V75-tips och V75-nyheter

Här på Gratistravtips.se hittar du några av Sveriges populäraste och bästa V75 tips inför helgens V75. Läs mer..Dels kan du ta del av Björn Goops väldigt omtyckta "Björnkollen" och den mycket påläste Bo Eklöfs "Travsurr", där den kommande V75-omgången analyseras in i minsta detalj och många smarta drag och eventuella skrällar tipsas om. Du kan även ta del av mästertipparen Chrille Erikssons intressanta syn på V75 och hans tips inför kommande V75-omgång, som bonus kan du även lyssna på Jonas Noreen och Eskil Hellbergs väldigt nyttiga podcast där de diskuterar kommande V75 - ibland hetsigt, men de levererar alltid riktigt bra systemförslag!

Här på Gratistravtips.se hittar du några av Sveriges populäraste och bästa V75 tips inför helgens V75. Läs mer..Dels kan du ta del av Björn Goops väldigt omtyckta "Björnkollen" och den mycket påläste Bo Eklöfs "Travsurr", där den kommande V75-omgången analyseras in i minsta detalj och många smarta drag och eventuella skrällar tipsas om. Du kan även ta del av mästertipparen Chrille Erikssons intressanta syn på V75 och hans tips inför kommande V75-omgång, som bonus kan du även lyssna på Jonas Noreen och Eskil Hellbergs väldigt nyttiga podcast där de diskuterar kommande V75 - ibland hetsigt, men de levererar alltid riktigt bra systemförslag!


Bjerke travbana i Oslo är värd för lördagens V75-omgång. Att italienfödde Usain Cup (V75-2) fick ett innerspår just på..


Bjerke travbana i Oslo är värd för lördagens V75-omgång. Att italienfödde Usain Cup (V75-2) fick ett innerspår just på Bjerke är fördelaktigt menar Dick Robertsson.
Startbilen lämnar mitt på den bortre långsidan i loppet över 2600 meter och anloppet fram till kurvan är därför längre än på många andra banor.
- Jag har svårt att bedöma de andra hästarna. Usain Cup är i alla fall skaplig ut och det är tacksamt med innerspår på Bjerke. Han borde få en någorlunda löpning och håller han sig bara lugn är han nog med där framme, säger Dick Robertsson med stall inne på Halmstadtravet.
Usain Cup är en femårig valack med sex segrar på 31 starter. Hästen såldes på auktion som ettåring i Italien och inledde karriären med två segrar på de sex första starterna i mindre lopp i Sverige för Roger Walmann.
Hästen leasades under hösten som fyraåring till danska amatören Elsebeth Stausholm. Sedan i augusti är det Dick Robertsson som tränar hästen som leasas av Stausholm och Hanna Lähdekorpi, där den senare kört hästen till två segrar på slutet.
I Norge på lördag är det Peter H Sjöberg som svingar sig upp bakom Usain Cup.
- Ägarinnan hade inte någonstans att ha hästen i Danmark och flyttade honom till mig. Han trivs bra här och har utvecklats väldigt bra och är rätt så fräsch för dagen. Just det kroppsliga med bland annat halsproblem har annars varit ett litet bekymmer för honom tidigare.

Två segrar hos Robertsson
Dick Robertsson drar till med ett ”peppar-peppar” för fräschören och hoppas på fortsatta framgångar för Usain Cup. Sedan i början av augusti har italienaren gjort tre starter i den nya regin, vilka slutat med två segrar och en andraplats.
Lördagens motstånd i V75:ans andra avdelning är det tuffaste hittills med Frode Hamres jänkare Velvatter, Reijo Liljendahls Tokarev och Peter Untersteiners Stand By Ken i favoritpositioner.
- Hästen har varit lite stressad och så men har blivit mycket bättre, även om han inte är helt lugn ännu. Han är i alla fall skaplig ut och är i bra form och har gjort kanonlopp de två sista…eller egentligen de fem senaste loppen. Ja, han har hittat stilen.
- Den långa distansen är inga problem och han går som på slutet med barfota fram och vanlig vagn. Det kan bli en framskjuten placering om han sköter sig, säger Dick Robertsson som drar till med en tipsetta på Usain Cup i tipset Fem Tippar V75.

Mikael Wikner, Kanal 75


Bjerke travbana i Oslo är värd för lördagens V75-omgång. Där startar två av Norges stjärnhästar, Ferrari B.R. i V..


Bjerke travbana i Oslo är värd för lördagens V75-omgång. Där startar två av Norges stjärnhästar, Ferrari B.R. i V75-1 och Lionel, som var knappt slagen tvåa i VM, i V75-3.
När det gäller Ferrari B.R. så är det hästen som slog världsrekord i fjol över medeldistans, 1.09,9. Han vann med halva upploppet och slog igenom på allvar. Hästen tog elva segrar på 13 starter men i år har det blivit sparsamt tävlande, och ”bara” tre segrar på fyra starter. Ferrari B.R. var en av förhandsfavoriterna tillsammans med Cyber Lane i Copenhagen Cup i våras. Men en startgalopp spolierade chanserna och stjärnan tvingades till ett långt uppehåll.
- Ferrari B.R. (V75-1) fick en liten skada i en framkota som tog tid att läka ut. Hästen fick gott om tid på sig att bli bra och sedan har vi tränat upp honom igen. Det var något som inte stod rätt till i Köpenhamn och han kände troligen av framkotan eftersom han galopperade, säger Per Oleg Midtfjeld som befinner sig på Kanarieöarna på semester när intervjuen görs på måndagen.
- Det är varmt och skönt här, 22, 23 grader och sol. Jag kommer hem på torsdag kväll, säger han.

”Rytmisk och fin i comebacken med krafter kvar”
Efter drygt fem månader gjorde Ferrari B.R. comeback i Bergen den 27 oktober. Det slutade med en lätt seger efter att han forcerats till ledningen efter femhundra meter.
- Han fick öppna väldigt tufft, 1.10 första femhundra men sedan var det lugnt. Han vann med det norska huvudlaget oryckt och propparna kvar i öronen. Hästen kändes rytmisk och fin och jag var väldigt nöjd med honom, säger Midtfjeld.
- Han går säkert framåt med det loppet i kroppen och har känts fin i träningen efteråt. Allt ser bra ut med kotan också så han tog loppet på rätt sätt. Men han behöver två, tre lopp till i sig för att komma i toppform.

”Har en grym kapacitet och inställning”
Per Oleg Midtfjeld har tidigare tränat en av Norges bästa hästar genom tiderna, Steinlager, som vann Elitloppet och tjänade över 30 miljoner kronor. Trots att Ferrari B.R. har vunnit 18 lopp på 22 starter och tjänat 1,6 miljoner kronor har han en bra bit till Steinlagers nivå.
- Steinlager var en fruktansvärd häst och 2005 hade han ett jäkla år. Han vann alla stora lopp han startade i, Oslo Grand Prix, Elitloppet, Copenhagen Cup och Forus Open.
- Ferrari B.R. har en grym kapacitet och en väldigt bra inställning. Det är en riktig vinnarhäst och när han slog världsrekordet var han fantastisk. Då bara åkte han ifrån de andra och vann med 60, 70 meter. Men han måste gå ett par lopp till mot de bästa och bli härdad så får vi se om han kan ta steget in i eliten, säger Midtfjeld som är tränare på Momarken och driver ett mindre stall med 14 hästar i träning.

”Läget perfekt och snabb från start”
I V75-inledningen på lördag blir Ferrari B.R. favorit från spår tre bakom startbilen. Det är ett försök i Silverdivisionen och tränare Midtfjeld är optimist och tror på seger.
- Läget är perfekt och normalt sett är han snabb från start. Men han är inte beroende av något speciellt lopp och går lika bra bakifrån som i ledningen. Trots att hästen inte har någon toppform tror jag på bra chans. Han kommer att tävla optimalt med barfota runt om, norskt huvudlag och jänkarvagn. Senast gick han med skor bak, säger Per Oleg Midtfjeld.

Du har även med Kamperhaugs Dina i Axel Jensens Minneslopp för ston (V75-5). Chanserna där?
- Kamperhaugs Dina (V75-5)
har vunnit fyra lopp på tio starter i år och är inte alls någon tokig häst. Men hon var lite under pari senast på Momarken då det blev galopp. Nu möter hon också bra hästar och har själv ett dåligt läge med spår sju bakom bilen. Hon är väldigt beroende av att få ett bra lopp för då har hon en bra speed till slut. Det måste klaffa men normalt blir det svårt därifrån och jag är nöjd med en premie.

Michael Carlsson, Kanal 75


Årets sista storloppsdag motsvarade alla förväntningar.De fyra Breeders’ Crown-finalerna på Sundbyholmstravet i Eskilstuna bjöd..

Årets sista storloppsdag motsvarade alla förväntningar.
De fyra Breeders’ Crown-finalerna på Sundbyholmstravet i Eskilstuna bjöd på travsport av yppersta klass och vinnare som alla imponerade enormt.
Duellen att minnas kom i den avslutande finalen för fyraåriga hingstar/valacker.
Daniel Redéns Hambletonianvinnare Perfect Spirit hade i princip skojat med sina svenska kullkamrater under säsongen och skulle nu fullborda sitt hattrick efter segrarna i Kungapokalen och Sprintermästaren.
När den nästan tiofaldige miljonären dök till ledningen bakom bilen verkade manegen krattad för den förste Hambovinnaren att tävla på svensk mark sedan Scarlet Knight och Mack Lobell.
Men en häst ville annat.
Lille amatörtränade Selmer I.H. från Ratu några mil norr om Umeå hade nämligen revansch att utkräva.
I fjolårets BC-final blev den då favoritspelade treåringen störd av just Örjan Kihlström och fick nöja sig med tredjepriset.
Eftersom han inte varit anmäld till något av landets övriga storlopp har tränaren Ingemar Hultqvist och hans försteman Samu Sundqvist haft en uppgift i sikte hela säsongen.
Och när dagen var kommen visade Selmer I.H. att han också är en häst långt utöver det vanliga.
Kihlström såg segersäker ut då han i det längsta väntade med att rycka det norska huvudlaget och tussarna på Perfect Spirit, men det räckte inte för att stå emot den ursinnigt spurtande krigaren Umåker vars ben gick som trumpinnar över Sundbyholms upplopp.
Efter lång väntan på målfotot stod det klart att stall Ratu, Ingemar Hultqvist och Samu Sundqvist, nått sin största framgång hittills.
- Nu kan jag vara lugn. Det här har varit vårt stora mål och vi lyckades, mös Sundqvist vars nyblivna stjärna planeras att avrunda säsongen inför hemmapubliken under V75-dagen på juldagen.

”Kan gå hur långt som helst”
För Daniel Redén blev det ändå en dag att minnas.
Den innebar nämligen att han i praktiken säkrade sitt första allsvenska tränarchampionat när stallet passerade 40 miljoner kronor för 2018 och utökade avståndet till jagande Timo Nurmos.
Perfect Spirit är ett typexempel på vad Redén utmärkt sig för som tränare – att hitta och förädla redan lovande travare från framförallt Nordamerika.
I Conrads Rödluva har Sveriges blivande tränarchampion beviset på att han även kan ta fram en inhemsk kulldominant helt på egen hand.
Oaksvinsten var genombrottet och söndagens BC-triumf tog bort alla eventuella tvivel om vem som är drottning bland landets treåriga ston.
- Det kändes lite bryddsamt när jag var tvungen att gå fram redan varvet kvar med en bra häst i ledningen och en bra häst utvändigt. Men redan 300 kvar kändes det att hon hade avgjort, förklarade Örjan Kihlström den oerhört imponerande repan som avväpnade tätparet A Sweet Dance och Staro Miami redan in i slutsvängen.
Tränaren själv tog till ovanligt stora ord efteråt:
- Hon har allt, teknik, lungor, inställning. Det känns som att hon var skapt för att bli en av de bästa som jag kommit i kontakt med i alla fall. Jag har inte tagit henne speciellt hårt heller. Det här kan gå hur långt som helst, om hon får vara frisk och hel.

Över sex miljoner
Titeln kulldrottning kan även Mellby Free klistra i sitt cv efter söndagen.
Från ledningen fick man inget gratis med en hårt uppvaktande Dibaba på utsidan, men det spelade ingen roll när Björn Goop gjorde segerrycket vid ingången till upploppet.
- Det är enorma pengar de tävlar om de här hästarna, men hon är värd det, hon är så duktig. Hon hade bara gjort tre starter när vi började året och har kommit sig otroligt bra. Hästen var inte så tidig, men har utvecklat sig, växt mycket och blivit både större och starkare, berömde Goop vars sto därmed passerade sex miljoner intjänat under säsongen vilket placerar henne som trea i landet bakom världsartisterna Propulsion och Readly Express.

”Välförtjänt”
Den fjärde BC-finalen gick till Svante Båths Global Welcome som dominerade kullen i fjol, men fick vänta i det längsta på sin första stora fullträff som treåring.
- Jag tycker att han var värd det här. Hästen har varit bra hela tiden, men det krånglade lite under sommarmånaderna och det blev ont om tid mot kriteriet. Men nu är vi där igen, sade Båth vars häst bara förlorat tre av karriärens 15 starter och nu bjöds en behaglig ryggresa av Erik Adielsson - som likt Redén blev dubbelsegrare på V75 sedan In Toto Sund kämpat ner ledande Shadow Gar i stoeliten.
Kevin Oscarsson och Johan Untersteiner satte dit Roofparty respektive Darling Harbour åt sina fäder Jim och Peter vilket kompletterade en favoritbetonad V75-rad där utdelningen för sju rätt stannade vid 18 572 kronor.

Robin Johansson, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Eskilstuna söndag 11 november 2018

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Eskilstuna söndag 11 november 2018.


Aldrig har det funnits så mycket pengar att vinna på V75.Och med en omgång befriad från storfavoriter fanns all anledning att spå ..

Aldrig har det funnits så mycket pengar att vinna på V75.
Och med en omgång befriad från storfavoriter fanns all anledning att spå rekordutdelning inför lördagen på Sundbyholmstravet.
Men verkligheten blev en annan.
När åttaprocentaren Speedy Foxy Vicane skar mållinjen i den avslutande avdelningen innebar det omgångens största överraskning och att 1 046 system hittat rätt.
Dessa fick dela på sjurättspottens 128 miljoner varför utdelningen stannade vid 122 980 kronor.
- Det här är en jäkla go märrsa, sade Kim Eriksson sedan han satt punkt för omgången med det nioåriga stoet som alltså upprepade förra lördagens triumf i silverdivisionen.
Vägen dit blev emellertid en annan då hästen visade plötslig startsnabbhet, släppte ledningen och sedan speedade till seger.
- Vilken stålmormor vi har. Hon var borta från tävlingsbanan i 18 månader och missade fem- och sexåringssäsongen. Att komma tillbaka på det här viset… Hästarna som gjort det är nog lätträknade, jublade tränaren David Källgren vars tålamod gjort att han nu förfogar över ett av landets allra främsta ston.

Trippel för Goop
Nadal Broline var ensam i hela omgången om att ha mer än 35 procent av spelet på sig, men tvingades trots en mäktig prestation att ge sig i en duell mot Zenit Brick.
Den senare styrdes fram utanpå ledande Makethemark av Björn Goop som tog emot favoriten i en våldsam tempoökning på sista bortre långsidan.
Elitloppstrean var förbi vid ingången till upploppet, men Zenit Brick visade varför han var förra vinterns häst i V75 då han tog fram löpskallen och kontrade.
- Jag fick Nadal i min rygg och det ville jag inte ha, så det fanns inget alternativ till att köra framåt. Hästen var otroligt fin senast och precis lika fin idag, berömde Goop som hade det väl förspänt på förhand med fem styrningar tillhörande de tre mest betrodda i sina lopp.
I sitt program ”Björnkollen” på atg.se utsåg han egentränade Rajah Silvio till sin bästa chans och det visade sig stämma.
Ett offensivt upplägg gav tidig ledning varpå ingen kom i närheten.
Hattrick fullbordades när Goop satte dit ännu en Timo Nurmos-slugger i form av Hawk Cliff – som bara var bäst trots att han tvingades trava hela sista varvet i tredjespår utan draghjälp.

Två hästar för nästa år
Bo C. och Gun Palema forcerades båda till ledning från springspår och drog i hårt tempo.
Ingen var på allvar utmanad även om de respektive kuskarna hade motsatta åsikter om sina hästars uppträdande efteråt.
- Hon blev lite väl frän där framme, sade Mikael J Andersson om Gun Palema.
- Han är lite trög fortfarande, konstaterade Jorma Kontio om Bo C.
Vad kuskarna däremot var överens om är att de båda tränarna, Bo E Eriksson och Pär Hedberg, kommer att ha två femåringar med mycket pengar att tjäna under 2019.
Den sjunde pusselbiten som behövdes för att få ta del av de 128 sjurättsmiljonerna var Daniel Redéns Kabanoss, som bjöds en smygare av en självkritisk Sandra Eriksson i lärlingsloppet.
- Jag tyckte att allt blev fel. Efter att jag gått ner invändigt så satt jag och ångrade mig och trodde att vi skulle bli fast. Men när vi kom ut på sista bortre långsidan så kändes det bra, förklarade Eriksson som även gav en utövares perspektiv kring lördagens rekordomsättning:
- Det är de fantastiska djuren vi håller på med som gör att det kan bli så mycket pengar.

Robin Johansson, Kanal 75


Ett amatörstall med en liten egen uppfödning.Att Ingemar Hultqvist och lyckades kvala in två hästar till fjolårets Breeders’ Cr..

Ett amatörstall med en liten egen uppfödning.
Att Ingemar Hultqvist och lyckades kvala in två hästar till fjolårets Breeders’ Crown-finaler var en bragd i sig.
Att båda dessutom spelades till klara favoriter gjorde inte saken mindre anmärkningsvärd.
- Det var en väldigt speciell dag. Något man aldrig varit med om förut. Just att båda blev favoriter, det fattade man inte riktigt, säger Hultqvist som emellertid inte fick den utdelning som spelarna hade förväntat sig.
9 Eva I.H. (V75-1) galopperade bort sina chanser medan 5 Selmer I.H. (V75-7) fick nöja sig med tredjepriset.
Att påstå att Hultqvists stall Ratu hade marginalerna mot sig är ingen efterhandskonstruktion, det finns i svart på vitt i resultatlistan.
- Allting kan hända i loppen och det är positionskrig hela tiden. Mika Forss är en lugn och bra kusk, men han bara skadade på huvudet efteråt. Och de fick ju stora böter pojkarna som trängdes, minns Ingemar Hultqvist.
Johnny Takter fick 16 000 kronor och tre dagars avstängning ”för att ha stört medtävlare (nr 3 Eva I.H.) vid nedtagning av galopperande häst direkt efter start.”
Örjan Kihlström fick samma belopp ”för snäv körning mot nr 3 Selmer I.H. cirka 500 meter efter start.”
Dessa var de enda böter som delades i de två Breeders’ Crown-finalerna, och de två regelbrotten drabbade alltså Hultqvists båda hästar på stallets allra största dag.

”Bättre lopp än vad många tror”
Ett år senare har man laddat för revansch.
Selmer I.H. kvalade in till fyraåringarnas BC-final på övertygande sätt då han gav derbyvinnaren 2 Who’s Who en match till mållinjen trots tuff resa.
- Det var det lopp som gick allra snabbast också så jag var jättenöjd, 1.11,4 utanpå ledaren är det inte många som klarar av. Vi har haft den här finalen i sikte hela säsongen och tror att vi lyckats pricka toppformen. Barfotakörningen gör honom lite vassare och jag tycker att det är upplagt för att han ska kunna gå riktigt bra.
Känns det lika spännande som förra året?
- Ja, det tycker jag faktiskt. Motståndet är oerhört tufft så han blir givetvis inte favorit i år, men jag räknar med att han kommer att göra ett bättre lopp än vad många tror. Dessutom är det första gången vi har tre hästar i V75 samma dag.

Hittat fjolårsformen
De övriga två startar i ”vanliga” V75-lopp, där Eva I.H. för första gången får ta sig att stoeliten.
- Hon har inte riktigt fått till det i år, men senast var det mycket bättre. Hon är lite lynnig som många Ready Cash-hästar, men fick testa ett nytt bett då som verkade passa. Jag tror att hon har hittat höstformen och det ska bli roligt att få se henne mot de här hästarna. Läget passar och jag tycker inte att hon är helt avsågad, det är en bra häst.
2 Tyra I.H. (V75-5) har också visat gryende form i sina två senaste starter, men här ligger tränaren betydligt lägre.
- Även om hon ryckt upp sig så tror jag inte att det räcker så långt i V75. Det är mest en medhängare så kan hon få med en liten slant hem är jag glad för det, säger Ingemar Hultqvist.

Robin Johansson, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Eskilstuna lördag 10 november 2018

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Eskilstuna lördag 10 november 2018.

Bo Eklöfs travsurr och V75-tips till Eskilstuna lördag 10 november 2018

Här kan du lyssna till alltid lika påläste Bo Eklöfs travsurr med V75 tips och tankar inför V75 Eskilstuna lördag 10 november 2018.

V75-system och V75-tips till Eskilstuna lördag 10 november 2018

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Eskilstuna lördag 10 november 2018.


Sundsvallstjejen Kim Moberg har det lilla extra i nyporna som kusk och är trots sin relativa orutin känd för sin kyla i loppen. Om travet är..


Sundsvallstjejen Kim Moberg har det lilla extra i nyporna som kusk och är trots sin relativa orutin känd för sin kyla i loppen.
Om travet är en skola kan söndagens uppgift i V75 i Eskilstuna liknas vid en deltentamen för 22-åringen som jobbar i stallet åt sin pappa Svante Båth.
Global Withdrawl är en av Kim Mobergs åtta passhästar på gården i Knivsta mellan Uppsala och Stockholm. I fjol tog hon hand om hästens kvalificeringslopp och de tre första starterna (en seger) då Global Withdrawl var två år.
På söndag står hon inför sin och även hästens största uppgift i livet – Breeders' Crown-finalen för treåringarna med 1,6 miljoner kronor till vinnaren.
- Alltså… jag brukar inte vara nervös men jag kommer nog att vara det den här gången. Jag har vunnit V75 och även kört en final i Svensk Uppfödningslöpning innan det här. Men det här är ett grupp 1-lopp och den här gången kör jag en häst med chans, säger hon.

Med i förhandssnacket
I december förra året var Kim Moberg en av kuskarna i Svensk Uppfödningslöpning. Self Explosive som hon körde den gången stod i 52 gånger pengarna i preliminärt vinnarodds.
Med Global Withdrawl är det annorlunda. Hästen vann Treåringseliten i maj med Erik Adielsson i sulkyn och imponerade med samma kusk i kvalet till söndagens stora unghästfinal. Kim är med i förhandssnacket som en potentiell vinnare av loppet.
- Han har ju visat att han är riktigt bra och har fördelen att han är så otroligt startsnabb vilket öppnar upp för en bra position direkt. Inti Boko var ju grym då han vann kriteriet och vår andra häst i loppet Global Welcome gick världsrekord då han vann sitt kval senast med tussarna kvar. Så de två är nog snäppet bättre sida vid sida än min häst. Men en outsider är han absolut, säger Kim Moberg.

Laddar bakom bilen
Hon är en kusk som helst ger hästarna smygare i loppen och dyker upp i loppens slutskede. När hon vann V75 i januari i år var det dock en offensiv styrning fram till dödspositionen som gällde och på söndag vankas full laddning från ett innerspår bakom bilen.
Global Withdrawl är mycket startsnabb. Senaste gången hästen hade spår ett blev det emellertid en kortare galopp från start. Det slutade med seger ändå i Treåringseliten under elitloppssöndagen med Erik Adielsson i sulkyn.
Skötaren Kim Moberg åkte med på sulkyskalmen i segerdefileringen den gången.
- Det är faktiskt enda gången han tagit ett felsteg. Tänk att han kunde ställa sig i trav efter bara några steg i den farten som var. Man får väl hoppas att det inte är något med innerspår för honom och att det inte blir så den här gången.
Om vi ska prata taktik. Det måste ju vara aktuellt med någon slags laddning från start i alla fall?
- Jag måste så klart försöka hålla alla utanför mig. Jag ska försöka ta mig till ledningen först och främst och sedan får vi väl se vem som kommer och man kanske släpper? Jag vet inte hur det blir – men ladda måste jag göra.
Global Withdrawl är en av dina passhästar som du har hand om. Är han kanske rent av din favorit?
- Nä, det går ju inte att ha favoriter. Hästarna är ju som ens barn nästan, man tycker ju om allihopa oavsett hur de är. Global Withdrawl är i alla fall den överlägset bästa hästen jag haft. Han är också den första jag haft från liten också. Så det är jättehäftigt att ha varit med från början och att vi nu ska få vara med i den här finalen.
Hur är han som individ?
- Han är cool. Han tar det lugnt och skulle aldrig missa ett mål mat under en resa eller tävlingsdag. ”Lars”, vi kallar honom så, är jättesnäll men lite tjurig också. Man får inte göra vad som helst med honom precis! säger Kim och skrattar.
Hur kom det sig att du fick chansen att köra finalen?
- Det blev inte klart förrän i sista stund. Erik hade valt att köra vår andra häst i loppet och Ulf Ohlsson hade också en annan (Reijo Liljendahls Mellby Goofy). Alla de större kuskarna som vi brukar ha var upptagna. Då pratades det om vilka som var kvar att välja på, och då var det väl ägarna som tyckte att det vore roligt om jag fick chansen.
Storkuskarna du möter på söndag har också varit 20 år och ”fått chansen” i stora lopp.
- Jo, men så är det. Men ändå…att vara 22 år och ganska orutinerad och få köra ett grupp 1-lopp…det är helt otroligt. Jag fattar inte riktigt att det är sant att ägarna slänger upp en lärling som jag.

Mikael Wikner, Kanal 75


Det är lite av V75-hysteri i Sverige och i väntan på nästa lördags multijackot i Eskilstuna lockade 69 miljoner kronor i lördagen..

Det är lite av V75-hysteri i Sverige och i väntan på nästa lördags multijackot i Eskilstuna lockade 69 miljoner kronor i lördagens dubbeljackpot på Rommetravet.
V75-omgången bjöd på en blandning favoritsegrar och rejäla skrällar och när krutröken lagt sig på Rommetravet fanns sju vinnare med sju rätt. Utdelningen på sju rätt blev 9 583 405 kronor.
Ett av de vinnande systemet var ett Harry Boy-system inlämnat hos Hemköp i Hedemora och kostade 192 kronor. Vinsten blev totalt 9 719 781 kronor.
Fyra miljonvinnare hade lämnat in via ATG.se i Uppsala, Gävleborg, Södermanland och Västernorrland, övriga två hade lämnat in hos Tre-T Butiken i Västervik och i Tyskland.

Tangerat banrekord
En favorit som höll var Heavy Sound, unghäststjärnan som på allvar kommit tillbaka som sexåring efter ett mellanår som femåring. Heavyu Sound var till exempel tvåa i derbyt 2016 bakom Readly Express. Tidigare i år tackade kretsen kring hästen nej till Elitloppet trots att hästen kvalade in via seger i Prins Daniels lopp i Gävle på snabba 1.09,2.
På lördagen var Heavy Sound stor favorit i gulddivisionen på Rommetravet och sedan Kenneth Haugstad tidigt kört till spets var det bara en formsak innan årets fjärde seger i högsta klassen på V75 var ett faktum.
Segertiden 1.10,4 över 1640 meter autostart var dessutom tangerat banrekord på Rommetravet
- Det såg väldigt bra ut, det måste jag säga. Vi får se om det blir någon final eller om han får vinterträna efter det här, så siktar vi på nästa år, sa tränaren Daniel Redén.
Kenneth Haugstad har kört Heavy Sound i hästen samtliga 39 starter i karriären som genererat drygt 7,4 miljoner kronor. Kusken var mycket nöjd efter segern som var värd 200 000 kronor, men sa att hästen ändå inte var som bäst för dagen.
- Han var okej. Han var inte lika fin som senast, men han har tävlat hårt nu den här säsongen och gått mot tuffa hästar hela tiden så han har lov att bli sliten. Han vann sin fjärde gulddivision i år och det tycker jag är helt otroligt, helt fantastiskt bra.
- Han öppnade väldigt bra i dag, sen var det rätt så lugnt tycker jag. Jag tycker att han tagit ett fruktansvärt steg den här säsongen, jag hade aldrig drömt om att han skulle bli så här bra. Ett snäpp till så ska de få åka...

On Track Piraten för 29:e gången på V75
Dalahästen On Track Piraten var också en favorit som höll inom V75-spelet och Hans R Strömbergs stjärna befäste sin position som tidernas segerrikaste varmblod på V75 när han hade lekstuga i V75-avslutningen. Lördagens seger var V75-seger nummer 29.
- Jag sa efter värmningen att i dag skulle han nästan varit med i guld, han hade bollat med dem där också, han var så jäkla fin. Det är en fantastisk kuse, jag är full av beundran, sa tränaren Hans R Strömberg.
Kometkusken Rikard N Skoglund körde On Track Piraten för första gången och även han var full av beundran för den tioårige valacken.
- När jag tog ut honom växlade han dem på några steg, det är en enorm individ.
Favoritseger blev det även i V75-inledningen där hemmatränaren Nicklas Westerholm infriade spelarnas förtroende tillsammans med Xanthis Brazil. Det var andra raka segern i ny regi för den femårige valacken som avgjorde på styrka.

Fyra skrällar
I övrigt handlade det om skrällar. I V75-2 kunde Timo Nurmos räkna in en dubbelseger och först i mål var 11-oddsaren Roheryn som tog tredje raka segern på V75 och fjärde V75-segern i år. Jorma Kontio anföll från andra utvändigt på sista bortre långsidan och in mot upploppet kopplade det sexåriga stoet greppet och vann före stallkamraten Hawk Cliff som spurtade bra utan att hota. Storfavoriten Ural fick nöja sig med fjärdepriset.
V75-4 var ett kallblodslopp och bjöd på en riktig smällkaramell då 53-oddsaren Sippson gjorde grovjobbet själv utvändigt om ledaren sista varvet och vann tillsammans med Ulf Eriksson. Rättvikamatören Lars Rosén tränar.
- Fantastiskt bra både för mig och för ägarna och för sporten; att en liten amatör kan få fram en häst som duger på V75 - och så här lite på hemmaplan i Dalarna också.

Storvinst på Top 7
V75-5 bjöd på lördagens häftigaste upplopp och det krävdes en extra koll på målfotot för att skilja jätteskrällen Radagast och favoriten Global Unprotected. De båda duellanterna satt sjunde och åttonde utvändigt varvet kvar och båda svarade för en sylvassa avslutning.
Nosen först hade 39-oddsaren Radagast, hemmahästen kördes av Oskar J Andersson och tränas av Fredrik Tengstad.
V75-5 är alltid Top 7 och en enda spelare lyckades pricka in de sju första i mål. Systemet, som var inlämnat i Halland på ATG.se, kostade 480 kronor och belöningen blev 937 311 kronor.
Även i V75-6 bjöds V75-publiken på ett högdramatiskt upplopp där 14-oddsaren Speedy Foxy Vicane spurtade sylvasst och hann förbi Chief Orlando och Knifetown Winner som krokade ihop 30 meter före mål. I segersulkyn satt Kim Eriksson och tränar gör Vaggerydamatören David Källgren.
Omsättningen på V75 var 110 992 626 kronor.
Frågan är hur stor omsättning det blir nästa lördag då det väntar en multijackpot med över 111 miljoner kronor i sjurättspotten.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Romme lördag 3 november 2018

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Romme lördag 3 november 2018.


Amatörtränaren från Grängesberg slår många av landets proffstränare på fingrarna när det gäller resultaten..


Amatörtränaren från Grängesberg slår många av landets proffstränare på fingrarna när det gäller resultaten för sina hästar. I stallet finns tio travare och på gården finns förstklassiga träningsmöjligheter såsom rakbanor, backar och djup sandbana. Dessutom tränar Susanne hästarna en hel del i vatten på ett band.
- Jag varierar och byter ut joggingpassen mot att hästarna får gå på bandet i vatten upp till 90 centimeter i skrittempo. Ibland får de även trava i djupt vatten och det är därifrån jag tror att hästarna får sin styrka. De blir jäkligt bra, säger Susanne Richter.

”Blev tilt i huvudet”
Att hon får fram starka hästar dubbelsegern i V75 för två veckor sedan ett av många bevis på. Såväl Ural som M.T.Joinville vann från dödens och tidigare under hösten har det blivit ytterligare V75-segrar för nämnda duo samt för Visitor. Dubbelsegern smäller naturligtvis högt för Susanne Richter.
- Det tog några dagar innan man återhämtade sig. Det blev lite tilt i huvudet, säger hon och skrattar.
- Men nu har man landat och det är full fart igen med trav fredag, lördag och måndag.

”Ural krafter kvar senast – drog inte tussarna”
Tränare Richter har två hästar till i lördagens dubbeljackpot på hemmabanan Romme. En ensam vinnare kan enligt ATG:s beräkningar ta hem 65 miljoner kronor enbart på sju rätt. Ural är omgångens största favorit och streckad på 70 procent i skrivande stund. Visitor är sjättehandare i sitt lopp och så här kommenterar Susanne Richter sina V75-hästar.
- Ural (V75-2) har varit fantastiskt bra hela hösten och håller en strålande form. Insatsen senast var femstjärnig och han hade krafter kvar i mål. Örjan drog inte ens tussarna på honom och tyckte att hästen påminde om hans pappa Jaded. Örjan sa att det driver lika bra för Ural som det gjorde för Jaded.
- Eftersom det har varit dåligt väder har han inte körts så mycket efteråt. Han har mest gått på vattenbandet och joggat en gång men i måndags fick han ett snabbjobb. Vi skulle ha kört sex intervaller men det blev fyra eftersom banan var så tung av allt regnande. Han kändes i alla fall jättefin.
- Hästen är framförallt väldigt stark och har ett fantastiskt tävlingstemperament. Han bara ställer sig i boxen och säger inte ett pip. Han lägger ingen energi varken på transporten eller i stallet innan och vaknar inte till förrän han kommer ut på tävlingsbanan. När man lägger pisken på honom en gång så vet han precis vad som gäller. Hemma är han väldigt lat och tråkig, han är som en gammal kossa, ha, ha.
- Nu är det bakspår över kort distans men jag hoppas att de framför laddar för ledningen och att det blir körning. Kommer han igenom bra så tror jag på bra chans. Balansen beror helt på vädret, om banan är fin blir det barfota runt om igen annars blir det skor bak, säger Susanne Richter.

”Hade allt kvar senast – vunnit hur lätt som helst”
När det gäller Visitor i V75-5 så hade han två raka segrar, varav den senaste i V75, innan han blev fast med krafter kvar senast. Nu har han spår åtta bakom bilen med Carl Johan Jepson i sulkyn.
- Visitor (V75-5) hade allting kvar senast och Jepson var besviken och sa att han hade vunnit hur lätt som helst om han kommit loss tidigare. Nu är det spår åtta och det är ju som det är, men samtidigt så är han gynnad av det eftersom det går lite fortare där ute. Hästen bara bränner på och har man exempelvis innerspår så måste man ta i hästen och på det viset är han gynnad av att vara längre ut i starten. Han är kvick ut och man kan inte dra ihop honom. Inga ändringar och barfota fram som senast.
Kan det bli en ny dubbelseger på V75 för dina hästar?
- Det är inte alls omöjligt, jag hoppas det för det är två formstarka hästar. Ural har bra chans och jag tycker även att Visitor har goda möjligheter.

Michael Carlsson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se