V75®: Jätteutdelning när stallkamraten fällde storfavoriten

Den stora snackisen inför tävlingarna på Mantorp var huruvida dagens största favorit Disco Volante skulle klara av det smetiga banunderlaget. Det gjorde han. Men trots att han fick trava i lågt tempo i ledningen hissade han tidigt nödflagg och in på upploppet kastade han in handduken utan strid.
- Han hade inte sin bästa dag naturligtvis, som alla såg. Banan tyckte jag han kom överens med så vi kan inte skylla på den. Men han uppträdde annorlunda i värmningen i dag och var väldigt lugn. Jag kunde köra i 40-tempo utan att han låg på och i provstarten fick jag också en lite dålig känsla när han var så lugn. Det var inte den rätta Disco helt enkelt, sa Ulf Ohlsson.
Ingen skugga ska emellertid falla över Evaluate. Den sexårige USA-importen inledde strålande på svensk mark 2019 men bröt nu en 26 lopp lång förlustsvit.
- Jag är lite överraskad att han vann men samtidigt har han gått bra i skymundan tre gånger i rad så att han var på gång trodde nog de i stallet, och jag också. Det blev bra också när vi kom ut 600 kvar och sedan avgjorde han på bra sätt, konstaterade kusken Magnus A Djuse.
Disco Volante fick nöja sig med tredjeplatsen sedan han även släppt en duktig Västerbo Grosbois förbi sig.

Skrällde förbi miljonen
I näst högsta klassen skrällde det också rejält. Där dundrade Carl Johan Jepson till ledningen med Beartime men han valde att släppa ifrån sig initiativet till Remarkable Feet. Det var en vinnande taktik. Vid upploppets början uppenbarade sig luckan och när målstolpen passerades var överraskningen ett faktum.
- Jag är så stolt över hästen! Jag trodde inte på det och ville nästan stryka i dag för det var så dålig bana. Eftersom jag inte trott på det har jag inte varit nervös men det här var riktigt skoj, sa Beartimes tränare Helena Edlund, vars häst i och med segern passerade en miljon kronor insprunget.

Omöjlig prestation av Maestro Crowe
Dagens prestation stod Maestro Crowe för i klass I. Han galopperade dubbelt och var till synes borta ur loppet. Men via en tung långspurt och tredjespår genom slutkurvan dundrade han närmare och närmare ledande Timo Lane och strax före mål var han först.
- Det klart att det inte ska gå, det är en omöjlig prestation, men på grund av vädret och banan fanns ändå en liten möjlighet. Faktum är att när han ställde sig efter andra galoppen 600-700 kvar kände jag mig inte slagen för de andra såg trötta ut och han håller farten. Det är stor potential i den här hästen, sa Maestro Crowes tränare och kusk Johan Untersteiner.

”Helt säker på att jag skulle torska”
Familjen Kolgjini gjorde upp om segern i bronsdivisionen och längsta strået drog lillebror Dante, som bokförde sig för karriärens första triumf i V75 när han och Racing Ribb höll Upstate Face och Adrian Kolgjini bakom sig upploppet ner.
- Jag var helt säker på att jag skulle torska för jag har faktiskt aldrig vunnit en upploppsduell mot Adrian tidigare, sa segerkusken, som visade prov på fina körhänder när han fick ner en startgalopperande Racing Ribb i trav och därefter körde till ledningen.
- Det har varit extremt motigt för mig ett tag nu, jag har haft lite dåligt självförtroende, så det här var en riktig boost för mig själv.
Oskar Kylin-Blom andades stor optimism inför klass II-försöket och den hade han fog för. I Erik Adielssons händer blev Zack Bris släppt till ledningen i första sväng och därifrån pinnade fyraåringen undan till enkel seger sedan värsta utmanaren Cassius Ima galopperat i slutkurvan.
- Jag var rädd att det skulle bli för tuff öppning och efter 1.13,5 första 500 meterna och med en pigg häst utvändigt trodde jag aldrig att det skulle gå. Men jag blev väldigt stolt att de höll undan med en längd ändå, sa Gävletränaren.
Det kördes två försök i diamantstoet inom ramen för V75 och där gick segrarna till Thomas Madsens Call Me Brodda (Stefan Persson) och Maria Carlson-tränade dunderskrällen Elle Vild (Peter Ådefors).
Jackpotmiljoner kryddade V75 och då endast sju inlämnade system hade streck för samtliga vinnare landade utdelningen för sju rätt på saftiga 7 389 371 kronor. Sex rätt delade ut 9 547 kronor och fem rätt 314 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75

Publicerat 2021-02-20 19:27:00


De senaste travnyheterna


Down Town Girl, tränad och körd av Jeppe Juel är fortfarande obesegrad efter sex starter. Det fyraåriga stoet tog ledningen efter 400 meter..


Down Town Girl, tränad och körd av Jeppe Juel är fortfarande obesegrad efter sex starter. Det fyraåriga stoet tog ledningen efter 400 meter och vann sedan med en del krafter kvar.
Ledningen var också segerreceptet för Jerry Riordans Nouba Mom med Carl Johan Jepson i sulkyn.
Kvällens tredje spetsvinnare var Adrian Kolgjinis Tony Afrika. Mitt på upploppet var Crossfire Simoni förbi, men Tony Afrika kontrade och vann med nosen tillgodo.
Peter Arnqvists Lucky Truc fick revansch för den snöpliga upploppsgaloppen på V75 näst senast med till synes segern klar. Tillsammans med Johan Untersteiner avgjorde Lucky Truc loppet redan i sista sväng före en positiv Atlas Font.
Robert Bergh har en mycket lovande treåring i Mellby Joker som följde upp segern i debuten med ännu en imponerande seger.
Hans Crebas avslutade med omgångens enda lilla överraskning. Bransbys Juke Box spurtade ner Conrads Janne via open stretch.
Sex rätt gav 612 kronor, fem rätt 10 kronor och ingen utdelning för fyra rätt.

Joakim Brundin, Kanal 75


Det var hela sex hästar med svenskintresse i Prix du Cantal och det blev svenskt i topp. Första i mål var Millie Millionaire som via en vass spu..


Det var hela sex hästar med svenskintresse i Prix du Cantal och det blev svenskt i topp. Första i mål var Millie Millionaire som via en vass spurt hann fram precis på mållinjen tillsammans med Franck Nivard. Nu gillade inte måldomarna Millie Millionaires aktion och valde att diska stoet. Nu blev det svensk seger ändå. Wild Love som sedan några månader tillbaka tränas av Anders Lindqvist tog karriärens första seger på fransk mark i tredje försöket. Wild Love fick trava utan rygg halva loppet igenom och svarade för en strålande insats. Simbergs Hovslageri AB äger Wild Love och segern var värd drygt 220 000 svenska kronor.
Trea i loppet slutade Ribaude, tränad av Björn Goop. Bronspengen var värd 70 000 svenska kronor.

Joakim Brundin, Kanal 75


ATG har varit den svenska hästnäringens motor sedan 1974 och hela bolagets överskott går tillbaka till Svenskt Travsport och Svensk Galopp...


ATG har varit den svenska hästnäringens motor sedan 1974 och hela bolagets överskott går tillbaka till Svenskt Travsport och Svensk Galopp. ATG:s bokslutskommuniké för 2020 kom tidigare i veckan och visar rekordsiffror. Totalt får ägarna tillsammans närmare 2,8 miljarder kronor via koncernbidrag, utdelning och betalning för rättigheter, sportdata och sponsring.
- Trots ett svårt år med fruktansvärda konsekvenser för samhället i stort får travsporten ändå vara tacksamma för de val vi tillsammans gjorde. Ett år har snart passerat sedan vi den 12 mars 2020 ställde om från en öppen arenasport till en strikt arbetsplats. Travsporten har tillsammans gjort ett fantastiskt arbete i att hålla igång verksamheten på ett säkert sätt. Det skapade också förutsättningar för Svensk Travsports dotterbolag ATG och resultatet är verkligen exceptionellt bra och de har gjort ett fantastiskt arbete, säger Maria Croon.
ATG:s rekordår innebär ett välkommet tillskott i kassan hos ägarna.
- När Svensk Travsport gjorde bokslut för 2019 var det en sammantaget tung ekonomisk situation. Hög skuldsättning och negativt eget kapital. Att nu kunna sanera ekonomin är en självklar prioritet. Genom detta helt exceptionella år kan travet på kort tid vända situationen och istället för en mycket ansträngd ekonomisk situation med stora, kostsamma skulder kan stora delar av våra lån amorteras och en sund finansiell ställning uppnås, säger Maria Croon.
- Dessutom har vi utrymme att göra ett antal offensiva satsningar samt återställa prismedlen till 2019 års rekordnivå fortsätter ST:s vd.

Satsningar på vardagstravet
När det gäller ökade prismedel till de aktiva förklarar Svensk Travsports sportchef Petter Johansson hur man kommer satsa.
- Man kan sammanfatta det i två större satsningar. Vi ökar med 200 nya lopp, främst inom vardagstravet. Och vi höjer prispengarna på STL och på storbanornas onsdagar.
- Totalt rör det sig om olika ökningar till aktiva som motsvarar cirka 50 miljoner kronor och därmed kommer vi att komma upp i 2019 års nivåer, säger Petter Johansson.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Två svenska segrar har det blivit i det anrika loppet Prix de Paris genom åren: 1990 segrade Piper Cub med Stig H Johansson i sulkyn och 2011 var Ma..


Två svenska segrar har det blivit i det anrika loppet Prix de Paris genom åren: 1990 segrade Piper Cub med Stig H Johansson i sulkyn och 2011 var Maharajah starkast i händerna på Örjan Kihlström. Örjan Kihlström vann även 2016 tillsammans med norskfödde Lionel. Svenskfödde Remington Crown vann loppet 1999. Men där är det slut på blågula segrar i loppet som dominerats av franska hästar genom åren.
I år står det blågula hoppet till Anders Lindqvist som från sitt stall i Frankrike skickar ut norskfödde Hard Times i hetluften tillsammans med kusken Victor Ciotola, men Hard Times slår ur underläge i 15-hästarsfältet.
Mer betrodd och den som kanske kan utmana den franska armadan är nordens starkaste häst Moni Viking. Fuxen vann tre av Sveriges tuffaste kraftprov i fjol då han segrade i Paralympiastayern, Harper Hanovers lopp och Åby Stora Pris. Samtliga tre lopp i regi Björn Goop.
I Harper Hanovers lopp noterade Moni Viking världsrekord då han travade 1.11,9 över distansen 3 180 meter voltstart på 1000-metersbana. Världsrekord blev det även i Åby Stora Pris då Maharajah-sonen travade 1.12,4 över distansen 3 200 meter autostart.
Moni Viking tränas och körs i Frankrike av Pierre Vercruysse.

Kul bonusfakta om Prix de Paris från bland annat franska LeTrot:
• Glödhete kusken Eric Raffin har en triumf i Prix de Paris. 2012 vann han med Roxane Griff och i år ser han ut att bli favorit med Délia du Pommereux som närmast kommer från triumf i Prix de France och ett fjärdepris i Prix d'Amérique.
• Styrkeprovet Prix de Paris avgörs över två varv på stora banan på Vincennes. Distansen är mäktiga 4 150 meter och den krävande uppförsbacken på bortre långsidan ska betvingas två gånger.
• Fyra icke-franska hästar som haft mod och styrka att vinna kraftprovet: Piper Cub (1990), Remington Crown (1999), Maharajah (2011) och Lionel (2016).
• Bélina Josselyn är senaste sto att vinna Prix de Paris och hon vann dessutom två år i rad, 2019 och 2020.
• Franske stjärnkusken Jean-Michel Bazire har segerdefilerat sju gånger i Prix de Paris och på det är han bäst: Jardy (2005, 2006, 2007), Up And Quick (2014, 2015) samt Bélina Josselyn (2019, 2020).
• Senast en häst lyckades med den annorlunda dubbeln att vinna Prix de Cornulier (världens största monté-lopp) och Prix de Paris var 2004 då Jag de Bellouet svarade för den prestationen. På söndag har Bahia Quesnot chansen att upprepa bedriften.
• Up And Quick har löpningsrekordet i Prix de Paris och den då sjuårige hingsten vann 2015 på kilometertiden 1.13,5.
• Bold Eagle var den senaste stjärnan att vinna ” Triple Couronne”, trippeln Prix d'Amérique, Prix de France och Prix de Paris. Bold Eagle lyckades med bedriften 2017 och han blev fjärde hästen i historien att lyckas. De övriga är Gélinotte (1956, 1957), Jamin (1959) och Bellino II (1976).

Startlista
Prix de Paris
4 150 meter
1. Hard Times – Victor Ciotola (Anders Lindqvist)
2. Valter di Poggio – Nicolas Bazire
3. Décoloration – Tony Le Beller
4. Féerie Wood – Alexandre Abrivard
5. Violetto Jet – Franck Nivard
6. Diable de Vauvert – Gabriele Gelormini
7. Etonnant – Anthony Barrier
8. Moni Viking – Pierre Vercruysse
9. Flamme du Goutier – Theo Duvaldestin
10. Chica de Joudes – Alain Laurent
11. Tony Gio – Yoann Lebourgeois
12. Carat Williams – Matthieu Abrivard
13. Délia du Pommereux – Eric Raffin
14. Bahia Questnot – Junior Guelpa
15. Davidson du Pont – Jean-Michel Bazire
Förstapris: drygt 1,8 miljoner kronor

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


- 5 Happy Celebration (GS75-1) var jag nöjd med i årsdebuten och jag ger henne tre poäng.- 3 Yuvaraj (GS75-2) var också fin i årsdeb..


- 5 Happy Celebration (GS75-1) var jag nöjd med i årsdebuten och jag ger henne tre poäng.
- 3 Yuvaraj (GS75-2) var också fin i årsdebuten. Det var ett billigt lopp men han gjorde det bra och han får en fyra.
- 2 M.T.Nordic Spirit (GS75-3) är pigg och fin i träningen så det är lite plus på honom. Jag ger honom också en fyra.
- 7 Morell (GS75-5) är okej i träningen men har ett dåligt utgångläge och får en trea.
- 6 Demolition Man F. (GS75-6) är en härlig hederhäst som gör det bra. Han vinner sällan men går bra lopp och får en trea.
- 7 I Come In Peace (GS75-7) tränar fint igen men har också ett dåligt utgångläge och får också en trea.

Kanal 75


Det nya avtalet innebär att ATG blir huvudsponsor för Svenska Handbollförbundet, handbollsligorna för herrar och damer, samt landslagen. Avt..


Det nya avtalet innebär att ATG blir huvudsponsor för Svenska Handbollförbundet, handbollsligorna för herrar och damer, samt landslagen. Avtalet gäller från 1 juli fram till halvårsskiftet 2025, med option för ytterligare två år.
– I dessa coronatider känns det extra tryggt att gå in i ett långsiktigt avtal som kommer att ge oss resurser för att utveckla Svensk Handboll ytterligare och fortsätta att satsa på såväl elit som bredd, säger Robert Wedberg, generalsekreterare för Svenska Handbollförbundet.

De svenska handbollslandslagen tillhör landets mest framgångsrika och uppskattade lag. Damlandslaget har vunnit silver och brons i EM och spelat i de tre senaste OS-turneringarna. Herrlandslaget har fyra VM-guld, fyra EM-guld och tre OS-silver. Så sent som i januari var Sverige i VM-final mot Danmark, men fick nöja sig med silver.

Närmast ska såväl herrarna (12-14 mars) som damerna (19-21 mars) spela OS-kval. Både herr- och damlandslaget bedöms ha goda möjligheter att kvalificera sig till OS i Tokyo i juli-augusti.
– Vi har några härliga och spännande år framför oss, med chans på dubbla OS-turneringar och därefter VM för såväl herrar som damer på hemmaplan 2023, säger Stefan Lövgren från Svenska Handbollslandslaget.

Hasse Lord Skarplöth ser fram emot ett spännande och givande samarbete mellan ATG och Svensk Handboll.
–ATG och handbollen delar många värderingar och arbetar båda för allas lika värde, jämställdhet och mångfald. Tillsammans med Svensk Handboll vill vi nu utveckla upplevelsen både på och utanför handbollsplanen, säger han.

Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se