Inför V75®: Pure Atlas flyger fram barfota

 Topptrav från Eskilstuna med V75® vankas under lördagen.
Omgångens höjdare är finalen av E3 för hingstar och valacker med ett förstapris på en miljon kronor. Förhandsfavoriterna är den ännu obesegrade finländaren Corazon Combo och Jerry Riordans stora löfte 5 Pure Atlas (V75-6). Den senare har vunnit 5 av karriärens 7 starter och imponerade i uttagningen senast. Hästen såg närmast slagen ut i sista sväng men tog ny fart över upploppet och avgjorde säkert.
– För de som kollade noga på loppet senast så noterade de att hästens rytm runt sista kurvan inte var helt perfekt. Allt är bra med hästen, vi har kollat igenom honom, men han hade en form av päronsko på sig då. För mig är det sista steget före barfota, men det verkade som att han inte var helt bekväm med det, berättar Jerry Riordan i podden V75® - lördag hela veckan och fortsätter:
– Örjan sa till mig att han hade lite svårigheter med hästen då, många kanske tänkte att det var en typisk ”Kihlström-styrning”, men han fick hålla ihop hästen där genom sista svängen.

Barfota – kommer göra stor skillnad
Hittills i karriären har den talangfyllde Father Patrick-sonen gjort alla sina starter med skor på hovarna. Men till lördagens stora uppgift ändrar tränaren på balansen. Pure Atlas kommer att tävla barfota runt om – något som Jerry Riordan tror ska ge en påtaglig effekt.
– Jag har sagt det här många gånger förr men ibland när hästar verkligen förbättrar sig när de travar barfota, så är det antagligen för att man hade fel skor på från första början… Det verkar som att de nästan blir lyckliga bara att bli av med de skorna som de hade.
– Jag vet att den här hästen kan flyga barfota. Han har haft sina problem med beteendet men det som har räddat honom från att bli valack när han höll på med sina hyss, var just det att han verkade nästan flyga fram utan skor. I ett par hundra meter var det nästan som att han inte rörde marken... Så jag känner mig ganska så säker på att barfota kommer göra en stor skillnad för honom, säger Jerry.

Daniel U. Olsson, Kanal 75

Publicerat 2022-06-30 15:39:00


De senaste travnyheterna


Jeppe Juel tillhör det danska toppskiktet både som tränare och kusk. I år har det gått lite grus i maskineriet och sommaren har inte..


Jeppe Juel tillhör det danska toppskiktet både som tränare och kusk. I år har det gått lite grus i maskineriet och sommaren har inte alls varit så bra som stallet hoppats.
- Vi har haft problem med infektioner och det har varit svårt att bli av med det. Tack och lov så är det på rätt väg. Hästarna känns mycket bättre och det är ett annat tryck i dem nu igen och det känns väldigt skönt, säger Jeppe Juel.
Nu hoppas han kunna ”skörda” i höst och mycket handlar om hur det går för stallets stjärna Garfield.
- Det är en fantastisk häst och den bäste som jag har tränat och han har hittills varit dominant i kullen här i Danmark. Han lekte hem kriteriet som treåring och har bara fortsatt att vinna de större årgångsloppen här och nu är det derbyt som vi går för. Jag har stora förhoppningar på honom.
- Garfield är smart och gör bara vad han måste och lägger inte energi på något annat. Han har kapacitet och ”skalle” för att vara med i de större loppen och då menar jag inte bara i Danmark utan även i Europa. Jag tror till exempel att Garfield är en minst lika bra häst som Extreme. Nu är det derbyt som gäller och efter det får vi se. Förhoppningsvis kan vi vara med i Europaderbyt och eventuellt Criterium Continental.

”Kan vara en rolig outsider”
På onsdag tar Jeppe Juel resan till Mantorp som arrangerar säsongens sista V86® utan Xpress.
- Jag tycker att Hilton är bästa chansen, men jag vill varna för Muscle Lane som gör sin första start för mig och han tränar starkt.
Vi tar det i tur och ordning och stallet har två hästar i V86-6.
- 1 King Slayer (V86-6) är en häst som jag har trott mycket på, men han har varit en besvikelse. Nu hoppas jag att han är på rätt väg. Peter Ingves körde senast och han tyckte att hästen kändes väldigt fin. King Slayer tränar bra och har fått ett mycket bra spår. Han kan öppna bra och lär få en fin resa och jag tror och hoppas att han kan vara bland de tre.
- 11 Muscle Lane (V86-6) gör sin första start för mig. Hästen tränades tidigare av Steen Juul och gjorde det väldigt bra och sedan flyttades hästen till Frankrike där han åkte på en allvarlig skada. Jag har haft honom ett tag och det är en jättefin häst med hög kapacitet. Han tränar starkt och hade vi haft ett bra spår, typ innerspår så hade jag trott på toppchans. Nu är vi utlämnade och måste ha en hel del tur. Muscle Lane kan vara en rolig outsider för han är bra för klassen.
- 1 Hilton (V86-7) är en jättefin treåring. Han svarade för ett mycket bra lopp i sin senaste start från ett dåligt läge på Solvalla och tufft motstånd. Efter det har han haft lite problem med sina blodvärden. Nu tränar han bra igen och det är en häst som jag håller högt. Hilton kan öppna bra och jag laddar från start och kör i ledningen om vi kommer dit. Det är bra motstånd samtidigt har jag en bra häst med ett perfekt spår och jag hoppas att vi ska kunna slåss om segern. Jag har en bra feeling för honom.

Joakim Brundin, Kanal 75


 Som sin mamma upp i dagen. Superlativen räcker inte till för att beskriva kallblodssportens nya fixstjärna.2013 segrade Lannem Silje i Sven..


 Som sin mamma upp i dagen. Superlativen räcker inte till för att beskriva kallblodssportens nya fixstjärna.
2013 segrade Lannem Silje i Svenskt Kallblodskriterium och utvecklades därefter till ett fenomen. Under söndagen var det dags för dottern Lannem Stella att göra repris på Dannero. Den treåriga supertalangen efter Tekno Odin, var jättefavorit inför Kriterietstoet och gjorde sannerligen ingen besviken. Mats E Djuse hade en angenäm åktur bakom det sköntravande kallblodet som direkt drog till ledningen och med varvet från mål började lämna motståndet att göra upp om andrapriset.
Lannem Stella såg närmast ut att vara ute på en joggingtur när hon som vinnare passerade mållinjen på 1.28,0 över 2140 meter med autostart. Det här var hennes sjätte seger på lika antal starter.  
– Det kunde ju bara misslyckas egentligen…Men det känns jäkligt skönt att hon var sig själv och att det fungerade så som det gjort tidigare. Det driver väldigt bra och det är lätt att bli fartblind bakom henne, sa Mats E Djuse efter sin första seger i Kriterietstoet. För tränaren Jan-Olov Persson handlade det för övrigt om den sjätte.

Brolin från start till mål i Kriteriet
Några timmar senare blev succén total för Mats E Djuse och Jan-Olov Persson.
Brolin blev nämligen svaret i Svenskt Kallblodskriterium. Djuse var resolut från start och körde till ledningen vilket föranledde storfavoriten, den dittills obesegrade Bore Mikkel, att få trava som första häst utvändigt. Men ingen skulle komma ledaren nära. När Bore Mikkel föll över i galopp en bit in på upploppet var loppet redan avgjort – Brolin stack undan i läcker stil till seger på 1.26,3 över 2140 meter med autostart.
– Fattar du, Menhammar och Margareta Wallenius-Kleberg vann Kriteriestoet och så fick Mellby Gård vinna kallblodskriteriet! Det är en stor dag för kallblodssporten, jublade Jan-Olov Persson efter sin sjätte seger även i kriteriet.
Förstaprisen i såväl Kriteriestoet som Svenskt Kallblodskriterium var 500 000 kronor.

Diskningsdebacle i Guldtäcket
Svensk Travsports Guldtäcke brukar bjuda på dramatik. Inget undantag i år.
Skrällen Källsjöviking var först över mål, men domarna spenderade många minuter för att studera löpningsfilmen. Slutligen togs beslutet att diska målettan för en trång situation vid utgången av sista kurvan. Segern tillföll nu i stället toppstoet Stjärnblomster som för Mats E Djuse i vanlig ordning avslutade strålande ute i spåren. Ytterligare en stor seger för dynamiska duon Djuse och Persson, alltså.
– Jag tycker inte det var något att tala om, det är sådant som händer i varje lopp och jag var helt säker på att få behålla segern. Det är klart att jag är besviken. När jag vinner det här loppet nästa gång är jag väl hundra år, men vad ska man göra…, sa Mats Gällerstedt som tränade och körde Källsjöviking.
Och den som trodde att Mats Djuse var klar för dagen efter dubbla kriterie-segrar, trodde fel.
Kusken avslutade eftermiddagen med att vinna en fjärde seger på V75®. Segervapnet var Hannibal Face som här tog andra segern i andra starten i regi Oscar Berglund. Valacken drog undan med flera längder i ledningen direkt och vann helt överlägsen i mäktig stil.

Toppinsats av Esprit Sisu
Lilla bragdguldet till Esprit Sisu efter segern i Ådalspriset.
Loppet inleddes med formel 1-körning där Pinto Bob svarade upp storfavoriten efter 1.07 de första 500 meterna. Esprit Sisu fick således finna sig i att göra hela loppet utvändigt ledaren, men hade viljan att ändå koppla grepp och hålla undan för Hard Times i slutkampen. En högst välförtjänt första årsseger för valacken från Daniel Wäjerstens framgångsrika stall.
Mer Wäjersten strax senare genom Eagle in Disguise. Femåringen tog en övertygande seger för Jimmy H Andersson efter att själv gjort grovarbetet.
Favoritseger i försöket till Diamantstoet. Infinity Sisu avgjorde lätt trots en tuff resa som första häst i andraspår, tillsammans med sin tränare Oskar J Andersson.
V75® blev favoritbetonad. Sju rätt betalade 447 kronor. Jackpot för både sex och fem rätt.

Daniel U. Olsson, Kanal 75


 Processen gjordes kort när Danskt Derby under söndagen reds på Klampenborg utanför Köpenhamn.Stoet Titannia, som tränas av ..


 Processen gjordes kort när Danskt Derby under söndagen reds på Klampenborg utanför Köpenhamn.
Stoet Titannia, som tränas av danske Lars Kelp, tog direkt hand om kommandot och svårare än så var det inte, visade det sig.
Andreas Tapia Dalbark i sadeln lät hålla tempot stadigt loppet igenom och de bakomvarande hästarna gjorde sig aldrig på allvar gällande. Titannia lämnade motståndet över upploppet och kunde i ensamt majestät ta emot publikens jubel.
Titannia, som tidigare i år vunnit Jydsk Derby, tog här årets tredje seger i den fjärde starten. Förstapriset var värt cirka 700 000 kronor.

Daniel U. Olsson, Kanal 75


 Det är uppfödararen, ägaren och tidigare tränaren Ola Martin Aasen som via sin Facebook-sida lämnar det ledsamma beskedet att &Ar..


 Det är uppfödararen, ägaren och tidigare tränaren Ola Martin Aasen som via sin Facebook-sida lämnar det ledsamma beskedet att Åsajerven är död. Han blev 20 år.
Åsajerven, som slutade tävla 2011, sammanfattade då sin tävlingskarriär med 44 segrar på 107 starter och cirka 6 miljoner kronor intjänat. Åsajerven, som var en son efter Järvsöfaks, lämnade ett stort intryck inom aveln som far till bland andra de båda stjärnstona Lannem Silje och Ulsrud Tea.

Daniel U. Olsson, Kanal 75


 ”A Hambletonian shocker” konstaterade löpningsreferenten på Meadowlands vid målgång.Cool Papa Bell var hästen som ..


 ”A Hambletonian shocker” konstaterade löpningsreferenten på Meadowlands vid målgång.
Cool Papa Bell var hästen som knappast någon hade tippat som vinnare i Hambletonian när den 97:e upplagan av världens mest prestigefyllda unghästlopp avgjordes under lördagen. Som loppets största överraskning genom historien belönades den treårige valacken efter Chapter Seven med ett förstapris på cirka fem miljoner kronor.
På förhand hade svensktränarna, med sju av tio finalister, det väl förspänt. Lucas Wallin-tränade Rebuff, som också var favoritspelad, anförde fältet men tröttnade när det drog ihop sig in över det långa upploppet. I det läget såg Örjan Kihlström ut att kanske kunna gå mot en historisk seger bakom Marcus Melander-tränade Temporal Hanover – samtidigt som stallkompisen, stoet Joviality fick fritt invändigt och sköt till blixtsnabbt.

Svensktränarna fick se sig snuvade
Men den ungen australiske kusken Todd McCarthy hade lotsat fram Cool Papa Bell perfekt i fältet. Hästen som tränas av Jim Campbell, letade sig fram invändigt, fick nu fritt spelrum ute i banan och avslutade knivskarpt. Precis före mål kopplades det sensationella segergreppet.
Cool Papa Bell vann loppet på 1.09,3 över 1609 meter med autostart. Tränaren Jim Campbell tog därmed sin andra Hambletonian-seger; den första kom för 27 år sedan med Tagliabue.
För Marcus Melander var det återigen svindlande nära en seger i superloppet. Jovailty slutade som knappt slagen tvåa, medan Temporal Hanover knep bronset. Åke Svanstedts hopp Jiggy Jog spurtade fint efter en svår resa för att bli fyra, medan Melanders tredje häst Perciculum slutade femma med Mattias Melander i sulkyn.
För Jim Campbell blev det en oförglömlig lördag i New Jersey.
Han vann nämligen också Hambletonian Oaks. En dubbel som enbart Jan ”F:et” Johnson och Jimmy Takter tidigare tagit.
– Det är en fantastisk känsla att få vinna de här båda loppen under samma dag, det kunde jag inte ens drömma om, sa en omtumlad Campbell vid prisceremonin.
Därför Fashion Schooner blev nämligen svaret i ett öppet Hambletonian Oaks.
Det treåriga stoet från Campbells stall gjorde om sin mamma Broadway Schooners bedrift från 2009, för samma tränare. Tim Tetrick körde Fashion Schooner som brottades med spåret längst ut bakom vingen, men som snabbt tog sig framåt och tidigt kunde köra sig till ledningen. Därmed var loppet avgjort. Walner-dottern släppte aldrig konkurrenterna särskilt nära och vann lätt på 1.09,2 över 1609 meter auto. Förstapriset var drygt 2,5 miljoner kronor.

Dubbelseger för Melander i Peter Haughton
Peter Haughton Memorial slutade i storslam för Marcus Melander.
De båda förhandsfavoriterna i de tvååriga hingstarna och valackernas största slag kom från Melanders stall och det var också den duon som gjorde upp. Oh Well kördes offensivt till ledningen efter att knappt halva distansen avverkats, medan Kilmister avvaktade som tredje häst. Men när det drog ihop sig till slutstrid hade Kilmister fått upp farten ordentligt för sin kusk Brian Sears och ”Lemmy”, som hästen kallas, avgjorde mycket enkelt sista biten.
Kilmister, som vann på 1.10,6 över 1609 auto och som ägs av svenska Stall Courant, kvarstår som obesegrad efter fyra starter och segrade före stallkamraten Oh Well. Förstapriset var värt cirka 1,7 miljoner kronor.
Det kunde förresten blivit ännu bättre för Melander; Upstaged, som kördes av Örjan Kihlström, var på väg mot tredjeplatsen men galopperade över mål och blev därmed nedflyttad till fjärde.

Ny topprestation av Svanstedts Alrajah One
Triumf i John Cashman Memorial för Åke Svanstedt.
Den italienskfödde Alrajah One har tagit USA med storm. Här tog sonen efter Maharajah sin tredje seger på lika många starter i Svanstedts regi. Dexter Dunn hade hand om tömmarna bakom Alrajah One som avvaktade bakom stallkamraten Ecurie D. med tränaren själv i sulkyn, men fick full marschorder ur sista kurvan. Då gick det undan. Alrajah One levererade en visslande avslutning för att enkelt avväpna Ecurie D. som lade beslag på andrapriset. För Åke Svanstedt var det här fjärde segern i John Cashman Memorial. Segertiden noterades till 1.08,7 över 1609 auto och belöningen knappt 1,5 miljoner kronor.
Jim Doherty Memorial för tvååriga ston slutade i en liten skräll.
Andrew McCarthy, äldre bror till Hambletonian-vinnaren Todd, kunde ge Instagram Model en perfekt resa, vilket den unga Chapter Seven-talangen tackade för genom att avgöra säkert över upploppet. Annie Stoebe tränar Instagram Model som bärgade segern värd cirka 1,8 miljoner kronor på 1.10,2 över 1609 meter auto.
Fjolårets Hambletonian Oaks-vinnare Bella Bellini glänste.
Det sedan toppstoet för Dexter Dunn enkelt plockat ned titelförsvararen Atlanta i John Steele Memorial. Segertiden var strålande: 1.08,2 över 1609 auto, ett nytt löpningsrekord.

Daniel U. Olsson, Kanal 75


Efter en inledande favoritseger så blev det desto svårare för spelarna i V75-omgången i Rättvik. Fyra överraskningar blev f&oum..


Efter en inledande favoritseger så blev det desto svårare för spelarna i V75-omgången i Rättvik. Fyra överraskningar blev för mycket och ingen hittade alla rätt. Redan inför den sjunde och sista avdelningen var det "tomt" i kuponghögen och alltså jackpot på alla hästarna. Värdet på V75 inför den sjätte avdelningen var över 4,2 miljoner kronor.
Det betyder att det blir jackpot nästa lördag då Åby kör V75-finaler och Åby Stora Pris. ATG beräknar att det då kommer att ligga minst 50 miljoner kronor enbart i potten för sju rätt. Nu betalar rätt 158.837 kronor och fem rätt 1.885 kronor.
Även på Top 7 blev det svårt. Ingen hittade varken sju, sex eller fem rätt. Det blir rollerpott nästa lördag på Åby med en pott på närmare en miljon.

Joakim Brundin, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se