Presentation Elitloppet försök 1

1. Makethemark – Sverige

Kön: hingst
Ålder: 6 år
Tränare: Petri Salmela, Sverige
Kusk: Ulf Ohlsson
Ägare: Stall Nian, Sverige
Rekord: 1.10,5
Insprungna pengar: 5 187 810 kronor
Segerprocent: 46
Största seger: Jubileumspokalen, Solvalla 2018

Egenskaper 
Styrka: 7
Speed: 9
Startsnabbhet: 7
Form: 9

Kommentar: Norrländsk spurtkanon som krigade i kulltoppen som tre- och fyraåring innan han under fjolåret tog klivet upp i den äldre eliten. Utmanade Propulsion i Norrbottens Stora Pris och spurtade därefter till seger i Jubileumspokalen. Vann årsdebuten i Olympiatravet, Sista Chansen trots startgalopp och fick efter det en elitloppsbiljett. Petri Salmelas första deltagare i Elitloppet.

2. Disco Volante - Sverige

Kön: valack
Ålder: 6 år
Tränare: Stefan Melander, Sverige
Kusk: Jorma Kontio
Ägare: Stall Courant, Sverige
Rekord: 1.09,9
Insprungna pengar: 3 080 132 kronor
Segerprocent: 45
Största seger: Silverdivisionen, Bergsåker 2019

Egenskaper 
Styrka: 6
Speed: 7
Startsnabbhet: 9
Form: 9

Kommentar: Tidig snackhäst som vann sina sju första felfria lopp. Har varit stänkrädd och haft svårt att få ut sin kapacitet då han tvingats trava bakom hästar, men är extremt snabb bakom startbilen och extra effektiv då han får trava ut i front. Tog steget in i eliten med andraplatsen i Lotterialöpningen i Neapel då han kasserade in sin första miljoncheck.

3. Double Exposure - Sverige

Kön: sto
Ålder: 6 år
Tränare: Daniel Redén, Sverige
Kusk: Erik Adielsson
Ägare: Stall Zet, Sverige
Rekord: 1.09,6
Insprungna pengar: 4 669 334 kronor
Segerprocent: 47
Största seger: Goldsmith Maid, Meadowlands 2015

Egenskaper 
Styrka: 8
Speed: 8
Startsnabbhet: 8
Form: 9

Kommentar: Amerikansk järnlady som köptes till Sverige inför fyraåringssäsongen. Har krossat den skandinaviska stoeliten under två säsonger. Ska försöka gå i sin landsmaninna Moni Makers fotspår, det senaste stoet att vinna Elitloppet 1998. Kommer till start med sex ettor i resultatraden efter att senast ha dansat undan i bländande stil på 1.09,8. Får för första gången Erik Adielsson i sulkyn.

4. Next Direction - Finland

Kön: valack
Ålder: 6 år
Tränare: Timo Hulkkonen, Finland
Kusk: Iikka Nurmonen
Ägare: Team Look the Winners, Finland
Rekord: 1.10,7
Insprungna pengar: 3 002 317 kronor
Segerprocent: 38
Största seger: Kuopio Stakes, Kuopio 2017

Egenskaper 
Styrka: 6
Speed: 7
Startsnabbhet: 9
Form: 9

Kommentar: Amatörtränad finsk startraket som dominerade sin kull, även om han fick nöja sig med andrapriset i derbyt. Startade sporadiskt i fjol men har inlett 2019 lysande och fick sitt internationella genombrott som tvåa bakom Readly Express i Finlandia-Ajo. Visade att han gillar två heat samma dag då han utklassningsvann Kuopio Stakes som fyraåring. Gör sin första start utanför Finland.

5. Looking Superb - Norge

Kön: hingst
Ålder: 6 år
Tränare: Jean-Michel Bazire, Frankrike
Kusk: Åke Svanstedt
Ägare: Kolbjørn Selmer & Ann Kristin Selmer, Norge
Rekord: 1.10,4
Insprungna pengar: 5 509 241 kronor
Segerprocent: 30
Största seger: Prix de l’Atlantique, Enghien 2019

Egenskaper 
Styrka: 8
Speed: 9
Startsnabbhet: 7
Form: 10

Kommentar: Ståtlig norrman som förvandlats till en världsstjärna i händerna på franske mästertränaren Jean-Michel Bazire. Kvalificerade sig oväntat till Prix d’Amerique där han tog ett sensationellt andrapris som särklassigt minst meriterad i fältet. Har fortsatt att övertyga efteråt och visade förbluffande explosivitet i genrepet då han växlade från 1.20- till 1.05-fart över upploppet. Körs för första gången av dubble elitloppsvinnaren Åke Svanstedt.

6. Uza Josselyn - Schweiz

Kön: sto
Ålder: 8 år
Tränare: René Aebischer, Frankrike
Kusk: Gabriele Gelormini
Ägare: Ecurie Rythm & Blues, Schweiz
Rekord: 1.09,0
Insprungna pengar: 11 122 743 kronor
Segerprocent: 46
Största seger: Gran Premio delle Nazioni, San Siro 2017

Egenskaper 
Styrka: 6
Speed: 9
Startsnabbhet: 8
Form: 7

Kommentar: Danskfödd dynamitgumma som avslutade snabbast av samtliga hästar under elitloppshelgen ifjol, men missade finalen med en nos. Fick en ny chans sedan hon slutat tvåa bakom Looking Superb i Prix de l’Atlantique i april. Blek med skor på hovarna i sin senaste start och kommer till Solvalla med lite dunkel form. Kusken Gabriele Gelormini kör Elitloppet för fjärde gången och jagar sin första finalplats.

7. Readly Express – Sverige

Kön: hingst
Ålder: 7 år
Tränare: Timo Nurmos, Sverige
Kusk: Björn Goop
Ägare: Bro Byggnads AB, Sverige
Rekord: 1.08,9
Insprungna pengar: 22 961 565 kronor
Segerprocent: 72
Största seger: Prix d’Amerique, Vincennes 2018

Egenskaper 
Styrka: 10
Speed: 8
Startsnabbhet: 9
Form: 10

Kommentar: Stenhård travmaskin med enastående vinnarskalle. Vann Svenskt Travkriterium som treåring, Svenskt Travderby och Europaderbyt som fyraåring samt Jubileumspokalen som femåring. Bröt Bold Eagles segersvit i Prix d’Amerique som sexåring och var enorm som trea i årets upplaga. Vann därefter Prix de France och stod för en mäktig spurtseger i debuten över elitloppsdistansen i Criterium de Vitesse i mars. Kommer från seger i Finlandia-Ajo och är tänkt att avsluta sin makalösa karriär i Elitloppet.

8. Sorbet - Sverige

Kön: hingst
Ålder: 8 år
Tränare: Daniel Redén, Sverige
Kusk: Carl Johan Jepson
Ägare: Stall Zet, Sverige
Rekord: 1.10,2
Insprungna pengar: 5 551 026 kronor
Segerprocent: 29
Största seger: H.K.H. Prins Daniels lopp, Gävle 2019

Egenskaper 
Styrka: 8
Speed: 7
Startsnabbhet: 8
Form: 10

Kommentar: Temperamentsfull hårding som kom igång ordentligt som fyraåring då han bland annat slutade trea i Europaderbyt. Fick femåringssäsongen spolierad av en svår ligamentskada men reste sig och har sedan comebacken som sexåring utvecklats konstant och växt in i eliten. Visade oanad startsnabbhet när han utrustad med helstängt huvudlag direktkvalificerade sig till Elitloppet genom ledning från star till mål i Prins Daniels lopp, och i samma slag gjorde Daniel Redén historisk som den förste tränaren någonsin att få med fyra hästar i Elitloppet.

Ola Johansson/Robin Johansson, Kanal 75

Publicerat 2019-05-19 21:22:00


De senaste travnyheterna


Det skrällde rejält på Färjestad som bjöd på Unionstravet med svensk-norsk prägel på loppen.Trots att omgången ..


Det skrällde rejält på Färjestad som bjöd på Unionstravet med svensk-norsk prägel på loppen.
Trots att omgången största favorit, norske Odd Herakles, vann Unionskampen blev det miljonutdelning på V75.
Sex system lyckades få sju rätt som betalade 4 090 241 kronor. Sex rätt gav 24 933 kronor och fem rätt 566 kronor.
Joakim Widén hade komponerat ett av de vinnande miljon-systemet och han ATG Tillsammans-lag Widen Unik hos Café Brasco vann totalt 5 354 089 kronor. Mest av alla denna V75-omgången.
- Det tangerar nästa min tidigare största vinst som är på 5,5 miljoner kronor, säger systemkonstruktören som är väldigt lugn när vi får honom på tråden kort efter sista avdelningen gått i mål.
Joakim Widén följde V75-dramatiken via ATG Live i datorn eftersom det var annan sport på tv.
- Jag är stort HV71-fan och jag såg hockeyn på tv och HV slog Leksand. Sedan är jag född i Oskarshamn så just nu tittar jag på seriefinalen mot Djurgården. Vinner Oskarshamn blir det hattrick i dag, säger Linköpingsbon.
Joakim Widén jobbar sedan 1,5 år enbart med att spela på trav och gör system på heltid.
- Jag lägger ner ungefär 30 timmar i veckan och mitt fokus är att göra system till ATG Tillsammans. Det jag gillar med Tillsammans är att man är många som delar på risken. Alla pengar du satsar på trav är förlorade pengar. Det fina är sedan att man även delar när man vinner. Att vinna tillsammans och glädja andra gör mig jätteglad.

Två spikar och helgererat i sista avdelningen
V75-omgången på Färjestad var lurig och nyckeln för Joakim Widén var två spikar: Marcello Wibb i V75-1 och Dexter Brick i V75-5.
- Jag spikar alltid de favoriter med mest spelvärde och jag garderar alltid de största favoriterna. Sedan lyssnar jag aldrig på alla experter utan går helt på mina egna idéer.
Ni hade streck för alla hästar i det sista V75-loppet och värdet var över 200 000 kronor. Beskriv känslan?
- Det var faktiskt ganska avkopplande. Jag trodde Örjan Kihlström som körde favoriten skulle snuva mig, han snuvat mig tidigare på många miljoner. I Åby Stora Pris i fjol hade jag spik på Readly Express som jag trodde vann men efter sex minuter kom målfotot och då hade Örjan vunnit med Propulsion. Sju rätt med Readly Express hade gett 19 miljoner.
Du verkar väldigt lugn för att precis vunnit stort?
- Jag är ganska lugn och jag har dragit in ganska många vinster sista 1,5 året, säkert mellan 15-20 miljoner totalt.
Hur ska du fira?
- Jag har slagit upp en whiskey precis.

Övriga miljonvinster på lördagen på V75 var inlämnade hos Jürss Spel & Tobak i Katrineholm (4 514 610 kronor), Spel på Direkten i Bollnäs (4 514 610 kronor), Ica Supermarket i Själevad (4 392 238 kronor), ett på ATG.se (5 014 823 kronor) och ett system i Norge.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Mellby Free var megafavorit och hon hade inga problem att infria förväntningarna. Efter en lagom snabb start från sjundepåret bakom bilen ..


Mellby Free var megafavorit och hon hade inga problem att infria förväntningarna. Efter en lagom snabb start från sjundepåret bakom bilen sände Björn Goop henne till ledningen efter ett drygt halvvarv. Mellby Free fick sedan styra och ställa i ett lugnt och behagligt tempo i täten. Första varvet travades efter 1.16 och när det var halvvarvet kvar skruvade Goop upp farten rejält. Det gick undan värre över upploppet när Mellby Free sprintade ifrån de övriga. Segertiden blev 1.13,0/2140a och förstapriset var 200 000 kronor. Det här var det fyraåriga stoets 14:e seger i 20:e starten. Tvåa blev Wild Love och trea Commit Bom Bay. Däremot blev det galopp för Dibaba trehundra meter kvar i andra par utvändigt.
– Jag är jättenöjd med henne. Hon kändes fin och gick i mål på ett bra sätt. Det var lugnt. Hon är flegmatisk men hade bomullen kvar och gick i mål med krafter kvar. Vi siktar på Sto-SM, det ligger bäst i tiden om tre veckor, sa Björn Goop.

Rajesh Face överlägsen
I V64-inledningen var det ett ruggigt vasst intryck på Rajesh Face som var helt överlägsen för Adrian Kolgjini. Han tog över ledningen efter ett halvvarv och blev sedan pigg i täten och drog undan i ett friskt tempo. Första varvet travades efter 1.12 men det bekom inte Rajesh Face som stack ifrån till en överlägsen seger. Vinnartiden blev 1.11,4/2140a och det var hästens första seger i år i sjätte starten.
– Det är otroligt skönt att ha hästen tillbaka i gammalt gott skick som han var som fyraåring. Jag är otroligt nöjd med hästen och har känt på honom att han är på väg tillbaka och man vill ju se det i lopp också. Han gjorde det klassiska, brakade iväg i 1.12-fart och det är hans grej när han är i form, sa Adrian Kolgjini.
Och tillade.
– Jag tror att vintermeetinget i Paris kommer att vara succé för hans del.

Michael Carlsson, Kanal 75


På fredagseftermiddagen kördes det uttagningslopp till Danskt Travkriterium på Charlottenlund. Två svensktränade hästar tog sig..


På fredagseftermiddagen kördes det uttagningslopp till Danskt Travkriterium på Charlottenlund. Två svensktränade hästar tog sig vidare till finalen söndagen 6 oktober. Favorit blir Tomas Malmqvists Empire som imponerade stort vid sin försöksseger. Birger Jörgensen körde till ledningen 1400 meter kvar och varvet kvar lämnade Johan Untersteiner andra par utvändigt med Eric The Eel och kom fram utvändigt om ledaren. Han var dock chanslös att haka på när Empire ryckte undan i sista sväng. Empire var överlägsen på tiden 1.12,7/2000 meter. Förstapriset var 20 000 danska kronor.
Det är var Empires femte seger i sjunde starten. Han har hittills inte varit sämre än tvåa.
Eric The Eel höll till andraplatsen och noterade tiden 1.13,5. Därmed är även han klar för final.

Kanal 75


Malmborg ropade in den tvåårige hingsten på auktion i Deauville och tillsammans med ägarna, Stall StängInteBaren HB, döpte man ..


Malmborg ropade in den tvåårige hingsten på auktion i Deauville och tillsammans med ägarna, Stall StängInteBaren HB, döpte man om hästen till Timo Nurmos.
Tävlingsdebuten kunde inte ha börjat bättre för det talangfulla löftet. Under fredagens tävlingar på Bro Park slog Timo Nurmos till direkt. Via en mycket stark avslutning avgjorde han i sista steget för Fredrik Janetzky.
– Han vinner på ett fint sätt även om det var en liten marginal. Han är lite grön och vinglar lite, sa Fredrik Janetzky.
– Jag var otroligt nervös för vi har stora förväntningar på honom. Han är otroligt klassig men väldigt grön, han är ju bara två år. Det här var jättekul. Han kostade en del pengar och det tror jag att han är värd för det här är någonting extra, sa Caroline Malmborg.
Nämnas kan också att hästens namne, Timo Nurmos själv, såg loppet på ATG-Live och hälsar att det var en mycket kul start.
Förstapriset i loppet var 50 000 kronor.

Michael Carlsson, Kanal 75


2014, 2015 och 2016 var tre framgångsrika år för Sandra Eriksson. Hon blev då kuskchampion på Skellefteåtravet två &ari..


2014, 2015 och 2016 var tre framgångsrika år för Sandra Eriksson. Hon blev då kuskchampion på Skellefteåtravet två år i rad innan hon 2016 även slog till med att bli champion hemma på Bodentravet.
Även de senaste åren har varit framgångsrika då banorna i södra Sverige varit nya jaktmarker för 29-åringen som nu flyttat hem till Boden igen - och blivit mamma.
I augusti blev hon mamma för första gången och hade då tagit beslutet att plocka ut proffslicensen på Bodentravet i framtiden.
Sandras comeback i sulkyn har varit aktuell i några veckor och kanske var den just planerad till torsdagskvällens V64-tävlingar på hemmabanan.
Sandra Eriksson körde fyra lopp under kvällen och slog i det tredje försöket till med seger i treåringsloppet Boden 100 år med 100 000 kronor till vinnaren.
Segervapnet var familjehästen Swagger som pappan Lars-Åke Eriksson  í Boden både fött upp och äger.
Swagger, andrahandsfavorit på spelet, fick ett lopp i tredjeparet invändigt och luckan kom till slut. Mållinjen skar Sandra Eriksson med högerarmen i skyn.
- Det är skönt att vara tillbaka - speciellt när det går så här bra. Jag har alltid tyckt att Swagger varit talangfull men haft lite problem med nerverna, och jag har varit rädd för att det ska spela in. Men han har ju visat sig vara tvärtom. Det är hans tredje start och han vinner ett sånt här fantastiskt fint lopp! sa Sandra.
Bodentravets andra storlopp Mäster Gustafs pokal - med försök och final under kvällen – vanns av finske förhandsfavoriten Backward's Boy med Mauri Jaara i sulkyn.

Mikael Wikner, Kanal 75


Hastigt och lustigt har en svensktränad joker fått plats i det så kallade VM-loppet i New York, där 4,5 miljoner kronor väntar p&arin..


Hastigt och lustigt har en svensktränad joker fått plats i det så kallade VM-loppet i New York, där 4,5 miljoner kronor väntar på vinnaren. Detta sedan det lämnats återbud för finske deltagaren Sobel Conway. Norton Commander tränas av Conrad Lugauer på Jägersro och då han ägs i Tyskland av Ulrich Mommert kommer han att tävla under tysk flagg. Femåringen är startfältets minst meriterade häst och det är första gången han ska möta den äldre eliten. Så här långt har den pampige fuxen vunnit 12 av 24 starter och tjänat 1,3 miljoner kronor.

Klara för Yonkers International Trot:
Atlanta (USA)
Bahia Quesnot (Frankrike)
Cruzado Dela Noche (Sverige)
Guardian Angel Ås (USA)
Lionel (Norge)
Marion Marauder (Kanada)
Norton Commander (Tyskland)
Slide So Easy (Danmark)
Uza Josselyn (Schweiz)
Zacon Gio (Italien)

Ola Johansson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se