Melander vill ha flyg hela vägen till Elitloppet


Det är sedan tidigare klart med flygrutten mellan New York och belgiska Liege för tänkbara elitloppshästar. Men för att Marcus Melander ska starta sin segermaskin Gimpanzee vill han även ha flyg från Belgien till Sverige.
– Det är inte aktuellt för oss att åka bil från Belgien. Vi hoppas att det ska lösa sig med flyg även från Liege. Vi har bra surr med Solvalla. Sedan måste hästen vara i ordning också, säger Marus Melander till Travronden.
– Skulle det lösa sig med flyget tror jag att Gimpanzee kvalar i början av april. Skulle det bli så att det inte löser sig med resa till Sverige kommer han nog att komma igång lite senare på säsongen.

Solvallas sportchef Anders Malmrot bekräftar att flyget över Atlanten till Belgien är klart, och att man jobbar på att även lösa den sista transportsträckan till Sverige.
– Vi har ett plan till Liege bokat och sedan jobbar vi på andra bitar. Vi hoppas att kunna nå en lösning därifrån. Det är något vi håller på och diskuterar nu, säger Malmrot till Travronden.

Kanal 75

På grund av tekniska problem nås inte startlistor och vinstlistor den vanliga vägen. Dessa hittas istället tillfälligt här: https://startlists.aws.atg.se/ Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg

Publicerat 2020-02-11 11:09:00


De senaste travnyheterna


Solängets Björn Karlsson blev den yngste vinnaren genom tiderna i Elitkampen på Solvalla i maj förra året. Hästen som gjorde det..


Solängets Björn Karlsson blev den yngste vinnaren genom tiderna i Elitkampen på Solvalla i maj förra året.
Hästen som gjorde det, Tangen Haap, var tio när han tog sin historiska seger och hann efter det med ytterligare nio starter under året innan det blev dags för tävlingspaus i november.
På tisdagen gick hästen sitt första banjobb för säsongen inne på Solängets travbana.
Trots att vintern varit en bedrövelse med ständiga omslag i vädret, menar Karlsson att Tangen Haap ligger bra till träningsmässigt.
- Det är värre med unghästar sådana här skitvintrar med bara is. Någonstans mår de ärrade kämparna som Haapen bara gott av att slippa skarpare intervaller, säger han om elvaåringen som vunnit 37 lopp på 90 starter och sprungit in över tre miljoner kronor i karriären.
Karlsson planerar att dra igång storloppssäsongen 2020 med klassikern ”Meyern”, Jacob Meyers Pokal, på Bjerke lördagen 28 mars.
- Vi hoppas få till ett lopp innan vi åker till Norge och kanske blir det årsdebut på Bergsåker i mitten av mars. Tangen Haap är elva och känns hur fin som helst och är i rätt ålder nu för kallblod. Håller han sig bara fräsch och fin har han några fina säsonger framför sig. Nordgubben tävlade ju säsongen som 15-åring ut och var väl egentligen som bäst som 13-åring då han gick sitt svenska rekord, säger Björn Karlsson.

Vågar inte tro på repris
Karlsson hade planerat i ett helt år för starten i Elitkampen förra året med Tangen Haap och det blev full pott i loppet med en halv miljon kronor i förstapris.
Att det ska gå att upprepa segern vågar han inte tro.
- Givetvis ska det bli kul att försvara färgerna. Men vi räknar inte med att få vinna det fler gånger. Det är liksom nog stort att ha fått vinna loppet en gång. Men i framtiden blir det kanske med en annan häst! säger han med ett skratt.

Möten med Månprinsen
Norske tränaren Lars O. Romtveit har utsett Elitkampen som säsongen stora mål med rasens nu bäste, tioårige Odd Herakles.
Gunnar Melander hoppar däremot över kallblodens elitlopp med skadedrabbade Månprinsen A.M. 13-åringen tränas för comeback och kan bli aktuell för ungefär samma lopp som Tangen Haap under våren.
- Melanders häst och min får ju mötas hela tiden. Men Månprinsen har ändå inte varit lika överlägsen som Järvsöfaks var över Nordgubben på den tiden utan det har väl handlat om någon längd före oss i mål. Kanske har det slagit på rekyl för Månprinsen med den här skadan nu? Men allt sådant där får man se när vi börjar tävla. Tangen Haap känns i alla fall mjuk och smidig och allt är bara som det ska med hästen, säger Björn Karlsson.

Mikael Wikner, Kanal 75

På grund av tekniska problem nås inte startlistor och vinstlistor den vanliga vägen. Dessa hittas istället tillfälligt här: https://startlists.aws.atg.se/ Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg


Efter några veckors vila efter en operation för prostatacancer kör Per Lennartsson lopp igen på fredag. Det var i januari i &ari..


Efter några veckors vila efter en operation för prostatacancer kör Per Lennartsson lopp igen på fredag.
Det var i januari i år som 53-åringen berättade om operationen på sociala medier. Nu är han tillbaka igen.
- Jag kommer att smyga igång lite försiktigt och det ska bli skoj att göra det nu när vi närmar oss rätt årstid. Jag hoppas vara på topp i april när våren kommer, säger Per Lennartsson till travronden.se
Sundbyholmstränaren kör Wannabe Young från det egna stallet på hemmabanan under fredagseftermiddagen. På söndag sitter han upp bakom egentränade Fame Boko på Mantorptravet i ett lopp ingående i spelet Grand Slam 75.

Kanal 75


Earl Simon har alltid varit en av topparna i den franska kullen av årgång 2014.I söndags spurtade han in som trea bakom överlägsna Be..


Earl Simon har alltid varit en av topparna i den franska kullen av årgång 2014.
I söndags spurtade han in som trea bakom överlägsna Belina Josselyn i Prix de Paris över fyra kilometer som loppets stora utropstecken.
Tredjeplatsen var värd en halv miljon kronor och den svenskägde hästen har nu tjänat över åtta miljoner på 46 starter i karriären.
Jarmo Niskanen har inte tränat någon bättre sedan han kom till Frankrike i mitten av 1990-talet.
- Jag tycker att han klappar på porten att ta steget in i översta eliten nu. Att säsongen som femåring i fjol skulle bli en mellansäsong hade vi planerat för efter den intensiva säsongen som fyraåring. Nu hoppas och tror vi att han ”bara” behöver skaffa sig lite mera hårdhet för att en dag kunna vinna ett stort lopp, säger Jarmo Niskanen på måndagseftermiddagen.
Exakt ett dygn har gått sedan tredjeplatsen i Prix de Paris. Niskanen kan inte spåra något negativt efter det tuffa loppet.
Earl Simon har haft en lugn dag i en hage på träningsanläggningen Grosbois.
- Han har fått lufsat på lite men är ju fantastisk på att återhämta sig också. Faktiskt så var han inte så tagen efter loppet heller.

En andraplats på gaffeln
Franck Ouvrie hamnade en bit bak med Earl Simon som fick lägga en speed mitt i loppet till ledningen över det 4140 meter långa loppet.
Efter att välvilligt ha släppt ifrån sig kommandot blev det lite positionsbekymmer mot slutet. Jarmo Niskanen är inne på att det kunde ha blivit en andraplats i Prix de Paris med maxklaff.
Nu väntar troligen en start i Grand Criterium de Vitesse söndagen 8 mars. Då handlar det om 1609 meter.
- Om ingenting händer tänker vi gå ut där. Ett bra spår bakom bilen är ju nästan helt avgörande för vilken placering det ska bli i Nice.

Flyg öppnar för Elitloppet
Halsinfektioner satte stopp för den tänkta matchningen inför årets Prix d’Amerique.
Det mesta Earl Simon sprungit in i ett och samma lopp är fortfarande de dryga 600 000 kronorna som betalades ut för tredjeplatsen bakom Villiam och Mellby Free i Europaderbyt hösten 2018.
Jarmo Niskanen och ägaren Stall Skytten, Gunnar Sundbaum i Stockholm, drömmer om en riktigt stor pokal.
Åbytravet har gått ut med att flyg inte kan bli aktuellt till Paralympiatravet i vår och därmed står man troligtvis över det loppet.
Earl Simon är inne på sin andra säsong i aveln. Hingsten var fulltecknad 2019 med maximala 100 franska ston och 30 utländska som var ett valfritt ”tak” satt av ägaren.
- Under betäckningssäsongen vill vi inte åka landvägen till Sverige med honom, det tar för långt tid. Men om det blir flyg till exempelvis Elitloppet är det okej även om han kommer att vara borta några dagar. Sedan finns det ju lopp senare också på året i Norden, säger Jarmo Niskanen.
Sweden Cup – Lilla Elitloppet – lockar inte på Solvalla sista helgen i maj.
- Det känns inte som det skulle kunna bli aktuellt med två heat för så pass lite pengar som det är där. I så fall ska det vara Elitloppet - om vi har får chansen och blir inbjudna förstås.

Mikael Wikner, Kanal 75


Den årliga hästgalan i USA arrangerades i Orlando på söndagen och Greenshoe utsågs till Årets travare med bred marginal. Det &..


Den årliga hästgalan i USA arrangerades i Orlando på söndagen och Greenshoe utsågs till Årets travare med bred marginal. Det är medlemmarna i U.S. Harness Writers Association som röstar fram vinnarna och den svenskägde superhästen fick 95 av totalt 146 röster. Detta efter en enastående treåringssäsong med 10 segrar på 13 starter och nästan tolv miljoner kronor insprunget.
- Han hade en bra säsong. Att han missade segern i Hambletonian (tvåa bakom Forbidden Trade) var den största besvikelsen, men vi kan inte gå tillbaka i tiden. Det loppet är kört. Vi är glada över att han vann en del andra stora lopp och presterade så bra som han gjorde hela året. Det var ett privilegium att träna hästen och förhoppningsvis kommer jag träna en del av hans avkommor i framtiden, sa Marcus Melander enligt ustrottingnews.com.
27-åringen har gjort kometkarriär i Nordamerika sedan han flyttade dit inför säsongen 2014. Han är även tränaren bakom Gimpanzee och Green Manalishi, som stångats med Greenshoe i kulltoppen, och under galakvällen fick han motta pris för Årets tränare. Även utmärkelsen för Årets ägare gick till Sverige och Anders Ström (Stall Courant), som satsar hårt i Nordamerika och bland annat är majoritetsägare i Greenshoe.
Kvällens tyngsta kategori, Årets häst, gick till Nya Zeeländska passgångaren Shartin N. Det är första gången som utmärkelsen går till en häst uppfödd utanför Nordamerika och det är första gången den går till ett passgångarsto.

Ola Johansson, Kanal 75

På grund av tekniska problem nås inte startlistor och vinstlistor den vanliga vägen. Dessa hittas istället tillfälligt här: https://startlists.aws.atg.se/ Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg


Allsvenska kuskligan:1. Rikard N Skoglund, Solvalla, 40-23-222. Jorma Kontio, Solvalla, 30-16-193. Ulf Ohlsson, Solvalla, 27-34-314. Magnus A Djuse, Östers..


Allsvenska kuskligan:
1. Rikard N Skoglund, Solvalla, 40-23-22
2. Jorma Kontio, Solvalla, 30-16-19
3. Ulf Ohlsson, Solvalla, 27-34-31
4. Magnus A Djuse, Östersund, 24-19-12
5. Carl Johan Jepson, Färjestad, 23-32-23
6. Örjan Kihlström, Solvalla, 21-19-15
7. Erik Adielsson, Solvalla, 18-13-10
8. Johan Untersteiner, Halmstad, 17-12-13
9. Mats E Djuse, Hagmyren, 16-17-19
10. Peter Untersteiner, Halmstad, 14-17-8
11. Kim Eriksson, Mantorp, 14-14-13
12. Marc Elias, Jägersro, 14-10-6
13. Thomas Uhrberg, Jägersro, 14-10-4
14. Stefan Persson, Halmstad, 13-11-11
15. Oskar J Andersson, Romme, 12-8-9
Siffror till och med 23 februari

Kanal 75


Fyra vinnare belönades rikligt sedan de lyckats pricka in sju rätt på GS75 som på söndag avgjordes på Solvalla. Värdet eft..


Fyra vinnare belönades rikligt sedan de lyckats pricka in sju rätt på GS75 som på söndag avgjordes på Solvalla.
Värdet efter sex avdelningar var 29 970 kronor men en skräll i sista avdelningen rensade bort 92 av 96 kvarvarande system. Vinnarna belönades med 714 108 kronor på sju rätt, sex rätt gav 3 169 kronor och fem rätt 212 kronor.
Ett av de vinnande systemen var inlämnat i Finland, de övriga via ATG.se.

Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se