V86®: Inbjuden till Elitloppet efter seger i årsdebuten

Ecurie D. var aktuell för Elitloppet redan förra året men på grund av hästens ringa ålder valde man att stå över. Nu har han hunnit bli fem år och hans tränare Frode Hamre hade redan före årsdebuten gjort klart att siktet är inställt på Solvallas prestigelopp sista söndagen i maj. Där är han garanterad en plats sedan han gått undan till mycket enkel seger från ledningen i Dartster F:s lopp.
- Jag såg Anders lapp där. Det var kul! sa kusken Björn Goop.
- Hästen var jättefin. Han är absolut inte på topp än men han kändes jättefin och harmonisk. Det kändes som en bra årsdebut.
Likaledes årsdebuterande Milliondollarrhyme, fyra i Elitloppet de två senaste åren, spurtade starkt som tvåa och närmade sig Ecurie D. den sista biten. Någon chans på segern hade han emellertid inte.
- Jag brukar försöka vinna med så lite som möjligt varje gång för att ha så mycket sparat som möjligt, och det fanns en hel del kvar, han hade kunnat fortsätta en bra bit till, sa Björn Goop.
Ecurie D. har så här långt vunnit 15 av 18 lopp och tjänat 3,3 miljoner kronor.

Kriterievinnaren slog till direkt
Några fyraåriga kulltoppar årsdebuterade också på Solvalla och vann gjorde fjolårets kriterievinnare Brambling. Örjan Kihlström placerade hingsten i rygg på spetsande Synergy och när han hittade loss på upploppet spurtade han till seger på lätta ben.
- Oj så glad man blir som tränare när de får en sådan här årsdebut! Jag tror inte att han var särskilt trött, han är ju stark den här, och han såg finare ut aktionsmässigt, sa Daniel Redén.
Hans-Owe Sundbergs Selected News visade också att han övervintrat väl när han höll starkt som tvåa efter att ha fått trava som första häst i andraspår.
Även Reijo Liljendahls fyraåring Alien Hill (Ulf Ohlsson) gjorde en mersmakande årsdebut och vann i överlägsen stil, och Timo Nurmos-tränade fyraåringen Bitcoind’ Arc (Jorma Kontio) tog sin tredje raka seger.

Femte segern i sjätte starten
Fyra år är också Håkan K Persson talang Wingait Henke, som inte hade några bekymmer med att ta sin femte seger i sjätte starten, efter att Stefan Persson kört till ledningen i första sväng på Åby.
- Retligt att jag satt fast med honom en gång, sa segerkusken.
- Det driver otroligt fint för honom och han uppför sig otroligt bra. Han har alla kvalitéer att bli en riktigt bra häst.
Övriga lopp inom V86 på Åby vanns av Jerry Riordan-tränade Fromming (Victor Rosleff), Olof Thorsons Five O’Clock (Wilma Karlsson) och Peter Untersteiners Grandfather Bill. Åtta rätt på V86 delade ut 1 096 kronor och för sju rätt fick man 20 kronor. Sexrättspotten går vidare till nästa veckas V86 då det alltså vankas jackpot.

Ola Johansson, Kanal 75

Publicerat 2021-04-07 22:21:00


De senaste travnyheterna


Få tränare kan visa upp så solida resultat under 2021 som Ola Karlsson.På 42 starter har stallets hästar slutat på pallen 29 g..


Få tränare kan visa upp så solida resultat under 2021 som Ola Karlsson.
På 42 starter har stallets hästar slutat på pallen 29 gånger, en formidabel platsprocent på 69.
Så sent som i onsdags skrällde Taxi Out på V86® trots blytung resa och frågan är om det kan vara dags igen på lördag.
Karlsson plockar i alla fall ut två intressanta fyraåringar, båda relativt nyligen införskaffade från Stefan Melanders utförsäljning, och ingen speciellt hårt betrodd av spelarkåren.
Pre Calculated (V75-2) kom till stallet i höstas där han efter en inledande galopp inte varit sämre än fyra på åtta starter.
- Jag tycker att de två senaste loppen har varit okej, men jag vet om att han kan bättre. Jag tycker att han känns lite mer formstark nu så jag hoppas att han visa det imorgon, säger Ola Karlsson som hoppas återfinna formen från tredjeplatsen på V75® på Åby 6 mars då hästen slutade trea efter att ha körts fram utvändigt om ledaren. På lördag ska hästen dessutom tävla barfota fram för första gången i sin nuvarande regi.
- Jag var väldigt nöjd med honom i Göteborg, då fick han en tuff löpning. Det var kanske lite problemet, att jag varit lite för snäll med honom efter det. Jag har skärpt upp träningen lite efter förra starten och jag tror att han kommer att göra en minst lika bra prestation som i Göteborg, förhoppningsvis lite bättre också. Med tanke på ändringarna vi ska göra.
Är det fler ändringar än barfota fram?
- Han kommer att gå med urryckare för första gången.
Vilken effekt fick du ut av det i träningen?
- Jag fick precis det svaret som jag ville ha.

Bättre med full fart över mål
Stallets andra häst Digital Indy (V75-5) som får prova på tre varv, samma distans som han var tvåa över i debuten för Ola Karlsson näst senast.
Är det önskedistansen?
- Jag tror att han är rätt så allround och att allt mellan 2100 till 3100 meter funkar bra för honom. Det är ett väldigt bra läge för honom i alla fall.
Tror du att han kan dra fördel av distansen gentemot övriga?
- Det är mycket möjligt att han kan.
Hur känns det i träningen där?
- Nu startade han för inte så länge sedan så han har inte gått några tuffare träningsrundor, men han känns spänstig och fin. Det känns som att han är i fin författning.
Hur nöjd var du med honom senast?
- Jag var jättenöjd. Avslutningen var riktigt bra faktiskt. Första starten för mig fick han ett väldigt tufft lopp, jag mådde nästan lite illa av att det blev så som det blev. Därför var det skönt att han fick gå sista 800 senast med full fart in i mål. Det kändes betydligt bättre att komma ur det loppet än det första loppet.
Med de här två loppen i din regi, hur bra är han för klassen?
- Det är lite svårbedömt. Man ska inte glömma att han precis har kommit upp i den här klassen. Samtidigt har jag stor tilltro till min häst så jag hoppas att han inte ska göra bort sig. Jag kan honom inte fullt ut ännu så lite svårt även för mig att sätta in honom i den här klassen.
Ändrar du något på Digital Indy?
- Nej. Det enda jag inte kan säga riktigt ännu är vilket huvudlag han kommer att gå med. Första starten var han väldigt bekväm i värmningen och då satte jag på ett helstängt huvudlag till loppet. Senast var han betydligt rappare och då körde vi med ett öppet huvudlag. Om han värmer som han gjorde förra gången så kommer han att gå med ett öppet huvudlag.
Tror du att någon av dina hästar har bättre chans än den andra?
- Hade vi vänt på startspåren så hade jag trott på jättebra chans med Pre Calculated, men det krävs mycket tur om han ska kunna vinna det här loppet nu. När jag läser loppen så tycker jag inte att det är någon större vinstchans med någon av dem, men skulle det klaffa blir jag inte förvånad heller om de dyker upp i striden, säger Ola Karlsson.

Kanal 75


Tränaren Mattia Orlando har etablerat en svenska bas på Halmstadtravet.- Vi kom för en vecka sedan. Vi har 16 hästar här och tanken &a..


Tränaren Mattia Orlando har etablerat en svenska bas på Halmstadtravet.
- Vi kom för en vecka sedan. Vi har 16 hästar här och tanken är att vi ska stanna till september.
Chief Orlando visade fin form precis denna vecka i fjol då han vann The Onions lopp på Solvalla på 1.09,8 och fick en inbjudan till Elitloppet. I försöket till Elitloppet blev det sedan en sjätteplats tillsammans med kusken Rikard N Skoglund.
Den fyrfaldiga miljonären har gjort en start i år och blev oplacerad i årsdebuten i Turin 4 april.
- Han var inte långt efter som fastlåst bakom hästar till slut. Det är svårt att få en snabb start från låga startnummer i Turin, säger Mattia Orlando.
- Chief Orlando är lite känslig och både långresa och byta stall påverkar honom, men jag skulle ändå säga att hästen har bra form. Vi gör inga ändringar jämfört med årsdebuten utan det blir samma utrustning som senast och han går med skor runt om.
Taktiken från spår 6?
- Det får kusken Vincenzo Gallo avgöra bakom startbilen. Får han ett bra lopp är han redo för att fajtas om segern.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Ingen tränare vinner oftare på Solvalla än Timo Nurmos.Sedan 2020 har stallet selat ut 126 vinnare på hemmabanan, vilket på 411 star..


Ingen tränare vinner oftare på Solvalla än Timo Nurmos.
Sedan 2020 har stallet selat ut 126 vinnare på hemmabanan, vilket på 411 starter ger en segerprocent på smått otroliga 31.
På söndag lär det vara dags för nya triumfer när Solvalla arrangerar GS75®.
Stallets försteman Andreas Lövdal må själv vara i toppform i sulkyn med seger på V86 i onsdags och i topp i lärlingsligan på Solvalla.
Men den här söndagen får han nöja sig med att agera chansvärderare och informatör kring stallets hästar.
Först ut är 7 Bridge Maid (GS75-1), ett fyraårigt sto som inledde karriären med fyra segrar på fem starter innan hon kroknade utvändigt om ledaren i sin senaste start för en månad sedan.
- Hon fick ett lite tufft lopp senast, men var inte som bäst heller. Hon hade en lite sämre dag. Hon har jobbat bra efteråt, men lite svårbedömt tycker jag ändå det är med formen, säger Andreas Lövdal.
Ännu mer svårbedömd, åtminstone för spelarkåren, är 5 Duke Ratzeputz (GS75-2). En betydligt mindre segervan herre som varit ifrån tävlingsbanan sedan januari och är anmäld barfota runt om för tredje gången i karriären.
- Han har haft lite problem med bland annat hovsprickor. Men nu känns han bra, han har tränat fint. Det är ett amatörlopp och det är svårt att räkna ut hur det blir kört på förhand. Men han ska gå barfota runt om om fötterna ser bra ut och med jänkarvagn. Det tyckte jag att han höjde sig bra på för några starter sedan då han var trea efter galopp på bra sätt. Han är bra om han sköter sig.

”En fantastisk löphäst”
Även om dessa två lär tillhöra de mer betrodda i sina lopp är det inget mot det favoritskap som verkar vänta 3 Amalencius B.B. (GS75-5). Hästen övertygade stort i sin senast start då han från ledningen höll ifrån sig jättetalangen Versace Face över lång distans. På söndag ska han springa ett varv kortare och är anmäld barfota bak för första gången i karriären.
- Han hoppade en gång från innerspår med Jorma, men han är ganska startsnabb och kommer att kunna utnyttja läget. 1 600 meter är lite annorlunda för hans del och det är rätt bra hästar med så det blir ingen promenad i parken, men han är bra så han ska räknas, säger Andreas Lövdal som själv tycker att stallets bästa chanser återfinns i de två avslutande avdelningarna.
Italienskan 12 Arquana As (GS75-6) var segerlös i Sverige för tre olika tränare innan hon senast gjorde Nurmos-debut. Utan skor på hovarna slutade det i en magnifik uppvisning då hon blåste runt fältet från sjätte par utvändigt i 1.09-fart sista 800 meterna.
- Hon var jättefin. Vi var lite förvånade faktiskt för hon är inget träningslejon. Hon har inte ut sig hemma utan springer lite grann med handbromsen i, men i lopp visade hon verkligen att det är en fantastisk löphäst. Det var jättekul. Det blir spännande igen. Nu är det lite svårare förutsättningar för henne, men kommer hon till bra så ska hon ju räknas.
Lövdals hetaste segertips är emellertid 5 Global Undecided (GS75-7). Denne var senast ute i en silverdivisionsfinal på V75 där han krossade konkurrenterna utvändigt om ledaren. Detta efter att han själv försenat starten.
- Han var jättefin, trots att han hade lite strul inför loppet och inte fick den bästa uppladdningen. Nu känns han jättefin i träningen. Jag tycker att han ska räknas. Det är ett ganska lämpligt lopp för honom, säger Andreas Lövdal.

Kanal 75


I fjol sopade han banan med konkurrenterna när han vann Sprintermästaren.Han tog även andraplatser i Kungapokalen respektive Svenskt Travderby. I..


I fjol sopade han banan med konkurrenterna när han vann Sprintermästaren.Han tog även andraplatser i Kungapokalen respektive Svenskt Travderby. I år är den nu femårige Don Fanucci Zet en av de heta kandidaterna för att vara med i Elitloppet. Efter andraplatsen i årsdebuten bakom Click Bait, gjorde Don Fanucci Zet sin andra start. Det skedde i ett snabblopp i Bollnäs med 50 000 kronor till vinnaren. När startbilen lämnade fältet blev det en rejäl körning om ledningen. Först tog Ajlexis Cubano ledningen men kort därefter övertog Diamanten täten och för ett ögonblick såg det ut som att Björn Goop ville köra i den positionen. Men Örjan Kihlström var resolut bakom Don Fanuccci Zet som tog över taktpinnen i örsta kurvan. Det första halvvarvet travades efter snabba 1.08,7 men sedan sänktes tempot avsevärt. Örjan Kihlström kunde dämpa till rena promenadmarschen i 1.22-tempo mitt i loppet. Don Fanucci Zet varvade på 1.12 och sedan gick det undan värre halvvarvet kvar. Det var naturligtvis omöjligt att ta något från kön och även om årsdebuterande Brother Bill kom med en kraftfull attack i slutkurvan var han chanslös att nå fram. Don Fanucci Zet gled enkelt undan till en bekväm seger på tiden 1.11,9 över distansen 1640 meter med autostart. En positiv insats levererade även Diamanten som sköt till bra ifrån rygg på ledaren när luckan kom 150 meter kvar. Peter Forsberg-ägde Diamanten spurtade in snyggt till en andraplats men åt Don Fanucci Zet fanns inget att göra.
– Det blev lite körning från start och till slut. Han hade tagit loppet i kroppen på rätt sätt och idag tog han i ordentligt när bilen släppte. Han var med på noterna direkt. Det är en spännande häst som jag tror har utvecklats lite till i år, sa Örjan Kihlström.

Michael Carlsson, Kanal 75


Johnny Takter vann sitt första travlopp 1977 och totalt har han över 3 600 segrar i karriären. Största segern är med Iceland i Elitlopp..


Johnny Takter vann sitt första travlopp 1977 och totalt har han över 3 600 segrar i karriären. Största segern är med Iceland i Elitloppet 2010.
Johnny Takter, som varit öppen med att han haft problem med psykisk ohälsa och motivationsproblem, har flera gånger tagit time out från travet.
I maj 2018 skrev han ett öppet brev om sina problem och meddelade samtidigt att han skulle sluta som travkusk. Men han kom tillbaka och senast Johnny Takter körde lopp var 2 juni 2019 då han vann andra Testet inför Stochampionatet med A Sweet Dance.
Nu är det dags för comeback igen och hästarna som Johnny Takter kör på tisdag är Zinfandel (lopp 1), Unusual Face (lopp 3) och Suarez (V64-1).

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


27 april 2001 startade Travkompaniet officiellt då stallets hemsida öppnade upp för andelsägare. Närmare 7 000 delägare ingå..


27 april 2001 startade Travkompaniet officiellt då stallets hemsida öppnade upp för andelsägare. Närmare 7 000 delägare ingår i dag Travkompaniet som alltså firar 20 år i samband med söndagens GS75 på Solvalla. Loppen under tävlingsdagen har fått namn efter Travkompaniets stjärnor.
Totalt har Travkompaniet ägt eller leasat 122 hästar och man har satsat svenskt - alla utom Calvin Capar är svenskfödda. Italienaren Calvin Capar som för övrigt blev Travkompaniets första stjärna men inte den sista.

Maharajah största stjärnan
Största stjärnan är förstås Maharajah som sprang in drygt 23,5 miljoner kronor via segrar i bland annat Svenskt Travkriterium, Svenskt Travderby och Prix d’Amerique. I dag är det Maharajahs son Who’s Who som lyser klarast av stallets för närvarande 17 tävlingshästar.
Från starten var Travkompaniet uppdelat i tre olika stall: grön, röd och blå. 2006 slogs stallen ihop och sedan dess tävlar hästarna i den numera klassiska hästägardressen i mörkgrönt och vitt.
Stefan Hultman var sportchef för Travkompaniet från starten 2001 och tränade stallets hästar fram till hösten 2015 då han blev sjuk. Sista kullen Stefan Hultman scoutade och köpte in var hästarna födda 2014 med Who’s Who i spetsen.
- Men jag hann aldrig köra honom, säger den förre travtränaren som sedan sin sjukdom inte längre har någon kontakt med Travkompaniet. Istället jobbar han som expert i ATG Live.
I dag tränas de flesta av Travkompaniets hästar av Pasi Aikio på träningsanläggningen Yttersta, granne med Menhammar Stuteri på Ekerö utanför Stockholm.
Precis som Stefan Hultman gjorde så anlitar Pasi Aikio oftast kusken Örjan Kihlström bakom Travkompaniets hästar.
Totalt har 17 av Travkompaniets hästar har tjänat över en miljoner kronor och nio har blivit godkända avelshingstar. Tillsammans har hästarna tjänat 93,9 miljoner kronor via 395 segrar. Segerprocenten efter 1 780 starter är 22 och platsprocenten hela 46.

Extra vässad?
Under jubileumsdagen på Solvalla har Travkompaniet en häst till start och det är i huvudloppet Travkompaniets Jubileumslopp som avslutar GS75. Det handlar om årsdebut för Alone och man kan lätt gissa att Maharajah-sonen är väl förberedd för denna uppgift.
- Jag känner att han haft en riktigt bra vinter, men sedan har det småstrulat lite nu på våren och därför är årsdebuten lite försenad, säger tränaren Pasi Aikio.
Du kan väl erkänna att du vässat lite extra just inför denna jubileumsdagen?
- Nej, faktiskt inte, vi har inte vässat extra, säger Pasi Aikio och skrattar.
- Men jag tror han kommer att göra ett bra lopp.
Spår 1 bakom startbilen, kan han hålla ledningen?
- Nej, jag tror att han kommer bli överflyglad. Det skiftar lite vilket humör han är hur snabbt han kan öppna.
Blir du förvånad om han vinner?
- Nej, jag tycker att han kan en hel del och jag blir aldrig förvånad när han vinner, säger Pasi Aikio.

75 000 besök på svenska travbanor
Travkompaniets vd Annika Lindblom håller förstås en extra tumme för Alone i söndagens jubileumslopp.
- Det är en jäkligt bra häst i grunden men han har mognat sent. Alone var första hästen som Pasi och jag tittade ut åt Travkompaniet. Tyvärr har han blivit försenad i år på grund av en hovspricka. Det skulle vara fantastiskt om Alone vinner vårt jubileumslopp, säger Travkompaniets vd.
På grund av den rådande pandemin är söndagens tävlingar publikfria och delägarna i Travkompaniet för följa tävlingarna via tv eller ATG Live.
- Jag tror vi hade höjt publiksiffran väsentligt annars. Under de första 20 åren har Travkompaniets andelsägare gjort cirka 75 000 banbesök när våra hästar har tävlat. Jag tycker verkligen vi gjort, och gör, något bra för svensk travsport och detta är bara början, säger Annika Lindblom stolt.

Travkompaniets tio största stjärnor:
Maharajah - 23 535 423 kronor
Panne de Moteur - 8 707 500 kronor
Who’s Who - 8 530 759 kronor
Jaded - 7 829 174 kronor
Lie Detector - 5 264 871 kronor
Jocose - 4 836 027 kronor
Orecchietti - 4 362 860 kronor
Calvin Capar - 4 169 017 kronor
One Too Many - 2 324 500 kronor
Queasy - 2 003 636 kronor

Travkompaniets största segrar:
Prix d'Amerique:
Maharajah 2014 (Stefan Hultman/Örjan Kihlström)
Svenskt Travderby; Who’s Who 2018 (Pasi Aikio/Örjan Kihlström), Maharajah 2009 (Stefan Hultman/Örjan Kihlström)
Svenskt Travkriterium: Maharajah 2008 (Stefan Hultman/Örjan Kihlström), Jaded 2005 (Stefan Hultman/Örjan Kihlström)
Europaderbyt: Maharajah 2009 (Stefan Hultman/Örjan Kihlström)
Olympiatravet: Maharajah 2013 (Stefan Hultman/Örjan Kihlström)
Prix de Paris: Maharajah 2011 (Stefan Hultman/Örjan Kihlström)
Sprintermästaren: Orecchietti 2011 (Stefan Hultman/Örjan Kihlström), Calvin Capar 2003 (Stefan Hultman/Hans-Owe Sundberg)
Jubileumspokalen: Who’s Who 2019 (Pasi Aikio/Örjan Kihlström), Panne de Moteur 2013 (Stefan Hultman/Örjan Kihlström)
Stochampionatet: Lie Detector 2008 (Stefan Hultman/Örjan Kihlström)
Drottning Silvias Pokal: Lie Detector 2008 (Stefan Hultman/Örjan Kihlström)
E3-final: Rolling Stones 2013 (Stefan Hultman/Örjan Kihlström), Maharajah 2008 (Stefan Hultman/Örjan Kihlström), Lie Detector 2007 (Stefan Hultman/Örjan Kihlström)
Sundsvall Open Trot: Panne de Moteur 2013 (Stefan Hultman/Örjan Kihlström)
Breeders’ Crown: One Too Many 2010 (Stefan Hultman/Örjan Kihlström)
Årjängs Stora Sprinterpris: Orecchietti 2012 (Stefan Hultman/Örjan Kihlström)

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se