Publicerat 2016-09-26 15:48:00


De senaste travnyheterna


Nu är det klart vilka hästar som kommer att starta i VM-loppet i USA.Tio hästar, varav sex från Europa, är inbjudna till VM-loppet som..


Nu är det klart vilka hästar som kommer att starta i VM-loppet i USA.
Tio hästar, varav sex från Europa, är inbjudna till VM-loppet som körs på Yonkers i New York 15 oktober. Tionde och sista inbjudna häst Explosive de Vie som fick sin biljett på onsdagskvällen. Explosive de Vie som i år bland annat varit tvåa bakom Nuncio i Jubileumspokalen och femma i Mastersfinalen.
I fjol blev det norsk VM-seger genom Papagayo E. som kördes av en svensk kusk, Ulf Ohlsson.
Följande hästar gör upp om förstapriset på 4,2 miljoner kronor i VM-loppet:
B.B.S.Sugarlight (Fredrik Solberg)
Explosive de Vie (Jim Oscarsson)
Flanagan Memory (René Dion)
Hannelore Hanover (Ron Burke)
Jonesy (Tuomas Korvenoja)
Oasis Bi (Stefan P Pettersson)
On Track Piraten (Hans R Strömberg)
Resolve (Åke Svanstedt)
Ringostarr Treb (Wilhelm Paal)
Tano Bork (Christian Lindhardt)

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Söndagen 1 oktober 2006 är ett datum som travtränaren Timo Nurmos aldrig glömmer. Han blev hissad av glada hästägare på stal..


Söndagen 1 oktober 2006 är ett datum som travtränaren Timo Nurmos aldrig glömmer. Han blev hissad av glada hästägare på stallbacken och kunde sedan åka hem från Solvalla med två segerkransar från klassiska storlopp i bagaget.
Först skrällde 32-oddsaren Early Soutwind i Svenskt Travoaks tillsammans med Björn Goop och sedan svarade även nio-oddsaren Marquis de Pommeau för en överraskning i Svenskt Travkriterium tillsammans med Örjan Kihlström.
Det var första triumfen i Svenskt Travkriterium för Timo Nurmos som därefter haft makalös utdelning i landets finaste treåringslopp:
2007 vann Sahara Dynamite före stallkamraten Staro Azazell.
2008 var Yanantin Boko trea.
2009 vann Red Hot Dynamite.
2010 blev Aga Kahn Boko fyra.
2011 slutade Bon Frecia trea och Angelo femma.
2012 vann Chelsea Boko.
2015 blev Readly Express tidernas snabbaste kriterievinnare då han vann på 1.12.8/2640 meter, autostart.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Det blir varken Peter Untersteiner eller Johan Untersteiner som kör norsktränade B.B.S.Sugarlight i VM-loppet på Yonkers i USA 15 oktober.Far oc..


Det blir varken Peter Untersteiner eller Johan Untersteiner som kör norsktränade B.B.S.Sugarlight i VM-loppet på Yonkers i USA 15 oktober.
Far och son Untersteiner, som vanligtvis kör B.B.S.Sugarlight, är upptagna med lopp hemma i Sverige den helgen och istället blir det norske kusken Vidar Hop som gör resan över Atlanten, skriver norska travtidningen Trav og Galopp-Nytt på sin hemsida.
Det är första gången sedan 2013 som Fredrik Solberg anlitar en norsk kusk till sin stjärna.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Den 21 augusti sedan blev han historisk och vann tio miljoner som den första Grand Slam-vinnaren på V64. Tiden därefter har varit omtumlande f&o..


Den 21 augusti sedan blev han historisk och vann tio miljoner som den första Grand Slam-vinnaren på V64. Tiden därefter har varit omtumlande för 50-åringen som driver en målerifirma i Årjäng med fem anställda.
- Man har varit som i en bubbla. Fantastisk känsla men samtidigt overkligt. Det har varit stor uppståndelse efteråt men nu har det börjat lugna ner sig. Nu känns det bara gött, säger Torbjörn Arenander.
När den sista skrällen gick in på V64 den där lyckosamma söndagen skrek han så det hördes över hela Årjängstravet. Han har berättat i tidigare intervjuer att han var smått chockad efteråt och firade med mycket champagne på kvällen.
- Det var stort pådrag med mycket media de första två veckorna. Men det är fortfarande folk som kommer fram till mig när man är ute. Det känns som att man har landat nu i alla fall. Vi har köpt ett nytt hus som vi ska flytta in i men annars har det varit mycket jobb och fullt upp med barnen och deras aktiviteter, säger Tobbe.

Bjuder på Grand Slam-tårta på söndag
Han är en rutinerad travspelare som har hållit på med trav i 40 år och spelar regelbundet och är även hästägare. Innan Torbjörn Arenander vann tio miljoner på V64 har han bland annat vunnit 3,3 miljoner på V75 för några år sedan.
På söndag är V64 med Grand Slam tillbaka på Tobbes tur- och hemmabana Årjäng. Det är jackpot på V64 med 4,5 miljoner kronor i sexrättspotten. Nu återstår det att se om det kan bli en ny Grand Slam-vinnare som kammar hem tio miljoner. Tobbe kommer att vara på plats på söndag.
- Jag ska bjuda på tårta och kaffe på Årjängstravet. Jag har beställt ett gäng stora tårtor som det står ”Grand Slam-Tobbe” på. Det ska bli jätteroligt och jag kommer att stå inne i totohallen och dela ut tårta och kaffe till alla på travet fram till lopp ett. Även de i kuskrummet kommer att få tårta. Man måste bjuda lite grann på sig själv. När man bor på en liten ort som i Årjäng så blir det uppskattat, menar han.

Spikar Björn Goop
Tobbe har redan studerat de färska startlistorna och gjort ett V64-system. Han har fastnat för två spikar och varnar för ett drag som han har följt. Noterbart är att de här hästarna körs av kuskar som bidrog till att han vann tio miljoner.
- Björn Goop vinner mycket lopp och framförallt i Årjäng dominerar han ännu mer. Jag spikade ju Goop med Freddie Islet när jag vann Grand Slam och det blir två Goop-spikar på söndag.
- Jag inleder med att spika Queen Will i den första avdelningen. Hästen har tre raka segrar och har vunnit fyra lopp på åtta starter i år. Det är kort distans med voltstart och Björn Goop i vagnen. Det är alltid intressant och precis som när jag vann tio miljoner börjar jag med en spik, säger Torbjörn Arenander.
- Jag spikar även Björn med det norska kallblodet Joker C.K. i den tredje avdelningen. De norska kallbloden är lite bättre än de svenska och han har gått 1.23-tider vilket är snabbare än någon annan i loppet. Björn upp nu och det är en jättefin vinnare.

”Strecka alltid Per Nilsson”

Har du något Grand Slam-drag att bjuda på?
- Ja, det är i avdelning fem, nummer nio Zitazarita M.J. Hon var med på Färjestad för tre starter sedan och galopperade från spår två. Det var många som pratade väldigt gott om hästen då och hon stod i två gånger pengarna. Sedan har hon blivit tvåa två gånger i rad när Nicklas Westerholm kört. Jag tror att bilstart passar henne bäst som det är nu på söndag.
- Dessutom körs hon av Per Nilsson som jag tycker är Sveriges nye Örjan Kihlström. En väldigt duktig kusk och det säger jag inte bara för att det var han som skrällde när jag vann Grand Slam. Man ska alltid strecka Per Nilsson.

Torbjörn Arenanders V64-system till söndag:
V64-1: 1 Queen Will
V64-2: 8, 11
V64-3: 7 Joker C.K.
V64-4: 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 12, 13, 15
V64-5: 1, 3, 4, 7, 8, 10, 12
V64-6: 1, 3, 6, 9, 11, 13, 14
Systemet är på 980 rader.

Michael Carlsson, Kanal 75


Debutsegern med över 16 längder på Jägersro som tvååring gjorde Volatile till en av svensk galoppsports stora snackhästar...


Debutsegern med över 16 längder på Jägersro som tvååring gjorde Volatile till en av svensk galoppsports stora snackhästar.
Det blev inte mindre av att tränaren Jessica Long spände bågen och reste till Newmarket i England för andra starten som hästen kom ifrån med en mersmakande tredjeplats.
Som treåring matchades Volatile i Dubai där han nådde karriärens största seger i Meydan Classic med drygt en halv miljon kronor i förstapris.
Efter skadeproblem och operation återvände han på tävlingsbanan i somras, men efter andraplatsen på Bro Park 9 september återkom problemen, vilket gör att kretsen kring hästen nu ger upp tävlingskarriären.
– Alternativet var att operera honom och ge det ytterligare en chans, men hästen har gett oss så mycket och vi kände att det inte var aktuellt. Förhoppningsvis kommer han att bli ridhäst hos en av tjejerna i stallet, annars hoppas vi att vi hittar ett annat bra hem till honom och att han får njuta av pensionärslivet. Det är en extremt rolig och fin häst att ha att göra med, säger Jessica Long till travronden.se.
Volatile vann tre lopp och tjänade 1 125 907 kronor.

Robin Johansson, Kanal 75


En kvarts miljon kronor till vinnaren och massor av mindre priser under vägens gång.Att vara med i VM i V75 är inte bara spännande, den som..


En kvarts miljon kronor till vinnaren och massor av mindre priser under vägens gång.
Att vara med i VM i V75 är inte bara spännande, den som lyckas kan bli rikligt belönad även vid sidan av de faktiska V75-vinsterna.
Fråga bara Magnus Strömsten, travjournalisten som sopade banan med ”amatörerna” i fjolårets finalspel.
Hur har året varit som världsmästare?
- I början var det mycket glada tillrop, tjo och tjim, och folk som hörde av sig och skulle ha tips. Framförallt dagen efter jag hade vunnit, då bara rasslade det in mejl och sms. Men det har inte slutat helt, det finns fortfarande de som hojtar ”här kommer världsmästaren”. Senast i fredags då jag var på restaurang i Stockholm. Det är väl bara att njuta de här veckorna som är kvar.
Vad har du gjort med pengarna?
- Jag hade lite grejer som jag sa att jag skulle göra direkt efter vinsten och det första var att jag skulle byta upp mig bilmässigt. Det är fixat och det var väl en av de tyngre utgiftsposterna. Sedan hann jag åka till Prix d’Amerique i vintras och dessutom kunde jag unna mig en liten solsemester i april.
Så nu är de slut?
- Det mesta i alla fall, säger Strömsten som faktiskt missade första omgången i fjol, men ändå lyckades knipa en finalbiljett genom att vara bäst i en enskild omgång.
- Då gick jag på fyra spikar, Nuncio och Delicious U.S. som givetvis alla kunde räkna ut och två egna drag. Felicia V.E. och Usain Henna, två hästar jag hade följt och hade bra känsla för. Båda gav väl sju-åtta gånger pengarna.

”Minst tre spikar”
I VM i V75 gäller det att komponera ihop system på 192 rader, vilket kostar 96 kronor att lämna in.
För att gå till finalspelet, som utgörs av en kunskapstävling, krävs att man slutar bland de nio främsta i grundserien, eller gör som Strömstedt och vinner en individuell omgång. Det som räknas är antalet rätt, särskiljningsparametrarna därefter är antalet spikar och högsta odds på en spik.
- Jag tror att den bästa taktiken är att vara offensiv och ha minst tre spikar, då ger man sig själv utrymme att träffa lite vid sidan i garderingsloppen. Det är i alla fall så jag kommer att lägga upp det.
Och i år tänker inte Magnus Strömsten missa första omgången.
- Nej, nu är jag med direkt. Jag har redan registrerat mig på atg.se och börjat analysera loppen.

Favoritskräll i repris

Då passar det sig att avrunda med att få höra vad världsmästaren i V75 har för drag att komma med till lördagens omgång på Färjestad - som dessutom piffas upp med jackpot och uppskattningsvis 57 miljoner kronor bara i sjurättspotten.
- Jag tror att jag ska göra en favorit i repris, nämligen att gå på 11 Felicia V.E. (V75-4). Jag inbillar mig att hon ska trivas bra över den långa distansen och det är en häst som går lite ”under radarn” bland spelarna. Hon har visat fin form på slutet och trivs den här årstiden. Med rätt löpningsförlopp kan hon sitta där igen och oddset kan nog bli runt tio gånger.
- Sedan har jag ett annat sto jag gillar skarpt, 7 Roses Glory i V75-6. Jag tycker att hon har visat tillräckligt för att räcka även mot hingstarna här så det lutar åt att jag spikar henne också, säger Magnus Strömsten.

Dessa V75-omgångar gäller för VM i V75:
1/10 Färjestad
8/10 Skellefteå
15/10 Åby
22/10 Romme
29/10 Jägersro
5/11 Eskilstuna

Robin Johansson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data
om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG.
Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se