Norske Nordic Defense vann det 101:e Svenska Derbyt


Det var en värdig vinnare som segrade i det 101e Derbyt på Jägersro, ett anrikt lopp som har ridits sedan 1918.
Championtränaren Niels Petersen hade varit smått optimistisk på förhand med Nordic Defense, som levererade.
Men det var öppet på förhand, i galoppens blå band. Det som avgjorde till slut, var att rutinerade jockeyn Carlos Lopez serverade Nordic Defense ett drömlopp trots en nästan ”missad” start.
Ett dramatiskt upplopp såg många med chans inledningsvis, även storskrällen Snake Lake (Vanja Sandrup tränar, Vlamir de Azeredo red).

"Det här är en dröm"
Men när extraväxeln lades in, stegade Nordic Defense undan klart före den fransktränade gästen Barade (tidigare i svensk träning, hos galoppens nuvarande vd, Fredrik Reuterskiöld). Och därmed blev det en andraplats - och ännu en derbymiss för respekterade stallpseudonymen Mr Ascot.
I Nordic Defense-lägret, hos den norske championtränaren Niels Petersen, så var det givetvis ”all smiles”.
- Amazing, det här är en dröm, uttalade sig jockeyn Carlos Lopez efter segern.
Carlos (hög träffprocent i skandinaviska derbyn på senare år) fortsatte:
- Jag var sist i början, eftersom alla andra var snabba ur boxarna. Jag och Jacob Johansen på Barade var sist ut… men det här är en riktigt bra häst, och det visade han nu. Han har tävlat bra i Dubai, och han går oerhört bra på gräset också. Så det finns mycket potential.
Derbyts stora överraskning var kanske tvåprocentaren på Grand Slam 75-spelet, Snake Lake, tränad av hemmatränaren Vanja Sandrup.

Ännu en storloppsseger för Carlos Lopez
Sprinterloppet Zawawi Cup vanns helt överlägset av Susanne Berneklint-tränade I Kirk som ledde hela vägen i ”splendid isolation”.
Jockeyn!? Carlos Lopez, igen.
I Margareta Wettermarks Minneslöpning visade Lennart Reuterskiöld juniors Mrs Loreen (Jacob Johansen red) att hon är Skandinaviens drottning bland stona, på underlaget dirttrack. Men hon blev utmanad in på linjen av nestor Wido Neuroths fina sto Appelina, som sonen Jan-Erik Neuroth red förtjänstfullt.
Publiksiffran var 3916 personer, denna soliga dag på Jägersro.

Kanal 75

Publicerat 2018-07-15 17:47:00


De senaste travnyheterna


 Under sina år som målvakt i det tyska handbollslaget THW Kiel hann inte bara Johan Sjöstrand ta hem två ligatitlar och kamma hem et..


 Under sina år som målvakt i det tyska handbollslaget THW Kiel hann inte bara Johan Sjöstrand ta hem två ligatitlar och kamma hem ett par miljonvinster hos ATG.
Han födde även upp hästen Axl Rose.
Denne registrerades i Italien dit han också såldes 21 augusti i fjol.
På söndagen visade Axl Rose att han tillhör Europas allra främsta tvååringar då han för Vincenzo P Dell'Annunziata tog hem det nyinstiftade tvååringsloppet på Agnano-banan i Neapel.
Hästen tränas av Alessandro Gocciadoro och segrade i smått överlägsen stil på tiden 1.15,0/2 100 meter autostart.
Segern var värd cirka 1,8 miljoner kronor.

Kanal 75


I veckan slog Carlos Lopez svenskt rekord i inridna pengar under en säsong då han passerade Per-Anders Gråbergs siffror från 2012.Men jak..


I veckan slog Carlos Lopez svenskt rekord i inridna pengar under en säsong då han passerade Per-Anders Gråbergs siffror från 2012.
Men jakten är inte över för det.
Med tre tävlingsdagar kvar av galoppåret 2018 finns chansen att nå magiska tio miljoner kronor.
- Jag kände faktiskt inte till rekordet, utan fick veta det idag.
- Nu när det är så nära till tio miljoner så ska jag göra mitt bästa för att nå dit, jag har några fina ritter på onsdag också, berättade Lopez under söndagens lunchtävlingar på Jägersro där han avrundade med seger i sista loppet och därmed och ståtar med 9 854 000 kronor.

Drömmer om Dubai
Oavsett om han når drömgränsen eller inte så har den 36-årige chilenaren skrivit in sig i den svenska galopphistorien.
Varför har det gått så bra i år?
- Först vill jag tacka gud för att jag fått vara frisk och kunnat rida hela året. Sedan har jag fått rida väldigt fina hästar åt bra tränare. Det viktigaste är att lyckas i de stora loppen, berättar Lopez som bland annat kan se tillbaka på en magisk derbydag på Jägersro då han vann sex löp inklusive Svenskt Derby med Nordic Defence och Zawawi Cup med I Kirk, en tävlingsdag som gav över tre miljoner i prispengar.
Hur bär du dig åt för att lyckas?
- Jag tränar mycket, rider mycket. Inför säsongen så förbereder jag mig hårt fysiskt. Sedan gäller det att hålla sig frisk och fräsch. Man måste vara koncentrerad för att kunna ge sitt bästa för varje häst.
Vad har du för drömmar framöver?
- Bara att få fortsätta rida vinnare. Framtiden har alltid överraskningar. Nu har jag vunnit många av de största loppen i Skandinavien. I vinter får jag chansen att åka till Dubai med några hästar från Susanne Berneklint. Förhoppningsvis kan vi vinna något lopp där nere, det vore väldigt stort för galoppsporten här i Skandinavien, berättar Sveriges nye jockeykung.

Kanal 75


 På förhand handlade det mesta inför Prix du Bourbonnais om att Frankrikes största travstjärna Bold Eagle för första g&..


 På förhand handlade det mesta inför Prix du Bourbonnais om att Frankrikes största travstjärna Bold Eagle för första gången i karriären skulle tävla utan skor på alla fyra hovar.
Och balansexperimentet såg ut att fungera bra.
Med lite flackare framaktion än vanligt fick favoriten full marschorder i uppförsbacken knappa kilometern från mål.
Via en våldsam speed svepte han förbi fältet, men när upploppet nalkades var bensinen slut hos den dubble Prix d’Amerique-vinnaren.

Inga nya Pd'A-biljetter
Torrast spurtkrut hade istället två ston.
Femåriga Delia du Pommereux har fått sitt stora genombrott i vinter och följde upp andrapriset i det första ”B-loppet” Prix de Bretagne med att nå full pott för körande Damien Bonne.
Ett ännu vassare upplopp signerade Belina Josselyn som så när hann hela vägen fram från sin köposition.
Trea blev fjolårsvinnaren Bird Parker medan Bold Eagle föll tillbaka till sjättepriset.
Segertiden blev 1.13,0/2 850 meter för Delia du Pommereux som belönades med drygt en halv miljon kronor.
Resultatet innebär i praktiken att inga nya platser bokades till Prix d’Amerique. Delia du Pommereux och Bird Parker var redan inkvalade medan Belina Josselyn sannolikt hade kommit med på intjänade pengar.

Robin Johansson, Kanal 75


Nominerade årets galoppörer 2018:TvååringAmon Ra (Francisco Castro)Two Eyed Jack (Lennart Reuterskiöld Jr)Irish Trilogy (Andew Kidne..


Nominerade årets galoppörer 2018:

Tvååring
Amon Ra (Francisco Castro)
Two Eyed Jack (Lennart Reuterskiöld Jr)
Irish Trilogy (Andew Kidney)

Treåring
Couples (Francisco Castro)
Snake Lake (Vanja Sandrup)
Sea Lieutenant (Francisco Castro)

Äldre
I Kirk (Susanne Berneklint)
Hurricane Red (Lennart Reuterskiöld Jr)
Victor Kalejs (Roy Arne Kvisla)

Sto
Marta (Vanja Sandrup)
Mrs Loreen (Lennart Reuterskiöld Jr)
Jamaica (Patrick Wahl)

Arab
Jaldi Karo (Maria Hagman-Eriksson)
Macallan (Henrik Engblom)
Al Mounteze Monlau (Camilla Nilsson)

Hinder
Truckers Glory (Anders Herlin)
Luris Pegasus (Maria Andersson)
Hightower (Tobias Hellgren)

Kanal 75


Svenska hästägare fick uppleva sitt stålbad under åren 2013-2014 då prispengarna föll med totalt 15 procent.Nu drabbas den fran..


Svenska hästägare fick uppleva sitt stålbad under åren 2013-2014 då prispengarna föll med totalt 15 procent.
Nu drabbas den franska travsporten av en liknande smäll då prispengarna för 2019 minskar med motsvarande 250 miljoner kronor, eller runt tio procent, jämfört med i år.
Dessutom ska det franska spelbolaget PMU, enligt Sulkysport, minska sina administrativa kostnader med 350 miljoner kronor. 
Anledningen till sparpaketet är minskade intäkter från spel.

Kvarstår prissumman i Prix d'Amerique?
Frankrike ligger i särklass i Europa när det gäller prispengar till travhästar.
Enligt statistik från Europeiska Travförbundet, UET, så delade man ut cirka 2,5 miljarder kronor under 2017, vilket motsvarade 150 000 kronor per häst.
Samma siffror för Sverige, som har näst högst prispengar i Europa, var 0,76 miljarder kronor totalt och runt 67 000 kronor per häst.
Det franska vintermeetinget på Vincennes är i full gång och 27 januari körs landets största lopp Prix d’Amerique som de senaste åren haft en total prissumma på 10 miljoner kronor.
Vilka lopp som drabbas eller om åtstramningarna inleds redan vid årsskiftet framgår inte.

Kanal 75


Det var i samband med när avelsvärderingsnämnden gjorde årets avkommevärdering som de båda hingstarna fick den exklusiva utm&aum..


Det var i samband med när avelsvärderingsnämnden gjorde årets avkommevärdering som de båda hingstarna fick den exklusiva utmärkelsen. Avelsvärderingen bedömde fem hingstar, varav Maharajah och Raja Mirchi erhöll status som Elithingstar med utomordentligt god förärvning.
– Det är väldigt roligt att få utse två svenskfödda Elithingstar i Maharajah och Raja Mirchi. De blir historiska som de första svenskfödda hingstarna som har fått värdeomdöme Elit för utomordentlig förärvning. Båda hingstarna har samma far i Viking Kronos, som själv är Elithingst. Ytterligare en gemensam nämnare är att båda hingstarna fick mycket högt skattat avelsvärde vid respektive avelsvärdering och i dessa fall har hingstarna verkligen levererat i paritet med sin skattning, säger nämndens ordförande Håkan Persson till Svensk Travsport.
De övriga tre hingstarna värderades enligt följande. Infinitif fick AB, god förärvning medan Hövding Lavec fick B, godtagbar förärvning. Intoxicated fick resultatet C, förärvning uppnår inte rasens medeltal.
Avelsvärderingen har sedan starten år 1985 utsett 31 Elithingstar, varav åtta av dem är listhingstar.

Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se