Varmt slog kallt – Eder Bob hetast på Umåker

Hot’n Cold – fem varmblod mot tio kallblod.
Umåker bjöd på travhistoria då det var första gången det arrangerades travlopp mellan raserna med både totospel och prispengar, 75 000 kronor till vinnaren.
V75-meriterade Eder Bob var favorit och startade 460 meter bakom kallbloden på start över grunddistansen 2 140 meter.
Favoriten vann också efter ett lopp helt i publikens smak.
- Jag fick ta fram tidtagaren, jag brukar aldrig köra med tidtagaren, men nu var jag tvingad att ta fram den. Dels hålla koll så jag körde rätt tid själv men också titta på andra sidan och klocka kallbloden så jag visste ungefär hur fort de körde. Det var kul att få göra något annorlunda, att använda hjärnan också, sa Rikard N Skoglund.
Ungefär 150 meter före mål susade Rikard N Skoglund förbi brorsan Robert Skoglund bakom kallblodet Obelix Rex och tog över ledningen.
- Man har väl aldrig känts sig så säker på ett upplopp, man var inte orolig att de skulle kontra i alla fall, sa Rikard och skrattade.
- Jag klockade Robert och han körde 1.28 några hundra meter där mitt i loppet och då tänkte jag att jag måste under 1.14 om jag ska hinna fram. Jag hade räknat med att det skulle räcka med att köra 1.14,6 om de körde typ 1.30 där framme. Men de var lite under där så vi ökade farten för säkerhets skull, fortsatte segerkusken som vann på kilometertiden 1.13,8.

Publikfrieri
Sista biten tog spurtade ytterligare två varmblod, Västerbo Fantast och Chocolate Gold, förbi kallblodet Obelix Rex som blev fyra på 1.30,5
Rikard N Skoglund var förstås nöjd med kvällen där det blev totalt tre kusksegrar. Mest nöjd var han med den historiska vinsten i Hot’n Cold.
- Jag tycker det var jättekul. Vi står inför en utmaning att få hit mer publik till travbanorna och behålla den vi har och då krävs det kanske att vi gör andra former av publikfrieri och bjuder på någonting som inte varit förut och lite speciellt. Jättefint av Umåker och hoppas vi kommer få köra det här fler gånger.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Publicerat 2019-08-09 22:39:00


De senaste travnyheterna


Allsvenska kuskligan:1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 303-262-1902. Jorma Kontio, Solvalla, 234-115-1333. Carl Johan Jepson, Färjestad, 214-221-1654. Örjan K..


Allsvenska kuskligan:
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 303-262-190
2. Jorma Kontio, Solvalla, 234-115-133
3. Carl Johan Jepson, Färjestad, 214-221-165
4. Örjan Kihlström, Solvalla, 207-166-128
5. Björn Goop, Färjestad, 180-126-100
6. Peter Untersteiner, Halmstad, 158-115-127
7. Rikard N Skoglund, Bergsåker, 145-185-153
8. Magnus A Djuse, Östersund, 136-115-79
9. Johan Untersteiner, Halmstad, 136-108-76
10. Erik Adielsson, Solvalla, 133-99-54
11. Robert Bergh, Åby, 117-77-49
12. Kim Eriksson, Mantorp, 111-89-101
13. Christoffer Eriksson, Jägersro, 97-95-76
14. Oskar J Andersson, Romme, 93-89-667
15. Magnus Jakobsson, Färjestad 92-61-52
Siffror till och med 15 december

Kanal 75


Det var den Dennis Palmqvist-tränade hästens andra start i Frankrike och efter att ha kammat noll förra gången blev det nu full pott. Rebec..


Det var den Dennis Palmqvist-tränade hästens andra start i Frankrike och efter att ha kammat noll förra gången blev det nu full pott. Rebecca Dahlén tog hand om ledningen men släppte den omgående ifrån sig och satt efter en bit som trea på innerspår. Dryga varvet från mål lyfte hon sedan ut en mycket gåvillig Minnestads El Paso som första häst i andraspår och kort senare blev det andra par utvändigt. På den sista bortre långsidan attackerade ekipaget i tredjespår och sedan ledningen övertagits i slutkurvan lämnade Minnestads El Paso konkurrenterna, varpå Rebecca Dahlén bjöd på en rejäl segergest över mållinjen. Kilometertiden över de 2 640 meterna blev 1.16,4 och loppets förstapris uppgick till 115 000 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75


Piteraq var spelad till favorit och det visade sig att spelarkollektivet var rätt ute. Han tog enkelt hand om ledningen från innerspår bakom st..


Piteraq var spelad till favorit och det visade sig att spelarkollektivet var rätt ute. Han tog enkelt hand om ledningen från innerspår bakom startbilen och sedan han fått trava runt i beskedligt tempo lämnade han motståndet över upploppet.
- Jag fick köra väldigt sakta och det var tacksamt. Han vann med krafter kvar, sa Ville Karhulahti som ser en ljus framtid med amerikaimporten.
- Nu får han vinterträning och så får vi börja tävla ganska tidigt nästa år. Jag tycker att han är en lite bättre häst än vad han har visat så här långt. Han hade halsproblem i våras och har varit sjuk flera gånger och också blivit halsopererad. Det är först nu han har börjat fungera.

Aldrig gått sig trött
En annan unghäst som gjorde mycket bra ifrån sig var fyraårige No Limit La Ma som trots stor startgalopp kom igen och grejade segern via en stark spurt.
- Han är precis omöjlig att få iväg från start på grund av att han spänner sig. Så vi har mycket att jobba med. Men han har enorma lungor och jag har fortfarande inte fått honom trött, sa tränare och kusk André Eklundh.

Southwind Feji tvåa i comebacken
Hemmaidolen tillika V75-kändisen Southwind Feji gjorde första starten på åtta månader och gick bra som tvåa efter att ha vandrat först i andraspår under slutrundan. Storfavoriten Dear Friend liftade med som andrahäst i andraspår och därifrån avgjorde den klassiga damen lekande lätt till slut.
- Hon är lat och flegmatisk under loppen men när man tar högertömmen i slutsvängen får man plötsligt fulla linor att hålla i. Det är en härlig känsla och nu har hon lopp på både Solvalla och i Frankrike 26 december så vi får se vart vi åker, sa Dear Friends tränare och kusk Johan Untersteiner.
Övriga GS75-lopp vanns av Marcel P., Raj’s Oh Lord, Vikens Energy och R.K.Queen. Sju rätt på GS75 delade ut 5 016 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75


Ordinarie kusk Eric Raffin valde att köra fältets vinstrikaste häst Gotland och av den anledningen fick Björn Goop chansen bakom Sebatien Gu..


Ordinarie kusk Eric Raffin valde att köra fältets vinstrikaste häst Gotland och av den anledningen fick Björn Goop chansen bakom Sebatien Guaratos talangfulla sto Gunilla d’Atout. Den chansen förvaltade Färjestadkusken på bästa sätt. Samtidigt som tuffaste konkurrenten Gotland fick en usel start och hamnade långt ner i kön kunde Björn Goop placera Gunilla d’Atout i andra par utvändigt. På den bortre långsidan hade Gotland avancerat till positionen utvändigt om ledaren när Björn Goop lyfte ut sin häst i tredjespår och redan i slutkurvan var segergreppet kopplat. Gu d’Heripre närmade sig hastigt den sista biten men Gunilla d’Atout höll undan och bärgade segerchecken på 923 000 kronor. Det var Björn Goops andra raka seger i Criterium de 3 Ans. I fjol vann han med Sebastien Guaratos Face Time Bourbon, som i år tillhör förhandsfavoriterna till Prix d’Amerique.

Ola Johansson, Kanal 75


Alla som matchar sina hästar mot vinterns huvudnummer i Paris, Prix d’Amerique, ska tacka sin lyckliga stjärna att Cleangame är valack och ..


Alla som matchar sina hästar mot vinterns huvudnummer i Paris, Prix d’Amerique, ska tacka sin lyckliga stjärna att Cleangame är valack och därmed utestängd från loppet. Det sjuårige fenomenet har totalt 32 triumfer på 49 starter och har inte förlorat sedan Masters-finalen i september, där han utklassade bland andra svenske topphästen Propulsion men snöpligt slog ihop och galopperade bort segern kort före mål. När han på söndagen visade upp sig i Prix de Chateaudun tog han sjätte raka segern i sedvanligt imponerande stil. Tränaren Jean-Michel Bazire skötte själv tömmarna och efter ett ha inlett i tredjespår från 25 meters tillägg lyckades han hitta andra par utvändigt bakom Prix d’Amerique-klara Chica de Joudes redan på den första långsidan. Barfotaspringande Cleangame kunde sedan tassa med i rygg fram till slutkurvan där han lyftes ut i tredjespår och odriven joggade ifrån motståndet. Segertiden över de 2 875 meterna skevs till 1.11,6 och loppets förstapris uppgick till 415 000 kronor. Totalt har Cleangame 12,2 miljoner kronor på vinstkontot. Tessy D’ete kom in som tvåa från rygg på vinnaren och Chica De Joudes höll starkt till tredjeplatsen. Ende svensktränade hästen i loppet var Adrian Kolgjinis Rajesh Face som blev diskvalificerad för galopp.

Ola Johansson, Kanal 75


Den mest långväga gästen i kuskmatchen i Rovaniemi återvänder till USA med flera nya erfarenheter i bagaget. Inte minst att köra..


Den mest långväga gästen i kuskmatchen i Rovaniemi återvänder till USA med flera nya erfarenheter i bagaget. Inte minst att köra ren. Vilket han fick prova på under fredagen.
- Det var annorlunda. De släppte bara iväg en och det fanns inga bromsar, så det var lite knepigt. Men de sa att jag fick honom att springa fort nog så jag fick godkänt, sa Tetrick i en tv-intervju på US Trottings Facebooksida efter renturen.
Han fick även köra kallblod för första gången och det klarade han också med bravur. I kuskmatchens första avdelning under lördagskvällen vann han överlägset med elvaårige valacken Pikku-Ryti. Totalt slutade Tim Tetrick på tredje plats i Arctic Challenge efter segraren Antti Teivainen och Jorma Kontio.
- Jag kan inte tacka det finska folket tillräckligt för en helt fantastisk upplevelse, skrev Tim Tetrick på Twitter efter tävlingarna.

Ola Johansson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se