V75-tips och V75-nyheter

Här på Gratistravtips.se hittar du några av Sveriges populäraste och bästa V75 tips inför helgens V75. Dels kan du ta del av Björn Goops väldigt omtyckta "Björnkollen" och den mycket påläste Bo Eklöfs "Travsurr", där den kommande V75-omgången analyseras in i minsta detalj och många smarta drag och eventuella skrällar tipsas om. Du kan även ta del av mästertipparen Chrille Erikssons intressanta syn på V75 och hans tips inför kommande V75-omgång, som bonus kan du även lyssna på Jonas Noreen och Eskil Hellbergs väldigt nyttiga podcast där de diskuterar kommande V75 - ibland hetsigt, men de levererar alltid riktigt bra systemförslag!

Här på Gratistravtips.se hittar du några av Sveriges populäraste och bästa V75 tips inför helgens V75. Läs mer..Dels kan du ta del av Björn Goops väldigt omtyckta "Björnkollen" och den mycket påläste Bo Eklöfs "Travsurr", där den kommande V75-omgången analyseras in i minsta detalj och många smarta drag och eventuella skrällar tipsas om. Du kan även ta del av mästertipparen Chrille Erikssons intressanta syn på V75 och hans tips inför kommande V75-omgång, som bonus kan du även lyssna på Jonas Noreen och Eskil Hellbergs väldigt nyttiga podcast där de diskuterar kommande V75 - ibland hetsigt, men de levererar alltid riktigt bra systemförslag!


På lördag finns möjlighet att vinna 57 miljoner kronor på V75.Betydligt mer än en normal vecka vilket förklaras av att Norge och..

På lördag finns möjlighet att vinna 57 miljoner kronor på V75.
Betydligt mer än en normal vecka vilket förklaras av att Norge och Sverige spelar gemensamt under Unionstravet på Färjestad, men framförallt den stora jackpot som gick vidare från förra veckan.
Men hur ska man bära sig åt för att lyckas?
Kanske genom att rygga en tränare som visat att han kan förvandla favoritomgångar till miljonutdelningar.
Thomas Lönn är en sådan, dessutom med riktigt bra stallform. När dessa rader skrivs ståtar stallet med fem segrar på sina 20 senaste starter.
- Vi hade mycket stolpe ut i våras, men de sista månaderna har det rullat på riktigt bra, säger Bollnästränaren som blev professionell 1993 snabbt slog igenom på den stora scenen.
På ett litet material plockade han fram profiler som Agassi Bob, Magics Hero L, Shoguns Pride, Texas Haro och Devileye.
Samtliga flerfaldiga V75-vinnare.
Totalt vann stallet 15 V75-lopp mellan 1996-2001.
Nästa 15 tog längre tid och fullbordades i somras då Mimi af Djupmyra slog till som 68-oddsare på Gävletravet och drog V75-utdelningen över en miljon kronor.
- Det var verkligen en överraskning för mig också, men allt blev perfekt den dagen. Torbjörn Jansson gav henne ett optimalt lopp samtidigt som favoriterna kom bort, säger Lönn som också minns stallets näst senaste V75-vinnare, Dupont.
47 gångerna pengarna visade oddstavlan i kriterieuttagningarna 2014 samtidigt som V75-värdet steg från 26 846 kronor till 1,9 miljoner.
- Det var inte lika oväntat för mig eftersom jag visste att hästen var riktigt bra. Men en liten tränare med en enkelt stammad häst brukar inte bli så hårt spelad i sådana sammanhang.
Lägg därtill att Lönn ligger bakom en av V75-historiens allra största sensationer då Pau tog hem Breeders’ Crown-finalen på Mantorp 2007 till svettiga 115 gånger pengarna.
Att det blev miljonutdelning den gången också behöver knappast tilläggas.
Är det roligare att vinna med en skräll än med en favorit?
- Ja, det vill jag nog säga. Det blir den där oväntade kicken, det är speciellt.

”Kan gå med spyder-vagnen”
Ska Lönn få den kicken på lördag krävs att Aalto slår till i Unionsstayern - loppet över tre kilometer placerat som V75-4. Hästen kom till stallet i somras och har sedan dess varit på pallen i sex av åtta starter, men väntar ännu på första segern.
- Jag har svårt att tro att den ska komma på lördag. Inte för att hästen är sämre nu, utan för att motståndet ser tuffare ut. Vad gäller formen är den snarast på väg uppåt, så känns det i träningen i alla fall, säger Lönn vars sexåring senast reparerade galopp till andraplats.
- Det var en riktigt bra insats och Peter (Untersteiner) som körde sade att hästen kunnat fortsätta i samma tempo ett halvvarv till. Det får han ju chansen att visa nu, jag tror att distansen är en fördel.
Det styrks också av statistiken, Aalto har slutat bland de tre främsta i tre av sina fyra starter över tre varv.
- Kan han vara bland de tre här också är jag mycket nöjd. Han har aldrig gått i ledningen hos mig och jag vet inte hur han skulle reagera på det, men min känsla är att han trivs bättre med rygg. Innerspåret har dessutom det goda med sig att han kan gå med spyder-vagnen vilket han inte gjort i de två senaste starterna. Han gjorde ett väldigt bra lopp med den som tvåa bakom Narold Vox på Bergsåker, det är nog det bästa lopp han har gjort hos mig. I övrigt blir det barfota runt om och helstängt huvudlag med hål, precis som vanligt, säger Thomas Lönn.

”Högt tempo hela vägen”
Stallets andra häst kan däremot knappast sättas i kategorin miljonskrällar.
Nobel Amok ståtar med två segrar på sina tre senaste starter och får Örjan Kihlström i vagnen från gynnsamt utgångsläge i V75-1. Något som talar för att han får många förespråkare. En av dessa är tränaren själv.
- Ja, det ser intressant ut på förhand. Det är en häst som alltid varit lovande, men lite vek psykiskt. Den senaste månaden har han hittat sig själv och sedan vi började köra med halvstängt huvudlag för tre starter sedan har han blivit mer harmonisk i loppen också.
I samtliga dessa tre starter har hästen travat i ledningen, en position som ser överkomlig ut här också.
- Jag ser gärna att han kommer dit igen, det känns som att det varit ett litet plus för honom. Han var lite sämre på Umåker, men det skyller jag på att banan var lös den dagen. Det kändes när jag joggade av honom efter loppet att hästen inte fått det rätta fästet. Senast var han fin igen och jag hoppas att han är minst lika bra på lördag, normalt ska han gå framåt för varje start och Färjestads underlag brukar vara fast.
Det ser ut att vara en häst som passar över sprinterdistans…
- Ja, det tror jag. Över den här distansen borde han tåla att gå i högt tempo hela vägen. Han har bara testat det två gånger och förra gången vann han trots att han gick ett helt varv i tredjespår. Det är också enda gången som Örjan kört honom. Vi fortsätter med halvstängt huvudlag, spyder-vagn och skor runt om. Jag testade barfota några gånger i fjol vilket fungerade väl i loppen, men gjorde att han blev ofräsch efteråt. Nu har vi Breeders’ Crown som mål i slutet av säsongen så jag vill inte riskera det.
Ser du lördagens uppgift som ett uppladdningslopp inför det?
- Absolut inte. Det är inte ofta jag får sådana chanser på V75 numera så vi ska göra allt vi kan för att försöka vinna, säger Thomas Lönn.

Robin Johansson, Kanal 75


Redan första gången Stefan Persson såg Darling Mearas kände han att hästen var något alldeles extra.- Direkt när hon kom s..

Redan första gången Stefan Persson såg Darling Mearas kände han att hästen var något alldeles extra.
- Direkt när hon kom sa jag till skötaren: Herregud vilket fint sto! Jag gillade hennes exteriör och hennes kloka blick.
Efter en imponerande andraplats i försöken till Svenskt Travoaks körde Stefan Persson på söndagen ut som favorit i landets största lopp för de treåriga stona.
Och favoriten höll.
Stefan Persson hade plockat av skorna och även bytt huvudlag. Ändringar som föll väg ut men som ändå satte kuskens nerver och körhänder på prov.
- Jag fick sitta på helspänn hela loppet, hon snubblade ibland och jag tänkte herregud håll dig på benen bara så är det lugnt - och det gjorde hon. Jag är så tacksam att jag har den här hästen. Hon är en dröm.

Mycket känslor
Direkt efter loppet var 42-åringen tagen, det var mycket känslor.
- Jag är lipfärdig. Det är svårt att prata nu, ärligt talat. Vi har siktat mot detta loppet ända sedan vi började träna henne, sen blev allt rätt i dag.
Darling Mearas fick dubbla förstapriset i oaks eftersom hon är anmäld till Premiechansningen. 2,8 miljoner kronor på ett bräde innebär att hon på endast åtta starter (fem segrar, ett andra- och två tredjepris) tjänat över tre miljoner kronor åt ägarna och uppfödarna Snogarps Gård AB i Ystad.
- Hon har allt. Det är en toppmärr. Jag har älskat henne ända sedan hon kom till stallet. Jag är så tacksam att hon är hos mig, sa Stefan Persson som även hyllade sin personal och Halmstadkollegan Carl-Otto Göransson, som varit med och format hästen.
Tvåa blev Genta som fick 1,4 miljoner kronor och trea Xperia Knick som belönades med 700 000 kronor.

Jensen hade full kontroll
Nancy America
var favorit i Diamanstoets final (V75-1) och trots 20 meters tillägg satsade Flemming Jensen tufft mot ledningen efter 700 meter. Väl i spets hade sedan Flemming Jensen full kontroll och vann säkert.
- Hon kände bra hela vägen, konstaterade den danske tränaren och kusken.
I Oaks Consolation (V75-2) kunde inte favoriten Caddie Lisieux försvara innerspåret utan hamnade I tredje invändigt. När sedan luckan var på väg in på upploppet körde Kenneth Haugstad snävt och favoriten blev diskad efter en vass spurt som tvåa i mål. Vann loppet gjorde 25-oddsaren Gorgeous Boko som skrällde från andra utvändigt i händerna på Mika Forss.

Revansch för Dartagnan Sisu
Snacka om revansch! Dartagnan Sisu fick inte ens plats att vara med bland de 72 som fick vara med och kvala till Svenskt Travkriterium, men i Kriterium Consolation var Mattias Djuses talang överlägsen trots sämsta utgångsläget, spår 12.
- Mycket skönt. Det är en riktig häst. Hoppas att han fungerar framöver så kommer vi få mycket kul, sa Mattias Djuse.
V75-5 blev ett rivigt lopp med inte mindre än fyra olika ledarhästar innan favoriten M.T.Kingofthehill forcerades till ledningen med knappt 500 meter från mål av Björn Goop. Goop höll igång sin häst i gungande stil i sulkyn och det blev en knapp men ändå säker seger.
Erik Adielsson följde upp kriteriesegern med Deimos Racing i V75-6 med vinst även i Walter Lundbergs Memorial (V75-7) med Marcus Lindgren-tränade Bravo Navarone. Erik Adielsson tog ett initiativ mitt i loppet och körde resolut till spets med 1500 meter kvar. Ett vinstdrag och Bravo Navarone vann säkert före Reckless och Rapide du Pommeau.
Det kördes även storlopp för ponny på Solvalla. I Svenskt Ponnytravkriterium Kat. A (shetlandsponny) blev det seger för Hårtorps Gipzy och Freja Borg efter en stentuff upploppsduell med Mary Poppins och Viktor Blücher.
I Svenskt Ponnytravkriterium Kat. B (Gotlandsruss) vann H.G.Loreen med Hannah Gustavsson.
Sju rätt på V75 gav 59 658 kronor. Sex rätt gav 423 kronor och fem rätt 42 kronor.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Solvalla söndag 25 september 2016

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Solvalla söndag 25 september 2016.


Segertiden 1.09,8 över 1 640 meter med autostart är förvisso långt ifrån Delicious U.S. egna världsrekord 1.08,6, men sätte..

Segertiden 1.09,8 över 1 640 meter med autostart är förvisso långt ifrån Delicious U.S. egna världsrekord 1.08,6, men sättet hon lekte hem stoeliten på imponerade stort.
- Daniel ville att hon skulle få springa på lite. Jag hoppas att jag inte får skäll nu för att jag körde för sakta, sa kusken Örjan Kihlström med ett leende.
Favorittrycket från V75-spelarna var enormt och det jublades säkerligen lika mycket hemma i tv-sofforna som på Solvallas läktare när Delicious U.S. på lätta hovar stegade ifrån sina förföljare över Solvallas upplopp. Enda dramatiken i loppet utspelade sig kort efter start då Delicious U.S. blev av med ledningen från sitt innerspår och Örjan Kihlström fick ta ut henne i andraspår.
- Jag tror att jag hade kunnat försvara ledningen om jag hade velat men när jag såg att vi kunde gå ut brydde jag mig inte om att köra, för jag tänkte att de andra nog vill ha min rygg, sa Kihlström.
Den tanken visade sig korrekt. Efter 500 meter tog Delicious U.S. över ledningen och direkt fick hon några längders försprång. Resten av loppet var ren uppvisning och Delicious U.S. vann överlägset utan att behöva anstränga sig nämnvärt.
- Nu fick hon den här farten i benen som jag ville och jag hoppas att hon fick bli lite trött också. Det här blir bra framöver, sa Daniel Redén.
Segern var Delicious U.S. nionde raka och framöver väntar större uppgifter för den dubbla världsrekordhållaren med 6,1 miljoner kronor på vinstkontot.
- Planen och drömmen är Prix d’Amerique men först får vi se hur hon tar det här loppet, det är det viktigaste.

Goop hade klart för sig
Även dagens näst största V75-favorit, Seedorf O.M.F., vann utan någon större dramatik. Den Stig H Johansson-tränade italienaren svarade upp innerspåret från start i silverdivisionsfinalen, fick dämpa tempot och vann ohotad.
- Han uppfyllde spelarnas förväntningar och krav och jag tycker att han var bra, sa körande Björn Goop, som på förhand rekommenderade att hästen skulle singelstreckas i sitt tipsprogram Björnkollen på ATG.se.
- Där försöker jag kanske vara lite mer öppen än vad jag är annars och det här var en bra chans.

”En sådan häst som man bara måste älska”
Erik Adielsson hade också stuckit ut hakan inför tävlingarna. I Nyhetsmorgon i TV4 förordade han spik på Svante Båth-tränade Le Miracle i bronsdivisionens final. Det visade sig att toppkusken hade torrt på fötterna. Le Miracle stack till ledningen från spår fem bakom startbilen och sedan var segern aldrig i fara.
- Jag var lite orolig ett par minuter innan start för han var mer stressad och mer framåt än vanligt. Han brukar vara extremt avslappnad så jag visste inte hur han skulle hantera starten, men han har så fin teknik och är så trygg i sig själv att han avgjorde starten på egen hand och väldigt enkelt, sa Adielsson.
Segern var hästens 11:e i 14:e starten.
- Han måste utvecklas ännu mer för att tillhöra de allra bästa men han har definitivt förutsättningar att göra det. Det här är en sådan häst som man bara måste älska som kusk. Han är som facit, det är så här hästar ska vara att köra.

”Fortfarande större tro på Nadal”
Ledningen var guld värd även i gulddivisionens final. Där blåste Reijo Liljendahl-tränade Shadow Woodland planenligt till spets med Björn Goop i sulkyn och efter ett varv kom favoritspelade stallkamraten Nadal Broline upp utvändigt. Den senare vara emellertid chanslös att utmana om segern när Shadow Woodland sprintade undan på fina 1.11,2 över 2 140 meter med autostart.
- Jag tycker att Nadal var stor i nederlaget, han fick en tuff löpning, och Shadow Woodland fick sätta pricken över i på sin fina form. Men jag har fortfarande större tro på Nadal, sa Reijo Liljendahl, som även fick se sin Ma Runnig ta hem klass II-finalen i Ulf Ohlssons händer.

Jackpot på Färjestad
I Klass I-finalen levererade Roger Walmann-tränade Ottens Casher (Örjan Kihlström) en mycket stark slutrökare som resulterade i seger och i det avslutande lärlingsloppet styrde Adrian Kolgjini in pappa Lutfis Partizan Face till säker triumf efter att favoriten Wingait C.H. galopperat på upploppet.
På V75 delade sju rätt ut 3 193 kronor. Sex rätt gav 26 kronor och då femrättsutdelningen understeg 15 kronor går den potten vidare till nästa veckas sjurättspott på Färjestad. Då väntar norsk-svenska V75-omgången Unionstravet och en eventuell ensam vinnare med sju rätt kan räkna in 57 miljoner kronor.

Ola Johansson, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Solvalla lördag 24 september 2016

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Solvalla lördag 24 september 2016.


Solvalla-tränaren har för vana att plocka fram unghäststjärnor varje år som är med och slåss i årgångsloppen me..


Solvalla-tränaren har för vana att plocka fram unghäststjärnor varje år som är med och slåss i årgångsloppen med stora framgångar. I år har han lyckats få med två hästar till Svenskt Travkriterium, landets största lopp för treåriga hästar. Dessa är Valley Brodde och Destiny Am som Walmann har tränat fram hela vägen. Valley Brodde ståtar med två raka segrar och vann sitt uttagningslopp enkelt efter en mycket bra avslutning. Destiny Am kommer från två raka andraplatser och spurtade mycket vasst i sitt försök och var inte långt ifrån att hinna fram till segern.

"Stor potential i hästen"
Inför årets Kriterie nämns inte Walmanns duo så mycket i förhandssnacket om vem som ska vinna miljonloppet. Men om man får tro tränaren själv ska man verkligen se upp med framförallt en av dem. Kanske till och med båda hästarna.
- Om man har en häst som Valley Brodde som vann sitt kval på ett övertygande sätt så måste man självfallet tro på honom. Han visade vid segern näst senast i Gävle att han kan göra jobbet själv när han vann från dödens. Senast var han riktigt bra och avgjorde lätt, även om han var lite hjälpt av att det var hårt tempo i täten, säger Roger Walmann.
- Det har hela tiden varit en fin och lovande individ men han har varit lite stänkrädd och det har varit lite andra saker som har gjort att han har behövt tid på sig. Nu är han under en kraftig utveckling och det har hänt mycket i sommar med honom. Han är både snabb, stark och travsäker. Och har som sagt visat väldigt bra inställning.
- Jag ser en stor potential i den här hästen och tror att han kommer att tillhöra de fem, sex bästa i kullen i ett par år framöver.

”Barfota gav en växel till”
Valley Brodde har spår fem bakom bilen och körs av Örjan Kihlström, mannen som har vunnit så många stora miljonlopp i år att man har tappat räkningen. Roger Walmann är också optimistisk att kunna vinna Kriteriet.
- Jag har bra magkänsla. Valley Brodde är absolut en av de som kan vinna Kriteriet. Självklart måste det klaffa när det är så tuffa hästar emot och han klarar nog inte av att göra jobbet själv i dödens. Men får han sitt lopp så tror jag inte att han är sämre än någon annan.
- Den största förändringen balansmässigt gjorde vi senast när vi körde barfota runt om för första gången. Det gav en växel till när vi plockade av framskorna. Han hade ju gått barfota bak innan. Det blir barfota runt om igen och jag funderar även att köra honom i jänkarvagn för första gången. Kanske också att det blir ett helstängt huvudlag eller ett Can't See Back. Men det är saker jag vill diskutera med Örjan först innan jag tar det beslutet, säger Roger Walmann.
Vem tror du är väst emot?
- Jag är imponerad av både Global Trustworthy och Policy of Truth. De tränas av Timo (Nurmos) och Reijo (Liljendahl) och det är killar som vet hur man ställer i ordning till ett sådant här lopp.

”Vill varna för Destiny Am”
Du har även med Destiny Am i Kriteriet som har spår sju bakom bilen och körs av Kenneth Haugstad. Vad tror du om hans möjligheter?
- Jag vill faktiskt varna lite för Destiny Am. Han spurtade riktigt vasst senast och är kraftigt på gång. Han har även känts mycket bra i jobben efteråt och skulle han komma till bra från sitt dåliga läge är han inte borta. Vi fortsätter med barfota runt om igen.

”Har inte fått samma skalle som brorsan”
I övrigt i söndagens V75-tävlingar på Solvalla har du även med Caddie Lisieux i Oaks Consolation. Hästen galopperade hejdlöst i starten senast i uttagningen till Oaks och det gjorde hon även i försöket till E3 i somras. När hon har travat felfritt så har hon vunnit.
Vad säger du om hennes uppträdande?
- Caddie Lisieux har mycket hög kapacitet, inte långt ifrån sin bror Readly Express, men det är bara att konstatera att hon inte har fått hans skalle. Hon är strulig av sig och har galopperat bort väldigt stora pengar. Nu går vi back to basic och provar med skor runt om, vanlig vagn och så får Kenneth köra igen. Han har fått henne felfritt varje gång tidigare och vi måste ju prova att ändra lite saker.
- Sköter hon sig är det bra chans att vinna loppet för hästen känns fin och har tränat bra men det kan lika gärna bli galopp igen. Innerspåret bakom bilen är inte optimalt för hon kan lätt bli stressad därifrån, säger Roger Walmann.

Michael Carlsson, Kanal 75

Bo Eklöfs travsurr och V75-tips till Solvalla lördag 24 september 2016

Här kan du lyssna till alltid lika påläste Bo Eklöfs travsurr med V75 tips och tankar inför V75 Solvalla lördag 24 september 2016.

V75-system och V75-tips till Solvalla lördag 24 september 2016

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Solvalla lördag 24 september 2016.


Solvalla-tränaren är specialist på att plocka fram vinnare i Kriteriet och i Derbyt. Nyligen tog han sin sjunde derbyseger (fyra i Finland och t..


Solvalla-tränaren är specialist på att plocka fram vinnare i Kriteriet och i Derbyt. Nyligen tog han sin sjunde derbyseger (fyra i Finland och tre i Sverige) när Ready Express vann på Jägersro.
Ännu mer imponerande är sviten när det gäller kriterievinnare som är tränade av Timo Nurmos. På de tio senaste åren har Marquis de Pommeau (2006), Sahara Dynamite (2007), Red Hot Dynamite (2009), Chelsea Boko (2012) och Readly Express (2015) vunnit det största loppet för sveriges treåriga travhästar. Nurmos har dessutom vunnit Kriteriet i Finland två gånger. Frågan är hur det är möjligt att upprepa den här sanslösa bedriften. I en längre intervju förklarar Timo Nurmos varför han siktar lite extra mot just de här loppen och varför han är så framgångsrik.

Intervjuas under löprundan
När intervjuen påbörjas håller Nurmos som bäst på att snöra på sig löparskorna. Timo löptränar flera gånger i veckan och den vältränade finländaren har inga problem med att utförligt besvara frågorna samtidigt som han tar sig an motionsspåren i skogen i Lida i Tullinge, söder om Stockholm.
- Om man är människa och idrottare så siktar man självklart mot OS eller VM som är det absolut största man kan vinna. Man kan jämföra det lite med de största loppen inom travet. För mig är Kriteriet, Derbyt och Elitloppet de överlägset största loppen i Sverige. Det är också de loppen jag helst vill vinna, säger Timo Nurmos.
- Sedan finns det självklart lopp som Prix d'Amerique som fransmännen tycker är det största och Hambletonian som de i USA tycker är störst. Men för mig är Hambletonian inte lika stort som Kriteriet. Jag har varit där några gånger och inte fått någon riktigt bra känsla. Men de har också ett annat system där. De har exempelvis inget Derby.
- Det finns självklart många flera stora lopp som Åby Stora Pris och V75 med mera men det är inte samma känsla och stämning som Kriteriet, Derbyt och Elitloppet. De tre loppen är otroligt stora. Tycker jag i alla fall.

”Måste få hästen att lita på dig”

Men hur bär man sig åt för att träna fram fem kriterievinnare i Sverige inom tio års tid? Hur är det möjligt?
- Ja, det är otroligt när man tänker efter. Om man ska försöka göra om det och blickar tio år framåt. Det är inte lätt att vinna fem gånger till, säger Timo med ett skratt.
- Det ligger massor av hårt arbete bakom och massor av funderingar hur man ska göra i olika lägen. Man måste göra rätt saker i rätt lägen. Att träna unghästar är inte detsamma som att träna äldre hästar. Här måste man vara lärare och väldigt lyhörd. Det är helt annorlunda och man måste göra ändringar hela tiden. Det är ständigt en avvägning om man ska göra si eller så.
- Man börjar från noll med hästen och det är inte bara att träna. Det är mycket viktigt att man får hästen att lita på dig. Att man talar samma språk med varandra. Du måste visa vem som bestämmer men du måste samtidigt vara snäll, det är viktigt. Då bjuder hästen tillbaka till tränaren. Det är precis samma om man har en hund. Om inte hunden litar på husse då blir det aldrig något bra par.

”Rätt beslut i rätt lägen”
Timo Nurmos redogjorde i en intervju inför derbyt i år att han kanske inte alltid haft de bästa hästarna när han har vunnit de största loppen. Men han har gjort de rätta sakerna i rätt lägen, som han uttryckte det. Han vidareutvecklar det under joggingrundan.
- Det är inte alltid du behöver ha den bästa hästen. Men du kan vinna ändå om du har hästen i ordning, den vill springa och är fräsch och fin, och att du har gjort de rätta sakerna och tagit de rätta besluten.
- När man bygger ett hus så bygger man först grunden. Det är samma med unghästar. Ett hus faller om du börjar med taket eller med väggarna. Om du inte har gjort grunden bra med hästarna så faller även hästen, menar Nurmos.
- Hästarna pratar ingenting men du måste lära dig så att hästen förstår dig och att du förstår hästen. Sedan när man kör och tränar unghästar så måste du känna att nu är det rätt tillfälle att göra någon förändring eller gå framåt i träningen. Du måste läsa av den och ha det i din ryggrad att nu är det dags att gå framåt, kanske ändra något i träningen, utrustningen, foder eller allt möjligt. Man går fram steg för steg med unghästarna och tränaren tar beslutet när det är dags för nästa steg. Om man gör det steget för tidigt eller för sent är det inte bra.

”Är man snäll får man det tillbaka”
Timo Nurmos poängterar vikten av att inte stressa unghästarna eller tvinga dem till någonting. De måste få utvecklas i sin egen takt vilket såklart är väldigt olika för olika individer. Han är också mycket sparsam med att behandla unghästar.
- Jag behandlar aldrig tvååringar, ytterst sällan. Jag använder heller aldrig något blister. Om det är en harhas eller ett överben är det en annan sak, men jag gör sällan ledbehandlingar. Unghästarna växer mycket och det är fel att säga att man då måste behandla dem. Då gäller det att stanna upp i träningen istället.
- Precis som med barn så måste man vara noggrann hela tiden och se vad som händer. Ett litet barn får ont i halsen eller öroninflammation på dagis och det är samma med unghästarna. Det är mycket viktigt att läsa av hästen hur de uppträder och hur de växer och vad som händer i kroppen på dem. Man måste veta om man ska träna eller inte träna under en sådan period.
- Men som jag sa innan, jag är alltid jättesnäll mot unghästarna och jagar dem aldrig eller tvingar dem att springa. Är man snäll får man tillbaka det senare. Det är mitt motto med hästarna, säger Timo Nurmos.

Vad får du för känsla i kroppen när du lyckas ta en unghäst hela vägen och vinna ett av de största loppen? Efter derbysegern med Readly Express såg du ut att vara lite extra berörd?
- Man måste få den känslan, att det är så nervöst att man nästan mår illa inför loppen. Det ska vara så inför de största loppen. Man känner att man har gjort ett riktigt bra jobb och just i det läget kan man inte göra så mycket mer. När man då lyckas så är det en känsla av att man drunknar på botten och när hästen vinner så lyfter någon upp dig ur vattnet och du får ett riktigt lyckorus i kroppen.

”Samma kloka ögon som Readly Express”
På söndag körs årets upplaga av Svenskt Travkriterium med två miljoner kronor i förstapris. Men eftersom samtliga hästar är anmälda till premiechansen utgår dubbla prispengarna i både Kriteriet och i Oaks. Timo Nurmos har tre hästar inkvalade till de två stora finalerna. Global Trustworthy och Antonio Trot i Kriteriet och Bugatti Brick i Svenskt TravOaks. Lite kuriosa i sammanhanget är att Nurmos köpte endast två hästar på kriterieauktionen för två år sedan. Dessa var just Antonio Trot och Bugatti Brick. De kostade 100 000 kronor respektive 180 000 kronor och är nu båda med i de största treåringsloppen. När det gäller Global Trustworthy så valde Nurmos ut honom redan som årsföl hos uppfödaren Global Farm.
- Jag tyckte att det var en fin individ. Jag gillade hästen och han hade lite samma blick som Readly Express, kloka och bra ögon. Han var lugn och hade en mycket fin exteriör och fin härstamning.
- Annars är han en lite annan typ av Readly Express. Han är en större och högre häst men ändå en lätt och jättefin typ. Han har fina bakmuskler och ett fint kors. Jag kände direkt första gången jag körde hästen att han var något extra, säger Timo.

”Har behövt tid – är otroligt bra”
Global Trustworthy har varit lovande hela tiden men har behövt tid på sig. Han gjorde inte sin första start förrän den 12 juli i år och vann direkt. Sedan har det blivit ytterligare fyra segrar och han är alltjämt obesegrad.
- Det har varit en lovande häst hela tiden sedan första gången jag körde honom. Men han har vuxit mycket hela livet och har tagits lugnt. Han har aldrig haft några stora bekymmer och är inte behandlad många gånger. Hästen har fått den tid han har behövt utan behandlingar. När hästarna växer måste man ändra lite på träningen och inte bara behandla direkt, menar Nurmos.
- Han är långt ifrån någon färdig häst men det är roligt att han har varit så otroligt bra. Man ser att kroppen är långt ifrån färdig.
Vilka är hästens främsta egenskaper?
- Han är snabb, han har varit lugn och han är otroligt stark. Sedan är han effektiv i sin aktion. När du sitter i vagnen och kör exempelvis 1.25 så tror du att det går 1.35 eller 1.40. När man tittar på klockan så upptäcker man att, jäklar, det här går mycket snabbare än vad man tror.

”Blir urryckare nu – och kanske första barfota”
Global Trustworthy vann sitt uttagningslopp till Kriteriet enkelt från ledningen efter en snabb avslutning. I söndagens final har han spår tre bakom bilen och körs som vanligt av Jorma Kontio.
- Global Trustworthy var mycket bra i försöket. Han bara flög till ledningen och vann lätt med krafter kvar. Det var en snabb öppning och sedan fick han lugna ner det hela och han gick en snabb avslutning. Han gick med fast huva då men på söndag blir det urryckare för första gången. Vi har testat att rycka propparna i jobb och det blev bra effekt.
- Balansen har jag inte bestämt ännu. Han har gått med järnskor och boots i de två senaste loppen. Det kan bli samma eller så blir det barfota runt om. Jag funderar på det under veckan och bestämmer det senare. Jag får känna lite hur det känns i ryggraden vilken balans det blir. Om en häst springer med järnskor och sedan barfota så är det som att du springer med gummistövlar och sedan börjar du springa med joggingskor, förklarar Nurmos.

”Har gått framåt – ännu bättre nu”
Solvalla-tränaren hymlar inte med att han är optimistisk inför finalen och fortsätter att strö superlativer över sin topphäst.
- Han är en av de bättre jag har haft med i Kriteriet. Sedan om han vinner på söndag är en annan sak. Det är små saker som avgör. Han har aldrig torskat men har heller aldrig mött de bästa hästarna även om det var ett tufft försök. För tre starter sedan när han vann i Örebro så slog han Grant Boko från dödens trots att de öppnade 1.08 första halvvarvet.
- Nu är det ett helt annat lopp. Det är många fina hästar med men jag är nöjd med min häst och mycket nöjd med hur han har känts efteråt. Han går mycket framåt med det loppet som han fick i försöket. Han hade inte startat på tre veckor innan och fick lite mer rutin. Allt har gått som planerat och det ska bli kul och spännande.

Antonio Trot under utveckling
Timo Nurmos har som sagt ytterligare en häst med i Kriteriet och det är Antonio Trot som gick en mycket bra avslutning i vida spår fram till andraplatsen i försöket. Nu har han spår åtta bakom bilen och körs av Peter Untersteiner.
- Antonio Trot är en fin häst också som är under utveckling. Han har varit mer barnslig och spänd och därför fått starta lite mer och behövt mer rutin. I försöket fick han gå på i tredje- och fjärdespår sista sexhundra metrarna och gick otroligt bra in i mål efter lite trafikproblem. Det var någon som galopperade framför honom och han blev lite störd så det var mycket starkt att bli tvåa. Han gick barfota runt om senast och det blir samma balans igen, säger Nurmos.

”Glöm inte Bugatti Brick”
I Svenskt TravOaks har han Buggati Brick till start från spår åtta. Hon var tvåa i försöket efter att ha snabbstartat till ledningen men sedan släppt täten och hängt med bra till andraplatsen.

- Bugatti Brick är en mycket fin häst som har fått snälla lopp hela karriären. Hon var fin i kvalet och det var första gången barfota runt om då och det blir samma igen. Hon har alltid varit en mycket trög häst både i lopp och i träning. Men det är en mycket speedig häst som är väldigt snabb från start. Jag gillar henne och hon är under stark utveckling nu.
- Hon har tränat mycket bra och man känner i jobben efter försöket att hon bara har gått framåt. Det märks att hon har tänt till lite och jag tror att det här är perfekt med täta starter. Trots spår åtta ska man inte glömma henne. Jag har inte bestämt vilket huvudlag det blir ännu. Hon gick med helstängt senast men det kanske blir norskt huvudlag nu, säger Nurmos samtidigt som han precis är klar med dagens löprunda i skogen där ytterligare en mil är avklarad.

Michael Carlsson, Kanal 75


Efter en tunn sommar pekar stallformen uppåt igen för Solvallatränaren Svante Ericsson. Meningen var att stallets två affischnamn skulle l..


Efter en tunn sommar pekar stallformen uppåt igen för Solvallatränaren Svante Ericsson.
Meningen var att stallets två affischnamn skulle luftas i veckan. Efter strykningen av Blue Star Champion på grund av halsinfektion på Solvalla på onsdagen, återstår tillfället med stallets stjärna Al’s Winnermede på V75.
Svante Ericsson är en av flera travtränare som huserar på Julmyra Horse Center i Heby. Bland grannarna finns till exempel Reijo Liljendahl, Jim Oscarsson och Björn Röcklinger.
- Det är verkligen en toppanläggning där banorna är tipptopp oavsett väder.
Svante Ericsson har 14 hästar på sin träningslista, fem tvååringar och resten starthästar.
- Jag jobbar för att få in fler hästar men jag vill ha kvalité också. Den biten är jag nöjd med, kvalitén på hästarna. Jag har bra hästar att jobba med och det blir roligare då.

”Bortglömd och bra spelvärde”
I veckan startar fyra av stallets hästar och mest ljus på sig får ”som vanligt” Al’s Winnermede i V75-3 på lördag.
Det handlar om silverdivisionens final och den femårige hingsten jagar årets första seger efter fem andrapris på tio starter.
- Han var oroande blek sist utan att vi hittade några fel på honom, det var inget tryck alls. Men han har känts bra både före och även efter. Är han som han ska är han absolut med och krigar här även om det är ett tufft lopp.
- Om man streckar flera tycker jag att han ska med, man blir fort bortglömd och det blir bra spelvärde på honom.
Gör du några ändringar när det gäller honom?
- Nej, inga ändringar.
I veckan väntar unghästauktionen på Solvalla.
- Kriterieauktionen är min favorit, ett perfekt ställe att hitta fynd på. Jag hittade Al’s Winnermede där, han kostade 80 000 kronor och har nu tjänat nästan 1,3 miljoner. Det var ett jätteklipp.
- Jag har absolut planer att handla nya ettåringar, det blåser positiva vindar och den kullen kommer ha bra chans att tävla om större pengar. Jag tror på en bättre framtid för alla nu, inte minst för uppfödarna och det är viktigt.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


För 36 år sedan tömkörde Sten O Jansson en häst för första gången.Hästen var Meadow Road – elitloppsvinnare..


För 36 år sedan tömkörde Sten O Jansson en häst för första gången.
Hästen var Meadow Road – elitloppsvinnaren!
- Jag var 17-18 år om jag minns rätt och det var första gången jag hjälpte till att köra in en unghäst. Sedan vann Torbjörn Jansson Elitloppet med honom och nu har Torbjörn chansen att vinna kriteriet med min häst, säger Sten O Jansson.
Visbytränaren har nyss fyllt 54 och trots att det aldrig gått bättre för stallet tänker han sluta som proffstränare vid årsskiftet.
- Vi har bestämt oss för att bara hålla på med våra egna hästar. Då räcker det att ha amatörlicens. Jag kan även fortsätta att träna åt syrran och svågern, säger Sten O Janson och syftar på ägarna till kriteriefinalisten Super Nice (V75-6).

Fyra miljoner kronor vid vinst
Sten O Jansson tror mycket på sin häst som har chans att tjäna fyra miljoner kronor vid en eventuell seger. Detta eftersom Super Nice är anmäld till Premiechansningen och därför får dubbla prispengarna i kriteriet.
- Jag är inte förvånad att han är i finalen. Jag sa redan före hans allra första start: Att vore man spelare skulle man spela på att han är med i kriteriet. Det kändes bara att det här är en riktig häst.
- Det är en häst med väldigt bra hjärta och lungor. Den långa distansen i kriteriet är bara en fördel. Annars är han fortfarande lite omogen och springer och bryter och så, men jag har förhoppningar. Årets upplaga är mer öppen än i fjol då Readly Express var överlägsen, i år tycker jag ingen av de tolv är helt borta. Det gäller att ha tur med löpningsförloppet. Blir det högt tempo är förhoppningarna att han ska vara med och slåss om segern. Taktiken lägger jag mig inte i när man har en kusk som Torbjörn Jansson, han har storloppsrutin så det räcker, säger Sten O Jansson.
Har du några ess att spela ut för att få Super Nice extra vass nu när det gäller som mest?
- Jag hade tänkt köra honom barfota fram, men jag är lite osäker på hovkvalitén så vi väntar och bestämmer det tills på söndag.

Kulltopp hela karriären
Svenskt Trav-Oaks är årets största lopp för de treåriga stona och här väntar 1,4 miljoner kronor på vinnaren. Men skulle Zahara Goj (V75-4) vinna blir det dubbla förstapriset, 2,8 miljoner kronor, eftersom hon också är anmäld till Premiechansningen.
Zahara Goj har tillhört kulltoppen hela sin karriär och hennes facit så här långt imponerar. 16 starter har inbringat 1,8 miljoner kronor via åtta segrar. Endast en gång har Zahara Goj slutat utanför topp tre.
- Slipper hon bara otur är hon bland de tre första även här, hon behöver ingen tur. Helst ska hon gå bakifrån eftersom hon är lite bekväm i ledningen. Troligen blir det ett norskt huvudlag på henne, hon har annars haft ett öppet huvudlag hela året. Jag hoppas och tror det norska huvudlaget kan ge lite effekt om hon blir lite småtrög och bekväm på upploppet. Precis som i kriteriet så tycker jag att oaks är öppet och att egentligen vem som helst av de tolv hästarna kan vinna loppet.
Hur stort skulle det vara för dig att vinna något av söndagens två klassiska storlopp?
- Det skulle så klart vara det största. Jag har gått på Solvalla i hela mitt liv och för mig är kriteriet det största man kan vinna. Har du gott om pengar kan du köpa in en stjärna och sikta mot Elitloppet, men i kriteriet har tränaren oftast tagit fram hästen själv från grunden, säger Sten O Jansson.
- Det handlar ju även om fruktansvärt mycket pengar, men jag tycker ändå att det kommer i andrahand. Det roligaste har ändå varit resan fram till finalen, sedan är det som händer på söndag bara en bonus där allting kan hända.
Från att ha varit ett lugnt samtal släpper plötsligt Sten O Jansson luren och han ropar högt efter sin fru Ingela, efter en liten stund är han tillbaka på tråden.
- Det var katten… jag såg plötsligt katten. Sune har varit borta i tre månader och nu kom han borta vid skogsbrynet. Jag måste sticka. Ja, jag är med i Fem tippar V75 - och spikarna är klara...

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Med 19 hästar på träningslistan och några fölston på det får Micael Broberg räknas som en av de proffsigaste amat&ou..


Med 19 hästar på träningslistan och några fölston på det får Micael Broberg räknas som en av de proffsigaste amatörerna i landet.
Hästarna är ett heltidsarbete sedan något år. Tidigare har han bland annat drivit hotell och en gång ägt en skivaffär.
Travet har varit en hobby hela livet med hästägande i olika konstellationer sedan mitten av 1980-talet. Men det var först för sju år sedan han satte sig bakom en häst för första gången.
- Det var mina bröder som ville växla ner antalet hästar hos proffstränare och så blev det att jag fick prova. Jag har ingen ambition att hålla på med det här hela livet men visst är det både inspirerande och roligt. Särskilt när det går bra, säger Micael Broberg.

Spitcam med tre V75-segrar
Och bra har det gått på slutet. Särskilt 2016 har varit lyckosamt med snart 900 000 kronor intjänat till stallet.
Toralf Jubb skrällde i V86 på Lindesberg i somras till 95 gånger pengarna med Kaj Widell i sulkyn vilket han Broberg håller som en av höjdarna i år.
Femårige valacken Spitcam Jubb har emellertid stått för meraparten av guldet stallet dragit in. Tre (!) V75-segrar har det blivit i år och sammanlagt 668 000 kronor intjänat.
Micael Broberg säger att han brukar har stor tro på sina hästar när det finns fog för det. Inför bronsdivisionens final på lördag på Solvalla - med potentiella 55 miljoner till en ensam vinnare med sju rätt på V75 - drog startsnabbe Spitcam Jubb spår tre bakom bilen.
- Helt perfekt. Jag sa innan spårlottningen att jag trodde på seger från spåren två till sju och nu fick vi tre, vilket är det bästa. När några av de startsnabba drog sämre spår tror jag att Spitcam Jubb vinner. Kaj Widell kör honom bra och lär inte bomma ledningen. Jag är särskilt nöjd med att Ajlexes Cubano, som är jättestartsnabb, kom bort i lottningen, säger Micael Broberg.

”Kunde springa ett varv till”
Spitcam Jubb har visat sig både snabb och oöm för positioner. Senast på Färjestadstravet blev det smått överlägset efter en tuff forcering till ledningen.
Årets första rikstotoseger kom i ett lopp över tre kilometer under V75-dagen med Finlandia-Ajo i början av maj. Andra V75-triumfen bärgades inför storpubliken under Solvallas elitloppssöndag.
- Senast öppnade han 1.09 i ett lopp över 2640 meter och bara drog undan. Kaj menade att han hade köra ett varv till i samma tempo då han inte höll på att få stopp på honom. Från tredjespåret blir det laddning. Han har visat att han är startsnabb och var exempelvis nere i 1.07-fart på Gävletravet i somras då en konkurrent uppvaktade. Galoppen då berodde inte på att det gick för fort utan att hästen slog i vagnen.

”Springer ren i dag”
Spitcam Jubb har lätt för att få vassa tänder och har nyligen gjorts vid i munnen. En av framgångsfaktorerna bakom årets resultat är att man steg för steg tagit av hästen det mesta av den utrustning han tävlade med tidigare.
Slaggjord, resjord, springrem, käk, tungband, knäkappor, gamascher…allt är borta.
- Så han springer helt ren och tycker att det är roligare. Sedan har han varit utan skor också i de senaste starterna och det trivs han också med. Jag har många bra hästar men hinner inte riktigt med den sista finslipningen på banan som skulle ha varit önskvärt, men den här får mycket tid. Det är ingen som tar en längd på honom och även om han klarar det mesta är ledningen ändå önskepositionen. Så utan sånt vi inte kan styra över ska det vara en bra chans, säger Broberg.

Vem tror på en amatör?
Spitcam Jubb kommer att vara lite påpassad men bara höra till skaran outsiders på lördag.
- Tipsexperterna tittar mycket på vilka tränare hästar har och det tycker jag är fel. Det finns många amatörhästar som kan matcha ”eliten”. Hästarna som individer spelar större roll än tränarna, säger Micael Broberg.
Han brukar vara optimist med Spitcam Jubb och den här gången tycker sig Bollnäsamatören ha extra fog för att vara det.

Mikael Wikner, Kanal 75


Enligt ATG:s beräkningar kan en ensam vinnare på V75 bli runt 55 miljoner kronor rikare på lördag då ordet jackpot återigen ly..


Enligt ATG:s beräkningar kan en ensam vinnare på V75 bli runt 55 miljoner kronor rikare på lördag då ordet jackpot återigen lyser i spellistorna.
2015 blev Delicious U.S. framröstad som Årets häst i Sverige efter stoets tre världsrekord under året.
På lördag blir hon inte bara folkets utan även de flesta experters stora spik på V75 i den inledande Stoeliten över 1640 meter. ”Alla” tror på den här hästen. Även tränaren.
- Naturligtvis måste jag tro på seger. Hon känns jättefin och har varit fin nu i fyra lopp i rad nu. Allt ser positivt ut efter skadan och jag är väldigt nöjd, säger Daniel Redén, när vi får tag i honom på flygplatsen i Oslo på söndagskvällen efter spårlottningen till V75.
Delicious U.S. fick innerspåret bakom bilen hemma på Solvalla och i sulkyn sitter som vanligt Örjan Kihlström.
- Oavsett vad hon får för lopp var det väldigt skönt att hon fick ett bra spår att inleda ifrån. Jag kommer fortsatt att ta det försiktigt och låta henne bestämma själv, men som det känns är hon redo att springa riktigt fort igen på lördag, säger Daniel Redén.

Barfotadans på nytt
Skorna åker av på lördag - alla fyra – vilket inte hänt sedan travdrottningen tävlade på topp i oktober i fjol vid segern i C.L.Müllers Memorial på Jägersro.
Den gången det blev ett nytt världsrekord för äldre ston på tusenmetersbana över lång distans, 1.12,1.
- Faktum är att hon känns bättre än vad hon var förra året vid den här tiden. Hon älskar att åka på trav och då tycker jag att det är kul också. Tanken är att hon ska få ett lite tuffare lopp nu – en liten lungöppnare - och gå barfota, precis som då hon var som bäst. Jag vill helt enkelt få ett litet kvitto på exakt var hon står och hoppas att vi får ett litet hum om det på lördag.

Satsning på Prix d’Amerique
Daniel Redén vågar nu vara tydlig med att det är världens tuffaste lopp Prix d’Amerique som gäller igen i vinter.
I fjol fick satsningen avbrytas i mitten av december då stoet fick en släng av karledsinflammation när hon kom ner till Paris för en start i ett av de förberedande loppen, Prix du Bourbonnais.
- Jag kan säga att hon skulle vilja vara med i det stora loppet själv. Men det är hästar det handlar om…så det kan bli vad som helst under vägen. Det är långt dit, till Prix d’Amerique. Vi tar ett lopp i taget och jag skulle vara väldigt tacksam om hon fick vara med där och i toppform den dagen.
Det glunkas om tre fixstjärnor i Prix d’Amerique. Vad säger du om att stöta på regerande mästaren Bold Eagle och svenske kungen Nuncio?
- Det där är hästar det också och alla går att slå. Det tror jag i alla fall. Vi ska göra vårt bästa och försöka få henne i toppform. Alltså om det blir så att vi åker med henne. Hon ska få vara hemma så länge som möjligt och gå ner för något av B-loppen i så fall. Hon ska ha sina rutiner som hon alltid har.
Du har fyra hästar med i Stoeliten, V75-1, på lördag. Vad säger du om de övrigas chanser?
- 2 Bostonz Credit, 4 Cantabs Fortune och 7 Windy Ways är bra allihopa men de är inte samma klass som henne. Men det är bra hästar för Stoeliten som hugger om platserna bakom och ska kunna tjäna bra pengar.
I finalen av silverdivisionen (V75-3) blev läget en skuffelse för 10 Order By Keeper…
- Keeper gjorde ett otroligt bra lopp på Jägersro senast, så formen är på väg uppåt. Han gör nog ett bra lopp på lördag men behöver tur och rätt resa, slutar Daniel Redén.

Mikael Wikner, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Bjerke söndag 18 september 2016

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Bjerke söndag 18 september 2016.


Solängets travbana i Örnsköldsvik bjöd in till V75 med dubbeljackpot på lördagen och omsättningen klev över hundra milj..


Solängets travbana i Örnsköldsvik bjöd in till V75 med dubbeljackpot på lördagen och omsättningen klev över hundra miljoner kronor.
De riktiga skrällarna uteblev och belöningen för sju rätt stannade vid 7 944 kronor.
Nicklas Westerholm och Ola Montana jagade tredje raka segern tillsammans men hörde bara till skaran outsiders i klass II-loppet.
När Jorma Kontio kom dånande med storfavoriten Linus Boy valde han att släppa ifrån sig ledningen på den första bortre långsidan.
600 meter från mål galopperade ledaren och i den sista kurvan kunde Westerholm krypa ut i andraspår med Ola Montana som avgjorde utan problem.
- Jag ville gärna köra i ledningen för jag tyckte att Jormas häst hade svårt i provstarterna. Men det blev så att jag släppte ändå eftersom det var 2640 meter och i ett lite ihåligt lopp trodde jag att det skulle lösa sig. Det var tacksamt att vi fick fritt, sa Nicklas Westerholm som driver en verksamhet med sambon Elinor Lindberg nära Avesta i Dalarna.

Proffs i november
I slutet av november plockar 25-åringen ut proffslicensen och det viskas om att det eventuellt kan vara på gång att han tar över pappa Robert Berghs gamla gård i Sundsvall.
Ola Montana kom från proffsträning i Skåne under fjolåret och fyraåringen har på kort tid tagit tre raka segrar med Nicklas Westerholm i sulkyn.
- Man känner att det är mycket kvar att ta av honom. Hästen kommer bara att bli bättre och bättre och i dag kändes det som en joggingtur som vanligt.

Lovade seger - med förbehåll
Norske amatören John Mogset är en friskus. Han tog hem kallblodsloppet Säterbests Minne med Pave Faks – vilket han också hade gått ut och lovat på förhand.
- Jag sa att vi skulle vinna utan galopp och nu travade han hela vägen. Han har fin kapacitet och har mött hårdare hästar än så här så jag kunde vara optimistisk på förhand, sa John Mogset.
Ulf Eriksson satt bakom den galopplystne femåringen och svarade för en fin kuskinsats. Pave Faks fick trampa igång i sin egen takt från innerspåret då startmomentet varit hästens ömma punkt. Ulf Eriksson lyfte därefter ut sin häst direkt för att inte bli fast och satte av mot täten.
Väl i ledningen reglerade Pave Faks fjortonhästarsfältet och ett litet ryck i den sista kurvan blev utslagsgivande.
- Bröderna Mogset har fått hästen att mogna och nu är han som en snabbloppare ska vara, summerade Eriksson.

Fyra segrar till Ohlsson
Ul Ohlsson knep fyra segrar i Örnsköldsvik varav två kom på V75-spelet. Båda med hästar tränade av Solvallas Reijo Liljendahl.
Det kördes frisk om täten i den inledande bronsdivisionen vilket utnyttjades direkt av Ulf Ohlsson som satt bakom loppets knappe favorit Danne Edel.
Landets mestvinnande kusk gjorde tidigt slag i saken och styrde mot ledningen efter 600 meter med den segstarke sexåringen och drog sedan musten ur konkurrenterna. Segermarginalen skrevs till en och en halv längd före Il Sånna som fullföljde bra utvändigt ledaren.
I anrika Silverörnen, gulddivisionen, hittades dagens mest spelade häst. Reijo Liljendals Shadow Woodland (63 procent) har gått bra i några av de större loppen i Norden i år och mot ljummare motstånd på lördagen stod hästen i en klass för sig.
Ulf Ohlsson styrde till ledningen i den första kurvan och fick sedan styra och ställa.
- Har man en väldigt bra häst är det ofta att du får bestämma tempot lite. Han var värd den här segern, sa Ohlsson.

Svensson aldrig orolig
Måldomarnämnden tittade lite extra på löningsfilmen i V75-2 där Henrik Svensson var först i mål med All Time la Marc. Hade Sundsvallstränaren tagit sig ut snävt från den tröttnande ledarhästen rygg 500 meter från mål var frågan.
Men domarna friade.
- Det var inte trångt på något sätt så jag kände mig egentligen aldrig orolig, sa Henrik Svensson.

2 x Kontio på dubbeln
Jorma Kontio tog hand om de två sista V75-avdelningarna. Tillsammans med Timo Nurmos Alan Wadd såg finländaren till att sno åt sig ledningen efter 500 meter efter tuff forcering.
Mika Haapakangas från Umåker tränar Kontios andra vinnare Special Promise som knappt men säkert satte huvudet först efter ett lopp i andraparet utvändigt.
7 705 system hittade alla vinnarna och belönades med 7 944 kronor för sju rätt och 72 kronor sex rätt. Femrättsutdelningen uteblev och skjuts av som en jackpot mot Solvallas V75-tävlingar nästa lördag.

Mikael Wikner, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Solänget lördag 17 september 2016

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Solänget lördag 17 september 2016.


Fråga en travtränare om vilket lopp han allra helst vinna vinna och nästan samtliga säger Derbyt. Ingen kvinna har någon gång v..


Fråga en travtränare om vilket lopp han allra helst vinna vinna och nästan samtliga säger Derbyt. Ingen kvinna har någon gång vunnit ett Derby, varken i Norge eller i resten av världen där hästlopp körs eller rids. Och det är många. Flera av sportens största, manliga stjärnor har heller aldrig lyckats att vinna loppet som har en historia från 1780 och blev instiftat av den 12. jarlen av Derby. Nålsögat är extremt trångt eftersom det bara är en varmblodshäst från varje årgång som kan vinna loppet som är förbehållet för fyraåringar.
- Jag är stolt.
- Derbyt är stort och varmblods-Derbyt är det allra största. Jag är stolt över det jag har presterat, säger Geir Vegard Gundersen till Equus.

Har vunnit Derbyt fem gånger – bra chans igen
41-åringen från Nittedal har haft en väldigt derbysuccé och vunnit loppet hela fem gånger. Och han är obesegrad de tre senaste åren. Varmblods-Derbyt 2013, 2014 och 2015 har alla vunnit av Geir Vegard Gundersen. Han kan vinna i år också. Cash Okay vann sin kvalificering och blir en av favoriterna i kampen om förstapriset på en miljon kronor.
- Det är en bra vinstchans om Cash Okey håller sig lugn, säger Gundersen som själv hade hästen i träning som unghäst fram till jul som tvååring.
Cash Okay började att bryta ut ur träningen och Geir Vegard ville av säkerhetshänsyn inte köra hästen på sina smala skogsvägar i Nittedal. Det blev för farligt och han rekommenderade att flytta hästen till tränarkollegan Anders Lundström Wolden på Bjerke.

Är mycket lugnare nu
Det blev ett lyckosamt val och Cash Okay har redan tjänat över 1,1 miljoner kronor och befäst sig som en av årgångens bästa hästar. Nu står han inför den största uppgiften.
- Cash Okay har ett vanskligt humör men var lugn i kvalet och vann enkelt. Även om jag inte har hästen i tärning nu har jag varit en del av upplägget runt hästen. Bland annat blev Cash Okay skickad till Frankrike i fjol höstas för att få en vinter på varmare breddgrader. Det har hjälpt. Cash Okay är mycket lugnare nu än tidigare, understryker mannen som jagar sin sjätte Derbyseger och den fjärde i rad.

Långsiktig planläggning
- Jag har haft min lärotid på Bjerke och pratat mycket med Derbykungarna Gunnar Eggen och Per Ulven. Per var en räv och vann själv nio Derbylopp. Han lärde mig verkligen att tänka långsiktigt. Per kände tidigt på hästarna vem som hade Derbystoff i sig och då var siktet bara inställt på det loppet. Jag gör detsamma. Har jag en Derbykandidat ska toppformen prickas in till det loppet. Allt annat är av underordnad betydelse.
- Självklart kör jag för att vinna alla lopp men i början av karriären är det viktigt att inte bruka allt krutet – hela tiden. Då har du bara löskrut kvar när det verkligen ska smälla, säger Geir Vegard Gundersen.
På söndag får vi se om Cash Okay har tillräckligt med krut i hovarna för att vinna en miljon och ge Geir Vegard hans historiska fjärde Derbyseger i rad.
Geir Vegard Gundersen har klarat av konststycket att kvalificera hela fem hästar till klassiska lopp på Bjerke. Imponerande med tanke på att han totalt har 17 hästar i träning, och många av dem är antingen för unga eller för gamla för att delta i Kriteriet och Derbyt.

Fotnot: Söndagens största lopp på Bjerke är finalen i den internationella storloppsserien UET Trotting Masters med 1,8 miljoner kronor till vinnaren. Gundersens stora stjärna Support Justice var aktuell för att starta i det loppet men blev skadad i somras och står fortsatt vid sidan. Geir Vegard är inhyrd som lånekusk för att köra svenske Västerbo Highflyeer.

Geir Vegard Gundersens Derby-serie
2005: Jetstile
2007: Tinita Love
2013: Support Justice
2014: Viking Va Bene
2015: Glen Ord Superb

Rolf-Henning Pedersen, Equus

Michael Carlsson, Kanal 75

Bo Eklöfs travsurr och V75-tips till Solänget lördag 17 september 2016

Här kan du lyssna till alltid lika påläste Bo Eklöfs travsurr med V75 tips och tankar inför V75 Solänget lördag 17 september 2016.

V75-system och V75-tips till Solänget lördag 17 september 2016

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Solänget lördag 17 september 2016.


På söndag tar Bjerke travbana i Oslo hand om V75 under en dag där sporten utgörs av bland annat norska finalerna i kriteriet och derbyt f&o..


På söndag tar Bjerke travbana i Oslo hand om V75 under en dag där sporten utgörs av bland annat norska finalerna i kriteriet och derbyt för både den varma och kalla rasen.
I V75-6 möts några av Europas bästa travare i finalen av Trotting Masters.
Un Mec d´Heripre och Your Highness är inte med efter dopningsavslöjandena kring franske tränaren Fabrice Souloy.
Stefan Melander har därmed en betydligt enklare uppgift att se fram emot på söndag med storstjärnan Nuncio.
- Det är fortfarande några av Europas bästa hästar med i det loppet och det är ett lopp precis som vanligt igen. Det verkar i alla fall jävligt bra med Nuncio. Han är ingen glänsare på något sätt när man tränar honom men han känns så bra han kan i alla fall, säger Melander.

Nästan bara blågult
Finalen av Trotting Masters lockar med smaskiga 1,8 miljoner kronor i förstapris. Tolv av de poängrikaste hästarna från storloppen i Europa under året är med.
Det blev en nästan helsvensk uppgörelse i år. B.B.S.Sugarlight är Norges enda bidrag i loppet. Alla övriga finalister tränas i Sverige.

Valde andraspåret
Stefan Melander fick välja spår först i finalen och tog spår två med Nuncio. Örjan Kihlström kör som vanligt.
On Track Piraten, senast tvåa bakom Nuncio i Sundsvall Open Trot, har spår tre. Oasis Bi ses från innerspåret.
I Sundsvall Open Trot blev Oasis Bi fyra bakom Nuncio och Örjan Kihlström som vann efter behag från ledningen.
I loppet råkade Nuncio komma för nära banmarkeringspinnarna när han sprang i spets och gjorde verkligen allt för att trava trots störningen.
Hästen verkar inte ens fundera på galopp när det ska tävlas?
- Det där vill jag inte ens tänka på, säger Melander. Han har peppar-peppar varit klockren i lopp hittills. Allt verkar normalt också inför den här starten och han känns fin. Jag är jätteglad för det här året och att vi fick en sådan här häst.
Ni har även med Volstead i loppet som fick ett spår åtta bakom bilen.
- Han känns fin och har suttit fast några gånger på slutet men med honom är vi är jätteglada om det bara blir pengar. Vi åker söndag morgon med hästarna till Oslo.

Mikael Wikner, Kanal 75


E.J.’s Guldsko (gulddivisionen) var huvudnumret när Hagmyren stod värd för en V75-omgång som kryddades med en jackpot.På Hagmyr..


E.J.’s Guldsko (gulddivisionen) var huvudnumret när Hagmyren stod värd för en V75-omgång som kryddades med en jackpot.
På Hagmyren, med sitt korta upplopp, är ledningen extra mycket värd och det blev en tajt fajt in i första sväng, en fajt som Peter Untersteiner vann tillsammans med en löpsugen B.B.S.Sugarlight. Första 500 metrarna avverkades på kilometertiden 1.07,3.
- Han blev onödigt frisk, jag hade mycket att hålla i, kommenterade Peter Untersteiner startrusningen.
Väl i spets höll B.B.S.Sugarlight spänsten och när Peter Untersteiner ryckte tussarna, extraväxeln, på upploppet gick han undan och vann på nytt banrekord - 1.10,7 över sprinterdistans, 1640 meter autostart.
- Det är bra på denna banan, den är ganska ovanlig, svår in och ur svängarna, hästarna tappar fart där. Det är ingen vanlig häst det har han visat åter en gång, fortsatte segerkusken.
150 000 kronor var segern värd och hästens tränare, norske amatören Fredrik Solberg var både stolt och nöjd efter segern.
- I dag hade vi spår 2, rätt till tät och då gick det bra. Jag hade en känsla att det skulle gå och det gjorde det. Jag visste det, hade märkt det hemma. Tror han får en fin höstsäsong här i gulddivision och det är roligt, sa Fredrik Solberg.
150 000 kronor innebar att den svenskfödde sjuårige valacken passerade sju miljoner kronor intjänat.

Dubbel för Untersteiner
Peter Untersteiner följde sedan upp med ytterligare en favoritseger då han serverade Önas Igor en drömresa i V75-5. Från rygg ledaren avgjorde Önas Igor i en härlig duell när han tog sig förbi Etosha Boko över upploppet.
Segertiden blev 1.11,2 över sprinterdistans. En fantastiskt bra tid med tanke på att det var lägsta V75-klassen, klass II.
Romme-amatören Stefan Björkvall var förstås mycket lycklig över en V75-seger.
- Det blev ingen ledning, men det löste sig bra ändå. Det är sjukt härligt, sa Stefan Björkvall.
En annan lycklig Romme-amatör är Anders Jonsson som tränar Ajlexes Cubano som vann bronsdivisionen som inledde V75-omgången.
Loppet avgjordes i starten då Ajlexes Cubano mycket enkelt tog hand om ledningen tillsammans med Tomas Pettersson. Spets och slut!
- Han är härlig hästen, tycker jag. Förutsättningarna var de rätta i dag. Det är lite lättare för oss därute att få upp farten så det var inte oväntat att vi tog ledningen, sa segerkusken som inledde från spår 4 bakom startbilen.

Kallblod bjöd på rafflande upplopp
Ulf Ohlsson valde en lugn start med Casmira i V75-2, men efter ett varv hade favoriten tagit sig fram utvändigt ledaren Lirac de Zeun. Från det som kallas ”dödspositionen” sluggade sedan det fyraåriga stoet ner konkurrenterna i en ren styrkedemonstration.
- Hon är väldigt stark och rejäl, ändå passade inte den lösa banan henne, sa Ulf Ohlsson.
Loppet var ett försök i Diamantstoet och det är Axevallas Ulf Stenströmer som tränar vinnaren.
V75-omgången bjöd på final i Dubbelcupen för kallblod och publiken fick se ett rafflande upplopp där Björs Frej hann fram på linjen före favoriten Ossmann.
Ulf Eriksson körde vinnaren som tränas av Bollnäs-amatören Annelie Lagergren.
Segern var värd 150 000 kronor och segertiden för klassen mycket starka 1.23,4 över 2 180 meter voltstart.
I silverdivisionen visade Erik Adielsson hur man utnyttjar springspår och han avgjorde loppet direkt när han prickade rätt och placerade storfavoriten Seedorf O.M.F. i ledningen.
Stig H Johansson tränar Seedorf O.M.F. som lekte hem årets femte seger i sin vägvinnande stil.

Dubbeljackpot – 58 miljoner kronor
V75-omgången avslutades med en imponerande vinst för favoriten Ottens Casher som klev fram utvändigt ledaren Hazard Sund dryga varvet kvar och sedan avgjorde i mäktig stil sista biten tillsammans med Kenneth Haugstad. Fyraåringen, som tränas av Roger Walmann, var inte långt borta från att kvala in till Svensk Travderby i senaste starten och visade klass nu mot enklare motstånd.
Fem favoritsegrar på V75 innebar att utdelningen på sju rätt stannade vid 725 kronor. Det blev ingen utdelning på sex och fem rätt och det innebär dubbeljackpot nästa vecka då V75 avgörs på Solänget och då kan en ensam vinnare vinna 58 miljoner kronor på V75.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Med endast tolv starter i karriären (fem vinster) gör Sugarmakesmecrazy V75-debut när han startar i bronsdivisionen på Hagmyren.Svante B&ar..


Med endast tolv starter i karriären (fem vinster) gör Sugarmakesmecrazy V75-debut när han startar i bronsdivisionen på Hagmyren.
Svante Båth berättade i V65 Direkt i TV12 på fredagen om hur han ser på chansen för fyraåringen.
- Jag gillar hästen, men man ska komma ihåg att han inte gjort så många starter. Vi har försökt att matcha så gott det går med en amerikan så här. Nu får han vara med i brons och trots att han bara har tolv lopp innanför västen känns det som att han borde kunna hävda sig bra.
- Jag köper att han är favorit, men tycker flera andra är bra. Henrik Svenssons Serius Try är en riktigt bra häst när det funkar bland annat, så även Tomas Petterssons Ajlexes Cubano. Jag tycker motstånd finns. Jag kan förlora och vara nöjd ändå, men jag köper att han är favorit, säger Svante Båth.
Sugarmakesmecrazy kommer närmast från seger i Eskilstuna då han avgjorde efter en resa i andra par utvändigt.
- Han vann ju, men tycker han skulle vunnit lättare med det loppet, men tiden blev ändå bra. Jag hade gjort en hel del förändringar som kanske var åt det negativa hållet eftersom jag hade Hagmyren-starten i bakhuvudet med honom, sparade fötterna och öppet huvudlag och så vidare. Nu kör vi barfota runt om banan tillåter och helstängt huvudlag.

Klurigt loppscenario
Svante Båth startar även Quid Pro Quo som startar från spår 6 bakom bilen i gulddivisionen (V75-3).
- Jag var jättenöjd med honom efter halvinfektionen och han gjorde ett riktigt bra lopp senast. Jag har vridit och vänt lite på det här loppet, hur det ska bli kört… och det är lite klurigt faktiskt. Det är så väldigt många startsnabba hästar innanför, så har vi tur så går det undan och vi kan krypa ner, men det finns även en risk att B.B.S.Sugarlight spetsar direkt och ingen vågar utmana. Det är lite svårt det där, Erik Adielsson får avgöra när bilen släpper hur han gör.
Quid Pro Quo gick med skor runt om senast då han blev tvåan bakom Delicious U.S.
- Nu blir det barfota om banan tillåter. Hel- eller halvstängt huvudlag, det beror på hur värmningen är och hur pigg han är, säger Svante Båth.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Hagmyren lördag 10 september 2016

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Hagmyren lördag 10 september 2016.


Stallform är ett väl etablerat begrepp inom travsporten.Att många hästar samtidigt tävlar bra eller dåligt i perioder är et..

Stallform är ett väl etablerat begrepp inom travsporten.
Att många hästar samtidigt tävlar bra eller dåligt i perioder är ett fenomen som säkert de flesta tränare skulle skriva under på.
Som V75-spelare är det en parameter att lägga till när man analyserar och ofta får man läsa eller höra att vissa tränare/stall har extra bra form just nu.
Men vad ligger det för fakta bakom sådana påståenden?
I Formbarometern har vi försökt sätta svart på vitt hur formen är hos veckans aktuella V75-tränare.
Listan baseras på stallets resultat den senaste månaden, både i Sverige och utlandet, och endast tränare som gjort minst tio starter under perioden räknas med.
En hög siffra indikerar god stallform och tvärtom.

Formbarometern
Timo Nurmos: 148
Peter Grundmann: 143
Per Lennartsson: 132
Peter Untersteiner: 132
Jim Oscarsson: 122
Roger Walmann: 121
Öystein Tjomsland: 115
Svante Båth: 111
Reijo Liljendahl: 104
Jörgen Westholm: 103
Stefan Persson: 98
Ulf Stenströmer: 98
Björn Röcklinger: 97
Robert Bergh: 91
Robert Skoglund: 89
Stig H Johansson: 87
Petri Salmela: 87
Stefan Melander: 83
Per Linderoth: 82
Mattias Djuse: 78
Torbjörn Jansson: 77
Jan-Olov Persson: 73
Peter Eriksson: 71
Olle Alsén: 66
Markus Pihlström: 64
Klaus Kern: 58
Fredrik B Larsson: 56
Fredrik Pedersen: 48
Martin P Djuse: 45
Henrik Svensson: 44
Peter G Norman: 43
Erik Svensson: 41
Hans-Owe Sundberg: 40
Linda S Hedström: 36
Mats Gällerstedt: 27
Henrik Larsson: 26

Fotnot: Formbarometern baseras på stallens samtliga starter mellan 10 augusti – 7 september och räknas ut via en kombination av placeringar och inkörda prispengar.


"Då lossnade allt"
Ett lite oväntat namn i toppen är Peter Grundmann.
Tysken som fick svensk proffslicens 2014 och driver stallet ihop med sin sambo Lisa Norberg.
På lördag startar han Lily Viking i Erik Graléns Minne (V75-4) och sett till stallformen kanske det kan vara en rysare att ta i beaktning?
- Det tycker jag absolut. Jag förstår inte alls varför hon är så lite betrodd här, säger Grundmann som har en tydlig orsak till den senaste månadens strålande resultat.
- Vi flyttade hem hästarna till gården för tre månader sedan och då lossnade allt. Vi hade ett stall på banan innan, men det visade sig att det inte fungerade. Nu mår alla hästar väldigt bra och tränar väldigt bra, det är roligt igen.
Då gäller det Lily Viking också?
- Ja, självklart. Hon var mycket rejäl vid vinsten och kändes lika bra senast. Hon gick i 1.19-fart när vi fick en liten störning och det är hon känslig för. Utan galoppen hade vi garanterat vunnit det loppet också.
I sådana fall hade ni legat högst upp i Formbarometern…
- Okej, det hade ju varit ännu roligare, men att vara tvåa bakom Timo Nurmos är inget att skämmas för. Vi får försöka ta revansch på lördag istället.
Hur ska det gå till?
- Hästen är mest stark och har svårt att växla tempo snabbt så jag kommer att köra offensivt om inte tempot blir hårt. Det allra bästa vore om vi kom fram utanpå ledaren, hon trivs verkligen i den positionen.
Ändrar ni något i balans, utrustning eller träningsupplägg inför det här loppet?
- Nej, varför ska man ändra när det går så bra? Hästen var jättefin i sista jobbet, det är det som är viktigt. Går hon bara felfritt så tror jag att vi är med i segerstriden.

Robin Johansson, Kanal 75

Bo Eklöfs travsurr och V75-tips till Hagmyren lördag 10 september 2016

Här kan du lyssna till alltid lika påläste Bo Eklöfs travsurr med V75 tips och tankar inför V75 Hagmyren lördag 10 september 2016.
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data
om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG.
Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se