Svenska Spel Stryktipset Europatipset Topptipset Powerplay Oddset Bomben Matchen Måltipset Bingo Poker Lotto Keno Triss Eurojackpot

Nordisk delning av jackpotmiljonerna

Några 15 miljoner till en ensam vinnare blev det inte.
Men väl dryga halvmiljonen till 14 vinnande system under söndagens GS75-tävlingar från Halmstadtravet.
Noterbart var att våra nordiska grannar tog nästan halva åttarättspotten då tre system från vardera Norge och Finland prickade alla rätt.
Bland de åtta vinnande svenska systemen förtjänar ett särskilt omnämnande, nämligen det som lämnades in på atg.se till en kostnad av 20 kronor och fick 526 414 kronor tillbaka.
Bland de finska fanns en likvärdigt system, 28 rader belönades med 522 356 kronor.

Kanal 75

Publicerat 2018-02-18 18:26:00


De senaste travnyheterna


Vårvädret fortsätter att ställa till det för travbanorna och då tjälen håller på att gå ur banan på..


Vårvädret fortsätter att ställa till det för travbanorna och då tjälen håller på att gå ur banan på Bollnästravet håller den inte tillräckligt god kvalitet för att tävlas på under lördagskvällen.
– Jag och banmästaren har haft diskussioner sedan i går, torsdag, i och med vädret och då solen legat på hela dagen i dag tog vi tillsammans beslutet om att banan inte kommer att hålla och att tävlingarna måste flyttas, säger sportchefen Stefan Samuelsson.
Tävlingarna flyttas därför till Romme och kommer att köras programenligt och på samma tider som i programmet.
Gjorda insatser kan återbetalas för de som vill.

Kanal 75


I det inledande loppet utspelade sig dramatiska scener när Jan Norbergs häst Bork Faxa sprang upp i framförvarande sulky. Jan Norberg slungades i..


I det inledande loppet utspelade sig dramatiska scener när Jan Norbergs häst Bork Faxa sprang upp i framförvarande sulky. Jan Norberg slungades i backen och flera andra ekipage blev inblandade i den kedjereaktion som blev. Även Christian Månsson och Jessica Lindgren for i backen. Fyra hästar kom lösa och skenade runt banan samtidigt som kuskarna Jan Norberg och Christian Månsson blev liggandes på banan.
Ambulans tillkallades och sjukvårdspersonalen jobbade länge med Jan Norberg och Christian Månsson innan de transporterades iväg till sjukhuset.
– Jan Norberg tappade luften men har varit kontaktbar och verkar vara vid hyfsat gott mod. Månsson klagar på smärtor i axeln, säger Robert Karlsson, vd på Umåker.
– Det vi har sett så här långt så verkar det ha gått bra med alla hästar, vi har i alla fall inget annat att rapportera om, även om det är alldeles för tidigt att säga. Det är oerhört tråkigt när sånt här händer. Det är bland de läskigare olyckor jag varit med om, fortsätter Karlsson.
Enligt uppgifter har hästarna klarat sig bra med tanke på omständigheterna. De har undkommit med lättare sårskador.
V65-1 kommer att köras om efter V65-6 och återbetalning är möjlig. Tre hästar blir strukna och dessa är 8 Bork Faxa, 10 Attack och 12 Dale Oda.

Kanal 75


Det var i samband med provstarterna inför kvällens tredje lopp som hästarna Uncertain When och Space Cadet kolliderade och tappade sina kuskar. -..


Det var i samband med provstarterna inför kvällens tredje lopp som hästarna Uncertain When och Space Cadet kolliderade och tappade sina kuskar.
- Det kändes som maximal otur, men som tur var verkar det som om både jag och Öyvind samt hästarna klarat sig efter omständigheterna bra. Jag har pratat med Öyvind och han var lite mörbultad, men tyckte att det ändå gått bra, berättar Malin Viklund för Travronden dagen efter olyckan.
Läkare på plats konstaterade att Viklund drabbats av en lättare hjärnskakning och hon fick avstå sina styrningar under kvällen.
– Jag fick en rejäl smäll i bakhuvudet och kände mig lite snurrig och mörbultad efteråt. Jag hade liksom inte helt koll på läget och det var inte aktuellt att köra några lopp, säger Viklund till Travronden och hoppas på snar comeback:
- Men jag har inte mått illa, utan det känns rätt skapligt i dag. Jag hoppas kunna köra i morgon på Umåker i morgon.

Kanal 75


Att skylla på kusken när hästen man spelat på galopperar är nog något som de flesta travspelare kan relatera till. Galoppernas ..


Att skylla på kusken när hästen man spelat på galopperar är nog något som de flesta travspelare kan relatera till.
Galoppernas underliggande mekanismer är naturligtvis omöjligt att mäta eller föra statistik kring, men eftersom en galopp registreras med ”g” i hästens resultatlista är det inga problem att samla information kring antalet galopper.
I databasen travfakta.se har man gjort just detta och sammanställningen ger en ny möjlighet att titta närmare på hur ofta olika kuskar kör galopp.
Och galopper är kanske vanligare än många tror, faktum är att även bland landets toppkuskar kör lejonparten galopp i mer än var femte start.
Vi har tittat på Sveriges 25 segerrikaste kuskar under 2017 och sorterat dem efter galopprocent.
Statistiken grundar sig på starter i Sverige mellan 160101-180319.

”Absolut det värsta jag vet”
I topp när det gäller att komma runt banan felfri återfinns Örjan Kihlström som kört 486 galopper på sina 2 930 starter under perioden.
Det ger 16,5 i galopprocent och en i sammanhanget ganska klar lucka ner tvåan på listan.
En tvåa som är lite mer av en doldis, nämligen Färjestadsveteranen Mikael J Andersson som kört galopp med 18,1 procent av sina styrningar.
- Jag tänkte säga att det är nog Örjan som toppar. Han är väl den som försätter sig i minst svåra situationer, säger Andersson när han får höra sin placering.
Är du överraskad att du ligger så högt upp?
- Både ja och nej. Jag hade en tränare jag körde mycket åt förr i tiden, Thomas Bengtsson. När jag frågade hur jag skulle köra svarade han alltid ”kör felfritt”. Det ligger mycket i det, kör man felfritt så har man i alla fall chansen. Det är nog en inställning som jag alltid har haft. Nu har jag dessutom fått köra lite bättre hästar på slutet. Jämför man så tror jag att jag körde mer galopp 2016 än 2017.
Det stämmer, räknar man från 2017 har du 17 i galopprocent.
- Det är ju så, ju bättre hästar man kör desto lättare är det.
Varför kör du så sällan galopp jämfört med andra, tror du?
- Framförallt så hatar jag att köra galopp i mål, det är absolut det värsta jag vet. Ibland är det bättre att ta ett fjärdepris än att chansa för att försöka bli trea. Enda gången jag egentligen tycker att man ska chansa är för att ta sistapengen istället för att vara oplacerad. Dessutom sätter det sig alltid i huvudet på hästen att galoppera över mål.
Det låter som en inställning som du kanske inte delar med alla kuskar på den här listan…?
- Nej, det ser man ju i loppen att jag inte gör. Men jag vet ju själv om jag skulle äga en häst, så sitter kusken och chansar och kör målgalopp. Det är inte roligt.
Minns du när du körde målgalopp senast?
- Nej, inte så här på rak arm. Men det är inte många gånger på ett år, det vet jag.

”Spelade ingen roll vad man satte i nävarna”
Finns det någon annan anledning till att vissa toppkuskar kör mindre galopp än andra?
- Jag tror att det är lite grann medfött, som bollkänsla. Visst, man lär upp sig och vissa tar mer risker, men en del har det och en del har det inte.
Får du ofta styrningar tack vare att du är så "travsäker"?
- Nej, det vet jag inte. Men när jag började fick jag ta över många hästar som Sven Berggren hade kört. Sven var en mästare på att undvika galopp. Det spelade ingen roll vad man satte i nävarna på honom så fick han dem runt banan. Jag försökte väl ta efter det så gott jag kunde.
Är det din stora förebild i det här sammanhanget?
- Ja, det får jag säga. Men Olle Goop var också fantastisk på att hålla hästarna på benen. Skulle jag köra som Olle gjorde skulle jag köra galopp med allting, men han kom i mål fast de travade halvtaskigt, säger Mikael J Andersson.

Galopprocent kuskar
Örjan Kihlström: 16,5
Mikael J Andersson: 18,1
Claes Sjöström: 18,7
Joakim Lövgren: 18,9
Ulf Ohlsson: 19,7
Carl Johan Jepson: 19,8
Kenneth Haugstad: 20,1
Peter Untersteiner: 20,1
Björn Goop: 20,5
Jorma Kontio: 20,6
Kim Eriksson: 20,8
Kevin Oscarsson: 22,5
Torbjörn Jansson: 22,6
Stefan Söderkvist: 22,6
Johan Untersteiner: 22,8
Erik Adielsson: 23,1
Johnny Takter: 24,8
Ulf Eriksson: 25,3
Christoffer Eriksson: 25,9
Kaj Widell: 26,3
Nicklas Westerholm: 26,8
Jan Norberg: 27,3
Robert Bergh: 27,8
Magnus Jakobsson: 27,9
Ove A Lindqvist: 29,2

Robin Johansson, Kanal 75


Med över en miljon kronor i förstapris är Finlandia-Ajo Finlands största travlopp för den internationella eliten. Tävlingsdagen fr..


Med över en miljon kronor i förstapris är Finlandia-Ajo Finlands största travlopp för den internationella eliten.
Tävlingsdagen från Vermo i Helsingfors har de senaste åren varit föremål för gemensamt V75-spel mellan värdlandet och svenska ATG med partners.
Men så blir det inte i år.
Det är den finska spelmyndigheten som stoppat V75-spel med hänvisning till att det bryter mot det nationella regelverket för totalisatorspel.
I Finland anordnar man normalt inte V75 utan en liknande spelform vid namn Toto76.
Men anledning av detta väljer det finska spelbolaget Veikkaus att flytta hela tävlingsdagen till lördagen 5 maj.
”Under de förändrade omständigheterna tycker vi att beslutet att flytta tävlingsdagen är det bästa för finsk hästkapplöpning, spelare och samnordiskt samarbete”, säger Veikkaus produktchef Juha Ahjolinna i ett pressmeddelande.

Norge tar över V75
ATG kommer att erbjuda enloppsspel till Vermo (Vinnare, Plats, Tvilling och Trio) och det kommer gå att följa hela tävlingsdagen via atg.se.
Den planerade V75-omgången söndagen 6 maj kommer istället att köras på Biri i Norge.
- Det känns bra att vi så snabbt kunde landa i att Norge anordnar en V75-omgång till söndagen och spelar till vår V75-omgång i Örebro på lördagen. Det betyder högre omsättning med norska pengar i potten vilket gynnar spelarna, säger Peter Wallin, sport- och spelkoordinator på ATG.

Robin Johansson, Kanal 75


Med ett underlag på i skrivande stund 72 603 körda travlopp har travfakta.se skapat ett tillförlitligt material för att få fram hitti..


Med ett underlag på i skrivande stund 72 603 körda travlopp har travfakta.se skapat ett tillförlitligt material för att få fram hittills dold statistik kring travsporten och dess utövare.
Bland de sökbara kriterierna finns bland annat spets som i databasen definieras som ekipaget som sitter i ledningen varvet från mål.
Med detta som underlag kommer här en sammanställning av två kategorier, hur ofta kuskarna kommer till ledningen och hur ofta de vinner när de kommer dit.
Kuskarna som figurerar i sammanställningen är de 25 främsta i den allsvenska körsvensligan 2017.
All statistik gäller från 160101.

Släpper i rätt lägen
Först kan vi konstatera att 41 procent av alla travlopp i Sverige vinns från spets.
Att dessa avgörs i starten, eller åtminstone innan sista varvet börjar är således allt annat än en klyscha.
Det är ändå påtagliga skillnader mellan landets toppkuskar dels när det gäller förmågan/ambitionen att ta sig till den åtråvärda positionen och dels när det gäller att hålla undan.
I den senare kategorin toppar Nicklas Westerholm, utsedd till Årets Komet 2017.
- Spets varvet kvar säger du? Då vinner jag nio av tio, så känns det för dagen i alla fall, säger Westerholm som inte är fullt så lyckosam, men väl mest svårpasserad i landet.
När Westerholm lotsat en häst till spets håller det till mål i 58 procent av fallen.
- Man försöker maximera så mycket som möjligt och sedan utgå från min körstil. Det är ofta att komma till spets och sedan bestämma själv hur jag ska lägga upp det. Känns det inte som att det ska hålla så har jag nog hunnit släppa varvet kvar, förklarar 26-åringen hur han slår sina betydligt mer rutinerade konkurrenter på fingrarna.
Finns det några andra hemligheter?
- Det är viktigt att man ser till att plåga de som går i tredjespår och i dödens, samtidigt som man inte kör sin egen häst trött. Sedan lär man ju ha bästa hästen också. När man har hårt spelade hästar, som jag ofta har numera, blir det förstås enklare. Men jag trodde farsan låg i topp när det gällde att köra i spets.
Han ligger i mitten av listan, tvåa är Magnus Jakobsson.
- Ja, det kan jag verkligen tänka mig. Han är riktigt tuff när han kommer till spets, gör sken av att han har mycket att åka med så att ingen trycker.

”Alltid haft den stilen”
Faktum är att Westerholms far Robert Bergh ligger i topp i den andra kategorin, när det gäller att ta sig till spets.
- Ja, den måste han bara toppa. Han har alltid haft den stilen, ibland kan han ju köra sig till ledningen mitt i loppen från 60 meters tillägg. Det var säkert ännu mer förr när han mest körde i Norrland, där hade ju alla sådan respekt för honom.
Respekten verkar kvarstå, Bergh är tämligen särklassig genom att ta sig till ledningen i mer än var femte lopp. Andra som gärna provar i spets är Björn Goop, Ulf Ohlsson, Jan Norberg och Johnny Takter medan Torbjörn Jansson, Kevin Oscarsson och framförallt Kenneth Haugstad utmärker sig med en mer defensiv körstil.

Procent körda lopp i spets:

Robert Bergh: 20,8
Björn Goop: 17,2
Ulf Ohlsson: 16,5
Jan Norberg: 16,4
Johnny Takter: 16,3
Johan Untersteiner: 15,7
Erik Adielsson: 15,1
Christoffer Eriksson: 15,0
Peter Untersteiner: 14,4
Jorma Kontio: 14,1
Mikael J Andersson: 13,5
Magnus Jakobsson: 12,6
Nicklas Westerholm: 12,5
Carl Johan Jepson: 12,3
Örjan Kihlström: 12,0
Kim Eriksson: 11,8
Joakim Lövgren: 11,1
Ulf Eriksson: 10,3
Stefan Söderkvist: 9,7
Kaj Widell: 9,6
Claes Sjöström: 9,5
Ove A Lindqvist: 9,5
Torbjörn Jansson: 8,9
Kevin Oscarsson: 7,7
Kenneth Haugstad: 4,9

Segerprocent från spets:
Nicklas Westerholm: 57,8
Magnus Jakobsson: 54,6
Peter Untersteiner: 54,0
Johan Untersteiner: 53,4
Björn Goop: 53,0
Örjan Kihlström: 52,3
Jorma Kontio: 51,4
Claes Sjöström: 48,7
Joakim Lövgren: 48,6
Erik Adielsson: 48,4
Robert Bergh: 47,4
Stefan Söderkvist: 47,2
Kim Eriksson: 46,5
Christoffer Eriksson: 46,3
Ulf Ohlsson: 46,2
Ulf Eriksson: 44,6
Johnny Takter: 43,9
Carl Johan Jepson: 41,7
Jan Norberg: 40,0
Kenneth Haugstad: 39,5
Kevin Oscarsson: 37,3
Kaj Widell: 36,8
Ove A Lindqvist: 34,8
Torbjörn Jansson: 34,3
Mikael J Andersson: 32,4

Robin Johansson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se