Unik statistik: Springspårsspecialisterna

Det finns få moment i travlopp där kusken är så avgörande som när det gäller att pricka från springspår.
Perfekt tajming i volten brukar innebära att man flyger förbi hästarna invändigt, en miss att man blir hängande i tredjespår.
Vissa av landets kuskar har rykte om sig att vara extra vassa från springspår medan andra påstås ha betydligt svårare att utnyttja potentialen av extra anlopp i startmomentet.
Men hur ligger det till egentligen?
I databasen travfakta.se finns kommentarer kring samtliga travlopp i landet de senaste 15 åren.
Vi har gått igenom de 100 senaste springspårsstarterna från startvolten för aktuella kuskar, vilket innefattar de 30 segerrikaste i landet under 2019 samt ett ”wild card” för Thomas Uhrberg som figurerade flitigt som kandidat till en av landets främsta då ämnet diskuterades på redaktionen.
Magnus A Djuse, Mats E Djuse och Adrian Kolgjini har inte kört 100 starter från springspår ännu, varför deras procent gäller hela karriären.
Statistiken innefattar enbart loppets första 500 meter. Med spets menas att hästen suttit främst någon gång under loppets första halvvarv, även då kusken valt att släppa.
Galopperna innefattar samma sträcka.

Goop snabbast och Kihlström säkrast
Trots att det handlar om landets allra främsta kuskar så skiljer sig procentsatserna åt markant.
Vissa är uppenbarligen betydligt bättre än andra på att få till det från springspår.
Björn Goop spetsar mer än dubbelt så ofta som kuskarna i botten av listan medan Örjan Kihlström kör mindre än en tredjedel så många galopper som Magnus Jakobsson.
De två listorna presenteras separat, dessutom har vi sammanställt ett index som får representera landets tio främsta springspårskuskar just nu.

Spets i procent
Björn Goop 53
Carl Johan Jepson 49
Peter Untersteiner 47
Thomas Uhrberg 45
Johan Untersteiner 44
Joakim Lövgren 42
Ulf Ohlsson 41
Erik Adielsson 41
Christoffer Eriksson 40
Magnus A Djuse 39
Adrian Kolgjini 38
Per Lennartsson 38
Conrad Lugauer 38
Örjan Kihlström 36
Robert Bergh 36
Mattias Djuse 36
Ove A Lindqvist 35
Mikael J Andersson 34
Jörgen Westholm 34
Kim Eriksson 33
Oskar J Andersson 32
André Eklundh 31
Magnus Jakobsson 28
Ulf Eriksson 27
Rikard N Skoglund 27
Torbjörn Jansson 26
Mats E Djuse 25
Jorma Kontio 24
Claes Sjöström 24
Kevin Oscarsson 24
Kaj Widell 21

Kommentar: Björn Goop dominerar inte bara på Vincennes utan även från svenska springspår. Att spetsa i över hälften av sina starter är onekligen anmärkningsvärt. Goop har varit ”i zonen” sedan i somras och frontat i 14 av sina senaste 20 starter. Jämför det med tvåan Carl Johan Jepson som sannolikt skulle toppat listan om den gjorts i höstas, men nu är inne i en rejäl svacka då han bara nått ledningen i 2 av 17 försök sedan september. Att spetsperioderna kommer i kluster är för övrigt något man kan märka hos många av kuskarna. Far och son Untersteiner samt Thomas Uhrberg var alla namn som kom upp i förhandsnacket kring vilka som skulle ligga i topp.

Galopp i procent
Örjan Kihlström 11
Joakim Lövgren 14
Ulf Ohlsson 14
Oskar J Andersson 16
Björn Goop 16
Peter Untersteiner 17
Mikael J Andersson 18
Thomas Uhrberg 18
Erik Adielsson 19
Jorma Kontio 19
Magnus A Djuse 20
Mattias Djuse 20
Robert Bergh 21
Jörgen Westholm 21
Ulf Eriksson 21
Rikard N Skoglund 21
Claes Sjöström 21
Carl Johan Jepson 22
Torbjörn Jansson 22
Per Lennartsson 23
André Eklundh 24
Kaj Widell 24
Christoffer Eriksson 25
Kim Eriksson 25
Johan Untersteiner 26
Conrad Lugauer 27
Ove A Lindqvist 27
Kevin Oscarsson 28
Adrian Kolgjini 29
Mats E Djuse 29
Magnus Jakobsson 37

Kommentar: Örjan Kihlström är känd för att han kör minst galopp generellt bland toppkuskarna och det gäller i synnerhet från springspår, där han uppenbarligen har en mer försiktig filosofi än flera av sina kollegor i kuskeliten. Oskar J Andersson är ett annat exempel på den mer konservativa skolan medan namnen i botten får sägas representera ”spetsa eller försvinna” mentaliteten.

Landets tio främsta springspårskuskar enligt index
Björn Goop 37
Peter Untersteiner 30
Joakim Lövgren 28
Carl Johan Jepson 27
Thomas Uhrberg 27
Ulf Ohlsson 27
Örjan Kihlström 25
Erik Adielsson 22
Magnus A Djuse 19
Johan Untersteiner 18

Kommentar: Björn Goop är landets klart främsta springspårskusk enligt dessa kriterier. Ett namn som inte alls förekom i de förhandstips som avkrävdes några av Kanal 75:s tv-profiler inför genomgången var Joakim Lövgren. Jägersrotränaren är uppenbarligen en mycket underskattad springspårskusk, högt upp i båda kategorierna och med en i sammanhanget unik svit då han inte körde en enda galopp på drygt 30 starter mellan hösten 2015 och våren 2017. Anmärkningsvärt är även att landets yngste toppkusk Magnus A Djuse kvalificerar sig trots sin ringa rutin med drygt 60 springspårsförsök i karriären.

Robin Johansson, Kanal 75

På grund av tekniska problem nås inte startlistor och vinstlistor den vanliga vägen. Dessa hittas istället tillfälligt här: https://startlists.aws.atg.se/ Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg

Publicerat 2020-02-11 21:55:00


De senaste travnyheterna


26-årige Oscar Berglund är en nykläckt tränare som hoppas kunna konkurrera i Frankrike om något eller några år. Som amat&..


26-årige Oscar Berglund är en nykläckt tränare som hoppas kunna konkurrera i Frankrike om något eller några år.
Som amatör var han på väg till Paris för några år sedan med lovande Seattle Zet men fick vara med om en tung förlust då hästen skadades svårt och fick sluta sina dagar.
Sjuåriga stoet Hope And Dreams har Oscar Berglund haft höga tankar om. Tanken var att stoet skulle utvecklas ytterligare av starter på nationalarenan Vincennes och kanske till och med vinna lopp.
Framgångarna har dock uteblivit. Hope And Dreams fick påbörja resan ner till Frankrike vid juletid och har på tre starter endast tjänat 4500 kronor.
Sjundeplatsen i ett lopp för äldre ston på Vincennes på söndagen är det bästa resultatet så här långt. Emilia Leo - med en färsk V75-seger från lördagen i bagaget - satt länge sist med Hope And Dreams. Avancemanget i tredjespår genom slutkurvan lovade emellertid en hel del.
Men i början av upploppet tog hästen slut på några steg och dalade till sjundeplatsen på tiden 1.16,9 över 2850 meter volt.
- Hon gick in i den berömda väggen och det blev nog helt enkelt för tufft. Hon fick ett tufft lopp visserligen med att dra lasset i uppförsbacken men jag tycker att man ska kunna ställa de kraven att hon ska klara det ändå och i alla fall vara långt framme om hon ska ha någonting här nere att göra, säger Oscar Berglund någon timme efter söndagsloppet.

”Inget att skylla på”
Stoet insjuknade efter transporten ner och har inte haft de bästa förutsättningarna för starter i Frankrike. Hope And Dreams har stått på svensken Daniel Parlings gård och börjat ta för sig i träningen så pass på slutet att Oscar Berglund hade börjat tro på sin häst igen.
Motståndet på söndagen var dock så pass hyfsat att Hope And Dreams hade delat ut 94 gånger pengarna på vinnarspelet vid en eventuell seger.
- Fast i dag tycker jag inte att det fanns något att skylla på. Det är nog bara att inse att hon inte riktigt räcker till här nere, säger tränaren.
Hope And Dreams ska dock få vara kvar en tid för att testas på några av landsortsbanorna.
- Kanske blir det enklare där. Jag trodde att hon skulle kunna komma ner hit och höja sig ytterligare men det har inte alls blivit så. Så vi får väl krypa ut bakvägen och tänka att det är djur vi håller på med. Inget mer Vincennes för henne i alla fall.

Drömmar om Elitloppet
Men han släpper inte drömmen om segrar i Frankrike. Hemma i Östersund finns femårige valacken Mellby Galanga med fyra segrar i monté på de fem senaste starterna med framgångsrika Emilia Leo i sadeln.
Östersundstränaren tror och hoppas att Mellby Galanga duger i montéloppen i Paris på sikt.
- Emilia kör och rider alla mina hästar även i Frankrike så länge hon inte tackar nej och inte vill åka så långt. Men jag tror att hon tycker att det är väldigt kul att tävla här nere. Vi får ser hela det här äventyret med Hope and Dreams som en viktig erfarenhet för kommande lopp här nere.
Med stallets stjärna Shocking Superman hoppas han nå de verkliga höjderna.
- Det är en häst långt utöver det vanliga som sprang en tio-tid full väg i höstas på lerig bana och var helt okörd då. Vi hymlar inte om att vi hoppas att han ska vara en av de 16 i Elitloppet i maj och något för de stora loppen i Paris nästa vinter. Det är drömmen i alla fall och sedan får vi se om det lyckas eller om vi faller lika platt som vi gjorde med den här satsningen.

Mikael Wikner, Kanal 75

På grund av tekniska problem nås inte startlistor och vinstlistor den vanliga vägen. Dessa hittas istället tillfälligt här: https://startlists.aws.atg.se/ Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg


Stefan Eriksson, marknadschef på travbanan i Eskilstuna, åker land och rike med melodifestivalen just nu och rapporterar om den kringresande cirkuse..


Stefan Eriksson, marknadschef på travbanan i Eskilstuna, åker land och rike med melodifestivalen just nu och rapporterar om den kringresande cirkusen för ATG och tidningen Expressen.
Hos ATG går det att spela på både artister och hästar och Stefan Eriksson – ”Schlager-Stefan”– har varit mycket pricksäker i sina musikaliska tips.
I lördags lyckades han även med sitt andelsspel till V75 på sajten ATG Tillsammans.
Endast 355 av dryga miljonen inlämnade system hittade alla vinnarna. Schlager-Stefans var ett av dem.
- Det gick verkligen min väg hela lördagen och det blev en spännande eftermiddag i Luleå med trav och schlager om vartannat, säger han,
I sina tips till Melodifestivalens deltävling i Luleå trumpetade han ut att artisterna Mohombi och Mariette skulle bli lördagens stora vinnare och ta sig direkt till final.
Ett spel som stod i sju gånger i odds när Stefan Eriksson vinkade med spelflaggan på fredagen.
Folk som trodde på hans tips till V75 tjänade också en slant.
Det blev sju rätt på Mantorp V75 och den totala vinsten för laget blev 73 756 kronor. Andelarna kostade 50 kronor och gav 1 891 kronor stycket tillbaka.
- Att Princess S.W. skulle vara den klart bästa spiken stämde ju. Jag såg den i Kalmar gången innan och hon imponerar ju varje gång, berättar Stefan Eriksson.
Jätteskrällen i Mantorp blev Winner Bac i V75-2, endast med på tre procent av de inlämnande systemen.
Om man garderar i V75-2 ska man ta med 7 Winner Bac som bara är streckad på tre procent just nu”, skrev Schlager-Stefan.
- Markus B Svedberg är tränare på Sundbyholm och jag följer hans hästar väldigt mycket. Men jag vet också att Winner Bac är väldigt bra. Jag tyckte att det var obegripligt att den inte var så mycket spelade den här gången, i ett väldigt öppet lopp dessutom, säger Stefan Eriksson.

Carola och ”Hockey”
Schlager-Stefan har precis klivit av planet söndag förmiddag efter helgen i Luleå.
Efterfesten med artister och branschfolk höll på till 03.00. Planet gick blodigt tidigt.
Schlager och trav har varit två stora intressen sedan han var liten och såg Carola Häggkvist vinna med Främling och föräldrarna hade häst hos travtränaren Håkan ”Hockey” Eriksson på Sundbyholmstravet.
- Och nu får jag jobba med mina intressen. Det är järnet på Sundbyholm från måndag morgon och sedan melodifestivalen mot slutet av veckan så här års. Jag har jättekul, säger Stefan Eriksson som började som marknadschef på travbanan 2007 och, som han säger, tillhört ”schlager-bubblan” lika länge som reporter och tipster.

Fotnot: Följ Schlager-Stefans mello-tips på atg.se/schlager

Mikael Wikner, Kanal 75

På grund av tekniska problem nås inte startlistor och vinstlistor den vanliga vägen. Dessa hittas istället tillfälligt här: https://startlists.aws.atg.se/ Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg


Sofia Adolfsson, 28, var segerrikaste montéryttaren i Sverige i tre år i följd åren 2016, 2017 och 2018 innan hon i fjol fick kapitulera..


Sofia Adolfsson, 28, var segerrikaste montéryttaren i Sverige i tre år i följd åren 2016, 2017 och 2018 innan hon i fjol fick kapitulera mot överlägsna Emilia Leo.
Under hösten skadade sig hon sig under ett träningspass på hästryggen. En knäoperation följde som höll henne borta från tävlingsbanorna i en och en halv månad.
Vägen tillbaka blev längre än hon trodde.
På lördagen tog hon sin första seger sedan i slutet av september. Marcus Lindgren-tränade Den Of Warlock var favorit i montéloppet under förmiddagen på Mantorptravet och blev Sofia Adolfssons första vinnare på 38 försök i både sulky och sadel.
Adolfsson red ett avvaktande lopp med storfavoriten och lät hästen svepa fältet 700 meter från mål. Den Of Warlock var lite ringrostig i sin blott andra start sedan i juni i somras men kunde ändå vinna säkert.
- Han hade ett otroligt fint år i fjol och jag tror att han kommer att vara ännu bättre i år om han får hålla ihop. Enligt vad jag tycker är han i Sveriges elit inom montén, sa Sofia Adolfsson.

Mikael Wikner, Kanal 75

På grund av tekniska problem nås inte startlistor och vinstlistor den vanliga vägen. Dessa hittas istället tillfälligt här: https://startlists.aws.atg.se/ Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg


Örjan Kihlström, som blev Årets Kusk i fjol på Hästgalan i fredags, har till och från haft problem med sin rygg de senaste &ari..


Örjan Kihlström, som blev Årets Kusk i fjol på Hästgalan i fredags, har till och från haft problem med sin rygg de senaste åren. I onsdags tvingades han att stå över V86-tävlingarna då ryggproblemen hade kommit tillbaka. Trots olika behandlingar och övningar har de inte gett med sig ännu. Örjan tvingas även att tacka nej till styrningarna i lördagens V75-omgång. Stjärnkusken skulle ha kört i sex avdelningar och ersätts av följande kuskar enligt nedan.

Följande kuskar ersätter Kihlström:
V75-1: 2 Barista Oak – Johan Untersteiner
V75-2: 13 Loveexplosion H.C. – Johan Untersteiner
V75-3: 8 G.R.J’s Wolverine – Kim Eriksson
V75-4: 5 Cobbys Nana – Ulf Ohlsson
V75-5: 10 Ti Punch Broline – Torbjörn Jansson
Örjan Kihlström skulle även ha kört 6 Deede Star i V75-6, men hästen är struken.

Kanal 75

På grund av tekniska problem nås inte startlistor och vinstlistor den vanliga vägen. Dessa hittas istället tillfälligt här: https://startlists.aws.atg.se/ Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg


Trots att V64-omgången inleddes med en favoritseger för Payet D.E. och Kim Eriksson blev det sexsiffrig utdelning på Örebrotravet på..


Trots att V64-omgången inleddes med en favoritseger för Payet D.E. och Kim Eriksson blev det sexsiffrig utdelning på Örebrotravet på torsdagskvällen.
Elva system klarade sex rätt och belönades med 130 092 kronor. Fem rätt gav 1 183 kronor och fyra rätt 77 kronor.
Harry Boy låg bakom ett av vinstsystemen med sex rätt, spelat var inlämnat hos Ljungbyholm Spel Kiosk och en insats på 270 kronor gav vinst på 150 091 kronor.
En kund hos Ge-Kås i Ullered satsade 48 kronor och vann 138 268 kronor.
Mest vann en spelare på ATG.se i Stockholm som spelade för utdelning endast på sex rätt och därmed fick 2,5 sexor och totalt 325 230 kronor, insatsen var över 2 000 kronor.

Kanal 75

På grund av tekniska problem nås inte startlistor och vinstlistor den vanliga vägen. Dessa hittas istället tillfälligt här: https://startlists.aws.atg.se/ Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg


Hela fem hästar tränade i Skandinavien fanns med i startlistan till lopp 2 på Meydan och det blev succé även om favoriten Ya Hayati ..


Hela fem hästar tränade i Skandinavien fanns med i startlistan till lopp 2 på Meydan och det blev succé även om favoriten Ya Hayati blev för svår.
Bakom favoriten imponerade Caroline Malmborg-tränade Timo Nurmos som tvåa förtjänstfullt riden av Fredrik Janetzky. Den treårige hingsten provades med blinkers för första gången och han såg riktigt fin ut bara en längd efter vinnaren.
Bakom fullföljde även Bent Olsen-tränade Grey Flash starkt till tredjeplatsen tillsammans med jockeyn Carlos Lopez. Patrick Wahl-tränade Silent Night fick nöja sig med femtepriset sedan speeden ebbat ut något sista biten i händerna på Antonio Fresu. Patrick Wahls andra häst i loppet, Midnight Oil, slutade sist tillsammans med Per-Anders Gråberg.
Francisco Castros Toosh Carlras blev åtta med Elione Chaves i sadeln.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

På grund av tekniska problem nås inte startlistor och vinstlistor den vanliga vägen. Dessa hittas istället tillfälligt här: https://startlists.aws.atg.se/ Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se