Inför V75/dubbeljackpot: Aetos är hästen att slå i E3-finalen


I sommar har Aetos Kronos hunnit med att notera två världsrekord och enligt sin tränare bara blivit bättre för varje lopp.
Triumferna i Treåringseliten och E3 över medeldistans ser ut att kunna följas av flera. I uttagningsloppen inför E3-finalen över kort distans i den senaste starten visade sig hingsten oruckbar igen och är den självskrivne favoriten i lördagens stora treåringsbatalj.
Aetos Kronos har chansen att ta hem årets tredje miljonlopp – nu i E3 i Örebro över 1640 meter.
Tränaren Jerry Riordan meddelar fortsatt form på hästen.
- Han är frisk och glad. Trots att han har åstadkommit mer än jag hade kunnat tro blir hästen bara bättre och bättre för varje lopp han gör, säger Halmstadtränaren.
Pekka Korpi blir favorit med Mascate Match i stonas E3-final på lördag som går som den andra V75-avdelningen. V75-6 är finalen för hingstarna och valackerna där Jerry Riordans Aetos Kronos är hästen att slå.
Johan Untersteiner körde till seger i Treåringseliten på Solvalla under elitloppssöndagen och hoppade in igen på Bergsåker där Aetos Kronos övertygade på nytt.
Från ett åttondespår bakom bilen kunde Untersteiner köra sig till ledningen efter några hundra meter och sedan elegant glida undan. Tiden 1.11,1 över 1640 meter auto var E3-försökens snabbaste.
- Aetos var bra igen. Johan sa att han hade mycket krafter sparade.

”Tror mycket på min häst”
Det blev ingen utdelning på sex och fem rätt på V75 i lördags. I Örebro kommer det därför att handla om en dubbeljackpot, nu med 60 potentiella miljoner till en ensam vinnare med sju rätt.
Torbjörn Jansson har innerspåret med Sten O Janssons Belker. Erik Adielsson spår två med Svante Båth-tränade Global Adventure.
- Belker var inte sig själv i förra starten men visade nu att han är tillbaka och kan säkert vara ytterligare förbättrad till den här starten. Global Adventure är som vi vet en mycket bra häst, en snabb häst. Men jag tror mycket på min, säger Jerry Riordan, som meddelar en ändring i utrustningen till lördagen.
Efter att ha gått med helstängt huvudlag har Aetos nu mognat så mycket att ett can't see back-huvudlag kommer på för första gången som gör att hästen kan se konkurrenterna bättre på sidorna. Barfota runt om som i de senaste starterna.

”Inte bästa taktiken”
Aetos Kronos har inte gjort sig känd som någon särskilt startsnabb häst. Tillfälligheter menar tränaren.
- Han skulle kunna vara riktigt snabb om Johan begär det av honom. Men jag vet inte om det är den bästa taktiken en sådan här gång faktiskt. Men allt det där är upp till Johan. Jag brukar aldrig säga något om upplägg till kuskarna utom möjligen att hästar känns bra i träningen och sådana saker, säger han.
Och bra känns Bold Eagle-sonen för dagen. När intervju görs under måndagen har lördagens stora favorit luftats i ett lugnare jobb. Onsdag är det dags för ett snabbare träningsjobb.
- Det blir två gånger 2400 meter, med 45 minuters vila mellan. Kör ungefär 1.30 med honom i 1600 meter sedan lite snabbare men aldrig fortare än 1.16. Han har en suverän attityd till det han ska göra och mognade verkligen mycket mellan två- och treåringssäsongen. Han är bra stammad och har ju verkligen förutsättningar för att bli en riktigt bra häst och så här långt är det som att han blir bättre för varje lopp han gör, säger en nöjd tränare.
Fel gångart har hästen bara ägnat sig åt en gång, och då som tvååring.
- Det blev trafikproblem i den första kurvan den gången och det var inte hans fel att han galopperade. Nej, han är en riktig travare. Det är en smart häst och han är verkligen en fighter. Kommer han jämsides med en annan häst vill han verkligen slå den!

”Otrolig den gången”
Halmstadtränaren har hållit hästen högt hela tiden. Att det handlade om en absolut toppindivid stod enligt Riordan klart i E3-finalen i Eskilstuna där hingsten kapade det egna världsrekordet för treåringar på tusenmetersbana över medeldistans med en tiondel.
Trots en oförmånlig löpning blev det seger på tiden 1.11,8 över 2140 meter med bilstart.
- Jag tyckte att han var otroligt då. Hästarna i täten kunde köra så sakta och hade ett stort övertag men kraften han visade imponerade stort på mig. Det bästa är att han kunde kliva ut ur det loppet ännu mera stärkt. Jag är väldigt optimistisk om hans framtid, slutar Jerry Riordan.

Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerat 2019-08-12 16:44:00


De senaste travnyheterna


Favoritspelade Global Benchmark tog planenligt hand om ledningen och när andrahandsfavoriten Kattis J. Boko parkerade utvändigt om henne var positione..


Favoritspelade Global Benchmark tog planenligt hand om ledningen och när andrahandsfavoriten Kattis J. Boko parkerade utvändigt om henne var positionerna låsta. Det var inget som Kevin Oscarsson hängde läpp över. Han hade nämligen hittat andra par utvändigt med Florist och där kunde han sitta och gotta sig ända till utgång av slutkurvan. När Florist fick anfallsorder i tredjespår vid upploppets början växlade hon lätt tätduon och försvann ifrån konkurrenterna till smått överlägsen seger, värd 100 000 kronor.
- Under hela min uppväxt har mina föräldrar varit mycket för unghästar och tvååringstävlingar och så fort vi haft ett bra tvåårigt sto har de sagt att hon ska ut i Silverstoet. Så det var roligt att få vinna det här loppet och särskilt med den här hästen. Hon är en väldigt fin häst, sa Kevin Oscarsson.
Det var andra segern i tredje starten för Florist och loppets förstapris uppgick till 100 000 kronor. Tränar gör pappa Jim Oscarsson.

Fina pengar på V64
Florist var endast tvåprocentare på V64-spelet och hon var inte kvällens enda kalldusch för favoritspelarna. Carl Johan Jepson överraskade med Håkan Olssons Macho Look och Ville Karhulahti skrällde med Maria Törnqvists Del Ray Pellini. Finalen i Treåringarnas Höstserie rundade av omgången och när Wolf Of Wallstreet och Carl Johan Jepson skar mållinjen som etta landade sexrättsutdelningen på 156 087 kronor.
- Jag måste vara jättenöjd. Han gjorde en rejäl insats och visade förvånansvärt bra moral, sa Wolf Of Wallstreets tränare Ola Samuelsson.

Ola Johansson, Kanal 75


När Nimbus C.D. gick till vintervila som femåring 2015 hade han vunnit Jubileumspokalen, ståtade med fem raka segrar och spåddes en lysan..


När Nimbus C.D. gick till vintervila som femåring 2015 hade han vunnit Jubileumspokalen, ståtade med fem raka segrar och spåddes en lysande framtid.
- När jag blev sjuk var Nimbus C.D. den häst jag grämde mig mest åt att inte få fortsätta med. Jag trodde faktiskt att jag hade en elitloppsvinnare i honom. Jag hade saker kvar att göra på honom, både balans- och träningsmässigt, och jag tänker fortfarande på hur jävligt det var att inte få jobba vidare med honom för han hade en oerhörd potential att bli en elitloppsvinnare, säger Stefan Hultman, som på grund av sin sjukdom tvingades sluta som travtränare inför säsongen 2016 men nu har börjat köra häst igen hos Solvallatränaren Peter G Norman på anrika Erikssund norr om Stockholm.
- Jag är pensionär och har ingen licens längre, så det är Peter som kommer stå som tränare på hästen. Men han ska tränas på samma sätt som när jag hade honom.

”Det finns möjligheter”
Travbitne ishockeyikonen Mats Sundin deläger nioåringen som har dragits med svåra skador de senaste åren och endast gjort tio starter och vunnit ett lopp sedan femåringssäsongen. Stefan Hultman sticker inte under stolen med att det blir en stor utmaning att få honom tillbaka till toppen.
- Man har oddsen emot sig. Hästen blir tio år gammal nu och har haft upprepade senskador i vänster bakben. Men eftersom han är äldre behöver han inte lika mycket träning som förr utan det gäller att hitta en lagom nivå och hålla honom lugn och fin. Jag hade bra tumme med honom förut, vi gillade varandra, så jag hoppas att han kommer ihåg mig och att vi kan mysa på skogsslingorna ute på Erikssund.
Är det realistiskt att tro på elitloppsstart?
- Det är ju det jag drömmer om. Jag hade inte åtagit mig det här om jag inte någonstans trott att vi kan få ordning på honom. Jag vet att jag har oddsen emot mig, jag är inte dum i huvudet, men jag är optimist och känner hästen väl, och jag tror att det finns möjligheter.
Nimbus C.D. är i dagsläget hos etablerade rehab-tränaren Caroline Holm men kommer inom kort till Erikssund. Totalt har hästen vunnit 14 av 43 starter och sprungit in 3,4 miljoner kronor.

Ola Johansson, Kanal 75


Proffstipparen Joakim Widéns form håller i sig. När V86 på onsdagen lockade med en superjackpot spelade han in sin sjätte miljonvin..


Proffstipparen Joakim Widéns form håller i sig. När V86 på onsdagen lockade med en superjackpot spelade han in sin sjätte miljonvinst, bara i år.
- Jag är förstås jättenöjd. Från mars månad 2018 har jag spelat in ungefär 50 miljoner kronor på andelsspelen, säger Linköpingsbon som har haft tippandet som heltidssysselsättning lika länge.
Sedan ett år tillbaka spelar han sina ATG-tillsammanssystem hos Café Brasco och precis som på V75 i augusti, då varje andel belönades med 51 000 kronor, var det på onsdagen ”Widéns Lilla” som gav maxutdelning. 281 andelar á 100 kronor såldes och därmed lämnades systemet på 8 960 rader in 11,24 gånger. Åtta rätt betalade en bit över halvmiljonen och då både Hector Sisu och Axel Ruda, som fick dela på segern i tvååringsloppet, var markerade innehöll varje kupong dubbla rader med alla rätt. Totalt 22,48 rader med åtta rätt alltså. Dessutom massor av rader med sex och sju rätt. Allt sammanräknat håvade andelsspelet in 13 733 313 kronor.
- Det har varit jättemycket positiva reaktioner. Jag kom i säng vid tre i natt. Då slutade telefonen att plinga. Sedan började den plinga igen när jag vaknade vid sju. En sådan här vinst, när en insats på 100 kronor blir lite drygt 48 000 kronor, är extra rolig. Det är inga storspelare som köper de här andelarna och 48 000 är mycket pengar inför jul.

Jätteskrällen kom med som sista häst
Nyckeln till storvinsten var spikarna Hawk Cliff och Pastorns Lady, samt valet att gardera omgångens megafavorit Van Gogh Z.S.
-  Jag lägger runt 25 timmar på V86 varje vecka och jag försöker alltid hitta höga spelvärden. Hawk Cliff var inte så mycket att fundera på. Han gjorde sitt andra lopp efter uppehåll och var hyfsad förra veckan, så jag tänkte att han nog skulle vinna. Pastorns Lady var lite bortglömd som spik hos många spelare men hon har också varit bra och visat fin form. De flesta fokuserade på att spika Van Gogh Z.S. men den garderade jag upp på alla mina system. Det är lite så jag spelar och det vet andelsköparna om. Det var till och med så att när jag spikade en 55-procentare, som vann, för någon vecka sedan frågade folk hur jag kunde spika en så stor favorit, berättar Widén och skrattar.
Att jätteskrällen Silvester spurtade hem den avslutande avdelningen var förstås också avgörande för jättevinsten.
- Jag hade med honom på åtta hästar och han var faktiskt den sista hästen jag plockade med på systemet. Han kom med mest för att Jorma Kontio körde så det var lite kuskspel.
Kommer storvinsten att firas?
- Jag känner flera av dem som var med på systemet och de har skrivit att vi måste ses på en öl eller middag, så lite firande kommer det bli. Sedan kommer vi även ha en privat loge på Mantorp under uppesittarkvällen 23 december och då hoppas jag att några andelsköpare vill haka på och fira.

Ola Johansson, Kanal 75


Pine Chip hade en exceptionell tävlingskarriär. Totalt vann han 23 av 34 lopp och tjänade 14,5 miljoner kronor. Han dominerade sin kull i Nordame..


Pine Chip hade en exceptionell tävlingskarriär. Totalt vann han 23 av 34 lopp och tjänade 14,5 miljoner kronor. Han dominerade sin kull i Nordamerika där han bland annat vann Breeders Crown, Kentucky Futurity och World Trotting Derby som treåring, innan han året därpå presenterade sig för den svenska travpubliken i en oförglömlig duell i Elitloppet. På den sista bortre långsidan lämnade han och Copiad övriga finalister i en ursinnig tvekamp, som Copiad till slut gick vinnande ur. Pine Chip satte fem världsrekord under karriären och köptes 2000 till Sverige som världens snabbaste häst med rekordet 1.09,0. Som avelshingst utsågs han till ”Elithingst” och bland hans mest framgångsrika avkommor finns Scarlet Knight, Daguet Rapide, Civil Action och Ilaria Jet. Sedan 2017 har Pine Chip levt pensionärsliv på Broline International i Svenljunga där han också ska begravas.
- Pine Chip var inte bara en fantastisk travhäst och avelshingst, han var också en otrolig individ. Han var utan all tvekan ”Kungen av Broline”, säger Tommy Norén på Broline International till sulkysport.se.

Ola Johansson, Kanal 75


Det är för travronden.se som Björn Goop berättar att de handelsbolag, som haft andelshästar i hans träning och krävt eko..


Det är för travronden.se som Björn Goop berättar att de handelsbolag, som haft andelshästar i hans träning och krävt ekonomisk ersättning av honom, har återkallat alla krav.
- Det känns bra att det är över. Att de insett att det var felaktiga påståenden och att stämningarna inte var korrekta, säger Färjestadtränaren till travsidan.
Totalt handlade det om krav på 1,3 miljoner kronor för påstått felaktiga fakturor, brutna avtal och skador på hästar orsakade av felaktig träning.
- Det har framkommit en massa påståenden, folk tror saker och det skapas rykten. Jag håller på med trav och hästar för att jag tycker att det är roligt. Jag vill ha kul under vägen med hästägarna. Att hålla på med sådant här tjafs är inte min grej, säger Björn Goop till travronden.se.

Kanal 75


Fyraårige Face Time Bourbon ståtar med 16 segrar på 19 starter och närmare tio miljoner kronor insprunget. Björn Goop har kört ..


Fyraårige Face Time Bourbon ståtar med 16 segrar på 19 starter och närmare tio miljoner kronor insprunget. Björn Goop har kört hästen i en majoritet av starterna och han har också fått tränaren Sebastien Guaratos förtroende under det franska vintermeetinget på Vincennes i Paris, där det stora målet är Prix d’Amerique 26 januari. Vägen dit börjar i fyraåringsloppet Prix Octave Douesnel på Vincennes, där Face Time Bourbon gör sitt första framträdande efter segern i Europaderbyt i Helsingfors 12 oktober. Distansen i lördagens lopp är 2 700 meter och vinnaren belönas med 460 000 kronor.

Startlista
Prix Octave Douesnel
2 700 meter

1. Forever’s Fella - Yann Lorin
2. Fifty Black - Anthony Barrier
3. Fun Quick - Yoann Lebourgeois
4. File Gin - Guillermo Roig-Balaguer
5. Fighter Smart - Mathieu Mottier
6. Fellow You - Matthieu Abrivard
7. Fakir du Lorault - Francois Lecanu
8. Frisbee d’Am - Alexandre Abrivard
9. Falcao de Laurma - Franck Nivard
10. Face Time Bourbon - Björn Goop
Förstapris: ca 460 000 kronor

Ola Johansson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se