V64Xpress®: Havglimt har hittat toppformen

 V64Xpress® delades mellan Bergsåker och Åby på fredagskvällen.
Aftonens mest imponerande seger i Sundsvall stod Havglimt för. Norrmannen som vann det svenska derbyt 2020 hade varit segerlös de senaste två säsongerna, men i denna hästens tredje start för året var det tydligt att kallblodet verkligen hunnit bli varm i kläderna.
Vinsten i Hästägarkannan togs i riktigt rejäl stil. Öystein Tjomsland tog sig, trots dubbla tillägg, tidigt fram utvändigt ledaren och kopplade grepp drygt 200 meter kvar. Bakom skuggade fine Ulvsåsen och i spåren spurtade Smedheim Solan – men förgäves. Havglimt försvarade sig med bravur.

Äntligen satt den för Sweetman
En annan som verkligen ordnade en efterlängtad seger var Sweetman.
Lars I Nilsson-miljonären hade inte fått till det på sistone, men kvällens förutsättningar på Åby var helt i hästens smak. Stefan Persson körde Sweetman till täten ur första kurvan och där trivs valacken som fisken i vattnet. Guzz Mearas avslutade förvisso pilsnabbt invändigt på upploppet, men för sent för att på allvar hota ledaren.

Final Whistle i sin egen klass
Final Whistle var mest streckad i inledningen av V64®. Helt korrekt av spelarna.
Mattias Djuse körde valacken till ledningen med två varv kvar av stayerloppet och sedan var det ridå för motståndet. Ledaren lämnade fältet för mycket lätt seger i läcker stil.
Välförtjänt första årsseger för Stella Nova Race.
Thomas Uhrberg satt vid ratten bakom Ulf Stenströmer-stoet som spurtade vasst och fick nosen först i den täta slutstriden i ett lopp som avverkats i uppskruvat tempo.
Kämpaseger för Underbarosåfin.
Femåringen, körd och tränad av Henrik Svensson, fick ingen lätt resa men arbetade säkert ned ledaren på sluttampen. Fjärde segern på dubbelt antal starter i år för hästen.
Mycket fin insats av Aperol Broline.
Stoet från Johan Untersteiners stall hamnade tidigt långt bak i fältet, men tuffade på, tog sig ned invändigt och avslutade virvlande på open stretch. Det tillräckligt snabbt för att hinna fram till segern.
Sju rätt på V64® resulterade i 3856 kronor. Sex rätt 74 kronor och fem rätt 12 kronor.

Daniel U. Olsson, Kanal 75

Publicerat 2022-08-05 21:50:00


De senaste travnyheterna


Jockeyklubbens Auktionslöpning lockade med söndagens största prischeck på Jägersro Galopp. Tio tvååringar kom till start f..


Jockeyklubbens Auktionslöpning lockade med söndagens största prischeck på Jägersro Galopp. Tio tvååringar kom till start förstapriset på 250 000 kronor gick till Little Arabella som fick huvudet först i en tät slutstrid med Fredrik Reuterskiölds duo Step Aside och Carter.
Patrick Wahl tränar vinnaren och i sadeln satt Oliver Wilson.
- Nu kan man slappna av… eftersom sista starten var en ren flopp så var man orolig. Kapacitet finns och nu är det en väldigt skön känsla. Det är helt klart en lovande häst med spännande stam, sa Patrick Wahl om tvååringen efter Japanska hingsten Karakonite.

Fast Forward tillbaka som vinnare
Fast Forward blev svaret i Rosengårdlöpning. Den treårige valacken var överlägsen över upploppet i händerna på Valmir De Azeredo.
Fast Forward var obesegrad i fjol som tvååring med tre segrar på tre starter men i år har det gått trögare. Söndagens seger värd 125 000 kronor var första triumfen på sex starter i år. Fredrik Reuterskiöld tränar vinnaren.
- Han var helt överlägsen i dag, de gick fort där framme och red loppet handen på honom. Det var kul att vinna det här löpet, senast jag vann det här var med I Kirk, så vi kan hoppas på samma utveckling, sa Jägersrotränaren.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


 Mohawk Million, ett tvååringslopp med en samlad prissumma om en miljon kanadensiska dollar, var lördagens huvudnummer på banan Wood..


 Mohawk Million, ett tvååringslopp med en samlad prissumma om en miljon kanadensiska dollar, var lördagens huvudnummer på banan Woodbine Mohawk Park.
Det slutade i ännu en storseger för stall Marcus Melander.
Tim Tetrick satt vid tömmarna bakom Oh Well, som var favoritspelad och bjöds en fin resa som andra häst i andraspår. Inför sista kurvan hade den positionen bytts ut mot utvändigt ledaren och redan in över upploppet hade segergreppet kopplats. Oh Well, som ägs av svenska SRF Stable segrade enkelt på 1.10,7 över 1609 meter med autostart på 1400-metersbanan.
Förstapriset i loppet uppgick till en halv miljon kanadensiska dollar, en summa vilken motsvarar lite drygt 4,1 miljoner kronor.
För Oh Well, som tidigare i år slutade tvåa i Peter Haughton Memorial, var det här fjärde segern i karriärens sjätte start.

Daniel U. Olsson, Kanal 75


Daniel Redéns hästar dominerar på svenska travbanor. Svenskt Travkriterium blev ännu en uppvisning från stallet då Xanthis Ha..


Daniel Redéns hästar dominerar på svenska travbanor. Svenskt Travkriterium blev ännu en uppvisning från stallet då Xanthis Harvey slutade etta, Bengan tvåa och Ante la Roche trea.
Det var dessutom tredje året i rad Daniel Redén vann det klassiska unghästloppet: 2020 vann Brambling och 2021 vann Francesco Zet.
Örjan Kihlström körde vinnaren Xanthis Harvey och det var stjärnkuskens åttonde seger i kriteriet.
- Helt overkligt. Xanthis Harvey har känt som något extra hela tiden, roligt att han fick visa det i dag, sa Örjan Kihlström
Daniel Redén var tagen efter segern och det handlade inte om att stallets hästar tillsammans tjänade fantastiska sju miljoner kronor i loppet!
- Det betyder ingenting, äran att få vara med i detta loppet och få vinna… Med 100 procent min största seger känslomässigt.
Orsaken till de starka känslorna var att vinnaren Xanthis Harvey är en son till Daniel Redéns förra stjärna Propulsion. Propulsion som efter sin triumf i Elitloppet 2000 blev av med samtliga segrar och resultat i karriären på grund av en otillåten behandling som unghäst i USA.

Dubbelseger för Nurmos
Timo Nurmos hade också en stor dag på Solvalla och det blev först vinst i STL Open och sedan dubbelseger för stallet i Svenskt Travoaks.
I Svenskt Travoaks var favoriten Bonneville W.I. starkast över upploppet och satte huvudet först efter en resa utvändigt om stallkamraten Aurelia Express som blev tvåa.
Ulf Ohlsson körde vinnaren och han var förstås mycket nöjd efter segern värd 2,8 miljoner kronor.
- Hon är stark och går hela vägen, en fantastisk prestation, fantastiskt kul så klart. Det är de här loppen man ser fram emot, kul att vinna, sa segerkusken som även var tvåa med Bengan som tjänade två miljoner kronor i kriteriet
Aurelia Express såg länge ut som en vinnare i oaks men vinglade sista biten när Erik Adielsson drog tussarna ur hästens öron och tappade farten. Utan bomull i öronen blev även det treåriga stoet lite rädd och sparkade bakut efter mål och träffade kusken olyckligt.
- Hon blev rädd för publikljudet och kickade ett par gånger mot mig. Det gjorde fruktansvärt ont, men peppar, peppar ta i trä… jag hade tur och det känns som att jag kan fortsätta köra, sa Erik Adielsson som tog sig för benet och haltade när han gick tillbaka till stallbacken.
Andraplatsen var värd 1,4 miljoner kronor.
Erik Adielsson var senare tillbaka i sulky och blev trea i kriteriet med Ante la Roche som tjänade en miljon kronor.

Djuse skrällkusk x 2
Finalen av STL Open med 750 000 kronor till vinnaren såg ut att bli en enkel resa mot vinnarcirkeln för favoriten Hail Mary då Örjan Kihlström enkelt kunde köra till ledningen och sedan bestämma tempot. Men 250 meter kvar kastade Magnus A Djuse loss Brother Bill efter en ryggresa i andraspår. Timo Nurmos stjärna avslutade sylvasst och avgjorde mycket enkelt. Magnus A Djuse kunde bjuda på en segergest i god tid före mål.
- Han var lugn och fin i loppet, men jag trodde det hade gått lite för sakta för att slå Hail Mary. Han avslutade otroligt, sa Magnus A Djuse.
Magnus A Djuse var inte nöjd med den segern och han skrällde även i klass I-finalen (V75-5) tillsammans med Fredrik B Larsson-tränade Robthebank.

Imponerande dubbel för Westholm
Santos de Castella och Jörgen Westholm bjöd på stor uppvisning i finalen av bronsdivisionen som inledde V75.
Special Major var snabbast från start men Jörgen Westholm var vaken och tog sig ut från direkt innerspåret och körde resolut mot ledningen. Trots 1.07,7 första 500 meterna och 1.10,7 första 1 000 vann Santos de Castella lekande lätt med tussarna (extraväxeln) kvar i öronen Förstapriset 220 000 kronor.
Lika enkelt såg det ut i V75-2 där Jörgen Westholm dominerade loppet från start till mål i spets med favoriten Roll Control. 1.12,2 blev segertiden över 2140 meter autostart. Även här var förstapriset 220 000 kronor.
- Han kändes ganska oslagbar hela vägen, det var en skön känsla, kommenterade Jörgen Westholm.
Solvallatränaren Westholm hade en toppdag och blev även delad trea i Svensk Travoaks med Queen Belina som tjänade 518 000 kronor.

370 med sju rätt
Styrkeprovet Walter Lundbergs Memorial avslutade V75 och det blev en triumf värd 300 000 kronor för Katja Melkko-tränade High On Pepper. Jorma Kontio tog ett tidigt initiativ och vann från spets.
V75 lockade med en drömjackpot och när krutröken skingrats vann drygt 370 vinnare med sju rätt 300 061 kronor. Sex rätt gav 967 kronor och fem rätt 91 kronor.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


 Superlördagen på Solvalla bjöd på mängder av fina lopp, inte minst i den omgång av V65® som inledde eftermiddagen.En ..


 Superlördagen på Solvalla bjöd på mängder av fina lopp, inte minst i den omgång av V65® som inledde eftermiddagen.
En av höjdpunkterna var uttagningsloppet till Grand Prix de l’UET, eller Europaderbyt som loppet även kallas, som såg den färska Derbystoet-vinnaren Lara Boko i favoritens roll. Stoet var dock inte alls på humör för dagen och galopperade bort alla möjligheter redan före bilen släppt fältet.
Då såg Örjan Kihlström chansen bakom Nugget Zon, tränad av Halmstads Marcus Lindgren. Duon stack snabbt till ledningen och särskilt mycket svårare visade det sig aldrig vara. Nugget Zon, som inte lyckades ta en finalplats i Svenskt Travderby fick nu plåster på såren; segern blev enkel efter att ha haft kommandot från start till mål.
– Jag har grämt mig i flera veckor sedan jag släppte ledningen i kvalet till derbyt. Det är skönt att han får visa att han är en av de allra bästa i kullen ändå. Om inget med övernattningen skulle ha ställt till det så visste jag att han inte kunde förlora det här om han fick ledningen. Förutom Francesco Zet så är jag inte rädd för någon i kullen och det har jag sagt förut…, sa Marcus Lindgren.
Finalen i Grand Prix de l’UET körs på Vincennes den 14 oktober.
Exakt hur många hästar som kvalar in till finalen i Paris avgörs först efter fredagens uttagningar på just Vincennes. Men bland definitivt inkvalade hästar räknas dagens tvåa, respektive trea Imhatra Am och Aquarius Face.

Sister Sledge höll undan i en tät slutstrid
Giant Diablos lopp bjöd på ett förstklassigt race för stoeliten.
Daniel Redéns fina jänkarsto Sister Sledge sågs i favoritposition och med Örjan Kihlström i sulkyn lyckades hon försvara sitt innerspår. Det skulle dock bli en riktigt tät avslutning, Digital Class blev, efter en fin resa, ordentligt närgången den sista biten, men Sister Sledge höll undan med knappast möjliga marginal.
Det är ruskigt fin form på Gooner.
Sexåringen från Daniel Wäjerstens stall var mest streckad av alla på V65® och gjorde inte spelarna besvikna. Valacken tog sin tredje raka efter att ha anfört Silverdivisionens final från start till mål i ett friskt tempo och hållit undan för Toto Barosso som avslutade flygande.
En ordentlig skräll blev det i stället i finalen av Diamantstoet.
Tunga favoriten Edima kunde inte värja sig från ledningen, något som bäddade för hästarna i kön. Allra vassast till slut gick Kia Ora, streckad på bara fyra procent, som sista biten avgjorde enkelt. Körande tränaren Oskar Kylin Blom bjöd på segergest över mållinjen.
Stig H Akademiens lopp för lärlingarna såg en överlägsen segrare när det väl kom till kritan. Corazon de B. gick en stark sista långsida i spåren, avgjorde tidigt och vann i läcker stil för David Grundmann. Per Lennartsson tränar.
Svensk Travsports Femåringsmonté inledde hela festen. Loppet såg Björn Goop-tränade Beauty Wind infria favoritskapet tillsammans med Jonathan Carre i sadeln.
Sex rätt på V65® gav 8352 kronor och fem rätt 211 kronor.

Daniel U. Olsson, Kanal 75


 Under fredagen slutade Makethemark femma i en start på Solvalla.Det blev hästens sista framträdande på tävlingsbanan. På ..


 Under fredagen slutade Makethemark femma i en start på Solvalla.
Det blev hästens sista framträdande på tävlingsbanan. På tränaren Petri Salmelas Facebook-sida berättar man att stallets stjärna därmed avslutat tävlandet och nioåringen fortsätter nu som avelshingst på heltid.
Makethemark var tidigt en kulltopp och fortsatte att skörda stora framgångar även som äldre travare. Bland segrarna märks de i Jubileumspokalen, Åby Stora Pris och Norrbottens Stora Pris, samt ett brons från Elitloppet. Makethemark vann 26 av sina 79 starter och tjänade drygt 12 miljoner kronor.

Daniel U. Olsson, Kanal 75


Gott Klirr tillsammans med Jonathan Carre drog på friskt i ledningen samtidigt som Lena Fritz valde att ta det lugnt och avvakta som trea på innersp..


Gott Klirr tillsammans med Jonathan Carre drog på friskt i ledningen samtidigt som Lena Fritz valde att ta det lugnt och avvakta som trea på innerspår. På sista långsidan fortsatte Fritz på innerspår och luckan kom 300 meter före mål. Över upploppet hade Gott Klirr gjort sitt och Don Viking sprang ifrån i ren glädje och vann överlägset.
- Han är helt otroligt. Han är som en evighetsmaskin. Jag är skakig varje gång han startar, det är fruktansvärt. Han är en arbetsnarkoman och sedan gör Stefan och skötaren ett otroligt jobb med den här hästen. Jag fattar inte att Stefan har ett sådant tålamod, sa en överlycklig ägare.
Trettonårige Don Viking tränas av Stefan Dellbro som är ensam om att vinna tre SM-guld i monté. Don Viking har nu sprungit in drygt 2,7 miljoner kronor.

Stall Tjomsland dominerade stort
Det var kallblod för hela slanten på Bergsåker. Som så många gånger förr handlade det mycket om Öystein Tjomsland som hade hela 16 hästar till start. När han summerade kvällen hade stallet vunnit sex segrar och Tjomsland satt själv bakom fem av vinnarna och körde in över en halv miljon kronor.
Mest imponerade Grisle Odin G.L. när han vann Sleipners Nordiska Kamp i överlägsen stil. Finske Suvelan Rinssi tog emot favoriten så länge han orkade, men när Tjomsland tryckte på gasen försvann Grisle Odin G.L. och vann med halva upploppet på nya svenska rekordet 1.22,0/2680 meter.
- Han är väldigt kvick i benen och detta var en våldsam prestation. Nu blir det V75 på Skellefteå, sa den norske stjärntränaren.
Imponerade gjorde också Bore Mikkel när han vann Svensk Travsports Treåringsstjärna. Trots dubbla tillägg var hästen ensam på banan och slog till med ett präktigt svenskt rekord med starka 1.24,5/2180 meter.
- Det är en otrolig häst och han har utvecklats oerhört, sa Tjomsland.
Bergsåkers Stora Femåringspris lockade bara fem hästar. Tangen Bork infriade förväntningarna som storfavorit tillsammans med Tom Erik Solberg. Tangen Bork tog tidigt hand om ledningen och sedan såg det ut som att hästen var ute på en behaglig söndagspromenad.
Övriga vinnare van Ros Borken och Ragnhild W.M. som bägge svarade för ett gott dagsverke.
Mycket talade för att Tjomsland skulle vinna Stora Fyraåringsloppet med Holter Odin, men det satte David Nylanders Dellenit stopp för. Mats E Djuse körde tidigt till ledningen och sedan släppte Dellenit inte någon förbi sig och blev 100 000 kronor rikare.

Fyrling till Oscar Giman
Bergsåker delade V64Xpress® med Kalmar och där hade hemmaamatören Oscar Ginman klang och jubelföreställning med fyra segrar under kvällen.
Treårige A Nice Day imponerade stort när han vann Hästägarkannan, tillika V64-5. Varvet före mål kom storfavoriten Inspiration farande i tredjespår och A Nice Day fick attackera framåt och tog över ledningen. Sedan var det full fart sista varvet och A Nice Day klev undan till en lätt seger.
- Det är en fantastiskt fin häst. Nu fick han lite täta starter och det svarade han bra på, sa Ginman.
Håkan Danielssons Cojito (V64-1) gillar ledningen och Ginman tryckte gasen i botten direkt och satt i ledningen kort efter start. Tempot var bra och konkurrenterna hade fullt upp med att hänga på. I sista sväng ökade Cojito på steglängden och var inte i närheten av att förlora.
- I dag var han ruskigt fin. Han gillar inte att springa i ryggar och är lite ojämn, sa en nöjd segerkusk.
Oscar Ginman övriga vinnare var Hana Holy och Springdayfree.
V64-raden betalar 4 074 kronor, fem rätt 36 kronor och ingen utdelning på fyra rätt och det betyder att det blir jackpot på måndag då tävlingarna avgörs på Färjestad.

Joakim Brundin, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se