Inför V75®: Pettersson sticker ut hakan: ”Jag är realist”

Det är kanske inte så konstigt att Tomas Pettersson är optimist inför lördagens V75® på hemmaplan. Femårige Kontur (V75-5) kommer nämligen med formnålen i zenit.
Visserligen var han segerlös i sina 14 första lopp, men på Solvalla i den 15:e sprack segernollan då han ledde hela vägen runt på 1.14,9/2140 meter autostart.
– Vi hade innerspår och utrustade honom med ett blinkers-huvudlag för första gången och det slog väl ut. Han var betydligt mer på hugget och mer koncentrerad än tidigare. Han gick undan på ett bra sätt sista biten och jag givetvis nöjd med insatsen, berättar Tomas.
I årets första start åkte Tomas ned till Solvalla på nytt, men från bakspår blev det en nolla i resultatkolumnen. Men det fanns förklaringar.
– Jag körde väl defensivt och vi kom aldrig loss utan han gick i mål till synes obrukad och kändes jättefin.
Loppet vanns av Solkattens Ferrari som var hårt betrodd i lördags på V75 på Jägersro, vilket kan vara en fingervisning varför Tomas tror på sin Varenne-son i V75.
– Förutsättningarna kan jag inte klaga på. Jag tror jag håller de utvändiga konkurrenterna ifrån mig i startrusningen bakom bilen. Sedan får jag hoppas att Olle (Alsén) som kör innerspårets Kiara C.Boko vill ha en bra rygg och därmed släppa ledningen till mig. I så fall skulle segerchansen öka markant.
Vässar du honom extra i jobben inför V75 på hemmaplan?
– Nej, det har jag slutat med för länge sedan, skrattar Tomas och fortsätter:
– Jag provade tidigare, men fick aldrig någon positiv effekt så jag lade ned det. Allt är i alla fall bra med Kontur i jobben. Han gick på rakbanan i måndags och jag ska känna på honom igen på torsdag.
Hur blir det med utrustningen?
– Det blir blinkers igen, vilket han gick med även senast, och en vanlig vagn.
Tror du på seger med Kontur?
– Jag är inte känd för att vara överoptimistisk, men den här gången är jag realist och tror på min häst, avrundar Tomas Pettersson.
Vi tar det som ett tips.

Magnus Blom, Kanal 75

Publicerat 2021-01-19 14:37:00


De senaste travnyheterna


Möjligheten att köra barfota innebär en drastisk förändring inte bara för hästar och travsportens utövare utan även..


Möjligheten att köra barfota innebär en drastisk förändring inte bara för hästar och travsportens utövare utan även för spelare.
Tränare som dominerat under vintern får plötsligt stå tillbaka för andra som laddat sina bästa hästar i ladorna och rycker skorna så fort de får chansen.
Med hjälp av databasen travfakta.se har vi nagelfarit siffrorna hos landets 25 segerrikaste stall på svenska travbanor under 2020.
Syftet är att ta reda på vilka av stortränarna som drar mest nytta av att barfotaförbudet hävs 1 mars och vilka som missgynnas.
Vi har speciellt tittat på stallens resultat under våren (mars-april-maj) sedan det första barfotaförbudet trädde i kraft 1 december 2015, men även på vilken balans som olika tränare lyckas bäst med sina hästar.
Ska man summera så ser man att det är betydligt fler av stortränarna som förbättrar sina resultat under våren jämfört med de som försämrar. Vad det beror på kan man spekulera i, men det går att se ett samband med att många plockar ut sina bästa hästar efter vintervila och den utbredda uppfattningen att skrällarna blir färre under denna årstid.

Så läser man statistiken:
Index är nyckeltalet i statistiken och en jämförelse mellan tränarnas resultat under våren och deras totala resultat. Ett positivt indextal innebär att seger- och platsprocenten är högre på våren än övriga året.
Siffrorna inom parentes anger tränarnas seger- respektive platsprocent under mars/april/maj.
Inom nästa parentes står vilken årstid respektive på vilken balans som tränarna har allra bäst resultat.
Samtliga resultat är räknade från 1 december 2015.

Kategori A: Vårspecialisterna
Här har vi de riktiga vårstallen. Tränare vars resultat, undantaget Claes Sjöström, är som allra bäst just den här årstiden och där vi kan förvänta oss ett kraftigt formuppsving de kommande veckorna. Som vi ser är samtliga framgångar kopplade till barfotakörning så håll ögonen på dessa stall så fort de rycker (bak)skorna i vårsolen.

Christoffer Eriksson +14 (21/49) (vår, barfota bak)
Jan-Olov Persson +13 (23/47) (vår, barfota bak)
Petri Salmela +10 (14/34) (vår, barfota bak)
Conrad Lugauer +9 (25/47) (vår, barfota bak)
Adrian Kolgjini +8 (15/36) (vår, barfota bak & barfota runt om)
Jörgen Westholm +8 (15/39) (vår, barfota bak)
Claes Sjöström +7 (16/44) (vinter, barfota runt om)
Markus Pihlström +6 (16/38) (vår, barfota runt om)
Stefan Melander +4 (9/29) (vår, barfota runt om)
Robert Bergh +3 (20/41) (vår, barfota bak)


Kategori B: Bäst med skor
En liten grupp som sticker ut i det att de just haft sin bästa tid på året, men brukar konservera formen och visa positiva resultat även över våren. Stallen att hålla i handen de dagar som banan inte tillåter barfotakörning.

Svante Båth +5 (22/46) (vinter, skor runt om)
Daniel Wäjersten +4 (25/55) (vinter, skor runt om)
Mattias Djuse +2 (14/40) (vinter, skor runt om)
Joakim Elfving +1 (15/40) (vinter, skor runt om)


Kategori C: Neutralt
Stallen som visar medelresultat över våren. Daniel Redéns resultat ser motsägelsefulla ut då han har högst träffprocent på vintern och med barfotabalans, men beror på att stallet levererar väldigt jämnt året runt.

Jerry Riordan +1 (15/35) (höst, barfota runt om)
Daniel Redén +1 (27/53) (vinter, barfota bak & barfota runt om)
Johan Untersteiner 0 (17/46) (höst, skor runt om)
Björn Goop 0 (18/43) (sommar, barfota bak)
Fredrik Persson 0 (sommar/höst, barfota bak & barfota runt om)
Eric Martinsson 0 (höst, barfota runt om)


Kategori D: Formtapp
Här har vi stallen som försämrar sina resultat under våren. Det innebär förstås inte att de kommer att vara odugliga de kommande månaderna. Segervana Nurmos, Melkko och Tjomsland vinner mer än var femte lopp även denna tid, men är inte alls lika dominanta som under andra delar av året.

Peter Untersteiner -5 (17/41) (sommar, barfota bak)
Öystein Tjomsland -6 (22/44) (höst, skor runt om & barfota runt om)
Joakim Lövgren -7 (14/41) (vinter, barfota bak)
Timo Nurmos -9 (24/46) (höst, skor runt om)
Katja Melkko -11 (20/38) (höst, skor runt om)

Robin Johansson, Kanal 75


Vinterns sista storlopp på Vincennes gick långt utanför ritningarna.Åtminstone när det kom till upplösningen.Att Etonnant, som ..


Vinterns sista storlopp på Vincennes gick långt utanför ritningarna.
Åtminstone när det kom till upplösningen.
Att Etonnant, som älskar att dra hårt i ledningen under sadel, skulle nå favoritpositionen var kanske inte helt oväntat. Körande Anthony Barrier hade i alla fall bestämt sig och vände upp för sig själv längst ut i banan för att målmedvetet ta över kommandot från nordiska hoppet Moni Viking.
Men att 60-oddsaren fortfarande skulle sitta främst fyra kilometer senare kunde nog få ana.
Efter att ha sett lite hetsig ut, ruskat på huvudet och dragit ett par längder före klungan runt första sväng så lugnade Etonnant ner sig.
Om konkurrenterna hade för mycket respekt för den extrema distansen eller för lite respekt för Etonnant må vara osagt, men Anthony Barrier tilläts att köra nästan ett helt varv på väldiga Vincennes i 1.20-fart.
Mellantiden 1 500 meter från mål visade stillsamma 1.17,2 och kort senare galopperade storfavoriten Davidson du Pont i kön.

Siktat hit i två år
Istället var det en annan montéfantom som drog upp tempot. Flamme du Goutier besegrade Etonnant under sadel i deras senaste möte och kom nu med ett våldsamt angrepp i uppförsbacken. Men Etonnant stod emot den attacken och gjorde detsamma då Prix de France-vinnaren Delia du Pommereux anföll i tredjespår runt slutsvängen.
In på upploppet fick Moni Viking chansen från ledarryggen, men förmådde inte haka på vinnaren som även gick undan för sin sista utmanare i ursinnigt spurtande Diable de Vauvert.
- Jag är inte förvånad över prestationen, jag trodde att han skulle vara riktigt bra idag, men förvånad att det räckte till seger. Jag har alltid vetat att den här hästen har enorm klass och att han skulle vinna något riktigt stort lopp. Jag visste inte när, men det blev idag. Han har varit nervös och alltid varit lite rädd för de andra hästarna. Men nu börjar han slappna av samtidigt som han växt i sin stora kropp. Han börjar bli färdig, berättade en mycket nöjd Richard Westerink och fortsatte:
- Jag började tänka på det här loppet redan för två år sedan eftersom den här hästen har fyra lungor, han blir aldrig trött. Han låg på lite i ledningen, men han är ju van att dra i 1.10-tempo, inte i 1.23-tempo som det blev idag.

Tackar ja till Elitloppet om frågan kommer
Söndagens succé innebär sannolikt att det blir mer sulkylopp framöver och Richard Westerink siktar närmast mot Frankrikes största sprinterlopp Grand Criterium de Vitesse om två veckor, där även stallets andra stjärna, 1.09-travaren Frisbee d’Am ska ut.
- Om inte Etonnant står i vägen för att Frisbee ska få framspår så får båda hästarna gå ut där, berättar Westerink som vunnit Elitloppet två gånger med Etonnants far Timoko och inte låter främmande för att gå för ett hattrick.
- Får Etonnant en inbjudan till Elitloppet efter det här så tackar vi ja, även om kort distans och liten bana egentligen inte är hans förutsättningar. Det är mer Frisbees melodi så honom siktar vi mot Skandinavien i sommar.
Segern i Prix de Paris var värd nästan två miljoner kronor och tiden skrevs till 1.14,7/4 150 meter.
Flamme du Goutier diskvalificerades för orent trav vilket innebar att Moni Viking knep tredjepriset värt cirka 600 000 kronor.

Robin Johansson & Kristin Riise Ödegård, Kanal 75


För en vecka sedan var Disco Volante omgångens största favorit i V75® på Mantorp.Men tjällossning och lervälling visade sig ..


För en vecka sedan var Disco Volante omgångens största favorit i V75® på Mantorp.
Men tjällossning och lervälling visade sig inte vara hästens melodi då han kapitulerade för stallkamraten Evaluate.
På Romme bjöds liknande motstånd, men helt andra förutsättningar med flera plusgrader och årets första tillstymmelse till riktig sommarbana.
Då visade sig Disco Volante från sin bästa sida igen.
Att andrahandsfavoriten Hazard Boko var kvick nog att svara ledningen spelade ingen roll.
En sällsynt målmedveten attack vid varvningen satte så mycket skräck i Rikard N Skoglund att han valde att överlåta kommandot till sin värste konkurrent.
- När Ulf attackerar så kraftigt så vet jag att han inte ger sig. Speciellt inte med den hästen. Jag var orolig för att få en het Disco Volante på utsidan. Om jag tar emot honom kanske en tredje häst vinner loppet, förklarade Skoglund sin ”kapitulation” som renderade i ett andrapris.

Frankrike nästa?
Intrycket på Disco Volante talade för att han mycket väl kunnat vinna även om Ohlssons utfall hade misslyckats.
Nu blev det rena defileringen.
- Han kändes jättefin. Kul att han kom tillbaka efter en vecka, kommenterade Ohlsson medan skötaren Jenny Gustafsson redde ut varför:
- Han var mycket gladare idag. Och pulsen var mycket bättre också. Jätteskönt, det har varit en jobbig vecka för mig. Den här hästen betyder allt.
Nu återstår att se om Disco Volante fortsätter att profilera sig på lördagarna eller om det väntar ett internationellt äventyr i Frankrikes största sprinterlopp Grand Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer 14 mars.
- Anders Ström (ägare reds. anm.) vill starta i Cagnes-sur-Mer om två veckor, men då måste han övertala Jenny först. Vi får se, klargjorde Stefan Melander.

Dubbel och rekordtid för Westholm
Kanske inspirerad av framgången så valde Ohlsson ett liknande upplägg bakom Oxidizer som också forcerades till front efter att startrusningen lagt sig. Här blev segern om månne ännu enklare.
- Han hade faktiskt huvan kvar, då hade han otroligt mycket kvar, för den exploderar han på, förklarade tränaren David Persson lyriskt efter målgång.
En mer otippad dubbelseger blev det för Jörgen Westholm som inledde omgången med att orsaka en omstart bakom Ara, men sedan spetsade även i den giltiga starten och kunde spåra runt om.
Det följdes upp med dagens sportsliga prestation signerad Remarkable Feet.
Ledande Donners Am och utvändige favoriten Algot Zonett bjöd upp till stenhårt tempo varpå Westholm kunde svepa till ledningen på sista bortre långsidan och gå undan på får årstiden smått otroliga 1.12,2/2 640 meter.
- Jag tittade på min klocka och tänkte att någonstans måste det ta stopp där framme, förklarade Westholm sitt taktiska val som slutade i svenskt årsbästa med 1,4 sekunder och sannolikt den snabbaste tid som travats över lång distans under barfotaförbudet.

Smygkörda skrällar
Men det skulle komma ännu större överraskningar.
Dagens första knall kom i kallblodsloppet genom fältets enda norsktränade häst. Emil Mollyn hade gjort 16 starter på den här sidan gränsen utan att vinna, men nu var det dags efter en optimal smygresa signerad Mikael J Andersson.
Tränaren Petter Glittum blev så till sig att segerdansen slutade i en praktfull vurpa på stallbacken.
- Det här är stort, jublade Glittum sedan han kommit på fötter och fortsatte:
- Hästen måste gå på kortspeed och det fick han idag. Jag har provat i Sverige i många år och att vi kan hävda oss på V75, det är stort.
Nästa överraskning kom i lägsta klassen där favoriten D.Day Zet såg ut att kontrollera loppet i ledningen då Merete Larsens Pacific Kingdom fick luckan i början av upploppet. Den storklivade nioåringen som bara gjort 20 starter i livet visade prov på oanade speedresurser då han enkelt växlade förbi i händerna på Carl Johan Jepson.

”Den största kuskförändringen någonsin”
Mikael Eriksson körde karriärens första lopp för två veckor sedan och utsåg sig inför loppet till ”Den mest orutinerade människa som har suttit bakom en häst på Dagens Dubbel och GS75”.
Med det understödet var Pappajohnnys Ilse en chanslös åskådare i kön, men med Örjan Kihlström vid tömmarna spårade hon Diamantstoet från start till mål.
- Härligt, vad ska man säga, hon är bra, utbrast Eriksson och konstaterade vad den tvåbenta deltagaren i ett ekipage kan betyda:
- Det var nog den största kuskförändringen någonsin på en häst. Jag är en clown i sulkyn.
Utdelningen på V75 blev 415 967 kronor för sju rätt.

Robin Johansson, Kanal 75


Global Above All avslutade fjolåret med tre raka starter på V75® och efter klass II-finalen 28 november, där han blev oplacerad som andraha..


Global Above All avslutade fjolåret med tre raka starter på V75® och efter klass II-finalen 28 november, där han blev oplacerad som andrahandsfavorit efter galopp, fick han gå till vintervila.
I comebacken senast imponerade femåringen med vinst direkt hemma på Solvalla.
- Han gjorde att bra lopp redan i årsdebuten tycker jag och han bör ha gått framåt för han var rätt tungt jobbat inför det och hade inte gått några nämnvärda farter riktigt. Tanken var att han skulle få det loppet i kroppen och gå framåt med loppet så det var kul att han vann, säger Anders Eriksson i fredagens V65 Direkt i TV12.
Global Above All står kvar i klass II och har lottats till spår 12 i V75-4 på lördag då V75 avgörs på Rommetravet i Dalarna.
- Man fick leta länge i startlistan innan man hittade honom och det är lite tråkigt såklart. Men han är ingen startsnabb häst ändå så det är inte hela världen just för hans del.
Taktiska funderingar?
- Vi är utlämnade från start såklart, det är bara att hoppas att de andra gör lite jobb åt oss inledningsvis så får vi försöka ta dem till slut istället. Han är rejäl och tål att göra jobb själv.
Gör du några utrustningsändringar?
- Eventuellt blir det ett helstängt huvudlag, det har han haft några gånger och han blir lite mer framåt av det. Senast hade han öppet huvudlag.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Joakim Johansson blir ny platschef på Skellefteåtravet.Joakim Johansson syntes tidigare mycket i rutan som programledare i olika trav-tv-program. Ha..


Joakim Johansson blir ny platschef på Skellefteåtravet.
Joakim Johansson syntes tidigare mycket i rutan som programledare i olika trav-tv-program. Han har tidigare även varit travbanechef på Skellefteåtravet.
 

Kanal 75


FaktaEcruie D., hingst, 5 år Starter: 17Segrar: 14Rekord: 1.09,2/1609aIntjänat: 3 257 745 kronorHemmabana: JarlsbergPresentation: Ecurie D. född..


Fakta
Ecruie D., hingst, 5 år
Starter: 17
Segrar: 14
Rekord: 1.09,2/1609a
Intjänat: 3 257 745 kronor
Hemmabana: Jarlsberg

Presentation:
Ecurie D. föddes i Frankrike men registrerades som dansk, köptes av svenskar och hamnade i träning hos Frode Hamre i Norge, där han som treåring vann samtliga sina sju starter. Som fyraåring vann han Fyraåringseliten på Solvalla tillsammans med Erik Adielsson och Fyraåringstestet på Eskilstuna tillsammans med Björn Goop. Segersviten på elva raka segrar tog stopp då han provade Hugo Åbergs Memorial på Jägersro, där han slutade fyra. Vann loppet gjorde Double Exposure. På Vincennes galopperade han bort en given seger strax innan mål i Grand Prix I´UET. innan han avslutade säsongen med ett andrapris bakom Aetos Kronos i Solvalla Grand Prix.

Tränaren Frode Hamre svarar:
Hur känns hästen för dagen?
- Han har tränat på väldigt bra under vintern och känns otroligt fräsch och fin. Han har gått med tryckvagn i 1.40-tempo på rakbanan i både januari och februari. I veckan kommer han också att åka in till banan i Jarlsberg och gå ett jobb efter 1.22/2100 och det kommer att ske i rygg. Det kommer att upprepas några gånger innan det är dags för årsdebut.
När startar han nästa gång?
- Tanken är att han ska komma ut och starta någon gång i början av april. Starten kommer också att ske i Sverige, så mycket har vi bestämt.
Vilka förhoppningar och mål har ni inför säsongen?
– Med en sådan här fin häst finns det förstås många uppgifter att välja bland, men det är klart att vi sneglar mot Elitloppet den sista helgen i maj. Det är en dröm får både tränare och ägare. Hugo Åbergs Memorial på Jägersro är en annan höjdpunkt som vi gärna vill vara med i. Jubileumspokalen på Solvalla, som är et femåringslopp, är också något som lockar förstås.

Magnus Blom, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se