Broline (108) 2, Perfectly Enough (22) 2
Spår 10: Backfire (93) 2, Jonesy (560) 3
Spår 11:
Spår 12:

Summering av antalet vinnare per startspår:
Spår 1: 4
Spår 2: 3
Spår 3: 4
Spår 4: 7
Spår 5: 6
Spår 6: 2
Spår 7: 0
Spår 8: 1
Spår 9: 3
Spår 10: 2
Spår 11: 0
Spår 12: 0

Tabellerna visar på flera intressanta fakta.
Om vi börjar bakifrån är det väldigt ovanligt att en semifinalsfyra vinner finalen.
Detta är givetvis helt logiskt.
Det enda exemplet är Manalapan som slog till i hingstar/valackernas final för fyraåringar 2012.
Det är också det enda exemplet på en vinnare från något av spåren 7-8-11-12.
Antalet semifinalstreor som vunnit finalen är fem.
Noterbart är att fyra av dessa startat från spår 5 eller 6.
När det kommer till semivinnare och semitvåor är det däremot helt jämnt, 13-13.
Vid en första anblick ter det sig förstås märkligt, men tittar man närmare på vilka startspår som vunnit blir bilden klarare.
Spår 4 och 5 är de utgångslägen som producerat flest finalvinnare, och därifrån startar i regel hästar som varit tvåa i sina semifinaler.

Högst ROI för spår 4
Spelarna går i regel på tränarnas linje och lägger sina pengar på försöksvinnare från spår 1-2-3. Det gör att utbetalningen blir väldigt skev. Eftersom spår 1-2-3 ofta är favoritspelade, men vinner mer sällan än spår 4-5 så blir ROI (Return of Investment) oerhört olika.

Totalt vinnarodds per spelad tiokrona (ROI)
Spår 1: 178 (0,56)
Spår 2: 143 (0,45)
Spår 3: 121 (0,38)
Spår 4: 871 (2,72)
Spår 5: 396 (1,24)
Spår 6: 518 (1,62)
Spår 7: - (0)
Spår 8: 348 (1,29)
Spår 9: 151 (0,47)
Spår 10: 653 (2,04)
Spår 11: - (0)
Spår 12: - (0)

Tabellen visat att startspåret man framförallt ska luta sig mot i BC-finaler är 4 där varje investerad hundralapp gett 272 kronor tillbaka på vinnarspelet.
Ytterligare fyra utgångslägen visar positiv ROI medan försöksvinnarnas favoritspår är rena pesten som spelobjekt.
Ha det i åtanke inför söndagens travfest på Sundbyholmstravet.

Robin Johansson, Kanal 75


Timo Nurmos är den tränare i Sverige som vinner flest lopp. Både totalt och i V75. Han är också den tränare vars hästar spr..

Timo Nurmos är den tränare i Sverige som vinner flest lopp. Både totalt och i V75. Han är också den tränare vars hästar springer in mest pengar. Både totalt och i V75. På lördag har han fem hästar till start i V75 på Sundbyholmstravet och redan i den inledande avdelningen selar han ut ett hett segerbud. Man At Work (V75-1) mosade senast konkurrenterna från positionen utvändigt om ledaren när han gjorde första starten på tio månader.
- Han verkar ha tagit loppet på rätt sätt. Han har tränat lugnt och allt verkar bra i alla fall, säger Timo Nurmos.
Den här gången är det voltstart och Man At Work lottades till spår sju. Det utvändiga av de två så kallade springspåren.
- Han är en väldigt stor häst så jag tycker att sjundespåret är bra. Han är snäll att vända och jag tror att han kommer komma iväg bra. Han ska gå barfota igen och med vanlig vagn, och så kör vi med öppet huvudlag nu när det är volt. Jag hoppas att han är lika fin som senast, eller lite bättre. Då har han bra chans.

Kan ta sjätte raka
Den andra V75-avdelningen är något så ovanligt som ett lopp över tre varv i lägsta klassen. Favorit är Timo Nurmos jättetalang Mellby Hoffa som jagar sjätte raka segern från innerspår bakom startbilen.
- Han har tränat på bra och jag tycker att utgångläget är bra med en orutinerad häst över lång distans. I Eskilstuna är inte innerspåret bakom bilen det bästa men jag tycker att det är bättre än spår åtta, säger Nurmos och skrattar.
- Han möter bra och mer rutinerade hästar men han är fin själv. Det är svårt att säga hur mycket mer han kan utvecklas men han är inte färdig än.
Den mastiga distansen tror inte Solvallatränaren ska vara något bekymmer för treåringen.
- Han har visat att han kan göra lite jobb själv och han verkar väldigt stark i träningen. Det är därför jag anmäler till längre distans, jag tycker att det borde passa bra.

”Kommer bli mycket bra i framtiden”
Även Istanbul Boko (V75-5) ser ut att få bära favoritskapets tyngd.
- Istanbul Boko är en mycket fin häst men han har haft en väldig otur med startspåren och näst senast blev han störd till galopp. Det är en häst som jag gillar mycket. Han är långt ifrån färdig och kommer bli mycket bra i framtiden. Nu har han tyvärr ett knepigt läge igen men man får inte glömma honom.
Att spelarna skulle glömma Istanbul Boko är nog uteslutet. Det gäller även stallets övriga hästar som ska ut inom V75-spelet.
Mattie (V75-4) har tränat på under uppehållet. Det är meningen att hon ska gå till avel och vi tar något lopp nu innan det är dags. Tillägg är aldrig lätt men det är ett bra lopp åt henne, även om hon är svårbedömd även för mig. Jag är nöjd med henne i träningen i alla fall och det bir barfota fram eller runt om.
- Linus Boy (V75-7) var överraskande bra senast men han hade tränat fint. Han borde gå framåt mycket med det loppet men tyvärr fick han ett dåligt läge igen. Det är inte samma upplopp i Eskilstuna som på Solvalla men jag hoppas att han hinner ta några hästar till slut.

Ola Johansson, Kanal 75

V75-system och V75-tips till Eskilstuna lördag 9 november 2019

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Eskilstuna lördag 9 november 2019.


Historien om Food Money (V75-3) är välkänd i travkretsar vid det här laget. Hästen som köptes för fyndpris på Blocket h..

Historien om Food Money (V75-3) är välkänd i travkretsar vid det här laget. Hästen som köptes för fyndpris på Blocket har gått rakt upp i högsta klassen och tjänat 2,6 miljoner kronor. När Sundbyholmstravet den här veckan arrangerar sin årliga Breeders’ Crown-helg ska han ut i Smedträffen – loppet där han för fyra år sedan tog sin första seger i gulddivisionen.
- Det var en väldigt stor grej för mig och definitivt en av de största segrarna han har tagit. Segern i silverfinalen året innan var också en sådan stor grej men guld är ju bästa gänget och att vinna där är stort, säger Thomas Jezek.
I år har inte Food Money synts till i STL (Svenska Travligan) och V75 men han har ändå tampats mot elithästar. Och han har gjort det bra. Tre segrar och tre andraplatser har det blivit i årets nio starter och vid senaste triumfen var bland andra finske elitloppshästen Elian Web och årets Sweden Cup-vinnare Queer Fish med i det slagna fältet.
- Förra säsongen blev avbruten och slutade med operation i ett bakknä där han fått kraftiga pålagringar. Efter det har vi fått honom att hålla sig ovanligt fin. Så smidig och mjuk som han har varit i år har han väl aldrig varit tidigare. Han har blivit en klokare häst också och ligger inte på och ödslar krafter i loppen, utan har mognat och blivit mer kontrollerbar.

Ledningen inget måste
Smedträffen körs över 1 640 meter och turen log mot startsnabbe Food Money när han tilldelades spår två bakom startbilen. Han har tagit sina fyra senaste segrar från ledningen och når han dit på nytt är mycket vunnet. Något måste är det emellertid inte enligt Thomas Jezek.
- Han trivs i ledningen, det gör han, men han har gått bra bakifrån i år också, varit sist in på upploppet men ändå varit tvåa-trea. Han har antingen hamnat bland de sista eller i ledningen. En fin resa i andra par utvändigt eller något sådant och liksom inte funnits i år.
Men senast hade han inte så mycket att komma med från tredje par utvändigt?
- Allt blev fel med den starten. Han ska helst ha tre-fyra veckor mellan loppen och det blev för tight med bara tolv dagar emellan. Och så blev värmningen helt fel. Han är speciell och jag brukar inte värma på banan, men på grund av att jag trodde att slingan var mörk gjorde jag det och det blev en brottningsmatch eftersom han blev hetare och hetare. Det var nog därför det inte fanns något att köra med på upploppet.

Fin form av träningen att döma
Till lördagens start har Food Money fått sina 3,5 veckor mellan loppen och förutsättningar finns att värma upp utanför banan.
- Och han känns riktigt laddad och fin i träningen så jag tror definitivt att han har lika bra form som tidigare under säsongen.
Vad kommer du säga till kusken Rikard N Skoglund inför loppet?
- Inte så mycket. Han får köra lite efter hur hästen känns och hur de andra laddar när bilen rullar. Det är inte värt att slåss om ledningen om det kostar för mycket. Då gynnas bara någon annan och han klarar att gå i ”dödens” också. Men han kommer inte att släppa ifrån sig ledningen frivilligt om han kommer dit.
Planen är att köra Food Money utan bakskor, vilket gör honom aningen rappare från start, och som vanligt med helstängt hvudlag och jänkarvagn.
- Han möter ju grymma hästar men i de här gängen beror mycket på vad som händer för dagen. Milligan’s School är en superhäst många gånger men jag vet inte hur 1 600 meter är för honom egentligen. Hur som helst åker vi till Eskilstuna för att vara bland de tre främsta och är min häst som han ska tror jag att han är det.

Ola Johansson, Kanal 75


Robert Bergh satte upp Svenskt Travkriterium som årets stora mål för Power. Känslan att hästen var något extra stärktes un..


Robert Bergh satte upp Svenskt Travkriterium som årets stora mål för Power.
Känslan att hästen var något extra stärktes under säsongen och allt har bara rullat på med den nya stjärnan som mer eller mindre lekt sig genom det första året på tävlingsbanorna utan att pressas.
Power har fixat det mesta på egen hand, om man får tro tränaren.
Alla vill jämföra med Berghs tidigare unghäststjärnor som Remington Crown, Hilda Zonett, Tsar d'Inverne, Adrian Chip, Diamanten…
- Ja…om man bara ska titta på treåringssäsongen så sticker det helt klart ut lite extra det som Power har gjort. Det är väl inte någon av de andra som jag kunnat sitta och köra sådana här lopp med som jag gjort med Power. Allt har bara gått så lätt, säger Åbytränaren.
Han tillägger snabbt:
- Sedan är det ju en helt annan sak att en häst ska ta sig till toppen. Det är en lång resa till eliten och det vet vi ju inte om Power klarar. Han ska ska kunna tävla i två års tid nästan helt utan störningar för att kunna bli elit och då är det fortfarande mycket kvar, säger han.
Power har speed och styrka och sannerligen psyke för att bli en topphäst.
Hästen svarade för en mäktig styrkedemonstration i finalen av Svenskt Travkriterium och då han kom omärkt ur det äventyret beslutade sig Bergh för att satsa vidare mot Eskilstuna.

Inte lika segerviss…
Uttagningsloppet i Breeders' Crown vann Power överlägset trots en resa mestadels i dödens och ägargänget i In The Zone AB kan nu se fram emot att deras häst blir favorit i de treåriga hingstarna och valackernas final, tillika V75-2 på söndag.
Något litet skaver emellertid när vi pratar med Robert Bergh.
- Hästen känns precis lika fin som vanligt. Jag har ingenting att klaga på. Tvärtom. Men av någon anledning… jag tyckte att jag fick en samlad och bra bild efter försöken i kriteriet och jag var  liksom nöjd med förutsättningarna. Så jag var riktigt segerviss till den finalen. Den här gången tycker jag att många hästar höjt sig och ser bättre ut än i kriteriet, säger Robert Bergh.
Jerry Riordans Aetos Kronos och Timo Nurmos Brother Bill är hästarna som kan lägga krokben för Power på vägen mot de 1,6 miljoner kronorna spår Robert Bergh.
- Ska man försöka analysera utefter att det är sista loppet för året så är det Riordans och Nurmos hästar som känns lite extra för dagen. Det finns motstånd så det räcker kan man säga och jag måste ha en bra dag med hästen för att det ska gå vägen, säger Bergh.

Springer och luras
Power bollade i alla fall med motståndet i uttagningsloppet där Johan Untersteiner blev närmast sörjande med Guzz Mearas.
Segertiden skrevs till 1.12,3 på Solvalla och då fanns mer att ta av.
- Jag har verkligen inte behövt köra med honom någon gång under debutsäsongen och det blev ju otroligt lätt igen. De där tiderna han gör och liksom lurar mig hela tiden. Jag har aldrig kunnat gissa att han har sprungit så snabbt på de senaste fem-sex loppen. Sluttiderna har överraskat varje gång.
Hur det än går i finalen så drar man ett streck med stjärnan efter söndagens lopp och ställer undan hästen för vintern.
- Årsdebuten hoppas jag ska bli i början av april. Mål 2020? Ja, vi börjar med att tänka på Kungapokalen och sedan är det ju derbyt till hösten som gäller. Sedan får vi se vad det blir där emellan.
”Du drar inga växlar” den här säsongen har du sagt och hästen kommer att gå med skor och ordinarie utrustning i övrigt på söndag. Hur har det varit i jobben efter uttagningsloppet?
- Det har flutit på bra. Han går sina vanliga jobb. Jag är fullt nöjd med hur allt utvecklat sig och saknar ingenting i loppen. Saknar varken spänst eller speed. Hästen utvecklas ju själv av loppen hela tiden och då vill jag inte hålla på och peta i någonting utan vi har bara fortsatt enligt plan.
Mellby Glader är stallets andra finalist på söndag och har innerspåret i de fyraåriga hingstarna och valackernas final (V75-7). Han var inte dum han heller när han vann sitt uttagningslopp?
- Han har gått väldigt lätt med snabba träningspass efter Solvalla och han gillar det. Så det ser väldigt bra ut, och vi ändrar ingenting på honom heller. Han är en typisk outsider. Hästen känns ruskigt ”på g” men får börja invändigt och hoppas på lite tempo så får vi se vad han kan komma med till slut. Jag fick ju välja spår först och tog spår ett och kommer att hamna invändigt någontans efter start. Om vi ska kunna vinna loppet måste jag ju chansa lite grand och det var därför det blev innern även om det inte är optimalt, slutar Robert Bergh.

Mikael Wikner, Kanal 75


OS i Sydkorea i februari 2018 blev den sista tävlingen på bräda för Janne Korpi. Kroppen började säga ifrån efter mån..


OS i Sydkorea i februari 2018 blev den sista tävlingen på bräda för Janne Korpi.
Kroppen började säga ifrån efter många otäcka fall under en karriär med VM-guldet för juniorer i halfpipe i Schweiz som höjdpunkt.
Efter att ha jobbat heltid som snowboardåkare i 15 år satsar han fullt ut på travsporten igen.
33-åringen kommer från en stor travsläkt i Finland. Fadern Pekka Korpi är en av Finlands mest framgångsrika tränare genom tiderna med drygt 5000 segrar som kusk. Heikki och Ilkka Korpi är farbröder i sporten.
- Ja, jag har ju travet i blodet som alla vet och det är svårt att bli av med det. Jag har inga framtidsplaner just nu utöver det jag håller på med och siktet är inställt på att jobba med hästarna. Jag gillar det här jobbet! säger Janne Korpi.
Pekka Korpi är tränare på Solvalla men är även verksam i Finland. 15 hästar står på filialen i Märsta norr om Stockholm där Janne jobbar.
Efter i runda tal 500 körda lopp har han bärgat två, kanske tre (han vet inte säkert) segrar i finska V75. I Sverige är det tuffare menar han.
- Jag har inte hunnit läsa på om motståndet på lördag men jag gissar att han möter bättre hästar nu än senast på Solvalla. Det är alltid tufft i V75 men han ska ha chans i alla fall, säger han.

Tvåa i V75 efter offensiv
Fyraårige hingsten No Limit Royalty blir rätt betrodd på lördag och ska ses som en outsider i klass I-försöket (V75-5) i Eskilstuna.
Janne har kört hästen i V75 i Sverige en gång tidigare. I ett klass II-försöket i Bollnäs i mitten av september kördes No Limit Royalty offensivt och höll bra från dödspositionen och slutade tvåa bakom Mellby Granat och Robert Bergh.
- Han är både stark och snabb och var bra i det loppet. Jag körde för att få ledningen men fick svar och han höll bra från dödens. Hästen har varit bra i fem lopp på raken nu. Senast blev det seger med Björn Goop på Solvalla från ledningen. Hästen vann enkelt och bör vara i bra form även på lördag, säger Janne Korpi.
Kan du rapportera om några bättre träningsrundor i Märsta?
- Han tränades lite tuffare i dag (måndag) och ska få ta det lite lugnare resten av veckan. Det blir skor på som vanligt. Det är en talangfull häst som har chans att vinna men på lördag måste han få en bra resa för att duga ända till seger.
No Limit Royalty är startsnabb. Siktar du på ledningen?
- Jag såg att vi fick spår två bakom bilen och det är bästa spåret för honom i alla fall. Men han är mera ”medium” ut, inte supersnabb. Men det är olika också från dag till dag hur han öppnar. Ibland tar han bara ledningen och andra dagar är han sämre den första biten så det är inte så lätt att räkna på honom.
Sundbyholmstravet tävlar två dagar på raken och på söndagen blir stallet en av huvudrollsinnehavarna. Segermaskinen Mascate Match blir stor favorit i söndagens V75-4, Breeders’ Crown-finalen för treåriga ston. Hur mår hon?
- Hon hade lite problem med sina blodvärden ett tag och de kunde inte träna henne som de ville innan semifinalerna på Solvalla. Hon har bara känts bättre och bättre en tid nu. Hon har varit här i Märsta sedan semifinalerna och är full av energi igen. Jag tränade henne i fredags. det bleb lite lättare bara men hon kändes mycket bra i alla fall.
Vad tror du om chansen i söndagens stora final?
- Jag tror att hon ska ha en bra chans där. Hon var bra i uttagningen och jag tror att ska vara ännu lite förbättrad till den här starten.

Mikael Wikner, Kanal 75


Global Trustworthy tillhörde kulltoppen som tre- och fyraåring men har därefter tvingats till långa tävlingsuppehåll. Nu ä..

Global Trustworthy tillhörde kulltoppen som tre- och fyraåring men har därefter tvingats till långa tävlingsuppehåll. Nu är den Timo Nurmos-tränade sexåringen emellertid tillbaka på toppen. För en månad sedan vann han en gulddivisionsfinal på Solvalla och när huvudstadsbanan på nytt arrangerade finaler i Svenska Travligan tog han hem högsta klassen igen. Från spår två bakom startbilen körde Jorma Kontio till ledningen och även om Elian Web blev närgången den sista biten var segern aldrig hotad.
- Det här är ett jättefint lopp att vinna och hästen var bra. Han har fungerat bra i årets fyra starter och blir bättre och bättre hela tiden. Han har inte gjort så många starter i livet och utvecklas fortfarande, sa Jorma Kontio.
Bakom ledaren fick flera av de värsta konkurrenterna stökiga resor. Nadal Broline brottades med Rajesh Face i omgångar och Björn Goop valde att gå tillbaka i andraspår när han skulle avancera i tredjespår efter ett varv. I det läget såg det väldigt rörigt ut när både Zack’s Zoomer och Rajesh Face flyttades ut framför honom.
- När Björn kom i tredje gick Örjan (Kihlström) ut samtidigt så det var bara för mig att gå ut och runda honom. Det var inte snävt på något sätt. Bara för att det ser stökigt ut behöver det inte vara ojust, sa Lutfi Kolgjini, vars Rajesh Face höll till fjärdeplatsen bakom trean Digital Ink.
Loppets favorit Milliondollarrhyme kom aldrig in i matchen från sitt elftespår men avslutade bra som femma.

Virvlande långspurt
Även i stoeliten gick segern till firma Nurmos-Kontio. Storfavoriten Mellby Free fick bestämma i ledningen men var ändå chanslös att stå emot Une Etolie Gar under det avslutande halvvarvet. 600 meter från mål kastade Jorma Kontio loss från tredje par utvändigt och i ett nafs var han framme utvändigt om ledaren. Mellby Free såg för ett ögonblick ut att kunna stå emot attacken men över upploppet satte Une Etoile Gar tänderna i ledaren och i mål hade hon gått ifrån med 2,5 längder.
- Jag tog det lugnt från start i dag och ville bara hitta en rygg, eftersom det var första gången över 2 600 meter, förklarade Kontio taktikvalet.
- Hur fort det gick när jag styrde på vet jag inte men fort gick det. Björns häst är också bra men min var bättre i dag. Hon har hög kapacitet och passar på alla distanser. Nästa år tror jag att hon kan springa väldigt fort.
Det var fjärde segern i sjätte starten för italienskan Une Etoila Gar sedan hon kom i Timo Nurmos träning.

Åttonde raka för Giant Shadow
I klass I fick Björn Goop plåster på såren för förlusten med Mellby Free när hans nederländare Giant Shadow förlängde sitt triumftåg. Sexåringen kom i Goops träning i maj och ståtar därefter med åtta raka segrar. Den här gången hade han ett knivigt tolftespår bakom startbilen men det löste Goop genom att byta fjärde par utvändigt mot positionen utvändigt om ledaren varvet från mål.
- Jag är ingen man av stora ord men det här är en mysig häst med bra inställning och bra driv i steget. Han är otroligt snabb och vi hoppas att vi ska komma en bra bit med honom, sa Goop.

Uppvisning av både häst och kusk
Umeåhästen From The Mine och Magnus A Djuse hade uppvisning i silverfinalen. Den 19-årige kusktalangen utmanade favoritspelade Ural i en ursinnig öppning och nådde ledningen i första sväng. Halvvarvet nåddes på mycket snabba 1.08 men sedan fick From The Mine spatsera ett varv i lågt tempo, innan Magnus A Djuse lättade på tömmarna och lät sjuåringen lämna konkurrenterna över upploppet.
- Det här är inte klokt alltså. Jag håller på att skaka sönder. Jag har aldrig trott att jag skulle få uppleva något sånt här men hästen är så jäkla bra att jag fattar inte, sa den lyckorusiga tränaren Catarina Norqvist.
Att hästen är bra höll Magnus A Djuse med om.
- Den här hästen har allt. Han är startsnabb, stark, lättplacerad och ligger inte på något i loppet. Han kommer nog gå hela vägen upp i guld och vara med i något storlopp nästa år, sa Östersundkusken.

”Jag körde som en gud”
Inför diamantstoets final spekulerades det mycket om huruvida favoriten Fossens Wally skulle klara voltstarten. Det gjorde hon. Men bara för att galoppera bort sig efter ett halvvarv. Istället såg andrahandsfavoriten Velegance ut att ta hem segern sedan hon ryckt undan i slutkurvan. Men hon stumnade till slut samtidigt som skrällarna närmade sig bakifrån, och längsta strået drog Ulla Fredlund-tränade Melizza.
- Häftigt! Det är en dröm sedan man var liten att få vinna på V75, sa körande Robert Wilhelmsson efter att ha serverat stoet en smörresa i ryggar fram till upploppet.
- Det löste sig bra och jag körde som en gud. Man får passa på att skryta lite nu, sa Gävlekusken.

Ohlsson x 4
Ulf Ohlsson hade en mycket bra dag på jobbet. Redan innan V75 tog sin början hade han bokfört sig för två segrar och när tävlingsdagen var slut hade han segerdefilerat ytterligare två gånger. I Klass II  tog han en enkel spetsseger med Kim Pedersen-tränade Ibra Boko och i bronsfinalen satte han dit Pascha Tilly. Den sjuårige finländaren var bara bäst när han trots galopp rundade fältet och avgjorde via en virvlande spurt.
- Det blev en riktigt bra dag och det här gick trots startgalopp. Visserligen hoppade han inte bort så många meter men vi hamnade sist istället för mitt i fältet någonstans. Sedan kändes han bra där genom sista kurvan och han avslutade på ett fint sätt. Det var en väldigt bra prestation, sa segerherren.
Pascha Tillys tränare Jari Kinnunen var optimistisk på förhand men lät sig ändå imponeras av sin häst.
- Han gjorde ett otroligt lopp. Men jag visste att han har toppform och som jag sa på förhand blir han farlig om det blir tempo, för han springer alltid in i mål. Det här är jättehäftigt för en liten tränare från Finland!
På V75 delade alla rätt ut 166 938 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Solvalla lördag 2 november 2019

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Solvalla lördag 2 november 2019.
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se