Svenska Spel Stryktipset Europatipset Topptipset Powerplay Oddset Bomben Måltipset Bingo Poker Lotto Keno Triss Eurojackpot

Vem blir Årets tränare och kusk?

Förra året blev Örjan Kihlström Årets kusk och på tränarsidan föll valet på Lutfi Kolgjini.
I år har SHK nominerat följande namn, i bokstavsordning:

Årets Tränare
Svante Båth

Hemmabana: Solvalla
Resultat 2016: 785 starter: 149-108-80
Inkört: 20 289 630 kronor
Inkört per start: 25 846 kronor
Meriter: Svante har även 2016 visat prov på sina kvaliteter som unghästtränare med segrar i såväl Svensk Uppfödnings-löpning som Svenkt Trav-Kriterium. Med marginal noterades också nytt rekord i intjänade pengar.

Stefan Melander
Hemmabana: Solvalla
Resultat 2016: 1167 starter: 120-96-115
Inkört: 25 347 058 kronor
Inkört per start: 21 719 kronor
Meriter: Med Uncle Lasse, Cruzado Dela Noche och Nuncio har Stefan segrat i Elitloppet, Sprintermästaren, Jubileumspokalen, Oslo Grand Prix, Årjängs Stora Sprinterlopp, Sundsvall Open Trot och Grosser Preis von Deutschland.

Daniel Redén
Hemmabana: Solvalla
Resultat 2016: 428 starter: 100-57-46
Inkört: 22 467 969 kronor
Inkört per start: 52 495 kronor
Meriter: Daniels Propulsion startade säsongen i Bronsdivisionen och avslutade, via seger i Hugo Åbergs Memorial, med att kvala in till Prix d’Amerique 2017. Ännu ett rekordår i inkörda pengar där minnesvärda segrar togs i bl a Breeders’ Crown för fyraåriga ston, Jämtlands Stora Pris, Finlandia Ajo och Norrbottens Stora Pris

Peter Untersteiner
Hemmabana: Halmstad
Resultat 2016: 1 323 starter: 234-195-150
Inkört: 28 437 281 kronor
Inkört per start: 21 494 kronor
Meriter: Efter en virvlande slutspurt stod Peter som klar segrare i V75 League 2016 och blev av bara farten även Sveriges vinstrikaste tränare. Under året hann han också med att sela ut vinnarna av Derbystoet, Konung Gustav V:s Pokal, Sto-SM och Gran Premio Continentale

Årets Kusk
Erik Adielsson

Hemmabana: Solvalla
Resultat 2016: 1 020 starter: 160-132-97
Inkört: 32 849 266 kronor
Meriter: För första gången körde Erik in över 30 miljoner. Han segrade bl a i Svensk Uppfödningslöpning, Svenskt Trav-Kriterium, EM för ston, Breeders’ Crown för treåriga ston samt i Jämtlands Stora Pris.

Björn Goop
Hemmabana: Färjestad
Resultat 2016: 1 343 starter: 287-166-127
Inkört: 40 283 824 kronor
Meriter: Björn har högst segerprocent av alla Sveriges toppkuskar. Under 2016 vann han bl a Drottning Silvias Pokal, Svampen Örebro, Olympiatravet, Åby Stora Pris, Copenhagen Cup, Grand Criterium de Vitesse, Grand Prix du Sud Oest, Gran Premio
d’Europa, Gran Premio Tino Triossi och Norskt Travkriterium.

Örjan Kihlström
Hemmabana: Solvalla
Resultat 2016: 1 418 starter: 271-202-129
Inkört: 52 608 943 kr
Meriter: Som förste svenske kusk passerade Örjan 50 miljoner i inkörda pengar.
Storloppssegrarna har duggat tätt. Ett axplock: Jubileumspokalen, Elitloppet, UET Trotting Masters, Finlandia Ajo, Oslo Grand Prix, Prix de Paris, Sprintermästaren, Hugo Åbergs Memorial, Norrbottens Stora Pris, Sundsvall Open Trot, Årjängs Stora Sprinterlopp

Ulf Ohlsson
Hemmabana: Solvalla
Resultat 2016: 2 367 starter: 411-271-265
Inkört: 35 272 279 kr
Meriter: 2016 nådde Ulf, som andre kusk i svensk travhistoria, över 400 årssegrar. Han vann också den allsvenska körsvensligan, blev champion på tio(!) banor och slog nytt personligt rekord i inkörda pengar. Segrare bl a i Breeders’ Crown för treåriga hingstar/valacker, Treåringseliten samt i Breeders’ Course

Svensk Travsport

Publicerat 2017-01-08 17:55:00


De senaste travnyheterna


62-årige John Campbell pensionerar sig själv som kusk i juli då han övergår till det administrativa i sporten som vd i travets USA.I..


62-årige John Campbell pensionerar sig själv som kusk i juli då han övergår till det administrativa i sporten som vd i travets USA.
I helgen körde han sina sista lopp i Sverige inför pensioneringen men kammade noll i - segrar räknat - på Solvalla under lördagen och söndagen.
Kusken som kört in i runda slängar två miljarder (!) kronor under karriären mottogs emellertid med öppna famnen och stöttades extra i toton av travpubliken i några av loppen.
Handskakningar på stallbacken och ”selfies” på publikplats.
Kusk i samband med elitloppsinvigningen tillsammans med Berndt Lindstedt, Stig H Johansson och Stefan Hultman.
Ja - John Campbell trivdes. Detta inför 30 103 personer som dök upp på Solvalla på söndagen.
- Det är som vanligt fantastiskt att vara här. En sådan här publik har vi inte i USA. Jag brukar alltid säga till alla som inte varit på Solvalla den här helgen att det är en once in a lifetime-experience, sa kusken som körde sitt senaste elitlopp 1996 (femma med Triple T.Storm) och nu fick chansen en sista gång.

Diskad i elitloppsförsöket
I det första försöket till Elitloppet blev det galopp och diskvalifikation med Timo Nurmos Tjacko Zaz.
- Jag är nöjd bara över att ha fått deltagit en sista gång.
En av travsportens stora genom tiderna avslutar sin karriär.
Amerikanske John Campbell sågs som en hedersgäst på Solvalla där han 1988 tog en av karriärens största segrar i Elitloppet med Mack Lobell.

Mikael Wikner, Kanal 75


Årets upplaga av Tommy Hannés lopp - Fyraåringseliten - blev en händelserik historia.Snabbast från start var franske Dijon som spe..


Årets upplaga av Tommy Hannés lopp - Fyraåringseliten - blev en händelserik historia.
Snabbast från start var franske Dijon som spetsade direkt när bilen släppte fältet.
Ledaren kom till halvvarvet på 1.08,1 och då var favoriten Jimmy William framme för att överta kommandot med Johnny Takter.
I utgången av andra svängen började det stötas från kön och Örjan Kihlström var tvungen att lämna andra utvändigt 600 meter från mål för att dra tåget med Rajesh Face i rygg.
Johnny Takter försökte rycka undan med Jimmy William i slutsvängen och de fick en lucka, men inne på upploppet kunde de inte stå emot attackerna.
Diamanten med Robert Bergh som fått fritt, efter att han rundat invändigt om galopperande Gandhi Boko, kopplade greppet. Ännu längre ut i banan kom Love Matters och speedade till knapp seger.

"En komplett häst"
Örjan Kihlström laddade upp inför elitloppsfinalen med att ta sin tredje seger för dagen och var nöjd med Love Matters prestation.
- Hästen har gått bra i tre starter och har gått framåt varje gång. Han gjorde det väldigt bra som gick i tredje spår genom sista sväng i den farten. Det är en komplett häst, snabb och med bra inställning.
Daniel Redén-tränade Love Matters segrade på 1.10,0 med hals före Diamanten som noterade samma tid och en bra avslutande Dreammoko.
Det var 500 000 kronor i förstapris i loppet.

Italienskt i damernas
Italienska Umaticaya var starkast i Rune Stolts lopp – Fyraåringseliten för ston. Hon fick göra jobbet den tuffa vägen och efter en inledande sväng i tredjespår körde Alessandro Gocciadoro fram utvändigt ledande Pampered Winner.
Inne på upploppet kopplade Umaticaya greppet och kunde vinna på 1.10,2, före Gilda Newport som avslutade bra efter invändig resa. Tredjeplatsen till Unison Kronos från rygg ledaren.
- Det blev ganska lätt. Hon är det bästa fyraåriga stoet i Europa, sa Alessandro Gocciadoro som under en kortare period hade en filial på Åbytravet.
Förstapriset i Fyraåringseliten för ston var 250 000 kronor.

Håkan Persson, Kanal 75


När startbilen släppte fältet i Elitkampen på söndagen blev det rusning från start.I första sväng satt svenske Odin Ta..


När startbilen släppte fältet i Elitkampen på söndagen blev det rusning från start.
I första sväng satt svenske Odin Tabac i ledningen tillsammans med Jörgen Westholm. Finske Polara gled fram utvändigt med sin tränare Antti Tupamäki i sulkyn och tätduon nådde halvvarvet på 1.18,1.
Efter att duon varvat i samma tempo började Polara att pressa på ledande Odin Tabac.
När 400 meter återstod började attackerna aviseras i tredjespår med norske Lome Brage först med landsmannen Kleppe Slauren i släptåg.

Hårt mot norsken
Men det var ändå inget snack.
När hästarna gick ut ur slutsvängen kopplade Polara greppet på ledaren.
Kleppe Slauren levererade en vass avslutning mitt i banan och mellan hästar hade även svenske Månprinsen A.M. fått fritt från andrapar utvändigt.
Polara höll undan till segern och vann med ett huvud före Kleppe Slauren.
Tredjeplatsen till Månprinsen A.M. före Lome Brage som rumplade till på upploppet och en bra avslutande Tangen Haap.

”Helt underbart”
De finska fansen gav vinnande Polara smeknamnet ”Cold Eagle” efter den starka insatsen. Tränaren, kusken och delägaren Antti Tupamäki var mycket glad i vinnarcirkeln.
- Jag tycker det är helt underbart. Jag hade velat ta ledningen direkt, men när det inte gick fick jag vara nöjd med att köra utvändigt och hoppas kunna ta dem till slut. Hästen orkar springa och detta är min absolut största seger.
Förstapriset i Jim Fricks lopp – Elitkampen var 300 000 kronor. Jim Frick fanns på plats i vinnarcirkeln för prisutdelning och segern innebar även en biljett till det finska kallblodsloppet Nordic King.

Håkan Persson, Kanal 75


Årets upplaga av Elitloppet på Solvalla fick en mycket överraskande upplösning.Efter uttagningsloppen utropades storfavoriten Bold Eagle a..


Årets upplaga av Elitloppet på Solvalla fick en mycket överraskande upplösning.
Efter uttagningsloppen utropades storfavoriten Bold Eagle av många till världens genom tiderna bästa travare - detta efter att ha lekt sig till segern på den snabbaste tiden i Europa någonsin,1.08,3.
I finalen var Bold Eagle stinglös och chanslös att utmana efter ett lopp i andraparet utvändigt. Blågule Nuncio orkade för sin del inte fullfölja från dödspositionen.
I stället blev det Björn Goop som tog hem loppet på nytt med tioårige Timoko. En storstjärna hemma i Frankrike och sedan länge den rikaste hästen i hemlandet med 44 miljoner på kontot. I Elitloppet ramlade det in tre miljoner till.
Björn Goop laddade hårt från start med Timoko och kom till spets före första sväng och sedan ledd loppet hela vägen. Anhängarna fick över 30 gånger tillbaka på vinnarspelet!
Efter en öppning på 1.08,0 första 500 meterna fick Timoko ta det lugnare och sedan dra på igen. I den sista kurvan körde Goop för allt vad tygeln höll och Timoko blev helt ensam den sista biten.
- Jag är lika chockad som alla andra. Det var först 100 kvar jag förstod att det var klart. Jag satt och tänkte på Bold Eagle. När kommer han, tänkte jag, när kommer han?! Men han hann aldrig ifatt oss.
Björn Goop var märkbart tagen. En svensk kusk som ffått örtroendet att köra den ranske stjärnan de senaste åren.
- Timoko är en exceptionell individ. Han reser sig alltid. Tänk att har varit slagen av Bold Eagle så många gånger och nu får vinna Elitloppet och slå honom. Hästen får bara tävla tioåringssäsongen ut hemma i Frankrike och alla känner att slutet är nära.

Dansade på upploppet
Stålhästen Timoko tävlade i sin femte raka elitloppsfinal, något bara Johnny Takters Nealy Lobell mäktat med tidigare.
Richard Westerink – ägaren och tränaren – tog sig springande över innerplan till upploppet efter målgången och stod och dansade med landsmän i regnet som just hade börjat skvätta efter den soliga dagen på Solvalla.
- Timoko, Timoko, Timoko!
Richard Westerink stämde upp i hejarklacken från publikplats.
- Det här är det finaste lopp som finns i världen och jag kan inte förstå att han kunde vinna här i dag. Jag som sa att ingen kunde slå Bold Eagle …och så är det min häst som gör det. Han är en stjärna. Det är min Timoko …det är er Timoko, sa Westerink med en nick mot publiken när han lite senare intervjuades på segerpodiet.

Dystert runt Bold Eagle
Andrapriset i Elitloppet gick till Daniel Redéns Propulsion som spurtade vasst för Johan Untersteiner. Åke Svanstedt blev trea med fjolårstvåan Resolve efter en smygare.
Storfavoriten Bold Eagle blev bara fyra i Elitloppet efter sin fina resa i finalen. Nuncio femma.
Bold Eagles kusk var nedstämd efter loppet
- Det blev för jobbigt med två heat för hästen, sa Franck Nivard.
Stefan ”Tarzan” Melander var inte lika missnöjd med fjolårsvinnaren Nuncios insats.
- Det blev ett tufft lopp. Vi kommer igen.

Mikael Wikner, Kanal 75


 Hingstarna och valackernas avdelning av Treåringseliten såg en överlägsen vinnare.Global Un Poco går från klarhet till k..


 Hingstarna och valackernas avdelning av Treåringseliten såg en överlägsen vinnare.
Global Un Poco går från klarhet till klarhet och kan snart titulera sig dubbelmiljonär.
Allt som oftast har hästen fått göra det tunga jobbet utvändigt ledaren och så var fallet även denna gång.
Finske Twist Of Faith drog till ledningen och Erik Adielsson avancerade fram efter 500 meter. I sista sväng gick Global Un Poco i klinch med ledaren som var slagen mitt på upploppet.
- Det är en stenhård häst. Han är nere i skyttegraven varje gång med mig och kommer alltid upp som en hjälte. Jag hade på känn att den finska hästen skulle göra ett bra lopp i spets valde därför att gå fram och styra vårt öde, sade Erik Adielsson.

Diskning i stonas lopp
Erik Adielsson vann även Treåringseliten för ston tillsammans med Frode Hamres Waffle Cone - men det var inte utan dramatik.
Waffle Cone tog ledningen och släppte varvet före mål till storfavoriten Vash Top och Pietro Gubbelini.
På upploppet blev det en hård strid mellan Waffle Cone och Vash Top som bröt ut i ledningen och hindrade vägen för Waffle Cone.
Domarna valde att flytta Vash Top ner till andraplatsen och det blev norsktränat i topp.

Knappt i Montéeliten
I Montéeliten – ridande trav - drog franske favoriten Be Mine de Houelle upp ett mördande tempo utvändigt ledaren där första varvet avverkades på hiskliga 1.08,6.
Ridande Marie Bacsich föll på eget grepp.
Upploppet blev långt och kort före mål lyckades en annan fransk häst - Silverado Lux - ta sig förbi efter en smart ritt av Romain Derieux.
Det är första gången jag tävlar utomlands och att få vinna här känns helt fantastiskt inför den här publiken, sade Romain Derieux.

Joakim Brundin, Kanal 75


Samboparet Katja Melkko och Janne Soronen är Elitloppets stora överraskningar.Elian Web är en bra häst hemma i Finland men kanske någo..


Samboparet Katja Melkko och Janne Soronen är Elitloppets stora överraskningar.
Elian Web är en bra häst hemma i Finland men kanske något grön ännu så länge. Insatserna på slutet har dock gjort att den femårige valacken fått en plats i årets upplaga av Elitloppet.
Janne Soronen kör hästen i ett av två elitloppsheat på söndagen och sambon Katja Melkko är stolt tränare.
Vad göra en lördag i Stockholm i väntan på söndagen? Det blev ett besök på travet naturligtvis och ett system på V75.
Omgången blev svårbenad för spelarna men 26,8 system fixade sju rätt på V75 och belöningen blev en dryg miljon för sju rätt.
Teemu Puumalainen är en av delägarna i hästen Elian Web.
- Vi var sex grabbar som var med på systemet, Janne Soronen inräknad. Jättekul förstås. Vi ska ut på elitloppsmiddag nu och träffa andra hästmänniskor och då passar vi också på att fira den här vinsten. Vi blev bortlottade i elitloppsförsöket men tar sig Elian Web bara till final blir vi jätteglada och stolta, sade Teemu Puumalainen på lördagskvällen.

Mest till Umeå
Ett andelsspel på Royal Livs i Umeå drog in mest pengar på V75. 16 andelslirare delar där på drygt 2,2 miljoner kronor - ungefär 135.000 per andel.
Hans G Lindskog är ATG:s vinnarambassadör.
- Mannen bakom det eleganta systemet som kostade över 2000 kronor är Kristian ”Mugge” Rågfeldt, som ju spelat in miljoner tidigare under våren till Umeå. Mugge var på plats på Solvalla och det ringde en hel del i hans mobil efter ännu en lyckträff på V75, säger Hans G Lindskog.

Mikael Wikner, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se