V75-tips och V75-nyheter

Här på Gratistravtips.se hittar du några av Sveriges populäraste och bästa V75 tips inför helgens V75. Dels kan du ta del av Björn Goops väldigt omtyckta "Björnkollen" och den mycket påläste Bo Eklöfs "Travsurr", där den kommande V75-omgången analyseras in i minsta detalj och många smarta drag och eventuella skrällar tipsas om. Du kan även ta del av mästertipparen Chrille Erikssons intressanta syn på V75 och hans tips inför kommande V75-omgång, som bonus kan du även lyssna på Jonas Noreen och Eskil Hellbergs väldigt nyttiga podcast där de diskuterar kommande V75 - ibland hetsigt, men de levererar alltid riktigt bra systemförslag!

Här på Gratistravtips.se hittar du några av Sveriges populäraste och bästa V75 tips inför helgens V75. Läs mer..Dels kan du ta del av Björn Goops väldigt omtyckta "Björnkollen" och den mycket påläste Bo Eklöfs "Travsurr", där den kommande V75-omgången analyseras in i minsta detalj och många smarta drag och eventuella skrällar tipsas om. Du kan även ta del av mästertipparen Chrille Erikssons intressanta syn på V75 och hans tips inför kommande V75-omgång, som bonus kan du även lyssna på Jonas Noreen och Eskil Hellbergs väldigt nyttiga podcast där de diskuterar kommande V75 - ibland hetsigt, men de levererar alltid riktigt bra systemförslag!


Gunnar Melander åkte dit med Månprinsen A.M. i Nordiskt Mästerskap för kallblod på Åland i den senaste starten där det bl..


Gunnar Melander åkte dit med Månprinsen A.M. i Nordiskt Mästerskap för kallblod på Åland i den senaste starten där det blev en blytung resa på en för hästen opassande bana.
Dannerotränare stryker ett streck över den insatsen och menar att han kommer med en häst i toppform till lördagens SM-lopp på Bergsåker.
- Jag är inte orolig för formen på något sätt, säger Gunnar Melander som inte finner någon anledning att inte se positivt på uppgiften i V75-3.
Svenskt Mästerskap har körts sedan 1934. Året var 1999 då det rasslade till och en viss Järvsöfaks vann loppet för första gången.
Det skulle bli nio segrar till. 2004 var kallblodskungen sjuk och Nordgubben stack emellan med en seger. I fem upplagor av SM efter det toppade Järvsöfaks igen innan hästen togs ur tävling och började avla på heltid.

Tipset till Månprinsen
Marita Arvidsson är kallblodsföreningen Sleipners riksordförande. Hon gör som de flesta andra och tippar favoritseger i SM på lördag.
- Jag tror att Gunnar Melander har någon som är bra och duger i det här sällskapet, säger hon skämtsamt.
Ingen topp utan bredd brukar det heta. Marita Arvidsson, själv travamatör med licens i Årjäng med sex kallblod i träning, är nöjd med toppen. Samtidigt låter hon antyda att Månprinsen A.M. kanske har det lite för lätt ändå när han möter de svenskfödda.
- Det är viktigt att ha de riktigt stora stjärnorna. Men vi önskar oss så klart att vi i sporten kan bygga långsiktigt och få fler stjärnor som sticker ut positivt. Vi strävar efter att kunna matcha norrmännen som fram till nu i alla fall har haft en dubbelt så stor population födda kallblod varje år. Med fler hästar har man en bredare bas och en högre topp, säger Marita Arvidsson.

"Det normala är..."
Börje Andersson - intervjuare och medlem av tipsredaktionen på veckans V75-bana Bergsåker – minns SM-loppen på 1960-talen.
- Ett tidigt minne var Solglänts seger 1963 med Arne Simonsson. Kvisslebrun vann fyra raka på 1960-talet, till ett jäkla jubel.
Ska vi bortse ifrån att Månprinsen blev trött i den senaste starten och tro på ett fjärde raka SM-tecken?
- Hästen fick bett för tufft lopp och krigade det han kunde och blev väl helt enkelt mjölksyretrött. Han gjorde ändå ett kanonlopp men mötte några som var bra för dagen. Det normala är att Månprinsen vinner SM igen, säger Börje Andersson.
Vad är det ”onormala” i sammanhanget?
- Det är klart att det blir jättepengar om Månprinsen förlorar men det ska ändå mycket till. Om man till äventyrs ska måla upp någonting så är det att hästen nu har varit igång ända sedan i januari och tävlat. Gunnar har varit i Norge och Finland med honom och rest en hel del. Andra säsonger har han inte gjort årsdebut förrän i april, så det är ett litet annorlunda upplägg i år, slutar Börje Andersson.

Mikael Wikner, Kanal 75


59-årige Joseph Verbeeck är en av världens genom tiderna mest meriterade kuskar med bland annat fyra segrar i Prix d’Amerique och två..


59-årige Joseph Verbeeck är en av världens genom tiderna mest meriterade kuskar med bland annat fyra segrar i Prix d’Amerique och två i Elitloppet.
I helgen kommer han till Sundsvall för att bland annat köra On Track Piraten i Sundsvall Open Trot. Han kör sex hästar på fredagen och tre inom ramen för V75 på lördagen. Endast varmblod.
Joseph Verbeeck hälsar via sin manager och bokare att en ömmande axel sätter stopp för att köra hästar med allt för mycket egen vilja.
Lennart Carlsén på Bergsåkers sportavdelning:
- Han har lite problem med en axel och en del kallblod kan ju bli lite tunga att köra. Verbeeck blir inte yngre och det var efter att ha kört nåt kallblod i Boden för några veckor sedan han valde att stå över hos oss.

Underlig f ö r vass
Joseph Verbeeck har kört tusentals lopp och har flera gånger bekantat sig med kallblod.
Senaste gången det begav sig var under kuskmatchen Björnkampen i Boden i juli där mötet med sjuårige valacken Underlig emellertid blev en smula för mycket för honom.
Underlig är känd för att vara vass och svårkörd.
- Jag hade på känn att loppet hos oss kunde ligga bakom. Men han klagade verkligen inte utan det blev kanske för mycket helt enkelt med en sådan häst om han har smärtor. Verbeeck har ibland betraktas som en playboy men är precis så långt ifrån en diva man kan komma, säger Bodentravets chef David Zimmer.

Trolleri med Pilo Tabac
Börje Andersson, intervjuare och tipsprofil på V75-banan Bergsåker, ser fram emot besöket av Joseph Verbeeck i helgen.
- Synd att det inte blev några kallblod den här gången för Jos bara. Han körde ett kallblod åt mig en gång i ett större lopp i Malmö. Pilo Tabac tjänade nästan 700 000 kronor på sin tid men kunde aldrig öppna något från start. Han var rent långsam. Verbeeck bara tog ledningen med honom som ingenting och rekordet hästen fick den gången 1994 förblev hans snabbaste tid. Så jag håller honom som mycket skicklig med kallbloden, säger Börje Andersson.
Under årets elitloppshelg på Solvalla segrade Jos Verbeeck med Bird Parker i Harper Hanovers lopp.
På lördag kör belgaren Hans R Strömbergs On Track Piraten i Sundsvall Open Trot. 1999 vann han loppet med Remington Crown.

Mikael Wikner, Kanal 75


Solvallatränaren Stefan ”Tarzan” Melanders Nuncio inkasserade ännu en miljon i Jubileumspokalen senast där supertravaren knep seger 3..


Solvallatränaren Stefan ”Tarzan” Melanders Nuncio inkasserade ännu en miljon i Jubileumspokalen senast där supertravaren knep seger 33 i den 49:e starten.
Elitloppssegraren Nuncio har kallats "väsen" och "fenomen" och har aldrig varit sämre än trea trots att han stött på hårdast tänkbara motstånd i så gott som varje start.
Stallet meddelar fortsatt form på den store favoriten i V75-6 på Bergsåker, tillika Sundsvall Open Trot.
Det handlar om folkets bank på V75 och även det givna singelstrecket för några av landets mest kända tipsexperter.
Micke Nybrink ska stå i rutan i TV12 och TV4 på lördag och tror på favoritseger.
- Nuncio måste vara en av världens tuffaste hästar och även om han drog spår ett – vilket kanske inte är optimalt - så drog han ju ändå en vinstlott i och med att On Track Piraten fick spår nio. Det är min spontana reaktion, utan för den skull inte dra alla slutsatser så här tidigt på veckan, säger Nybrink.
Innerspåret för Nuncio?
- Melander kanske inte hade valt det frivilligt åt sin häst. Men det är ett jättebra spår och hästen är ju inte dålig ut. Senast öppnade han ju fort till exempel. Och så är det Örjan Kihlström från innerspåret - jag tror att han är bäst i Sverige på att köra därifrån. Oasis Bi är med och den är snabbare än Nuncio. Men Oasis Bi har några spår ut och jag blir inte ett dugg förvånad om Örjan bara svarar ledningen och vinner.

"Ingen sölkorv det här"
B-O Månsson, regional sportchef för travets Mittnorrland, är en annan som tror att innerspåret inte ska innebära några större bekymmer för favoriten.
- Det är klart att teoretiskt skulle han kunna bli fast. Tarzan hade nog hellre valt spår tio tror jag. Men det är ju så att Nuncio öppnar mycket snabbt. Det är ju ingen sölkorv det här. Nuncio blir naturligtvis svårslagen. Han är den normala tipsettan och jag tror Kihlström reder ut det.
Några ord om loppet ni bjuder på?
- Det blev ett otroligt bra lopp och jag är jätteglad för sporten på lördag. Det många kanske inte inser att det är andra nio också är fantastiska hästar. Men eftersom Nuncio är så sjukt bra kommer de andra inte fram riktigt.

Inget större bråk
Stefan Berglund, redaktionschef på V75-Guiden får samma fråga - om Nuncio är en favorit i fara på grund av innerspåret.
- Nej, jag tror inte att han förlorar den här gången heller. Nuncio har visat att han är snabb ut från innerspår. Jag tror inte att Oasis Bi och Volstead bråkar så mycket med honom heller i början utan båda vill nog bara ner i rygg på favoriten. Nuncio är nog snabbare än vad många tror från start, särskilt med Örjan i sulkyn. Jag tror ingen tar en längd och stallkamraten Volstead lär täcka upp för att sedan gå ner i rygg. Anna Mix var fantastiskt bra senast men det blir ju dryga spår fram igen, säger Stefan Berglund.

Bra spår i Sundsvall
Travexperten och TV4-profilen Anders Malmrot om Sundsvall Open Trot:
- Ett scenario är att Nuncio skulle bli instängd från spår ett. Men jag tror ju inte på det. Hästen är startsnabb, det har han visat i Elitloppet till exempel. Att ha innerspår på Bergsåker är också jättebra. Många banor har problem med sitt innerspår eftersom starten kommer ganska tidigt på rakan och att hästarna då får dålig fart från innern. Men Bergsåker har ett långt upplopp och bilen släpper senare.
Spets och slut på Nuncio tror du?
- Jag tror att han håller ledningen och sedan får de andra köra om andrapriset. Det handlar om en av världens bästa hästar, om han inte rent av är den bäste, säger Malmrot.
Slutligen en check med stallet. Hur står det till med Nuncio?
- Jo, allt är väl med hästen. Allt är normalt, säger stallets försteman Marcus Schön. Det känns ju alltid som att den här hästen är i form, om man säger så! Och med tanke på att han fick en hyfsad smygresa senast borde han vara lite mera explosiv den här gången. Troligtvis kommer han ”bara” att gå barfota fram den här gången (runt om senast) men jag tror inte att det har jättestor betydelse. Volstead var ruskigt bra senast och det känns som att någon av våra hästar kommer att ta ledningen. De utifrån är inte så startsnabba att de kan utmana, vad jag fått se och läsa mig till i alla fall. Så det ska kunna bli ett jäkligt bra lopp för våra två hästar.

Mikael Wikner, Kanal 75


E3-finaler över kort distans var det som stod i fokus denna lördageftermiddag på Örebrotravet. I finalen för hingstar och valacker tog..


E3-finaler över kort distans var det som stod i fokus denna lördageftermiddag på Örebrotravet. I finalen för hingstar och valacker tog Donatello Sisu hand om ledningen sedan Mcspirit galopperat i starten. Han inledde femhundra meter på 1.11,3 och varvade på 1.13,2. På utsidan hade han bertrodda Marciano och Lutfi Kolgjini tryckte upp farten ut på den sista bortre långsidan. I tredje par utvändigt satt favoriten Makethemark. Men Donatello Sisu ångade på framme i täten och via en avslutning efter 1.10,3 de sista femhundra metrarna var Makethemark chanslös att nå fram i spurten. Han avslutade ändå mycket bra som tvåa men åt Donatello Sisu fanns inget att göra. Den stall Denco-ägda hästen imponerade vid segern och körande Stefan Söderkvist knöt näven i en segergest när mållinjen passerades. Segertiden blev 1.11,7/1609a och förstapriset var en miljon kronor.
- Jag blev lite orolig på sista långsidan när Ludde tryckte upp farten litegrann att det skulle sätta sig till slut. Men han gick undan och var jättebra. Han har utvecklats hela tiden och det är en jättefin häst. Det är en av de bästa hästar jag har kört som treåring, sa Stefan Söderkvist.

Zukanovic överlyckling
Tränaren Admir Zukanovic var överlycklig och rörd till tårar över storloppssegern som är den största hittills i hans karriär. Donatello Sisu tog nu sin femte seger i nionde starten.
- Det är helt sjukt. Vilken jävla häst om man får säga så. Det tar lite tid att samla sig, sa han direkt efter loppet.
- Det är en sådan utveckling och en så fin häst. Jag är så tacksam att jag får ta hand om träningen på den här hästen. Det är en njutning, otroligt stort för mig. Det största i min karriär, sa Zukanovic.

Unique Juni vann stofinalen
Hans R Strömberg har haft ett kanonår som tränare. Nu blev det en ny storloppsseger när Unique Juni tog hem E3-finalen för ston. Örjan Kihlström, vem annars när det handlar om miljonlopp, serverade hästen en fin resa i tredje par utvändigt. När hon fick full anfallsorder in på upploppet avslutade Unique Juni vasst och precis på mållinjen fick hon tag i favoriten Zahara Goj och vann med en nos. Segertiden blev 1.12,0/1609a och förstapriset var en miljon kronor.
- Det är helt otroligt vilket år vi har haft. Det finns inte på kartan, helt sanslöst, sa en glad Hans R Strömberg.
- Hon är ju bra och vi fick en vettig resa. Hon gick bra i försöket och det var en öppen final och många som hade chansen. Jag kände i sista sväng att vi skulle vara med i striden, sa Örjan Kihlström.

Coldtown imponerade i gulddebuten
Coldtown vann direkt i sin debut i Gulddivisonen och som han gjorde det. Han svarade för en imponerande insats efter en stenhård inledning. Jorma Kontio körde offensivt och vägrade ge sig i spetskampen. Han pressade hårt med Coldtown utvändigt om ledande Knows Nothing och fick ta över ledningen ut på den första långsidan. Men det kostade 1.06,2 de första femhundra metrarna och kort senare kom Lutfi Kolgjini farande med Radiuex och då släppte Jorma Kontio täten. Radieux varvade på snabba 1.10,3 i det här medeldistansloppet. Coldtown låg i rygg på ledaren och hade fritt fram i sista sväng. Kontio väntade tills upploppet början med att vrida ut sin häst och Coldtown kopplade snabbt greppet på Radieux och höll sedan attackerande Knows Nothing ifrån sig den sista biten. Segertiden blev 1.11,1/2100a för den Timo Nurmos-tränade hästen.
- Han var jättefin i dag. Det var hård öppning men jag tyckte att vi kunde vinna trehundra kvar, sa Jorma Kontio.

Vaken styrning avgjorde
Dansk dynamite inledde V75-omgången genom Tripolini V.P. och Jeppe Juel. Efter en inledning utvändigt om ledande favoriten Mellby Apollo blev han avlöst av Clara R.C. efter ett varv. Clara R.C. pressade på ledaren under slutvarvet och tog över in på upploppet. Hon var väldigt tapper och stod emot i det längsta men den sista biten kunde hon inte svara Tripolini V.P. som fått loppet i andra par utvändigt under slutrundan. Favoriten Mellby Apollo galopperade som slagen till slut.
- Han fick utdelning på den fina formen som han haft ett tag, konstaterade segerkusken Jeppe Juel.
En vaken styrning bjöd Kenneth Haugstad på i V75-4 bakom Imperator. Han körde påpassligt till ledningen dryga varvet kvar och avgjorde där loppet. Dem femårige hingsten, som tränas av Mimmi Elfstrand, gled undan till en lätt seger.
- Planen var att köra fram i dödens för jag tyckte det gick sakta men sedan hade jag bra fart uppe så jag körde och då släppte Magnus. Det här är en riktig kanon, det sa jag redan när jag kvalade han för två år sedan men det har varit mycket strul. Han gick en 1.13-tid i dag och det är bra, sa Kenneth Haugstad.

Promenadseger för Springover
Ulf Ohlsson skrällde i V75-5 när han vann med Reijo Liljendahls MA Running trots spår elva över kort distans. Efter en perfekt resa och lucka vid upploppets början så spurtade hästen vasst till en säker seger.
V75-omgången avslutades med att Springover ledde från start till mål för sin tränare Joakim Lövgren. Hästen fick bestämma som han ville i täten och gled undan enkelt utan att förta sig.
- Det var en fin åktur. Det blev en promenadseger för honom i dag och det var skönt för han har gjort många tappra lopp ute i spåren. Han har gått tom tidigare och nu vann han med krafter kvar, sa Joakim Lövgren.
Sju rätt på V75 denna jackpotomgång gav 542 935 kronor.

Michael Carlsson, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Örebro lördag 20 augusti 2016

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Örebro lördag 20 augusti 2016.


Bara en dag efter att Unstirred Drink föddes för tre år sedan dog hennes mamma Yankee Martini. Det blev istället fölstoet Giggling som..


Bara en dag efter att Unstirred Drink föddes för tre år sedan dog hennes mamma Yankee Martini. Det blev istället fölstoet Giggling som blev hennes fostermamma. Giggling hade själv fött Unaffected Laugh någon dag tidigare men accepterade snabbt Unstirred Drink samt ytterligare en fölunge. Att samma fölsto tar hand om två föl samtidigt är väldigt ovanligt och att ta hand om tre föl är unikt.
Men för supermorsan Giggling var det inga problem.
- Det är rätt ovanligt, jag har aldrig varit med om det förut, säger Yvonn Mattson på Menhammar stuteri där hästarna är uppfödda.
Sedan dess har Unstirred Drink och Unaffected Laugh varit som ler- och långhalm. Men när de sattes i träning hos Svante Båth särades de båda stona åt på olika gårdar. Det gillade inte Unstirred Drink som tränare Båth hade stora problem med under uppträningen.

"Var omöjlig att göra med - nära ge upp"
- Hon var helt omöjlig att ha att göra med. Det var mentaliteten som spökade och hon var en orolig själ. Jag var nära att ge upp och ringde till Johan Hellander på Menhammar och frågade om vi verkligen skulle fortsätta med henne. Jag berättade om problemen och då sa han att du har väl inte särat på Unstirred Drink och Unaffected Laugh.
- Så vi flyttade ihop hästarna på samma gård så att de fick gå tillsammans i hagen igen. Sedan dess har det aldrig varit några bekymmer. Det är otroligt egentligen men det visar att hästarna trivs så bra tillsammans. De är som oskiljaktiga. Visst är det fortfarande lite nerv i Unstirred Drink men det är jättestor skillnad mot tidigare, säger Svante Båth.

”De blev som tvillingar”
Johan Hellander, platschef på Menhammar Stuteri, minns när hästarna föddes och deras uppväxttid.
– De här två hästarna blev som tvillingar, och vi sa tidigt att de här två får vi inte sära på, berättar Johan Hellander till Trav365 och fortsätter:
– Vi hade dem tillsammans hela tiden, sedan när de var dags att skicka iväg dem så sa vi att vi kan inte sälja dem var för sig, de måste få vara tillsammans.
– Jag berättade för Svante när de här hästarna gick upp till honom att de är som tvillingar, och att han skulle försöka hålla ihop dem så mycket som det bara gick. Sedan blir det som det lätt blir, Svante glömde bort det och de hamnade på två olika gårdar hos honom. Svante sa att Unstirred Drink inte alls fungerade och att han var nära att ge upp, och då frågade jag om hon fortfarande stod i lag tillsammans med Unaffected Laugh.

”Ska streckas på V75”
Lördagens V75-omgång avgörs i Örebro och kryddas dels med en jackpot men även av E3-finalerna. I E3-finalen för ston startar Untirred Drink som en outsider från spår sju med Erik Adielsson i sulkyn. Hästen var även med i E3-finalen över medeldistans i somras och kom då trea. Hon har hittills sprungit in 502 800 kronor på tolv starter och nu är det en miljon kronor i förstapris.
- Unstirred Drink (V75-2) har en väldigt hög lägstanivå. Hon har gjort bra lopp varje gång och varit bland de tre i alla starter utom näst senast. Men då satt hon sist i ett taktiklopp där Electric Light satt i ledningen med Diamanten utvändigt. Hon var bra som trea i försöket från dödens senast och det känns som att formen är på topp.
- Från det här läget krävs det minst en eller två stolpar in men skulle det klaffa är hon inte borta från segerstriden. Tar man med några stycken på V75 tycker jag att hon ska med. Vi gör inga ändringar och det blir fortsatt barfota runt om, säger Svante Båth.

Fotnot: Unaffected Laugh har hittills vunnit ett lopp på sex starter och sprungit in 77 400 kronor.

Michael Carlsson, Kanal 75

Bo Eklöfs travsurr och V75-tips till Örebro lördag 20 augusti 2016

Här kan du lyssna till alltid lika påläste Bo Eklöfs travsurr med V75 tips och tankar inför V75 Örebro lördag 20 augusti 2016.


Med sex fullträffar är hon treåringskullens segerrikaste sto i år. Men den där riktigt stora segern saknas fortfarande. Den kunde ha ..

Med sex fullträffar är hon treåringskullens segerrikaste sto i år. Men den där riktigt stora segern saknas fortfarande. Den kunde ha kommit i långa E3, över 2 140 meter, tidigare i sommar, men då stod inte Zahara Goj att känna igen.
- Då hade hon varit ute i Guldstoet två veckor innan försöket och sedan var det final tolv dagar senare. Det blev för täta starter och hon blev helt enkelt för stressad till finalen, säger Sten O Jansson.
Zahara Goj blev het och brände krafterna i tredje par utvändigt. Mållinjen skar hon som femma.
- Nu är jag medveten om att hon kan stressa upp sig om hon startar för tätt och har därför ändrat rutinerna. Hon fick fem veckors uppehåll inför försöket så det är inte alls samma förutsättningar den här gången. Nu tror jag att det ska gå bra.

”Snäppet bättre på lördag”
Det är Örebrotravet som arrangerar lördagens E3-finaler, utöver stofinalen körs även en för hingstar och valacker, och en miljon kronor väntar på vinnarna. Den här gången är det 1 640 meter som gäller och båda finalerna ingår i V75. Som extra krydda ligger det jackpotmiljoner i potten för spelarna. Många kommer att strecka Zahara Goj. Inte minst på grund av hennes insats i uttagningen, där hon trots stenhård öppning till ledningen höll undan till säker seger.
- Hon var till och med bättre än väntat. Hon hade tagit det lugnt efter förra finalen och bara gått två lätta snabbjobb och motion. Ändå kunde hon hålla undan trots 1.08,5 första 500 meterna, säger Jansson och fortsätter:
- Allt verkar jättebra med henne efter det. Hon har bara tagit det lugnt men förhoppningsvis har hon gått framåt av försöket och är snäppet bättre på lördag.

Rycktussar för första gången
Sten O Jansson har dessutom ett ess i rockärmen som han tänker spela ut på lördag.
- För första gången i sitt liv ska hon gå med urryckare. Förut har vi ryckt huvan men då har hon haft fast bomull under. Torbjörn (kusken Torbjörn Jansson reds.anm.) har inte tyckt att det har behövts eftersom hon gör vad hon kan ändå men nu när hon har bra läge och allt ska vi prova att rycka tussarna för första gången. Jag tror inte att det ger negativ effekt i alla fall.
Vad tror du om segerchansen?
- Hon har bara missat pallen en gång på 14 starter och vunnit hälften av loppen, så med henne tror jag alltid på vinstchans.

Ola Johansson, Kanal 75

V75-system och V75-tips till Örebro lördag 20 augusti 2016

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Örebro lördag 20 augusti 2016.


Nuncio brukar få gå den tunga vägen och göra allt jobb själv. Det slapp han när han på onsdagen gjorde sitt första fr..

Nuncio brukar få gå den tunga vägen och göra allt jobb själv. Det slapp han när han på onsdagen gjorde sitt första framträdande hemma på Solvalla sedan segern i Elitloppet. Visserligen fick han inleda i fjärdespår men sedan kunde han gå med i draget bakom stallkamraten Volstead. Tempot var högt uppskruvat loppet igenom och när Örjan Kihlström lyfte ut Nuncio till anfall vid upploppets början stegade den fantastiske hingsten enkelt ifrån sina femåriga kullkamrater.
- Det är riktigt skönt när man viker ut och känner att det är klart, sa Kihlström.
Segertiden 1.10,7 över 2 140 meter med autostart är svensk rekord för utländska hingstar och valacker, och den tiden gick Nuncio med till synes gott om krafter i behåll.
- Det är väl ingen som springer 1.10,7 oberörd men han hade kunnat sträcka mer på sig om det hade behövts, sa Kihlström.
Segern var Nuncios 33:e i 49:e starten och han har fortfarande aldrig varit sämre än trea.
- Alla ord har egentligen redan sagts om hästen…han är fantastisk! Han är grym, så cool, superintelligent och vet precis vad det handlar om, sa Stefan Melander.
Förstapriset i Jubileumsloppet uppgår till en miljon kronor och därmed ståtar Nuncio med 23 931 376 kronor på vinstkontot. Inte illa för en häst som kostade 50 000 kronor på auktion som ettåring.

Glädjetårar efter andraplatsen
Jim Oscarsson tränade Nuncio åt Stefan Melander i USA när hästen var två år. I stallet stod då också Explosive de Vie. Nu fick Jim och hans fru Susanne se sonen Kevin styra in Explosive de Vie till andraplatsen bakom Nuncio.
- Jag vill krama hela världen, sa Susanne.
- Jag är så stolt och glad så jag kan inte beskriva det, sa Jim.
Även Kevin var av förklarliga skäl nöjd.
- Jag är rätt varm inombords. Det är väldigt stort att få chansen att köra det här loppet och att det sedan stämde varje steg av loppet var väldigt kul.
Tredjeplatsen tog Reijo Liljendahls Fire To The Rain och Björn Goop.

Världsrekord av French Laundry
I Big Noon-Pokalen stod två andra av Stefan Melanders USA-importer i fokus. Storfavoriten Cruzado Dela Noche krossade många V75-spelares dröm om sju rätt när han galopperade bort sig från start. Istället slog French Laundry till med karriärens första seger på svensk mark när han invändigt spurtade förbi ledande Tango Negro på 1.11,7 – världsrekord för fyraåriga hingstar och valacker över 1640 meter med voltstart.
- Det största problem var egentligen när jag skulle gå till attack och inte kunde ta ut honom. Han krånglade och det hade tagit för lång tid att få ut honom så jag fick gå invändigt istället, sa Kihlström, som också satte dit Roger Walmann-tränade talangen Caddie Lisieux i Wallenius Cup för treåriga ston.
Hästen kom närmast från ett galoppmisslyckande i uttagningarna till E3 men nu höll hon ordning på benen och när hon fick anfallsorder från tredje par utvändigt avgjorde hon till överlägsen seger på 1.11,3 – årets snabbaste segertid av en svensfödd treåring.
- Det är något extra där alltså. Hon gör det väldigt lätt trots att hon går en så bra tid, sa Kihlström.
Toppkusken nöjde sig inte heller där. I Queen L:s lopp satt han bakom Daniel Redén-tränade vinnaren Bostonz Credit.

Anna Mix enorm Europamästare
I European Championship for Mares fick Solvallapubliken se prov på fransk råstyrka. Sofia Aronsson-tränade sexåringen Anna Mix blev hängande i fjärdespår genom första sväng, fortsatte framåt i tredjespår och kom ner utvändigt om ledaren först efter ett varv. I ledningen satt Some Summit som forcerats fram från bakspår. Dessa två gjorde sedan upp i en ursinnig tvekamp där fransyskan Anna Mix, trots ett extremt tungt lopp, satte nosen först.
- Hon är helt enastående. Man använder tyvärr det ordet lite för ofta men det är helt otroligt det hon gör, jag är rörd av hennes insats, sa segerkusken Erik Adielsson.

Tredje raka för Stig H
Stig H Johansson gjorde sitt årliga kuskframträdande på hemmabanan i kuskmatchen Ahlsell Legends. Från innerspår tog han hand om ledningen med Robert Bergh-tränade Michelangelo Ås och trots att Giampaolo Minucci såg till att hålla tempot uppe utvändigt med Pepe di Jesolo lyckades Stig H ta hem prestigeloppet för tredje året i rad.
- Jag har haft de bästa hästarna också men det är kul att vinna och känna lite på tävlingsspänningen igen, sa tränarlegendaren.

V75-jackpot på lördag
Diamantstoets final rundade av V75-omgången och där tog Håkan K Persson-tränade Gunell Palema en övertygande seger med Erik Adielsson i sulkyn. Det gjorde att sjurättsutdelningen landade på 2 842 kronor. Sex rätt gav 44 kronor och femrättspotten går vidare till lördagens omgång då jackpot och E3-finaler väntar i Örebro.

Ola Johansson, Kanal 75

V75-system och V75-tips till Solvalla onsdag 17 augusti 2016

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Solvalla onsdag 17 augusti 2016.


Onsdag kväll smäller det på Solvalla när Jubileumspokalen avgörs med en miljon kronor i förstapris. Stefan Melander tränar d..


Onsdag kväll smäller det på Solvalla när Jubileumspokalen avgörs med en miljon kronor i förstapris. Stefan Melander tränar de två mest betrodda stjärnorna i Nuncio och Volstead. Men bakom där har Conrad Lugauer en riktig uppstickare i Spartan Kronos. Den femårige topphästen har visat skyhög kapacitet flera gånger och emellanåt gjort riktiga topplopp. Han har också varit ojämn och gjort bort sig vid ett antal tillfällen. Senast blev det startgalopp i Hugo Åbergs Memorial men dessförinnan var Spartan Kronos strålande bra i två segrar och en andraplats i Frankrike.
- De lopp han gjorde på Vincennes var toppklass. Då var han väldigt stark och rejäl. Så bra som han var då har hästen aldrig känts tidigare. Senast var han för pigg och för första gången slog han ihop bakom startbilen. Så här i efterhand körde jag fram till bilen lite för tidigt, säger Conrad Lugauer.
- Nu kommer jag att köra fram med lite mer fart och jag tror inte att det är någon galopprisk. Hästen känns fortsatt jättefin och jag jobbade honom sista gången inför loppet måndag morgon och det känns att han är på topp.

Siktar på ledningen - "Gör en jättebra prestation"
Spartan Kronos vann spårlottningen gentemot Nuncio och Volstead. Han är snabb ut och från spår två kan Lugauer välja taktik.
- Han öppnar bra och jag försöker att ta mig till ledningen så snabbt det går. Sedan kan jag inte släppa till Nuncio. Det är vår chans att slå honom från ledningen, menar Lugauer.
Tror du att du kan vinna Jubileumspokalen, V75-6?
- Jag utgår från att min häst kommer att göra en jättebra prestation. Vi försöker att ge Nuncio en match och självklart ska vi göra allt vi kan för att vinna loppet. Jag tror att vi kan göra det och det blir väldigt spännande. Det blir bra sport.
- Skulle sedan Nuncio slå honom från dödens så blir jag såklart besviken på resultatet men inte på hästen för Nuncio är en av de bästa i Europa. Vi ändrar ingenting i balans och utrustning, det blir barfota runt om igen, säger Conrad Lugauer.

Michael Carlsson, Kanal 75

V75-system och V75-tips till Solvalla onsdag 17 augusti 2016

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Solvalla onsdag 17 augusti 2016.

Björnkollen V75-tips till Solvalla onsdag 17 augusti 2016

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Solvalla onsdag 17 augusti 2016.


Det är Örebrotravet som står värd för V75 och russinen i kakan är E3-finalerna. En plats i historieböckerna och en miljon kr..

Det är Örebrotravet som står värd för V75 och russinen i kakan är E3-finalerna. En plats i historieböckerna och en miljon kronor väntar på de treåringar som tar hem titlarna. I avdelningen för hingstar och valacker (V75-6) ligger favoritskapet hos kullens segerrikaste häst Makethemark, men Admir Zukanovic har en stark utmanare i Donatello Sisu.
- Det är en snabb häst, både från början och till slut. Han var väl en liten köttbulle från början men har utvecklats mer och mer till en ståtlig tävlingshäst, säger Åbytränaren.
När förstod du att han är något utöver det vanliga?
- Han var en av mina snabbaste tvååringar i fjol så det kändes redan då att det fanns lite att köra med.
Hur stor talang är han?
- Just nu är det omöjligt att svara på men som det känns finns det en otrolig kapacitet i honom. Han har bara gjort åtta starter men utvecklas hela tiden och höjer sig för varje lopp.

Mäktig syn i uttagningen
I uttagningarna till E3 körde Stefan Söderkvist till ledningen med Donatello Sisu och därifrån skar hästen mållinjen på 1.12,0 - uttagningarnas snabbaste segertid och årets näst snabbaste segertid av en svenskfödd treåring.
- När de ropade ut 1.10,4 efter 500 meter tänkte jag att så fort kan det aldrig gå. Det såg ut som att han bara joggade! Sedan släppte Stefan på lite de sista 200 meterna och det var mäktigt att se hästen vinna med tussarna kvar på den tiden.
Till synes hade Donatello Sisu krafter kvar att sänka tiden en bra bit ytterligare om det hade varit nödvändigt.
- Det är svårt att säga hur mycket sparat han hade men i tidigare starter har han svarat bra på rycktussarna. Nu manade Stefan på honom lite 200 kvar och när han lämnade dem med två-tre längder kunde Stefan sätta sig tillrätta igen. Det var säkert en hel det kvar och om det blir ett liknande lopp i finalen och körning hela vägen in i mål ska det bli kul att se hur fort hästen kan springa.
Precis som senast har Donatello Sisu spår tre bakom startbilen och över sprintdistansen 1 609 meter är taktiken given. Eller?
- Jag överlåter det taktiska till Stefan för han känner hästen bäst, men han kommer säkert att prova en bit från start så får man se vad som händer. Stefan har själv sagt att han tror att hästen är bäst bakifrån, så när man har sett honom från ledningen, hur bra är han då bakifrån? Men Stefan får avgöra det taktiska, annars kunde jag lika gärna ha kört själv, säger Zukanovic och skrattar.

Spikar i tipset
Att Admir Zukanovic har höga tankar om sin treårige hingst råder det inga tvivel om. I tränartipset Fem tippar V75 spikar han Donatello Sisu.
- Det är jättefina hästar emot men jag tror att han är en av de bättre hästarna i loppet, definitivt, och jag känner att formen är där den ska vara. Sedan vet man aldrig hur det kan tänkas bli kört, det lär krigas för fulla muggar.
Vad skulle en E3-seger betyda för dig?
- Det skulle vara det största som har hänt så här långt i min tränarkarriär. Det skulle betyda otroligt mycket, vara en fjäder i hatten och ett bevis på att jag kan träna unghästar.

Ola Johansson, Kanal 75


Nuncio är stjärnhästen på allas läppar denna onsdagskväll på Solvalla. Han är klar favorit i Jubileumspokelen med en m..


Nuncio är stjärnhästen på allas läppar denna onsdagskväll på Solvalla. Han är klar favorit i Jubileumspokelen med en miljon kronor i förstapris. I sin senaste start så plockade han ner ledande Tycoon Conway Hall från dödens i Årjängs Stora Sprinterlopp. Innan dess var han tvåa i Oslo Grand Prix där han även då gick i dödens och fick ge sig knappt mot en smygkörd Your Highness.
- Han hade en hel del krafter kvar efter senaste loppet. Speciellt trött var han inte, säger Stefan Melander om loppet som Nuncio vann på tiden 1.09,7.

”Har aldrig varit med om någon liknande”
Tränare Melander valde att stå över Hugo Åbergs Memorial och istället satsa på ett lopp hemma på Solvalla. Det var tänkt som ett genrep inför Jubileumspokalen. Men någon start där blev det inte då Nuncio blev struken samma dag.
- Det var märkligt faktiskt. Han hade tränat precis som vanligt dagen innan och jag hade även varit ute och kört honom samma dag. Det var Catharina som var vaken och kollade tempen på honom efteråt och då hade han 39,5. Hon gick hem och käkade lunch och när hon kom tillbaka och kollade igen så hade han 38,7. Det var konstigt och jag har aldrig varit med om något liknande, säger Stefan Melander.
- Han såg lite hängig ut i boxen och vi tar naturligtvis inga risker och det går inte att starta om hästarna har feber. Dagen efteråt var han feberfri och allt var som vanligt igen. Så det var lite konstigt. Sedan har han tränat på som vanligt igen. Han har heller inte haft någon feber sedan just den dagen.

”Det verkar kanon allting”
Nuncio
har spår sex bakom bilen i Jubilemspokalen (V75-6) och körs som vanligt av Örjan Kihlström. Den femårige stjärntravaren, som snart har sprungit in 23 miljoner kronor, är klar favorit.
- Det är klart att jag hade önskat att jag hade fått ett lopp i honom som det var tänkt. Men han klarade precis samma upplägg i Årjäng när han vann och då var det en månad efter starten i Oslo. Hästen känns ruggigt fin i jobben, det gör han faktiskt. Det verkar kanon allting och han är precis lika fin som tidigare. Jag är jättenöjd och det är klart att jag tror på Nuncio, även om det är bra hästar med. Det är ett tufft lopp. Balansen blir troligtvis barfota fram precis som senast, säger Tarzan.
Värsta hotet kanske kommer ifrån stallkamraten Volstead som är andrahandsfavorit. Volstead ståtar med tre raka segrar, har spår sju bakom bilen och körs av Björn Goop.
- Volstead är bra och är kraftigt på gång. Det är en riktigt fin häst och det har jag sagt hela tiden. Han kommer att vinna ett stort lopp framöver, även om han redan har vunnit ett ganska stort lopp i år när han vann i Gävle. I fjol vann han ju Kungapokalen. Nu fick han tyvärr dåligt spår men öppnar bra och han tillhör de bättre i loppet. Även han går troligtvis barfota fram.

”Det är två kanonhästar”
Stall Stefan Melander har ytterligare ett par intressanta hästar till start inom V75. Bland annat Cruzado dela Noche i V75-3 som imponerade stort när han vann Norrlands Grand Prix senast och plockade ner ledande Tobin Kronos.
- Cruzado dela Noche är en ruskigt bra häst och det såg vi ju senast. Han har verkligen gått kanonbra och jag är jättenöjd med honom. Det är jag även med French Laundry som satt fast med krafter kvar senast. Han kändes laddad och fin och han är bra nu ”Frenchen”, riktigt bra. Det är två kanonhästar.
- Nu står båda med tillägg över kort distans men det är inte så många hästar framför och även om de är ovana vid voltstart så är båda förnuftiga. Jag tror att de ska ta sig iväg bra och sedan tål de att springa på. Troligen barfota runt om på båda två.

”Är oerhört gynnad av 2600 meter”

Du har ytterligare två hästar med inom V75, Panoramic i Ahlsell Legendsloppet som körs av Anders Lindqvist, samt Coco de Vie i stoloppet. Vad säger du om dessa?
- Panoramic (V75-1) har haft lite stolpe ut och är bättre än raden. Senast kom han bort på banan i Rättvik när han gick barfota. Banan blev för hård och det var därför han galopperade. Läget är dåligt men på den rutinerade kusken kanske han kan vara trea, fyra.
- Coco de Vie (V75-5) står bra inne i klassen även om läget är dåligt. Men hon spurtade bra senast och kom fort den sista biten. Gången innan hade hon trafikproblem. Hon är oerhört gynnad av 2600 meter och täta starter är också ett plus. Det är bara ston med den här gången och jag tror att hon även ska vara lite vassare nu. Barfota fram eller barfota runt om, säger Stefan Melander.

Michael Carlsson, Kanal 75


Fram till den långa E3-finalen, över 2 140 meter, i juni var Makethemark (V75-6) det stora utropstecknet i treåringskullen. Med sex raka segrar..

Fram till den långa E3-finalen, över 2 140 meter, i juni var Makethemark (V75-6) det stora utropstecknet i treåringskullen. Med sex raka segrar i ryggen spelades han till favorit. Men efter en svettig avslutning i tredjespår fick han nöja sig med tredjeplatsen.
- Alla förstår hur svårt det är att vinna ett stort årgångslopp och i mina ögon fick han mer än godkänt för den insatsen. Det är enda gången i år som han har blivit trött. Men han var stor favorit och naturligtvis känner jag revanschsug inför finalen på lördag, säger Petri Salmela.

Hårdare tränad
Efter förra finalen fick Makethemark ledigt i en vecka innan en tuff träningsperiod inleddes.
- Jag tänkte att ska vi träna honom lite hårdare någon gång i år är det dags nu.
Med tung träning i benen var Makethemark svårbedömd för sin tränare när han efter drygt fem veckors tävlingsuppehåll gick ut i uttagningarna till nästa E3-final, den korta versionen över 1 640 meter.
- Formen var ett stort frågetecken och jag sa till Uffe (kusken Ulf Ohlsson reds.anm.) att det inte är någon toppform. Men Uffe värmde hästen och sa att han kändes grymt fin.
Någon fara med formen var det inte. Ulf Ohlsson kunde sitta lugn i sulkyn när Makethemark retfullt enkelt rundade konkurrenterna från tredje par utvändigt.
- Det var en grymt bra insats och överraskande även för oss hur klar han var. Efter det verkar allt riktigt bra med honom och formmässigt måste han vara ännu bättre på lördag. Han ska gå intervaller på tisdag och sedan ska jag köra honom en gång till på torsdag eller fredag. Men jag kommer inte att trimma honom extra hårt. Han har visat att han räcker.

Tål göra grovjobbet
Makethemark startar från spår 4 bakom startbilen och precis som i förra E3-finalen kommer han att bära favoritskapet.
- Det lutar åt att han får göra lite grovjobb själv men det har han visat att han tål.
Vilken motståndare har du störst respekt för?
- Donatello Sisu är riktigt fin häst som jag alltid har gillat. Möjligtvis har den högst potential att utvecklas. Men alla försöksvinnare gjorde bra lopp. Jag vet inte hur mycket bättre de kan vara till finalen men på pappret ser inte finalen hårdare ut än förra gången, snarare tvärtom.
Petri Salmela har vunnit E3 en gång tidigare. 2009 slog hans My Love di Quattro till. På lördag hägrar en ny plats i historieböckerna. Och en segercheck på en miljon kronor.

Ola Johansson, Kanal 75


Banunderlaget blev den stora snackisen på Åbytravet på lördagen. Efter att Propulsion tagit hem det första heatet i Åby Stora ..

Banunderlaget blev den stora snackisen på Åbytravet på lördagen. Efter att Propulsion tagit hem det första heatet i Åby Stora Pris i överlägsen stil öppnade sig himlen. Det klarade inte banan vars ytlager förvandlades till en hal lersoppa.
- Vädret kan man inte råda över men banan är inte så bra heller. Så mycket har det inte regnat, sa Propulsions uppgivne tränare Daniel Redén inför skiljeheatet.
Un Mec d’Heripre gjorde en fin insats som trea i det första heatet och han hade inga problem med banunderlaget som bjöds i det andra. Där tävlade han utan skor och via en brutal långspurt från tredje par utvändigt flög han förbi konkurrenterna och vann med god marginal före Propulsion.
- Nu har han vaknat, sa Fabrice Souloy.

Efterlängtad titel
Banarbetarna gjorde vad de kunde för att få ordning på banan inför skiljeheatet och Daniel Redén skodde om Propulsion för att få honom att fungera bättre på banan. Men åt en barfotadansande Un Mec d’Heripre fanns inget att göra. Han vann spårlottningen, tog hand om ledningen och sprintade undan till enkel seger.
- Han var startsnabb och jag fick köra i ett lagom tempo. Propulsion hade också fått två tuffa lopp utvändigt om ledaren så normalt skulle han vara lite mattare. Dessutom var min häst väldigt bra. Det är sådan gång i honom att det är svårt att veta hur fort det går. Han länger steget när han springer fortare, andra hästar tar fler steg, sa Björn Goop, som nu kan lägga Åby Stora Pris till sin digra lista över storloppstitlar.
- Jag är Mölndalsgrabb från början och uppväxt här bredvid så jag ville gärna ha den här titeln.
För Fabrice Souloy var det andra segern i Åby Stora Pris. För två år sedan vann hans megastjärna Commander Crowe.
- Fantastiskt! Un Mec d’Heripre är en riktig topphäst, konstaterade den segerrusige fransmannen.
Segern var värd två miljoner kronor och så här långt har åttaårige Un Mec d’Heripre sprungit in 15,5 miljoner kronor.

Dante Boko bäst i långa loppet
I kraftprovet Lyon Grand Prix över 3 140 meter spelades hårdingen Sauveur till storfavorit. Men Lutfi Kolgjini, som uttryckt stor optimism på förhand, körde planenligt till ledningen med Dante Boko. Saveur lotsades omgående fram utvändigt om ledaren men såg aldrig segerfarlig ut. På upploppet tröt hans krafter samtidigt som Dante Boko ryckte åt sig ett försprång som räckte för att bärga segerchecken på en halv miljon kronor.
- Saveur är en fantastiskt häst men det är den här också och att Saveur skulle slå honom utvändigt trodde jag inte på, sa Jägersrotränaren.

Upp i högsta klassen
Samtidigt som tennisesset Rafael Nadal laddade inför lördagskvällens semifinal i Rio-OS vann hästen som bär hans namn, Nadal Broline, silverdivisionens final i Mölndal. Från bakspår hittade Ulf Ohlsson andra par utvändigt bakom storfavoriten Takethem och i geggamojan på upploppet stegade Reijo Liljendahl-tränade Nadal Broline fram till seger.
- Vi hittade till mål men det var inte mer heller. Man ser ingenting och jag förstår inte att banan kan bli så dålig när det regnar i tio minuter, sa den lerinpackade kusken.
I och med segern tog högkapable Nadal Broline klivet upp i gulddivisionen.
- Jag tror att det finns mer utveckling i honom och jag tror att han kommer att vinna lite guldlopp. Sedan får vi se hur han räcker mot de allra bästa, sa Ohlsson.

Med sikte på derbyt
I klass II-finalen hade Peter Untersteiners fyraårige topphäst Isor Håleryd uppvisning från ledningen.
- Sitter man i ledningen och har bästa hästen har man triumf på hand, sa Peter Untersteiner, som härnäst siktar på derbykval med Isor Håleryd.
Ulf Stenströmers Pampalo tog hem klass I-finalen tillsammans med Björn Goop och i bronsdivisionen drog Cab Hornline längsta strået med sin tränare Per Lennartsson i sulkyn. På V75 betalade sju rätt 53 597 kronor. Sex rätt delade ut 500 kronor och för fem rätt fick man 49 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75


Utöver Åby Stora Pris så körs det ytterligare ett storlopp i lördagens V75-omgång. Lyon Grand Prix över 3140 meter med en ..


Utöver Åby Stora Pris så körs det ytterligare ett storlopp i lördagens V75-omgång. Lyon Grand Prix över 3140 meter med en halv miljon kronor i förstapris.
Storfavorit till att vinna är Sauveur som har radat upp fenomenala prestationer på slutet. Han var tvåa i Olympiatravet efter Your Highness. Sedan tog han andraplatser i Harper Hanovers lopp (Bird Parker vann) och i Norrbottens Stora Pris (efter Propulsion). Senast blev det seger i ett storlopp då han i suverän stil tog hem Ulf Thoresens Minneslopp i Jarlsberg med knappt 500 000 kronor i förstapris.
Bara i år har stjärnhästen sprungit in nästan två miljoner kronor.
- Sauveur har varit helt fantastisk och verkligen vuxit in i högsta klassen. Det är en underbar häst och senast gjorde han en grym prestation. Även om loppet blev passande för hans del då vi kom fram i dödens relativt billigt och det blev ett lugnt förstavarv. Sedan var det full gas sista åttahundra metrarna, säger Åke Lindblom.
- Han har tränat på precis som vanligt efter det och känns fortsatt jättefin. Jag har ingenting att klaga på alls.

”Man får vara lite osvensk”
I V75-avslutningen startar Sauveur från spår åtta bakom bilen och är omgångens största favorit. Åke Lindblom är som många vet en glad gamäng som inte hymlar om vad han tror om sina hästars vinstchanser.
- Det är klart att man måste tro mycket på en häst som Sauveur. Jag tror att han vinner. Det säger jag även om jag är svensk och bor i Sverige, ha, ha. Man får vara lite osvensk ibland och eftersom hästen känns riktigt fin måste jag bara tro det. Lång distans är också ett plus eftersom han är så stark.
Så det är bara för spelarna att spika?
- Om jag vore spelare så skulle jag spika honom. Jag tycker att det är en bra spik, absolut.
Några taktiska funderingar?
- I travlopp blir det nästan aldrig som man har tänkt sig på förhand. Vi får se, jag har inte bundit upp mig vid någon taktik än. Han kan vinna från andra sätt än dödens och får han ett fint lopp i ryggar så kan han spurta något fruktansvärt. Hästen är faktiskt allround och helt komplett.
Några ändringar i balans och utrustning?
- Nej, det blir barfota runt om som på slutet.

Michael Carlsson, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Åby lördag 13 augusti 2016

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Åby lördag 13 augusti 2016.

Chrille Erikssons V75-tips till Åby lördag 13 augusti 2016

Här kan du ta del av mästertipparen Chrille Erikssons intressanta syn och V75 tips på nästa V75 omgång på Åby lördag 13 augusti 2016.

Bo Eklöfs travsurr och V75-tips till Åby lördag 13 augusti 2016

Här kan du lyssna till alltid lika påläste Bo Eklöfs travsurr med V75 tips och tankar inför V75 Åby lördag 13 augusti 2016.

V75-system och V75-tips till Åby lördag 13 augusti 2016

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Åby lördag 13 augusti 2016.


Tränaren Daniel Redén var i valet och kvalet angående vilket lopp han skulle välja åt sin nya stjärna Propulsion efter segern ..


Tränaren Daniel Redén var i valet och kvalet angående vilket lopp han skulle välja åt sin nya stjärna Propulsion efter segern i Hugo Åbergs Memorial för två veckor sedan.
Jubileumspokalen hemma på Solvalla på onsdag eller lördagens Åby Stora Pris?
Det blev det sistnämnda loppet.
Propulsion gled in som näst sista häst i åttahästarsfältet som strider två gånger i lördagens V75 på Åbytravet.
Heatloppet med två miljoner kronor till vinnaren avgörs med två heat (V75-1 och V75-5). Vid olika vinnare  i de loppen blir det ett skiljeheat mellan dessa hästar senare under eftermiddagen.
Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen var i behov av ytterligare två hästar till full lek när Daniel Redén hörde av sig i elfte timmen i förra veckan och visade sitt intresse med Propulsion.
- Jag kan inte säga annat än att jag blev jävligt nöjd när jag fick det där samtalet. Det blev ett helt annat lopp när Propulsion kom in, även om vi hade hästar som Un Mec d'Heripre och Mosaique Face sedan tidigare.

Överraskande besked
Jon Walter Pedersen hade absolut inte räknat med att få en av vårens och sommarens hetaste hästar till sitt lopp. Samtalet kom snarare som en överraskning.
- Daniel hade ju gått ut och sagt att det var Jubileumspokalen som gällde och när han redan hade Västerbo Highflyer med i loppet kunde vi så klart inte räkna ut detta. Bara hoppas. Jag tror som nästan alla att loppet står mellan de tre stora favoriterna. Om jag måste välja en blir det Mosaique Face. Känner lite mer för Kolgjinis häst än de andra faktiskt. Mosaique Face var ju helt grym senast och gör han om den prestationen har han nog tuffheten för att vinna det här, slutar Jon Walter Pedersen.

Förlusten kom i Elitloppet
I Hugo Åbergs Memorial för två veckor sedan gjorde Mosaique Face det stora jobbet i ledningen för Adrian Kolgjini. Loppets vinnare hittades i rygg ledaren där Örjan Kihlström satt och gottade sig med Propulsion.
Propulsion gäller som knapp favorit till slutsegern i lördagens lopp. Hästen vann silverdivisionen på Umåker i våras och har efter det sprungit rakt in i världseliten med segrar i Finlandia-Ajo, Norrbottens Stora Pris och senast Hugo Åbergs Memorial.
Örjan Kihlström - som inte gjort något annat än tagit hem storlopp under sitt sagolika 2016 - har kört jänkarhästen sex gånger och endast förlorat ett lopp: försöket till Elitloppet där det blev ett tredjepris.
I finalen körde Erik Adielsson Propulsion till en femteplats.
Thomas Hedlund från stall Daniel Redén:
- Örjan gillar hästen och känner också vad som är bra och dåligt från gång till gång. Nu har det ju mest varit bra saker, eftersom han inte förlorat med honom annat än i elitloppsförsöket. Det känns tryggt med honom som kusk på lördag, säger Hedlund.
Varför blev det loppet på Åby och inte Jubileumspokalen för Propulsion?
- Det är mycket pengar att köra om och bara åtta hästar med. Två heat gick hästen bra med i Elitloppet också. Nu kanske det blir tre lopp, om man har tur att vinna ett av heaten vill säga. Hästen är stark och pallar nog det med, även om han är färsk i eliten. Det var de faktorerna som spelade in i kombination med att han riskerade att få ett dåligt spår på Solvalla och inte skulle få Örjan som kusk i Jubileumspokalen, säger Thomas Hedlund, syftande på att världskusken är förstekusk på Nuncio och kommer att köra den hästen i det loppet.
Stallet har även Västerbo Highflyer med i Åby Stora. Ingen dum häst det heller!
- Verkligen inte. Han vann ju ett av heaten i det här loppet i fjol då han var på väg uppåt. Under det här året har han hårdnat ännu mer, kanske inte blivit bättre men definitivt lite tuffare. Det är en rolig häst på det viset att han inte stannar i utvecklingen utan flyttar sig framåt ett steg för varje år.
Vad säger du om spårlottningen?
- Jag vill säga att det är perfekt lottning för Propulsion. Han är inte chanslös i något av heaten. Däremot känns Västerbo Highflyer mer eller mindre chanslös från spår sju i första (V75-1). Vi menar att vi har en häst i Propulsion som matchar alla i hela världen men att det just i det här loppet är vanskligt att tippa. Hästen känns fin och stämmer det kan han vinna ett heat men vi vågar inte tippa någonting, slutar Thomas Hedlund i Stall Zet.

Mikael Wikner, Kanal 75


Åby Stora Pris är i sin utformning unikt på den svenska storloppshimlen. Den häst som har spår 1 i det första heatet får ..

Åby Stora Pris är i sin utformning unikt på den svenska storloppshimlen. Den häst som har spår 1 i det första heatet får spår 8 i det andra, den som har spår 2 får spår 7 och så vidare. För att ta hem slutssegern krävs vinst i båda heaten. Vinner olika hästar får dessa mötas i skiljeheat, häst mot häst. Slutsegraren belönas med totalt två miljoner kronor.
- Det är helt klart ett roligt koncept och ett av de häftigaste lopp jag har sett var när pappa (Lutfi Kolgjini reds.anm.) lurade Jean Michel Bazire och vann skiljeheatet med Garland Kronos 2008. Det var riktigt coolt! säger Adrian Kolgjini.
- Men jag tycker att loppet ligger lite fel i tiden. En del hästar är lite slitna efter storloppssäsongen och tidigare har det hänt att några av de bästa avstår eftersom man inte vill ta ut dem över två, kanske tre heat. Men för vår del passar det bra eftersom Mosaique Face inte har varit bra tidigare och är på väg upp i form nu.

Aldrig varit bättre
Att Åby Stora Pris skulle ligga fel i tiden är inget man kan utläsa av årets upplaga. I det åtta hästar stora startfältet finns bland andra franske elitloppstrean Un Mec d’Heripre och årets komet i de nordiska storloppen, Propulsion, jagar tredje raka miljonsegern. Senast snuvade Propulsion ledande Mosaique Face på konfekten i Hugo Åbergs Memorial när han slank loss från innerspår och katapultspurtade till seger.
- Det var blandade känslor efter det loppet. Samtidigt som det var en jäkligt tung förlust fick vi glädjas åt att hästen gjorde sitt bästa lopp på nästan ett år. Han gick 1.06-någontin första 500 meterna och varvade på 1.09,2. Sedan gick han under 1.09 sista 500 ändå. Det är inte så många hästar som kan göra den prestationen och så mycket bättre har han nog aldrig varit, säger Adrian Kolgjini.
Efter en motig säsong var Mosaique Faces insats i Hugo Åbergs det besked som familjen Kolgjini väntat på.
- Veterinär Jonas Tornell gjorde en grundlig genomgång av hästen efter Oslo Grand Prix i juni och hittade lite smått och gott. Det var inga större fel utan små detaljer som sänkte honom. Efter det kom vändpunkten och han ska vara på topp på lördag igen.

Missnöjd med bra spår
Mosaique Face startar från spår 5 i Heat A (V75-1) och har därmed spår 4 i Heat B (V75-5). Statistiskt är det de två bästa spåren bakom startbilen men Adrian Kolgjini hade gärna sett att lottningen tilldelat hans startsnabba häst andra förutsättningar.
- I Åby Stora är spår 4 och 5 de spår man inte vill ha. Visserligen öppnar han egentligen bäst från spår 4 men jag hade hellre haft spår 1 och 8. Då hade jag siktat på seger i ett heat och sedan skiljeheat. Nu får vi se vad jag ska göra men det känns som att vi har bäst chans i det andra heatet där vi har spår 4 och Propulsion och Un Mec d’Heripre startar utanför oss.
Mosaique Face tävlar bäst utan skor och om man väljer att satsa på det andra heatet kan det bli skor på hovarna i det första.
- Att köra tre heat utan skor tror jag är omöjligt. Vi tar beslut under veckan beroende på hur fötterna ser ut på honom och på lördag vet vi hur vi gör.
Även om det återstår en del filande på utrustningsdetaljer och taktik är det inget snack om att Adrian Kolgjini åker till Åby för att slåss om segern.
- Med tanke på hur han gick senast måste jag tro jäkligt mycket på honom. Sedan beror mycket på löpningsförlopp, särskilt på Åby med open stretch. Blir det ledningen och tufft tempo vet man att någon kan slinka invändigt. Oavsett vem man har i rygg så har de alltid en rökare till slut i de här klasserna. Men Propulsion gjorde ett jäkligt bra lopp senast och det är han och Un Mec d’Heripre som känns tuffast emot på förhand.

"V75-spelarna ska räkna med honom"
Stall Kolgjini har även Sweden Cup-vinnaren Dante Boko till start i V75-avslutningen. Hästen slutade senast fyra i Hugo Åbergs Memorial och går nu ut över 3 140 meter i finalen av Summer Meeting Stayer med en halv miljon kronor till vinnaren.
- Han var ungefär 20 meter bättre än vad jag hade förväntat mig senast. 1.09,2 ute i spåren är en enormt bra tid, särskilt eftersom han inte är någon riktig sprinter. Distansen på lördag passar honom klockrent och jag tycker väl bara att det är Sauveur emot. Den hästen har imponerat men nu ska han ta vår från dödens (positionen utvändigt om ledaren reds.anm.). Vårt mål är att komma till ledningen och jag tycker definitivt att V75-spelarna ska räkna honom.

Ola Johansson, Kanal 75


Svenskt Kallblodskriterieum avgjordes inom ramen för V75 på Dannero på söndagen.Loppets stora favorit Tand Kraft kom till ledningen efter ..


Svenskt Kallblodskriterieum avgjordes inom ramen för V75 på Dannero på söndagen.
Loppets stora favorit Tand Kraft kom till ledningen efter 600 meter.
Kort senare kastade sig hästen i galopp och det blev en hel del oreda i loppet.
- Tand Kraft försökte hoppa över en av skuggorna från pinnarna (banmarkeringen).. Jag försökte köra över några i värmningen så att han skulle vänja sig, men det gick inte. Det var synd, Tand Kraft gick ett jättelopp sedan, sade Jan-Olov.
Sjö Vinn klarade sig bra vid den fadäsen och kunde överta ledningen 1200 meter före mål. Öystein Tjomsland körde vad som gick på sista långsidan och Sjö Vinn vann komfortabelt före en mycket tapper Tand Kraft som kom tillbaka storstilat.
- Jag var och körde gokart i lördags kväll och fick upp reaktionsförmågan och det hade jag nog nytta av i dag. Sjö Vinn är lite nervös och har enorm kapacitet, sade Öystein som kunde glädja sig år Eikfaksens tredjeplats och Langlands Odin sjätteplats. Sammanlagt körde stallet in hela 780 000 kronor.
Tjomsland vann ytterligare ett lopp på V75. Coktail Fortuna fick en perfekt resa och vann V75-inledningen före en tapper Above All Ås som stretade emot berömvärt utvändigt ledaren.

Perssons tröst
I Kriteriestoet (utanför V75) fick Jan-Olov Persson lite revansch. Han tränar favoritduon Sirifaxa och Uggla I Mossen och loppet stod helt mellan dessa talanger.
Ulf Ohlsson tog ledningen med Sirifaxa samtidigt som Örjan Kihlström hade lite problem med Uggla I Mossen från start och tappade en hel del position. Nu valde Örjan att köra fram utvändigt om ledaren efter 600 meter och dessa två utkämpade en härlig duell upploppet ner. Kort före mål kopplade Uggla I Mossen greppet och Örjan kunde lägga ytterligare en storloppstitel till samlingen.
- Hon var så stark och rejäl att hon redde ut det ändå, sade Örjan.
Uggla I Mossen ägs av stall Segerhuva och Margaretha Wallenius-Kleberg.
- Det här var nästan lika spännande som med Maharajah i Prix d'Amerique. Kallblod ligger mig nära. Jag ligger exempel bakom mormors mormors mor till Järvsöfaks. Min familj födde upp Jäntungen, sade Margareta.

Reste inte i onödan
Magnus Jakobsson åkte till Dannero med en häst, Nova Mollyn, för en start i Svensk Travsports Guldtäcke och kunde vända hem som en vinnare.
Nova Mollyn stod längst framme och hade stor ledning 800 meter före mål och såg oslagbar ut i det läget.
Tangen Haap tog upp kampen på allvar och hade massor av meter att plocka in. Nova Mollyn tappade farten helt in på upploppet och Tangen Haap och Sid Dox kom tillbaka och till slut fick målkameran avgöra.
- Hon har haft fin form länge och jag ville ge henne chansen i dag. Hon kändes oslagbar i sista sväng, men fick ordentlig soppatorsk in på upploppet och jag visste inte om vi vann eller inte, sade Magnus.

I övrigt noterade vi att…
...Hans-Owe Sundbergs tog en dubbelseger. Först ut var Charrua Forlan som tog årets första seger efter ledning från start till mål. Bakom Håkan Wallbergs The Last Crown löset det sig perfekt efter ett lopp i rygg på ledaren och The Last Crown stack bara undan när han fick luckan.
...Rikard N Skoglund skrällde med Hot Point. Hästen dök upp från ingenstans i sista sväng och hade det bästa spurtkrutet över upploppet i V75-2.
...Markus Pihlströms Global Rebel gladde sin tränare med en säker seger sedan Ulf Ohlsson kört ett prickfritt lopp med femåringen som börjar bli varm i kläderna.
..at det för andra dagen i rad blev det miljonutdelning. Sju rätt gav 3 214 228 kronor, sex rätt 7 321 kronor och fem rätt 375 kronor. Miljonvinnarna lämnade in kupongerna i Värmland och i Finland.

Joakim Brundin, Kanal 75


Sommartravet avslutades i regn på Rättvikstravet med en av banans allra största profiler i värmande huvudroll inför drygt 7 500 person..


Sommartravet avslutades i regn på Rättvikstravet med en av banans allra största profiler i värmande huvudroll inför drygt 7 500 personer på plats.
Efter att under dagen ha lotsat in stallstjärnan On Track Piraten till en andraplats bakom favoriten Volstead i guldloppet - ställde 63-årige Hans R Strömberg saker och ting på sin spets i Sommartravets final med 300 000 kronor till vinnaren.
Olympic Torch - den olympiska facklan - kom loss från ett invändigt läge på den sista bortre lånsidan i fältet med 15 hästar och fick fritt spurtutrymme i mitten av upploppet.
Olympic Torch - en enprocentare på V75 - kunde ta sig förbi ledande andrahandsfavoriten Sahara One i de sista stegen.
Hans R Strömberg äger hästen själv tillsammans med många delägare.
- Det är lyckliga grannar som är med! Hästen har faktiskt varit jättebra på slutet och sprang senaste loppet med punktering. Så han har visat jättefin form. Jag fick rygg på Thomas Uhrberg (Conrads Definitif) och var i valet och kvalet om jag skulle gå 700 kvar. Men jag gick tillbaka, och så löste det sig på upploppet med små marginaler, sa den mycket nöjde travtränaren från Rättvik.

Sju miljoner till Vällingby
Tur och skicklighet krävdes förstås för att få sju rätt i omgången.
Kanske bidrog skrällhästens olympiska namn till någon av de rätta raderna?
Sju rätt delade ut drygt fyra miljoner för sju rätt och ett andelsspel med 16 andelar hos spelbutiken Hedlunds i Vällingby tog för sig det mesta av kakan. 16 andelsinnehavare delar på 7,1 miljoner kronor.

Kihlström glömde och vann
I Ego Boys Minne, gulddivisionen, hände lite i kulisserna före loppet. Volstead, dagens tyngsta favorit spelad på 80 procent (!) på V75 brukar vara utrustad med en så kallad huvudstång.
Skötaren Magdalena Eriksson stod vid sidan och ville sätta på utrustningsdetaljen sekunderna före start men Örjan Kihlström dök aldrig upp med hästen.
Det blev en kassaskåpssäkert ändå för Volstead som vann med mycket energi sparat efter att tidigt ha körts till ledningen. Ett bra genrep inför miljonloppet Jubileumspokalen på Solvalla senare i augusti.
Örjan Kihlström efter loppet:
- Faktum är att han skulle ”slåss” med mig i 500 meter i värmningen så jag hade fullt upp med det och glömde faktiskt bort huvudstången. Men det var ju rätt lugnt ändå. När han får springa på innerspår är det inga bekymmer. Jag vet inte om han var sur på de andra hästarna eller vad han höll på med riktigt. Han kändes fin i loppet i alla fall och vann med tussarna kvar, sa Kihlström.
Hemmaprofilerma On Track Piraten och Hans R Strömberg var inte långt efter i mål efter att ha dragit upp spurten som sista ekipage 800 kvar.

I övrigt noterade vi att…
…Reijo Liljendahls Mellby Apollo (16 procent på V75) skulle visa sig segermogen i andra starten sedan i januari. Ulf Ohlsson styrde på direkt från spår åtta och blev släppt till ledningen efter 400 meter och reglerade därefter silverloppet efter behag. Svante Ericssons Al's Winnermede var stor favorit trots bakspår och fick inte spräcka årets segernolla nu heller men spurtade tung till andraplatsen.
…Marcus Hultman tog karriärens första ”riktiga” V75-seger i klass II med Färjestads-kollegan Per C Johanssons fartfyllde Ilikeitlikethat. Efter en pangstart till ledningen bakom bilen spårade femåringen i spänstig stil till mål. Lite farligt såg det ut när vinnaren drog ut ett spår i början av upploppet.
- Nät Jormas häst tröttade trodde han att det var klart och bröt ut och då fick jag hjärtat i halsgropen! förklarade Hultman,
Tiger Woodland var inte långt efter som tvåa.
…påpassade Örjan Kihlström faktiskt levererade omgångens näst största skräll. Tvåprocentaren Faith Hill (Stefan Melander) hamnade i sjätteparet invändigt från ett tolftespår i volten i bronsloppet och dök upp längst ut i banan strax före mål!
...övriga vinnande hästar på V75 var Ulf Stenströmers Donato E. (Ulf Ohlsson) och Björn Röcklingers Get a Winner (Ulf Eriksson).
…utdelningen för sju rätt på V75 blev 4 081 602 kronor, sex rätt gav 10 371 och fem rätt 320 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75


Bergsåkerstränaren Per Linderoth har ljummat igång i mindre lopp de senaste månaderna med nyförvärvet Coolwater In. Resultatet:..

Bergsåkerstränaren Per Linderoth har ljummat igång i mindre lopp de senaste månaderna med nyförvärvet Coolwater In.
Resultatet: två segrar och en andraplats på tre starter.
Femåringen ansågs som lovade hos Tomas Malmqvist och senare Johan Untersteiner men var hopplöst osäker i loppen.
- Varför han galopperat tidigare har jag ingen aning om. Jag vet bara att han – peppar-peppar - inte gjort det för mig ännu så länge. Enligt mina mått mätt borde det gå att köra honom utan skor också och till den här starten drar jag alla skor första gången i min regi, sa Per Linderoth i en intervju i TV12 på fredagen.

"Lite fifty-fifty "
Coolwater In går ut i det så kallade Lördagsloppet (V75-4) som den här gången lyfts in på det stora streckspelet. Hästen står med 20 meters tillägg och inleder från ett springspår.
Utgångsläget kan både vara bra och dåligt menar tränaren.
- Från sådana här lägen är det ofta lite fifty-fifty hur det går från start. Jag tror att hästen är ganska stadig under fötterna i alla fall och att han kan ta sig iväg någorlunda vettigt.
Vad tror du skorycket kommer att göra?
- Alla som tar av skorna har ju en förhoppning om att hästarna ska bli bättre. Men det är inte alla gånger det blir så. Hästen kanske inte tål att tävla utan skor, det vet jag inte. Men jag tror ju på det här - annars skulle jag ha låtit skorna sitta kvar så klart.
I det inledande V75-loppet kommer 2 Liberty Face inte att dra på sig så många streck. Vad säger du om chansen att vinna?
- Han gör jämna och fina prestationer men väger normalt aningen för lätt i silverdivisionen. Å andra sidan är det kanske inte allra högsta klassen den här gången. Jag kommer kanske att köra även honom barfota men det får se efter att vi värmt på lördag. Han blir inte våldsamt mycket bättre ändå barfota, men lite gör det. Jag tror inte att jag kan ta mig till ledningen på egen hand, slutar Per Linderoth.
Stallet har ”platsförhoppningar” med Liberty Face. Coolwater In är lördagens chans.

Mikael Wikner, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Rättvik lördag 6 augusti 2016

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Rättvik lördag 6 augusti 2016.


På söndag är det dags för en fullmatad V75-omgång med tävlingar i ångermanländska Dannero utanför Kramfors.Tre a..


På söndag är det dags för en fullmatad V75-omgång med tävlingar i ångermanländska Dannero utanför Kramfors.
Tre av landets största kallblodslopp avgörs under dagen ( varav två på V75) där den tredje avdelningen är Svenskt Kallblodskriterium med 600 000 kronor till vinnaren.
Efter Hallsta Lotus pensionering och de riktiga glansdagarna för några år sedan är Hagmyrentränaren på topp igen med sina treåringar.
Åtminstone är fallet så i veckan, inför söndagens finaler.
Stallet har storfavoriterna i Kriteriestoet (utanför V75) och alltså sex av tolv finalister i stora kriteriet.
Kullens kung är så här långt Järvsöfaks-avkomman Tand Kraft som på sju starter i livet fortfarande inte varit i närheten av förlust.

Överlägsen i kvalet
Den käcke hingsten vann sitt uttagningslopp för en och en halv vecka sedan med nio längder. Då med spänstiga kliv upploppet ner.
Jan-Olov Persson kör den store talangen själv på söndag och låter inte alls förvånad över att det kunde gå så lätt.
- Han har visat tidigare att han har den här kapaciteten. Det bästa lopp han gjort var andra starten i livet då han mötte några äldre som stod 20 meter före. Det kanske inte var en lite osnäll inskolning i travlivet men han klarar det mesta.
Att börja prata om en ny Järvsöfaks går förstås inte. Men vad säger du om grundmaterialet du har att jobba med?
- Det är utväxling på honom! säger Persson med ett skratt. Han har varit väldigt fokuserad i loppen och det är nästan det mest positiva. Även om han bara gjort sju framträdanden har han visat sig nästan som en äldre häst.
Tand Kraft är startsnabb och du siktar väl på att komma före på pappret värsta hotet 3 Sjö Vinn i starten?
- Kanske. Men det är alltid en risk att trycka iväg hästarna för snabbt också. Det är inte lätt att veta hur det blir i starten men chansen till seger måste vara god i alla fall. Sedan vet man inte hur bilen accelererar heller. Nu senast tyckte jag att bilen gick så jävla sakta hundra meter före start och då är det alltid oroligt. Vi måste få bilen att gå lite fortare på söndag.
Värst emot i kampen om de 600 000 kronorna?
- Tjomslands 3 Sjö Vinn är bra, men den har vi mött två gånger nu och slagit. Det är ett bra fält i övrigt också.
Av dina övriga fem kanske 5 B.W.Sture är närmast att kunna sticka upp. Hästen höll bra från positionen utvändigt Sjö Vinn i kvalet.
- B.W.Sture är klart på gång och är även snabb ut från start. Han gick ett starkt lopp i kvalet. En annan som "inte är så dålig" är 9 Björlifanner.
På lördag avgörs också Svensk Travsports Guldtäcke (V75-5) där 15 ekipage från lika många banor handikappats in i loppet. Alltså satts på olika tillägg efter hur snabbt de förväntas kunna trava. Vad säger du om10 Skummis chanser att vinna?
- Han står 20 meter för tufft till ser det ut som, så det är pengar som gäller i första hand. Kanske en outsider i loppet. Det där vinner väl Karlsson (Björn) 14 Tangen Haap var ju våldsamt bra vid segern i Bollnäs i juli.
Slutligen lite om Kriteriestoets final som avgörs utanför V75 (Danneros V4-4). Du tränar favoritduon som tog hem kvalen – 1 Sirifaxa och 2 Uggla i Mossen. Ulf Ohlsson och Örjan Kihlström kör igen.
- Jätteroligt att de vann sina respektive försök, och på så bra sätt. Så där är jag väl lite mera säker på seger. Sirifaxa är väldigt bra men jag tror att ”Ugglan” visar sig starkast. Hon känns fantastisk, slutar Jan-Olov Persson.

Fotnot: Söndagens V75-omgång på Dannero startar klockan 14.30

Mikael Wikner, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data
om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG.
Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se