V86®: Eagle Rock imponerade – överlägsen i S:t Leger
Onsdagens V86® delades mellan Åby och Solvalla. På Åby-travet avgjordes S:t Leger, ett styrkeprov över dryga tre varv med 150 000 kronor till vinnaren. Där fick vi se en strålande uppvisning av Eagle Rock som var helt ensam på plan för sin tränare Conrad Lugauer. Eagle Rock stod bra till på startvolten och öppnade snabbt till ledningen. Sedan drog Lugauer i ett jämnt och hårt tempo loppet igenom, och drog konkurrenterna sönder och samman. Över upploppet var Eagle Rock helt solo och tog en överlägsen seger i imponerande stil. För två starter sedan vann hästen på en 1.11-tid över kort distans, och nu drog han således musten ur konkurrenterna över 3100 meter. Segertiden blev 1.14,673140 för den fyraårige hingsten. Tränare Lugauer hyllade sin häst efteråt och det gick inte att ta miste på att han håller honom högt.
– Om jag ska var ärlig så pratade vi hela året om derbyt. Men när uttagningen gick så hade vi inte tillräckligt mycket poäng för att komma med, sa Conrad Luguaer.
– Hästen har visat flera gånger att han är över genomsnittet. Han har otroligt bra egenskaper, är otroligt snabb och har bra styrka och vinnarskalle. Det enda som inte har varit vuxen är hans kropp men den kommer han att växa in i. Det enda som kanske kommer att utvecklas framöver är rutinen och hårdheten. Speeden och styrkan har han.
– Det blev jättebra idag. Han var lite för pigg första 1500 metrarna och jag var lite orolig att han kanske skulle bli lite för vass. Men efter 1500 meter slappnade han av ganska så bra. Jag visste inte hur mycket det fanns kvar eftersom det var första gången på 3100 meter. På sista långsidan började han hacka i travet och då fick jag säga åt honom att skärpa till sig och hålla sig i rätt gångart.
Wish Me Magic imponerade från dödens
En annan imponerande vinnare på Åby var Wish Me Magic. Trots ett lopp utvändigt om ledaren i ett stenhårt tempo, så var hästen starkast till slut. Ett lopp i ”dödens” där första varvet travades efter 1.10,3 bekom hästen inte. Wish Me Magic har gjort det jättebra sedan han kom till Hanna Lähdekorpis träning och det här var tredje segern på de senaste sex starterna. Segertiden blev strålande 1.11,2/1640a.
– Han var grymt bra och kändes stark hela vägen. Jag är verkligen stolt över honom, sa Hanna Lähdekorpi och fortsatte:
– Hästen är stark och även om det inte fanns massvis av krafter kvar så var han inte trött. Jag hade tussarna kvar och han verkar ha en lång speed. Man kan köra från start och även köra till slut.
Storfavoriten inledde lekande lätt
V86 inleddes med att omgångens största favorit Tipsy Bartender gjorde sin plikt. Hästen, som tränas av Frode Hamre, kördes till ledningen av Carl Johan Jepson efter ett halvvarv och då var förstås mycket vunnet. Över upploppet blev Tipsy Bartender undan till en mycket lätt seger. Vinnartiden skrevs till 1.13,6/2140a.
– Det var en härlig häst att köra, berömde Carl Johan Jepson.
Favoriterna radade sedan upp sig under vägen genom Googalong Zet (Örjan Kihlström), Jerka Sting (Jari Åkerfeldt som tog hem ett försök till Amatör-SM), Combat Fighter (Anders Svanstedt), fjärdehandaren Thorondor (Björn Goop) och det såg ut att bli mycket låg utdelning på V86.
Istra storskrällde – spelad till 0,51 procent
Men i den avslutande avdelningen small det till rejält. Riktigt rejält till och med. För det var superskrällen Istra, tränad av Rikard Björling och körd av Torbjörn Jansson, som slog till och knockade de flesta spelare. Istra var spelad till blott 0,51 procent av insatsfördelningen på V86. Hon behöver sannerligen heller inte skämmas för sin seger då hästen avgjorde trots ett tufft lopp utvändigt om den ledande favoriten Global Currency. Värdet inför den sista avdelningen var 730 kronor, men hoppade upp till 120 574 kronor när Istra skar mållinjen först.
– Det var den här sortens häst som var lite stor i gången men som inte gillar när det blir ojämn fart. Jag körde som jag trodde skulle passa hästen och det gick bra den här gången. Det är ju kul när det lyckas, sa Torbjörn Jansson.
Publicerat 2022-09-21 23:09:00
Michael Carlsson, Kanal 75
De senaste travnyheterna

På lördag smäller det på Bergsåker när Sundsvall Open Trot avgörs med en miljon kronor i förstapris. Det är Dr&o..
På lördag smäller det på Bergsåker när Sundsvall Open Trot avgörs med en miljon kronor i förstapris. Det är DrömJackpot på V75® och enligt ATG:s beräkningar finns det 75 miljoner kronor i potten för sju rätt. Med andra ord är det både sport och spel i världsklass och den avslutande avdelningen är en riktig godbit. Där drabbar flera elitloppshästar samman och en av dem är San Moteur som var tvåa i årets Elitlopp efter Hohneck. Han vann sitt försök i en rasande avslutning och fick därefter göra grovjobbet utvändigt om ledaren i finalen. Därefter tjänstgjorde San Moteur som avelshingst på Menhammar Stuteri på Ekerö utanför Stockholm. Stjärnhästens ständige följeslagare Håkan Arvidsson, tillika uppfödare, ägare och tränare, reste två gånger i veckan fram och tillbaka mellan Kil och Ekerö för att köra jobb med sin ögonsten. Det var enbart lugna jobb i 1.35-1.40-tempon och trots att San Moteur lugnt tränad så gick han ut och levererade i Årjängs Stora Sprinterlopp. Han fick inleda i tredjespår genom hela första kurvan innan han nådde fram utvändigt om ledande Click Bait efter sexhundra meter. Men när upploppets nalkades slog San Moteur klorna i ledaren och försvarade sig mot övriga i imponerande stil in mot mål. Segertiden blev 1.10,2/1640a.
– Det kändes lite konstigt inför starten i Årjäng när hästen kom direkt från Menhammar. Jag var lite orolig för han var inte så väl förberedd sett till hur bra han sedan var i loppet. Han gjorde en kanonprestation utan att vara på topp. Hästen hade bara fått fyra, fem jobb i samband med att jag var uppe och körde honom i väldigt lugna farter. Så det var lite förvånande att han var så pass bra som han var och kunde vinna utan att vara tom i mål. Men den här hästen plockar alltid fram det där lilla extra och gör mig aldrig besviken, säger Håkan Arvidsson.
”Kommer att vara ännu bättre nu – går inte att jämföra”
Nu är avelssäsongen avslutad och San Moteur är hemma på Lökene gård hos stall Goop sedan tre veckor tillbaka. Det låter också helt annorlunda från Håkan Arvidsson vad det gäller snabbjobben inför starten på lördag, och hur pass mycket bättre förberedd hästen är gentemot senast.
– Han är väldigt mycket mer förberedd nu än han var inför Årjäng. Det går inte att jämföra. Då hade han som sagt bara gått fyra, fem jobb efter Elitloppet och nu har jag gått nio, tio jobb efter senaste starten. Det är stor skillnad och dessutom har han fått ett lopp i kroppen. Jag körde jobb med honom idag (söndag) och han kändes fantastiskt fin, säger Håkan.
Vad kör du för sorts träning med hästen?
– Jag kör alltid tre heat på rundbanan, mellan 2000 till 2500 meter. Han går sina standardjobb i tempon runt 1.35 till 1.40. Men nu har jag den senaste veckan kört på lite extra några hundra meter för att han ska få springa undan lite. Jag brukar göra det inför vissa större lopp när jag försöker lyfta fram hästen ett par steg till. Då får han springa på rejält i några hundra meter och det brukar lyfta honom väldigt mycket. Jag gjorde så bland annat inför Paralympiatravet och Elitloppet.
– Det känns att han börjar närma sig toppformen igen och han kommer att vara bättre på lördag än han var i Årjäng. Det är hårt att säga det när han gjorde ett så imponerande lopp där men han är som sagt mycket bättre förberedd nu. Sedan är det meningen att den absoluta toppformen ska komma till Masters-finalen på Solvalla den 14 oktober.
– Därefter är målet Frankrike i vinter och det är ju ingen hemlighet att vi siktar mot Prix d’Amerique. Vi tror ju att han är gynnad av den långa distansen där nere. Så det känns väldigt spännande, säger Håkan Arvidsson.
Obesegrad från spår sex – sjätte gången i rad nu
Men först väntar loppet på lördag där San Moteur (V75-7) startar från spår sex bakom startbilen med Björn Goop. Det är för övrigt sjätte gången som San Moteur har just spår sex och han är obesegrad från den startpositionen.
– Det är lite konstigt att det är så men tidigare sa Björn att han tyckte att just spår sex var det bästa för hästen när han hade galopperat någon gång från spår längre in. Men nu känns det som att han har blivit mer stabil och det går att köra mer på hästen från början. Så då vill man ju gärna komma ner ett par spår i banan när det är så pass tufft motstånd som det är. Även om han har vunnit varje gång från spår sex tidigare så är det inget drömspår längre, menar Håkan.
”Har respekt för motståndet – men tror på toppchans”
Arvidsson tror alltid på sin stjärna och har spikat San Moteur i det officiella tipset Fem tippar V75. Men han är också ödmjuk inför uppgiften och menar att han har stor respekt för motståndet.
– Det är ett fruktansvärt bra lopp och jag har oerhörd respekt för motståndet. Det får inte strula för mycket för min häst för att det ska bli problem. Hail Mary är i toppform och har fått ett bättre läge men samtidigt är min häst väldigt distansgynnad. Den korta distansen som han har varit ute över på slutet är nog hans sämsta distans.
– Det lär bli dagsform och positioner som kommer att avgöra men alla vet ju hur bra han är. Jag tror alltid på min häst och naturligtvis sticker jag inte under stol med att jag tror på en toppchans. Han presterar alltid väldigt bra och när jag nu hade en sådan oro inför Årjäng då han var lite tränad och det hade gått långt mellan starterna, så ser det alltså betydligt bättre ut nu. Han känns som sagt väldigt, väldigt fin och jag förväntar mig en riktigt bra insats, säger Arvidsson.
Blir det några ändringar i balans och utrustning?
– Nej, han går samma som i de fyra senaste starterna, barfota bak och med vanlig vagn. Han går fortfarande nerdövad med fast huva så det finns lite kvar att göra där framöver. Samtidigt är hästen så pass ärlig och det känns som att han alltid ger allt ändå. Men kanske att det kan bli en liten växel till vid ett senare tillfälle.

2023 har utvecklats till ett kanonår för Mattias Djuse.Senast i helgen lade stallet beslag på en ny storloppstriumf när familjeä..
2023 har utvecklats till ett kanonår för Mattias Djuse.
Senast i helgen lade stallet beslag på en ny storloppstriumf när familjeägda A Teaser skrällvann den korta E3-finalen för ston – före stallkamraten Larah Westwood.
Stallet har redan tangerat fjolårets resultat och är det sjunde vinstrikaste i landet hittills i år. Men året är förstås väldigt långtifrån över. Under tisdagen avgörs en av årets viktigaste tävlingskvällar på Jägersro. Uttagningarna till Svenskt Travderby, fyraåringarnas främsta mål, förgylls med V75®.
Mattias Djuse har en av hästarna som benämns som förhandsfavoriter.
6 Hustle Rain (V75-2) slutade tidigare i år fyra i Kungapokalen men fick sin efterlängtade stora seger när han senast vann både försök och final i Sprintermästaren.
– Han har bara känts fin efter Sprintermästaren. Vi har tränat på, han har fått ganska så rejäla träningsjobb och att han inte startat sedan dess har varit helt enligt vår plan, berättar Mattias.
Möter bra hästar – men är optimistisk
Hustle Rain visade framhovarna redan i fjol som treåring och var bland annat med i uttagningarna till såväl kriteriet som Breeders’ Crown, men lyckades då inte ta sig till någon final. I år, som fyraåring, tycks den mörka Raja Mirchi-sonen ha tagit ett extra kliv.
Har hästen utvecklats mycket i år, tycker du?
– Det har han väl, men han var ju bra redan i fjol. Det var bara det att det mest strulade i försöken till de större loppen så han fick inte med sig speciellt mycket. Annars tycker jag det här har varit en bra häst hela tiden.
Nu är det uttagning till derbyt, som sagt.
Finalen, som har två miljoner kronor i förstapris, körs den 3 september. För att få en plats i finalen gäller det att vinna, eller vara tvåa, på tisdag. Hustle Rain, som körs av Magnus A Djuse, lär få favoritskapet i sin uttagning och med tanke på den startsnabbhet som hästen visade senast i Sprintermästaren är taktiken nog ingen vild gissning.
– Det är säkert planen för Magnus, att försöka komma till ledningen, säger Mattias som fortsätter om sina tankar kring loppet:
– Det är klart det är spännande. Han möter förstås bra hästar, så det ska det vara i den här typen av lopp, men vår häst är bra också och vi är optimistiska inför det här. Han har visat att han tillhör de bästa i kullen och vi hoppas och tror att han gör ett lika bra lopp som han gjort i alla tidigare starter i år.
Kayla tar sikte mot ny årgångsfinal
Även inför stundande uttagningar till Derbystoet har stallet ett hett kort.
10 Kayla Westwood (V75-4) tillhör de mer meriterade tjejerna i kullen, var trea i oaks i fjol och sedan även finalist i Breeders’ Crown. I år knep hon silvret i Drottning Silvias Pokal och var därefter fyra i Stosprintern. Högst pålitlig i de stora årgångsfinalerna alltså, men senast när det kördes uttagningar till Stochampionatet tröttnade Kayla Westwood från ledningen.
– Ja, hon var ju alldeles för laddad då. Det loppet kan man nog bara glömma; det går inte att ligga på som hon gjorde, då orkar man inte hela vägen. Allt verkar bara bra i jobben och läget behöver inte vara fel. Hästen fungerar väl som bäst när hon får gå i ryggar, så det där kan nog lösa sig ganska så bra.
Hon är med och slåss om en finalbiljett igen?
– Visst är hon det. Hon brukar ju kvala in till de stora årgångsloppen och vi hoppas på att hon gör det igen. Hon tävlar barfota runt om igen nu och det är hennes optimala balans.

Sedan Sprintermästaren den 6 juli har ATG® samlat jackpots från V75®:s vardags- och söndagsomgångar fram till och med Margareta Wa..
Sedan Sprintermästaren den 6 juli har ATG® samlat jackpots från V75®:s vardags- och söndagsomgångar fram till och med Margareta Wallenius-Klebergs Pokal den 16 augusti. Nästan 33,7 miljoner har fonderats till lördagens sjurättspott på Bergsåker. Nu lägger ATG till ytterligare 13 miljoner i sjurättspotten.
- Pengarna är medel som innehållits över tid från konton där vi konstaterat att spelare brutit mot våra spelregler. Vi tycker att det här är ett bra tillfälle att låta våra övriga kunder få möjlighet att ta del av dom pengarna, säger Petter Johansson, Manager Betting Objects på ATG och fortsätter:
- De allra flesta som spelar hos ATG håller sig inom regelverket, men det finns undantag där spelare tänjer på gränserna och bryter mot spelreglerna, till exempel genom att samarbeta på ett otillåtet sätt. Alla fall är unika, men när vi misstänker något utreds det noggrant och i vissa fall leder det till att vi innehåller vinstpengar.
Spelstopp till lördagens drömjackpot på V75 är som vanligt 16.20. Höjdpunkten är Sundsvall Open Trot (V75-7) med en miljon kronor till vinnaren, där stjärnhästar som San Moteur och Hail Mary kommer till start.
Tv-tider V75 Bergsåker 26 augusti
14.30-16.00 V75 Direkt med V4, TV12.
16.00-18.00 V75 Direkt, TV12.
18.00-19.00 V75 Direkt, TV4.
Lördagens tävlingar går som vanligt även att se på ATG Live via atg.se eller Tele2, kanalplats 18, Allente, kanalplats 25 samt Sappa på kanalplats 14.

Preben Sövik har varit tränare i knappt tre år och har fått en flygande start. Numera står det närmare 50 hästar i trä..
Preben Sövik har varit tränare i knappt tre år och har fått en flygande start. Numera står det närmare 50 hästar i träning och för bara några veckor sedan tog stallet sin största seger när Just Perfect Sisu (V86-5) vann Sprintermästaren i Norge.
- Det var stort för mig och det betydde oerhört mycket att komma hem till Norge och vinna ett så pass stort lopp. Det lär jag inte glömma så länge jag lever, säger Preben Sövik.
Nu väntar nästa stora uppgift för Just Perfect Sisu. På onsdag när V86® delas mellan Solvalla och Bjerke ska hästen försöka kvala in till det norska derbyt.
- Det blir ännu en spännande resa för oss. Jag har pratat med en kompis i Norge som har väldigt bra koll på fyraåringarna där och han menar att Just Perfect Sisu är topp tre i kullen och jag hoppas att han har rätt.
Derbyt avgörs över lång distans och det är ingen som oroar tränaren.
- Nej, jag upplever inte honom som en sprinter. Jag blev faktiskt lite förvånad när vi vann Sprintermästaren så pass enkelt, framförallt när det inte var något högre tempo mitt i loppet. Just Perfect Sisu tål att hålla toppfart länge och det tyder på att han har mycket styrka i kroppen. I debuten för mig travade han en 1.14-tid över lång distans och var inte det minsta trött så distansen är ingen nackdel på något sätt.
Är där jag vill ha honom
I sin senaste start var Just Perfect Sisu fyra utan att vara på topp.
- Han var lite ”nedtränad” efter segern i Norge eftersom jag har haft derbyt i sikte och det viktiga var att han var bland de fyra så han tog sig visade till semifinal i Breeders Crown som är ett annat mål i höst. Hästen gick med full fart över mål och någon hade klockat honom till 1.07 sista 400 meterna och det går inte att begära mer.
Är han mer vässad nu?
- Ja, nu har jag försökt att toppa honom lite mer och det känns bra i alla fall och hästen är där jag vill ha honom. Jag körde ett jobb för en vecka sedan efter 1.17,5/2600 meter och han kändes väldigt fin, mjuk och smidig.
Kommer du att göra några ändringar?
- Nej, det blir barfota bak, vanlig vagn och norskt huvudlag.
Finns det något som oroar?
- Nej, inte på förhand i alla fall, sedan kan allt hända och det är levande djur. Jag är väldigt nöjd med hästen för dagen och åker till Bjerke med stor tro på min häst.

Allsvenska kuskligan:1. Magnus A Djuse, Solvalla, 160-131-1132. Ulf Ohlsson, Solvalla, 154-128-1083. Mats E Djuse, Hagmyren, 146-127-1054. Örjan Kihlstr&ou..
Allsvenska kuskligan:
1. Magnus A Djuse, Solvalla, 160-131-113
2. Ulf Ohlsson, Solvalla, 154-128-108
3. Mats E Djuse, Hagmyren, 146-127-105
4. Örjan Kihlström, Solvalla, 136-77-70
5. Björn Goop, Färjestad, 128-90-75
6. Stefan Persson, Halmstad, 120-99-104
7. Johan Untersteiner, Halmstad, 112-68-48
8. Carl Johan Jepson, Färjestad, 99-92-104
9. Daniel Wäjersten, Bergsåker, 99-70-47
10. Rikard N Skoglund, Solvalla, 82-78-57
11. Jorma Kontio, Solvalla, 72-75-60
12. Mika Forss, Solvalla, 71-67-76
13. Claes Sjöström, Solvalla, 62-60-52
14. Gustav Johansson, Halmstad, 53-51-43
15. Joakim Lövgren, Jägersro, 51-43-31
Ställning till och med 2023-08-20

Det kunde inte ha blivit ett mer välregisserat avslut.Norges mångfaldige championtränare Wido Neuroth är inne på sin avskedstur..
Det kunde inte ha blivit ett mer välregisserat avslut.
Norges mångfaldige championtränare Wido Neuroth är inne på sin avskedsturné efter en drygt 50 år lång karriär.
Nästa år ska sonen Jan-Erik sluta rida och istället ta över ansvaret för stallets hästar.
Men duon hade en sista chans att vinna det norska galoppderbyt tillsammans.
Ett lopp där pappa hade sex inteckningar, men sonen ingen.
Och sagan fick ett lyckligt slut sedan Ami de Vega inte bara besegrat utan utklassat sina kullkamrater på det krävande underlaget där arrangörerna såg sig nödgade att kort före start ändra bansträckningen till den inre svängen, vilket innebär att det annars så utslagsgivande 800 meter långa upploppet halveras.
- Det var en överraskning för mig när det blev inre sväng och det gjorde att vi fick lägga upp en ny taktik med offensivare planer. Det var jag inte nöjd med, konstaterade Wido Neuroth aningen bistert innan han sprack upp i ett stort leende inför den jublande publikskaran.
- Jag visste inte att jag hade så många fans. Det är klart att jag kan njuta av det här med så många människor, det här kommer jag aldrig att glömma. Det var verkligen stort och hästen var fenomenalt bra.
Ännu mer känslor visade Jan-Erik Neuroth som var med i tätkänning hela vägen varpå Ami de Vega helt sonika galopperade ifrån sina konkurrenter sista 200 meterna.
- Banan var tung, så jag valde att hålla igång honom till mål. Det här är mitt största ögonblick i karriären, på hemmabanan, det bara är det, sade Neuroth junior med sprucken röst.
Hard One to Please tillbaka i vinnarcirkeln
Dagens andra höjdpunkt var Grupp 3-löpningen Marit Sveaas Minneslopp som såg en likaledes bejublad återkomst för Hard One To Please.
Fjolårets utropstecken i Skandinavien som vann dubbla derbyn och tvålade dit äldre eliten i Stockholm Cup hade floppat i årets två första starter, men stod nu åter att känna igen.
Ridande Sandro di Paiva kunde bjuda på en rejäl segergest över mål sedan fyraåringen krigat ner sina äldre och mer garvade konkurrenter
- En väldigt bra häst som jag verkligen är glad att få rida. Han sprang som en champion, kommenterade segerjockeyn medan tränaren Annika Bye Hansen fyllde i:
- Det har varit en misslyckad säsong, men nu tog vi igen allt. Han funkade inte alls på banan i Goodwood senast, men idag var det den tunga banan som räddade oss. Normalt är 1 800 meter för kort för honom, sade Bye Hansen och meddelade att siktet nu är inställt på att försvara titeln i Stockholm Cup.
Dubbla listedvinster blev det för hemmabanans dominanter Niels Petersen och Carlos Lopez.
Lopez lurade konkurrenterna i Polar Cup då han tog vänster över upploppet med Let’s Go Crazy och sprintade ifrån övriga fältet som valde att avsluta närmast publikplats.
Lanwades Stud Stakes såg rafflande ut med samtliga sex hästar sida vid sida halvvägs in på det långa upploppet. Då visade fjolårsvinnaren Iron Butterfly vem som var starkast och tågade undan till 200 000 norska kronor och en eftertraktad fribetäckning.
Ingen hittade sex rätt på V64 vilket innebär att 1,4 miljoner kronor går vidare till kommande söndag på Bro Park i form av jackpot.