Publicerat


De senaste travnyheterna


I en intervju som gjordes 2009 när 2 000 segrar just passerats fick Stefan frågan om han även skulle klara av att nå3 000. Nej, det trodde..


I en intervju som gjordes 2009 när 2 000 segrar just passerats fick Stefan frågan om han även skulle klara av att nå
3 000. Nej, det trodde han inte att det skulle finnas ork och energi till. Men nu är saken klar!
- Det känns förstås bra. Jag är nöjd med min karriär med tanke på de förutsättningar jag haft, säger Stefan Söderkvist och syftar på sjukdomar och olyckshändelser som drabbat honom och som genom åren orsakat uppehåll i karriären.

En stor körtalang
Travsporten fångade Stefans intresse på banan Dannero, där pappa Kjell var mångårig champion på 1960- och 70-talen. Stefan jobbade hos pappa och visade snabbt att han kunde konsten att hantera ett par tömmar. Han toppade kuskligan på Dannero fem år på raken, 1977-1981.
Den allra första segern kom med Coretta 1975.
- Visst minns jag första segern. Coretta var en stark häst. och vi rundade motståndet till seger efter en långspurt sista varvet.
Förutom att jobba i pappas stall fick Stefan ett stipendium och kunde följa Gunnar Nordin på Solvalla mycket nära. En väldigt lärorik tid, minns Stefan.

Guldtäcke med Amiretta
Genombrottshästen var stoet Amiretta som fick Stefan att våga ta steget att flytta söderut till Åby i Mölndal utanför Göteborg.
- Hon är nog den häst som betytt mest för mig. Elegant, speedig och tuff i psyket. På den tiden avgjordes ett storlopp på Solvalla som hette Aftonbladets Guldtäcke där den segerrikaste hästen från varje bana möttes. Jag och Amiretta vann och det gav bästa reklam.
För 12 år slutade Stefan som travtränare av hälsoskäl och har istället blivet en av landets främsta catchdrivers. Stefan som hunnit bli 59 år är säkerheten själv och runt 100 segrar bokförs på hans konto varje år.

Fridhems Ambra och Noras Bean
Stjärntravare som förknippats med Stefan Söderqvist är förstås Fridhems Ambra, som valdes till Årets Häst 1999, den flerfaldiga internationella storloppsvinnaren Noras Bean och Stochampionatsvinnaren Mad Markne. På senare tid har han manövrerat Youana till SM-seger för ston och för bara några månader sedan satte han dit Donatello Sisu i E3-finalen.
- Men egentligen håller jag det större att träna fram vinnarhästar. Mina drygt 900 tränarsegrar är jag minst lika stolt över.

Vägen till 3.000 segrar
1: Coretta Dannero 27/4 1975
100: Goldie Starlight, Solänget, 30/11 1979
500: Hard Prophet, Skellefteå, 14/7 1986
1 000: Min Kaos, Axevalla, 4/6 1995
2 000: Splendido, Färjestad, 10/4 2009
3 000: Elegant Ås, Åby, 7/12 2016

Pressmeddelande från Svensk Travsport


Spelarkollekrivet åkte på kalldusch efter kalldusch i takt med att V86-loppen avverkades på Åby och Solvalla. Men för en spelare i ..


Spelarkollekrivet åkte på kalldusch efter kalldusch i takt med att V86-loppen avverkades på Åby och Solvalla. Men för en spelare i Stockholm steg pulsen ju längre kvällen led. Inför den avslutande avdelningen återfanns endast två kuponger med chans på åttarättspotten och när Björn Goop styrde Antonio Trot först över mållinjen var spelaren i Stockholm ensam om miljonerna. Utdelningen på åtta rätt landade på 5 246 140 kronor, sju rätt gav 40 169 kronor och sex rätt 1 590 kronor. Med utdelningen för sjuor och femmor inräknad kan den lycklige vinnaren hämta ut 6 728 203 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75


Papagayo E. matchades mot sommarens stora lopp, men efter en blek insats i Ulf Thoresen Grand International i början av juli upptäcktes en gaffelbands..


Papagayo E. matchades mot sommarens stora lopp, men efter en blek insats i Ulf Thoresen Grand International i början av juli upptäcktes en gaffelbandsskada i ett framben och kretsen kring hästen fick en dyster prognos.
- Får en häst en skada som den här är det bara vila som gäller och min erfarenhet säger att det tar ungefär ett år innan man kan tävla igen, berättar Jan Kristian Waaler.
Nu har ett halvår gått och Papagayo E. närmar sig en comeback för varje dag som går.
- Han ser riktigt fin ut och har inga problem med sitt ben och jag ser positivt på framtiden. Det gäller att ha is i magen och vi har inte bråttom.
En hingst med Papagayo E:s meriter är en eftertraktad häst i aveln, men några sådana planer finns inte ännu.
- Jag är lite tveksam till att kombinera med avel. En del hingstar tappar fokus och då blir tävlandet lidande. Vi tror och hoppas att han kommer tillbaka och kan tävla ett bra tag framöver innan det blir avel på heltid.
Papagayo E. har hittills i karriären 12 segrar på 30 starter och har sprungit in cirka åtta miljoner kronor. Bland flera storloppsvinster är segern i Yonkers International Trot 2015 den tyngsta meriten.

Joakim Brundin, Kanal 75


Bravo Navarone har en mycket fin säsong med över 900 000 kronor insprunget och fem V75-segrar bakom sig. Men efter tre mindre lyckade framträdand..


Bravo Navarone har en mycket fin säsong med över 900 000 kronor insprunget och fem V75-segrar bakom sig. Men efter tre mindre lyckade framträdanden under hösten flyttas nu femåringen till Lutfi Kolgjini, enligt travronden.se. Samma nyhetssida skriver att även det treåriga stjärnämnet Disco Volante, med fyra segrar på sex starter, lämnar Lindgrens träning och går till Stefan Melander.
- Det är givetvis jättetråkigt att tappa två stjärnhästar, som vi både scoutat ut och tränat upp. Men vi önskar givetvis hästarna all lycka i framtiden hos sina nya tränare, säger Marcus Lindgren.

Kanal 75


Det är amerikanska sajten harnessracing.com som skriver om domen mot den svenske tränaren som offentliggjordes på tisdagen.Den svenske trän..


Det är amerikanska sajten harnessracing.com som skriver om domen mot den svenske tränaren som offentliggjordes på tisdagen.
Den svenske tränaren stängs av i 30 dagar och får 1000 dollar i böter, sedan två av hans hästar befunnits ha tävlat med ämnet Dexametason i kroppen under Hambletonianhelgen i augusti.
Hästarna det handlar om är elitloppstvåan Resolve och fyraåriga stoet Blue Muse som vann ett amatörlopp under den stora travhelgen.
Enligt harnessracing.com blir följden av domen att Resolve blir av med segern i John Cashman jr Memorial och drygt en miljon kronor i prispengar. Segern går nu i stället till Obrigado, tvåan i mål i miljonloppet.
– Blue Muse som startade på fredagen hade ett jättehögt värde. Resolve som startade på lördagen hade inte ett lika högt värde, men över gränsvärdet. Det är ett kortison och jag har aldrig använt kortison på någon av mina hästar, säger Åke Svanstedt till Travronden.

Kanal 75


Under tisdagseftermiddagen kom beskedet att den stora V86-favoriten Nuncio stannar hemma i Enköping på onsdagen.Elitloppsvinnaren stryks bort ur V86-..


Under tisdagseftermiddagen kom beskedet att den stora V86-favoriten Nuncio stannar hemma i Enköping på onsdagen.
Elitloppsvinnaren stryks bort ur V86-2, Gösta Nordins lopp, tänkt som en generalrepetition inför vinterns starter i Frankrike.
Hästen var inte kurant i ett lugnare jobb på tisdagen.
- Stefan var ute en sväng med honom vid lunchtid och när han kom tillbaka var det inte bra. Hästen hade hostat någon gång under turen och snorat lite grand. Det är ingenting man vågar chansa med helt enkelt, säger stallets försteman Marcus Schön.

Viktigt genrep om intet
Nuncios senaste start sträcker sig så långt tillbaka i tiden som mitten av september. Onsdagens lopp var tänkt som ett underhåll av formen inför vinterns starter i Paris.
Stefan Melanders stjärna har tjänat tillräckligt med pengar för att vara garanterad en plats i Prix d’Amerique i slutet av januari. Solvallatränaren har nämnt femåringsloppet Prix Tenor de Baune på Vincennes på juldagen som en tänkbar första uppgift i Frankrike i vinter.
Men först skulle det bli ett lopp i kroppen hemma i Sverige.
- Ja, det var det som var tanken. Vi får se vad som händer och sker helt enkelt. Hästen måste bli frisk och om det tar två dagar eller en vecka vet man ju inte. Det blev ju skit det här men vi får hoppas att det går fort över, säger Marcus Schön.

Mikael Wikner, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se