Tio Grand Slam-miljoner till Danmark

Grand Slam innebär att ATG utlovar tio miljoner kronor om ett system blir ensamt om att pricka sex rätt under söndagarna.
I helgen inträffade det för andra gången när ett system inlämnat i Danmark lyckades träffa alla blindskär på Bodentravet.
På atg.se redovisas utdelningen till 1 675 319 kronor för 3,21 system med sex rätt vilket kan se förvirrande ut, men totochefen Marcus Wahlman reder ut begreppen:
- Då räknar man direkt mot omsättningen, sedan tillkommer en manuell dividend när man lägger på Grand Slam. Den udda siffran gällande antalet system beror på växelkursen. I Danmark spelar man 1,28 rader och betalar därför 28 procent mer per rad. Det vinnande systemet hade enbart spelat i V6-potten.
Att spela enbart i V6-potten innebär 2,5 gånger utdelningen, vilket multiplicerat med 1,28 ger 3,21 system.
Nu gav detta inget mervärde i detta fall, tvärtom. Hade det vinnande systemet spelat ”konventionellt” hade det dessutom fått en del pengar för fem och fyra rätt. Något som uteblev nu.
- Men jag tror inte han eller hon gråter över det, tio miljoner är inte så illa, säger Wahlmann.
Det vinnande systemet kostade över 2 000 kronor att lämna in och innehöll en spik.

Robin Johansson, Kanal 75

Publicerat 2017-01-08 18:47:00


De senaste travnyheterna


Fredrik Pedersen vill inte berätta vart i Skåne han flyttar.Du ska bli försteman i ett större proffsstall, har vi snappat upp på en u..


Fredrik Pedersen vill inte berätta vart i Skåne han flyttar.
Du ska bli försteman i ett större proffsstall, har vi snappat upp på en utländsk internetsida?
- Jaså, det står där. För min del är det inte känsligt, men vi har kommit överens om att vänta med att gå ut med det. Det är ändå ett tag tills flytten, säger Fredrik Pedersen.
Vad är orsaken till att du slutar som tränare?
- Det finns flera orsaker, men det flesta på det privata planet. Jag har barn som bor i södra Småland som jag nu kommer närmare. Sedan är det så att gården vi hyrt är såld och jag hade ändå varit tvungen att hitta en lösning på det.
Det har ändå gått bra för din tränarrörelse!
- Jo, men det tycker jag. Vi har legat mellan 1,5 och 1,7 miljoner kronor inkört varje år på slutet och haft mellan 20-22 hästar.
Fredrik Pedersen har varit tränare på Romme travet sedan 2007 då han återvände efter ett tre år långt äventyr i Texas, USA, där han arbetade som cowboy. Då handlade livet om driva boskap och rida in quarter-hästar. I mars väntar alltså ett nytt kapitel i livet.
- Jag kommer behålla min tränarlicens, men vad jag ska göra väntar vi med.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Pierre Vercruysse satt i sulkyn när Mantorphästen Oasis Bi förra året knep tredjeplatsen bakom Bold Eagle och Timoko i Prix d’Ameriqu..


Pierre Vercruysse satt i sulkyn när Mantorphästen Oasis Bi förra året knep tredjeplatsen bakom Bold Eagle och Timoko i Prix d’Amerique. Planen är att han ska köra hästen även i årets upplaga 29 januari och han skötte tömmarna när hästen i söndags genrepade med en åttondeplats i Prix de Belgique. Men obekräftade rykten gör nu gällande att Vercruysse har ändrat sig och istället kommer att köra en annan svensk häst, Daniel Redén-tränade Call Me Keeper.
- Jag har också hört ryktet men så länge han inte hör av sig till oss kan vi inte bry oss om det. Hör han av sig får vi ta ställning till det då men just nu kör han som det är tänkt, säger Stefan P Pettersson.
Så du har inte börjat fundera på en alternativ kusk?
- Inte det minsta! Men så här är det; det finns ganska få hästar som kan vara med i det här loppet men det finns väldigt många drivers som inte är upptagna, så det här är inget bekymmer på jorden.

Lika bra som i fjol
Stefan P Pettersson kom hem från Frankrike på tisdagskvällen. Oasis Bi fick stanna kvar i tränarkollegan Jörgen Westholms borg på den stora träningsanläggningen Grosbois.
- Vi var nöjda med hästen i söndags efter de förutsättningar som var. Han tömde sig men återhämtade sig fort. Det var lite för mycket vatten i banan och för tungsprunget för att passa honom som bäst men vi var helt nöjda med vår häst.
Hur bedömer du Oasis Bi i dag jämfört med för ett år sedan?
- Jag tror att han är lika bra som förra året. Han gick som vi förväntade oss i söndags. Han var bara med för att få ett lopp i kroppen och fick den genomkörare som det var tänkt.
Hur ser dagarna fram till Prix d’Amerique ut nu?
- Vi har en tjej på plats som tar hand om honom och sedan åker vi ner och kör lite jobb med honom. Förberedelserna blir precis likadana som förra året.
Hur känns det att ladda upp inför ett nytt Prix d’Amerique?
- Det är helt fantastiskt! Träningsanläggningen, Vincennes, hästarna han ska möta och hur han är själv…allt är helt fantastiskt!

Ola Johansson, Kanal 75


Åbytränaren Veijo Heiskanen är en sedan årtionden tillbaka erkänt bra travtränare och hästkarl. En av strängarna han h..


Åbytränaren Veijo Heiskanen är en sedan årtionden tillbaka erkänt bra travtränare och hästkarl. En av strängarna han har på sin lyra är förmågan att ta ut nyförvärv som levererar toppinsatser direkt. Det mest kända exemplet är Some Summit, som efter 13 starter utan seger kom i Veijo Heiskanens vård och förvandlades till ett supersto.
- Jag vet inte om jag gör något speciellt med mina nyförvärv, men jag har hållit på med det här länge och varit länge på min träningscamp, så jag vet ungefär hur man ska lägga upp körningen.
Hur går det tillväga när du får in en ny häst i stallet?
- Först kör jag en liten sväng för att känna på hästen och känns den bra får den börja träna på mitt sätt direkt. Ibland måste veterinären kolla på hästen men nu för tiden är hästarna oftast så fina att de inte behöver åtgärdas på något vis innan de kan börja träna.
Vad är hemligheten med ”ditt sätt”?
- Jag vet inte om mitt sätt skiljer sig så mycket från andras. Det kanske är tillfälligheter och miljöombyte som får hästarna att tända till, säger Heiskanen ödmjukt.
Vad som än är hemligheten är det en vedertagen uppfattning i spelarkåren att hästar som debuterar för Veijo Heiskanens alltid ska tas på allvar. Det gäller även onsdagens två debutanter. Att det är dubbeljackpot och 20 hägrande miljoner i åttarättspotten ger också omgången extra krydda.

”Inte direkt någon söndagspromenad”
Först ut är Impression (V75-1) som kom till stall Heiskanen i oktober. Det sjuåriga stoet har varit hos flera tränare tidigare och vunnit 6 av 50 lopp.
- Hon gav inget speciellt trevligt intryck när hon kom. Hon är lite för ambitiös och man sitter inte precis och myser när man kör henne. Hon är snäll i stallet men jobbig att köra. Det har blivit lite bättre undan för undan men det är inte någon söndagspromenad att vara ute med henne.
Hur vässad är hon?
- Jag har inte kunnat träna hästarna som jag har velat de sista månaderna på grund av vädret och att vi har renoverat banorna. Det arbetet har inte flutit på som jag hoppades men jag tror ändå att hon kommer i hygglig form.
Ger du Thomas Uhrberg några körorder?
- Hästen kommer nog att sticka iväg självmant från start men sedan vill jag att hon ska få ett så snällt upplägg som möjligt.
Segerchans?
- Jag tror inte på seger direkt.
I samma lopp startar Impressions stallkamrater Hope Bo och Bakers Ransom från spår elva respektive tolv.
- Hope Bo har riktigt bra form. Hon är inte som bäst med skor men jag var jättenöjd med henne i Halmstad näst senast där hon blev fast med sparade krafter. Senast provade hon monté men det funkade inte alls. Även om formen är så bra som den kan vara känns det hopplöst från det här läget. Hon är inte typen som rundar sånt här motstånd.
- Bakers Ransom (V86-1) är en jättefin häst som har fått ta igen sig lite. Jag har aldrig startat henne med skor men jag misstänker att hon är missgynnad av det. Från spår tolv kommer jag att ge henne en avvaktande löpning och köra till slut och det blir svårt för henne att vinna.

Rysare i sjunde
V86-omgångens andra Heiskanen-debutant är Arctic Shot (V86-7). Den finske sjuåringen har vunnit 9 av 68 starter så här långt.
- Han har varit här i ett par månader och han har gått hyggligt i träningen. Det är en trevlig häst som är snabb i benen, han vann på en 1.11-tid i somras, men han är inte vässad och jag är lite tveksam till formen. Det här blir ett test och från ett bra smygläge kommer jag att ge honom ett snällt lopp och köra till slut. Lång distans är nog ingen fördel och vad jag har hört så har han tagit sina segrar från ledningen. Jag tror inte att han segerstrider den här gången.
Veijo Heiskanen ligger lågt inför onsdagens V86-jackpot, men ingen travspelare som varit med ett tag skulle bli förvånad om han dyker upp i vinnarcirkeln efter att ha fått utdelningen att dra i höjden.

Ola Johansson, Kanal 75


Det är för den norska tidningen tgn.no som Geir Vegard Gundersen meddelar sitt beslut på tisdagen. Karriären är över för en ..


Det är för den norska tidningen tgn.no som Geir Vegard Gundersen meddelar sitt beslut på tisdagen. Karriären är över för en av Norges bästa hästar genom tiderna.
– Han har problem med en framkota. Det är sju månader sedan senaste starten och vi har gett honom tid så att kotan ska bli bra, men problemen dyker upp igen. Han tål inte den belastningen som krävs för att komma tillbaka till den nivån han hör hemma, säger Geir Vegard Gundersen till tgno.no.
Den åttaårige hingsten har sprungit in 8,6 miljoner kronor, tagit rekordet 1.10,2 över 1600 meter och vunnit flertalet storlopp. Han slog igenom som fyraåring och vann både Jarlsberg Grand Prix och Derbyt. Som femåring fick han sitt internationella genombrott och tog hem Jubileumspokalen på Solvalla och Europamästerskapet för femåringar på Vincennes i imponerande stil. Som äldre vann Support Justice bland annat Åby Stora Pris.
– Det har varit många stora ögonblick i hans karriär, men det känns som att segern i Derbyt är den största, säger Gundersen som även meddelar att till våren blir det full satsning på aveln.

Michael Carlsson, Kanal 75


Utöver de ordinarie lördagsomgångarna erbjuder redan ATG V75-spel till flera av sommarens travhöjdare. Däribland Elitloppet, Hugo &Ari..


Utöver de ordinarie lördagsomgångarna erbjuder redan ATG V75-spel till flera av sommarens travhöjdare. Däribland Elitloppet, Hugo Åbergs Memorial, Sprintermästaren och Jubileumspokalen. I år kommer det även gå att spela V75 till Ulf Thoresen Grand International på norska Jarlsberg 9 juli, Danskt Travderby på Charlottenlund 27 augusti samt Norskt Travderby på Bjerke 10 september.
- Det är kul att ytterligare kunna öka intresset för tävlingarna genom att erbjuda våra kunder V75 samtidigt som vi fördjupar samarbetet med travsporten i Norge och Danmark, säger Peter Wallin.

Kanal 75


Det blev succé i de två första starterna som Falco di Quattro gjorde för stall Brynäs i Rikstravet. Hästen tog två raka s..


Det blev succé i de två första starterna som Falco di Quattro gjorde för stall Brynäs i Rikstravet. Hästen tog två raka segrar och förde upp Brynäs i ledningen. Men på juldagen blev det galopp i V75 i Umeå och eftersom Sphinx d'Inverne tagit tre raka segrar i sin nya regi innebär det att hans ägare stall Karlskrona nu toppar Rikstravet före stall Brynäs.
- Nu är det vi som jagar och jag hoppas att vi kan återta ledningen på onsdag, säger Erik Lindegren som nyss är hemkommen från en semester på Gran Canaria.
- Det har varit skönt att ladda batterierna och nu är man sugen på att tävla igen. Jag har kört Falco di Quattro i dag (måndag) och han kändes jättefin. Han fick en liten paus efter juldagen då han inte funkade på isbanan. Han galopperade två gånger och slog sig lite bak på gamasherna. Det stämde helt enkelt inte. Det är svårt med isbana och han fick inget fäste. Det funkade bra med brodd på grusbana men inte på is för honom.
- Efter den starten så blev han vaccinerad och avmaskad. Sedan har han tränat på igen och jag tycker som sagt att han känns riktigt fin. Pigg och glad och mjuk och fin.

”Gjorde en fantastisk insats”
Efter stall Frölunda var det stall Brynäs som såldes slut snabbast på sina andelar i stallet. Falco di Quattro imponerade vid segrarna i de två första starterna för Lindegren. I första starten fick hästen en tung löpning men hade ändå mod och styrka att avgöra på mållinjen. I den andra starten fick han ett invändigt lopp efter en kort startgalopp och spurtade till en lätt seger när luckan kom in på upploppet.
- I första starten hängde han i tredjespår hela första varvet innan han kom ner och fick vila lite i andra par utvändigt. Sedan gick han otroligt bra upploppet ner. En fantastisk insats.
- I den andra starten tog han två galoppsteg i starten men ställde sig och då var tilläggshästarna ifatt oss på en gång. Jag chansade då och tog rygg på ledaren och det löste sig perfekt. När vi kom loss så avgjorde han lätt i en snabb avslutning. I båda de här loppen har han haft högsta farten över mållinjen, säger Lindegren.
- Det är en fin och långstegad häst som har varit ute i tuffa gäng förra året. Han har varit med i flera stora lopp utan att få till det. Jag tror att det finns mer utveckling i honom och han har inte tjänat så mycket pengar.

”Vill ge honom ett lopp på rulle”
Onsdagens V86-omgång är kryddad med en dubbeljackpot där en ensam vinnare kan ta hem 20 miljoner kronor enbart på åtta rätt. Falco di Quattro startar i V86-2 och körs av Erik Lindegren. Han tillhör de mest betrodda och har spår sju bakom bilen över 2640 meter.
- Det är lite tråkigt spår men det är två och ett halvt varv och vi får ta en lite lagom lugn start. Han är ingen raket ut och jag vill heller inte dra iväg med honom från början. Jag vill försöka ge honom ett lopp på rulle och helst inte bränna honom det första varvet. Förhoppningsvis är det någon annan som kan dra tåget och vi kan följa med i ryggar. Då har han en vass avslutning att komma med för han går hela vägen i in i mål.
- Hästen är jättebra för klassen och är en av de som gör upp om segern om han slipper att göra alltför mycket jobb själv. Den långa distansen passar bra för han är stark och rejäl. Nu slipper han isbroddar och går tillbaka till den tidigare balansen. Har vi tur kanske vi även slipper brodden i framskorna. Vi får avvakta och se hur banan blir på Solvalla, säger Erik Lindegren.

Michael Carlsson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se