Inför V86® (jackpot): Jagar revansch efter skenturen

Tyskfödde Zidande D.E. inledde karriären i hemlandet och gjorde det bra innan han hamnade i Sverige. Sybille Tinter tog över träningen och Zidande D.E. och inledde året starkt med tre segrar på fyra starter. Innan segern på Bergsåker i mitten av februari köpte ägare hos Daniel Wikberg hästen innan loppet.
- Början kunde knappast bli bättre. Jag kan inte påstå att hästen imponerade på mig innan, men det är en häst med ett stort hjärta. Han har lite för lite pengar på sig i förhållande till sin kapacitet.
När väl Zidane D.E. acklimatiserat sig i sin nya miljö skulle han debutera för stall Wikberg på hemmaplan i början av mars, men det blev inget med det, hästen ströks någon timme innan loppet.
- Jag körde honom på skogsslingan intill banan och han måste ha blivit rädd för någonting. Han slog mig ur vagnen och skenade. Han fick en muskelbristning och jag en lårkaka så det var två slagna hjältar som fick åka hem.

Testar honom med ett norskt huvudlag
Efter lite omplåstring och vila startade Zidande D.E för några veckor sedan och blev oplacerad.
- Jag tycker att han var lite blek. Nu fick han trava utvändigt ledaren och den positionen gillar han inte så det var nog så att humöret svek honom lite. Han känns klart piggare i träningen och bör ha gått framåt en del till den här starten. Uppgiften ser lämplig ut och han har en ganska rutinerad kusk vilket är en fördel och sedan ska jag utrusta honom med ett norskt huvudlag. Jag tror att det ska passa honom då han är lite loj ibland.
En seger på V86 skulle betyda mycket för Daniel Wikberg som kämpar på i det tysta.
- Just nu är det lite tunt med hästar i stallet. Jag har rensat ut en del och har strax under 20 hästar i träning för dagen. Det är lite för lite och vi mindre tränare får verkligen kämpa. De stora blir större och vi mindre tränare blir mindre och mindre. En seger på V86® eller V75® betyder oerhört mycket och visar att man finns. Jag hoppas att vi kan synas lite framöver och Zidande D.E. får gärna visa sig på styva linan redan på onsdag och framöver. Det är en liten häst som alltid gör så gott han kan och lite till.

Joakim Brundin, Kanal 75


Foto: Mikael Wikner

Publicerat 2021-05-04 13:10:00


De senaste travnyheterna


Hail Mary startar i ett femåringslopp med 250 000 kronor i förstapris i, tillika V4-3. Robert Berghs derbyvinnare har innerspår bakom startbile..


Hail Mary startar i ett femåringslopp med 250 000 kronor i förstapris i, tillika V4-3. Robert Berghs derbyvinnare har innerspår bakom startbilen och Bergh berättar att hästen har tagit årsdebuten på bästa sätt. Han har heller inte stängt dörren helt för Elitloppet.
– Hail Mary (V4-3) ser bra ut och har gått framåt med loppet som han fick i Boden. Det var verkligen speciella förutsättningar med snöstorm och en lång resa med trafikstopp på vägen. Men han gjorde det han skulle och det känns att han har gått framåt med loppet, säger Robert Bergh om stjärnan som har tagit 18 segrar på 21 starter och sprungit in drygt 7,3 miljoner kronor.
– Jag förväntar mig att han ska vara lite spänstigare nu och lite rappare. Sedan har han fortfarande en bit kvar till den absoluta toppformen. Men man får nypa av lopp för lopp nu och av träningen att döma känns det som att han har lyft sig och sedan får vi se i loppet på lördag om han har gjort det.
Snacket om Elitloppet finns där ständigt, vad känner du för det?
– Jag har en liten öppning kvar och så får vi se. Vi måste följa hans formkurva och se hur han fortsätter att utvecklas. Innerspår bakom bilen nu och han lär väl inte vara lika explosiv från början som i höstas när han vann Derbyt. Men jag är nöjd med hästen och det ska bli kul att starta igen, säger Bergh.

”När vi åker så här långt vill jag vinna”
Även det fantastiska kallblodet Månlykke A.M. visar upp sig innan V75 och kommer att starta i V4-2 från 20 meters tillägg för Gunnar Melander. Hästen har varit rent lysande vid årets tre raka segrar och det hörs på Gunnar Melander hur nöjd han är med sin stjärna.
– Månlykke A.M. (V4-2) känns bara bra och är pigg och glad. Jag tycker faktiskt att han känns ännu bättre nu efter de här loppen som han har gjort. Framförallt så har hästen känts smidigare på något vis och nu har vi ju sommarträning så att man kan tränar lite mer smidighetsträning. Han känns jättefin, säger Gunnar Melander.
– Hästen har ju gjort kanonlopp hela tiden och har faktiskt överraskat mig lite att han har varit så bra. Men jag vet ju att han har en hög grundkapacitet och det är fantastiskt att han har kunnat utvecklats så här. Nu är det 20 meters tillägg på några bra hästar och lång resa men det är klart att jag måste tro på en bra chans ändå. Han är lugn och har klarat av en resa bra till Norge som unghäst. När vi åker så här långt så vill jag ju vinna, säger Gunnar som räknar med mellan sju till åtta timmars resväg från Bollnäs.
– Vi startar resan på fredag och så åker vi hem på söndag. Det får bli som en liten utflykt. Jag håller ju på med det är på övertid och har haft förmånen att få ha tränat många bra hästar genom åren. Men jag tycker att det är så roligt och det är väldigt kul att ha fått fram ännu en så här pass fin häst igen.

Michael Carlsson, Kanal 75


Double Exposure har varit ett stående inslag under elitloppshelgen på Solvalla sedan hon kom till Sverige från USA och gick i träning hos..


Double Exposure har varit ett stående inslag under elitloppshelgen på Solvalla sedan hon kom till Sverige från USA och gick i träning hos Daniel Redén. Som femåring vann hon 2018 stoeliten och det gjorde hon även i fjol. Året däremellan var hon med i Elitloppet men slogs ut i försöket. I år kan hon få en ny chans. När hon på onsdagen gör sin första start på 7,5 månader ligger, utöver segerchecken på 100 000 kronor, en elitloppsbiljett i potten och när startlistan spikades på torsdagen drog hon spår tre bakom startbilen.

Startlista
Vägen till Elitloppet – Meadow Roads lopp
1 640 meter autostart

1. Heavy Sound – Kenneth Haugstad
2. Bill’s Man – Erik Adielsson
3. Double Exposure – Örjan Kihlström
4. Golden Tricks – Ulf Ohlsson
5. Classichap – Åsbjörn Tengsareid
6. Hazard Boko – Per Lennartsson
7. Forfantone Am – Torbjörn Jansson
8. Seismic Wave – Claes Sjöström
9. Chestnut Hill – Stefan Melander
10. Racing Brodda – Rikard N Skoglund
Förstapris: 100 000 kronor

Ola Johansson, Kanal 75


Stefan Melanders högkapable femåring skulle ha startat från spår åtta bakom bilen i det finska miljonloppet, men på torsdagen..


Stefan Melanders högkapable femåring skulle ha startat från spår åtta bakom bilen i det finska miljonloppet, men på torsdagen ströks han för feber. Därmed missar årets snabbaste travare i Sverige chansen på den elitloppsbiljett som tillfaller vinnaren.

Ola Johansson, Kanal 75

Inom kort kommer tjänsten för startlistor och resultatlistor att flyttas till ATG.
Nyhetsartiklar och bilder kommer finnas kvar hos Kanal75.se/media med samma inloggningsuppgifter som i dag.

För åtkomst till startlistor och resultatlistor var vänlig mejla ATG snarast med uppgifter för uppdatering av avtal och access (nya lösenord).

Kontaktperson (avtalsansvarig):
Företag:
Epost:
Mobil:

Skicka dina kontaktuppgifter till startlistor@atg.se

The service for start lists and result lists will soon be moving to ATG.
News items and pictures will remain on Kanal75.se/media with the same login details as today.

To access the start lists and result lists, please email ATG as soon as possible with details for the updating of agreements and access (new passwords).

Contact person (with responsibility for the agreement):
Company:
Email:
Mobile:

Send your contact details to startlistor@atg.se


Det blev en fin kväll på Solvalla på onsdagen – om man med det menar sporten.För regnet öste ner.När tävlingarna drog..


Det blev en fin kväll på Solvalla på onsdagen – om man med det menar sporten.
För regnet öste ner.
När tävlingarna drog i gång hade det regnat i ett dygn i Stockholmsområdet vilket sinkade flera av hästarna.
Med 300 000 kronor till vinnarna i samtliga V86-lopp var många årgångstoppar i farten i Margaretas Tidiga Unghästserie.
En som normalt brukar ha det svårt med tunga banor är Daniel Redéns Mister Herkules. Nu kunde Örjan Kihlström sitta och finåka i ledningen med fyraåringen som bland annat vann Breeders Crown förra året och tjänade över två miljoner kronor.
Daniel Redén visste inte var hästen stod formmässigt och var riktigt nöjd.
- Han spelade med öronen så där som han kan göra då han är på bra humör. Det såg jättebra ut. Vi kanske prickade formen ett lopp för sent med honom men så blir det ibland, sade Solvallatränaren syftande på att Mister Hercules inte lyckades kvala in till Kungapokalen.
Nu blev det en snabb revansch.
- Nu fick vi vinna ett Margareta-lopp i stället och det är jättestort. Det är hästar vi håller på med och det är svårt att planera så långt i förväg. Men det är klart att man skulle vilja att han är med bland de tolv i derbyt i höst, sade Daniel Redén.

Snygg svepning av Carl
I ”Margareta-loppet” för de treåriga hingstarna och valackerna fanns det bara en häst på banan. Mattias Djuse-tränade Carl Halbak inledde från spåret längst ut på vingen och backades ner direkt av Örjan Kihlström.
Jorma Kontio var favorit i loppet med Daven Port men trots att favoriten fick bestämma tempot växlade Carl Halbak enkelt fältet via tredjespår i den sista kurvan.
En riktigt snygg insats av hästen som ägs av Kulturinvest i Sverige (Stockholm).
I loppet för treåriga ston var det mycket jämnt spelat.
En av de mer betrodda, Breeze med Claes Sjöström, kunde ta hem segern efter en imponerande långspurt.
Global Countess övertog ledningen och kunde dämpa tempot till 15,6 första varvet. 800 meter från mål kastade Claes Sjöström loss från andra utvändigt med Breeze och blåste till ledningen 500 meter från mål.
Breeze kunde sedan hålla undan till en säker seger på 1.15,4 över 2140 meter auto.
Omgångens enda skräll kom i loppet för fyraåriga ston. Loppet toppades av Globalizer och Stefan Persson. Jerry Riordan i Halmstad tränar och hästen ägs av Tord Olsson i Malmö som alltså kunde inkassera 300 000 kronor.D

Widde vann med en "mil"
Solen sken i Sundsvall där resterande fyra lopp avgjordes på V86.
Jörgen Westholms kallblodige segerstaplare L.Q.Widde (V86-5) var stor favorit och hela omgångens mest spelade häst. Från sitt springspår på 20 meters tillägg kunde han ta över ledningen redan in i första sväng.
I sista sväng var det 50-60 meter ner till andra häst och publiken som följde loppen på ATG live eller i TV12 blev vittnen till att kameramannen fick zooma ut ordentligt för att få med både L.Q.Widde och övriga fältet i bild.
- Det är en opolerad herre som inte riktigt vill lyssna på kusken. De gånger jag inte orkar hålla i honom kan det gå riktigt fort, sa Jörgen Westholm innan tävlingarna.

Nära olycka
Riktigt oroligt blev det i ungdomsloppet för unga kuskar. En galopperande häst togs ner på säkerhetsspåret invändigt och hetsade upp sig så till den grad att de tävlande hästarna höll på att bli påkörda flera gånger under loppet.
Texas Killer Zenz galopperade med övriga fältet på innerplan hela loppet och kusken Melinda Renman kämpade förgäves med att få stopp på honom. Allt slutade bra men det var mycket nära att en olycka hade inträffat. 
Silver Bullit och William Ekberg vann loppet.
Daniel Wäjersten pep till ledningen från spår fyra bakom bilen och stannade där loppet ut med J.H.Mannerheim. Andra raka för åttaåringen som signalerar toppform.
Sandra Eriksson från Boden var överlägsen i ett sprinterlopp med formdjuret Swagger som lär dyka upp i V75 inom kort.
Åtta rätt på V86 gav 12 858 kronor, sju rätt 96 kronor medan sexorna inte gav någon utdelning och miljonerna därifrån går vidare som en jackpot.

Mikael Wikner, Kanal 75


Romain Larue har ett mindre stall med ett par anställda i Calvados, Normadie. På träningslistan finns ett tiotal starthästar och 15 ungh&au..


Romain Larue har ett mindre stall med ett par anställda i Calvados, Normadie. På träningslistan finns ett tiotal starthästar och 15 unghästar.
Stjärnan i det lilla stallet är Gelati Cut som hittills tävlat i årsgångsloppen och tjänat drygt 5,1 miljoner kronor. I år har hingsten startat i fem femåringslopp på Vincennes som resulterat i två segrar och tre andrapris tillsammans med kusken Gabriele Gelormini. Vid förlusterna har det varit idel topphästar före: Gu d’Héripré, Power och Aetos Kronos.
- Han kommer till Åby med bra form. Senast var han tvåa bakom Gu d’Héripré på 1.11,4 på stora banan med voltstart. I starten före slog han Gu d’Héripré, som visserligen inte vässad då men det var inte min häst heller, säger Romain Larue.
- Gelati Cut är den bästa hästen jag tränat. Han har inga brister. Han kan allt, han pullar aldrig och han kan gå alla distanser. Han är extraordinär.

Solvalla efter Åby
I Paralympiatravet ställs alltså Gelati Cut mot äldre hästar för första gången.
- Det är ett Grupp 1-lopp. Att vinna ett Grupp 1-lopp med Gelati hade varit stort. Det är också coolt att ta med ägarna på ett sådant här äventyr. Vi kommer med ambitioner om att ta en plats på podiet. Det hade varit grymt.
Efter Paralympiatravet finns tankar på Solvalla sista helgen i maj. Skulle de gå riktigt bra på Åby är man inte främmande för Elitloppet.
- Jag vet inte helt säkert vad nästa start blir, det är lite tidigt. För tillfället ska han starta i Harper Hanovers lopp över 3 000 meter, men vi ser hur det går på Åby innan jag fattar beslut för nästa start, säger Romain Larue.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Det är en riktig superlördag som väntar alla traventusiaster på banan i Mölndal strax utanför Göteborg. För första..


Det är en riktig superlördag som väntar alla traventusiaster på banan i Mölndal strax utanför Göteborg. För första gången ska pokalloppen – Konungens och Drottningens pokal – avgöras samma dag som Paralympiatravet. Joakim Lövgren tillhör tränarna som har chans på dubbla finalsegrar och i Paralympiatravets final står hans hopp till Racing Mange (V75-7). Han kommer med två raka segrar bakom sig och hade turen med sig i spårlottningen när han drog bricka tre.
- Han har gjort två fina lopp i år och fortsatt att träna bra. Och vi har fått ett sådant spår som krävs för att man ska kunna tro att man ska kunna vara med och komma till sin rätt, säger Joakim Lövgren.
Hans åttaåring tog sig till elitloppsfinal förra året och hästens hittills enda miljonseger kom i Kymi Grand Prix 2019. Nu har han chans att toppa det med ett förstapris på 1,5 miljoner kronor.
- Det är ett stenhårt Paralympiatrav i år. Sedan är form och läge ändå något som jag är väldigt nöjd med, så vi får köra om det.

Kvalitéer som en kulltopp
Pokalloppen är årets första riktigt stora lopp för fyraåringar och där belönas vinnarna med en miljon kronor. I stoavdelningen, Drottning Silvias Pokal, selar Joakim Lövgren ut Namaste (V75-1). Precis som Racing Mange klassas hon av spelarkollektivet som ett skrällbud, och precis som stallkamraten kommer hon till start med ettor i resultatraden. Segern i uttagningsloppet togs från ledningen och dessförinnan hade hon imponerat i två raka triumfer.
- Hon har gjort allting rätt i år. Hon har visat att hon har lite extra motor i sig och har, utan att behöva gå i botten, visat stor talang. Det ska bli kul nu att steppa upp och prova och se hur långt det räcker när vi möter kulltoppen, säger Joakim Lövgren.
Namaste drog spår fyra ur spårtombolan.
- Det är svårt att säga hur långt hon räcker men jag tror inte att hon har speciellt långt fram till de bästa. Det är väl mest hårdheten då, att hon inte har varit med i de här sammanhangen förut, men i övrigt känns det som en häst som har sådan ”star quality” som årgångstopparna behöver ha.

Ola Johansson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se