Publicerat 2016-10-18 16:30:00


De senaste travnyheterna


Roger Walmanns D'One firade stora framgångar förra året på andra sidan Atlanten. På fem starter vann det sexåriga stoet fyra ..


Roger Walmanns D'One firade stora framgångar förra året på andra sidan Atlanten. På fem starter vann det sexåriga stoet fyra lopp och sprang in cirka 2,5 miljoner kronor. Bågen har spänts även i år men det har inte varit helt problemfritt sedan D'One landade i USA för några veckor sedan. Ett par av de lopp som stod på programmet har ställts in på grund av för få anmälda hästar. När hon på fredagen äntligen fick kliva ut på banan travade hon in som tvåa på 1.11,2 över 1 609 meter med autostart.
- Tim tyckte att D´One blev lite trött. Hon behövde verkligen det här loppet i kroppen och kommer att gå framåt till nästa fredag, hon hade bra puls efter loppet, säger skötaren Malin Boman-Friberg till stall Kennys hemsida.
Nästa fredag startar D'One från spår sju i Breeders Crown på Meadowlands. Ett förstapris på cirka 1,1 miljoner kronor hägrar.

Joakim Brundin, Kanal 75


Peter Grundmann ståtar sedan årsskiftet med 14 i segerprocent. Den senaste månaden har hans hästar vunnit var tredje start. När V75 ..


Peter Grundmann ståtar sedan årsskiftet med 14 i segerprocent. Den senaste månaden har hans hästar vunnit var tredje start. När V75 på lördagen kommer till Romme utanför Borlänge kan segerstatistiken bli ännu bättre. Den fjärde avdelningen utgörs av final av Dubbel Cupen och loppet är en vidöppen historia. Eller? Kapable och formstarke Fender kan vara lösningen.
- Han fortsätter att träna bra hemma. Det ser faktiskt jättebra ut. Han har inte direkt det bästa utgångsläget men det tror jag att Ulf kommer att fixa, han är skicklig, säger Peter Grundmann.

"Oberörd efter loppet"
Ulf Ohlsson kör den femårige valacken för fjärde gången. De tidigare gångerna häst och kusk har kamperat ihop har resulterat i två segrar och en andraplats. Senast imponerade hästen när han stegade ifrån sina konkurrenter efter avancemang till positionen utvändigt om ledaren varvet från mål.
- Den insatsen var jättebra. Uffe körde ingenting utan höll bara i och hästen var oberörd efter loppet.
Senast tävlade Fender utan framskor. Gången innan, när han galopperade kort efter start, gick han barfota runt om.
- Vi kör med samma balans som senast. Gången innan tyckte jag att det fattades lite fäste bak men när han senast gick med aluminiumskor bak och barfota fram funkade han jättebra. Och det blir norskt huvudlag igen. Det har han haft i sina tre senaste starter och det funkar ju bra.
Det är många om budet i loppet men Peter Grundmann är inte främmande för att det är hans springare som får vända upp för segerdefilering.
- Att man ska spika honom kan jag inte direkt rekommendera men han har segerchans. Han är i toppform!

Ola Johansson, Kanal 75


I 20 år har Per Ottosson varit tipsexpert på Axevalla och under åren har han blivit ”Otto” med trav-Sverige. Men nu väljer al..


I 20 år har Per Ottosson varit tipsexpert på Axevalla och under åren har han blivit ”Otto” med trav-Sverige. Men nu väljer alltså mästersiaren att kliva åt sidan.
- Det är helt mitt eget beslut. Jag har gjort 20 trippeltrav på Axevalla och jag känner att det räcker. Jag vill göra något annat på somrarna framöver. Jag har bland annat renoverat min sommarstuga och jag vill kunna spendera mer tid där, säger han till Skaraborgsbygden.
Per Ottosson har ”en sak på gång” efter årsskiftet men vad det är håller än så länge hemligt. Och travet kommer han inte att överge.
- Mitt travintresse har inte minskat och jag kommer att fortsätta följa travsporten lika mycket som tidigare. Det kan eventuellt bli så att jag gör V75-tips till Axevallas webbsida även framöver.

Ola Johansson, Kanal 75


Hästar och hästfolk har sin nybyggda så kallade tävlingspaddock som 2011 blev Åbytravets stallbacke.Nu planerar banan för nä..


Hästar och hästfolk har sin nybyggda så kallade tävlingspaddock som 2011 blev Åbytravets stallbacke.
Nu planerar banan för nästa steg. 2018 är förhoppningen att en större mässhall och hotell ska ha kommit upp på banan.
Torsdagkvällens tävlingar var enligt banan de sista som Åbys inneläktare och stora totohall var öppen. Faciliteter som rivs till förmån för det nya.
I stället planeras för ”en mindre och mycket modernare läktare” i den nya byggnaden som kommer upp.
- Det blir också en allmän uppfräschning av lokalerna. Vi ser över vårt restaurangkoncept och på så sätt skapar vi en ännu mera gemytlig miljö för våra besökare så att vi kan stå oss i konkurrensen med teatrar, restauranger och biografer och allt annat som konkurrerar om människors fritid, säger banans marknadschef Kent Jellmund.

Okej från politikerhåll
I veckan ställde sig Mölndals kommunstyrelse bakom den detaljplan som ger Åbytravet möjlighet att bygga ett 16 våningar högt hotell med omkring 150 rum samt en större mässhall.
Åbytravets vd Nils Andréasson:
- Vi vill ha tillbaka publiken till vår anläggning och den börjar få några år på nacken. Meningen är att vi tillsammans med ett annat börsnoterat företag ska investera i det här. Tanken är att få rätt mycket publik till banan och få mycket folk som rör sig i vår anläggning. Ett Friskis och svettis. Vi vill också gärna ha en restaurang som är öppen varje dag i veckan och på så sätt få lite mera liv i arenan, säger banans vd.

Mikael Wikner, Kanal 75


I söndagens semifinaler i Breeders’ Crown återvänder 21-årige Olli Koivunen till Solvalla, banan där han vann karriärens s..


I söndagens semifinaler i Breeders’ Crown återvänder 21-årige Olli Koivunen till Solvalla, banan där han vann karriärens största lopp under elitloppshelgen i år.
Tillsammans med treåriga stoet Ratu Royale ledde han varje meter av Treåringseliten för ston och ställde till med en rejäl överraskning.
Olli Koivunen har jobbat en kortare period i Sverige, längst hos Jan-Olov Persson på Hagmyren men också hos Timo Nurmos på Solvalla.
2011 körde kusken, född 1995, sina första lopp i just Sverige. Efter flytten hem till Finland igen har han satsat på en karriär som catchdriver och hittills har han bokfört sig för drygt 200 segrar.
88 av dessa har kommit i år vilket placerar Olli Koivunen på en åttondeplats i kuskligan för 2016.
- Ett tag var jag sexa. Jag är jättenöjd med mitt år men när man tänker så här efteråt känns det som att jag kunde ha vunnit fler. Men det är lätt att säga nu, säger 21-åringen som talar utmärkt svenska efter lärlingsperioden i Hudiksvall.

Vann V86 med pappas häst
I onsdagens V86-omgång körde Olli Koivunen Ypäje Hereiam, en av pappa Harris träningshästar,  till delad seger på Bergsåker. Ett målfoto som delades med Titan Arrow och Martin P Djuse.
Olli stannar i Sverige till på söndag då han sitter upp bakom Ratu Royale i en semifinal för treåriga ston, ingående i Breeders’ Crown.
En av motståndarna i V75-6 hade han helst ha velat slippa. Darling Mearas kommer från en färsk seger i Svenskt Travoaks. Halmstadtränaren Stefan Perssons formkort har dessutom begåvats med ett bra spår.
- Vi fick ett sjunde bakom bilen men jag måste prova i alla fall. Sådana här lopp vinner man inte bakifrån, särskilt inte med Ratu Royale som går klart bäst i spets. Darling Mearas är i så bra form nu och lär bli svårslagen. Jag vet inte om vi kommer förbi henne. Skulle vi få ledningen är Darling Mearas den enda jag kan tänka mig att släppa till, säger Olli.
Vesa Santanen tränar Ratu Royale. Catchdrivern Olli Koivunen är förstekusken.
I Finland kombineras jobbet med pappan i det 40 hästar stora stallet i Åbo med catchdriveryrket. Kvällar och helger är det för det mesta löpkörning som gäller för den unge finländaren.
Ratu Royale var strålande vid seger från ledningen i Breeders’ Crown på Umåker för tre starter sedan. Femma i Tammerfors och oplacerad på Vincennes efter det. Formen?
- I kriteriekvalen i Finland var hon sjuk. Efter loppet hade tränaren hittat något litet i halsen på henne. På Vincennes i Europeiskt Treåringschampionat var hon inte bra helt enkelt. Det är många faktorer som kan ha spela in, vädret är en. Hon tävlade med skor då och fick nog inte tillräckligt bra fäste på den tunga banan.
Ratu Royale har Solvalla som favoritbana enligt tränaren. Vad tror du om söndagens start?
- Hon har inte gjort ett enda dåligt lopp i Sverige och trivs jättebra på Solvalla. Jag vet inte hur tränaren har tänkt men hon gör sina bästa lopp barfota och i ledningen. Hon har en jäkligt bra löpskalle och vill vara först när hon är i toppform.
Mika Forss är kuskdominanten i Finland just nu. En av dina favoritkuskar?
-Nja, Mika är bra men honom kan jag ju inte säga eftersom han är en svår motståndare till mig i Finland! Jag måste säga Jorma (Kontio). Han har vunnit lopp i hela världen nästan och kan vinna med vilka hästar som helst. Sedan måste jag ta Örjan Kihlström också. Örjan och Jorma är mina största idoler kan man säga.

Mikael Wikner, Kanal 75


14 stall med koppling till lika många ishockeylag i SHL är snart i gång i hästägartävlingen. 1 december drar tävlingssä..


14 stall med koppling till lika många ishockeylag i SHL är snart i gång i hästägartävlingen. 1 december drar tävlingssäsongen igång och innan dess ska alla stall ha två travare var att tävla med. Inköpta och klara och godkända av både tävlingsledning och veterinärer.
Hur de 14 tränarna arbetar för att komma över passande hästar läcker ut allt mer på sociala medier. Mantorptränaren Oskar Svanberg hör till skaran som tänkt extra mycket häst under oktober månad.
Svanberg basar för Stall Linköping och sågs värma hästar åt Stefan ”Tarzan” Melander inför onsdagkvällens tävlingar.
- Det stämmer att jag provkörde några av Tarzans hästar. Jag körde hästar ute på hans gård och så hjälpte jag till att värma dem som skulle starta på Solvalla, säger Oskar Svanberg.

Räcker pengapåsen?
Det finns en given budget som satts av tävlingsledningen. En påse pengar som måste räcka till stallens båda hästar i tävlingen.
- Det är just det. Det finns flera intressanta hästar men samtidigt är det lite krångligt att få ekvationen att gå ihop. Jag har provkört hästar länge nu och det finns särskilt två som jag jättegärna vill ha, men det är tveksamt om jag får båda hästarna. De blir nog lite för dyra, säger chefen för Stall Linköping.

Många timmar i lopparkivet
Det provkörs och kollas i buskarna lite var stans i landet för dagen.
- Så klart är det så. Alla som utsetts till tränare i den här tävlingen har en del jobb nu. Det blir många mil i bil mellan gårdarna. Och ta bara det här med alla timmar jag lagt ner på att kolla hästar i lopparkivet, säger Svanberg och skrattar.
Mantorptränare bor i Vikingstad i Linköpings kommun och kallar sig ett stort fan av ortens hockeylag.
- Jag har köat väldigt många timmar för att se laget från att de var i division ett.

Mikael Wikner, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data
om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG.
Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se