V86®: Miljonutdelning när Dallas briljerade på nytt

 Fem hästar har Linn Strandqvist på träningslistan.
Dit räknas åttaårige fajtern Dallas. Förmodligen en av landets mest formstarka hästar. Efter att ha briljerat med överlägsen seger på topptid vid sitt senaste Solvallabesök, var Jägersrohästen på onsdagen tillbaka i huvudstaden för att tälja guld på nytt.
Att det var ett halvvarv längre denna kväll, när final i Solvallserien stod på agendan, verkade inte oroa valacken, liksom senast understödd av Jorma Kontio. Snabbt till ledningen från innerspåret och sedan fick konkurrenterna, tungt betrodda Corazon De B. inkluderad, nöja sig med birollerna. Återigen en strålande prestation av Dallas.
– Det är en helt fantastisk häst. Han gör mig aldrig besviken och ger alltid allt han kan. Han är i sitt livs form, kan man lugnt säga. Det var många som pratade om att han var en ”1600-metershäst”, men jag kände att han skulle visa dem i dag, vad jag visste…, sa Linn Strandqvist i vinnarcirkeln och tillade:
– Det är stort att vinna det här, men det största av allt är att få se honom tillbaka.
Ytterligare två finaler av Solvallaserien avverkades på Solvalla.
Björn Goop bärgade den första. Segervapnet stavades Brilliantsky. Ekipaget stod längst ut på vingen men hittade till täten redan vid ingången av första kurvan och svårare blev det inte. Säker viktoria för Brilliantsky som tog tredje segern i karriärens sjätte start.
Rivig upplösning av den sista finalen.
Balotelli Face hade anfört fältet länge och väl, men fick nu ta emot Real Scotchs massiva angrepp. Ingen ville ge sig. Men ledaren blev så illa tvungen i sista steget. Real Scotch grejade segern för sin tränare Johan Untersteiner.

Härlig comeback av Mellby Jinx – galopp för Admiral As
Mellby Jinx kan få en riktigt intressant säsong som femåring.
Den tidigare unghäststjärnan, som bland annat slutade trea bakom Francesco Zet i kriteriet, gjorde sin andra start för Daniel Wäjersten, men också comeback efter fem månaders frånvaro. Det slutade med en något överraskande seger.
Stor favorit i Gösta Bergengrens Minne på Bergsåker var annars Admiral As. Fjolårets elitloppshäst gjorde också han årsdebut, men fick det inte alls att stämma denna kväll. Stjärnan inledde med en tidig galopp, arbetade sig tillbaka, men ägnade sig på nytt åt fel gångart en stund senare.
– En häst kom ned en del på oss vid första galoppen, det var lite trångt, men samtidigt felade han in i den andra kurvan efteråt också. Han är speciell. På rakorna funkade det jättefint, men han krängde ned för mycket, sa kusken Mats E Djuse om Admiral As.
Mellby Jinx höll sig dock i trav. Valacken bjöds en perfekt resa i rygg på ledande Global Adventure, fick fritt i tredjespår in på upploppet och spurtade kvickt till vinsten, före Pinto Bob som blixtsnabbt sköt till invändigt.
– Vi fick ju ett bra spår och det löste sig väldigt bra, det blev ett fint lopp för hästen, men han var ändå rappare är vad jag hade förväntat mig. Jag har inte tänkt så mycket på matchningen än, men det finns lite femåringslopp att vara med i, han har ju fått en bra hårdhet av unghästloppen så han ska nog vara med och hugga lite, sa Daniel Wäjersten.

Guli Fantom – nu med sju raka segrar
Sju raka segrar. Det ståtar Guli Fantom med efter aftonens nya fullträff på Bergsåker.
Jörgen Westholms kallblod, som har en historia fylld med många galopper, verkar numera trava som en klocka och infriade favoritspelarnas förväntningar igen. Mer meriterat manskap fanns i kön, men var utan chans att komma nära. Guli Fantom anförde varje meter i försöket av Dubbelcupen.
Katalonia var på hugget direkt i comebacken.
Stoet från Lina Tallbergers stall hade inte startat på fem månader, men visade inga som helst tecken på ringrost. Snarare tvärtom. Katalonia var vesselsnabb bakom bilen, smattrade till ledningen för Daniel Wäjersten och höll säkert ifrån sig Elsztain i slutuppgörelsen.
Golden Guard trivdes över den dryga distans som Spelarnas Pokal på Solvalla bestod av.
Sjuåringen är nu obesegrad i två starter hos Sofia Aronsson. Stefan Persson i sulkyn, gjorde en överraskande manöver då han blixtsnabbt sände till ledningen med varvet kvar. Ett vinnande drag – Golden Guard var sedan ohotad.
Kvällens stora knall stod Listas Thaitanic för.
Bergsåkers Lars Holm står för träningen och Marcus Lilius fick hoppa in för tömföringen. Stoet, streckad på blott två procent av insatserna på V86®, avlossade spurtkanonen över upploppet och hann fram precis före mållinjen.
Det var en starkt bidragande orsak till miljonutdelningen på V86®. Sex system med alla rätt hittades.
Tre av dem var inlämnade i Finland och ett i Stockholm. Övriga var ett andelssystem och en del av ett filspel spelade på ATG.se.
Åtta rätt betalde 2 299 912 kronor, sju rätt 6899 kronor och sex rätt 339 kronor.

Daniel U. Olsson, Kanal75

Publicerat 2023-03-29 22:44:00


De senaste travnyheterna


 Ett mer lättlöst GS75®-pussel bjöds senast det begav sig på Solänget.Det betyder jackpot när vi den här sönda..


 Ett mer lättlöst GS75®-pussel bjöds senast det begav sig på Solänget.
Det betyder jackpot när vi den här söndagen vänder blickarna mot Axevalla. Västgötabanan dukar fram en välsmakande meny där framför allt de treåriga stona hamnar i rampljuset. Guldstoet ska avgöras. Förutom ett fint förstapris på 350 000 kronor ger loppet också kanske en liten hint om vad som kan vara att vänta nästa sommar, då de fyraåriga stonas största uppgift Stochampionatet ju körs.
Fredrik Persson, för övrigt det senaste tillskottet i tränarnas tusenklubb, har genom åren blivit känd för att skörda fina framgångar med just ston. Två segrar har det blivit i Stochampionatet hittills; 2017 med Ultra Bright och sju år tidigare med den oefterlikneliga Viola Silas.
Kalmartränarens kandidat i Guldstoet i år är 1 Janita Silvio (GS75-7) som verkligen tagit klivet fram i år som treåring. Efter två raka segrar provade hon senast den tuffare konkurrensen med en start i Margaretas Tidiga Unghästserie. En utflykt som renderade i en fjärdeplats efter en tung resa i spåren.
– Janita Silvio har verkligen ryckt upp sig och var jättefin senast. Hon gjorde en kanonprestation på Solvalla senast då hon väl var ute i tredjespår nästa ett helt varv, säger Fredrik.
Det här är en sort som du har förhoppningar på inför framtiden?
–Jo, hon har ju utvecklats hela tiden, hästen är inte så stor i kroppen men är väldigt snabb och följer med i alla tempon. Hon har förutsättningarna att vara med i de lite större loppen framöver.
Det blev ett innerspår bakom bilen i Guldstoet. Hur funkar det?
– Det är ett perfekt smygläge för henne. Hade jag fått välja spår, så hade jag valt det här för henne, helt perfekt. Det är en ”smyghäst” och hon kommer få rätt lopp härifrån.

Galopperat i loppens slutskeden
I fjol var Persson förresten sexa i Stochampionatet med Deborah S.H. Stallets hetaste kandidat inför årets version, vars final körs på Axevalla den 23 juli, är förmodligen 3 Olivia Coger (GS75-4). Monark Newmen-dottern var förra året femma i oaks och senare trea i Breeder’s Crown. Säsongen som fyraåring har dock fått en jobbigare start. Både i uttagningen till Drottning Silvias Pokal och senast, också i en upplaga av Margaretas Tidiga Unghästserie, har det slutat med galopp i loppens slutskeden.
– Olivia Coger har tränat på bra men strulat till det för sig i loppen de två senaste gångerna. Det var synd senast, för jag tror det var ett andrapris som rök där precis innan mål. Jag tycker hon gått bra lopp varje gång, men som sagt hon strular till det och behöver bli lite stabilare.
Vad har de här galopperna berott på?
– Hon har väl inte varit riktigt i form helt enkelt, hon har varit trött den sista biten och fått mjölksyra. Kusken har velat mer än vad hästen har kunnat och då får hon lite svårt att hålla ihop travet.
Är det något som oroar inför söndagen start?
– Lite gör det väl det. Så det blir i första hand att köra på säkerhet den här gången, står det och väger så tar vi inga stora chanser. Annars verkar det som en bra uppgift för henne, vi fick ett bra spår och hon är tuff och rejäl, så det ser intressant ut på det viset.
Så spelarna ska i vilket fall strecka båda dina på GS75®?
– Ja, men det tycker jag ändå.

Daniel U. Olsson, Kanal 75


Sedan 2013 har Svensk Galopp arrangerat Nationaldagsgaloppen på Gärdet med undantag för pandemi-åren 2020 och 2021. I fjol var det succ&ea..


Sedan 2013 har Svensk Galopp arrangerat Nationaldagsgaloppen på Gärdet med undantag för pandemi-åren 2020 och 2021. I fjol var det succé med jättepublik och man räknar med ny publikfest på tisdag 6 juni.
Förutom galopptävlingar, blir det uppträdanden, hattparader och andra aktiviteter för hela familjen, barnaktiviteter som ponnyridning, hoppborg och käpphästar.
Det är fri entré och SMHI:s väderprognos lovar över 20 grader.
Och på scen Linda Bengtzing.
– Eftersom jag är en hästtjej kan jag inte tänka mig något bättre än att vara där med klapprande hovar, svettiga hästar och massor av glada människor. Det är en dröm för mig, jag blev jätteglad när jag fick den här frågan, säger Linda Bengtzing till Svensk Galopp.

Hattparad
Hattparaden är ett mycket populärt och självklart inslag under Nationaldagsgaloppen och man tävlar i tre kategorier: Gärdets Bästa Hatt, Barnhatt och Match Your Dog där du tar med din fyrbenta vän till Gärdet och matchar varandra till en kreativ, elegant eller rolig outfit.
Årets tävlingens jury i Hattparaden är Ann Wilson, professionell dansare och domare i Let’s Dance samt hundvännen och Idoljury-medlemmen Anders Bagge. Ny jurymedlem för 2023 är proffsminglaren, prideprofilen och partajfixaren "MingelMartin".
Det kommer ridas sju galopplopp och ett montélopp under Nationaldagsgaloppen. Fyra lopp för engelska fullblodshästar, ett löp för arabiska fullblodshästar, två ponnylopp och ett montélopp för travhästar.
TV4 sänder live från folkfesten på Gärdet klockan 12.00–14.30.
ATG arrangerar spel på fem av loppen och erbjuder bland annat populära spelformen V4 med första start 12.20.
I loppet för arabiska fullblod tävlas det om hela 125 000 kronor till vinnaren och loppet direktsänds även till Abu Dhabi. Detta då loppet ingår i en global arabhästfestival: HH Sheikh Mansoor Bin Zayed Al Nahyan Global Arabian Horse Flat Racing.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Startpoängen räckte inte för att starta i Harper Hanovers lopp och köra om en miljon på elitloppslördagen.Då hittade Å..


Startpoängen räckte inte för att starta i Harper Hanovers lopp och köra om en miljon på elitloppslördagen.
Då hittade Åke Lindblom en annan uppgift över tre varv.
Skillnaden i motstånd var förstås milsvid, men intrycket när Power Doc rundade fältet på några hundra meter i början av slutvarvet och försvann ifrån var ändå att han sannolikt hade hävdat sig även på Solvalla.
- Han är fantastisk. En underbar häst på alla sätt och vis. Han är ett proffs i loppen och brukar inte en millimeter i onödan, han springer bara och väntar på att jag ska köra och när jag väl gör det så bara ”tjuuuu”. Det är en sådan härlig känsla att sitta bakom. Jag tror och hoppas att han ska växa in i eliten, förklarade Lindblom om femåringen som joggade 1.14,2/3 180 meter och fick 60 000 kronor för besväret.

Seger direkt för nya stallet
En annan häst som går en spännande säsong till mötes är fyraårige The Flying Eagle. Conrad Lugauer gjorde sin sista start som Jägersro-licensierad genom att ”tjuvstarta” sin nya karriär som Solvallatränare.
- 1 juni blir det officiellt och det här var första hästen från Yttersta, så det känns som en ny början. Det är en fantastiskt fin individ som är kaxig och har rätt blod i ådrorna, men han har lekt fram till idag. Det var första gången jag kände att han tävlade på rätt sätt, förklarade Lugauer sedan han gasat ifrån konkurrenterna på kvällssnabbaste 1.11,6/1 640 meter autostart.
V64 betalade 13 440 kronor för sex rätt.

Robin Johansson, Kanal 75


Linares (V75-2) inledde karriären hos Svante Båth och gick därefter till Ulf Stenströmer innan Carl-Otto Göransson tog över ansva..


Linares (V75-2) inledde karriären hos Svante Båth och gick därefter till Ulf Stenströmer innan Carl-Otto Göransson tog över ansvaret. Sedan mars är det Anders Svanstedt som sköter hästens träning och hos Axevallatränaren tycks den sjuårige valacken ha hittat nya växlar.
- Jag hade förstått att det var en ganska het och besvärlig häst. Det sa Carl-Otto till mig, att han är lite besvärlig att köra, och det sa Stenströmer också. Men det går faktiskt ganska bra. Man får anpassa sig lite bara så funkar det helt okej. Jag har faktiskt några andra hästar i stallet som är mycket värre att köra än han, säger Anders Svanstedt i veckans avsnitt av podden V75® - lördag hela veckan.
Linares levererade direkt i debuten för sin nye tränare, när han dundrade på i ledningen och vann närmast överlägset på nya rekordet 1.12,9 över medeldistans.
- Det var en helt otrolig prestation. Nu var banan väldigt, väldigt snabb men han sprang ifrån alla andra hästar i loppet och var bara bäst, säger Anders Svanstedt.
- Han låg på ganska mycket och jag tyckte väl att jag körde lite för fort, så jag väntade på att han skulle stanna. Han började släppa bettet lite i sista sväng och då tänkte jag att nu är det väl färdigt. Men då ruskade jag lite i honom och då stack han i väg. Det gick väl runt 1.10 sista 500 och det kändes som att jag fick förbereda mig för att dra stopp på honom med 100 meter kvar till mål. Det händer definitivt inte ofta.
I den efterföljande starten blev det på nytt enkel seger från ledningen, på den något beskedligare kilometertiden 1.15,9 över 2 640 meter.
- Vi ändrade lite rutiner och jag har lärt känna honom lite bättre i tävlingssammanhang, så nu senast på Axevalla var han väldigt lugn och behaglig att köra. Men då var vi storfavoriter och det var ett lite annat läge, och jag behövde kanske inte ha honom på styva linan. Han gick lite på halvfart men det var skönt att se att han var så reglerbar och fin.

”Sätta på sig hockeyutrustningen”
Det är Sundbyholmstravet i Eskilstuna som arrangerar lördagens V75® och det ligger jackpotmiljoner i potten. En eventuell ensam vinnare med sju rätt kan bli 53 miljoner kronor rikare. Linares startar i klass I och skulle han lyckas ta tredje raka kommer värdet på V75 få en rejäl skjuts.
- Nu är det V75 och då måste vi ladda upp honom lite mer. Jag gjorde en jättelångsam och försiktig provstart på Axevalla, jag gjorde allt jag kunde för att hålla honom så lugnt som möjligt, för det var ju 2 600 då också. Det lyckades vi bra med men nu är det allvar och V75 så då får vi hotta upp honom lite grann och då får jag nog hålla i mig.
Anders Svanstedt sitter själv i sulkyn och han ska lotsa hästen från spår tio bakom startbilen.
- Vi fick bakspår och det kan nog bli lite struligt. Vi har rygg på Peter Norman och han får kanske sätta på sig hockeyutrustningen. Första 50 meterna är det fullt ös så jag hoppas att Peter har en startsnabb häst.
Det är precis vad Peter G Norman har. Hans Max Lane tillhör spetsbuden och det betyder i sin tur att Linares med lite tur kan komma igenom bra från start och hitta en fin position.
- Jag har svårt att se att de kutar ifrån honom i den här klassen och vi ska nog kunna vara med och kriga om det, säger Anders Svanstedt.

Ola Johansson, Kanal 75


Ingen rast och ingen ro för elitloppsvinnaren som styrde in Hohneck till segern som var värd fem miljoner kronor. Tillsammans med kretsen kring stj&au..


Ingen rast och ingen ro för elitloppsvinnaren som styrde in Hohneck till segern som var värd fem miljoner kronor.
Tillsammans med kretsen kring stjärnhästen firade han sitt livs seger på krogen Hallwylska Palatset i Stockholm natten mot måndag.
Tidigt på tisdagsmorgonen satt han på planet på väg tillbaka till Frankrike för att köra lunchtrav i Reims. Det slutade på bästa sätt när han styrde in en vinnare i ”champagnestaden”, belägen 14 mil nordöst om Paris. Klockan 12.05 segrade Gelormini tillsammans med Kalista Jiel i det inledande treåringsloppet Prix du Pmu Le Clement.

Kanal 75


Elitloppet är startskottet för en intensiv tävlingsperiod där topploppen avlöser varandra. Lördagens omgång på V75®..


Elitloppet är startskottet för en intensiv tävlingsperiod där topploppen avlöser varandra. Lördagens omgång på V75® skulle ha avgjorts på Mantorp, men på grund av att Virussjukdomen EHV-1 härjar på stallbacken är tävlingarna flyttade till Eskilstuna som får ta över en mycket smakrik meny med Ina Scots Ära och Östgötaloppet som toppar. Dessutom var förra lördagens omgång relativt lätt och ingen utdelning på fem rätt vilket innebär att omgången kryddas med en jackpot där en ensam vinnare kan bli drygt 53 miljoner rikare.
Jägersroamatören Stephanie J Werder väljer att ta den dryga resan från Malmö till Eskilstuna med Dancing Days som är perfekt matchad i klassen.
- Ja, hon står perfekt inne i loppet, det är 200 kronor tillgodo innan hon hade fått tävla i en högre klass. Jag hade detta lopp att välja på eller ett lopp i Tingsryd om ett par veckor. Nu kändes hon så pass bra i ett jobb på fredagen och då valde jag detta. Tack och lov fick vi ett bra spår och det underlättar.
För den breda travpubliken är Stephanie J Werder relativt okänd. Ändå tillhör landets bättre montéryttare och har även kört en del sulkylopp med framgång. Hon bedriver en mindre rörelse med fyra hästar på träningslistan och har ett jobb utanför travet.
- Jag har precis börjat ett nytt jobb som känns jättespännande. Jag jobbar med marknadsföring på Lyckegård och jag har en fulltecknad almanacka. Jag tycker att det är bättre att ha ett fåtal hästar med kvalitet än kvantitet.

Har bara vagn i loppen
Att Dancing Days startar på V75 är en bedrift i sig, det såg inte tränaren för ett drygt år sedan.
- Nej, hon var dålig och vi hittade inte riktigt varför. Jag har haft henne i 1,5 år och inledningen var trist. Till slut upptäckte vi att hon hade borrelia och ont i hela kroppen. Tack och lov svarade hon bra på behandlingen och sedan har det gått raka vägen med henne.
Vad är det för typ av häst?
- Det är en riktig madame och det är hon som bestämmer, ett tufft sto med egen vilja, samtidigt är hon väldigt kapabel. Om du börjar driva henne med körspöet så stannar hon, så visst är hon speciell.
Hur tränas hon?
- Sedan december månad ridtränas hon bara. Enda gången hon har en vagn bakom sig är i tävlingar, även när vi värmer henne innan loppen så rider jag henne.
Vad är hennes främsta egenskap?
- Snabbheten. Hon är oerhört kvick, en riktig sprinter.
Hur värderar du segerchansen på lördag?
- Förutsättningarna är de rätta. Hon är mycket startsnabb och har ett bra spår och kusk. Hästen kändes väldigt fin i sista jobbet och jag måste vara lite optimistisk.

Joakim Brundin, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se