V75-tips och V75-nyheter

Här på Gratistravtips.se hittar du några av sveriges populäraste och bästa travtips inför helgens V75. Dels kan du ta del av Björn Goops väldigt omtyckta "Björnkollen" och den mycket påläste Bo Eklöfs "Travsurr", där den kommande V75-omgången analyseras in i minsta detalj och många smarta drag och eventuella skrällar tipsas om. Du kan även ta del av mästertipparen Chrille Erikssons intressanta syn på V75 och hans tips inför kommande V75-omgång, som bonus kan du även lyssna på Jonas Noreen och Eskil Hellbergs väldigt nyttiga podcast där de diskuterar kommande V75 - ibland hetsigt, men de levererar alltid riktigt bra systemförslag!


Att ta hem storlopp är vardag för Fabrice Souloy.Det en framgångsrik travtränare drömmer om att få uppleva en eller några ..


Att ta hem storlopp är vardag för Fabrice Souloy.
Det en framgångsrik travtränare drömmer om att få uppleva en eller några gånger i livet har han satt i system – att vinna Grupp 1-lopp.
Hittills har det blivit smått ofattbara 77 segrar i den högsta kategorin av lopp inom hästsportens värld.
Två av dessa härstammar från Elitloppet: 2008 med Exploit Caf och 2012 med Commander Crowe.
Fortsätter trenden med seger var fjärde år så blir det Un Mec d’Heripre som får ta emot hyllningarna från Solvallapubliken strax före 18 på söndagen.
På sin träningscamp utanför byn Gacé i Normandie har Souloy laddat upp sina två elitloppshästar - som på fredagen blev en då Your Highness drabbats av halsproblem och fått stanna hemma.
I sällsynt lyxig omgivning har varje häst en egen stor hage med tillhörande stall och går ute dygnet runt mellan april och november.
- Jag begär mycket av hästarna och självklart vill jag att de ska ha det bekvämt. Det är därför varje häst har en egen hage med ett eget hus. Vi måste vara rädda om hästarna. De ger oss mat på bordet. Därför vill jag ge dem det bästa, säger Souloy vars elitloppsdeltagare genrepade med ett andrapris från ledningen över lång distans på högervarvsbanan i Caen.
- Det oroar mig lite att han fick ett så tufft lopp då. Det är en häst som det bara gäller att hålla fräsch och glad, han blir inte bättre av att man pressar honom i träning. Men jag hoppas att han ska vara i full form på söndag.

”Ingen häst för Frankrike”
På Solvalla väntar helt andra förutsättningar med tusenmetersbana och sprinterdistans.
Förutsättningar som inte bjuds i hemlandet och som Un Mec d’Heripre visade sig behärska då han vid sitt enda Sverigebesök för två år sedan spurtade förbi alla i Hugo Åbergs Memorial på Jägersro, bara för att bli fråntagen segern för trängning.
- Det passar honom perfekt. Det är en fantastisk häst, men egentligen ingen häst för Frankrike. Han gillar inte uppförsbacken på Vincennes. Om han hade varit i Sverige eller USA så hade han varit en riktig stjärna.
Vad gäller möjligheterna att ordna stallets tredje elitloppsseger så är förhoppningarna stora.
- Två heat tror jag är en klar fördel. Han är väldigt lat, väldigt stor. Jag tror att första heatet kan väcka upp honom. Om Un Mec d’Heripre går till finalen så tror jag att han har en bra chans. Dessutom är han väldigt snabb bakom bilen.

Fett, müsli och dunderhonung
Men vad är det som gör att Fabrice Souloy får fram så många hästar som räcker i högsta internationella konkurrens?
- Jag tror inte jag ser mer i en häst än andra. Jag bara arbetar hårt. Jag har ett väldigt bra team också för ensam är man ingenting. Du måste vara bra i alla led. Bra hovslagare, bra tränare, bra kusk, bra hästar. Allt måste vara perfekt.
Kanske ligger svaret i maten?
- Jag tycker pellets kan vara lite aggressivt för magen ibland. Jag ger müsli tillsammans med Krafft. Jag ger även extra tillskott av fett. Jag tycker det är väldigt viktigt.
Eller är det precis som med Bamse ”dunderhonung” som ligger bakom framgångarna?
Souloy brukar nämligen mata sina hästar med honung, såväl i den dagliga träningen som timmarna före stora lopp.
- Jag gillar det först och främst för att det är bra för halsen. Det är trevligt för dem och jag gillar att de får en fin mun. De får 160 centiliter om dagen.
Några hemligheter med honungen?
- Nej, nej. Det är bara gott för dem. Alla gillar socker.

Robin Johansson & Tony Ryttar, Kanal 75


Hängande i tredjespår loppet igenom och ändå med i segerstriden ända till mållinjen. Trots att Nuncio inte vann var hans presta..

Hängande i tredjespår loppet igenom och ändå med i segerstriden ända till mållinjen. Trots att Nuncio inte vann var hans prestation den stora snackisen efter Elitloppet på Solvalla förra året.
- Det loppet har jag förträngt, skämtar Stefan Melander när vi hälsar på i stallet i Enköping ett par dagar före den stora travfesten på Solvalla.
- Jag tänkte att jag kör ut på långsidan när han blir trött men sedan blev han aldrig trött. Hade jag vetat att han var så ruskigt bra hade jag inte kört som jag gjorde. Då hade jag satt fram körspöet och bara dragit. Men det där är historia nu.
Stefan Melander, eller kort och gott ”Tarzan” som han har kallats i travkretsar sedan unga år, är inte typen som ältar historien. Att han skulle ha drivits av någon revanschlusta i årets elitloppssatsning förnekar han bestämt.
- Man behöver inte vara Einstein för att första att jag gärna ville ha med Nuncio i Elitloppet igen men det var inte så att jag förra året tänkte att vi ska ta revansch nästa år. Han hade tre viktiga lopp förra året – Sprintermästaren, Breeders’ Crown och Solvallaserien – och de vann han. Självklart är jag revanschsugen nu när Elitloppet kommer men det är inget jag tänkt på innan.

”Inte sett bra ut någon gång”
Nuncio inledde tävlingskarriären i sitt hemland USA efter att Stefan Melander ropat in honom på auktion för fyndpriset 7 000 dollar som ettåring. För Jim Oscarsson och därefter Jimmy Takter tillhörde Nuncio kulltoppen i Nordamerika och när han kom till Sverige förra vintern hade han vunnit bland annat Kentucky Futurity och Yonkers Trot samt slutat tvåa i Hambletonian. Bevisligen trivs han ypperligt även hos Stefan Melander i sitt nya hemland och endast fem år gammal ståtar han med 18,4 miljoner kronor på vinstkontot.
- Jag har haft sådan himla tur och haft bra hästar så jag kan inte svara på om Nuncio är den bästa. Scarlet Knight var unik på sitt sätt och Gigant Neo likaså, men jag har aldrig haft någon häst som bara var ett huvud ifrån att vinna Triple Crown i USA och som startat 44 gånger och aldrig varit sämre än trea.
Till Elitloppet på söndag kommer Nuncio med sex raka segrar i ryggen. Fyra av dem är tagna i år hemma på Solvalla.
- Han har gått ungefär som jag har tänkt mig. Jag kunde ha valt att gå ut i Olympiatravet med mycket pengar och så men jag har velat göra så här för hästen. Det tar bara en timme till Solvalla och då slipper han övernatta och allt runtomkring. Nu har han tagit de här fyra segrarna med två veckors intervaller hela tiden och han har legat på tider runt 1.10-strecket med krafter kvar.
Det har pratats om att han inte har sett som bäst ut ett par gånger. Vad säger du om det?
- Han har inte sett bra ut någon gång utan alltid sprungit och brutit och haft egna idéer. Det är hans stil och det började han med redan hos Oscarsson i USA när John Campbell körde.

Drömspår i försöket
Tar man i beaktande att Nuncio gjorde fjolårets mäktiga prestation i Elitloppet som fyraåring blir den än mer imponerande. Nu kommer han till start ett år äldre och dessutom bättre förberedd.
- Han kom vid årsskiftet förra året och hade bara gjort två starter innan Elitloppet. Den stora skillnaden i år är att vi har kunnat förbereda honom på vårt sätt. Han har gått i backen i vinter – ja, han har gått på alla möjliga och omöjliga ställen i träningen - och jag tror att han är bättre förberedd i år, även om han har känts jättefin hela tiden.
Att hästen drog spår 2 i sitt försök försämrar inte precis förutsättningarna.
- Jag är jätteglad för den lottningen. Det är det bästa spår han kan ha i ett försök.
Vilket är det bästa spår han kan ha i en final?
- Vi tar ett lopp i taget.
Många undrar hur startsnabb han egentligen är den dagen han trycks av för fullt, vad är ditt svar på det?
- Jag har inte kört så hårt med honom någon gång så jag vet faktiskt inte, säger Melander på sitt lite luriga vis.
För första gången på svensk mark kommer Nuncio att köras av någon annan än Stefan Melander. Även om hästen har gjort fantastiska prestationer med sin tränare i sulkyn är naturligtvis förhoppningen att han tänder till ytterligare med världsartisten Örjan Kihlström i sulkyn. Men det där med kuskbytet är inte Stefan Melander så sugen att prata om.
- Jag kan bara köra en häst och jag kör Volstead. Varför man byter kusk får folk räkna ut själva.
Förra året gick Nuncio med skor i försöket och barfota fram i finalen. Det kan bli samma upplägg i år.
- Det är inte bestämt men troligtvis kommer han att gå med skor i försöket. I en final får vi se men skor bak blir det i alla fall.
Hur stort skulle det vara för dig om Nuncio får sin revansch och vinner Elitloppet i år?
- Det klart att det är jättekul om det går bra, men det viktigaste är att det inte blir något strul. Sedan får vi se. Hästen känns i alla fall helt perfekt.

Stallkamraten kraftigt förbättrad
Stefan Melander har alltså valt att själv köra Nuncios stallkamrat Volstead, som startar från spår 6 i det andra elitloppsförsöket. Volstead står av förklarliga skäl lite i skuggan av Nuncio men även han är en riktig hårding med väldig kapacitet. I fjol var han knappt slagen tvåa bakom Nuncio i Sprintermästaren och så sent som i lördags krossade han konkurrenterna i Prins Daniels lopp.
- Han är en jättebra häst. Det visade han inte minst senast när han slog flera bra hästar. Han kanske skulle ha behövt lite mer lopp i sig och vi får se hur det blir nu när han startade en vecka innan. Det går inte att svara på men jag tror att han kommer vara kraftigt förbättrad.
Allt är möjligt och kanske kliver Volstead fram ur Nuncios skugga på söndag. Ytterligare 14 formtoppade världshästar kommer också att göra sitt yttersta för att skriva in sig i historieböckerna. Men inför den 65:e upplagan av Elitloppet är Nuncio den stora favoriten, hästen att slå, hästen med stort H.

Robin Johansson, Kanal 75

Chrille Erikssons V75-tips till Solvalla 28 maj lördag 2016

Här kan du ta del av mästertipparen Chrille Erikssons intressanta syn och V75 tips på nästa V75 omgång på Solvalla 28 maj lördag 2016.

Bo Eklöfs travsurr och V75-tips till Solvalla 28 maj lördag 2016

Här kan du lyssna till alltid lika påläste Bo Eklöfs travsurr med V75 tips och tankar inför V75 Solvalla 28 maj lördag 2016.


Royal Fighter har utvecklats och blivit hårdare och uppges vara bättre än i fjol då hästen vann ett av försöksloppen och se..


Royal Fighter har utvecklats och blivit hårdare och uppges vara bättre än i fjol då hästen vann ett av försöksloppen och sedan satt fastlåst i finalen.
En vinnare med lucka på upploppet, sa en besviken Jennifer Tillman efter loppet.
Mantorptränaren Per K Eriksson verkar vilja tona ner känslorna från fjolårets upplaga av Elitloppet. Men tro inte att han ligger lågt för det.
- Han har förberetts för det här de senaste sex månaderna och är riktigt bra i ordning. Vi har en bra häst, ett bra spår och en bra kusk, så jag tycker att vi har minst lika stor chans att vinna försöket som någon annan i loppet, säger Royal Fighters tränare.
Men ni skulle alltså ha vunnit i fjol med fritt spelutrymme på upploppet?
- Hästen hade krafter kvar…så kan vi säga. Riktigt hur det skulle ha slutat kan man aldrig veta.
Royal Fighter fick stryk av olympiatravsvinnaren Solvato i årsdebuten och var ruskigt fin vid segern i den senaste starten vilket renderade en elitloppsbiljett. Toppform?
- Det känns så. Det man inte gjort nu kan man inte göra sista veckan heller. Nu gäller det bara att hålla hästen på bästa humör och se till att han äter och dricker. Det är så mycket uppståndelse omkring det här loppet att hästarna taggar upp sig själva. Hästarna känner direkt att det är något speciellt på gång.
Ni går ut i det andra elitloppsförsöket på söndag (V75-4) och från ett innerspår dividerar ni väl inte om hur ni ska lägga upp det?
- Nej, grundplanen är i alla fall att köra i ledningen. Fast i de här riktigt stora loppen kör kuskarna så lustigt ibland...så säkert kan man aldrig veta.
Elitloppets store favorit Nuncio har spåret utanför…
- Jag tycker att vi har en bra chans att vinna hur som helst. Jennifer blir aldrig nervös och hästen vi har är en av de allra bästa.
Royal Fighter hann bara med två starter inför det stora slaget och blev således sent inbjuden till Elitloppet på söndag. Hur tänkte du där på söndagen då de sista platserna skulle fördelas?
- Det är klart att man var nervös, gick och vankade lite. Men Myron ringde till slut. Klockan tio på morgonen hatade jag Myron, kvart över elva ringde han och då älskade jag karln!

Fotnot: Söndagens försök i Elitloppet ingår i V75 där spelstoppet är klockan 14.30

Mikael Wikner, Kanal 75


Mats Eriksson från Rättvik har många strängar på sin lyra. Han jobbar som egen företagare, som ICA-handlare närmare best&a..


Mats Eriksson från Rättvik har många strängar på sin lyra. Han jobbar som egen företagare, som ICA-handlare närmare bestämt. Förutom sitt arbete har han även ett par hästar.
Trots litet material har de stora framgångarna kommit.
– Jag vill egentligen inte framhålla mig själv, utan jag har så mycket bra folk runt omkring mig. Avelsstona har jag på stuteri Staro förutom den jag har i USA och tävlingshästarna är det Leif Witasp som har ansvaret för. Jag är bara en helt vanlig travamatör egentligen, som älskar den här sporten, säger Eriksson smått blygt.
Hos stuteri Staro International har Mats Eriksson tre avelsston, bland annat Eliza Keeper. Hennes hittills främsta avkomma och Mats Erikssons största uppfödarbedrift är givetvis Call Me Keeper. Hästen har varit speciell från dag ett.
– Call Me Keeper har varit fin hela tiden och jag måste säga att jag är otroligt nöjd att just Daniel Redén var den som köpte hästen. Han har tagit det lugnt med hästen och gett honom den tid han behövt. Att han nu får utdelning för det hårda jobb han lagt ner på hästen är fantastiskt, säger Eriksson.

"Måna om hästarna"
Mats fortsätter:
– Förutom Call Me Keeper har vi även Flo Jo Keeper hos Björn Goop som även den är efter Eliza Keeper. Det ska vara en häst utöver det vanliga också, så den tycker jag att folk ska ha koll på. Varför det blev just Keeper som uppfödarnamn beror nog mycket på att vi verkligen vill visa att vi är måna om hästarna. Egentligen har tanken varit att behålla hästar, men samtidigt är jag smart nog att förstå att det inte håller i längden. Lagom är bäst.

”Nördigt värre”
Mats och hans fru Anette Karlströms har hela tiden haft som mål att de aktiva ska se när en ”Keeper-häst” är på gång.
– De ska vara fint i ordning och vara av god kvalité. Ska man göra någonting så ska man göra det ordentligt – och det gäller allting jag håller på med, oavsett om det handlar om företagande eller hästarna. Jag är nästan sjukligt avelintresserad, läser på kring avelshingstar som andra läser dagstidningar. Jag vill nog påstå att det är nördigt värre, men det står jag för. Den världen är så spännande.
Att travet numera är en livsstil för paret är en sak som är säker. Just nu bor de i Rättvik, där de trivs.
– Vi har bott här länge nu, tidigare har vi flyttat runt hela Sverige i stort sett. Jag har en dröm om att skaffa en egen gård och kunna ta hand om allting själv en dag, men vi får se om det blir av. Som det är nu är det för mycket med jobb och familj, men så småningom… Då kan det mycket väl bli så att vi tar hand om det mesta helt själva.
Att ha med en häst i Elitloppet är någonting som få är förunnat, men Mats Eriksson vill verkligen betona att det långt ifrån alltid är en dans på rosor att vara travhästägare/travuppfödare.

"Väger upp det mesta"

Det har inte alltid varit medgång - långt ifrån.
– Vi har haft ett par svåra år med hästar som brutit benen, ston som kastat föl långt in i dräktigheten och så vidare. Därför är det klart att en sådan här grej gör att man blir på otroligt mycket bättre humör. Det här väger upp det mesta och det är klart att det är häftigt att en häst som vi fött upp gått så bra. Man ska däremot veta att det är mycket blod, svett och tårar som offrats för att komma hit där vi är i dag.
På söndag startar Call Me Keeper från spår fem i Elitloppets andra försök (V75-4). Sexåringen har Franck Nivard i sulkyn. Lita på att det finns många som är spända på att se hästen, men just Mats Eriksson med familj lär vara extra taggade.

Dennis Engelbo, Kanal 75


Med nästan sju miljoner på kontot är återvändaren Moving On överlägset mest meriterad i Ladys Snärts lopp. Men är..

Med nästan sju miljoner på kontot är återvändaren Moving On överlägset mest meriterad i Ladys Snärts lopp.
Men är hon snabb nog att spöa sina skandinavisktränade konkurrenter över engelska milen?
Det frågar sig nog många spelare inför V75-1 på lördag då succéstoet gör sin första start på svensk mark sedan 6 november 2013.
Det var också senaste gången som delägaren dåvarande tränaren Claes Svensson skötte tömmarna bakom hästen som slutade trea i korta E3-finalen året innan och tjänade 776 000 kronor under sina två första säsonger på tävlingsbanan.
De två nästkommande inbringade 5,5 miljoner, detta sedan hästens flyttats till Frankrike och Fabrice Souloy.
Såg du den här utvecklingen när ni skickade iväg henne?
- Nej, det kan jag inte säga. Vi trodde att hon skulle kunna försörja sig i Frankrike, att hon skulle tjäna sex miljoner tror jag inte att någon av oss ägare kunde drömma om, säger Claes Svensson.
Varför har hon blivit så bra?
- Hon har en talang och ett kunnande, den fanns där redan innan hon gick ner, det går inte att förvandla en häst hur som helst. Med den träning som Fabrice Souloy gett henne så har hon utvecklats till att stå distans. Hon sprang 1.11 för oss som treåring, nu springer hon lika fort över längre distanser också.
Har du längtat efter att få köra henne igen?
- Ja, det ska bli spännande. Jag har följt henne ordentligt och sett varje start, men inte suttit bakom sedan hon lämnade oss. Det ska bli kul att få känna om det är någon skillnad.
Hur länge har det varit bestämt att hon ska starta här och att du ska köra?
- Det beror på vem du frågar. Frågar du oss ägare har det varit bestämt i flera veckor, frågar du tränaren så bestämdes det typ fem minuter innan anmälningen gick ut. Souloy ville egentligen inte gå ut här eftersom han tycker att det är för kort distans och för chansartat med spårlottningen. Men nu hade vi tur med den delen.
Och du tycker inte att distansen är för kort?
- Nej, jag tror inte det. När vi hade henne var det hennes bästa distans, jag tror att hon har det som krävs.
Hur snabbt kan hon springa?
- Kan hon vinna på 1.11 över full distans i monté på Vincennes borde hon klara en låg 1.10-tid på Solvalla, det är väl ungefär vad som brukar behövas för att vinna det här loppet.
Hur ska ni vinna då?
- Största chansen är om vi kan komma till ledningen, det kommer jag att satsa på.
Har hon startsnabbhet nog att nå dit?
- Hon hade det som unghäst, men nu är det så sällan hon startat med framspår i autostart. När hon började i Frankrike så spetsade hon flera gånger för att sedan släppa. Men att släppa är jag inte intresserad av.
Kan man ändra något i utrustningen för att få henne extra vass, exempelvis testa jänkarvagn som är förbjudet i Frankrike?
- Det är fullt möjligt. Jag tror att Souloy tar med sig en jänkarvagn och vill han prova så kör jag gärna i den. Det har hon aldrig tävlat med, när hon var hos oss sprang hon i en svensk variant. I övrigt tävlar hon som vanligt, men halvstängt norskt huvudlag och barfota runt om. Vi testade helstängt i Finlandia-Ajo i fjol, men det fungerade inte alls.

Elitloppet nästa år?
Två år yngre lillebror King Sir Kir är kvar i Claes Svenssons träning och har visat strålande form i år, även om det ännu inte räckt till seger. I sin senaste start testades han barfota runt om och med norskt huvudlag och formligen flög över mållinjen som trea från absolut köposition. Nu tillhör han favoriterna i en högklassig bronsdivisionsfinal (V75-6).
- Vi hade ett ruttet läge och jag var inte så aktiv under vägen, det viktigaste var att se hur han fungerade med den nya utrusningen. Jag var jättenöjd med insatsen och framförallt hur hästen kändes.
På vilket sätt?
- Travet flöt mycket bättre. Då vi körde barfota i fjol sprang han och slog på sig, nu är hästen starkare och framförallt mycket fräschare, det gjorde att barfotakörningen fick den effekt man önskar. De småskavanker han drogs med förra året gjorde att vi fick ta ett steg tillbaka efter varje start för att han skulle vara redo för nästa. Sedan i november har varje start istället varit ett steg framåt.
Har han tagit ytterligare ett steg framåt till det här?
- Jag tror det, han kändes mycket fin i ett jobb på rakbanan i måndags och även i några intervaller idag (torsdag). Det är normalt upplägg inför en lördagsstart. 
Vilket scenario ser du framför dig här?
- Visserligen har jag inte testat hur snabbt han kan öppna med barfotabalansen, men jag ser ingen anledning att ge mig in i någon spetsstrid. Det får de andra sköta så kommer jag till slut. Planen är att han ska gå ett liknande upplopp som senast, med skillnaden att vi inte sitter sist när vi sätter in attacken.
Vem har du störst segerkänsla med?
- King Sir Kir, mest för att jag har bättre koll på honom. Men båda är bra nog att vinna.
Tror du att King Sir Kir kan utvecklas på samma sätt som Moving On som fem- och sexåring?
- Det är mycket som talar för det, även om man inte kan räkna med att han ska tjäna sju miljoner. Men jag tror att det kan bli en häst av internationell klass.
Så i vilket lopp startar han den här helgen nästa år?
- Det ska väl vara Harper Hanovers eller Elitloppet, säger Claes Svensson.

Fotnot: Obeservera att starttiden för V75 på lördag är 15.15.

Robin Johansson, Kanal 75

V75-system och V75-tips till Solvalla 28 maj lördag 2016

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Solvalla 28 maj lördag 2016.


Alla hästar har en historia och bakom vart och ett av djuren som startar på Solvalla fredag, lördag och söndag står hästäga..


Alla hästar har en historia och bakom vart och ett av djuren som startar på Solvalla fredag, lördag och söndag står hästägare lite extra laddade helgen till ära.
Calle Laday startar i klass II-finalen på lördagen, den lägsta V75-klassen. Hästen tränas av Solvallas Reijo Liljendahl och ägs av fyra kompisar från Gävle som gått på trav sedan barnsben.
I slutet av april vann herrarna på V75 första gången som hästägare och nu är det dags för lite av en examen. Calle Laday är med i en final under travhelgernas travhelg.
- Vi är travnördar allihopa kan man väl säga, om vi inte räknar den fjärde delägaren Fredrik som är nybörjare och ville vara med för gemenskapen. Sedan Calles seger i Umeå har vi laddat mot elitloppshelgen hela gänget, tryckt upp tröjor och grejer. Fruarna är med, och hotell är bokat för hela helgen, säger Peter Källberg.

Stig H:s elitloppsspö
Källberg köpte Calle Laday på auktion för något år sedan för 100 000 kronor. Travbiten sedan barnaåren med en pappa som hade lite kontakter med championtränaren Stig H Johansson.
- Jag vet inte hur det gick till men körspöet Stig H hade när han vann Elitloppet med The Onion 1984 fick jag som studentpresent. Jag har varit på trav sedan man kunde spela tvåkronors vinnarspel och sett de flesta Elitloppen på plats. Tänk alla stjärnor där i början som Duke Iran, Emter W. Ritha Lyngholm. Ego Boy…
Calle Laday ägs av ett gäng egenföretagare. Travet och hästen är avkoppling och gemenskap för Gävleborna som äger Calle via Easy KB och består av Peter Källberg, Mattias Renståhl, Urban Öhman och Fredrik Jernberg.
- Jag har varit med på hästar lite överallt men ingen av oss hade vunnit på V75 innan resan till Umeå. Vi åker på varenda tävling hästen ska vara med på, packar bilen och bor på hotell. Fruarna har varit med några gånger på slutet. Nu är Calle ”våran häst” och inte nåt sattyg från vår sida i deras ögon för att komma oss iväg på travresor. Ja, vi har så jäkla roligt runt honom, säger Peter Källberg.

"Nu tar vi till alla växlar"
Calle Laday är fyra år och behövde treåringssäsongen på sig. Reijo Liljendahl tog över hästen i oktober och under våren har han gått från klarhet till klarhet.
I början av april blev det seger i ett lopp på Solvalla där Calle Laday vann säkert trots ett lopp i fjärdespår under slutrundan. I V75 på Umåker körde Ulf Ohlsson till ledningen efter 700 meter.
- Senast var det bakspår och tillägg och hästen han hade rygg på gick inte framåt. Det var kört på en gång när han tappade 60 meter i starten. Det krävs tur från läget på lördag. Han har varit lite stänkrädd men lär sig och går han bara i väg blir det fjärde ut som sämst. Nu tar vi till alla växlar som går enligt Reijo. Barfota runt om, jänkarvagn och helstängt.
Enligt gänget runt Calle skulle det nästan vara f ö r bra om det till råga på allt blir seger på lördag.
- Men helt borta är han inte, absolut inte. Vi ska vara ute i helgen. Elitloppet ska man uppleva utomhus, det är magisk stämning.

Fotnot: På lördag är det tidigare starttid för V75. Klockan 15.15 drar V75 igång

Mikael Wikner, Kanal 75


Åke Svanstedt har varit med i Elitloppet tolv gånger. Med publikfavoriten Zoogin blev det under 90-talet två andraplatser. Första fulltr&..


Åke Svanstedt har varit med i Elitloppet tolv gånger. Med publikfavoriten Zoogin blev det under 90-talet två andraplatser. Första fullträffen kom istället med Gidde Palema 2004. Fem år senare fick Svanstedt vända upp för segerdefilering igen. Den gången med Torvald Palema. Att Elitloppet betyder lite extra för Åke Svanstedt torde alltså stå klart.
- Elitloppet är stort även när man bor i Sverige. Nu är det en annan situation när jag kommer från USA och det klart att det känns stort att komma tillbaka till Sverige och köra Elitloppet igen, säger Svanstedt.
Vad tror du att du får för mottagande av Solvallapubliken?
- Det vet jag inte. Alla elitloppsdeltagare brukar bli bra mottagna av publiken när de är ute och värmer sina hästar så jag hoppas jag blir det jag också.
Det är ingen vild gissning att kung Åkes återkomst under elitloppshelgen kommer rendera lite extra hyllningar från den engagerade publiken. Det blir första gången som han gästar Solvalla efter flytten till USA 2013.

Bäst i USA
Åke Svanstedt landar i Sverige under fredagsmorgon och flyger tillbaka till USA redan på måndag. Säsongen i USA har dragit igång på allvar och med mycket tävlingar, ofta på flera banor samma dag, går det inte att vara borta längre. För Resolve (V75-3) blir vistelsen i Sverige lite längre. Han kom tillsammans med lärlingen Lucas Wallin med direktflyg i måndags och laddar upp på Stig H Johanssons gård Stora Alby.
- Resan ser ut att ha gått bra. Han är en stabil häst som det brukar gå bra att resa med. Han har inte flugit förut men vi har varit iväg till Kanada och Kentucky och då har det gått bra med allting, säger Svanstedt.
Femårige Resolve tillhör samma kull som elitloppsfavoriten Nuncio och som unghästar i USA tampades de i årgångsloppen. Resolve var bland annat femma bakom Trixton och Nuncio i Hambletonian och trea bakom Nuncio i Yonkers Trot. Förra året tog Resolve, precis som Nuncio, klivet upp i den äldre eliten och avslutade året med seger i miljonloppet TGV Free For All på Meadowlands. I år har han startat två gånger och fjärdeplatsen i årsdebuten följdes upp med utklassning av USA-eliten i Elitloppet Playoff. Tyvärr diskkvalificerades han för att det ena sulkyhjulet hade passerat innanför banmarkeringen i slutkurvan, men prestationen var imponerande.
- Han har utvecklats och i slutet på förra året var han bäst i den högsta klassen i USA. Jag tror att han är bäst i år också. Det visade han väl senast på Meadowlands? säger Svanstedt.

Bästa tänkbara startspår
Resolve lottades till spår två bakom startbilen i sitt elitloppsförsök. Ett perfekt utgångsläge enligt tränaren.
- Det var bästa tänkbara. Om man har en jättesnabb häst är spår ett bäst i Sverige, men jag vet inte hur hans startsnabbhet är i Sverige, så spår två är det bästa vi kunde få.
Hur startsnabb t-r-o-r du att han är med svenska förutsättningar?
- Det är svårbedömt. I USA kör startbilen väldigt fort och har tävlingstempo minst 50 meter innan startlinjen, så alla hästar är startsnabba här. I Sverige accelererar startbilen på startlinjen så det är lite annorlunda.
- Vi får se vad som händer när bilen släpper fältet. Det viktigaste är att han är pigg och så bra som han ska vara och tar sig till final. I försöket får vi ett kvitto på hur allt är.

I klass med Gidde och Torvald
När Resolve kom i Åke Svanstedts vård efter treåringssäsongen tränade han så dåligt att Svanstedt tänkte säga upp honom. Men när han började tävla visade hästen en helt annan sida och sedan dess har han bara blivit bättre och bättre.
- Jag tycker faktiskt att han har varit piggare i träningen efter senaste loppet. Han brukar normalt vara halvlat och slö men nu har han varit pigg och alert så jag tror att han har gått framåt formmässigt. Sedan får vi hoppas att inte den långa resan har förändrat något. Det handlar om levande varelser och det kan bli halsinfektioner och allt möjligt, men om allt är normalt och inget oförutsett har hänt tror jag att hästen kommer ha toppform på söndag.
Du har tidigare sagt att han håller samma klass som Gidde och Torvald Palema...
- Jag tycker det. Han har liksom allt, är en snäll häst men hård psykiskt. Han kan öppna fort från start och kämpar som sjutton in i mål. Han har de kvalitéer som en bra häst ska ha.
USA har inte vunnit Elitloppet sedan 1998. På söndag kan en flerfaldig svensk tränarchampion bryta den Nordamerikanska förlustsviten.

Ola Johansson, Kanal 75


Kallblodens eget elitlopp går som V75-5 på Solvalla på söndagen och eftersom Månprinsen A.M. får stå över loppet o..

Kallblodens eget elitlopp går som V75-5 på Solvalla på söndagen och eftersom Månprinsen A.M. får stå över loppet och norskan Lannem Silje slutat tävla, saknas en klar favorit på förhand.
Årets upplaga ser riktigt öppen ut och det kan bli plats på scenen för en finsk favorit.
Det jubilerande storloppet - 30 år i år – har körts sedan 1986 under elitloppshelgen. Alm Svarten och Atom Vinter var tidiga norska vinnare, tillsammans med svenske kungen Järvsöfaks som vann loppet fem år i rad.
En finsk häst som staplade segrar i Elitkampen var Viesker. Fem raka blev det från 1996, där Vieskers sista triumf på Solvalla år 2000 också stått som Finlands senaste i loppet.
Nu tror sig alltså finländarna vara på gång igen med Vitter, en son till Viesker. Sex år gammal är hästen i början av karriären som hittills innehållit 14 segrar på 29 starter.
I det senaste framträdandet besegrades Jokivarren Kunkku - regerande i Finlands största lopp Kungstravet - regelrätt från dödspositionen.
- Det var en spännande duell där Vitter visade sig starkast. Nu drog vi ett mycket bättre spår än Jokivarren Kunkku på Solvalla och som jag ser det har vi bra chans att vinna på söndag. Jag säger det utan att känna till så mycket om de norska och svenska hästarna. Jag vet bara att hästen jag kör är något extra, säger Mika Forss, nummer ett bland lånekuskarna i Finland med drygt 2 800 segrar.

Allround häst
Jalmari Svart, proffs på Teivo-banan i Tammerfors, tränar hästen som av många bedömare är det bästa kallblod som kommit fram i Finland sedan dominanten Vieskers dagar.
- Jag hjälper till med snabbjobben och i måndags (elitloppsveckan) körde jag tre heat med 1600 meter i varje hemma i Tammerfors och Vitter kändes mycket bra på det. Hästen är allround och det har egentligen ingen betydelse om han går i ledningen, i dödens eller ryggar, säger Mika Forss.
Vitter är en häst med många kvaliteter och är även startsnabb. Något som gör att kusken har många valmöjligheter när bilen lämnar.
- Jag kan välja taktik utifrån hur det känns i starten, och det är viktigt. Han är dessutom bra att resa med och det är ingen större nackdel att loppet går i Sverige. Det är en bra vinstchans, säger Mika Forss.

”Kan vara den bäste”
Timo Mahlamäki, sportchef på Finlands största bana Vermo, är en annan som hoppas på Vitter på söndag.
- Viesker var den store under en lång rad av år och jag tror att Vitter kan vara det bästa vi haft på kallblodsidan sedan just Viesker. Jokivarren Kunkku håller vi också högt. Ett åttondespår över 1 609 meter försvårar dock den här gången.

Mikael Wikner, Kanal 75


Daniel Redén har just ätit lunch med familjen på tisdagen i elitloppsveckan när han tar emot på gården i Örsundsbro utan..


Daniel Redén har just ätit lunch med familjen på tisdagen i elitloppsveckan när han tar emot på gården i Örsundsbro utanför Enköping.
Det här med att vara i fokus är inte ”favoritgrenen” för honom.
Men är man het så är man. Det blir att lägga sig på marken inför fotografen för en drömmande bild bland maskrosorna på grönområdet.
- Jag gillar inte riktigt uppståndelse. Inför en sådan här stor helg är det svårt att hålla alla rutiner som jag känner behövs för personal och hästar. Därmed inte sagt att det inte är kul. Tvärtom är alla i teamet så jäkla stolta över att ha två hästar med i Elitloppet. Sedan tar det därifrån liksom. Vi har inget att förlora, säger han.
Två hästar i Elitloppet - möjligen är han en lika het tränare inför söndagen som sin gamle chef Stefan Melander. En arbetsgivare han jobbade åt i 15 år innan han blev privattränare åt Bengt Ågerup och Stall Zet.
Redén protesterar:
- Nej, långtifrån Tarzan. Han har ju storfavoriten i Elitloppet! Har inte Nuncio vunnit redan? säger han skämtsamt apropå att Melanders jänkare tippas av de flesta i årets upplaga.

Herrar med självförtroende
I slutet av april skadade sig Delicious U.S. - möjligen på vägen till en seger i Elitloppet.
Med ett sådant abrupt slut på 2016 för stallets stjärna gläder sig Daniel Redén nu i stället åt att Propulsion och Call Me Keeper är med på söndag.
- Hästarna kommer i en jäkla form - i varje fall som det känns. Vi har gjort så gott vi kan nu med förberedelserna och allt känns mycket bra så här långt. Vi är med för att tävla och jag har inte gett upp på något vis. Jag har två hästar som inte vet hur det känns att förlora i år och ser man på dem verkar de själva i alla fall tycka att de är bäst.
Att sammanföra Propulsion och Call Me Keeper på en och samma bild går emellertid inte. Det handlar om två hingstar som gärna vill bråka med alla hästar av manligt kön som kommer i närheten.
- Keeper är nog lite värre än Propulsion. Det är lite som att framgångarna i Frankrike stigit honom åt huvudet. Men det ser jag bara som något positivt. Det ska vara lite ”tåga” i hästarna. Att de här herrarna är motståndare verkar de ha fattat redan.

Hästar svåra att räkna på
Propulsion är en häst köpt på auktion i USA som aldrig förlorat i Redéns regi. Blott fem klev han in i den äldre eliten med segern i finländska storloppet Finlandia-Ajo i maj.
Sexårige Call Me Keeper har sex raka segrar på Vincennes i Paris i år och körs i sitt försök (V75-4) på söndag av franske toppkusken Franck Nivard.
- Jag tyckte att de har passat så bra ihop i Frankrike och Nivard har sagt väldigt fina saker om hästen. Så när han ändå kommer till Stockholm för Your Highness tänkte jag att det kunde vara en krydda för loppet med honom som kusk.
Call Me Keeper har inte startat över 1600 meter tidigare. Det blir debut över den distansen på söndag!
- Ja, helt klart en annorlunda grej som nog inte hänt så många gånger tidigare i Elitloppets historia. Han är jättesvår att sätta in i loppet förstås…men en som joggade 1.10,6 i backarna över medeldistans i april…. det är inte så många som gjort det på Vincennes.
En annan som du hela tiden haft svårt att sätta in i Elitloppet är Propulsion.
- Ja, han har ju sin bakgrund som inte varit så där lätt som det kanske ser ut på resultatlistorna. Vi fick börja tävla med ”bonnbalans”, tunga skor och hängslen på honom. Nu har vi kommit en bit på väg och kunnat lätta honom lite. Han är nog lite sen i utvecklingen och har behövt tiden på sig med sin stora kropp. Han lever väldigt mycket på att han älskar att tävla och springa, det är en tävlingsindivid det här.
Men var det nära att du tackade nej till Elitloppet med Propulsion med tanke på hans relativa orutin?
- Jag ville bara vänta till efter loppet i Finland. Och så kaxig och pigg som han blev efteråt, var det ett ganska lätt beslut ändå att tacka ja. Men jag hade det där med Delicious i bakhuvudet hela tiden. Att det är så mycket som kan hända.
Och nu har du två - andra - hästar med på söndag.
- Det var ju hennes år trodde jag - och så blev det så här. Jag har tänkt att det kanske är någon mening med allt – att det kanske är någon annan av stallets hästar som får ”sitt år” i stället för Delicious. Call Me Keeper har mera rutin. Propulsion får prova nu när han känns så fin, säger Daniel Redén och säger med lite ansträngd röst att allt känns bra, nu, i alla fall, med hästarna.

Mikael Wikner, Kanal 75


De senaste två åren har kretsen kring hästen tackat nej till Solvallas inbjudan. I år tackade man ja. På söndag startar Oasis ..


De senaste två åren har kretsen kring hästen tackat nej till Solvallas inbjudan. I år tackade man ja. På söndag startar Oasis Bi i Elitloppet.
- Nu har han gått ytterligare en säsong mot de bästa och är betydligt hårdare i kroppen, säger Stefan P Pettersson och fortsätter:
- Att vara med i Elitloppet är otroligt stort. Vi har varit med i Prix d’Amerique och Lotterian och några sådana race, men Elitloppet på hemmaplan är något helt annat. Det är ett helt annat fokus och telefonen går varm.
Oasis Bi har inlett säsongen strålande och är med över 3,6 miljoner kronor insprunget Sveriges vinstrikaste häst under 2016. Efter tredjeplatsen i vinterns Prix d’Amerique knep han i mars andrapriset i Criterium de Vitesse innan han i början av maj åkte till Neapel och vann försök och final i Gran Premio della Lotteria.
- I Italien visade han att två lopp samma dag inte är något bekymmer, han var nästan mindre sliten efter andra heatet. Han var så bra som vi trodde och hoppades och mycket publik gillar han, han är kolugn.

”Ruggigt startsnabb”
Försök och final samma dag och bra tryck från läktarna är vad som väntar Oasis Bi på söndag igen. Elitloppspubliken brukar uppgå till runt 30 000 personer och i år kommer traventusiaster från Östergötland vallfärda till huvudstadsbanan för att följa sina gunstlingar Oasis Bi och Royal Fighter. Den senare fick sitt stora genombrott i eliten när han förra året vann försöket och gick i mål som fastlåst fyra i finalen. Han visade senast att elitloppsformen sitter där i år igen när han vann via en mäktig avslutning i tredjespår. Även han fick innerspår när startspåren till försöken lottades i söndags.
- Han har förberetts för det här de senaste sex månaderna och är riktigt bra i ordning. Vi har en bra häst, ett bra spår och en bra kusk (startfältets enda kvinnliga kusk Jennifer Tillman reds.anm.), så jag tycker att vi har minst lika stor chans att vinna försöket som någon annan i loppet. Grundplanen är att köra i ledningen men man vet aldrig vad som händer, säger Royal Fighters tränare Per K Eriksson.
Taktiken med Oasis Bi är helt upp till kusken Johnny Takter.
- Jag blev skitnöjd när vi fick innerspår! Att Oasis Bi kan hålla ledningen är jag relativt säker på, han är ruggigt startsnabb för dagen, men om man läser vilka som startar utvändigt om oss lär det inte bli någon ”walk in the park”.
- Även om startspåret är bra måste kusken ändå ha alla rätt; vem trycker och vem släpper? Det är mycket för kusken att tänka på, som tur är kör man ju inte själv, säger Stefan P Pettersson med ett skratt och tillägger:
- Men Johhny brukar alltid ha någon räv bakom örat och det lär gå åt på söndag.

”Har aldrig känts bättre”
Precis som Per K Eriksson är Stefan P Pettersson mycket nöjd med sin häst inför söndagens urladdning.
- Det är ett slitet uttryck men han har aldrig känts bättre, så lätt som han springer och så löpsugen som han är måste jag säga det.
Royal Fighter ska få ett finslipande jobb på onsdagen och för Oasis Bi väntar en lugn vecka.
- Han fick sista tuffa jobbet i lördags och nu blir det bara myspys och några lätta rakor på torsdag, säger Stefan P Pettersson.
Hur förbereder du dig själv inför Elitloppet?
- Valium! replikerar Pettersson reptilsnabbt och skrattar.
- Nej då. Vi tar det lugnt och åker på trav onsdag och torsdag. Sedan har vi starthäst på Solvalla både fredag och lördag och på lördag kväll åker vi hem. Sedan kör jag själv upp Oasis Bi på söndag.
Vad tror du om Oasis Bis chanser i Elitloppet?
- Jag hoppas att han kan vara bland de tre första i försöket. Då får han ett anständigt läge i finalen och sedan får vi försöka göra något bra där också. För mig är Nuncio hästen som är lite utöver de andra. De andra kan slå varandra beroende på löpningsförlopp och så medan Nuncio kan göra mer själv.
Motståndet är som alltid knivskarpt i Elitloppet och även om man lottats till drömspår i försöken är det mycket som ska stämma för att det ska räcka hela vägen. Men i Östergötland gör man nog klokt i att åtminstone börja fundera på eventuella festligheter på söndag kväll.
- Det är Mantorp mot världen! avslutar Stefan P Pettersson skämtsamt.

Ola Johansson, Kanal 75


Det har hunnit gå elva år sedan det senast blev norsk seger Elitloppet genom Steinlager och Per Oleg Midtfjeld. För att hitta ytterligare en no..

Det har hunnit gå elva år sedan det senast blev norsk seger Elitloppet genom Steinlager och Per Oleg Midtfjeld. För att hitta ytterligare en norsk vinnare måste man gå tillbaka ända till Rex Rodney och Kjell Håkonsen 1986. That’s it! Av 64 upplagor har Norge endast lyckats vinna två. På söndag hoppas Fredrik Solberg att det blir ändring på det. Då startar hans B.B.S.Sugarlight från spår 6 i det andra försöket.
- Utgångsläget hade gärna fått vara ett par spår bättre men det kunde också ha varit värre så jag är ändå nöjd med spårlottningen. Därifrån måste vi köra till från start och jag blir inte överraskad om han sitter i ledningen efter 500 meter. Vi får se, försöka måste vi i alla fall och blir det inte ledningen går han bra utvändigt om ledaren också, säger Solberg som lurar på att göra en justering för att få sin häst ännu rappare från start.
- Vi har kört med ”kvartsskygglappar” i ett par lopp men det kan hända att det blir helstängt i försöket.

”Utvecklats på alla sätt”
Efter en fin vår med seger i bland annat Olympiatravet tillhörde B.B.S.Sugarlight förra årets förhandsfavoriter i Elitloppet. Men hans anhängare fick aldrig se honom spela ut sitt fulla register. I försöket gick han i mål som fastlåst trea i ledaren Magic Tonights rygg och i finalen kom han aldrig loss från andra par utvändigt och skar mållinjen som femma. I år har hästen bombat hem en delfinal i Olympiatravet och i finalen blev han fyra efter positionsstrul och galopp på vägen.
- Jag var väldigt nöjd med hästen i Olympiatravet. Utan den där galoppen hade han säkert varit två placeringar längre fram men han ställde sig och gjorde ett bra upplopp så jag var ändå väldigt nöjd med hans insats.
När B.B.S.Sugarlight äntrar Solvalla på söndag har han inte tävlat på en månad. Formen ska ändå sitta där enligt Fredrik Solberg.
- Jag körde honom på Bjerke i fredags. Han gick bara 1.17 sista varvet men kändes mjuk, smidig och i form. Jag tror att de här veckorna bara har gjort honom gott, att han har fått ladda batterierna ordentligt är bara positivt.
Hur bra är B.B.S.Sugarlight nu jämfört med förra året?
- Jag tycker att jag har en bättre häst i år. Han har lagt på sig mer muskler och är blankare och finare. Hästen har rätt och slätt utvecklats på alla sätt under det här året.
Hur stort skulle det vara att vinna Elitloppet och ta Norges första seger sedan Steinlager?
- Det skulle vara det största som kan hända mig inom travsporten. Om så sker är det helt fantastiskt.

Ola Johansson, Kanal 75


Harper Hanovers lopp över mastiga grunddistansen 3 140 meter har körts sedan 1968 och är en av elitloppshelgens stora höjdpunkter. Halvmiljo..

Harper Hanovers lopp över mastiga grunddistansen 3 140 meter har körts sedan 1968 och är en av elitloppshelgens stora höjdpunkter. Halvmiljonen som tilldelas vinnaren är av sekundär betydelse. Det viktiga är äran, glädjen och stoltheten över att ha tagit fram en häst som kan vinna det anrika kraftprovet.
- Det var fantastiskt skojigt när jag fick vinna med fina Winning Love, en otrolig känsla faktiskt. Det är nog min största seger i karriären, säger Åke Lindblom, som var påtagligt rörd när han segerintervjuades framför mer än 21 000 åskådare.
- Harpers är speciellt för mig, dels för att Knutte (Åkes morbror Knut Lindblom reds.anm. ) vann loppet med Kentucky Fibber 1969 och för att det är ett långlopp, det tycker vi är kul. Sedan går det ju under elitloppshelgen och då är det fantastiskt kul att vara med och starta och känslan när man sedan har turen att vinna är helt otrolig.

”Det här är The One”
När Åke Lindbom skar mållinjen som etta med Winning Love gjorde han det till skrälloddset 22 gånger insatsen. På V75 fick tre system 21,5 miljoner kronor vardera. Sauveur (V75-7) kommer att vara mer påpassad av spelarna. Sedan han inledde tävlingskarriären med fem raka segrar som fyraåring har han gjort det mesta rätt. Sex år gammal har han hunnit vinna ytterligare 10 av 21 starter och tagit steget upp i den äldre eliten.
- Jag måste nog säga att han är den bästa häst jag har tränat. Jag har haft turen att få träna många fina hästar men det känns som det här är ”The One”.
- Sauveur är en otroligt vacker häst. Jag tycker att han har alla egenskaper som en riktigt bra häst ska ha. Han tål att träna och tävla och han är tuff, riktigt tuff. Han är en krigare helt enkelt, en ledarhingst.
Att Sauveur är en krigare av rang visade han inte minst i Olympiatravet senast. Där var han heroisk tvåa bakom elitloppshästen Your Highness.
- Han var helt fantastiskt bra! Det var bra hästar med där som han tog ner från dödens och han fick bara stryk av en häst som åkt med bakom. Jag tycker kanske att han var bäst av alla i det loppet, säger Lindblom.
Tre av hästarna som Sauveur slog i Olympiatravet - B.B.S.Sugarlight, On Track Piraten och Mosaique Face - är med i Elitloppet på söndag.
- Sauveur är bättre på längre sträckor än så länge och har lite för lite starter innanför västen för att vara med där. Men Elitloppet är en dröm och jag hoppas att vi är med där nästa år.

”Världsrekordet ryker garanterat”
Bortsett från mer passande distans är knappast Harper Hanovers lopp någon enklare uppgift än Elitloppet för Sauveur. Årets upplaga är den bästa på många år och mönstrar utöver Sauveur hästar som världsrekordhålaren Mellby Viking, franske monstret Bird Parker och svenske mästaren Alfas da Vinci.
- Det är bara att säga grattis till Solvalla som har fått ihop det här loppet. Jag har inte sett ett så fint Harpers på mången god dag, det är ett väldigt bra fält.
Vilken känsla kommer du ha när du kör ut till loppet?
- Han känns jättefin i träningen, förberedelserna tycker jag har varit perfekta, och jag brukar ha en ganska bra känsla när jag kör Sauveur, oavsett vad han möter. Så det klart att jag åker ut med förhoppningar. Är allt normalt ska han räknas.
Kan världsrekordet på 1.12,5 ryka?
- Det tror jag absolut att det gör. Sauveur var väldigt nära rekordet när han vann Walter Lundbergs Memorial i höstas och då vann han med huvan kvar och jag satt och vinkade...
- Världsrekordet ryker garanterat nu när det är många hästar i loppet som kan springa de tiderna.
Förra året vann Sauveur en V75-final under elitloppshelgen. I år kan han skriva travhistoria.

Ola Johansson, Kanal 75


Att ta vägen till Elitloppet via seger i Prins Daniels lopp på Gävletravet har visat sig vara en framgångsväg. 2012 vann Brioni i G&a..


Att ta vägen till Elitloppet via seger i Prins Daniels lopp på Gävletravet har visat sig vara en framgångsväg. 2012 vann Brioni i Gävle för att veckans senare även vinna Elitloppet. 2013 gjorde Nahar om bedriften och i fjol kvalade Mosaique Face in via Gävle för att sedan bli tvåa på Solvalla.
På lördagen var det upplagt för en fartfest då den sista rosa kvalbiljetten skulle delas ut. loppet fick också en mycket rivig inledning då Nimbus C.D. försvarade ledningen med en het Volstead utvändigt. Klockorna visade 1.06,7 första 500 metrarna.
Trots den snabb inledningen så var det Volstead utvändigt som satte dit huvudet på linjen före Nimbus C.D. Segertiden blev 1.09,8.
- Han var lite för het och det blev lite för hårt tempo i första sväng, sen lugnade han sig och segade sig till seger, sa tränaren, kusken och ägaren Stefan Melander i vinnarcirkeln.

Flera hästar gav positiva besked
Därmed har Stefan Melander två hästar inbjudna till Elitloppet. Han tränar, kör och äger även favoriten Nuncio.
- Man är lite för bortskämd med så otroliga hästar, de är grymma de här hästarna. Det är som en dröm att kunna finna sådana här hästar, sa Stefan Melander.
Volstead var mycket tapper som kunde vinna trots ett lopp utvändigt ledaren i högt tempo hela vägen.
- Jag trodde det skulle fattas några meter i honom i dag. Han kommer att bli vassare till nästa start. Var den starten blir det vet jag inte. Vi får sova på saken, sa Stefan Melander.
Nimbus C.D. noterades också för 1.09,8 och gav sig motvilligt men såg lite märkt ut till slut efter den tuffa inledningen.
Ed You slutade trea på 1.09,9 och samma tid fick fjolårets elitloppstvåa Mosaique Face. Båda hästarna gjorde bra dagsverk i andraspår och attack i spåren sista 600. Titelförsvararen i Elitloppet, Magic Tonight var sexa i mål och såg ut att ha en hel del sparat på 1.10,0 från rygg på ledaren. Även Blocket-fyndet Food Money klockades till 1.10,0 som femma med en del sparat från tredje invändigt.

V75-dubbel för Adielsson
Erik Adielsson blev utnosad bakom Nimbus C.D. i Prins Daniels lopp men Solvallakusken hade en bra lördag ändå med två V75-segrar.
Segerreceptet bakom både Seedorf O.M.F. i V75-1 och Cash A Cheque Em i V75-5 var det samma. Tidig ledningen och sedan bra kontroll i spets. Båda vinnarna tränas av Stig H Johansson.
Erik Adielsson såg länge ut som en vinnare även bakom Ony One Winner i V75-3. Men med klart grepp 50 meter före mål så stumnade ledaren och istället levererade Usain Swing en sylvass avslutning efter sen lucka från tredje par invändigt.
- Är det sant? Jag är chockad. Vilken häst vi har mamma, sa tränaren Kjell-Ove Eriksson och bjöd frun Anita på en segerkyss.
I sulkyn bakom 13-oddsaren satt sonen Leif Eriksson.

Vann efter tio års V75-torka
Håkan Skoglund var en av de gladaste segrarna på Gävletravet sedan han vunnit kallblodsloppet (V75-4) med egentränade Art Nökkve.
Därmed var en tio år lång väntan över.
Senast Bergsåkerkusken vann på V75 var nämligen 21 januari 2006 då han vann med Showmethemoney hemma på Bergsåker.
Omgångens skräll kom i V75-6 sedan Torbjörn Jansson hittat ”vinnarhålet”, rygg på ledaren, med Mimi Af Djupmyra. När luckan sedan kom in på upploppet stegade 68-oddsaren bara undan till en säker seger. Thomas Lönn tränar vinnaren.
En överraskning blev det även i V75-2 där Wollafur fångade in Tellmeastory i sista stegen in mot mål efter en stark avslutning i tredjespår sista 600 metrarna tillsammans med Örjan Kihlström. Vinnaren tränas av Örebros Juhani Partanen.
Utdelningen på sju rätt på V75 blev 1 495 819 kronor. Sex rätt gav 5 035 kronor och fem rätt 264 kronor. Rätt boostnummer: 925.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Stig H Johansson-tränade Seedorf O.M.F. är en högkapabel häst som varvar toppprestationer med lite sämre insatser ibland. Han var ruski..


Stig H Johansson-tränade Seedorf O.M.F. är en högkapabel häst som varvar toppprestationer med lite sämre insatser ibland. Han var ruskigt bra vid flera segrar i fjol men inledde året med att galoppera och bli diskad i V75 i Momarken. Gången efter var han suverän vid en övertygande seger på Solvalla när han besegrade King Sir Kir. Men senaste insatsen var inte lika bra som femma. Nu är frågan hur Seedorf O.M.F. hanterar innerspåret i voltstart i V75-1. Erik Adielsson intervjuades i V65 Direkt under fredagen och delgav sina synpunkter.
- Han kastrerades förra året och hjälpte inte till mycket innan kastrationen och kastade sig gärna i galopp bara han hittade en anledning. Han har blivit mycket mer stabil efter kastrationen och hade fjärde- femtespår på Solvalla och gick iväg bra där. Nu är det två skickliga kuskar och någon vass häst på springspår och han är väldigt olika från dag till dag. Min spontana känsla är att det inte är någon toppchans att han frontar, säger Erik Adielsson.
Vad säger du om insatsen i Örebro senast?
- För en vanlig häst så var det en riktig topprestation. Han började från bakspår fram i till dödens och kom hem på en 1.12-tid och har 700 000 kronor på sig. Men för att vara Seedorf som jag har höga förhoppningar och krav på så var det en okej prestation, men absolut inte dålig. Jag tycker att det han gjorde i ett par starter innan var vassare än det i Örebro.
- När Seedorf är som bäst är han ruskigt bra men han är speciell som de flesta vet och att luta sig mot honom som omgångens mest spelade tycker jag känns konstigt även om han har väldigt hög kapacitet. Det är ingen man ställer någon bankgaranti på att han går ut och vinner, fortsätter Adielsson.

”Inte superhett när han har bakspår"
Solvallakusken kör flera hästar inom V75, bland annat Stig H-tränade Supreme Court i den andra avdelningen.
- Det är inte så tokig häst men det är väl kanske inte så att man går ut och säger att han bara vinner från bakspår på V75. Men han gjorde det bra senast och hade kanske lite kräm kvar. Det är en så pass vettig häst att om det klaffar så kan han absolut vara med. Tar man fem, sex, sju hästar så är han en av dem, men det känns inte så superhett när han har bakspår.

"Bingo med spår ett för Nimbus C.D."
Adielsson kör även Pasi Aikio-tränade Nimbus C.D. som är favorit i det avslutande gulddivisionsloppet där vinnaren får en biljett till Elitloppet. Läget med innerspår är perfekt för den startsnabba stjärnan.
- Det är klart att det kändes som bingo när han fick spår ett. Normalt sett tycker jag det är lite halvknepigt med innerspår i Gävle men hästen är väldigt kvick ut och det är 1609 meter så det känns jättespännande. Jag har sett honom i alla starter och han gick riktigt bra senast, säger Erik Adielsson.

Michael Carlsson, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Gävle 21 maj lördag 2016

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Gävle 21 maj lördag 2016.

Chrille Erikssons V75-tips till Gävle 21 maj lördag 2016

Här kan du ta del av mästertipparen Chrille Erikssons intressanta syn och V75 tips på nästa V75 omgång på Gävle 21 maj lördag 2016.

Bo Eklöfs travsurr och V75-tips till Gävle 21 maj lördag 2016

Här kan du lyssna till alltid lika påläste Bo Eklöfs travsurr med V75 tips och tankar inför V75 Gävle 21 maj lördag 2016.


I V75-omgången på Åby för tre veckor sedan blev Scarlets Mirakel (V75-2) ett av dagens stora ”stallskrik” och hårt spel..

I V75-omgången på Åby för tre veckor sedan blev Scarlets Mirakel (V75-2) ett av dagens stora ”stallskrik” och hårt spelad de sista timmarna före start.
Resultatet blev dubbla galopper.
På lördag är hästen mer påpassad redan i förhandstipsen och tränaren hoppas på snabb revansch.
- Han värmde jättebra den dagen. Sedan när jag tog av skorna till loppet kändes det som att han hade svårt att greppa banan. De hade lagt på nytt material dagen före, han sprang och var smårullig och tog aldrig fatt riktigt. Det var nog banan som fällde honom, säger Peter G Norman.
Så det var inget fel på hästen?
- Nej, han kändes väldigt stark och hoppade igen i sista sväng med väldigt mycket krafter kvar. Han är inte helt att lita på, lite valpig fortfarande, men sköter han sig så är han väldigt bra.
Hur har han känts efter det loppet?
- Han har varit mycket fin. Han tränar mest i sanden, så fick han ett 1.25-jobb i tisdags hemma på gården och var fortsatt väldigt fin.
Han var ju bra efter vila i starten innan…
- Ja, han var ju väldigt bra där och jag trodde en hel del på honom förra gången. Jag tror att han springer väldigt fort på en fin Gävle-bana om han sköter sig.
Hur stor är risken att han galopperar igen, som du ser det?
- Det är inte många gånger han har gjort bort sig mitt i loppet som senast. Men han är lite känslig när banan är dålig, eller lös som den var den dagen. På Örebro gången innan var banan fin, då var han helt perfekt.
- Det är väl just upp till bilen som det är lite, lite galopprisk. Han går lite i passgång och sådär.
Om han sköter sig bakom bilen, kan han öppna något?
- Han är rätt snabb ut och jag kommer att försöka köra för att ta mig till täten, det är planen.
Så om underlaget passar, då blir han farlig?
- Ja, det kan man säga. Då kommer han att springa fort.
Och det blir barfota igen?
- Ja, vi ändrar ingenting. Den där balansen har funkat många gånger på honom.

Obesegrad med jänkarvagn
Normans andra häst i omgången är M.T.King of Cash (V75-5) som visade storform med överlägsen seger i senaste starten.
- Ja, verkligen. Han är stark hästen och gick rejält sista 1 200 när jag styrde på. Nu var det väl inte samma motstånd som det är den här gången, men han gick en bra tid på ett väldigt bra sätt så jag var väldigt nöjd med honom.
Var det bästa insatsen i karriären hittills?
- Helt klart. Förra året var jag besviken på honom. Då sprang han mest och var ofärdig mentalt och även i kroppen. Men efter en rejäl vinterträning så har han gjort tre lopp. Först har Sandra (Nordemo) kört honom i två lärlingslopp och kört väldigt lugnt, men han har gått bra till slut. Nu senast var första gången som jag laddade av honom lite och då var han riktigt bra.
Då hade han jänkarvagn på sig också…?
- Ja, det var första gången och det blir samma igen. Dessutom får han gå med helstängt huvudlag. Han har tävlat med norskt, men det åkte ner från start senast och eftersom hästen fungerade så bra med skygglappar hela vägen får han gå så nu.
Kommer han att ”laddas av” här också?
- Han är inte så snabb från start så han får väl försöka hitta ner någonstans. Däremot är han ju oöm för positioner så han tål att gå lite, men det är klart att man hoppas att han hamnar så långt fram som möjligt.
Är det också en häst som kan vinna V75?
- Jag trodde inte det för tre starter sedan, men nu tror jag det, säger Peter G Norman.

Robin Johansson, Kanal 75

V75-system och V75-tips till Gävle 21 maj lördag 2016

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Gävle 21 maj lördag 2016.


Blir man inte inbjuden till Elitloppet får man kvala in av egen kraft.Sista chansen är nu på lördag där tio elitloppssugna träna..

Blir man inte inbjuden till Elitloppet får man kvala in av egen kraft.
Sista chansen är nu på lördag där tio elitloppssugna tränare sannolikt väntade med spänning på att startspåren skulle lottas till H.K.H Prins Daniels lopp i söndags.
Att Pasi Aikio tycker att han drog vinstlotten råder inget tvivel om.
- Innerspår var precis vad jag hade önskat, säger tränaren som i höstas fick det tunga ansvaret att axla Stefan Hultmans stjärnstall då denne drabbades av sjukdom.
En av uppgifterna var att få med fjolårets genombrottshäst Nimbus C.D. i Elitloppet.
Ett uppdrag som ska slutföras på lördag.
- Hade han redan fått sin elitloppsbiljett så hade vi inte startat här. Men nu får vi fixa det den här vägen istället, säger Aikio vars sexåring inlett säsongen med tre raka tredjeplatser.
En säsongsstart som påminner om då han kom till Hultman i fjol och efter tre uppmjukande förluster startade en fem starter lång segerrad inkluderat miljonloppet Jubileumspokalen.
- Vi hoppas på samma utveckling i år, förstås. Hästen har gått ungefär som förväntat i de här loppen. Visst hade jag hoppats på lite mer senast, men samtidigt blev det ett konstigt lopp där han fick lägga flera speeder på vägen. Men det verkar ha gjort susen, jag har aldrig känt honom så fin som i senaste backjobbet.
På vilket sätt?
- Han var riktigt peppad, som att han snäppat upp sig ett hack. Han har varit spänstig hela tiden, men nu var han mer med mentalt.
Vad tror du att det betyder?
- Att han är väldigt nära hundraprocentig form.

"En låg 1.09-tid"
Trots, eller kanske just för att, han gjort sig känd som en av landets startsnabbaste hästar har Nimbus C.D. aldrig tävlat med någon form av stängt huvudlag. Något man ofta tar till för att få hästar mer fokuserade och snabbare i starten.
- Det stämmer att han aldrig gått så hos oss och vad jag vet gick han bara med öppet huvudlag i sin tidigare regi också. Självklart är det något vi har funderat på, liksom att han aldrig tävlat med rycktussar. Det är växlar vi kan plocka framöver, men jag har inga planer på att göra det redan på lördag.
Men taktiken är väl ändå att köra i spets?
- Ja, full gas, det är grundplanen. Hästen är riktigt bra i ledningen och har läge att komma dit.
Hur fort tror du att han kan springa på lördag?
- Det beror givetvis på väder och bana. Blir det fina förutsättningar så ska han ha en låg 1.09-tid i kroppen, säger Pasi Aikio som aldrig haft en häst som varit nära en elitloppsplats tidigare.
Med Nimbus C.D. finns plötsligt möjligheten att han ska få infria ett löfte han gav redan i tonåren då han bestämde sig för att inte dricka alkohol.
- Jag har alltid sagt att jag ska dricka mitt första glas den dagen jag vinner Elitloppet. Det står jag fast vid.
Men först gäller det förstås att kvala in. Och att lördagens guldfinal betyder något extra för Nimbus C.D:s till synes ständigt coollugne tränare behöver man inte tvivla på, oavsett hur han agerar på utsidan.
- Det blir pirrigt. Jag vet inte om det kommer att märkas på mig, men jag kommer att ha fjärilar i magen. Det blir nog ett av de nervösaste lopp jag har upplevt, säger Pasi Aikio.

Robin Johansson, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Charlottenlund 15 maj söndag 2016

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Charlottenlund 15 maj söndag 2016.


Åbyfältet i Mölndal var på lördagen platsen för årets första stora lopp för de fyraåriga travarna, Konung ..


Åbyfältet i Mölndal var på lördagen platsen för årets första stora lopp för de fyraåriga travarna, Konung Gustav V:s Pokal och Drottning Silvias Pokal.
Två klassiker med vardera nästa en miljon kronor i förstapris.
Princess Face visade stort kunnande och klass under fjolåret men fick med sig alldeles för många andraplatser för att husse Lutfi Kolgjini skulle känna sig helt tillfreds.
- Hon har en fantastisk karriär bakom sig, kanske lite för många andraplatser - men hon har aldrig gjort ett dåligt lopp. Nu känns det bara bra så klart, sa Kolgjini i vinnarcirkeln.
Björn Goop hade hyrts in som kusk och körde till ledning i den första kurvan. Under slutrundan uppvaktade Robert Bergh på utsidan med Angel Rain och sista biten in mot mål kom en konkurrent dykande på open stretch.
Det blev en knapp seger någon decimeter före Otrobanda och Peter Untersteiner.
En mycket stark insats av hästen som drog in drygt 900 000 kronor till ägaren Anders Ström.
- Det här var fantastiskt skönt. Jag dammade av den gamla Tamla Celeber-kavajen i morse. Tänkte att..nä, jag tar den. Den har ju gått bra förut! sa Anders Ström, en av landets hårdast satsande hästägare och uppfödare med sitt Stall Courant.

”Jag tvivlade aldrig”
Lutfi Kolgjini tränar och har fött upp kullens drottning som så passande slog till i Drottning Silvias Pokal.
- Nu har jag vunnit det här loppet också. Det känns otroligt stort, jag älskar ju den här hästen. Vi har haft problem med henne i år. Först hade hon infektion och sedan drogs hon med brunst. Då får man lite dåligt självförtroende. Men jag tvivlade aldrig eftersom hon har ett hjärta av guld. Björn var chockad över hur startsnabb hon var men hon har ju en enorm teknik. En fulländad häst, sa Kolgjini.

Dramatik i Kungapokalen
Konung Gustav V:s Pokal fick en dramatisk inledning där jättefavoriten Uncle Lasse galopperade bort sina möjligheter långt innan bilen lämnade fältet.
Segern gick nu i stället till Poet Broline och Peter Untersteiner som spårade loppet från start till mål. Det här var Untersteiners första triumf i Kungapokalen. En avstängd kusk som bara fick köra de stora grupp 1-loppen under dagen på dispens. Vilket alltså slutade med en seger och en andraplats.
- Jag blev förvånad när jag tittade ut efter hundra meter och Uncle Lasse stod och studsade. På pappret var ju det värsta konkurrenten - men min taktik hade inte ändrats om han den hästen hade varit med ändå. Jag tänkte att jag kör i ledningen om jag kommer dit i dag så får vi se hur långt det räcker - och det räckte ju ända hem. Han var han var avspänd och fin här på mellanvarvet och jag kände mig nöjd så klart, sa Peter Untersteiner.
I fjol spårade Poet Broline hem E3 över medeldistans i Karlstad. Nu kom karriärens andra stora triumf för hästen som ägs av Sven-Göran Sjöström i Lindome. Broline International AB, Svenljunga har fött upp hästen.
Jättefavoriten Uncle Lasses galopp bakom bilen. Örjan Kihlström förklarade:
- Han snubblade faktiskt när vi skulle köra fram mot vingen och blev stressad av det. Att hästar snubblar så här bakom bilen är väldigt ovanligt. Han kändes jättefin efteråt.

”Piraten” fick elitloppsbiljett
I Algot Scotts Minne, gulddivisionen, stod en plats i Elitloppet stod på spel. Kanske var det rättvisa som skipades när vinterns häst i Sverige On Track Piraten visade bibehållen form och kunde ta en bejublad seger.
Uppgiften var inte den lättaste med bakspår över 1609 meter men ett högt tempo öppnade för hästarna längst bak. Johnny Takter styrde på i tredjespår på den sista bortre långsidan och ”Piraten” avgjorde som han brukar på ett mycket rejält sätt.
- Nu är jag stolt - vilket lopp han gör. Han är väl värd att vara med i Elitloppet tycker jag, sa stolte tränaren Hans R Strömberg som är med i Elitloppet för andra året i rad.
Norske Papagayo E. var tapper trea efter ett lopp i dödens. Nahar gick med i vinnarens rygg sista 800 och Elitloppsvinnaren från 2013såg ut som sitt gamla igen för Robert Bergh.

I övrigt noterade vi att…
…Björn Goops varning i tipsprogrammet ”Björnkollen” för Sir Ratzeputz visade sig vara befogad. ”En chansspik”, sa försiktige Goop inför starten i silverdivisionen. 1 700 meter från mål fick Timo Nurmos häst ta över ledningen och därefter anförde sexåringen loppet likt en kejsare och stack undan på lätta hovar.
…Roger Walman-tränade Talassio grejade debuten med framspår i voltstart riktigt bra och ledde klass 1-loppet från start till mål.
… Jörgen Westholm agerade stenkross i klass II-loppet tillsammans med Copimade. Dalatränaren har stallet i ordning och med sådant kommer självförtroendet. Varvet från mål styrde Westholm upp utvändigt ledande Erik Sting och 600 meter kvar tog Copimade över och kunde till synes ansträngningslöst hålla fältet bakom sig. Imponerande.
Xlnt Chili Tripel tog hem bronsdivisionen som knapp favorit. Joakim Lövgren fick ett fint lopp i draget med valacken som avgjorde lekande lätt och torde väl bli favorit i finalerna om två veckor?
… V75-utdelningen sköt upp i 45 378 kronor för sju rätt, medan sex rätt betalade 316 och fem rätt 44.

Mikael Wikner, Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Åby 14 maj lördag 2016

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Åby 14 maj lördag 2016.


Stall Roger Walmann skickar ut åtta hästar i hetluften på Åby i en V75-omgång som kryddas av högklassig sport och av en jackpo..


Stall Roger Walmann skickar ut åtta hästar i hetluften på Åby i en V75-omgång som kryddas av högklassig sport och av en jackpot där en ensam vinnare har chans på 48 miljoner kronor. Vi fick en pratstund med kusken och förstemannen Kenneth Haugstad som låter positiv när vi kronologiskt går igenom chanserna.
- Lightning Force (V75-1) är ute på 2 640 meter nu och voltstart för första gången. Han har jättefin form hästen men vi ligger ändå lite lågt. Det är första gången över lång distans och dåligt läge. Skulle han trampa iväg så tror jag han gör ett bra lopp och då kan han få en bra peng.
- Talassio (V75-2) var jättefin här senast. Han fick ett perfekt läge här i volten och jag tycker att det är en rätt så bra chans så här på förhand.

Kan kvala in till Elitloppet
Exodus Hanover
(V75-3) har chans att kvala in till Elitloppet.
- Ja, och han gick faktiskt riktigt förbättrat senast så han är på väg upp i form. Det är klart att det är tuffa hästar emot den här gången, men vi provar i ”guld” och han ska växa in där så småningom. Så vi provar nu och hoppas att han gör ett bra lopp.
- Erik (V75-4) har varit fantastisk i sina två starter hos oss. Nu vill vi prova honom i V75 här och han fick väl ett hyggligt läge. Spår 9 här, det är väl bra på lång distans. Han går hela vägen in i mål och jag tycker att han visar grym form så han är en av flera som kan vinna loppet.
Touch Of Elegance (V75-5) har fått ett perfekt läge för henne med spår 9 bakom startbilen i Drottning Silvias Pokal.
- Hon gjorde ett bra kval tycker jag och hon är en av dem som kan överraska lite grann. Det blir svårt att vinna men kan få en fin placering

Två finalister i Kungapokalen
- Mellby Collector (V75-6) var grym här i onsdags. Tog i för mycket och slösade bort sina krafter utvändigt ledaren, men höll ändå strålande till ett andrapris. Bakspår nu och jag hoppas att han håller sig lugnare och får lite ryggar att gå i, då tror jag att han är långt framme.
I Konung Gustaf V:s pokal har stall Roger Walmann två hästar och Kenneth Haugstad kör sin personlige favorithäst Heavy Sound (V75-7).
- Det är en jättefin häst och jag har varit jättenöjd med honom i två starter i år. Han står bra inne i loppet här och han är väl en av dem som ska räknas med vinstchans.
Spår tre?
- Det är bra, men det är startsnabba hästar invändigt och jag tar nog inte en längd på de två. Vi får se vart vi hamnar men han är ganska oöm för positioner.
- Pythagoras Face (V75-7) har haft dåliga lägen och han fick gå utvändigt ledaren i kvalet. Jag tycker att han gick rätt så bra men han var lite seg sa Örjan. Jag tror att han kommer att vara mycket förbättrad till finalen. Från spår 12 blir det tufft att vinna men en fin peng bör han kunna få.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Bo Eklöfs travsurr och V75-tips till Åby 14 maj lördag 2016

Här kan du lyssna till alltid lika påläste Bo Eklöfs travsurr med V75 tips och tankar inför V75 Åby 14 maj lördag 2016.


En udda fågel tar plats i startfältet i danska storloppet Copenhagen Cup på söndag. Den lilla travnationen Spanien ställer upp med la..

En udda fågel tar plats i startfältet i danska storloppet Copenhagen Cup på söndag.
Den lilla travnationen Spanien ställer upp med landets genom tiderna bäste travare Trebol – hästen som slog igenom på den internationella scenen i fjol då det blev seger i Kymi Grand Prix över stjärnor som Timoko och Oasis Bi.
Succén följdes upp i januari med en förstaplats i Prix de Luxembourg i Paris innan det tog tillfälligt stopp i mars.
Hästen testades då positivt för de förbjudna substanserna morfin och oripavin.
Trebol fick startförbud i väntan på att fallet skulle utredas.
För en tid sedan hävde det franska travförbundet startförbudet sedan det visat sig att hästen mest troligt fått i sig substanserna via förorenat foder, så kallad kontaminering.
Tränaren Gabriel Angel Pou Pou friades samtidigt från alla anklagelser.

Samma problem i OS
En som tidigt misstänkte någon form av kontaminering var veterinären Jonas Tornell. Förutom den egna praktiken i Ängelholm är Tornell sedan 16 år veterinär för landslaget i hoppning och dressyr. 2016 års OS blir hans femte i ordningen.
Vid OS år 2000 uppdagades en foderskandal med förorenat foder som gick ut över både hopphästar och svenska travare.
- Vi hade exakt den här problematiken då i större skala och foderleverantören blev skadeståndsskyldig. I fallet med den spanske hästen var jag inte alls insatt men misstänkte direkt att det kunde handla om fodret även där. Jag drog paralleller med ridsporten och chocken där i fjol då schweizaren Steve Guerdat anklagades och sedan friades, säger veterinär Jonas Tornell.

Misstänkt likt
När det likt fjolårsfallet i ridsporten började nämnas substanser som morfin och oripavin igen i samband med den spanske travarens avstängning, blev Jonas Tornell misstänksam.
- Just den kombinationen gjorde mig nästan bergis på att det inte var rätt. Oripavin finns inte i några veterinärmedicinska produkter. Vallmofrön, sådant som vi har på bröd, är det vanligaste när det blir fel från fodertillverkaren. Det är sådant som bryts ner till sådana här produkter, säger Jonas Tornell.

En outsider i Köpenhamn
Copenhagen Cup körs som den avslutande avdelningen på V75 på söndagen. Trebol fick ett passande tredjespår tillsammans med kusken och tränaren Gabriel Angel Pou Pou.
På grund av det inträffade ligger nioåringens senaste start så långt tillbaka i tiden som 26 mars och hästen (född och uppvuxen på Mallorca) kanske behöver söndagsloppet i kroppen för att komma i form?
I Charlottenlunds publika tips i banrogrammet nämns spanjoren i alla fall som en outsider på gamla meriter. Experten där chansvärderar loppet: 8 Your Highness – 6 Princess Grif – 4 Solvato – 7 El Mago Pellini – 3 Trebol.

Mikael Wikner, Kanal 75

V75-system och V75-tips till Åby 14 maj lördag 2016

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Åby 14 maj lördag 2016.
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data
om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG.
Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se