Inför V75® (söndag): Nytt kapitel i sommarsagan

Att få in en häst med 20 raka segrar är ingen tacksam uppgift.
Speciellt inte när det börjar med en förlust.
Men under elitloppshelgen fick Odd Herakles och Fredrik Fransson sin revansch.
Efter att ha stångats med finske H.V.Tuuri via oerhörda 1.14,5 första halvvarvet betvingade han sin antagonist i en makalös duell som redan är kallblodshistoria.
- Med facit i hand, för min del, är det klart att jag känner att det var stort. Nu gick han på vår träning, när han vann. Jag är inte en lika bra tränare som Persson, Tjomsland eller Bergh. Men nu kan vi klappa oss på axeln och säga att vi gjorde rätt den här gången, säger Fredrik "Frasse" Fransson som i egenskap av hingsthållare fick kallblodskungen i sin vård i våras och nu njuter varje sekund av ett kontrakt som löper ut i augusti.
För det första kapitlet slutade med att Odd Herakles gick på pumpen i en annan duell som lär höra tala om sig i många år, den mot nye svenska kallblodsfantomen Månlykke A.M. på Bergsåker i april.
Tävlingsdebuten för Fransson blev således slutet på en 18 månader lång segerkavalkad när Odd Herakles tvingades kapitulera över upploppet.
- Om hästen hade stannat och gått in i mål så kanske jag hade blivit orolig. Men det gjorde han inte, det var bara att den andra hästen var fantastiskt bra. Bättre än jag, och nästan alla andra, kunnat föreställa sig. Det var bara så, konstaterar Fransson som sedan dess arbetat in Odd Herakles i sina hingstrutiner där avelsarbete varvas med träning och vilodagar.

"Ett helt enormt lopp"
Efter en enkel seger väntade nästa elddop på Solvalla under elitloppshelgen.
Det slutade i en ursinnig urladdning mot en heroisk finsk uppstickare, men den här gången var det Odd Herakles som kom ut som segrare efter en fenomenal prestation på 1.18,6/1 640 meter autostart.
- Han fick öppna oerhört hårt från spår 8, jag stod precis i svängen och såg hur fruktansvärt fort det gick där. Och jag såg också att den finska hästen visade att han skulle köra i ledningen. Då insåg jag att han skulle tvingas gå utvändigt. Men Odd Herakles gjorde ett helt enormt lopp, ett av de bästa i historien, konstaterar Fransson som därmed fick kvittot på att hans koncept fungerade.
- Det var mäktigt och det visade att vi i alla fall inte gjort hästen sämre på de två månader han varit hos oss. Och jag tror att han kan bli ännu bättre.

”Självklart tycker jag att han är en spik på V75”
Nu väntar ytterligare tre starter innan Odd Herakles avslutat säsongens avelsarbete och ska återvända hem.
Den första innebär just att han återvänder hem, temporärt.
Till sina ägare som kommer att vänta vid norska gränsen för att ta hästen vidare till Bjerke och den norska motsvarigheten till Elitkampen, som avgörs på söndag i samband med Oslo Grand Prix.
- Jag får åka till gränsen och kliva av transporten, där lämnar jag över honom, coronarestriktionerna gör att jag inte får åka in i Norge. Sedan får ägarna sela ut hästen på Bjerke. Det är första gången de får träffa honom sedan han fick till mig så de är jätteglada att jag valde att starta i Oslo, berättar Fransson som är stor optimist trots att Odd Herakles dragit bakspår bakom startbilen.
- Han har känts otroligt fin i träningen efter Solvalla. Jag körde lätta intervaller i söndags, nu ska jag köra ett nytt lättare pass ikväll (onsdag), sedan får han springa av sig i lite snabbare fart på fredag. Det är precis samma upplägg som vi hade inför Elitkampen och min bedömning är att hästen ska vara ännu lite vassare på söndag.
Därmed hymlar inte Fransson om hur han ser på segerchansen.
- Vi åker med ett mål, att vinna loppet. Det är en fantastisk häst som bara känns bättre. Trots att det blev hårt på Solvalla så gick han i mål med det norska huvudlaget sparat och det vet jag att han svarar enormt på. Vi kör med samma utrustning och barfota runt om igen. Om han är en spik på V75? Ja, självklart tycker jag att han är en spik på V75.

Först Finland sedan världsrekordattack
Därefter väntar ytterligare två starter i sommar.
Först i Finland och storloppet Nordic King i Härmä i midsommar där en revanschhungrig H.V.Tuuri lär stå på startlinjen.
Sedan i Bollnäs 17 juli.
Det är då Odd Herakles ska vara i absolut toppform och springa fortare än han någonsin gjort. Och kanske snabbare än något kallblod. Om det blir i en ny duell mot Månlykke A.M. återstår att se.
- Då ska vi gå för världsrekordet. Det är i alla fall drömmen. Jag vet att mycket kan gå snett på vägen, det krävs ju bara att han hoppar fel på bocken en dag och sträcker sig så är alla planer ur världen. Men om allting går som jag hoppas och vädret är med oss så är målet att han ska springa 1.17,7 på Bollnäs, säger Fredrik Fransson och avslutar:
- Det kommer att bli sista starten hos mig. Jag vet inte vad som händer i framtiden, om han fortsätter att tävla eller om jag får hit honom igen. Men Odd Herakles är en unik häst, det känner man när man sitter bakom, och samtidigt är han så otroligt snäll och klok. Det blir en sommar som jag alltid kommer att minnas, oavsett hur det går.
Världsrekordet för kallblod innehas av legendariske Järvsöfaks och lyder 1.17,9/1 640 meter autostart, satt på Gävletravet 2009.

Robin Johansson, Kanal 75

Inom kort kommer tjänsten för startlistor och resultatlistor att flyttas till ATG.
Nyhetsartiklar och bilder kommer finnas kvar hos Kanal75.se/media med samma inloggningsuppgifter som i dag.

För åtkomst till startlistor och resultatlistor var vänlig mejla ATG snarast med uppgifter för uppdatering av avtal och access (nya lösenord).

Kontaktperson (avtalsansvarig):
Företag:
Epost:
Mobil:

Skicka dina kontaktuppgifter till startlistor@atg.se

The service for start lists and result lists will soon be moving to ATG.
News items and pictures will remain on Kanal75.se/media with the same login details as today.

To access the start lists and result lists, please email ATG as soon as possible with details for the updating of agreements and access (new passwords).

Contact person (with responsibility for the agreement):
Company:
Email:
Mobile:

Send your contact details to startlistor@atg.se

Publicerat 2021-06-09 19:13:00


De senaste travnyheterna


Mika Forss, 53, ligger på 14:e plats i den Allsvenska kuskligan i år och det är samma plats han slutade på förra säsongen.Nu ta..


Mika Forss, 53, ligger på 14:e plats i den Allsvenska kuskligan i år och det är samma plats han slutade på förra säsongen.
Nu tar finländaren, med nästan 4 000 segrar i karriären, nästa steg för att etablera sig på allvar i Sverige. Mika Forss har numera A-licens på Solvalla med utgångspunkt från Söderby Gård i Märsta utanför Stockholm.
Därmed ansluter Mika Forss Solvallas redan urstarka armada av catchdrivers, kuskar som kör travlopp på heltid åt andra tränare.

Catchdrivers med licens på Solvalla:
Ulf Ohlsson (163 årssegrar), Örjan Kihlström (98), Magnus A Djuse (97), Rikard N Skoglund (87), Jorma Kontio (81), Erik Adielsson (57), Mika Forss (45), Torbjörn Jansson (21) och Kaj Widell (12).

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Moonstone är uppfödd i Sverige men inledde i fjol tävlingskarriären för Marcus Melander i USA. Där blev det en seger och sex pallp..


Moonstone är uppfödd i Sverige men inledde i fjol tävlingskarriären för Marcus Melander i USA. Där blev det en seger och sex pallplatser på nio starter och meritlistan toppas av andraplatsen i världens mest prestigefyllda tvååringslopp Peter Haughton Memorial. Sedan 27 maj är Robert Bergh tränare för hästen, som är anmäld till alla stora svenska årgångslopp. Och treåringen har att brås på. Storasyster Dibaba radade upp segrarna som treåring och slutade även tvåa i Svenskt Travoaks. Hennes treåringssäsong inbringade 2,7 miljoner kronor. Moonstone har så här långt sprungit in 1 082 394 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75


Vägen har varit brokig för femårige 8 Admiral As (V86-3). Han har varvat toppinsatser med en del bottennapp. Reijo Liljendahl har i samråd..


Vägen har varit brokig för femårige 8 Admiral As (V86-3). Han har varvat toppinsatser med en del bottennapp. Reijo Liljendahl har i samråd med ägaren låtit hästen ta den tid han behöver.
- Det är tacksamt att ha en ägare med tålamod och jag hoppas vi får tillbaka det framöver.
Efter fjolårssäsongen har Admiral As opererats och fått en rejäl pust.
- Han är opererad i sina framknän och vi har även tagit bort en tand på honom. Sedan har han fått träna på ordentligt och han var väl förberedd inför årsdeuten.
Liljendahl valde att plockat ut Admiral As i hetluften direkt på V75®. Tillsammans med Örjan Kihlström i sulkyn vann Admiral As lätt trots att han fick trava utvändigt ledaren hela loppet.
- Hästen var bra och han ser fin ut även efteråt. Jag körde honom i måndags och allt var till belåtenhet och han känns så bra han kan göra.
Loppet på onsdag är ett led i matchningen som kan innebära en start i Jubileumspokalen.
- Nu tar vi onsdagens lopp först. Sedan väntar V75-finalerna på Färjestad 3 juli. Han behöver lopp i kroppen och det är klart att vi har lite större lopp i åtanke för honom om han får vara hel och frisk. Det är till hösten han ska vara som allra bäst och visst vore det spännande att vara med i Jubileumspokalen, jag tycker han har det kvalitéer som krävs.

Varnar för Gerry
Stall Liljendahl har även 5 Gerry (V86-6) till start som blev ett ”stallskrik” på V75 i sin senaste start.
- Då blev det lite fel. Örjan laddade från start och Gerry blev lite laddad av det och lugnade sedan inte riktigt ner sig. När luckan kom på upploppet fanns det inga krafter kvar helt enkelt. Jag körde även honom i måndags och han kändes jättefin. Jag tror på en bättre insats den här gången och det är lätt att spelarna glömmer efter att en häst inte gjort den insats som de förväntar sig och jag vill höja ett varningens finger för Gerry.

Joakim Brundin, Kanal 75


Imponerade gjorde också Prometheus tränad och körd av Benny Christensen.- Första gången jag körde honom så kände jag ..


Imponerade gjorde också Prometheus tränad och körd av Benny Christensen.
- Första gången jag körde honom så kände jag att det är en häst hur kapabel som helst, sade Christensen.
Benny Christensen har ett gediget CV bakom sig och har jobbat på flera kontinenter i världen. Sedan en kort tid tillbaka huserar han strax utanför Solängets travbana och han fick en flygande start i går. Egentränade Prometheus var helt överlägsen i V64-4 via en rykande avslutning.
- Jag har en filial här med tio hästar från Certain Stable och trivs jättebra och människorna är underbara. Jag var nere i Tyskland, men det är för dåliga pengar. Vi har i alla fall hunnit bygga hästarna och med den grundträningen vi lagt på hästarna så fungerar det bra, sade Benny Christensen.
Sex rätt betalar 2 061 kronor, fem rätt 41 kronor och ingen utdelning på fyra rätt och det betyder att det blir en ny jackpotomgång på tisdag i Gävle.

Joakim Brundin, Kanal 75


- Rekryteringen av en ny sportchef har varit en väldigt omfattande process där vi verkligen tagit oss tid att se över olika kandidater. Det ä..


- Rekryteringen av en ny sportchef har varit en väldigt omfattande process där vi verkligen tagit oss tid att se över olika kandidater. Det är också en mycket viktig roll för den svenska travsporten och då krävdes ett gediget förarbete. Jag är väldigt glad över att få in Robert i den här rollen då han kombinerar kunskap om och passion för travsporten med ledaregenskaper och god erfarenhet från näringslivet, säger Maria Croon, VD på Svensk Travsport.
Robert Karlsson har arbetat inom travet sedan tidigt 90-tal då han var generalsekreterare för den dåvarande nationella hästägarföreningen RST och därefter VD för Umåker respektive Solvalla. Sedan lämnade han travet för näringslivet och olika VD-roller under tio år tills han gjorde comeback inom travet 2017 då han återigen blev VD på Umåker.
- Robert Karlsson har byggt upp ett stort förtroende i trav-Sverige genom sina olika roller genom åren. Det ger honom en möjlighet att ta sig an travsportens utmaningar och möjligheter på ett mycket insiktsfullt sätt. Han kommer självklart att få en nyckelroll i många olika frågor framåt och kommer arbeta nära såväl banor som aktiva, säger Maria Croon.
Robert Karlsson kommer under sommaren att åka runt en del på travbanorna för att träffa både personal på bana och aktiva. Han tillträder sin nya tjänst till hösten. Som ny sportchef kommer han självklart att ingå i Svensk Travsports ledningsgrupp.
- Efter många år inom travsporten är det en lockande möjlighet att ta mig an den här utmaningen. Jag brinner för travet och hoppas och tror att jag kan vara en bidragande del i den utveckling av Svensk Travsport som nu pågår. Vi har en härlig travsport med underbara hästar i vårt land, men samtidigt får vi aldrig bli bekväma och nöjda. Jag ser fram emot att jobba tillsammans med hela trav-Sverige, alla banor och alla aktiva, för att gemensamt sätta ut nya målflaggor att springa mot, säger Robert Karlsson, tillträdande sportchef på Svensk Travsport.

Joakim Brundin, Kanal 75


Vid det här laget är sjuårige Who’s Who (V75-7) etablerad i den yppersta eliten. I fjol slutade han tvåa i Åby Stora Pris och ..


Vid det här laget är sjuårige Who’s Who (V75-7) etablerad i den yppersta eliten. I fjol slutade han tvåa i Åby Stora Pris och årets säsong inleddes med två raka triumfer i gulddivisionen innan ett allt för tufft upplägg i Paralympiatravets final bröt segersviten. Under elitloppshelgen på Solvalla för ett par veckor sedan höll han mycket starkt till andraplatsen i Harper Hanovers lopp. Men den där berömda pricken över i saknas.
- Han har varit långt framme men han har inte vunnit något stort lopp som äldre. Vi jobbar för att det ska komma och det klart att jag skulle ranka en seger på lördag väldigt högt, inget snack om det, säger Pasi Aikio.

Håller fina formen
Resan till Bodentravet från Menhammar på Ekerö strax utanför Stockholm är 95 mil lång.
- Det är några mil och vi åker någon gång på natten mot lördag, så att han hinner fram i tid för att vila lite grann före loppet.
Who’s Who brukar inte ha några problem med att resa så det är inget som oroar. Och att döma av hans senaste prestation är det en formstark häst som reser till midnattssolen för att jaga ett förstapris på en miljon kronor.
- Han var riktigt bra i Harpers. Han gick ett tufft slutvarv och höll bra. Att en häst (Wild Love) som följt med bakom hade mer kräm kvar den sista biten är inget att säga om.
Solvallatränaren förväntar sig en lika bra prestation av sin häst den här gången.
- Han har tränat på normalt och det finns inget att klaga på. Vi har inte kört något tuffare med honom men jag tror att formen är ungefär densamma som inför senast och då kommer han göra ett bra lopp igen.

”Måste ha den där lilla turen”
Men det saknas inte motstånd i Boden. Årets upplaga av Norrbottens Stora Pris håller världsklass rakt igenom. Ettan och tvåan från lördagens Jämtlands Stora Pris, Vernissage Grif och Wild Love, är med igen, Gareth Boko gör sin första start efter tredjeplatsen i Elitloppet och topphästar som Moni Viking och Milliondollarrhyme vill säkerligen också ha ett ord med i laget. Favoritspelad blir troligen Very Kronos, som hade tur i spårlottningen och drog bricka två bakom startbilen. Who’s Who startar från spår sex.
- Det är jämna och riktigt bra hästar med i loppet och mycket hänger på hur det blir kört och vem som får bästa resan. Så är det ju, man måste han den där lilla turen för att vinna sådana här lopp. Men jag tycker att vi har en bra chans att vara med bland de tre främsta.
Det är jackpot på V75 och enligt prognosen kommer det ligga 47 miljoner kronor i sjurättspotten. Hur tycker du att spelarna ska behandla Who’s Who?
- Jag skulle inte lämna honom utanför kupongen. Får han sin resa dyker han absolut upp i striden. Det är min känsla i alla fall.

Ola Johansson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se