Publicerat 2016-04-26 17:11:00


De senaste travnyheterna


Travbanan i Seinäjoki - en kommun i jämnhöjd med Örnsköldsvik – laddade med storlopp på lördagen med Seinäjoki-Ra..


Travbanan i Seinäjoki - en kommun i jämnhöjd med Örnsköldsvik – laddade med storlopp på lördagen med Seinäjoki-Race som kronan på verket.
El Mago Pellini noterade ett nytt rekord för loppet som överlägsen segrare på tiden 1.12,1 över 2100 meter med autostart.
23-årige Adrian Kolgjini tävlade i Finland för första gången och slog till i ett lopp med en halv miljon kronor till vinnaren.
Adrian Kolgjini gjorde ett lättare försök att ta över ledningen men insåg snabbt slaget förlorat och tog igen sin häst när Ari Moilanen visade att han ville köra i ledningen med Bret Boko.
Tuomas Korvenoja kom och avlöste med Jontte Boy. Något som gav ett perfekt lopp i draget i andraparet utvändigt för Jägersroekipaget.
När det fylldes på bakifrån på den sista bortre långsidan klev Adrian Kolgjini ut med El Mago Pellini och tog det lilla lugna i tredjespår genom kurvan.
El Mago Pellini hade grepp om händelserna redan i den sista kurvan och seglade undan. Sjuåringen fick en tacksam resa men såg mycket fin ut.
- När den här hästen är på topp är han med och hugger i de största loppen. Han hade lite problem med svängarna i dag. Men upploppet är hans starkaste gren - och han bara klev iväg säkert. Det var full fart över mål, kommenterade Adrian Kolgjini insatsen.
I juni i fjol vann Kolgjini jr Norrbottens Stora Pris i Boden med El Mago Pellini. Segrarna har varit sällsynta efter det men hästen har tjänat fina pengar, bland annat på nio starter i Frankrike.
- Han fick ett väldigt långt och tufft vintermeeting i Paris och gick bra utan att vinna. Det är en väldigt fräsch och fin häst som inte verkar ha några skavanker överhuvudtaget. Han kommer att tävla på topp denna säsong och kanske nästa också, sa Adrian Kolgjini.

Ed You positiv tvåa
Robert Berghs Ed You gick från positionen sista häst 900 meter från mål för Mika Forss och svarade för ett bra dagsverke som tvåa. Trea Ringostarr Treb, vinnare av Sweden Cup i fjol.
Quid Pro Quo slutade fyra. Donna di Quattro var hästen som drog fram Ed You och var positiv femma i mål. Åländske Jeppas Maxi i tredjeparet invändigt och slutade oplacerad.

Mikael Wikner, Kanal 75


Dannerotränaren Gunnar Melander firade sin 69:e födelsedag i Finland på lördagen. Att det skulle bli en lyckosam dag stod hyfsat klart reda..


Dannerotränaren Gunnar Melander firade sin 69:e födelsedag i Finland på lördagen.
Att det skulle bli en lyckosam dag stod hyfsat klart redan på förhand eftersom Månprinsen A.M. mer eller mindre tävlade mot sig själv i loppet med 65 000 kronor i förstapris.
Den svenske kallblodskungen klev iväg bra när bilen lämnade och kördes till ledningen innan halvvarvspasseringen som klockades till 1.22,5.
Storfavoriten - 12 för 10 - kunde sedan enkelt glida undan till en överlägsen triumf. Segertiden 1.23,5 över 2 100 meter med autostart.
- Det kändes bra när en häst kom upp på utsidan där i den sista kurvan och han sprang bara och lekte. Han vann på ett mycket bra sätt och sprang mest och tittade hela vägen, sa Gunnar Melander.
Månprinsen A.M. har gjort fem starter i år och ståtar nu med fyra raka segrar. Nästa start för hästen blir i ett lopp under Oslo Grand Prix-dagen, söndagen 12 juni.

Mikael Wikner, Kanal 75


Under fjolåret var stjärnstoet från Solvalla en av de intressantaste travarna i världen och platsen i årets upplaga av Elitloppet va..


Under fjolåret var stjärnstoet från Solvalla en av de intressantaste travarna i världen och platsen i årets upplaga av Elitloppet var given.
På fredagen raserades alla planer då Daniel Redén upptäckte att stoet hade ett svullet framknä och blev tvungen att ta hästen till veterinär.
”Det känns oerhört tråkigt att berätta att Delicious U.S. mår dåligt och har varit under veterinärvård det senaste dygnet”, skriver Stall Zet i ett pressmeddelande som publicerades på stallets hemsida på lördagen.
Vad som hänt hästen kan ingen svara på. Stoet uppges ha varit halt och enligt stallet har hon fått något slags trauma på utsidan av vänster framknä.

”Ett helvetiskt dygn”
Tränaren Daniel Redén i pressmeddelandet på stallzet.se:
- Allt var väldigt diffust och leden var svullen, benet vätskefyllt och hon visade tecken på lymfangit, utan att någon anledning till varför hittades. Allt är märkligt. Charlotte, som sköter hästen, pysslade om Delicious som vanligt på kvällen och på morgonen dagen efter var hästen svullen i benet. Yttre våld av någon form hade gjort ledkapseln förtjockad, vilket visade sig genom ultraljudsundersökningen igår. Delicious sövdes ned sent på fredagskvällen och man har spolat rent i lederna i vänster framknä. I nuläget vill jag bara att hon ska känna att hon kan komma tillbaka till ett normalt liv och må bra. Jag kan inte svara på hur en eventuell tävlingskarriär ser ut, för det vet vi inte och det känns förstås tråkigt att Delicious inte kan vara med och visa upp sig för publiken på Solvalla, i Elitloppet, säger Daniel Redén.
Under lördagsmorgonen besökte Redén Delicious på kliniken.
- Jag blev glad av att se henne igen. Hon hade ätit mat, utfört sina behov som vanligt och jag lämnade foder hon är van att äta på kliniken. Jag vet inget mer än detta idag och nu önskar jag en lugn dag efter ett helvetiskt dygn. Jag var riktigt deppad och ledsen igår och trodde för ett ögonblick att vi hade förlorat en kär vän och fantastisk individ.

”Viktigast att operationen gått bra”
Solvallas sportchef Markus Myron tappar en viktig reklamhäst till Elitloppet.
- Daniel ringde mig och berättade och jag vet ju vad hästen betyder för honom och hela Stall Zet och känner starkt med dem. Det är klart att jag som alla andra hade velat se henne i Elitloppet. Men just nu känns det viktigaste att operationen har gått bra och att hon ska återhämta sig ifrån det här, säger Markus Myron.

Mikael Wikner, Kanal 75


Pengamässigt har han överlägsna meriter efter två storstilade unghästsäsonger i USA.Om Uncle Lasse också är huvudet h&..


Pengamässigt har han överlägsna meriter efter två storstilade unghästsäsonger i USA.
Om Uncle Lasse också är huvudet högre än sina svenska kullkamrater återstår att se, men andra starten i nya hemlandet gav i alla fall inga indikationer på motsatsen.
Stefan Melander hade valt att överlåta styrningen till Örjan Kihlström som bestämt tryckte sig förbi italienske gästen Telecomando O.K. i en öppning som kostade 1.09 första halvvarvet.
Sedan blev det betydligt lugnare innan Kihlström körde under över upploppet.
- Det löste sig ungefär som jag hade hoppats. Hästen var jättefin. Jag petade på honom lite sista biten bara eftersom jag inte visste hur mycket Björn hade kvar i rygg, sade Kihlström som naturligt nog enbart hade goda saker att säga om den sjufaldige miljonären.
- En fin häst på alla sätt och visst. Visst måste man tro att han ska göra upp om det i finalen också, fortsatte Kihlström som sedan fick frågan varför han fick chansen bakom Melanders dyring.
- Stefan har väl för mycket pengar så han tyckte väl att jag skulle ha lite också.
Tränaren själv var minst lika tillfreds vid sin position vid staketet.
- Det såg jättebra ut.

Filar inför finalen
Vem ska då kunna utmana i Kungapokalen om två veckor?
Närmast tillhands ligger fjolårets båda E3-vinnare.
- Uncle Lasse imponerade, men vi ska ge honom en match, slog Kenneth Haugstad fast sedan han fått bestämma farten helt bakom Heavy Sound som gick sin uttagning i hällande regn.
Finare förutsättningar var det två timmar tidigare då Poet Broline spårade runt om efter blixtstart.
- Taktiken är ju lätt när han är så snabb ut. Han vann ganska bekvämt, men det finns lite smågrejer att fila på till finalen, sade Peter Untersteiner.
Lite mindre väntad var den fjärde kungavinnaren Farzad Boko.
Roger Malmqvist hade ställt i ordning till årsdebuten och anförde även han från start till mål.

Ston kunde vinna bakifrån
Drottningkvalen blev en aning mindre förutsägbara även om Angel Rain och Pioneer Face också vann sina lopp efter tidig ledning. Extra plus i kanten till den senare som trots en 1.09-öppning närmast utklassade konkurrenterna.
In Toto Sund kunde inte gärna fronta från sitt bakspår, men Örjan Kihlström gjorde slag i saken halvvägs in i loppet då han körde åt sig det avgörande kommandot.
Men det gick att vinna på andra sätt också. Nathalie de Vie släppte spets till favoriten Princess Face och speedade prydligt förbi via open stretch.
Samma scenario blev det för Treasure Kronos och Swiss Account, med skillnaden att den förra avgjorde via utsidan istället.
Därmed är finalfälten spikade inför årets första årgångslopp där knappa miljonen väntar de båda vinnarna på Åby 14 maj.


Startlista Drottning Silvias Pokal
2 140 meter autostart
Häst (tränare)

1. Treasure Kronos (Jerry Riordan)
2. Angel Rain (Robert Bergh)
3. Nathalie de Vie (Stig H Johansson)
4. In Toto Sund (Daniel Redén)
5. Pioneer Face (Ola Samuelsson)
6. Princess Face (Lutfi Kolgjini)
7. Digital History (Stefan Melander)
8. Amity (Catarina Lundström)
9. Touch of Elegance (Roger Walmann)
10. Swiss Account (Timo Nurmos)
11. Otrobanda (Peter Untersteiner)
12. Kryssa Futura (Tomas Malmqvist)
Förstapris: 928 830 kronor

Startlista Konung Gustaf V:s Pokal
2 140 meter autostart
Häst (tränare)

1. Farzad Boko (Roger Malmqvist)
2. Poet Broline (Peter Untersteiner)
3. Heavy Sound (Kenneth Haugstad)
4. Uncle Lasse (Stefan Melander)
5. Telecomando O.K. (Holger Ehlert)
6. Nobel Southwind (Peter Untersteiner)
7. Pajas Face (Lars I Nilsson)
8 D.D.’s Perseverance (Stefan Melander)
9. Clemenza Am (Lutfi Kolgjini)
10. Pampalo (Ulf Stenströmer)
11. Cruzado dela Noche (Stefan Melander)
12. Pythagoras Face (Roger Walmann)
Förstapris: 928 830 kronor

Robin Johansson, Kanal 75


Det var 5 oktober i fjol som Svensk Travsports Licenskommitté beslutade att dra in Tomas Malmqvists A-tränarlicens. Anledningen var att denne under ..


Det var 5 oktober i fjol som Svensk Travsports Licenskommitté beslutade att dra in Tomas Malmqvists A-tränarlicens.
Anledningen var att denne under ett halvår undanhållit hästen Staro Harley från sin ägare.
Domen överklagades till Svensk Travsports överdomstol som på fredagen gjorde klart att man ogillar licenskommitténs beslut.
Även om överdomstolen finner Malmqvists agerande ”klandervärt” anser man i sitt beslut att det enligt 2015 års regelverk inte fanns tillräckliga skäl för licenskommittén att dra in Tomas Malmqvists licens.
– Vi accepterar förstås överdomstolens beslut, men kommer istället att skicka ärendet till disciplinnämnden. För mig är det självklart att det Malmqvist gjorde mot sin hästägare inte kan undgå bestraffning, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg.
Disciplinnämnden har till skillnad från licenskommittén möjlighet att utdöma bötesstraff.
I disciplinnämnden ingår Svensk Travsports sportchef Petter Johansson, travtränare Stig H Johansson och ytterligare en tjänsteman från Svensk Travsport.
Tomas Malmqvist är en av Sveriges mest framgångsrika trav tränare med 12 miljoner kronor inkört 2015 och för tillfället 102 hästar på träningslistan.

Robin Johansson, Kanal 75


Det är Travronden som på torsdagen avslöjar namnen på fyra hästar som tackat ja till Finlandia Ajo som avgörs på Vermo 8 m..


Det är Travronden som på torsdagen avslöjar namnen på fyra hästar som tackat ja till Finlandia Ajo som avgörs på Vermo 8 maj.
Förutom Propulsion är även Bret Boko, Nothing But Class och Shadow Woodland klara för sprinterloppet. Sedan tidigare var trion Anna Mix, Onirique och Tycoon Conway Hall klara för Finlandia Ajo.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data
om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG.
Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se