Robert Karlsson blir ny sportchef på Svensk Travsport

- Rekryteringen av en ny sportchef har varit en väldigt omfattande process där vi verkligen tagit oss tid att se över olika kandidater. Det är också en mycket viktig roll för den svenska travsporten och då krävdes ett gediget förarbete. Jag är väldigt glad över att få in Robert i den här rollen då han kombinerar kunskap om och passion för travsporten med ledaregenskaper och god erfarenhet från näringslivet, säger Maria Croon, VD på Svensk Travsport.
Robert Karlsson har arbetat inom travet sedan tidigt 90-tal då han var generalsekreterare för den dåvarande nationella hästägarföreningen RST och därefter VD för Umåker respektive Solvalla. Sedan lämnade han travet för näringslivet och olika VD-roller under tio år tills han gjorde comeback inom travet 2017 då han återigen blev VD på Umåker.
- Robert Karlsson har byggt upp ett stort förtroende i trav-Sverige genom sina olika roller genom åren. Det ger honom en möjlighet att ta sig an travsportens utmaningar och möjligheter på ett mycket insiktsfullt sätt. Han kommer självklart att få en nyckelroll i många olika frågor framåt och kommer arbeta nära såväl banor som aktiva, säger Maria Croon.
Robert Karlsson kommer under sommaren att åka runt en del på travbanorna för att träffa både personal på bana och aktiva. Han tillträder sin nya tjänst till hösten. Som ny sportchef kommer han självklart att ingå i Svensk Travsports ledningsgrupp.
- Efter många år inom travsporten är det en lockande möjlighet att ta mig an den här utmaningen. Jag brinner för travet och hoppas och tror att jag kan vara en bidragande del i den utveckling av Svensk Travsport som nu pågår. Vi har en härlig travsport med underbara hästar i vårt land, men samtidigt får vi aldrig bli bekväma och nöjda. Jag ser fram emot att jobba tillsammans med hela trav-Sverige, alla banor och alla aktiva, för att gemensamt sätta ut nya målflaggor att springa mot, säger Robert Karlsson, tillträdande sportchef på Svensk Travsport.

Joakim Brundin, Kanal 75

Publicerat 2021-06-14 17:40:00


De senaste travnyheterna


När vi den här lördagen vänder blickarna mot Dalarna och sommarfagra Rättvik, är Peter G Norman en tränare att hålla li..


När vi den här lördagen vänder blickarna mot Dalarna och sommarfagra Rättvik, är Peter G Norman en tränare att hålla lite extra koll på. Han bidrar med två hästar i omgången, båda utrustas med Erik Adielsson bakom tömmarna. Femårige valacken 5 Ribot (V75-5) avslutade stark senast utan skor på hovarna och kan vara ett alternativ till den i loppet förmodat store favoriten Perpetuate.
– Ribot var vi väldigt nöjda med senast, han funkade bra på barfotabalansen och gjorde ett starkt lopp. Det var nog det bästa hästen gjort sedan han kom till mig. Formen är riktigt bra och han kommer att kunna tävla barfota igen. Vi räknar med en bra insats, läget är fint och hästen är ju startsnabb men vi får se var vi hamnar här. Det är väl kanske inget jättehett bud men funkar han som han borde ska han i alla fall vara med bland de fyra, fem främsta, säger Norman.

Blivit ett stående inslag på V75
Jämngamle 5 Cash Cowboy (V75-7) är då rakt inget nytt ansikte för den som brukar spela på lördagarna. Det här blir faktiskt hästens nionde raka start på V75®. I Örebro i början av maj segrade hästen i ett Klass 1-försök, nu är det Bronsdivisionen som gäller.
– Han har blivit en etablerad ”lördagshäst” och har gjort det bra hela tiden. Han hade nog lite krafter kvar senast men funkade samtidigt inte helt sista hundra då han hängde lite töm. Hästen är åtgärdad efter det, tränar på starkt och känslan är att han ska kunna prestera bra här. Träningen skvallrar om det i alla fall. Vi siktar mot ledningen och skulle vi nå dit växer han en klass. Jag har rätt så goda förhoppningar på honom.

Daniel U. Olsson, Kanal 75


Tillsammans med Jorma Kontio dominerade Miss Imperatrice V64-3 på Bollnästravet från spets och vann på nytt banrekord för treå..


Tillsammans med Jorma Kontio dominerade Miss Imperatrice V64-3 på Bollnästravet från spets och vann på nytt banrekord för treåriga ston. Segertiden blev 1.13,9 över distansen 2 140 meter autostart och tränar gör Solvallas Timo Nurmos.
Jorma Kontio tog ytterligare två favoritseger på V64® när han även vann V64-2 med Henning Rustad-tränade Solöns Allica och V64-6 med Jens Kristian Brenne-tränade Valle Hugo.
I V64-1 var Robert Bergh-tränade Baby Boy mycket tapper från spets då han fick försvara sig omgångar i händerna på Rikard N Skoglund. Spetsseger blev det även i V64-4 där Bowling Orlando ledde från start till mål tillsammans med sin tränare Daniel Wäjersten.
Omgången bjöd på en rejäl skräll då 41-oddsaren Adi Gallia spurtade sylvasst tillsammans med sin tränare Mattias Djuse i V64-5.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Åke Svanstedt var garanterad fina startspår (1-5) för sina två försöksvinnare och det blev spår 1 för Delayed Hanove..


Åke Svanstedt var garanterad fina startspår (1-5) för sina två försöksvinnare och det blev spår 1 för Delayed Hanover och spår 4 för Captain Corey. I övrigt var det fri lottning och Åke Svanstedts tredje häst, Ambassador Hanover, lottades till spår 9. Även i Hambletonian Oaks fick Åke Svanstedt ett bra läge för Flawless Country som startar från spår 2.
Hambletonian avgörs på lördag på The Meadowlands i New Jersey, USA.

Startlista
Hambletonian Stakes
1 609 meter autostart
1. Delayed Hanover (Åke Svanstedt)
2. Take All Comers (Jim Campbell)
3. Spy Booth (Nancy Takter)
4. Captain Corey (Åke Svanstedt)
5. Locatelli (Nancy Takter)
6. Sonofamistery (Marcus Melander)
7. Really Fast (Nancy Takter)
8. Venerate (Julie Miller)
9. Ambassador Hanover (Åke Svanstedt)
10. Cuatro de Julio (Marie Ortolan Bar)
Förstapris: 4,7 miljoner kronor

Hambletonian Oaks
1 609 meter autostart
1. Darlene Hanover (Brett Bittle)
2. Flawless Country (Åke Svanstedt)
3. Awesome Trix (Christopher Beaver)
4. Lady Chaos (Linda Toscano)
5. Bella Bellini (Nifty Norman)
6. Piper Hanover (Tony Alagna)
7. Hot As Hill (Ron Burke)
8. Contested Hanover (George Ducharme)
9. You Ato Dream (Jeff Gregory)
10. Iteration (Marcus Melander)
Förstapris: 2,3 miljoner kronor

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


I början av juli beslutade Länsstyrelsen i Skåne län att under ett års tid förbjuda Joakim Lövgren att tävla med k&oum..


I början av juli beslutade Länsstyrelsen i Skåne län att under ett års tid förbjuda Joakim Lövgren att tävla med körspö i loppen. Det efter att banveterinären påträffat märken på hästen Piccadilly efter ett lopp på Jägersro den 10 april i år. Kusken ansökte i samband med beslutet om inhibition, vilket innebär att verkställigheten i beslutet skjuts upp. På tisdagen kom Förvaltningsrätten med beskedet att man ger inhibitionen bifall. Joakim Lövgren kan därför tävla med körspö i väntan på rättslig prövning.
– Det är lite hoppingivande att det någonstans finns rim och reson. Att det finns en annan instans som går in och rättar till. Jag har fått inhibition i avvaktan på en rättslig prövning. Min advokat har förberett överklagandet och det materialet har använts för inhibering och det har varit framgångsrikt. Det var ett nödvändigt första steg. Hade vi inte fått inhibering hade det nog spridits en stor osäkerhet i trav-Sverige. Framför allt bland kuskar, säger Lövgren till SportExpressen.
Joakim Lövgren har inte tävlat på svenska banor sedan den 6 juli. I kväll, tisdag, har han fyra uppsittningar på hemmabanan Jägersro.

Kanal 75


Han är norrmannen som efter flytten till Sverige och sina år på skolan i Wången har jobbat hos flera olika tränare. Det blev fö..


Han är norrmannen som efter flytten till Sverige och sina år på skolan i Wången har jobbat hos flera olika tränare. Det blev först två korta sejourer hos Per Linderoth och Carl-Otto Göransson innan han jobbade hos Jerry Riordan i ett och ett halvt år. Men det som Andreas mest är känd för är som lärling hos Timo Nurmos, där han har varit och är ansiktet utåt och stallets talesman för starthästarna. Efter en avstickare till Jörgen Westholm för några år sedan kom Lövdal tillbaka till Nurmos där han nu fortsatt arbetar och har varit i tre år. Men de senaste tre åren har det även blivit ett rejält uppsving som kusk och Andreas har rönt allt större framgångar i loppen. För två år sedan tog han elva segrar och körde in drygt en halv miljon kronor. I fjol blev det 19 segrar och drygt en miljon inkört, och i år visar siffrorna på 34 vunna lopp och två miljoner kronor inkört. Segerprocenten är fina 16 procent och det är flera proffstränare som har uppmärksammat 25-åringens framgångar och bland annat har han fått flera chanser att köra åt Alessandro Gocciadoro på V75. Och så sent som i söndags skrällvann Lövdal på Grand Slam 75 med Dallas Brick, en häst han lotsade till seger trots spår tolv över kort distans på Åmåls 800-meters bana.
– Det har gått jättebra måste man säga. Jag har fått köra bättre och bättre hästar och framförallt har jag fått köra oftare. Det blir mer kontinuitet vilket gör att man får mer rutin. Man märker att jag får fler och fler styrningar och att det blir uppmärksammat. Det är jäkligt kul, säger Andreas Lövdal.
– Att jag har fått chansen att köra åt Gocciadoro i lite större lopp och V75 är häftigt. Det hänger mycket på att man får köra bra hästar. Jag trivs bra hos Timo och är jättetacksam över att han är så schysst och ger mig chansen att åka iväg och köra så mycket lopp som jag får göra.

”Är en väldigt kapabel häst i fin form”
På lördag är det V75 i Rättvik som kryddas av en jackpot. Enligt ATG:s beräkningar finns det minst 50 miljoner kronor i sjurättspotten. Andreas Lövdahl åker dit för att köra No Pressure i den första avdelningen, en häst som har vunnit tre lopp på sex starter i år. Andreas har vunnit två av de loppen med hästen som nu jagar tredje raka segern från innerspår över lång distans. Hästen tränas av Philip di Luca som Lövdal har ett bra samarbete med.
– No Pressure (V75-1) har varit lite ojämn tidigare men har varit fin i de senaste loppen och jag körde honom näst senast. Det är en väldigt kapabel häst som var fin och tidig som treåring men sedan strulade det litegrann. De hittade inget fel på honom och fick börja om helt enkelt och nu har han svarat bra på träningen. Det är en häst som har mycket pengar kvar att tjäna som det känns, menar Lövdal.
– Nu har han innerspår i voltstart och han kan öppna helt okej och även om han inte håller upp ledningen så får han en fin resa. Han är inte sämre än de andra hästarna och löper han upp till bästa kan han vinna ett sådant här lopp.

”Hästen står lite på tur”
Som lärling hos Timo Nurmos talesman för stallets hästar passar vi naturligtvis på att höra vad Andreas säger om Nurmos två hästar som är med på V75.
– Viking Brodde (V75-2) gjorde ett väldigt bra lopp i lördags. Det var förvisso bara en kort galopp i starten men han hamnade långt bak och avslutade jättebra. Det känns som att hästen står lite på tur nu efter att ha haft oflyt i flera starter. Han känns fin och är i form och det finns väldigt mycket kapacitet i hästen. Hoppas att det klaffar den här gången för då har han vinstchans.
– Inti Boko (V75-3) höll bra i comebacken i lördags. Han fick ett tufft lopp med tredjespår och dödens och var lite pigg men han gjorde ett väldigt bra lopp. Nu är det framspår och vi får hoppas att han sköter sig men läget är dåligt med spår långt ut. Det är lite svårbedömt men han kan vara långt framme om han håller sig lugn och går felfritt.

Michael Carlsson, Kanal 75


Kallbloden sätts i fokus när V86® kommer till Jämtland. Finalerna i Kallblodsderbyt och Derbystoet ska avgöras och dessutom väntar ..


Kallbloden sätts i fokus när V86® kommer till Jämtland. Finalerna i Kallblodsderbyt och Derbystoet ska avgöras och dessutom väntar en ny drömduell mellan Odd Herakles och Månlykke A.M. som grädde på moset. Men ser man till varmblodens uppgörelser kan mycket väl Oscar Berglund bli en nyckelfigur. Hemmatränaren har två hästar på V86® som kommer bli mycket betrodda.
Redan i den första avdelningen får vi se 5 Naheed (V86-1). Den tyskfödde sexåringen har utvecklats till en segerstaplare. Hästen kan skryta med 10 segrar på 13 starter inför onsdagens möte. Senast gjorde Naheed comeback, första starten sedan i november, men hade inga som helst problem med att vinna direkt. Dessutom från utvändigt om ledaren.
– 5 Naheed (V86-1) hade inte startat på åtta månader innan förra starten, men det är en topphäst som ju har en otroligt hög kapacitet och det visade han ju. Han var inte direkt vässad inför comebacken men gav ett härligt intryck. Det är jättekul att han är tillbaka, allt känns jättefint efteråt. Det är en ganska så stor och tung häst så normalt borde han gått framåt ytterligare med det loppet men han känns alltid fin i träningen. Kusken kör som han känner för, det är inget som jag oroar mig över, men hästen löper bra från alla positioner det har han ju visat.

Hade vunnit lätt senast utan galoppen
Vi bläddrar fram några sidor i programmet och hittar 9 Emperor (V86-6). Också det en häst från Berglunds stall med näsa för segrar. En sådan såg femåringen ut att ha spetsad på gaffeln i Bollnäs senast, men en snöplig galopp mitt på upploppet satte stopp för tredje raka. Förklaringar finns dock varför hästen felade och nu ges en chans till snabb revansch.
– 9 Emperor (V86-6) galopperade till slut senast och det får jag kanske ta på mig, vi hade lättat honom i balansen och han blev lite rullig till slut. Det var väl ett klassiskt olycksfall i arbetet, han hade ju vunnit väldigt lätt annars och tagit tredje raka. Vi har kollat upp hästen efteråt och inte hittat några fel, utan det var bara att börja leta nytt lopp. Han känns bara bättre och bättre och kändes fantastiskt fin i senaste jobbet på måndagen och vi försöker hitta rätt balans på honom nu. Det blir med lite tyngre framskor och dessutom hänger vi på en jänkarvagn vilket är en plusvariant och så fortsätter han med rycktussar som vi hittills aldrig behövt använda. Hästen går bra bakifrån, tål göra jobbet och är inte beroende av löpningsförloppen.

Daniel U. Olsson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se