V75-tips och V75-nyheter

Här på Gratistravtips.se hittar du några av Sveriges populäraste och bästa V75 tips inför helgens V75. Läs mer..Dels kan du ta del av Björn Goops väldigt omtyckta "Björnkollen" och den mycket påläste Bo Eklöfs "Travsurr", där den kommande V75-omgången analyseras in i minsta detalj och många smarta drag och eventuella skrällar tipsas om. Du kan även ta del av mästertipparen Chrille Erikssons intressanta syn på V75 och hans tips inför kommande V75-omgång, som bonus kan du även lyssna på Jonas Noreen och Eskil Hellbergs väldigt nyttiga podcast där de diskuterar kommande V75 - ibland hetsigt, men de levererar alltid riktigt bra systemförslag!

Här på Gratistravtips.se hittar du några av Sveriges populäraste och bästa V75 tips inför helgens V75. Läs mer..Dels kan du ta del av Björn Goops väldigt omtyckta "Björnkollen" och den mycket påläste Bo Eklöfs "Travsurr", där den kommande V75-omgången analyseras in i minsta detalj och många smarta drag och eventuella skrällar tipsas om. Du kan även ta del av mästertipparen Chrille Erikssons intressanta syn på V75 och hans tips inför kommande V75-omgång, som bonus kan du även lyssna på Jonas Noreen och Eskil Hellbergs väldigt nyttiga podcast där de diskuterar kommande V75 - ibland hetsigt, men de levererar alltid riktigt bra systemförslag!


Sju år gammal är valacken Tobago Bay fortfarande en häst under utveckling. Rommetränaren Claes Eskilsson fick hästen i träning i ..


Sju år gammal är valacken Tobago Bay fortfarande en häst under utveckling. Rommetränaren Claes Eskilsson fick hästen i träning i slutet av fjolåret och det är först nu han tycker harmonin har infunnit sig.
Tobago Bay lovade mycket redan som ung men har varit mycket skadad och hamnat på efterkälken.
- Det är verkligen en fin sort som visade fina kvaliteter som unghäst hos Thomas Lönn. Men han är stor i kroppen, 1.74 hög, och har behövt tid på sig och har dragits med småskavanker mest hela tiden. Det är först nu som det stabiliserats tycker jag. Nu tål han att starta och tål att träna vilket gjort att han utvecklats positivt också, säger Claes Eskilsson.
På lördagen gör hästen sin tredje raka start i V75. Det blev ett innerspår bakom bilen i V75-1 (klass II) på Färjestadstravet.
Tobago Bay är bäst i ledningen varifrån han tagit samtliga sina fem segrar i karriären.
- Vi har kalasläge för ledningen och blir det så att vi får spets och får sitta ifred lite tror jag att det blir svårt för de andra att ta honom till slut. Han var bra i ett jobb i lördags och jag är inte otrolig för formen.

Positiv trea
I den näst senaste V75-starten, på Bergsåker, handikappades man av ett tolftespår. Tobago Bay sköt till starkt från kön vid upploppets början och var ett litet utropstecken som trea bakom vinnaren och storfavoriten Bungle Rain.
- Han tog många längder på dom andra då och det var full fart över linjen. Det var hård bana och brodd runt om då och det klarar han. Senast var det löst i Gävle och det var katastrof för min häst som inte ens gick att köra med från start. Så är det måste i alla fall med normal bana på lördag med fäste för att han ska fungera, säger Claes Eskilsson.

Flera pusselbitar på plats
Kollar man stammen på Tobago Bay hittar man Lutfi Kolgjinis sextonfaldige miljonär Revenue på mödernet. Mamman Nouveau Sund är en syster med Revenues mor Hazel Sund.
Tobago Bay har flera av pusselbitarna som en bra häst ska ha.
Nu hoppas kretsen runt hästen att framgångarna ska komma på V75 också, med full pott i tredje försöket.
- Jag är nöjd med spår ett i volten där jag kan göra lite som jag vill. Sex och sju hade också varit bra. Han är ganska kvick direkt i första steget och prickar jag starten får de andra svårt att ta en längd tror jag. Sedan kör vi i spets om det skulle bli så. Varför ska jag släppa till någon av de andra, jag tycker inte att de har något bättre att komma med i alla fall.
Det lackar mot jul och för några månader sedan fick du in kapable yrvädret Tomtegubben i träning. Några planer på starter i jul med kallblodet med det säsongsbetonade namnet?
- Vi har eventuellt en plan om att ta ut honom i ett montélopp på Romme runt lucia. Det är en knepig häst som det var lite tok med i början när han kom men får vi bara till psyket på honom är det ju en jättebra häst. Tomtegubben jobbar i jobben i skogen för dagen och det går bättre och bättre i vardagen för honom.

Mikael Wikner, Kanal 75


Anna Mix (V75-3) är tillbaka på svensk mark efter några månader hemma i Frankrike. Precis som när hästen var här i somras ..

Anna Mix (V75-3) är tillbaka på svensk mark efter några månader hemma i Frankrike. Precis som när hästen var här i somras är det Axevallas Sofia Aronsson som managerar hästen.
- Det är så jäkla kul att ha henne i stallet igen! Jag var precis ute och körde henne och nu har jag småont i armarna, hon är verkligen på bettet, säger Aronsson och skrattar.
Under sommaren gjorde Anna Mix flera topplopp i Sverige. Bland annat var hon enorm vid segern i Sto-EM på Solvalla i augusti, men den prestationen överglänste hon senast i Prix de Bretagne på Vincennes. Trots en usel start, där hon tappade så mycket mark att hon borde ha varit uträknad, kom hon igen och rundade till seger, närmast följd av svenske topphästen Propulsion.
- Den prestationen var ju helt otrolig! Det ska inte gå att tappa så mycket på de hästarna och sedan kliva runt dem i spåren.

”På väg uppåt”
Segern i Prix de Bretagne innebar en biljett till det franska kraftprovet Prix d’Amerique, av många ansett som det finaste travlopp man kan vinna. Det avgörs på Paris-banan Vincennes sista söndagen i januari, och för att ge Anna Mix bästa möjliga uppladdning har hon fått lämna träningsanläggningen Grosbois för att tas om hand av Sofia Aronsson på Skaraslätten.
- Det hennes tränare Franck Leblanc sa när han skickade tillbaka henne var att hon ska få komma och ha det bra. Hon trivs bättre här än på Grosbois. Jämför man träningen är det lite mer semester för henne här. Hon går tungt men inte så fort, det kan hon inte göra på Grosbois för där finns bara lätta banor.
Märker du någon skillnad på henne jämfört med när hon var hos dig senast?
- Skillnaden är väl att hon har tävlat lite hårdare nu. Hon har tappat några kilon och är väldigt ”fit” om man säger så. Det känns som att hon är på väg uppåt, hon är inte trött eller sliten på något sätt.

Gillar tuffa upplägg
Färjestad utanför Karlstad står värd för V75 på lördag och det ligger jackpotmiljoner i potten. En eventuell ensam vinnare med sju rätt kan kvittera ut 43 miljoner kronor. Anna Mix kommer att rankas högt av experttipparna men det saknas inte motstånd i gulddivisionen. Från spår fyra startar Dalarnas stolthet On Track Piraten och han är ingen lätt nöt att knäcka om han kommer till ledningen. I vassen lurar även Nadal Broline.
- Det är risk för att hon får gå den tunga vägen och hon möter bra hästar, men hon är också bra.
Kommer du att ge Erik Adielsson några taktiska direktiv?
- Erik är ungefär 100 gånger bättre än mig på taktiska upplägg så det överlåter jag helt till honom. Franck brukar inte heller ge några direktiv men Anna Mix är ingen häst som mår bättre av att man kör försiktigt med henne.
Hon brukar tävla utan skor på hovarna. Hur påverkas hon av barfotaförbudet?
- Hon kommer att gå med tunna aluminiumskor och det tror jag inte är något problem för henne. Hon springer på och bryr sig inte så mycket. Enda frågetecknet är om det skulle krävas ordentligt med brodd i skorna. Det har hon aldrig gått med. Jag tror inte att hon skulle galoppera men en del hästar tycker att det är jobbigt att gå med brodd.

Dubbla roller inför Prix d’Amerique
Efter lördagens lopp väntar veterinärbesök, kort vila och några veckors träning innan Anna Mix återvänder till Frankrike och Franck Leblancs borg på Grosbois.
- Hon ska starta i Prix de Bourgogne 1 januari och efter det får Franck trimma till formen till Prix d’Amerique.
Sofia Aronsson har stor erfarenhet av fransk travsport och då hon även jobbar med svensk trav-tv ska hon inom kort åka till Frankrike för att göra reportage inför Prix d’Amerique.
- Det kan nog kännas konstigt för de franska tränarna att jag kommer som reporter. Det blir ungefär som att de inte får ihop att Stefan Melander (Solvallatränare och hästfotograf reds.anm.) springer runt på stallbacken med en kamera på axeln, han som har vunnit världens tre största lopp, säger Aronsson och skrattar.
- Men det ska bli roligt att göra reportage. Prix d’Amerique är en sportslig höjdpunkt på året som jag älskar i och med att jag håller på med det jag gör. Och eftersom jag är involverad i Anna Mix blir det ännu roligare i år.

Ola Johansson, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Jägersro lördag 3 december 2016

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Jägersro lördag 3 december 2016.


Tripolini V.P. kommer närmast från en säker seger på Bjerke där den sexårige valacken dominerade från start till må..

Tripolini V.P. kommer närmast från en säker seger på Bjerke där den sexårige valacken dominerade från start till mål.
- Jag tycker det var mer krafter kvar än det såg ut, han var inte trött på något sätt, säger Jeppe Juel.
Danske är även nöjd med sin häst efteråt.
- Ja, allt har varit okej och det finns inget negativt att säga, han har gått sina vanliga rutinjobb.
Klar favorit i V75-6 ser Peter Untersteiners fyraåring Isor Håleryd ut att bli. Men Jeppe Juel hoppas komma före med Trilolini V.P. från start.
- Det är klart att mitt mål är att komma före Untersteiner och sedan tar jag emot den. Det är min plan.
Från 1 december är det obligatoriskt med skor på hästarnas hovar. Frågan är hur det påverkar Tripolini V.P. att tvingas gå även med framskor?
- Hästen är klok och blir starkare och starkare. Senast han gick med skor fungerade det utmärkt, jag tror han klarar det, säger Jeppe Juel.
Påverkar det startsnabbheten med skor?
- Nej, det tror jag inte. Hästen är väldig fin och jag tror jag har en bra chans.
Jeppe Juel kör även jätteskrällen Usain Colt åt Ola Samuelsson i V75-5.
- Det ser svårt ut på pappret.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Sexårige fuxen Kabal har vunnit åtta lopp på 46 starter och varit bland de tre främsta i 18 av dem. Men han har även galopperat en h..


Sexårige fuxen Kabal har vunnit åtta lopp på 46 starter och varit bland de tre främsta i 18 av dem. Men han har även galopperat en hel del och heller inte brukat sig för fullt i loppen. Hästen har hög kapacitet men har varit minst sagt ojämn och blandat toppar med djupa dalar. Nu ser valacken ut att vara på rätt väg av de senaste loppen att döma. Kabal har tagit tre segrar och en andraplats i de fyra senaste loppen.
- Han har verkligen skärpt till sig efter att vi satte på skorna igen. Han har alltid varit bra men numera kan man köra honom på ett helt annat sätt än tidigare. Hästen har haft en del psykiska problem men nu är han mycket stabilare och säkrare, säger tränaren Anders Svanstedt.

"Morsan gillar röda och galna hästar"
- Han har varit bästa hästen i varje lopp på slutet, det är det inget snack om. Han har inte fått fuska bort något men däremot är det vardagshästar överlag som han har slagit, även om han har mött någon bra också.
Kabal ägs av Anders mamma Margareta Svanstedt och han fick hästen i träning för två och ett halvt år sedan.
- Morsan har en förkärlek för röda och lite galna hästar. Då är hon glad, säger Anders med ett skratt.

”På gränsen till tilt”
På tal om galen så är det lite så som Kabal är just nu när han är i toppform, enligt Anders.
- Av jobben att döma så är han i knallform. Han kan inte hålla styr på sig själv och är superladdad. Det är bra att han är lite halvgalen för faktum är att han har gått bra tidigare när han har varit så innan i träningen och i värmningen inför loppen. Då har han presterat som bäst när det är på gränsen till tilt. Han är illröd både i färgen och i huvudet.
- Hästen har utvecklats mycket under sommaren och har en intressant vinter som kommer nu. Han är inte bara stark utan även snabb. Han har allting förutom det rätta huvudet ännu. Där finns det lite kvar att jobba med. Det är inte alltid som han tar i under loppen. Ibland kommer han in i perioder då han inte är mottaglig för maningar och då är det bara att sitta stilla och titta på när alla köra om oss. Sedan kommer han in i en period då han börjar ta i själv och då kan man mana på honom. Då är han riktigt snabb, säger Svanstedt.

”Kan göra upp om segern”
I lördagens V75-omgång på Jägersro startar Kabal i V75-1 från spår sex i voltstart. Hästen är trots sin smickrande resultatrad inte speciellt hårt betrodd i nuläget. Men om man ska tro Anders Svanstedt ska man inte nonchalera honom.
- Läget är perfekt med voltstart och springspår. Sedan är det tufft på V75 och det är inte alls som att åka till vanliga lopp på Färjestad och Årjäng. Men är det någon gång vi ska prova i V75 så är det nu när formen är på topp och han har jättemycket startpoäng.
- Förhoppningarna sträcker sig väl realistiskt till en platsplacering. Men det är en häst som vinner ofta och sköter han sig mentalt och det klaffar så kan han vara med och göra upp om segern. Han är absolut inte borta.
Några ändringar i balans och utrustning?
- Nej, vi ändrar ingenting. Att det är barfotaförbud nu från 1 december är ingen nackdel för honom i alla fall eftersom han har tävlat så bra med skor på slutet. Däremot så är det ingen idé att kolla på hästen i värmningen. Han brukar galoppera och inte alls sköta sig i vämrningen. Han brukar se rent dålig ut men det är inget att bry sig om. Hästen brukar få göra som han vill och får göra det också. Ju galnare han är desto bättre, säger Anders Svanstedt.

Åke Svanstedt vill köra lopp i Sverige
Anders berättar vidare att pappa Åke snart kommer hem till Sverige igen och då är tillänglig som kusk i travloppen.
- Han var hemma nyligen men bara en dag på Bjertorp och resten uppe i Sundsvall. Men han kommer tillbaka över jul och nyår och ska stanna i tre veckor. Då vill han även köra så mycket lopp han bara kan för han måste ju ha någonting att göra också. Så det är bara att höra av sig för de som vill anlita honom som kusk då.

Michael Carlsson, Kanal 75

Bo Eklöfs travsurr och V75-tips till Jägersro Trav lördag 3 december 2016

Här kan du lyssna till alltid lika påläste Bo Eklöfs travsurr med V75 tips och tankar inför V75 Jägersro Trav lördag 3 december 2016.

V75-system och V75-tips till Jägersro Trav lördag 3 december 2016

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Jägersro Trav lördag 3 december 2016.


Det har blivit dags för årets sista klassiska vinnare att koras på Jägersro. Svenskt Travderby för fyraåringar och Svenskt Trav..

Det har blivit dags för årets sista klassiska vinnare att koras på Jägersro. Svenskt Travderby för fyraåringar och Svenskt Travkriterium för treåringar är avklarade och kvarstår gör det största lopp man kan vinna med en svenskfödd tvååring.
- Det är ganska svårt att träna fram en tvååring och om man lyckas träna fram en vinnare av Uppfödningslöpningen har man gjort det väldigt bra. Det gör att en seger på lördag skulle vara väldigt stor för mig, säger Tomas Malmqvist.
Uppfödningslöpningen körs på Malmqvists hemmabana Jägersro och redan 1995 sniffade han på segern när hans Tassel Tutiluren knep tredjeplatsen. Ännu närmre den klassiska fullträffen kom Sucre för två år sedan då han skar mållinjen som tvåa.
- Vi hade lite otur den gången. Tunika felade och gjorde sedan ett väldigt bra lopp som femma. Men annars är mitt största minne från Uppfödningslöpningen när Tangens vann 1983. Det var en häftig häst, säger Malmqvist.

”Imponerad av honom”
Förhandsfavorit i årets upplaga av Svensk Uppfödningslöpning är Svante Båth-tränade Coin Perdu, som är obesegrad efter fyra starter. Men även Tomas Malmqvist har ett mycket starkt kort att spela ut. Dats Caballo (V75-4) vet inte heller hur man förlorar efter fyra framträdanden på tävlingsovalen.

- Från början var han lite besvärlig, så vi höll tillbaka honom i träningen. Det var först framåt sensommaren som vi bestämde att han skulle få kvala och när det gick bra provade vi att starta. Efter det har han växt oerhört med varje uppgift, säger Malmqvist.
I uttagningsloppet till Uppfödningslöpningen stegade Dats Caballo undan till överlägsen seger från ledningen.
- Jag blev imponerad av honom. Han öppnade tufft och avslutade rejält och i träningen efteråt känns han ännu alertare.
Dats Caballo har vunnit samtliga lopp från ledningen men att han kommer dit igen är inget måste enligt hans tränare.
- Han får gärna köras framåt igen men han är precis lika bra bakifrån. Det är bara för att han är naturligt startsnabb som han har hamnat i ledningen varje gång.
Vad tror om chansen?
- Han är bra men måste ha lite flax för att vinna. Motståndet är väldigt bra och det får inte häxa för mycket med löpningsförlopp och så.

Bättre med fast bana
Tomas Malmqvist har ytterligare ett framtidsämne i lördagens storlopp. Casterly Rock (V75-4) följde upp seger i debuten med en andraplats på topptid innan han senast slutade trea i uttagningsloppet till Uppfödningslöpningen.
- Han är en väldigt stor häst, 1,70 hög, och det var när han sprang 1.14,8 i andra starten som vi förstod hans potential. Vi har hela tiden vetat att han är en väldigt bra häst men att han skulle vara så bra så tidigt visste vi inte, säger Malmqvist och fortsätter.
- Jag var väldigt nöjd med honom i kvalet. Banan var seg den dagen och eftersom han är stor sög han fast i banan och drog på sig lite mjölksyra. Med en fast bana tror jag att han kommer att vara mycket bättre i finalen. Vi kanske provar att sätta på honom ett stängt huvudlag för att få honom lite rappare, men om han kan räcka hela vägen vet jag inte.
Hur står sig dina hästar sinsemellan?
- Dats Caballo är kvickare i benen. Casterly Rock är också en väldigt bra häst men jag tror inte att han är så tidig att han kan vinna Uppfödningslöpningen.

Önskeläge för Alex
V75-omgången bjuder på fler fina lopp och Tomas Malmqvist har två hästar till som kan dyka upp i vinnarcirkeln. Först ut är To Be Or Not To Be (V75-1) som tog en andraplats i klass II-finalen i lördags.
- Han gjorde ett topplopp på en för honom lite opassande bana. Den var sugande eftersom det var mycket vatten i den. Han är mycket bättre på en fast bana. Nu har han gått upp en klass men han har gjort det så bra i V75 tidigare så det tror jag att han kommer att klara bra. Voltstart har han gått bra i förut så det tror jag också ska gå bra. Han har vunnit en del lopp med skor så att han måste ha det nu är inget superminus, även om jag tycker att han är ännu bättre utan framskor. Hade jag varit spelare hade jag streckat honom tidigt.
I Johan Jacobssons Minne är Alex Tröjborg (V75-3) en av sex fina fyraåringar som ska försöka ta in 20 meters tillägg på några vassa treåringar.
- Han har bara gjort kanonlopp mot väldigt bra hästar på slutet. Senast var första gången mot äldre hästar och det klarade han bra. Det var ju bara en som var bättre. Han har gått barfota i de flesta av sina lopp men senast var banan så hård att han fick gå med sin träningsbalans, järnskor på alla fyra hovarna, och efter det kan jag inte säga att han är bättre utan skor. Eftersom det funkade så bra tror jag att vi kör precis likadant igen.
Springspår borgar för att Alex Tröjborg hamnar bra till direkt, även om hästen aldrig tidigare har provat voltstart.
- Har han inte? Det är mer än vad jag visste, säger Malmqvist och skrattar.
- Hade jag fått välja utgångsläge hade jag hur som helst valt precis det här. Det ger honom en liten fördel gentemot konkurrenterna på tillägg, han kan komma ner framför dem direkt.
- Det är med ett par riktigt bra hästar i loppet men min är också bra och om han får ett hyggligt lopp kan han vara med där framme och strida.

Ola Johansson, Kanal 75


Söndagens seger i Dubbelcupens final förde in Tekno Odin i en mycket exklusiv skara av kallblodstravare.Men det var på vippen att firandet fick ..

Söndagens seger i Dubbelcupens final förde in Tekno Odin i en mycket exklusiv skara av kallblodstravare.
Men det var på vippen att firandet fick vänta.
Den norske fantomen slog nämligen på två galopper kort efter start.
- Då tänkte jag att det var en jäkla tabbe jag gjorde när jag skruvade brodden ur skorna efter värmningen. Det kändes nästan som bambi på hal is en bit, men lyckligtvis fann han trav igen, pustade tränaren och kusken Öystein Tjomsland som körde ikapp fältet och rundade till ledningen varvet från mål.
- Jag var väldigt rädd att han skulle galoppera igen, det var så glatt underlag mitt i banan. Men det var bättre fäste på innerspår, det var därför jag körde till så tidigt för att komma ner.
Väl där var dramatiken förstås över och världens för tillfället bäste kallblod kunde defilera till seger 67 på 106 starter i karriären.

"Gå för världsrekord"
106 starter som alltså gett över tio miljoner svenska kronor, något som bara en handfull kallblodstravare klarat av genom historien.
- Det har varit ett äventyr för oss. Han har varit fantastisk hela vägen, men det sista halvåret har varit speciellt. Han har tagit ett steg ytterligare i utvecklingen. Styrkan har han alltid haft, men speeden har utvecklats i år, förklarade Tjomsland som för knappt två månader sedan raderade Järvsöfaks världsrekord över medeldistans och spås kunna hota dennes ”omöjliga” 1.17,9 även över sprint.
- Får vi läge så kommer vi att gå för världsrekord, men rekord kommer när de kommer. Det viktigaste är att hästen får vara frisk och fräsch så att vi kan fortsätta att åka runt och starta. Vi önskar ha honom i många år till, sade Tjomsland som också avslöjade att årets sista start blir på Forus i Norge 10 december.
- Sedan tar vi nog en liten vinterpaus.

Narolds tid är nu
Någon vinterpaus väntar knappast Narold Vox som var tuffast i Gävle Stora Pris över tre varv.
Medan favoriten Tesio slet ont på underlaget och galopperade dryga varvet från mål så stånkade Krister Jakobssons snöskyfflare sig runt hela fältet från dryga tillägg.
- Fantastiskt skönt, det börjar bli hans årstid nu, konstaterade Jakobsson och fortsatte:
- Han gör aldrig ett dåligt lopp, men kommer bort ibland på snabba sommarbanor. Nu när de andra hästarna får lite svårare så fortsätter han i sitt tempo. Vi hoppas på en bra vinter och kommer att starta i några V75-lopp.

Många klagomål
Och svårt var det många hästar som hade denna dag. Banans beskaffenhet kritiserades häftigt från flera kuskar.
Till och med ett par av vinnarna.
- Jag körde lite i ilska idag eftersom jag tycker att de förhållanden vi kört i varit så erbarmligt dåliga. Hästarna gillar inte att springa på det här, det gäller bara att få den här dagen överstökad, förklarade Claes Sjöström sedan han eldat undan i ledningen med New Steel som trots snabba 1.11,6 första varvet hade mod att hålla undan.
- Ledningen och 1 600 meter, det känns som hans likör, fortsatte Sjöström och tog fram leendet till slut.
Treårige Going to Press svarade också för en ögonbrynshöjande insats och då reparerade en stor startgalopp till enkel seger för Jorma Kontio.
- Det var inte hans bana idag, men det gick vägen ändå, konstaterade tränaren Magnus Dahlén.

Dubbel för Bergh
En som behärskade dagens förhållanden var Robert Bergh som bokförde sig för en prydlig dubbel. Dear Friend gick en rejäl långspurt medan Aileron höll ifrån sig en tapper Alorac Mathbell från spets.
- Han har haft en del problem, men tagit sig fantastiskt bra, sade Bergh om Aileron som därmed bokförde sig för fjärde raka triumfen sedan återkomsten på tävlingsbanan i slutet av oktober.
Den favoritsegern hindrade inte utdelningen på Top 7 från att dra i höjden med 426 771 kronor till ett system med sju rätt.
V75-utdelningen stannade vid 20 508 kronor med Svante Båth-tränade Sugarmakesmecrazy som den sjunde pusselbiten efter en snygg smygare signerad Erik Adielsson.

Robin Johansson, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Gävle söndag 27 november 2016

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Gävle söndag 27 november 2016.


Det var pyntat för advent på Solvalla på lördagen i ett Stockholm med surväder, plusgrader och regn under förmiddagen. Underlage..


Det var pyntat för advent på Solvalla på lördagen i ett Stockholm med surväder, plusgrader och regn under förmiddagen.
Underlaget var lite krävande för hästarna men på pappret handlade det i alla fall om bästa tänkbara tävlingar för årstiden – med finaler i V75.
V75-3 var Solvalla Grand Prix - en serie för fyraåriga hästar med examen i slutet av november med hela 400 000 kronor till vinnaren.
I loppet öppnade Target Kronos snabbt till ledningen och favoriten Wild Honey avancerades snabbt upp snett utvändigt. Under slutrundan synade Sprintermästaren och elitloppsdeltagaren Uncle Lasse ledaren men orkade inte alls.
Vinnaren sågs i stället sist i fältet. Workout Wonder köptes till Finland i våras av bland andra travprofilen Kari Lähdekorpi och fick nu sitt verkliga genombrott.

Flög över upploppet
Körande Tommi Kylliäinen vred på sin häst i fjärdespår i mitten av den sista kurvan och via en sylvass spurt över upploppet blev det en överlägsen seger.
Tränaren Jarno Kauhanen upplevde en av sina största stunder i sporten.
- Womanizer vann Kymi Grand Prix 2013 och det här är nästan en lika skön känsla. Jag tyckte inte att han var sämre än någon annan häst i loppet på förhand. Får han bara gå i ryggar och spara speeden till slut är han farliga i alla lopp.
Segertiden skrevs till 1.12,7 över 2140 meter med bilstart.

Piraten tuff som vanligt
Tuff, tuffare, On Track Piraten. Rättvikshästen är landets hårdaste häst. I Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst ordnade åttaåringen årets sjunde V75-seger med de där långa kliven som blivit den folkkäre stjärnans signum.
Hans R Strömberg tränar och Johnny Takter kör hästen som med Silverhästens en kvarts miljon kronor i förstapris, nu tjänat över 13 miljoner i karriären.

Piteå-tränat storskrällen
På spelet blev det 3,1 miljoner kronor i utdelning för sju rätt.
De flesta spelare fick tacka för sig på V75 redan i den första avdelningen där jätteskrällen Orkide C.D. med Torbjörn Jansson i sulkyn vann till 69 gånger pengarna vinnarodds.
Det femåriga stoet kom ner i rygg på ledande Pandora Face och var den ende som kunde haka på sista 600 då Adrian Kolgjini drog undan.
Norrbottenstränade Orkide C.D. – streckad på mindre än en procent på V75 - kunde ta sig förbi när andrahandsfavoriten fick mjölksyra 100 kvar.
- Hon hade fullt upp att följa med i kurvan men när Adrians häst började bli trött var hon jätteduktig och kämpade, sa Torbjörn Jansson.
Amatören Cathrin Bergström från Piteå tränar och äger.
- Vi såg den här starten mest som en kul grej. Det är helt enkelt ofattbart att hon kunde vinna också! sa amatören med licens på Bodentravet.

Välförtjänt seger
Favoritfall blev det även i silverdivisionens final där storfavoriten Slide So Easy galopperade i den första kurvan. Carabinieri var bara bäst i stället och svepningen från fjärdeparet utvändigt för Peter Untersteiner imponerade. En välförtjänt fullträff för hästen från Halmstad som inte haft det rätta flytet i år.
Klass II-finalen gick till Peter G Norman-tränade Island Of Life, en ny skräll på V75 endast spelad på åtta procent. En fin svepning från femteparet utvändigt. Erik Adielsson körde hästen som tränas av Peter G Norman.

Aron med tre raka
Pär Hedberg, proffs på Axevalla, ser ut att ha en kommande elithäst på gång i Aron Palema. Fyraåringen är stenhård och verkar tåla vilka upplägg som helst. Nu vann han komfortabelt efter att Johnny Takter kört sig till ledningen efter 600 meter. Tredje raka i V75.
Klass I-finalen var ett Top 7-lopp. En rad med sju rätt hittades. Ett andelsspel hos Ica Maxi i Lindhagen i Stockholm slog in och elva kunder i butiken kan nu dela på 955 000 kronor.
Björn Goop rundade av omgången med Heartbreaker V.S. som tog hem loppet efter en tung resa i dödspositionen.
Storfavoriten Thaiger Exclusive klippte i galopp direkt i starten och andrahandaren Zenit Brick felade i den sista kurvan. Men, som det brukar heta, ”ingen skugga” över vinnaren som nu tog sin tredje raka V75-seger på ett snyggt sätt.
- Han är liten över marken men har ett stort steg och tycker själv att han är mycket större än alla andra, sa tränaren Goop.
Rivstart söndag då en ny V75-omgång ska köras, den här gången på Gävletravet.

Mikael Wikner, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Solvalla lördag 26 november 2016

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Solvalla lördag 26 november 2016.


Temperaturen väntas ligga runt nollan och nederbörden utebli i Gävle i helgen. Men allt är en balansgång under vinterhalvåret oc..


Temperaturen väntas ligga runt nollan och nederbörden utebli i Gävle i helgen.
Men allt är en balansgång under vinterhalvåret och Gävletravets banmästare Roger Fyhr kan inte lova något säkert om banan.
- Stämmer väderprognosen ska det bli bra bana. Banan skulle ha tillåtit valfri balans både fredag och lördag. Hur det blir när vi verkligen kör på söndag är lite mera osäkert. Jag tror inte att tränarna ska behöva skruva i hakar i skorna i alla fall, säger Roger Fyhr.
Det fina materialet banorna håller sig med i dag för att underlätta barfotakörning tål inte kyla så bra. Allt som behövs för att underlaget ska frysa är en kall natt.
Så Gävletravet kan inte ge några garantier för barfotakörning i söndagens V75.
- Men det ser hyfsat bra ut i alla fall. Än är det inte full vinter, säger Roger Fyhr.

Skotvång till i februari
Liksom förra vintern införs ett generellt barfotaförbud i Sverige från och med 1 december. Förbudet gäller samtliga hästar – inte enbart tvååringarna som tävlar med skor året runt.
Hästarna ska tävla med skor hela perioden, till och med 28 februari 2017. Inga undantag görs.
Jägersro - landets sydligaste bana - blir alltså första V75-bana ut med barfotaförbud, lördagen 3 december.

Mikael Wikner, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se