Publicerat 2016-07-23 11:43:00


De senaste travnyheterna


Det tidigare auktionsrekordet för en travhäst var på 1,9 miljoner kronor när Rajesh Face såldes på Kolgjini Sales för tv&a..


Det tidigare auktionsrekordet för en travhäst var på 1,9 miljoner kronor när Rajesh Face såldes på Kolgjini Sales för två år sedan.
Den köpesumman var det två hästar som passerade när Lutfi Kolgjini arrangerade sin auktion i Vomb under måndagskvällen.
Dyrast blev den superstammade Forfantone Am, efter avelsgiganten Muscle Hill och stjärnstoet Tamla Celeber. Som så många gånger tidigare när det handlar om dyra hästar var det Lennart Ågren som ropade in ettåringen. Forfantone Am kommer att gå i träning till Roger Walmann.
Den andra hästen som slog det gamla auktionsrekordet var hingsten Rudisha (Muscle Hill – Moonlight Kronos) som såldes för 2,4 miljoner kronor. Köpare var Highlights AB/Whap Trotting AB/Lulzim Kolgjini AB.
Tommy Nilsson, storhästägare hos Lutfi Kolgjini och som ropade in Rajesh Face för två år sedan, köpte flera hästar under måndagskvällen. Han ropade in The Real Face (Muscle Hill – Know It All Face) för 1,6 miljoner kronor och Titan Face (Muscle Hill – Bell Power) för 1,4 miljoner. Tommy Nilsson ropade även in Mosaique Face lillasyster Thatch Her Face (Joke Face – Iona L.B.) för 900 000 kronor.
Den femte hästen som passerade en miljon i köpeskilling var Tiger Face (Muscle Hill – Top Notch Pellini) som såldes för 1,5 miljoner kronor till Leif Bergwall AB.

Michael Carlsson, Kanal 75


Under måndagslunchen var det dags för uttagningsloppen till de treåriga kallblodens största lopp för året - Svenskt Kallblodskr..


Under måndagslunchen var det dags för uttagningsloppen till de treåriga kallblodens största lopp för året - Svenskt Kallblodskriterium och Kriteriestoet.
Kullens förstaseedade häst på hingstsidan kom ut i det första av två kvallopp under Danneros lunchtävlingar.
Tand Kraft ser ut att kunna bli en ny stjärna från Jan-Olov Perssons stall och visade sig nu även bäst även när det gällde som mest.
- Jätteskönt att det här är avklarat. Kvalen är det tuffaste. När vi väl är i final är det bara att köra, kommenterade Hagmyrentränaren.
I loppet öppnade andrahandsfavoriten Eikfaksen pilsnabbt mitt i banan för Öystein Tjomsland. Favoriten Tand Kraft hamnade på efterkälken från sitt innerspår och lyftes bara ut ett spår av Jan-Olov Perssons för att inte bli fast.
Efter 600 meter kunde Tand Kraft glida till täten och resten var alltså spel mot ett mål. Eikfaksen hängde på till andraplatsen en bra bit bakom Tand Kraft.
Segertiden skrevs till 1.27,9 över 2140 meter, bilstart.

Obesegrad till final
Christer Lindström från Lingbo i Ockelbo kommun äger löftet som går till finalen som obesegrad efter sju starter från debuten.
- Han var bra igen. Jag förstod att jag kanske skulle få överta efter den första kurvan. Sedan valde jag att hålla ett bra tempo hela vägen, sa Jan-Olov Persson, som också fick med Björlifanner och Hägern T.H. till finalen.

Tjomsland känner sig slagen
Det blev favoritseger även i det andra uttagningsloppet. Norske tränaren Öystein Tjomsland - med filial i Sundsvall - behövde inte vara orolig bakom Sjö Vinn.
Efter en långsam inledning kunde ekipaget ta över ledningen efter 700 meter.
Sjö Vinn var halvsekunden snabbare än vinnaren av det första uttagningsloppet. Öystein Tjomsland lät dock skeptisk till utsikterna att kunna sticka upp i finalen.
- Alla lopp ska köras men Perssons häst fortsätter att imponera väldigt mycket. Jag tror inte att vi klarar av att slå den utan vi andra får köra om platserna bakom. Det är annars en fin utveckling i Sjö Vinn som vann väldigt enkelt när vi fick överta ledningen.
Jan-Olov Persson blev dagens man på Dannero med sex hästar till final i den öppna klassen. Stallet låg även bakom vinnarna av kvalen till Kriteriestoet. Sirifaxa (Ulf Ohlsson) och Uggla i Mossen (Örjan Kihlström) var två favoriter som övertygade efter tidig tätkänning.
Finalerna av unghästloppen avgörs under Danneros V75-dag, söndagen 7 augusti. Svenskt Kallblodskriterium lockar med 600 000 kronor i förstapris och Kriteriestoet med 350 000.

Startlistorna till finalerna kommer senare!

Mikael Wikner, Kanal 75


Ulf Ohlsson har inte tappat farten i kuskligan i Sverige - sju segrar i förra veckan.Allsvenska kuskligan: 1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 225-150-1402. Örj..


Ulf Ohlsson har inte tappat farten i kuskligan i Sverige - sju segrar i förra veckan.

Allsvenska kuskligan:
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 225-150-140
2. Örjan Kihlström, Solvalla, 128-104-69
3. Björn Goop, Färjestad, 114-70-62
4. Jorma Kontio, Solvalla, 110-69-63
5. Peter Untersteiner, Halmstad, 95-83-71
6. Johnny Takter, Jägersro, 85-50-52
7. Erik Adielsson, Solvalla, 78-65-39
8. Magnus Jakobsson, Färjestad, 74-68-52
9. Robert Bergh, Åby, 73-48-43
10. Carl Johan Jepson, Färjestad, 67-61-73
11. Johan Untersteiner, Halmstad, 65-63-58
12. Stefan Söderkvist, Åby, 61-55-61
13. Per Linderoth, Bergsåker, 59-50-33
14. Christoffer Eriksson, Jägersro, 58-76-56
15. Ulf Eriksson, Bergsåker, 54-41-56
Siffror till och med 24 juli

Kanal 75


Det blev Galactica som tog hem det största loppet för landets fyraåriga travston. En miljon kronor var förstapriset när det avgjordes ..


Det blev Galactica som tog hem det största loppet för landets fyraåriga travston. En miljon kronor var förstapriset när det avgjordes i sedvanlig ordning på Axevalla. Och det blev en mycket känslofylld triumf för amatören Malin Bergström, 39, som både har fött upp, äger och tränar Galactica. Hon har intervjuer i media under veckan berättat hur mycket hon älskar den här hästen och ser henne som sitt barn. Malin och hennes familj lever med sina hästar och nu gick hennes dröm i uppfyllelse då hon fick vinna Stochampionatet. Malin var väldigt rörd efteråt och hade svårt att få fram orden efter att ha satt proffsen på plats.
- Jag har inget vettigt att komma med, jag vet inte vad jag ska säga. Det är bara helt fantastiskt. Lasse är bara galet bra, så lugn och sansad. Det är knappt man tror att det är möjligt det här. Det är once in a life time, sa Malin Bergström.

”Är halvt chockad - det största jag varit med om”
Galactica kördes förtjänstfullt till seger av Lars-Åke Söderholm som tog sitt livs seger. Han gav hästen en resa i fjärde par utvändigt och följde med i rygg på attackerande Darling Hornline över sista bortre långsidan. När Darling Hornline galopperade i utgången av sista sväng så fick Galactica full marschorder. Samtidigt hade Pasithea Face kopplat greppet in på upploppet efter att ledande In Toto Sund kastat in handduken. Galactica vann till slut enkelt och Lars-Åke Söderholm bjöd på en härlig segergest när mållinjen passerades. Vinnartiden blev 1.13,2/2640a vilket var nytt löpningsrekord för Stochampionatet.
- Man är halvt chockad, det är en otrolig känsla. Det är svårt att fatta, först var det som ett vanligt lopp när vi körde men kort före mål sjönk det in att vi vinner Stochampionatet. Det är det största jag har varit med om inom travet. Helt otroligt, sa Lars-Åke Söderholm.

”Är en otrolig besvikelse – kostade min seger”
Tvåa i Stochampionatet blev Tomas Malmqvist-tränade Kryssa Futura som kördes spårsnålt av Christoffer Eriksson.
- Det var maxutdelning för vår del. Vi fick ett kanonlopp och kunde spara meter överallt. Med tanke på utgångsläget så var det som en halv seger, sa Christoffer Eriksson
Trea blev favoriten Pasithea Face och känslorna svallade på stallbacken efter loppet där Adrian Kolgjini inte var nöjd med Örjan Kihlströms taktikval att inte släppa ledningen. Adrian provade med Pasithea Face men fick svar och fick gå den tunga vägen utvändigt om ledaren. Hästen höll mycket starkt till tredjeplatsen.
- Det är en otrolig besvikelse. Inte på hästen såklart men att jag inte blev släppt till ledningen. Jag hade en häst som kom med full form och bevisad fin form. Den andra hästen hade startat en gång på hur länge som helst. Alla kör sin häst och han tyckte att han gjorde rätt där och då. Men det kostade min seger, sa Adrian Kolgjini.

”Var ett dåligt upplägg av mig”
Även Örjan Kihlström var självkritisk till sin styrning bakom In Toto Sund.
- Det blev för tufft upplägg med facit i hand. Jag borde ha lagt upp det annorlunda. De var besvikna med all rätt och det var ett dåligt upplägg av mig helt enkelt, sa Örjan Kihlström.
En som också var besviken var Per Nordström vars Darling Hornline var kraftigt på gång ute i spåren i sista kurvan när den snöpliga galoppen kom.
- Jag hade ju kopplat greppet på Adrian i det läget och hon är ganska grön av sig och blev rullig och fladdrig i aktionen. Det är svårt att säga om det hade gått att stå emot Galactica men vi hade gott om gas kvar i det läget och huvan kvar, sa Per Nordström.
Per Nordström fick dock lite, lite plåster på såren när han vann V75-avslutningen med sin egentränade Sevilla som ledde runt om i stayerloppet.

”Coldtown – en underbart trevlig häst”
Söndagens V75-tävlingar inleddes annars med att Coldtown fick vinna ett V75-lopp. Han hade suttit fast med krafter kvar i två starter i rad men nu kom fullträffen. Hästen öppnade bra och Erik Adielsson körde till ledningen i första kurvan samtidigt som Hillustrious galopperade. Coldtown fick bestämma första varvet efter 1.13,6 och gled undan i totalt ohotad stil över upploppet till en lätt seger.
- Det är en underbart trevlig häst. Han kändes otroligt fin både i värmning och i lopp i dag. Jag kände mig trygg hela vägen och det gick väldigt fort sista trehundra metrarna. Han vann med krafter kvar och var fantastisk, berömde Erik Adielsson om den Timo Nurmos-tränade sjuåringen.

Windy Ways åkte dit
V75-2 vanns av Trovatore som gick en rejäl avslutning ute i spåren från 20 meters tillägg. I sulkyn satt Stefan Söderkvist och hästen tränas av Bengt Holm.
Favoritfall blev det i V75-3 där ledande Windy Ways fick bestämma i ledningen och såg ut att gå mot segern. Men den sista biten kom Patricia Hastrup flygande och knäppte storfavoriten precis på mållinjen.
I V75-4, Stochampionatet Consolation, blev det en knapp seger för Salma Silvio som vann före en tapper Otrobanda som gick ett mycket starkt slutvarv ute i spåren. Salma Silvio tränas av Tomas Malmqvist och kördes av Christoffer Eriksson.
I amatörloppet, V75,5, blev det seger för Håkan B Johansson och Brilliance, som tränas av Ulf Stenströmer.

Michael Carlsson, Kanal 75


Den tragiska incidenten inträffade i V75-2 under folkfesten på Axevalla som kör sitt trippeltrav i helgen. Loppet blåstes av efter att h&a..


Den tragiska incidenten inträffade i V75-2 under folkfesten på Axevalla som kör sitt trippeltrav i helgen. Loppet blåstes av efter att hästen Mouron Rouge fallit ihop i den första kurvan. Tränaren och kusken Björn Goop var snabbt på benen men hästens liv gick inte att rädda.
- Jag kände kort efter att bilen släppte fältet att något var fel. Han agerade inte som han skulle och lydde inte kommandon. Han var inte alls sig lik och det var inte den hästen det brukar vara. Jag tog honom ur loppet och styrde upp mot staketet men tyvärr gick det inte att rädda hästen.
- Jag mår okej och skadade mig inte men är såklart väldigt ledsen att förlora en häst på det här sättet. Antagligen har väl något brustigt inombords. Det är tyvärr sådant som händer och kan göra på människor när som helst, även på idrottsmän. Han var på toppen av sin karriär och var väldigt vältränad och bra, sa Björn Goop.
Mouron Rouge blev fem år gammal och vann fyra lopp på 14 starter.

Michael Carlsson, Kanal 75


Det är den franska tidningen Paris-Turf som avslöjar nyheten.Därmed fyller Souloy på sitt stall med ännu en topphäst från S..


Det är den franska tidningen Paris-Turf som avslöjar nyheten.
Därmed fyller Souloy på sitt stall med ännu en topphäst från Sverige. Nyligen lämnade Mats Sundin-ägde Nimbus C.D. Pasi Aikio för Souloy.
Nu är det alltså den urstarka Mellby Vikings tur.
Han vann flera stora lopp hos Timo Nurmos, bland annat Harper Hanovers lopp (där han slog världsrekord) och Örebro International, samt massor av V75-lopp.
Åttaårige Mellby Viking har tagit 19 segrar på 36 starter och sprungit in 3,4 miljoner kronor.

Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data
om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG.
Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se