Inför V75/multijackpot: Hemmahoppet som kan ordna miljonregn

Jörgen S Eriksson och hans sambo Amanda Hellström bedriver sedan 2015 sin träningsverksamhet på gården Lövnäs Himmelsända strax utanför Eskilstuna. De har fokus på unghästar och av stallets drygt 40 djur är 27 stycken två år eller yngre.
- Det har blivit så att vi profilerat oss på unghästar. Vi får in fler för varje år och just nu har vi 16 ettåringar i stallet. Det är väldigt roligt med unghästar och det är väl det vi är duktigast på, säger Jörgen S Eriksson.
Med ett så ungt stall har Eskilstunatränaren all anledning att se ljust på kommande säsonger. Och även i år går det bra på tävlingsbanan. Åtta av stallets starthästar har vunnit lopp och när treårige fransosen Fleuron d’Ormoy i torsdags blev tvåa på Färjestad passerades en miljon kronor inkört under 2018. Men trots att rekordsiffran från 2016, 1 161 485 kronor inkört, högst troligt kommer att slås är inte Jörgen S Eriksson helt nöjd.
- Vi har fina starthästar men det är svårt att vinna travlopp och det har varit mycket stolpe ut. Men ett mål vi siktar på är att slå våra tidigare siffor. Gärna redan i helgen.

Festvåning för hästägarna
Det är årets största tävlingshelg på Sundbyholmstravet i Eskilstuna som står för dörren. På söndag ska de bästa tre- och fyraåringarna göra upp i årets Breeders’ Crown-finaler och dessförinnan väntar en rafflande V75-lördag kryddad med multijackpot. Hisnande 120 miljonerna kronor ligger i sjurättspotten på V75 och därmed kan alla tidigare utdelningsrekord ryka all världens väg. Det kommer bli bra tryck på läktarplats och även i den festvåning som Jörgen S Eriksson har byggt på stallbacken, där han tagit över Eskilstunalegendaren Håkan ”Hockey” Erikssons stall.
- Vi har 14 boxplatser i Hockeys gamla stall och vi har byggt om hans kontor till hästägarvåning. Där kommer det bli mängder med folk på lördag, berättar Jörgen S Eriksson, som lägger mycket krut på kundvård.
- Det är en upplevelsebransch vi håller på med och att hästägarna ska få upplevelser är något jag brinner för.
I oktober arrangerade han ”Stall Jörgen S Erikssons sponsordag” i samarbete med Sundbyholmstravet.
- Min ägare sponsrade alla lopp och de fick leda defileringar i tandemvagn och mycket annat. Det var tipspromenad och utlottningar i publiken och vi hade abonnerade Pub Rondetto där det satt 130 personer och åt, kollade loppen, spelade andelsspel och så vidare.
Jörgen S Eriksson servar även sina hästägare med filmer och träningsrapporter på Facebook. Och så agerar han reseledare.
- Många av våra kunder gillar att åka utomlands och att kombinera det med unghästauktioner är roligt både för oss och ägarna. I fjol var vi i Frankrike och i år i Italien. Nästa år siktar vi på något annat land.

Utan skor för första gången
Kanske kommer nya resplaner smidas på hästägarvåningen på lördag. Om inte annat lär det hållas många tummar för Jörgen S Eriksson och Copitex i den inledande V75-avdelningen. Fyraåringen har vunnit tre av tolv lopp under sin första tävlingssäsong.
- Det är en spännande häst som vi hittade på kriterieauktionen för 30 000 kronor. Han var väldigt lovande tidigt och kvalade som tvååring men sedan fick han tyvärr problem med ett griffelben som vi fick operera bort och det förstörde hela treåringssäsongen. Det var ändå tur att vi hittade felet och efter det har det inte varit några problem utan bara varit att tuta och köra, säger Eriksson.
Senast galopperade hästen kort efter start och tappade mycket mark, men kom tillbaka starkt och blev femma trots fjärdespår i slutkurvan.
- Hästen är normalt travsäker och Kim (kusken Kim Eriksson) tog på sig den galoppen. Han ville få övertag på favoriten som tappade från start och överforcerade hästen. Efter galoppen gick hästen det bästa lopp han har gjort och han var bra vid segern gången innan också, så form har han. Han var fin i jobb i går (måndag) och jag ska vässa till honom ytterligare i intervaller i morgon.
Till den här starten planerar Jörgen S Eriksson dessutom att peta i ytterligare en växel.
- Jag har tänkt rycka skorna runt om för första gången för att ge honom lite extra utväxling.
Spår tre på startvolten ska inte vara något som helst problem för Copitex som tidigare voltat med bravur.
- Jag brukar sällan volta med jänkarvagn men med den här hästen kan jag göra ett undantag. Han är förnuftig och ska klara av det. Jag tycker att han har höjt sig med jänkarvang. Men han har inte varit någon katapult iväg och det kommer han inte vara nu heller, utan det viktiga är att komma iväg bra och få en bra position. Sedan är han inte beroende av något speciellt lopp. Han har vunnit från ledningen och visade senast att han kan gå i spåren också.
Så vilket råd ger du till vänner och hästägare som vill vinna 120 miljoner på V75?
- Ta med honom! Jag har inte läst på motståndet så mycket men det är ett öppet lopp och därför ska han med på fem-sex hästar i alla fall.
Hur kul skulle det vara att ta första V75-segern som tränare framför hemmapubliken?
- Det skulle vara rena drömmen så klart. Då river vi hästägarvåningen! Champagnen ligger i alla fall på kylning och väntar på en stor seger.

Ola Johansson, Kanal 75

Publicerat 2018-11-06 14:30:00


De senaste travnyheterna


Från och med att den nya spellagstiftningen träder i kraft vid årsskiftet får man inte längre spela anonymt i Sverige. ATG infö..


Från och med att den nya spellagstiftningen träder i kraft vid årsskiftet får man inte längre spela anonymt i Sverige. ATG införde obligatorisk registrering redan 1 november hos sina ombud men hade ansökt om dispens hos Lotteriinspektionen för att få fortsätta med anonyma spel på travbanorna, bland annat på grund av att de gamla spelterminalerna som används där inte klarar registrering. På fredagen meddelades att någon sådan dispens inte kommer att ges.
- Det låg i farans riktning att det inte skulle utfärdas någon dispens för identifierat spel på de äldre banterminalerna. Det är beklagligt på många sätt, men nu är det som det är. Vi vet att ATG har förberett sig på ett eventuellt negativt besked under hösten med flera parallella spår för att lösa den situation som nu kommer, säger Ulf Hörnberg.
Utöver att alla gamla spelterminaler måste tas ur bruk kan kravet på registrering och identifiering av alla spelare krångla till det för travbanebesökare från andra länder. Exempelvis Elitloppet på Solvalla besöks varje år av tusentals utländska travfantaster.
- Lotteriinspektionens beslut var oerhört olyckligt men vi kommer göra allt vi kan för att tillsammans med ATG skapa en så smidig och bra lösning för våra internationella gäster som möjligt, säger Jörgen Forsberg, vd på Solvalla.

Ola Johansson, Kanal 75


För snart ett år sedan hittade Chantilly (GS75-4) nya växlar. Efter en skaplig höst lossnade det rejält och hon inledde 2018 med tre r..


För snart ett år sedan hittade Chantilly (GS75-4) nya växlar. Efter en skaplig höst lossnade det rejält och hon inledde 2018 med tre raka segrar, varav en i V75. Men nu har inte det sexåriga stoet synts till på tävlingsbanan sedan hon i maj blev sjua i ett V75-lopp på Gävletravet.
- Hon har inte haft någon skada eller så men hon var lite sämre än vad jag hade hoppats där i Gävle och därför valde jag att ställa av henne med sikte på vintern, eftersom hon var så bra förra vintern. Hon trivs väldigt bra på skor och brodd bekommer henne inte, så det ger henne en fördel jämfört med många andra på vintern, säger Anton Lundqvist.
Han har till skillnad från stallets bästa häst varit skadad i omgångar. I somras bröt han en arm när olyckan var framme på stallgången och när Chantilly för en månad sedan egentligen skulle ha gjort första starten efter uppehållet var olyckan framme på nytt.
- Jag blev sparkad ur sulkyn i premieloppet den dagen och bröt axeln. Det var därför jag strök henne. Hon var inte alls lika vässad då som hon är nu och jag tyckte att det var fel att låta någon annan köra när jag ville prova henne själv.
Anton Lundqvist lider fortfarande av sviterna efter olyckan i premieloppet men snart är han tillbaka i vagnen.
- Axeln blir bättre och bättre men det är ingen toppform på mig. Jag kan inte köra häst än men om en dryg vecka hoppas jag kunna vara fullt aktiv i träningsvagnen igen.

Ingen spik men given vid gardering
Det är Chantillys ordinarie kusk Carl Johan Jepson som har uppdraget att köra när hästen på söndag startar i ett stolopp över 2 140 meter.
- Hon är bra förberedd och känns riktigt fin. Hon har gått två banjobb runt 1.20 i 2 000 meter på bra sätt. Jag tror att det fattas lite till toppformen och hon behöver nog gå ett eller två lopp för att komma riktigt i sitt esse, men väl förberedd är hon, säger Stellan Lundqvist.
Loppet är stängt vid 470 000 kronor intjänat vilket gör att Chantilly med sina 430 308 kronor på vinstkontot står bra inne på pengarna. Men eftersom det är en så kallad spårtrappa där de som har tjänat mest får de sämsta spåren startar hon med nummer tolv i andra ledet bakom startbilen.
- Motståndmässigt blev det billigare än vad jag hade förväntat mig och jag räds ingen av motståndarna, men mängden hästar gör att det kan bli jobbigt ändå. Från spår tolv är man alltid utelämnad till att ha flyt i starten och hamna vettigt på det. Jag begär inte att hon ska gå ut och runda dem i första starten men om hon hamnar bra till och de värsta motståndarna kommer lite på vingel tycker jag att hon ska kunna vara med där framme.
Hur lyder ditt råd till GS75-spelarna?
- Hon är inget singelstreck men garderar man loppet ska man ta med henne.
Hur roligt är det att Chantilly ska börja tävla igen?
- Det ska bli jättespännande naturligtvis. Det är hon som kan lyfta stallet om det är någon som kan göra det för dagen.

Ola Johansson, Kanal 75


Åke Svanstedt körde till ledningen från spår fem bakom startbilen och därifrån blev segern mycket enkel. När mållin..


Åke Svanstedt körde till ledningen från spår fem bakom startbilen och därifrån blev segern mycket enkel. När mållinjen skars hade Six Pack lämnat närmaste konkurrent med fyra längder och klockan stannade på kilometertiden 1.11,0 över 1 609 meter. Det var hästens sjätte raka fullträff och hans 15:e totalt. Segern inbringade närmare 900 000 kronor vilket ger Six Pack ett vinstkonto på 10,7 miljoner kronor.

Ola Johansson, Kanal 75


Efter att ha varit relativt förskonad under en lång travkarriär har olyckorna kommit slag i slag för travnestorn Jan Norberg på Um&ar..


Efter att ha varit relativt förskonad under en lång travkarriär har olyckorna kommit slag i slag för travnestorn Jan Norberg på Umåker.
23 mars i år var han inblandad i en stor krock på hemmabanan och kom undan med några knäckta revben, frakturer i en hand och en bäckenfraktur. Dryga månaden senare körde han lopp igen och vann direkt i comebacken.
Nu ligger Jan Norberg på sjukhus igen efter en ny olycka. Det var på onsdagen då Norberg hjälpte Umåkertränaren Stefan Johansson med motionskörning som hästen han satt bakom sparkade bakut och satte av i sken.
På Norrlands universitetssjukhus i Umeå konstaterades ett brott på lårbenet. Kusken med en bra bit över 2000 segrar under karriären opererades samma kväll.
Kollegan Stefan Johansson hälsade på sjuklingen under torsdagen.
- Jag levererade surfplattan och glasögonen som han frågade efter men det är klart att bra mår han ju inte över att ligga i en sjuksäng så där igen. Nu får han inrikta sig på att se till så att han kommer på fötter igen, allt det andra kommer sedan, säger Stefan Johansson.

Allvarlig skada
Lårbensbrott är en allvarlig skada. Jan Norberg lär få en betydligt längre konvalescens än vad som var fallet i våras.
- Han har ont på flera ställen på kroppen men läget är stabilt. Han får smärtstillande för värken och lär väl bli kvar en tid på sjukhuset, berättar Stefan Johansson.

Mikael Wikner, Kanal 75


Bold Eagle, Belina Josselyn, Carat Williams och Davidson du Pont är några av de franska stjärnhästarna som går ut i söndagens Pr..


Bold Eagle, Belina Josselyn, Carat Williams och Davidson du Pont är några av de franska stjärnhästarna som går ut i söndagens Prix de Bretagne i Paris, vinterns första B-lopp.
För hästar som inte tjänat tillräckligt med pengar för att ha en plats säkrad i Prix d’Amerique i januari räcker det med att ta en av de tre första platserna på söndag för att kvalificera sig.
Halmstadtränaren Johan Untersteiner är ende svensken i loppet med sin Day or Night In. Sexåringen gjorde sex starter i Paris förra vintern. Day or Night In fick ingen plats i Prix d’Amerique då men avslutade i alla fall med flaggan i topp på Prix d’Amerique-dagen med att ta hem halvmiljonkronorsloppet Prix Jean-Rene Gougeon efter ledning tillsammans med sin tränare.
Prix d’Amerique är det stora målet den här vintern med Halmstadhästen som redan är nere i Frankrike och har inkvarterats hos Ron Kuiper på Grosbois.
Det kan även bli tal om montélopp för Day or Night In.
– Jag vet att det finns planer på det, men vi får se. Montén kommer inte i första hand, men det är inte helt avskrivet att han får göra någon sådan start, säger hästens skötare Sofie Ericsson till travronden.se

Startlista
Prix de Bretagne
2700 meter volt

1. Day or Night In – Johan Untersteiner
2. Tony Gio – Edoardo Loccisano
3. Davidson du Pont – Jean-Michel Bazire
4. Cash Gamble – Franck Ouvrie
5. Delia du Pommereux – Damien Bonne
6. Alpha Saltor – Mathieu Fribault
7. Briac Dark – Matthieu Abrivard
8. Charly du Noyer – Yoann Lebourgeois
9. Uza Josselyn – Alexandre Abrivard
10. Carat Williams – David Thomain
11. Valko Jenilat – Eric Raffin
12. Akim du Cap Vert – Franck Anne
13. Belina Josselyn – Gabriele Gelormini
14. Bird Parker – Jean-Philippe Monclin
15. Bold Eagle – Franck Nivard
Förstapris: cirka 530 000 kronor

Fotnot: Kvarvarande B-lopp Prix du Bourbonnais (söndagen 9 december), Prix de Bourgogne (söndagen 30 december) och Prix de Belgique (söndagen 13 januari).
Platser i Prix d’Amerique kan också säkras genom segrar i Criterium Continental (fyraåringar) och Prix Tenor de Baune (femåringar) dagen före julafton.

Kanal 75


2018 går inte till historien som något roligt år i sulkyn för Jan Norberg, 73. I våras tvingades han till sjuksängen efter en ..


2018 går inte till historien som något roligt år i sulkyn för Jan Norberg, 73. I våras tvingades han till sjuksängen efter en olycka på hemmabanan Umåker där han fick frakturer i bäckenben och hand. På onsdagen fick han på nytt åka ambulans till sjukhus sedan olyckan varit framme under ett träningspass hos Umeåkollegan Stefan Johansson.
- Hästen sparkade bakut och skenade iväg. Janne åkte med ambulans till sjukhus där de kunde konstatera att han brutit lårbenshalsen, säger Stefan Johansson till travronden.se.
Travsiten skriver även att hästen som Jan Norberg körde klarade sig utan skador.

Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se