Publicerat 2016-05-29 18:56:00


De senaste travnyheterna


Senaste starten var V75 i Gävle 21 maj och Jeppas Maxi föll tungt som favorit och travade illa. Hästen fick även startförbud i tio daga..


Senaste starten var V75 i Gävle 21 maj och Jeppas Maxi föll tungt som favorit och travade illa. Hästen fick även startförbud i tio dagar på grund av orent trav.
- Med detsamma Maxi gick i mål var vi övertygade om att tävlingskarriären var slut. Han var halt och har återigen problem med bakknäet, säger tränaren Robert Ekström till Ålandstidningen.
- Vi har behandlat honom men vet faktiskt inte om det räcker. Det märkliga är att han var halt efter loppet men redan två dagar senare - när jag var ute och skrittade med honom - märktes ingenting.
Denna vecka kommer Jeppas Maxi endast gå i hagen.
- Jag önskar att det ska bli flera starter men det är helt upp till hästen. Håller han ihop kanske vi testar vingarna igen. I så fall tidigast i juli, säger Robert Ekström.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Piteåbon Per Lundkvist har förmågan att vara ständigt aktuell inom travet.På senare tid har han gjort sig känd för sina ko..


Piteåbon Per Lundkvist har förmågan att vara ständigt aktuell inom travet.
På senare tid har han gjort sig känd för sina konsortier för andelshästar som varit lyckosamma. Miljoner har också flutit in på spel via andelsspelen han började med då han drev den egna spelbutiken Gunnars Kiosk i Piteå.
En numera nedlagd kiosk som blev vida känd som ägare till kulthästen Scandal Play - ett tag en av Europas bästa travare.
Per Lundkvist var på plats under elitloppshelgen i Stockholm då hans bolagsspel blev en av lördagens tyngsta aktörer. Sju rätt på V75 och drygt 7,9 miljoner inspelade.
- Det var 121 andelar den här gången som fick 65 000 kronor styck. En del har flera andelar och några kanske en halv. Det blev många glada i alla fall och det är det som är det riktigt roliga med det här. Mobilen ringde i ett kör. När jag slog av den för natten och drog igång den igen söndag morgon fortsatte den att pipa av alla sms och meddelanden som tillkommit, säger Lundkvist.

Piteåbor med och delade
Systemkonstruktören brukar dra linan för deltagande i andelsspelet vid midnatt, natten till lördag. De som inte betalat in då har försatt chansen att vara med.
- Jag tippar för det jag har att röra mig med varje vecka, till 90 procent är det samma människor som är med gång från gång. Vi brukar köra med 1000 kronor per andel. Lördagens vinst spreds inte så mycket heller. Det var säkert 90 procent folk från Piteå! säger han och ler.
Spiken satt den här lördagen i V75:ans sista avdelning på den franske hästen Bird Parker i Harper Hanovers lopp.
- Jag pluggar ganska mycket under veckan. Nu höll jag fast vid Bird Parker som var den första hästen jag fastnade för när startlistorna kom. Annars brukar jag nästan alltid tvärtom ändra mig när det gäller första tanken-spiken.
Någon speciell spelstrategi?
- Nej, det är från gång till gång. Men formstall brukar jag vara noga med. Jag har börjat med att lämna in någon timme före spelstopp och har slutat se värmningar- men det är ju främst av administrativa skäl.
Stämmer det att din bror Bo Lundkvist, sportjournalist i Norrbotten, räddade vinsten den här gången?
- Han kör egna bolag och är aldrig med på mina men pratade så mycket om skrällen Topgear att det slutade med att jag tog med den.

Mikael Wikner, Kanal 75


Nuncio med Örjan Kihlström i sulkyn sprang hem finalen i Elitloppet på rekordtiden 1.09,2 – tidernas snabbaste final. Spelmässigt ble..


Nuncio med Örjan Kihlström i sulkyn sprang hem finalen i Elitloppet på rekordtiden 1.09,2 – tidernas snabbaste final. Spelmässigt blev det också en succé, med nytt svenskt omsättningsrekord.
Den totala svenska omsättningen under elitloppshelgen slutade på 313 miljoner kronor, en förbättring på 4,1 procent från i fjol och nytt rekord. Vinnar-spelet stack ut med en ökning på hela 8,4 procent jämfört med föregående år och en svensk omsättning på 59,4 miljoner kronor.
– Vi vill erbjuda Sveriges mest engagerande och spännande spelupplevelser. Att vi nu slår svenskt rekord är ett tecken på att vi tar utvecklingen åt rätt håll. Inte minst med tanke på att vi i år för första gången på många år inte hade Jackpot på V75 under elitloppshelgen, säger Hasse Skarplöth.
Elitloppssändningen i TV4 (kl 14.00-18.25) sågs av totalt 841 000 tv-tittare – med ett genomsnitt på 312 000 under de 4,5 timmarna - och själva finalen sågs av 546 000 tv-tittare. För första gången gick det även att ta del av extra innehåll och intervjuer live på Facebook.
– Vi är förstås väldigt nöjda med helgens siffror, även om spelet från våra internationella partners minskade vilket fick till följd av den totala omsättningen under de tre dagarna slutade på 388 miljoner, en minskning med 3,7 procent jämförelse med 2015, säger Hasse Skarplöth.

ATG


Totalt rids det nio lopp på onsdagen på Bro Park och tävlingarna inleds med en sportsligt fin V4. Per-Anders Gråberg rider i tre av fyra ..


Totalt rids det nio lopp på onsdagen på Bro Park och tävlingarna inleds med en sportsligt fin V4. Per-Anders Gråberg rider i tre av fyra V4-lopp.
Först ut är Energia Colonial som är en av sex hästar till start i historiska lopp 1 (V4-1).
- Förut var det en riktig topphäst men på ålderns häst passar han bäst i mindre fält som det här. Den här uppgiften ser bra ut på pappret, säger Per-Anders Gråberg.
Hur stort skulle det vara att bli premiärvinnare?
- Det är klart att jag hoppas vinna löpet, det ska jag inte ljuga över. Det klart att det skulle vara en stor grej, nått att minnas den dagen man slutar. Men samtidigt är det inget man går och tänker på så här före.
I V4-2 tillhör Per-Anders Gråberg på nytt favoriterna tillsammans med Frank Lloyd Wright, som precis som Energia Colonial tränas av Niels Petersen.
- Det är en stor fin häst som numera trivs bäst i denna typ av löpningar. Han bär toppvikt men brukar bära vikt bra. För honom är det viktigt med fäste i banan. Banan är fin men lite lös så jag hoppas de vattnar ordentligt så det blir fukt i den och fäste. Då är det en bra chans, säger Per-Anders Gråberg.

”Banan behöver vatten”
I V4-3 rider Per-Anders Gråberg Dallas åt Roy Arne Kvisla.
- En fin häst men polletten har inte riktigt trillat ner. Han tränar plusbetonat men gör det lite svårt för sig i löpen, han kommer aldrig upp på bettet. Nu provar vi sidoludd denna gång och kanske skärper han till sig. Gör han det så tror jag ändå att 1400 meter är i kortaste laget.
Vad säger du om den nya banan som ersätter Täby Galopp?
- Den är jättefin men som alla nya banor måste tar det ett tag innan den sätter sig. Den är som jag sa lite lös och behöver vatten. Jag har ridit en del på den, som i går fick vi rida först på eftermiddagen och då hade vattnet de vattnat på natten torkat bort. Det är största utmaningen, att få den att bli fuktig. I framtiden kommer banan bli jättefin.
Smygpremiären ser ut att bjuda på vackert sommarväder.
- I dag är det fantastiskt och det ser ut att bli lika fint i morgon. Riktigt skönt väder att rida i.
Tror du det blir mycket publik?
- Nej, det brukar vara svårt på lunchgalopperna. Jag gissar att det mest blir nära och kära. Det blir en större publik den 19:e på invigningen, säger Per-Anders Gråberg.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Ganska exakt ett dygn efter att Nuncio gått i mål som den snabbaste vinnaren av Elitloppet i historien får vi en längre pratstund med Ste..


Ganska exakt ett dygn efter att Nuncio gått i mål som den snabbaste vinnaren av Elitloppet i historien får vi en längre pratstund med Stefan Melander. Det har varit full träningsdag på gården i Enköping och stor uppståndelse efter Elitloppet. Melander kan nästan inte sluta prata om gårdagen och strö superlativer kring sin världsstjärna.
- Fy fasiken var grym hästen var. Det är som en saga allting med Nuncio. Jag är jättenöjd och otroligt tacksam. Det har varit lite svårt att fokusera i dag, säger Stefan Melander.
Och tillägger snabbt.
- Men ”Svanen” hade klart för sig när han tog hit Resolve. Jäklar vad den hästen gick.

Tog sovmorgon till klockan fem
Efter att han kommit hem till gården med Nuncio på söndagskvällen satte sig ”Tarzan” i traktorn för att vattna banorna. Han är inte känd som någon festprisse och brukar aldrig slå klackarna i taket på krogen när hans hästar har vunnit stora lopp. Han nobbade exempelvis segerfesten när Scarlet Knight vann Hambletonian 2001. Likadant var det efter Icelands seger i Elitloppet 2009. Men efter Nuncios seger gjorde han ett undantag och gick på krogen.
- Catharina och personalen hade åkt in till Enköping för att fira lite. Först hade jag inte tänkt följa med utan ville vara kvar hemma och ta det lugnt. Men så ville Simon, fotografen som jobbar hos mig, äta och då anslöt jag. Det blev en köttbit på Enköpings bästa restaurang som jag inte vet vad den heter.
Inget skålande i champagne?
- Nej, inte för min del. Jag drack bara vatten. Ibland kan jag dricka lite vin men jag kan inte gå på några starkare grejer. Då är det risk att det kan bli strul på systemet. Jag går ju upp klockan fyra varje morgon fast i dag tog jag faktiskt sovmorgon till klockan fem.
- Det är inte så att jag är tråkig men jag börjar bli gammal nu att det är bäst att ta det lugnt. Jag har haft min Lorry-tid med fester tidigare i min ungdom. När jag kom hem satte jag mig en stund framför datorn och gjorde i ordning lite bilder. Sedan somnade jag halv tolv.
Hur har måndagen sett ut för dig och Nuncio?
- Nuncio har bara glänst. Han har gått i hagen på förmiddagen och så körde jag honom efter lunch. Det blev en promenad på ett par kilometer. Det var perfekt och han var nöjd. Han gillar när han får gå ut och skritta lite. Hästen är så otroligt klok och fin.
- Annars är det många som har ringt och sms:at. Jag får tacka för alla gratulationer och är så himla glad att så många gillar Nuncio. Men han är ju Ferdinand, som en sagohäst.
- I övrigt så har jag tränat lite hästar. Jag körde bland annat Cruzado dela Noche som startar i V75 på lördag. Han kändes jättefin. Jag gillar ju att träna hästar, det är det bästa jag vet, säger Melander.

"Vill spara loppet i min fotohjärna"
Hur många gånger har du sett reprisen av Elitloppet?

- Inte en enda gång faktiskt. Jag vill gärna ha kvar den minnesbilden som jag har i huvudet när hästen vann. Jag vill spara den i min fotohjärna ett tag till från där jag stod på innerplan. Det var likadant efter att jag vann Hambletonian.
- Sedan har jag väldigt svårt för att sätta mig ner och koppla av på det sättet. Så jag väntar ett tag till med att kolla om loppet.
Din sambo Catharina Lundström, tillika Nuncios skötare, drog iväg på semester till Spanien. Är det inget för dig?
- Cattis är väl värd den semestern, men det är inget för mig. Jag har aldrig haft semester. Sedan jag fick Nuncio har jag inte ens varit iväg på Prix d'Amerique eller Hambletonian. Jag brände mitt första Prix d'Amerique i år sedan 1973 och ”Hambot” såg jag inte heller förra året på plats. Vi har så fina hästar här hemma att jag vill vara på gården och träna istället.

"Jag slutar när Nuncio blir avelshingst"
Men du har aviserat att du ska lägga av som travtränare inom några år?
- Ja, jag ska sluta när Nuncio slutar tävla och blir avelshingst. Då ska jag bara hålla på med uppfödning. Som det är nu hinner jag ju ingenting annat. Jag har till exemel inte varit och hälsat på ”Luddepojken” eller ”Berghan”. Svanstedt vill jag också åka över till USA och träffa. Inte bara för att jag vill hälsa på dem utan jag vill se hur de tränar sina hästar. Jag har bränt några år på att bara vara hemma och jobba.
När och var blir nästa start för Nuncio?
- Det kan bli Oslo Grand Prix men det är inte helt bestämt. Jag ska köra honom lite i slutet av veckan så får vi se. Det finns annars loppen i Östersund och i Boden också.

Michael Carlsson, Kanal 75


Det är dagen efter trav-Sveriges, kanske till och med trav-världens, största fest. Vi ringer upp Solvallas sportchef Markus Myron.Spontant, vad k..


Det är dagen efter trav-Sveriges, kanske till och med trav-världens, största fest. Vi ringer upp Solvallas sportchef Markus Myron.
Spontant, vad känner du så här dagen efter Elitloppet?
- Jag har faktiskt fått den frågan flera gånger i dag. Jag känner mig ganska tom. Jag tror att det beror på lång tids fokus på den här helgen. Allt man har gjort, sen plötsligt är det över. Jag är jättenöjd och jätteglad men känner mig samtidigt tom. Jag kan känna att jag redan saknar elitloppshelgen.
Det är förstås intensiva dagar, hinner du njuta?
- Ja, det tycker jag. Det finns naturligtvis en ansvarskänsla och en förberedelse om något måste lösas. Jag tycker ändå det går rätt bra att njuta, framför allt njuter jag av att få gå runt i publiken. Jag har sett flera lopp ute bland publiken i helgen.
Vad är du mest nöjd med om du tittar tillbaka så här dagens efter?
- Helheten. Vi fick en hög sportslig kvalité och ett bra evenemang där publiken trivdes.
Publiksiffran?
- Vi hade 53 290 besökare fredag-lördag-söndag. Det ska jämföras mot i fjol då vi hade 51 049. Det känns naturligtvis jättebra. Söndagen med nästan 29 000 på plats var helt fantastiskt, det går nästan inte att få en bättre stämning.
Vädret?
- Fredagen regnade bort och jag har full förståelse för dem som inte står ute och applåderar. Söndagens väder finns inget att klaga på, det var fantastiskt, är man perfektionist skulle det kanske varit ett par grader varmare. Lördagen blev stabil till slut, men jag hade önskat lite stabilare prognoser inför lördagen.
Sporten?
- Jag tycker hela helgen bjöd på fantastisk sport. I väldigt många lopp gick det att hitta guldklimpar i startlistorna. Elitloppet var fantastiskt, båda försöken och finalen. Jag vet inte vad som kunde blivit bättre i försöken. Det var jättekul att se tre Hambletonian-finalister i fyraåringsleliten, hamboettan vann och hambotrean blev tvåa och en tredje hambohäst var fyra.
- Harper Hanovers lopp blev så coolt det kan bli. Ett av de mest underhållande lopp jag sett. Sen gillade jag det nya Sweden Cup-upplägget där vi körde tre försök med sju hästar i varje, det bjöds på ganska mycket underhållning i både försöken och finalen.
Hästarna?
- Helt enormt. Vilka hästar!
Publiken?
- Stort tack till alla som kom hit. Publiken en så stor del av det som gör Elitloppet så speciellt. Vi hade amerikanska gästar från Meadowlands och de var överväldigade.
Vi tittar ut på Solvalla och ser massvis med maskiner.
Vad är det som händer?
- De förbereder för Svenska maskinmässan som startar på torsdag. Det arbetet började redan 20.00 på söndagen. Nu blir det helt andra hästkrafter.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data
om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG.
Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se