Inför V86/superjackpot: Blandade känslor för Bergh

Whipped Eggs (V86-1) inledde sin tävlingskarriär i november förra året och efter 17 starter har han fem segrar och fyra andraplatser i resultatraden. Där finns också en och annan galopp, men felfri har femåringen aldrig varit sämre än fyra. Att Robert Bergh har stor framtidstro på hästen råder det ingen tvekan om.
- Jag tror att han kommer ha en stark utvecklingskurva framöver. Det kommer hända bra saker för honom. Han har inte varit med när det har gått som överlägset snabbast i loppen och nu när det är höst blir det normalare lopp igen. Han kanske behöver få vara lite i Frankrike också, där han kan göra lopp utan att behöva sänka i tider hela tiden. Han behöver springa in lite mer pengar först men gör han det kommer vi definitivt testa där nere, säger Robert Bergh.
Att Whipped Eggs (V86-1) kan passa ypperligt i Frankrike, där styrkan ofta spelar en avgörande roll, har han visat flera gånger. I våras vann han Olympiastayern över tre varv på Åby och efter det gjorde han en mycket stark insats som tvåa i V75 över onsdagens distans 2 640 meter, innan han galopperade som hårt betrodd i anrika Harper Hanovers lopp under elitloppshelgen på Solvalla. Senast han var ute vann han, trots galopp, Midsommarkransen i Skellefteå i överlägsen stil.
- Han hade varit igång och tävlat sedan i vintras och skulle få en paus efter alla lopp. Vi behandlade honom och sedan har han tränat på. Men när han skulle starta för en månad sedan lyckades han trampa sig lite fult på en karled så då fick han vila i 14 dagar och vi fick börja om lite igen.

Inte de rätta vibbarna
Förberedelserna inför vintersäsongens första lopp har alltså inte varit helt problemfria och Robert Bergh förväntar sig inga stordåd av hästen under onsdagens tävlingar på hemmabanan.
- Smidigheten är uppe på samma nivå som när han var som bäst men han är tung och behöver få fart i kroppen. Jag har liksom inte den där säkra känslan som jag brukar ha på honom. Även om han var bra i ett banjobb inför det här behöver han lopp innan han kommer i riktig form.
Hur fort körde du i det där banjobbet?
- 1.17 i 2 100 meter. Det är ett bra jobb enligt min mall.
Whipped Eggs har inte visat någon visslande startsnabbhet tidigare och innerspår bakom bilen är inte något drömspår.
- Det är besvärligt och med tanke på den fortsatta matchningen känns det inte heller jätteviktigt att bara söka sig ut från innerspåret. Men det beror på hur han känns i provstarterna och hur han öppnar de första 150 meterna.
Gör du några utrustningsändringar man bör känna till?
- Nej. Vi kör som tidigare utan skor för då har han hållit sig bättre på benen.
Så hur vill du summera det här för jackpotjägarna?
- Genom att säga att jag inte har de där riktigt rätta vibbarna på honom. Inte för att det finns något negativt i träningen utan på grund av utgångsläget och frånvaron.

Under utveckling
En superjackpot gör att en eventuell ensam vinnare med alla rätt den här veckan kan håva in över 25 miljoner kronor. Robert Bergh har totalt fyra hästar med i leken och mest uppåt låter han på Digital Dominance (V86-3). Treåringen, som i somras köptes av travbitna ishockeybröderna Daniel och Henrik Sedin, har så här långt uppträtt osäkert men också visat att kapacitet finns. En seger, en galopp och en tredjeplats är resultatet efter tre starter i Robert Berghs regi.
- Det händer bra saker med honom. Han är nog den som känns bäst av dem jag har ut på onsdag. Han kämpar på berömvärt och i de lopp han har fungerat har han gjort det väldigt starkt. Han är under bra utveckling och känns inte borta. Jag har en bra känsla med honom och tycker att han ska med på kupongen om man streckar några.
Johan Untersteiner får chansen bakom Digital Dominance. Robert Bergh kör själv Harper Seabrook i samma lopp. Han var ute så sent som i torsdags och blev då fyra efter ett tungt lopp mestadels utvändigt om ledaren.
- Han har bra form och jag tycker att han har väldigt bra kapacitet, men han har fått dålig utdelning på grund av att han är lite segstark och har fått väl tuffa lopp. Den dag han får lite hjälp på vägen kommer han höja sig mer. Jag väntar på att det ska släppa till och att segrarna ska komma, säger Bergh och upplyser om att en mer avvaktande taktik är att vänta den här gången.
- Han har fått tuffa lopp varje gång och jag måste försöka hitta ett snällt lopp åt honom den här gången. Men han har funkat bra med täta starter förut så jag har ingen dålig känsla över det. Eventuellt kommer han gå barfota runt om för första gången.

”Bra känsla för märr’n”
V86-omgången innehåller två försök i diamantstoet och i det ena selar Robert Bergh ut Betting Queen (V86-5). Hon skrällde i ett liknande lopp för två starter sedan men när hon senast gjorde första starten för Robert Berghs blev det galopp efter 800 meter.
- Hon fungerade dåligt och behöver gå med lite mer vikt, så vi får lägga på skor eller boots fram. Loppet kanske kom en vecka för tidigt också. Hon har inte toppform men känns väldigt snabb och jag tror att hon kommer fungera mycket bättre nu. Jag har bra känsla för märr’n.

Ola Johansson, Kanal 75

Publicerat 2019-10-07 10:43:00


De senaste travnyheterna


Han hade inte tävlat på fyra månader.Han hade sämsta tänkbara utgångsläge i försöket.Det spelade ingen roll.I si..


Han hade inte tävlat på fyra månader.
Han hade sämsta tänkbara utgångsläge i försöket.
Det spelade ingen roll.
I sitt femte och sista framträdande i Elitloppet på Solvalla krönte Propulsion en enastående karriär med den tyngsta titel man kan ta i trav-Sverige.
- Det här har suttit som en tagg i hjärtat på mig. Det måste alla förstå eftersom han är nio år och jag fortsätter. Nu är det verkligen en saga och det känns som att det finns en mening med allting, sa Daniel Redén.

Hjärta av guld
Och det var sannerligen ingen lätt väg till den efterlängtade elitloppstriumfen. I försöket blev det så fel det bara kunde. Propulsion blev utsvarad i tredjespår loppet igenom men kämpade ursinnigt och kom i mål som trea bakom Cokstile och Racing Mange. Från spår sex i finalen valde Örjan Kihlström ett annat upplägg men det var långt fram till täten från fjärde par utvändigt. I slutkurvan gled Propulsion ut bakom Cokstile i tredjespår och när han fick fritt spelrum in på upploppet speedade han enkelt ikapp och ifrån motståndet.
- En normal häst kommer inte i mål efter en sådan resa han fick i försöket, men han gick till final ändå. Och jag kände ju att han hade bra form. Så inför finalen tänkte jag att nu har vi ett lite bättre spår i alla fall och det kändes som att chansen fanns där om vi hade den lilla tur som behövs, sa Örjan Kihlström, och som tydligt visade vad Propulsion betyder för honom.
- Vad ska man känna för en sådan här häst. Jag vet inte. Han har fått många tuffa lopp och bara springer ändå. Han har ett hjärta av guld, sa toppkusken, rörd till tåtar.

"Det är mycket tårar"
Efter fyra tidigare försök och som bäst två andraplatser fick då Solvallas Daniel Redéns och Bengt Ågerups (Stall Zet) outtröttlige superstjärna sätta pricken över i. Propulsion kom till Sverige från Nordamerika 2015 och här har han för alltid skrivit in sig i travhistorien. Söndagens seger var hans 14:e miljonseger och totalt har han vunnit 39 av 79 lopp och tjänat 34 miljoner kronor. Förstapriset i Elitloppet uppgick till tre miljoner kronor. Men det var inte segerchecken som värmde mest.
- Det är mycket tårar bakom glasögonen. Det är första gången det händer, sa Daniel Redén när han gick upploppet ner för att möta sin häst efter bragden.
- "He loves this game". Att få jobba med en sådan här häst…
- Han har gett hela Stall Zet så mycket och han har utvecklat mig som tränare något enormt. Jag kommer ta några varv i stallet i kväll och bara lyssna på bra musik och vara uppe i det blå och filosofera. Vi har en sådan historik jag och Proppen. Det är han och Delicious som har gjort mig till den tränare jag är.
Även Propulsions skötare, Ellinor Wennebring, sprudlade av lycka.
- Äntligen! Vad skönt, roligt, underbart! Det går inte att beskriva. Han är ett fenomen. Jag vet inte om han är en häst ens.

Cokstile tapper tvåa
Propulsion vann på kilometertiden 1.10,2 över 1 609 meter med autostart och tvåa blev Cokstile som också gjorde femstjärniga prestationer i både försök och final.
- Han var superbra! konstaterade Christoffer Eriksson som körde hästen åt italienske tränaren Rocco Spagnulo.
Tredjeplats gick till fjolårets derbyvinnaren, Svante Båth-tränade Attraversiamo (Erik Adielsson) som tog sitt första riktiga nappatag med den äldre eliten. Detta efter att trean över mållinjen, Earl Simon, diskvalificerades för trängning. Han var spelad till favorit efter sin imponerande försöksseger men då körande Franck Ouvrie trängde sig ut i slutkurvan och skapade sig en lucka som inte fanns blev ekipaget diskvalificerat.
- Det var förstås väldigt tråkigt men som tränare måste jag ändå vara nöjd med min häst, sa frankrikestationerade Jarmo Niskanen.

Resultat
Elitloppet
1 609 meter autostart

1) Propulsion – Örjan Kihlström (Daniel Redén)
2) Cokstile – Christoffer Eriksson (Rocco Spagnulo)
3) Attraversiamo – Erik Adielsson (Svante Båth)
4) Sorbet – Per Linderoth (Daniel Redén)
5) Milliondollarrhyme – Fredrik B Larsson
6) Missle Hill – Johan Untersteiner (Daniel Redén)
7) Racing Mange – Joakim Lövgren
d Earl Simon – Franck Ouvrie (Jarmo Niskanen)
Förstapris: 3 000 000 kronor

Ola Johansson, Kanal 75


Han hade inte tävlat på fyra månader.Han hade sämsta tänkbara utgångsläge i försöket.Det spelade ingen roll.I si..


Han hade inte tävlat på fyra månader.
Han hade sämsta tänkbara utgångsläge i försöket.
Det spelade ingen roll.
I sitt femte och sista framträdande i Elitloppet på Solvalla krönte Propulsion en enastående karriär med den tyngsta titel man kan ta i trav-Sverige.
- Det här har suttit som en tagg i hjärtat på mig. Det måste alla förstå eftersom han är nio år och jag fortsätter. Nu är det verkligen en saga och det känns som att det finns en mening med allting, sa Daniel Redén.
I sulkyn satt Örjan Kihlström.
- Vad ska man känna för en sådan här häst. Jag vet inte. Han är en helt underbar indiviv, sa Örjan Kihlström innan rösten sprack och hans ögon tårades.
Segertiden skrevs till 1.10,2 över 1 609 meter med bilstart och loppets förstapris uppgick till 3 000 000 kronor.

Längre text kommer under kvällen.

Ola Johansson, Kanal 75

På grund av tekniska problem nås inte startlistor, resultat samt vinstlistor den vanliga vägen. Dessa hittas istället här: https://startlists.aws.atg.se/
Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg
  


Favoriterna och flera av de mer betrodda hästarna motsvarade förväntningarna när V75 i dag kördes på Solvalla under elitloppss&ou..


Favoriterna och flera av de mer betrodda hästarna motsvarade förväntningarna när V75 i dag kördes på Solvalla under elitloppssöndagen.
Det blev därför ingen utdelning för 5 rätt. Pengarna från den potten flyttas vidare till nästa ordinarie V75-omgång, som körs i Östersund på lördag, Sveriges Nationaldag
Då kan en ensam vinnare bli 100 miljoner kronor rikare!
På 7 rätt blev söndagens utdelning 1 131 kronor och för 6 rätt blev det 24 kronor.

Lista:
De fem största V75-vinsterna genom tiderna
1. 67 312 633 kronor, 27 februari 2010, Axevalla
2. 56 347 408 kronor, 14 januari 2012, Åby
3. 47 360 999 kronor, 7 juli 2007, Halmstad
4. 45 285 093 kronor, 24 juni 2007, Kalmar
5. 43.058.556 kronor, 10 december 2016, Färjestad.

Kanal 75

På grund av tekniska problem nås inte startlistor, resultat samt vinstlistor den vanliga vägen. Dessa hittas istället här: https://startlists.aws.atg.se/
Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg
  


I Treåringseliten för ston blev det hemmaseger för Reijo Liljendahl-tränade Oblivion som från fjärde invändigt hittade ut o..


I Treåringseliten för ston blev det hemmaseger för Reijo Liljendahl-tränade Oblivion som från fjärde invändigt hittade ut och mer eller mindre vände ut och in på motståndet över upploppet i vida spår.
Ulf Ohlsson satt i segersulkyn bakom USA-importen som tog andra raka segern i sin tredje start på svensk mark.
- Det var en sylvass avslutning.Det var en skön känsla. I dag var det lite ändringar, barfota runt om och det gav en bra effekt, sa Ulf Ohlsson.
Segern var värd 200 000 kronor och segertiden 1.12.0 över distansen 1 640 meter autostart.
Tvåa blev Konark F.Boko och trea Sashay Kemp.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

På grund av tekniska problem nås inte startlistor, resultat samt vinstlistor den vanliga vägen. Dessa hittas istället här: https://startlists.aws.atg.se/
Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg
  


150 meter från mål kom luckan för Hambo Transs R. och den holländske gästen fick konkurrenterna att se mer eller mindre stillast&arin..


150 meter från mål kom luckan för Hambo Transs R. och den holländske gästen fick konkurrenterna att se mer eller mindre stillastående ut i en sylvass avslutning av Montéeliten.
Michelle Mönster satt i segersadeln och vinnaren tränas av Paul J P Hagoort.
Triumfen var värd 200 000 kronor och segertiden blev utmärkta 1.10,5 över distansen 1640 meter autostart.
Galactica såg länge ut som en vinnare i ledningen tillsammans med Anna Erixon men den forne Stochampionats-vinnaren fick nöja sig med andrapriset. Trea blev Rajesh Face med Sofia Adolfsson.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

På grund av tekniska problem nås inte startlistor, resultat samt vinstlistor den vanliga vägen. Dessa hittas istället här: https://startlists.aws.atg.se/
Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg
  


Spårlottningen till finalen av Elitloppet är precis avklarad på Solvalla.Jarmo Niskanen fick välja spår först och han valde sp&..


Spårlottningen till finalen av Elitloppet är precis avklarad på Solvalla.
Jarmo Niskanen fick välja spår först och han valde spår 2 för Earl Simon.
Kretsen kring den andra försöksvinnaren Cokstile valde spår 3.
Därmed kunde Joakim Lövgren dra vinstlotten att välja först av tvåorna och han valde spår 1 med Racing Mange.
Daniel Redén som har tre hästar med i finalen fick nöja sig med spår 6 för storstjärnan Propulsion.

Startlista
Elitloppet
1 609 meter autostart
1) Racing Mange – Joakim Lövgren
2) Earl Simon – Franck Ouvrie (Jarmo Niskanen)
3) Cokstile – Christoffer Eriksson (Rocco Spagnulo)
4) Missle Hill – Johan Untersteiner (Daniel Redén)
5) Sorbet – Per Linderoth (Daniel Redén)
6) Propulsion – Örjan Kihlström (Daniel Redén)
7) Milliondollarrhyme – Fredrik B Larsson
8) Attraversiamo – Erik Adielsson (Svante Båth)
Förstapris: 3 000 000 kronor

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

På grund av tekniska problem nås inte startlistor, resultat samt vinstlistor den vanliga vägen. Dessa hittas istället här: https://startlists.aws.atg.se/
Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg
  
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se