V75 tips och V75 resultat

Här hittar du ATG V75 tips idag för kommande lopp och V75 resultat för de senaste loppen. Vårt V75 tips levereras i form av en ABCD-ranking av loppens hästar, rankingen baseras på en algoritm som tar bland annat hänsyn till hur hästarna har presterat den senaste tiden, vilken kusk de har och vilket startspår de har. Du kan välja att se alla hästar med startnummer i en enkel V75 startlista, eller även hästarnas namn samt hästarnas kusk i en utökad V75 startlista. Så fort ett lopp är klart, så rapporterar vi om vilken häst som vann, vilket då ger dig dagens ATG V75 resultat. Du kan läsa mer om hur man spelar V75, hur utdelning och jackpot fungerar och hur man rättar V75 längre ned på sidan, du kommer enklast dit genom att klicka på länkarna till höger omnedanför denna text.

Här hittar du dagens ATG V75 tips idag för kommande lopp och V75 resultat för de senaste loppen. Läs mer..Vårt V75 tips levereras i form av en ABCD-ranking av loppens hästar, rankingen baseras på en algoritm som tar bland annat hänsyn till hur hästarna har presterat den senaste tiden, vilken kusk de har och vilket startspår de har. Du kan välja att se alla hästar med startnummer i en enkel V75 startlista, eller även hästarnas namn samt hästarnas kusk i en utökad V75 startlista. Så fort ett lopp är klart, så rapporterar vi om vilken häst som vann, vilket då ger dig dagens ATG V75 resultat. Du kan läsa mer om hur man spelar V75, hur utdelning och jackpot fungerar och hur man rättar V75 längre ned på sidan, du kommer enklast dit genom att klicka på länkarna till höger omnedanför denna text.

Aktuella V75 resultat och V75 startlista

Här får du V75 tips i form av ABCD-ranking samt ATG V75 resultat lördag 20 oktober 2018 Örebro travbana.

Här får du V75 tips i form av ABCD-ranking samt ATG V75 resultat lördag 13 oktober 2018 Åby travbana.

Här får du V75 tips i form av ABCD-ranking samt ATG V75 resultat lördag 6 oktober 2018 Skellefteå travbana.

V75 tips idag och V75 nyheter


Örebro-travet är värd för lördagens V75:a. Omgången kryddas av en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 42 miljoner kronor..


Örebro-travet är värd för lördagens V75:a. Omgången kryddas av en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 42 miljoner kronor enbart på sju rätt. Sportsligt sett är tvååringsloppet Svampen ett av racen som sticker ut med 515 000 kronor i förstapris. Det finns flera stjärnskott i startlistan men snackhästen nummer ett är Belker. Den tvåårige hingsten har gjort fyra starter och tagit två segrar, ett andra- och ett tredjepris. Han tränas av Sten O Jansson på Gotland som tidigare har tagit fram många unghästtalanger genom åren.
- Belker är en väldigt trevlig häst med ett underbart psyke. Han har inte varit i närheten av att vara trött någon gång i loppen, även om han har fått stryk två gånger. Men första gången satt han fast och på Bergsåker blev han störd i starten och störd när han skulle fram i dödens. Trots att hästen sprang en 1.13-tid och avslutade 1.10 sista femhundra metrarna så ökade han hela tiden in mot mål. Men målet kom hundra meter för tidigt och han springer snabbare ju längre man kör, säger Sten O Jansson.
- Nu är det alltid svårt att säga för mycket så här tidigt när de är två år och det kan ju bli tvärstopp och att hästen aldrig blir bättre. Men det känns som att det finns väldigt mycket utveckling kvar i honom och han är en bättre häst än Super Nice och Zahara Goj som har jag haft tidigare och som båda har tjänat två miljoner vardera.

”Är lik sin mor – samma fina psyke”
Sten O Jansson driver numera en liten verksamhet på Hejde Hajdgårde i Klintehamn tillsammans med frun Ingela. De har själva fött upp Belker och hade mamman Oki I Can som tjänade över en halv miljon kronor. Pappa är Scarlet Knight.
- Mamman var väldigt talangfull som tvååring men hon var stänkrädd och sprang bara och bromsade. Som treåring vann hon Breeders Crown och gick banrekord på Hagmyren. Då låg hon utvändigt om ledaren som hade tjänat en miljon. Hon sprang även svenskt rekord i monté och slog banrekord hemma i Visby över lång distans för hon var stark.
- Belker är lik som mor på det viset att de har samma fina psyke. Man kan stanna honom efter mål och ta av käken och hästen står blixtstilla. Trots att han bara är två år. Men det där beror också på hur man tränar hästarna och hur mycket de är hanterade. Jag vill ha mina unghästar på det viset och hemma kör vi rakt ut i skogen med dem direkt och brukar inte ha någon hjälp med någon som leder dem eller så. Händer det något så ska man kunna stanna och kliva av och åtgärda det.

Torbjörn Jansson: ”Det är en värsting”
I senaste starten vann Belker Breeders Crown för tvååringar på Solvalla. Trots en resa utvändigt om ledaren krossade han konkurrenterna och övertog täten redan på sista bortre långsidan. Han gled sedan ifrån till en överlägsen seger och kusken Torbjörn Jansson strödde väldeliga lovord efteråt och sa att det här är en värsting och kanonhäst.
- Han vann i princip okörd och blåste ingenting när han körde av banan. I dopingstallet efteråt hade han inte någon hög puls så hästen har väldigt bra hjärta och lungor. Han är inte beroende av någon speciell löpning och är väldigt travsäker. Jag har inte sett honom galoppera sedan han var tre dagar gammal, säger Sten O.
- Det var skönt att det blev ett så enkelt lopp då det var lite täta starter och helst vill jag ha fyra veckor mellan loppen. Men det var ont om lopp att välja på i och med att han hade tjänat över 100 000 kronor och hade han inte gått ut på Solvalla hade det blivit fem, sex veckor mellan starterna.
- För oss som bor på Gotland och tävlar på fastlandet så är det främst resorna som tar på hästarna. Inte transporten som sådan utan själva båtresorna sliter. Men det här är en tuffing som äter och dricker när han reser. Han var lite tagen av resan senast och lite matt efteråt men nu har han fem dagar till att återhämta sig på och det var så lite så jag kan inte skylla på det om det skulle gå dåligt på lördag.

”Tror att han kan springa under 1.13”
Belker har ett perfekt läge med spår två bakom bilen i Svampen, tillika V75-4, i Örebro. Han körs av Torbjörn Jansson och blir favorit i loppet.
- Han är ingen raket ut men har lärt sig att öppna bättre för varje start. Nu vet jag inte hur startsnabba de andra är men man kan ju hoppas att de har sett hur bra han är och att han kommer till ledningen. Om inte annat så ligger han i andraspår och får gå fram utvändigt tidigt. Det har han visat förut att han klarar av.
- Jag tror att han har en väldigt bra chans. Är han inte sjuk eller blir nedsatt av resan så är jag inne på att han kan springa under 1.13, även om Örebros bana inte är speciellt snabb. Men han sprang ju 1.14,9 med voltstart i debuten i Örebro och då hade han tussarna kvar i öronen och gott om krafter kvar, säger Sten O Jansson.
- Vi åker hemifrån klockan sex lördag morgon och sedan går färjan kvart över sju. Den tar tre timmar och 20 minuter och vi räknar med att vara framme i Örebro halv två lördag eftermiddag.

”Täta starter mer skadligt än barfota och jänkarvagnar”

Några ändringar i balans och utrustning?
- Nej, han går med de lättaste aluminiumskorna som finns att få tag på framhovarna och med falsade järnskor bak. Helstängt huvudlag igen. Jag hade gärna kört barfota för jag är av den åsikten att travsporten går framåt och det går ut på att den som springer snabbast vinner. Dessutom är det bättre för hästen att tävla barfota eftersom skor spärrar hovfunktionen.
- Det är inte barfota och jänkarvagnar som är skadligt för unghästarna utan det är täta starter. När jag började så fanns det bara storlopp som Kriteriet för treåringar och Kungapokalen och Derbyt för fyraåringar. Nu ser det helt annorlunda ut med massor av stora lopp och det är omöjligt att vara med överallt, menar Sten O.
Hur högt håller du Belker? Är han en av de bästa hästar du har tränat?
- Jag har hållit på så länge och det är svårt att jämföra hästar från ett annat årtionde. Jag och min far körde exempelvis in Meadow Road och vi har haft så många bra hästar, bland annat His Majesty. Men jag sa till min syster redan i januari i år att tyvärr har jag en nu som är bättre än er häst Super Nice. Men å andra sidan tror jag att Super Nice har en hel del utveckling kvar i sig.
Var kommer namnet Belker ifrån?
- Det är efter en rollfigur i Spanarna på Hill Street som gick på 80-talet. En liten kille med mustasch och avklippta fingervantar som morrade när han blev arg. Jag tänkte att eftersom det är 30 år sedan så borde namnet vara ledigt och sedan gillar jag korta namn också. Gärna med ett tema bakom sig.

”Har fått miljonbud på hästen – men är inte till salu”
Sten O Jansson berättar vidare att han har fått flera och höga bud på hästen. Men hugade spekulanter göre sig icke besvär för Belker är inte till salu.
- Det spelar ingen roll om vi blir bjudna fem miljoner så säljer man inte en kompis. Vi fick bud på honom redan efter första starten men hästarna blir som barn för oss och det är Ingelas favorithäst. Hästarna är våra kompisar som vi går ut till varje morgon och ger dom mat och pratar med dom och sedan körs de sex gånger i veckan.
- Vi har en rätt så stor gård och har lån på gården som vi har köpt och säljer vi hästen så har vi ingen inkomst längre. Då är det bättre att ha en inkomst varje månad så att vi kan betala av lånen. Man kan alltid tjäna nya pengar och jag brukar säga att jag är ekonomiskt oberoende för jag har aldrig haft några pengar och är därmed inte beroende av dem.
- Nu är ju Belker bara två år och har redan tjänat 300 000 kronor och det är många hästar som inte ens springer in det i hela sin karriär. Skulle han göra bort sig på lördag blir man ju fruktansvärt besviken men samtidigt vet jag att hästen har en lovande framtid, säger Sten O.

Har problem med nacken och en arm
Visby-tränaren driver numera en liten rörelse med endast tre hästar i träning och sex ettåringar som är för inkörning. Sten O Jansson har medvetet dragit ner verksamheten då han har problem med sin nacke och vänsterarm. Men han är ändå vid gott mod.
- Det var en expert här från Linköping som ville att jag skulle operera mig men grejen är ju att jag då blir konvalescent i ett halvår. Eftersom vi bara är två personer i firman, jag och min fru, så hade vi fått klappa ihop rörelsen. Jag kunde i och för sig ha låtit någon annan göra mitt jobb men då sa jag att jag hellre väntar och ser om jag blir sämre.
- Min vänstra arm fungerar inte och jag kan inte lyfta med den men jag kan styra någorlunda och därmed köra häst. Skulle jag ha kört lopp så hade jag ändå alltid bara använt högertömmen, ha, ha.
- Det är en nerv i nacken som ligger i kläm och jag kan aldrig bli bättre men det går att operera så att det inte blir sämre. Jag har ju ont men det är mest för att armen inte funkar som den ska. Det gör att jag överanstränger resten av kroppen och nu har det även slagit sig på ett ben och den andra armen. Jag hoppas att det inte blir sämre för då är jag så illa tvungen att operera mig, säger Sten O Jansson.
- Därför har vi lite mindre hästar nu jag och min fru. Vi tar inte in några nya hästägare utan har bara gamla hästägare och vänner och bekanta. Det är dessutom väldigt svårt att anställa folk här på Gotland för de som är unga och duktiga flyttar till fastlandet för att utvecklas, vilket är fullt förståeligt.

Michael Carlsson, Kanal 75


Åbytravet bjöd på en verkligt blågul V75-omgång på lördagen med sex svenska mästerskapslopp på kupongen.Dagen..


Åbytravet bjöd på en verkligt blågul V75-omgång på lördagen med sex svenska mästerskapslopp på kupongen.
Dagens stora begivenhet var klassikern Svenskt Mästerskap för den högsta klassens hästar, ett lopp som var vikt för Readly Express.
Trots sämsta utgångsläget var hästen dagens överlägset största favorit. Hela 80 procent var Timo Nurmos Prix d’Amerique-vinnare spelad på i V75.
Readly Express inledde i det bakre ledet bakom bilen. Eftersom värsta hotet Cyber Lane fanns där framme testade Björn Goop att kuppa sig fram längst ut i banan direkt startbilen lämnade.
Goop fick dock hejda sig och backade tillfälligt ner sin häst i andraspår – för att i momentet efter lyfta ut storfavoriten igen.
Christoffer Eriksson som körde Cyber Lane gav sig utan strid och dryga 2000 meter från mål satt Readly Express i ledningen.
- Man kan ju aldrig vara säker men jag kände mig ganska komfortabel med att jag skulle få ledningen med honom, bara vi skulle komma tidigt i loppet. Det finns ju open stretch på Åby, sa Björn Goop.

”Mot Prix d’Amerique”
Efter att ha inlett 1.13,1 första 1500 meterna fick världens bästa häst börja dra lite lagom på den sista bortre långsidan. Sista halvvarvet klockades till 1.08,0.
Andra raka SM-tecknet och ett fint formbesked av Readly Express som länsade undan och hängde av Cyber Lane som testades på det extra innerspåret.
- Han var mera rapp i steget i dag faktiskt. Hästen är ett år äldre och mera rutinerad och har flera månader på sig att träna. Så absolut ska han försöka försvara färgerna i Prix d’Amerique i vinter, kommenterade Björn Goop.
Goop fyllde 42 år på lördagen – en födelsedagspresent således.
- Vart årtionde har ju sina stjärnor. Men vem som är bästa hästen jag kört… Readly Express får man ju säga. Jag har aldrig kört någon som vunnit Prix d’Amerique och det är världens största lopp.
Tränaren Timo Nurmos vann Europaderbyt på fredagen i Paris med Villiam och var själv inte på plats i Mölndal.
Readly Express ägare Rolf Andersson fick ta emot SM-bucklan.
- Vi har ju stuckit ut hakan och sagt att vi ska försöka försvara titeln i Prix d’Amerique, sa Rolf Andersson efter segern värd 500 000 kronor.

Cash Crowe bästa stoet
Efter sju sorger är en av fjolårets drottning i 2013 års kull på stosidan en vinnare igen – den här gången passande nog i Sto-SM. Christoffer Eriksson satt bakom Cash Crowe och körde resolut till ledning efter 600 meter och sedan var loppet över.
Det har trilskats för Petri Puros madam med borrelia och problem med ett sår i maj. Lördagens start var den tredje för året.
- Nu börjar hon komma till sin rätt igen och jag är väldigt lycklig, sa Halmstadtränaren.
Segertiden skrevs till 1.11,6 över 2140 meter, autostart och förstapriset uppgick till 500 000 kronor.

Dubbla guld till Åsberg
Jenni H Åsberg gick från Åby med dubbla SM-guld. Bollnästränaren är hundraprocentig med Order To Fly och tog nu tredje raka segern i ridande trav med åttaåringen i Monté-SM.
Åsberg inledde från spåret längst ut bakom bilen och bäddade in sin häst i sistaparet invändigt. Favoritspelade Sofia Aronsson såg ut att ha kopplat grepp med Julio de Luxe men var chanslös mot Order To Flys slutrökare - via femtespår i den sista kurvan!
Kanske är detta Sveriges kommande topphäst i monté.
Jenni H Åsberg hade tidigare under dagen vunnit Montéryttar-SM med Robin Hood.
- Tävlingsmässigt är det här så klart min största dag. Man har kämpat så länge och att få rida såna här fina hästar är förstås tacksamt, sa Åsberg.
Micael Lindblom vann Lärlings-SM med Athos Race. 27-årige körde enligt sin plan. Det blev ledningen och sedan höll ekipaget undan ganska enkelt. Men visst var det lite kritiskt sista biten?
- Ja, han är ju sämre med bakskor så jag fick hålla i och försöka njuta samtidigt! sa Micael Lindblom.
Lärlingsmästaren jobbar hos Juhani Partanen i Örebro. Athos Races tränare Åke Lindblom är Micaels pappas kusin. Athos Race är i sällan skådat slag. Sju starter sedan i juni har slutat med fem segrar och två andraplatser.

Malin vann Amatör-SM
Malin Viklund heter 2018 års svenska mästare bland amatörkuskarna. SM-mästarinnan, som kommer från Umeå, körde till ledningen efter 400 meter med Markus Pihlström-tränade Mellby Entre.
Väl i frontpositionen provade hon ett beprövat recept med att strypa tempot och köra undan. En skräll spelad endast på sju procent.
- Det var tacksamt att jag fick lugna ner honom under vägen. Att få vinna V75 som dessutom är SM är det största jag gjort, sa Malin Viklund som i fjol knep 32 segrar som kusk men nästan kört in lika mycket i år på sina tio segrar och nu passerade miljonen.
Ungdoms-SM vanns av Mats E Djuse med Robert Bergh-tränade Hakon von Haithabu. 20-årige Mats är den näst yngste i en skara på fyra bröder Djuse som antingen är på uppgång eller har etablerat sig i travsporten.
Många spelare hittade alla vinnare på V75 och belöningen för sju rätt blev 4 437 kronor, sex rätt delade ut 69 kronor medan det blev jackpot på femmorna och miljoner som vandrar vidare till Örebrotravet nästa lördag.

Mikael Wikner, Kanal 75


Segrar i Drottning Silvias Pokal och Derbystoet, obesegrad i felfritt lopp och favoritspelad i varje start.Cash Crowe var den stora dominanten bland landets fyr..

Segrar i Drottning Silvias Pokal och Derbystoet, obesegrad i felfritt lopp och favoritspelad i varje start.
Cash Crowe var den stora dominanten bland landets fyraåriga ston i fjol.
Men första säsongen som äldre har gått allt annat än spikrakt.
Årsdebuten dröjde till augusti och inför lördagens SM-dag på Åbytravet har hästen bara hunnit få ytterligare ett lopp i kroppen, då hon dessutom åkte på sin första förlust utan galopp.
- Hon skulle ha debuterat i maj någon gång, men sedan kom det in lite otur. Hon fick borrelia och när hon blev av med det så fick hon ett sår i hagen som gjorde att hon var halt en månad. Allt har bara blivit fel, därför kom vi igång så sent med henne, förklarar Petri Puro som åkte till Charlottenlund i Danmark för comebacken, vilken Cash Crowe löste med lätthet.
- Då var hon bra, speciellt med tanke på att jag var väldigt osäker på var hon stod formmässigt inför det. Det var mot enklare motstånd och hon vann lätt.

”Hon var lite för fet”
Lika muntert var det emellertid inte efter tredjeplatsen i senaste starten.
- Då var jag inte nöjd. För första gången i sitt liv var hästen trött. Men det var lite saker som spelade in. Hon går på gräshagar och då hade gräset växt väldigt mycket. Hon hade ätit sig lite för mätt. Hon var lite för fet helt enkelt. Sedan hittade vi lite halsinfektion också samtidigt, det räcker för mig att veta varför hon inte var på topp den dagen.
Tycker du att hon är motiverad favorit i det här loppet, eller kan hon behöva något mer lopp?
- Hon är lite svårtränad, det är svårt att säga var man har henne när man tränar. Men nu är det lite kortare mellan loppen, det är en bra grej. Jag har ändrat lite i rutinerna för att få henne lite tightare i kroppen nu. Jag tror att hon kommer att göra ett riktigt bra lopp. Från det här läget kan jag bära favoritskapet, det har jag inget emot, säger Petri Puro som även plockar ut 4 Frances Yoda i Amatör-SM (V75-2).
- Hon är i toppform. Hon är snabb ut och får ett bra lopp här. Hon har varit bättre bakifrån tycker jag. Över 1 600 meter kan man sitta i ledningen, men hon har varit lite vek förut. Men jag känner att hon har blivit bättre i psyket under sommaren. Hon kämpar bättre än hon gjorde förut.
Tror du Jörgen (Åsén) vill köra i ledning eller bakifrån?
- Vi får se vilket humör hästen är på när vi värmer upp, hur laddad hon är. Men jag tror att vi kör bakifrån.
Några ändringar i utrustning eller balans på någon av hästarna?
- Nej, det är ungefär som de har gått. Det är bara att hoppas att man hittat toppformen på båda hästarna, säger Petri Puro.

Kanal 75

Björnkollen V75-tips till Åby lördag 13 oktober 2018

Här ser du Björnkollen med Björn Goop och hans V75-tips inför V75 Åby lördag 13 oktober 2018.

Bo Eklöfs travsurr och V75-tips till Åby lördag 13 oktober 2018

Här kan du lyssna till alltid lika påläste Bo Eklöfs travsurr med V75 tips och tankar inför V75 Åby lördag 13 oktober 2018.

V75-system och V75-tips till Åby lördag 13 oktober 2018

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Åby lördag 13 oktober 2018.


När Micael Melander styrde ner på open stretch i fjolårets upplaga av Sto-SM på Åby såg det ut som övriga hästar st..

När Micael Melander styrde ner på open stretch i fjolårets upplaga av Sto-SM på Åby såg det ut som övriga hästar stod stilla. Efter ett lopp i rygg på ledaren exploderade Super Ariel ifrån konkurrenterna till överlägsen seger.
- Det var grymt roligt! Det är det största jag har vunnit, så det var stort, säger Kennet Häggström.
Förra året kom Super Ariel till Åbytravet direkt från Frankrike. Där hade hon tillbringat två framgångsrika år med 6 segrar på 27 starter och 2,2 miljoner kronor insprunget.
- Visst var hon bra i Frankrike och hon fick hårdhet där, men hon var bra innan hon åkte också. Då hade hon vunnit både V75-lopp och en final i diamantstoet, påminner Solängettränaren.

Siktat på SM hela året
I år har det emellertid inte blivit någon fullträff för det nioåriga stoet. På sex starter har hon som bäst varit tvåa.
- I vintras tränade jag bara på lugnt utan att köra några snabbjobb och sedan har hon inte startat så mycket heller. I somras tog vi träckprov på henne och det visade sig att hon hade blodmask. Jag avmaskade henne och tränade på ett tag istället för att starta. Det är egentligen SM jag har siktat på hela året och senast i Östersund tycker jag att hon gick riktigt bra till slut.
Det är svårt att argumentera mot den uppfattningen med tanke på att Super Ariel senast avslutade med en 10,5-runda och gick fortast av alla den sista biten, bakom vinnande In Toto Sund som fått fuska bort inledningsvarvet i spets.
- Hon bröt lite i sista sväng och Micael sa att det inte gick att köra på henne där, men sedan sköt hon till riktigt fort. Efter det har vi behandlat henne och hon känns fin i träningen. Hon har varit nere och gått ett snabbjobb, där hon fick springa ett 15-varv, och vi jättenöjda med henne.
Precis som i fjolårets upplaga av Sto-SM startar Super Ariel från spår tre bakom startbilen och drömscenariot är att även löpningsförloppet blir detsamma som förra året.
- Jag tror att hennes form är likvärdig med den hon hade i fjol. Motståndet är nog lite vassare i år men hon har ett bra spår och jag tror att det kan bli passande kört för henne med bra tempo hela vägen. Är hon på rätt humör och får sitta i rygg kan hon speeda ner nästan vilken häst som helst.

Ola Johansson, Kanal 75


Institutionen och minnesmästaren Sören Englund fyller 70 nästa år. I ett helt yrkesliv har han tittat på travlopp på landets tr..


Institutionen och minnesmästaren Sören Englund fyller 70 nästa år. I ett helt yrkesliv har han tittat på travlopp på landets travbanor, studerat hästars träningsrundor och vevat repriser hemmavid.
Inte en gång har det känts tråkigt eller betungande enligt honom.
Efter fem års universitetsstudier tog han studenten 1973 och började direkt livnära sig på att analysera och tipsa om hästar.
- Jag flyttade från Skaraborg till Göteborg för att gå på universitetet där jag stötte ihop med en  dansk kille som bodde i Trollhättan som hade samma intresse som jag. Vi sprang ju lika ofta till Åby som vi gick på föreläsningar, säger Sören Englund.
1973 började Sören och hans vän ge ut en tidning inför varje tävlingsdag på Åby. Åby-tipset hette tidningen, som bland annat innehöll avdelningen ”träningsrapporten”.
- Vi skrev om alla hästar vi hade sett ute på banan som hade tränat. Så vi hade nästan en fullständig koll på vad som hände på Åbytravet på den tiden då det fanns 440 hästar inne på själva banan i träning. I dag har ju alla sina hästar på gårdar utanför travbanan, säger Sören Englund.

”Missat några enstaka dagar”
I tio år, mellan 1973 och 1983, gav han ut Åby-tipset i egen regi. Sedan köptes tjänsten upp av Åbytravet och i banans regi jobbade han med tipsen till 1996.
Sedan början av 2000-talet är Sören Englund Göteborgs-Postens egen travtipster. Jobbet på Åbytravet har han kvar – nu med värmningar och tips i högstalarsystemet tävlingsdagar då han intervjuas av Åbys Kristofer "Fölet" Jakobsson.
Rubb och stubb av tävlingsdagarna på Axevalla sedan 1962 har Sören Englund sett. Sedan flytten till Göteborg 1968 har han varit på allt på Åby också.
- Jag har missat några enstaka dagar när jag varit sjuk eller eventuellt varit på semester.
Och travsport är fortfarande det bästa han vet.
- Så är det. Jag är allmänt sportintresserad men det är egentligen bara när jag ser ett travlopp som allt tänds och jag tänker hur roligt jag har. En fotbollsmatch kan aldrig få mig lika intresserad.
Elva år gammal väcktes travintresset 1960 hemma i  Mölltorp i Skaraborg. 1965 såg han sitt första SM på plats på Åby tillsammans med sin pappa.
- Det var första gången jag var på Åby och det var stort. Det är mitt finaste SM-minne också. Allt man första gången får uppleva som ung är svårslaget. Då ser man ju allt med stora ögon, eller hur?
På lördag är det stor SM-dag på Åbytravet där Svenskt Mästerskap, stora SM för den äldre eliten, körs som V75-7. Ge oss en första analys.
- Cyber Lane ser ut att kunna dra till ledningen och sedan återstår att se vad Readly Express kan göra åt den saken. Någonstans klappar mitt hjärta ändå för Readly Express och Björn Goop, så innerst inne tror jag att den vinner ändå. Det är loppets bästa häst. Men jag blir inte förvånad om Cyber Lane, med en liten taktisk manöver av Christoffer Eriksson, sticker undan i spets.
Vad menar du med taktisk manöver?
- Med krafter och farten uppe, i ledningen, när konkurrenten attackerar - då är det fasen så svårt att komma förbi den. Om det är en bra häst i ledningen så går den ju ofta undan, det ser vi ju hela tiden. Så Christoffer Eriksson tar säkert chansen att dra upp speeden precis innan Readly Express kommer. Då blir det en hård fajt och då är det inte säkert att Readly kommer förbi.
SM-loppet är ett tvåhästarlopp i dina ögon?
- Jag vill inte sära på dem, i alla fall nu. De här två är nog också för bra för att en tredje ska kunna blanda sig i striden.
Några andra idéer du vill delge till lördagen med alla SM-lopp?
- Även Sto-SM (V75-5) blev ju väldigt bra. Jag tycker att 2 Cash Crowe sticker ut på grund av spårlottningen. Puros häst var å andra sidan chanslös mot 11 Darling Mearas senast i Kalmar men nu avgjordes det i spårlottningen, då Darling Mearas drog ett elfte. Då känner jag mera för 1 Dear Friend som gått framåt något alldeles oerhört sista tiden. Det ska bli kul att se 3 Super Ariel i år också, som kom med dunkel form från Frankrike i fjol och vann SM ändå. 12 In Toto Sund är en annan bra. Det är flera riktigt trevliga ston.

Mikael Wikner, Kanal 75

Tidigare V75 resultat

Här får du V75 tips i form av ABCD-ranking samt ATG V75 resultat söndag 30 september 2018 Solvalla travbana.

Här får du V75 tips i form av ABCD-ranking samt ATG V75 resultat lördag 29 september 2018 Solvalla travbana.

Här får du V75 tips i form av ABCD-ranking samt ATG V75 resultat lördag 22 september 2018 Färjestad travbana.

Här får du V75 tips i form av ABCD-ranking samt ATG V75 resultat söndag 16 september 2018 Östersund travbana.

Här får du V75 tips i form av ABCD-ranking samt ATG V75 resultat söndag 9 september 2018 Bjerke travbana.

Här får du V75 tips i form av ABCD-ranking samt ATG V75 resultat lördag 8 september 2018 Solänget travbana.

Spela V75

V75 som spelform introducerades redan i oktober 1993, och har sedan dess vuxit till att bli en av de allra folkkäraste spelformerna. Det första V75-loppet gick av stapeln på Jägersro, och vanns av ingen mindre än Copiad, en av de bästa svenska travhästarna genom tiderna. Vanligtvis går V75 av stapeln på lördagar, men det arrangeras även extra V75-tillfällen på olika dagar i samband med bland annat högtider eller större travevenemang. Exempelvis körs nu för tiden även V75 på självaste juldagen!

Tanken med V75 är att försöka hitta den vinnande hästen i sju olika travlopp, men man kan även vinna genom att hitta bara fem eller sex av dem också - därav 7:an och 5:an i namnet V75. Men så klart vinner man mer om man lyckas hitta alla sju vinnare.

När man skall spela på V75 så lämnar man in ett så kallat V75-system. Med det innebär att man väljer ut ett visst antal hästar i varje avdelning, och om sedan någon av de hästarna man valt vinner så har man hittat vinnaren i just den avdelningen. Man kan välja hur många hästar man vill i varje avdelning, väljer man bara en kallas det för en spik.

Kostnaden för att spela på V75 bestäms sedan av hur många hästar man har valt i varje avdelning. Genom att multiplicera antalet valda hästar i varje avdelning med varandra, så får man fram hur många rader sitt system består av. Varje rad kostar sedan 50 öre (0,50 kr) att lämna in. Se exemplet nedan där vi har skapat ett fiktivt system med ett visst antal hästar i varje lopp:

Avdelning: V75-1 V75-2 V75-3 V75-4 V75-5 V75-6 V75-7
Antal hästar: 3 2 1 6 4 2 1
Antal rader: 3 · 2 · 1 · 6 · 4 · 2 · 1 = 288 rader
Systemkostnad: 288 rader · 0,50 kronor = 144 kronor
Avdelning
Hästar
V75-1:
3
V75-2:
2
V75-3:
1
V75-4:
6
V75-5:
4
V75-6:
2
V75-7:
1
Rader:
3 · 2 · 1 · 6 · 4 · 2 · 1 = 288 rader
Kostnad:
288 rader · 0,50 kronor = 144 kronor

Som synes ovan skulle alltså vårt system kosta 144 kronor att lämna in. Beroende på var systemet lämnas in kan det även tillkomma en liten inlämnings-/kupongavgift om några kronor. Utöver de valda hästarna i varje avdelning kan man även välja reservhästar, det kostar ingenting extra. Väljer man inte reservhästar får man reservhästar "automatiskt" genom turordningen. Reservhästar behövs ifall någon av de hästar man valt blir struken, då får man istället den första reservhästen på tur som "sin" häst.

V75 utdelning och jackpot

Som sagt ovan så kan man vinna på 7, 6 och 5 rätt, men så klart vinner man mer ju fler rätt man har. De pengar som ligger i prispoolen fördelas mellan 7, 6 och 5 rätt; 40 % av totala potten går till 7 rätt, 20 % går till 6 rätt och de sista 40 %-en går till 5 rätt. Om inte någon lyckas pricka sju rätt så kommer prispotten för sju rätt att gå till en jackpot för nästkommande V75-omgång. Likaså om utdelningen blir lägre än 15 kronor på fem och/eller sex flyttas prispotten för fem och/eller sex rätt över som jackpot till nästakommande V75-omgång.

Eftersom prispotten för V75 varierar beroende på antal inlämnade system samt att det beroende på vilka hästar som vinner loppen är olika många som får 7, 6 eller 5 rätt, så varierar de vinster som delas ut på V75. Om enbart "favoriter" vinner så kan utdelningen bli väldigt låg, men om många "skrällar" vinner så kan utdelningen bli jättehög (eller 0 kr, om ingen lyckas hitta vinnarna).

Den högsta vinsten som någonsin har delats ut på V75 inträffade i februari 2010 efter V75 på Jägersro, vinstbeloppet var på hela 67 312 633 kronor. Den näst högsta vinsten någonsin på V75 är 47 360 999 kronor, och delades ut i juli 2007 efter V75 på Halmstad.

Rätta V75

Man skulle kunna tro att om man får t.ex. 6 rätt på V75, då vinner det som står som utdelning vid 6 rätt. Men, riktigt så enkelt är det inte! När vinstsumman för en vinst på V75 skall beräknas måste man ta hänsyn till hur många kombinationer av 5 och 6 rätt man kan ha, eller uttryckt på ett annat sätt: på hur många olika sätt man kan skriva sitt system i form av enkelrader, för fem eller sex rätt.

Låt säga att vi har lämnat in ett V75-system och fått fem rätt, för de fem lopp som vi hade rätt i kan vi bara skriva vinnaren på ett sätt, alltså finns det bara en kombination. Men för de två lopp vi missade i är det lite mer komplicerat än så. Säg att vi i de två lopp som vi missade hade streckat 2 respektive 3 hästar. Om vi skriver upp vårt vinnande system i form av enkelrader, då kan vi skriva upp 2 · 3 = 6 olika enkelrader. Vi hade alltså fått 6 femmor. Detta på grund av att det inte spelar någon roll vilken av de hästar i loppen vi missade som används för vår enkelrad.

Lyckligtvis behöver man inte sitta och räkna kombinationer på det här sättet, åtminstone inte om det finns smarta mallar som kan göra det åt en. Vi har skapat en sådan rättningsmall för att rätta V75, du hittar den här nedan. Det enda du behöver göra är att fylla i hur många hästar du hade i respektive lopp och se till att bocka av de lopp som du inte lyckades pricka vinnaren. Resten sköts automatiskt!

Rättningsmall V75

Här nedan hittar du vårt verktyg för att beräkna antal sjuor, sexor och femmor när du har vunnit på V75. Här kommer en kort guide till hur du använder verktyget:

  • Antal hästar (streck):
    • Här fyller du i hur många hästar du hade streckat i det aktuella loppet
  • Hittade vinnaren:
    • Här skall du ha bockat för rutan om du hade lyckats hitta vinnaren i det aktuella loppet
  • Utdelning X rätt:
    • Här fyller du i vad det var för utdelning för 7, 6 respektive 5 rätt för den V75-omgång du vill beräkna vinst för. Vi fyller automatiskt i resultatet från den senaste V75-omgången (Åby lördag 13 oktober 2018), men det är bara att ändra om du vill kolla för någon äldre omgång.

Klart! Alla uträkningar sker samtidigt som du klickar och skriver, nu är det bara att kolla nedan och se hur mycket du har vunnit! :-)

Antal hästar
Hittade vinnaren
kr
kr
kr
kr
kr
kr
Förifyllda värden för utdelningen på 7, 6 och 5 rätt gäller för V75 på Åby lördag 13 oktober 2018.
Vinstsumman beräknas automatiskt medan du skriver, du hittar resultatet här nedanför.

V75-systemets utdelning

Antal
Vinstsumma
Sjuor:
0 st
0 kr
Sexor:
0 st
0 kr
Femmor:
0 st
0 kr
Total vinstsumma:
0 kr

V75 resultat lördag 13 oktober 2018 Åby

Lopp Vinnare Vinnarodds Värde Strukna
1 2.  Xanthis Coktail (Örjan Kihlström) 6.5 70 kr
2 7.  Mellby Entre (Malin Viklund) 12 408 kr
3 8.  Order to Fly (Jenni H Åsberg) 3 680 kr 1
4 2.  Athos Race (Micael Lindblom) 2.8 998 kr
5 2.  Cash Crowe (Christoffer Eriksson) 1.7 1146 kr
6 11.  Hakon von Haithabu (Mats E Djuse) 11 4404 kr
7 12.  Readly Express (Björn Goop) 1.2 4437 kr 2, 5

Boost-nummer:   762  

Utdelning för V75 på Åby lördag 13 oktober 2018

Antal rätt Antal system System Utdelning Utdelning med Boost
7 rätt 4496 4437 kr 44370 kr
6 rätt 143322 69 kr 6900 kr
5 rätt 1928526 0 kr 0 krATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se